Najveći derbiji na Balkanu

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

jutarnji

#26 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by jutarnji »

meskogn wrote:najveci derbi je naravno kad igraju nk teocak i nk gnojnica
prva utakmica zadnje kolo za opstanaLIGASKA UTAKMICA/da ne bude zabune/ 90 i minut 0:0,95 minut0:0,100i minut 0:0,105 minut 0:0....u 110 minut izmisljeni penal i 1:0/i plus 3 crvena kartona za goste/
utakmica se s razlogom ponistava
druga utakmica ponovljena igra se u bari voda do koljena 5:2 za teocak
Od svi pomenutih derbija, ovaj bih najvise volio pogledati. :lol: :lol: , momak, hvala ti za info :thumbup:
vukovi zv

#27 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by vukovi zv »

Šibicar wrote:Smiješno je da neko gura bilo koju utakmicu u Srbiji pod derbi,osim one izmedju Partizana i Zvezde.

http://www.youtube.com/watch?v=HbjKegTG ... re=related

I ovo mi je neki derbi :-) Delija ima 5 puta više na "gostovanju" u Novom Sadu. :shock:
Ionako 95% Srbije navija za Partizan ili Zvezdu,a ostali klubovi mogu da kupe samo mrvice.
To je činjenica i realnost da Delija i Grobara na svakom gostovanju ima više,al kažem bar koliko ja pratim,u Nišu Meraklija ima više ,isto tako Crvenih Djavola u Kragujevcu,a ostale navijačke grupe su manje brojne,Firma jest dobro organizovana al nije i brojnija u Novom Sadu od navijača vječitih.
Opet ponavljam nikog ne podižem,nikog ne spuštam,samo pričam ono što mislim da mogu sebi dopustit,nisam član ni jedne navedene grupe,tako da ne govorim u ime ni jedne navedene,već na osnovu odredjenih podataka i informacija.
A kažem vječiti derbi je jedan,a ove ostale sam naveo jer su i oni kroz istoriju imali prefiks derbi,jer znalo je bit 30000 navijača na tim utakmicama....a i velike su to fudbalske sredine...
karanana

#28 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by karanana »

haj razumjecu neke cukaricke i neke jagodine da nemaju navijace, nesto slicno kao olimpik kod nas. razumjecu i to da i kod nas u republici srpskoj vecina brine o zvezdi i partizanu radje nego o slaviji, modrici ili drini.
ali mi nije jasno da je i u velikom gradu kao sto je novi sad ista situacija.

btw. cuo sam da su navijaci rada najzajebaniji. nema ih puno ali su kurcheviti.
vukovi zv

#29 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by vukovi zv »

karanana wrote:haj razumjecu neke cukaricke i neke jagodine da nemaju navijace, nesto slicno kao olimpik kod nas. razumjecu i to da i kod nas u republici srpskoj vecina brine o zvezdi i partizanu radje nego o slaviji, modrici ili drini.
ali mi nije jasno da je i u velikom gradu kao sto je novi sad ista situacija.

btw. cuo sam da su navijaci rada najzajebaniji. nema ih puno ali su kurcheviti.
Koliko je meni poznato navijači Rada su jedni od najžešćih,nema ih više od 1000 ,zovu se United Force,idu organizovano na gostovanja i vrlo dobra im je organizacija,oni su treća navijačka grupa u Beogradu.
Jbg nije samo Novi Sad,tako je i u Subotici(još gore,Marinci su grupa koja broji 500 ljudi),Zrenjaninu(ne postoji navijačka grupa) Smederevo (ima navijačka grupa al se rasturila pa dolazi nešto klinaca).
Da ne ispadne kako samo pričam o klubovima iz jedne države,eto kod nas bez obzira na sve ,Brčko,Bihać,Prijedor nemaju baš nešto jake i organizovane grupe,bar koliko ja pratim,a šta tek reći o ekipama iz Makedonije,Rumuni su brojni,solidno organizovani,al ne toliko aktivni u smislu navijanja i ideja....
Bosanski_kralj

#30 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by Bosanski_kralj »

Mislim da je jedino u BiH(od zemalja u regiji) situacija da skoro svaki grad ima neku navijačku grupu i da ćeš teško naći članova npr. Manijaka, HZ... u drugim gradovima. Naravno ima ih, ali u zanemarljivom broju.
Last edited by Bosanski_kralj on 16/07/2010 00:00, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#31 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by Tvrtko II Kotromanić »

vukovi zv wrote: Evo samo nekih po meni najvećih derbija na Balkanu:
Galatasaray - Besiktas (Turska)
Olympiacos - Panathinaicos (Grčka)
Crvena Zvezda - Partizan (Srbija)
Dinamo Zagreb - Hajduk (Hrvatska)
Steaua - Rapid (Rumunija)
Sarajevo - Željezničar (BiH)
Levski - CSKA Sofia (Bugarska)
Fenerbahce - Galatasaray (Turska)
Olympiacos - PAOK (Grčka)
Aek - Panathinaicos (Grčka)
Fenerbahce - Besiktas (Turska)
Vardar - Rabotnički (Makedonija)
Naravno ovo su samo neki od navedenih,sigurno i najveći,a ima tu još dosta tzv. gradskih i nekih lokalnih derbija,opet podsećam da je stvar samo o fudbalskim derbijima na prostoru Balkana...
Ovo je vec neka, po meni, realnija lista, mada sam i ovaj Vardar- Rabotnicki stavio cisto da ima nesto iz Mk jer stvarno nisam u toku sto se tice njihove scene.
Od ovih najjaci su definitivno Fener-Galata, Pao-Olympiakos, ja bih dodao jos i PAOK-Aris.
Od ovih "nasih" ex-Yu derbija svakako Partizan-Zvezda, Hajduk-Dinamo i Željo-Sarajevo.
Kod nas u poslijeratno vrjieme imamo jos jedan veliki derbi Zrinjski-Velež.
Ostalih derbija nema.
Ne moze se derbijem nazvati utakmica koju posjeti velik broj gledalaca. Derbi treba da ima puno vise faktora od posjete (historiju, politicke,nacionalne,sportske razlike)
utakmice tipa Borac-Željo, Radnicki-Partizan ili sl ne ispunjavaju te kriterije (uglavnom) i ne mogu biti smatrani derbijima
vukovi zv

#32 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by vukovi zv »

Evo samo nekoliko fotografija pojedinih navijačkih grupa
Image
Image
Image
Tvrtko II Kotromanić

#33 Re: Najveći derbiji na Balkanu

vukovi zv wrote:Evo samo nekoliko fotografija pojedinih navijačkih grupa
Image
Image
Image
ma radovci su stvarno dosta jaka grupa; nastranu njihova nazi ideologija, egzistirati u gradu u kojem postoje C.Zvezda i Partizan - respect

a ova treca slika naravno najbolja :D
karanana

#34 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by karanana »

Bosanski_kralj wrote:Mislim da je jedino u BiH(od zemalja u regiji) situacija da skoro svaki grad ima neku navijačku grupu i da ćeš teško članova npr. Manijaka, HZ... u drugim gradovima. Naravno ima ih, ali u zanemarljivom broju.
...ali ces zato naci puno grobara, delija, torcide i bbb-a. po tome smo takodjer specificni u regiji. ali mozda malo sada doticemo i politiku.
vukovi zv

#35 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by vukovi zv »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
vukovi zv wrote: Evo samo nekih po meni najvećih derbija na Balkanu:
Galatasaray - Besiktas (Turska)
Olympiacos - Panathinaicos (Grčka)
Crvena Zvezda - Partizan (Srbija)
Dinamo Zagreb - Hajduk (Hrvatska)
Steaua - Rapid (Rumunija)
Sarajevo - Željezničar (BiH)
Levski - CSKA Sofia (Bugarska)
Fenerbahce - Galatasaray (Turska)
Olympiacos - PAOK (Grčka)
Aek - Panathinaicos (Grčka)
Fenerbahce - Besiktas (Turska)
Vardar - Rabotnički (Makedonija)
Naravno ovo su samo neki od navedenih,sigurno i najveći,a ima tu još dosta tzv. gradskih i nekih lokalnih derbija,opet podsećam da je stvar samo o fudbalskim derbijima na prostoru Balkana...
Ovo je vec neka, po meni, realnija lista, mada sam i ovaj Vardar- Rabotnicki stavio cisto da ima nesto iz Mk jer stvarno nisam u toku sto se tice njihove scene.
Od ovih najjaci su definitivno Fener-Galata, Pao-Olympiakos, ja bih dodao jos i PAOK-Aris.
Od ovih "nasih" ex-Yu derbija svakako Partizan-Zvezda, Hajduk-Dinamo i Željo-Sarajevo.
Kod nas u poslijeratno vrjieme imamo jos jedan veliki derbi Zrinjski-Velež.
Ostalih derbija nema.
Ne moze se derbijem nazvati utakmica koju posjeti velik broj gledalaca. Derbi treba da ima puno vise faktora od posjete (historiju, politicke,nacionalne,sportske razlike)
utakmice tipa Borac-Željo, Radnicki-Partizan ili sl ne ispunjavaju te kriterije (uglavnom) i ne mogu biti smatrani derbijima
Možda me nećeš najbolje shvatit,nije mi namjera da vrijedjam,al derbi Velež-Zrinjski ni po jednoj,osim po osnovu nacionalnom i nekim ispadima je veći od derbija tipa Partizan - Radnički.
Realno na utakmici u Mostaru dodje 5000 ljudi maksimalno,al nije sve u posjeti,šta su dva navedena kluba od trofeja osvojila? budimo realni vrlo malo,zatim veličina navijačkih grupa je daleko manja,čak i kvalitet igrača je daleko manji,istorija je svakako siromašnija,realno Veležu svaka čast,al Zrinjski nije bio klub za koji se čulo do posle rata...
A veći derbi je onda od Velež-Zrinjski ako se gleda to po nacionalnim razlikama i derbi Novi Pazar-Rad gdje dodje 1000 specijalaca i uvijek su to utakmice s velikim rizikom,a dolaze i gostujući navijači,šteta je samo što Novi Pazar ne igra JSL tek onda bi bilo velikih mečeva....
A ti kao poznavalac fudbala bi trebao da znaš da i sve najveće statističke organizacije se takodje bave svim navedenim aspektima,ne samo vjerskim i nacionalnim razlikama navijačkih grupa...
Msm da je strašan derbi Aek-Panathinaicos tu mrtvih ima....
Tvrtko II Kotromanić

#36 Re: Najveći derbiji na Balkanu

vukovi zv wrote:

Možda me nećeš najbolje shvatit,nije mi namjera da vrijedjam,al derbi Velež-Zrinjski ni po jednoj,osim po osnovu nacionalnom i nekim ispadima je veći od derbija tipa Partizan - Radnički.
Realno na utakmici u Mostaru dodje 5000 ljudi maksimalno,al nije sve u posjeti,šta su dva navedena kluba od trofeja osvojila? budimo realni vrlo malo,zatim veličina navijačkih grupa je daleko manja,čak i kvalitet igrača je daleko manji,istorija je svakako siromašnija,realno Veležu svaka čast,al Zrinjski nije bio klub za koji se čulo do posle rata...
A veći derbi je onda od Velež-Zrinjski ako se gleda to po nacionalnim razlikama i derbi Novi Pazar-Rad gdje dodje 1000 specijalaca i uvijek su to utakmice s velikim rizikom,a dolaze i gostujući navijači,šteta je samo što Novi Pazar ne igra JSL tek onda bi bilo velikih mečeva....
A ti kao poznavalac fudbala bi trebao da znaš da i sve najveće statističke organizacije se takodje bave svim navedenim aspektima,ne samo vjerskim i nacionalnim razlikama navijačkih grupa...
Msm da je strašan derbi Aek-Panathinaicos tu mrtvih ima....
Pa uopste sve utakmice izmedju Solunskih i Atenskih klubova se mogu smatrati derbijima tu se slazem sa tobom.

Ja sam ovu "svoju" listu sastavio po meni; ali gledaj ako cemo siriti kriterije onda treba u derbije uvrstiti i Celik-Sarajevo ili tako nesto.
Novi Pazar-Rad sam zaboravio, i tu se slazem sa tobom, Torcida je jedna solidna grupa i mislim da mnogo vise zasluzuje JSL od kojekavkih Cukarickih, Hajduka i sl.
vukovi zv

#37 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by vukovi zv »

Image
Image
Image
Image
Image
evo još malo slika navijačkih grupa....
Bosanski_kralj

#38 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by Bosanski_kralj »

karanana wrote:
Bosanski_kralj wrote:Mislim da je jedino u BiH(od zemalja u regiji) situacija da skoro svaki grad ima neku navijačku grupu i da ćeš teško članova npr. Manijaka, HZ... u drugim gradovima. Naravno ima ih, ali u zanemarljivom broju.
...ali ces zato naci puno grobara, delija, torcide i bbb-a. po tome smo takodjer specificni u regiji. ali mozda malo sada doticemo i politiku.
Ne razumijem kako nekom može npr. Dinamo biti na prvom mjestu a tek onda klub iz njegovog grada. :roll:
vukovi zv

#39 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by vukovi zv »

Bosanski_kralj wrote:
karanana wrote:
Ne razumijem kako nekom može npr. Dinamo biti na prvom mjestu a tek onda klub iz njegovog grada. :roll:
Jbg to je realnost,bilo je šta je bilo,o politici nećemo,sportska je tema.Realnost je da je ona nekadašnja liga bila jaka,da je bila svi kažu velika 4,ja se ne slažem iako ima puno kompetentnijih od mene da o tome pričaju,msm da je to bila velika osmorka,uz četiri navedena ubrojao bih tu još Želju,Sarajevo,Radnički Niš,Vardar,ali i ostale koji su je činili,bila je dovoljna kvalitetna i jaka da su ljudi gledali.
Danas je realnost skroz drugačija u svim ligama bivše zemlje,tako je prosječna posjeta po utakmici 2000,a na utakmicama pojedinih nazovi prvoligaša 100 ljudi na utakmici(od toga 10 redara,10 policajaca,50 članova porodice i rodbine,15 omladinaca,10 ljubitelj fudbala)što je tužno,kažem pratim ova domaća takmičenja i ne mogu da se otmem utisku da je situacija što se tiče posjete najgora u Srbiji,gdje igraju neki Čukarički,Metalac,Bsk,Javor po livadama a utakmice prati 50 ljudi,dok velike sredine poput Niša,Kragujevca,Novog Pazara,Zrenjanina,idr igraju neke Ž lige i tamo je posjeta mnogo veća.Slična je situacija i u Hrvatskoj,šta tek reći za Slovence koji ruku na srce nikad i nisu imali neke jake i velike navijačke grupe,koliko je meni poznato danas samo Maribor ima pravu grupu ,sve ostalo je amaterski,makedonci zahvalnost duguju Komitima,a crnogorci Varvarima,dok u ostalim zemljama poput Turske i Grčke situacija je puno bolja što je i razumljivo,a po meni to su zemlje sa najjačim navijačkim grupama,to su derbiji sa najvećom dozom fanatizma,koja se može porediti sa Argentinskim navijačkim grupama....
BSn

#40 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by BSn »

meni su bolje tekme i prije bih derbijem nazvao zrinjski - zeljo, nego velez-zrinjski.
na stranu sav taj gradski rivalitet, koji se i najmanje spominje prije, za vrijeme i poslije tih tekmi...
zrinjski-zeljo (bez obzira u kojoj kombinaciji) gotovo uvijek pruze jako dobar mec za nase prilike.
emirchata

#41 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by emirchata »

BSn wrote:meni su bolje tekme i prije bih derbijem nazvao zrinjski - zeljo, nego velez-zrinjski.
na stranu sav taj gradski rivalitet, koji se i najmanje spominje prije, za vrijeme i poslije tih tekmi...
zrinjski-zeljo (bez obzira u kojoj kombinaciji) gotovo uvijek pruze jako dobar mec za nase prilike.

apsolutno :thumbup:
meskogn

#42 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by meskogn »

karanana wrote:vrbanjusa-vratnik
U POTPUNOSTIS E SLAZEM
cyprus

#43 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by cyprus »

Bosanski_kralj wrote:Ne razumijem kako nekom može npr. Dinamo biti na prvom mjestu a tek onda klub iz njegovog grada. :roll:
Ni ja vala :shock: :?
vukovi zv

#44 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by vukovi zv »

cyprus wrote:
Bosanski_kralj wrote:Ne razumijem kako nekom može npr. Dinamo biti na prvom mjestu a tek onda klub iz njegovog grada. :roll:
Ma trebamo bit svjesni političke situacije ali i istorijskih dešavanja na Balkanu,to je jedan od glavnih aspekata koji se trebaju uzeti da bi se mogla vodit diskusija.
Isto tako htjeli mi to priznat ili ne danas je sve politika,al i odredjena društvena doza pripadnosti i osjećanja pripadnosti.
Po meni je potpuno normalno da gradjanin BiH navija za Zvezdu,Partizan,Hajduk,Dinamo,al isto tako i gradjanin Srbije ili Hrvatske za Sarajevo,Želju,Velež.
S druge strane treba imati u vidu,podsjećam nisam Delija,da je Zvezda brend koji je najveći ne na Balkanu već u ovom dijelu Evrope,jer ipak titula KEŠ je nešto što je omogućilo da Zvezda ima ono što drugi nemaju.
Isto tako mislim da je posle teških istorijskih dešavanja u bližoj prošlosti,svjest jednostavno blokirala opredjeljenja,što je doprinjelo da Hrvat ne smije navijat za Partizan,Bošnjak ne smije za Zvezdu,a Srbin za Dinamo...Naravno neću ulazit u neke neoprezne političke razloge....
Treba imati u vidu sportske rezultate gdje htjeo to neko priznati ili ne ipak četiri kolektiva zavredjuju pažnju i to su svaka ko FK Crvena Zvezda,KK Partizan,KK Jugoplastika,RK Bosna,naravno i ostali al to su klubovi koji su uradili kroz istoriju puno i stekli imidz.
Naravno i posle ratnih dešavanja uspjesi su stagnirali i sve su manji kad je riječ o klubovima što za posledicu ima sve manju praćenost na sportskim dešavanjima kao i pad kvaliteta,pa čak i zainteresovanosti....
Meho Kodro

#45 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by Meho Kodro »

Neretva - Neretvanac
emirchata

#46 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by emirchata »

Meho Kodro wrote:Neretva - Neretvanac
de malo vise informacija o tim klubovima..historija,nivo takmicenja,ma bilo kakav podatak..stvarno volim fudbal i svaki dan prosirujem znanje :razz:
vivaldi

#47 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by vivaldi »

cyprus wrote:
Nije to nista neobicno. Pa samo pogledajte ovih par slika ovdje iako ni one ne spadaju u rubriku best of. Logicno je da ova atmosfera fascinira svakoga, narocito u malim sredinama.

Na prostoru bivse juge egzistira stotine klubova, ali samo njih 7-8 je imalo kakve-takve rezultate. Manje-vise i dan danas ti isti klubovi i sada su ubjedljivo najkvaliteniji (mada ni blizu ko prije rata).

Da vi zivite u Ugljeviku ili Banovicima cisto sumnjam da bi bili freneticni navijaci Rudara.

Ps. Ne kontam kako je na onoj stranici derbi Velez - Zrinjski plasiran bolje od Man. United - Man. City :?
cyprus

#48 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by cyprus »

vivaldi wrote:...Da vi zivite u Ugljeviku ili Banovicima cisto sumnjam da bi bili freneticni navijaci Rudara...
U mom slučaju pogrešno. Ja se vodim logikom - moj grad, moj klub, dakle (FK) SARAJEVO :) . Dakle ne navijam ja iz ovih razloga što si ti spominjo, fasciniranje velikim navijačkim grupama (nisam fasciniran Hordama, ni generalno tim navijačkim furkama). Znači da nisam rođen na Koševu, i da ne živim čitav život u SA, ne bih nikad navijao za Sarajevo ili bilo koji klub koji nije iz mog mjesta/grada, a pogotovo države...
fosil

#49 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by fosil »

vukovi zv wrote:Zrenjaninu(ne postoji navijačka grupa)
Sta bi sa "Indijancima" sto su nekad pretili Proleter? Ne znam kako se danas vabi tim iz Zrenjanina?
vukovi zv

#50 Re: Najveći derbiji na Balkanu

Post by vukovi zv »

fosil wrote:
vukovi zv wrote:Zrenjaninu(ne postoji navijačka grupa)
Sta bi sa "Indijancima" sto su nekad pretili Proleter? Ne znam kako se danas vabi tim iz Zrenjanina?
Indijanci su bili prosječna navijačka grupa koja je navijala za FK Proleter Zrenjanin. Gašenjem kluba ugasila se i navijačka grupa,kasnijom fuzijom FK Banat - FK Budućnost Banatski Dvor u FK Banat Zrenjanin. Tako da danas na utakmicama Banata nema navijačke grupe,al treba istaći da Banat igra drugi rang takmičenja,dok su igrali u JSL bilo je članova navijačke grupe ali u vrlo malom broju....
Kada govorimo o derbijima onim manje poznatim tu bi se svakako moglo govoriti i o derbiju Voždovac-Ofk Beograd,to su utakmice koje igraju dva gradska rivala, a čije navijačke grupe su u korektnim odnosima, praktično prijateljskim.
Isto tako treba istaći i gradski derbi NK Dinamo - NK Zagreb...
Post Reply