Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post Reply
Rookie

#26 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Rookie »

Film je itekako pozitivan, kao i njegovo prikazivanje, a meni je zapelo za oko to da nije do njih!

Ljudi koji žude za osvetom + ljudi kojima se ovi prvi žele osvetiti su u poklopljenom loncu = genocid

"Svi elementi tragedije su se tako složili". Čudna neka formula. Imaš dvije ne naročito zle pretpostavke koje moraju rezultirati krajnje zlom.

Image

Naravno, neki srpski stradalnik iz Kravice je zaključio da je do "zločina dovelo to što je jedan muslimanski zarobljenik oteo pušku, pa je uzeo, pa naciljao, pa upucao, pa ubio srpskog komandanta..."
Također, prema njegovim riječima je teško utvrditi koliko je broj žrtava jer "neki kažu 8.000, neki 2.000, a ja u to uopšte ne bih ulazio".
vivaldi

#27 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by vivaldi »

PipiDugaDevetka wrote:Iskreno se nadam da je ovo početak katarze srpskog naroda
Licno mislim da ce ta katarza doci vrlo brzo, ali nakon sto se stvari u ex yu konacno stabilizuju - mislim na politiku naravno.

Mislim da aktuelna vlast u Srbiji, jednostavno ne smije previse ici sa ovim moralnim suceljavanjem sa prosloscu, ne zato sto to ne zeli vec zbog okolnosti. Npr. bas juce su svi portali i u Srbiji i u regionu objavili sliku onog transparenta iz Splita "Srbe na vrbe", a prosle sedmice je bila serija oruzanih napada na srbe na Kosovu. Sve to naravno utice na javno mnijenje i na podizanje strasti. Srbija je prepuna izbjeglica, a to je vrlo zapaljiva kategorija stanovnistva.

Mnogi su vec kopirali razne komentare sa srpskih foruma, a upravo na tim forumima mozes vidjeti koliko ljudi Tadica smatra izdajnikom koji samo ide okolo i izvinjava se, a pritom "zanemaruje srpske zrtve". Slicna stvar je i sa Josipovicem u Hrvatskoj kojeg masovno zajebavaju kako samo hoda po grobljima i stratistima i vec kruze vicevi kako ga mozete ocekivati na sahrani ako vam umre deda.

U dubini dushe, boli i Borisa i Ivu tuki sta ljudi misle, ali im je naravno vrlo vazno kako se to odrazava na rejting njihovih stranaka. Josipovic je doduse u puno boljoj situaciji jer je Hrvatska manje-vise rijesila sva velika politicka pitanja, dok je Tadicu Kosovo jos uvijek omca oko vrata.

Ako se uskoro desi jos neki napad na Kosovu, Tadic mora zaboraviti suceljavanja sa prosloscu do daljneg jer ce ga javnost i mediji lincovati. U tom slucaju ako ne zapjeva nesto "sprsko ili cetnicko" on bi mogao vrlo brzo u opoziciju.

Zato opet kazem, bez politicke stabilnosti u regionu, nece biti vece moralne katarze, ne zato sto ljudi ne zele, vec zato sto zbog okolnosti jednostavno nece smjeti.
kamen spoticanja

#28 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by kamen spoticanja »

veceras na tvsa u 20 h(10.07.2010) premijerno ide dokumentarni film avde huseinovica o genocidu u Srebernici "Daleko je Tuzla" s nekim jos ne objavljenim sokantnim snimcima iz perioda 1995...ne propustite
fixer

#29 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by fixer »

Priorat wrote:
neretvanac wrote:Pristojan potez RTS-a... Bilo je i vrijeme !

Al me bas zanima dal ce na RTRS-u i spomenuti uopste sutra ista o dzenazi u Srebrenici ili uopste o genocidu koji se desio...
Al vjerovatno ce i sutra ici "Spremte se, spremte cetnici" odmah u emisiji Dobro jutro.

samo da me podsjete da izvadim "ONO" podmazem i vratim tamo nek se nadje pri ruci!
A sto brate ako si u Svici?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#30 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by -LIBERO- »

"8. motorizovana iz Berna",hajd' dijaspora ohani.

Gledao sam film,vec sam na temi o Srebrenici se osvrnuo na njega. Par stvari je bilo onako diskutabilno slozeno u filmu :potenciranje ,prije svega krivnje holandskih snaka skoro pa da su vise krivi od srpske vojske,otimanje puske :roll: ,zbog cega se opravdava ubistvo oko 2000 ljudi u nekom od hangara,osveta za Kravice i slicno.

Ali ipak dosta dosta objektivan film,narocito kada se zna iz cije kuhinje i odakle je dosao ovaj dokumentarac. Neki jos jaci i direktniji filmovi se vec godimama emituju na B92,sto je za ocekivati od jednog takvog medija :thumbup: .
Ali ipak,svi moramo priznati da je veliki napredak da se ovakvi filmovi pocnu emitovati i na DRZAVNOJ TV.

A to pozivanje ko je izdajica kojeg naroda,pa iste stvari se desavaju na svim teritorijama bivse yu. Od "izdajica" u vidu nasih novinara koji su prozivali zlocine u kazanima i Grabovici,pa do prozivanja srpskih i hrvatskih novinara koji prozivaju na Srebrenicu,Vukovar,Knin,Bijeljinu,Pakrac, gareze u Osjeku itd itd.

Nacionalisti i sovinisti,da ne kazem fasisti ,sve one koji se usude da prozovu nekoga iz reda njihovih naroda ,smatraju izdajicama i najgorim slojem,ali to ne mijenja na stvari da i u prkos takvim prozivkama,ne treba biti na strani pravde i istine.

Vrijeme katarze,ozdravljenja i nekog vida izmirenja,jednostavno mora doci . Ja duboko vjerujem u to,samo narodu,onom "obicnom" puku ,treba omoguciti sve informacije i posteno ih plasirati.

Ljudskost onda mora progovoriti,jednostavno mora. :thumbup:
cyprus

#31 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by cyprus »

I ja smatram da vrijeme katarze i pomirenja mora doći, i čini mi se da je polako počelo da dolazi... Film nisam gledao, ali prema komentarima, izgleda da je jedan bitna korak naprijed... :thumbup: Pozdravljam sve slične poteze.
Normalan.ba

#32 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Normalan.ba »

cyprus wrote:I ja smatram da vrijeme katarze i pomirenja mora doći, i čini mi se da je polako počelo da dolazi... Film nisam gledao, ali prema komentarima, izgleda da je jedan bitna korak naprijed... :thumbup: Pozdravljam sve slične poteze.
Kad nije došlo do katarze nakon 2 sv.rata kad su činjeni mnogo veći zločini neće ni sad :roll:
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#33 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Priorat »

fixer wrote:
Priorat wrote:
neretvanac wrote:Pristojan potez RTS-a... Bilo je i vrijeme !

Al me bas zanima dal ce na RTRS-u i spomenuti uopste sutra ista o dzenazi u Srebrenici ili uopste o genocidu koji se desio...
Al vjerovatno ce i sutra ici "Spremte se, spremte cetnici" odmah u emisiji Dobro jutro.

samo da me podsjete da izvadim "ONO" podmazem i vratim tamo nek se nadje pri ruci!
A sto brate ako si u Svici?
stavit cu keks u usta da ti nebih sta pogresno rekao pa da se uvrijedis!!!
BHCluster

#34 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by BHCluster »

Normalan.ba wrote:
cyprus wrote:I ja smatram da vrijeme katarze i pomirenja mora doći, i čini mi se da je polako počelo da dolazi... Film nisam gledao, ali prema komentarima, izgleda da je jedan bitna korak naprijed... :thumbup: Pozdravljam sve slične poteze.
Kad nije došlo do katarze nakon 2 sv.rata kad su činjeni mnogo veći zločini neće ni sad :roll:
Ali sada imaju veci pristup slobodnim medijima i ioma ih mnogo vise skolovanih, sto moze dovesti do katarze ali sve zavisi od politicke volje opet.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#35 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by PipiDugaDevetka »

vivaldi wrote: U dubini dushe, boli i Borisa i Ivu tuki sta ljudi misle, ali im je naravno vrlo vazno kako se to odrazava na rejting njihovih stranaka. Josipovic je doduse u puno boljoj situaciji jer je Hrvatska manje-vise rijesila sva velika politicka pitanja, dok je Tadicu Kosovo jos uvijek omca oko vrata.
Kod nas je turbulentni predizborni vakat, znaš li kada su opšti izbori u Srbiji?
RosaSpinosa

#36 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 05/11/2012 22:07, edited 1 time in total.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/03/2015 09:02, edited 1 time in total.
fixer

#38 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by fixer »

Priorat wrote: A sto brate ako si u Svici?
stavit cu keks u usta da ti nebih sta pogresno rekao pa da se uvrijedis!!![/quote]
S obzirom da me imas potrebu uvrijediti nakon logicno postavljenog pitanja, to vec samo dovoljno govori o tebi. A sad keks u usta, masinu u ruke i cisti - u dalekoj Svici. Pomalo smijesno. :D
vivaldi

#39 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by vivaldi »

PipiDugaDevetka wrote:
vivaldi wrote: U dubini dushe, boli i Borisa i Ivu tuki sta ljudi misle, ali im je naravno vrlo vazno kako se to odrazava na rejting njihovih stranaka. Josipovic je doduse u puno boljoj situaciji jer je Hrvatska manje-vise rijesila sva velika politicka pitanja, dok je Tadicu Kosovo jos uvijek omca oko vrata.
Kod nas je turbulentni predizborni vakat, znaš li kada su opšti izbori u Srbiji?
Znas li ti da njega ili bolje receno njegovu vladu na vlasti drzi podrska SPS-a? I nisu samo socijalisti, ima tu jos nekoliko stranaka i svi traze nesto zauzvrat. Nema podrske na lijepe oci, samo interes. On citav svoj mandat hoda po ivici. On je predjsednik vladajuce partije i u ocima naroda on je glavni krivac i za recesiju, i za otpustanja, i za kurs dinara, mito i korupciju, i za kosovo i za sve. Narod ko narod. Pamti samo loshe stvari.

Ovaj film na drzavnoj tv nije mogao proci bez njegovog aminovanja. Njegov sutrasnji dolazak u Srebrenicu ce mu isto tako s politicke strane vise skoditi nego koristiti i zato mislim da Tadic u sustini nije uopste sovinista ni nacionalista, ali mu okolnosti ne idu nimalo na ruku, ali cini maximum.

Druga stvar, ovakva suocavanja koje se ticu moralne odgovornosti ne idu uopste lako nigdje. Denis Latin je nogiran s drzavne televizije zbog slicnih stvari. Njemacka, Italija..i poslije 70 godina i dalje imaju jako velik broj nacista i fasista. Amerika je prepuna rasisma. Obamina administracija po pitanju civilnih zrtava je u 5 deka sa Bushom, a opet nikad nikakvog izvinjenja. Uvijek jedno te isto - "slucaj ce biti istrazen". Sta tek reci o Holandiji???
muha_sa

#40 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by muha_sa »

BiH |Objavljeno 10.07.2010. u 16:45

Skandalozan potez
SDS odlikovala Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika

Srpska demokratska stranka (SDS) danas je na svečanosti, povodom obilježavanja 20. godina postojanja stranke, dodijelila "Petrovdansku povelju“ haškim optuženicima, odnosno osuđenicima, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku.

Ovo SDS-ovo odlikovanje uručeno je Karadžićevoj supruzi Ljiljani Zelen-Karadžić i bratu Momčila Krajišnika - Mirku Krajišniku.

Također, "Petrovdanskom povoljenom“ odlikovani su posthumno i Jovan Rašković, a dodjeljena je i Aleksi Buhi, jednom od bivših viskih funkcionera stranke.

Medalja SDS-a dodijeljena je osnivačima stranke: Borivoju Sendiću, Božidaru Vučureviću, Veliboru Ostojiću, Milanu Ninkoviću, Mirku Šaroviću i Nikoli Poplašenu.

Bosić je ustvrdio i da je "u toku pokušaji prekrajanja istorije i stvaranje slike o Srbima kao ratnim zločinicima“.

To 'retuširanje istine', tvrdi Bosić, "rade sudovi, a sve u cilju da se RS proglasi genocidnom tvorevinom“.

"Oni koji su činili zločine moraju odgovoratim ali mi nikada nećemo pristati na satanizaciju RS-a“, rekao je Bosić.

Optužio je aktuelno rukovodstvo RS–a, ali i Srbije da "svojim radom i izjavama pomažu ovim procesima".

Skupštini SDS-a prisustvovali su i predsjednik PDP-a i zajednički kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku“ za člana Predsjedništav iz RS Mladen Ivanić, te predsjednik SRS-a Milanko Mihajica.
jutarnji

#41 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by jutarnji »

Ne znam koji me djavo natjera da citam komentare na forumu kojeg je pipidugadevetka preporucio....bolje mi
je bilo da sam se govana nakus`o, manje bi me stomak zabolio. Uzas :x
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#42 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by PipiDugaDevetka »

Rulje bivših ljudi
ubica i golja
čopori robota i drugih monstruma
palacaju na tvoje voćnjake i polja
i na moju belu kuću pored druma
oko koje kao najlepše odive
cvetaju lipe, jabuke i šljive.
Dg. Paranoia Velikoserbiensis
Th. Madre Bosniensis
kokakolas

#43 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by kokakolas »

Drago mi je vidjeti ovoliko ljudi u Srebrenici, a posebno mi je drago vidjeti toliko mladih lica... Ovo su dani kad se treba iskoristiti empatija svjetskih velesila i pokušati nači način cementiranja genocidne tvorevine i njenih dužnosnika. Malo je dana kad su oči svijeta uperene u našu zemlju (poslijeratni period), ovo je sigurno jedan od njih...
Bosnolog

#44 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Bosnolog »

Dokumentarni fim Srebrenicka polja smrti je pocetak navikavanja javnosti u Srbiji na ono sto se mora progutati u ime velikosrpstva,jer je za moalni ideoloski i vojni poraz te generacijskog nosenja etikete genocidnoest sve tezi uteg oko vrata Srbije i srpskog naroda koji ce se ocito jos dugo morati nostiti zbog viseg cilja postojanja genocidne tvorevine stvorene na nacin kaako je opisan i u tom dokumentarnom filmu kojeg je Srbija odlucila nakon toliko godina pustiti na MIlosevicevoj televiziji RTS koja je bila i ostala bastijon velikosrpske ideolosko sludivacke gebelsovske propagande,......Ocito je da istina curi okolo na sve strane pa se odlucilo napraviti nerad iskorak ka istinizaciji zla i rezultata velikosrbizma,........

PItanje za pomoc : Da li neko zna gdje se moze Danlodirati /Download/ film Rezolucija 819 ,Put smrti i Krik iz Groba,.....

Hvala!
and

#45 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by and »

evo ti ova rezolucija,ako šta može pomoći
http://www.bosnatube.com/video/1617/Rez ... Srebrenica
callmethebreeeze

#46 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by callmethebreeeze »

bilo bi cudno da se stvari ne micu sa mrtve tacke i pozitivno je sto je rts prikazao film. pozitivno je i sto su se cipele skupljale u beogradu i pozitivno je sto skupstina srbiije usvojila rezoluciju, ma kako razvodjena bila. ali nemojmo se za zavaravati da to ce to dovesti do masovnog posipanja pepelom po glavi. ja sam mislio da ce doci do velikih promjena u javnosti srbije kada su skorpioni prikazanim, ali ne bi nista.

ko hoce da zna dovoljne su mu presude krsticu i ovoj zadnjoj sedmorici.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/03/2015 09:02, edited 2 times in total.
Bosnolog

#48 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Bosnolog »

and wrote:evo ti ova rezolucija,ako šta može pomoći
http://www.bosnatube.com/video/1617/Rez ... Srebrenica
@ and,
Hvala ti za infrmaciju,.....

Vidim da je ovo francuska verzija rezolucije 819,.......Svakako Hvala ti ,......
karanana

#49 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by karanana »

ali zato BN televizija ima veceras odgovor za muslimansku PTC. "dosije srebrenica" ce veceras u 8 da pokaze pravu BN istinu o srebrenici.
mozda ovaj film ne bi ni trebao reklamirati. ja ga necu gledati, iako je moguce da ce i pokazati neke zlocine nad srbima ali je cista provokacija da se prikazuje 11. jula jer tada se nisu desili zlocini nad srbima. u to vrijeme, gledat cu avdin novi film na tvsa.
Bosnolog

#50 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Bosnolog »

dzemmo wrote:
Bosnolog wrote: Krik iz Groba
Image

Code: Select all

http://rapidshare.com/files/160113883/A_Cry_From_the_Grave.part01.rar 
http://rapidshare.com/files/160118244/A_Cry_From_the_Grave.part02.rar 
http://rapidshare.com/files/160122528/A_Cry_From_the_Grave.part03.rar 
http://rapidshare.com/files/160127156/A_Cry_From_the_Grave.part04.rar 
http://rapidshare.com/files/160131304/A_Cry_From_the_Grave.part05.rar 
http://rapidshare.com/files/160135282/A_Cry_From_the_Grave.part06.rar 
http://rapidshare.com/files/160139275/A_Cry_From_the_Grave.part07.rar 
http://rapidshare.com/files/160143043/A_Cry_From_the_Grave.part08.rar 
http://rapidshare.com/files/160146010/A_Cry_From_the_Grave.part09.rar
Youtube Klipovi
Radimo prezentaciju povodom godisnjice genocida i treba nam verzija bosansko- engleskog prevoda u jednom komadu jer ce biti i stranaca na komemoracionom skupu.

Hvala!
Post Reply