Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by PipiDugaDevetka »

Sinoć je na Javnom servisu Radio-televizije Srbije prikazan dokumentarni film ''Srebrenička polja smrti''.
Ne znam kolika je bila gledanost, ali s obzirom na reakcije na nekim Srbijanskim forumima, mislim da je ovo početak osvješćenja, početak katarze. Na jednom takvom forumu uočio sam i ovaj komentar:
Strašno! Glava me boli od svega ovoga i kad ovo vidim sramota me je što sam Srbin.
Ima još sličnih komentara kao :''Mladić je nadobudni smrad'', itd.

Naravno da ima i ogavnih komentara kao reakcija na prikazivanje ovog dokumentarca. Čak su i u većini na srbijanskom forumu koji ja pratim.

Iskreno se nadam da je ovo početak katarze srpskog naroda, te da će se vrlo skoro naći neki Delija da zaradi do 5 miliona $ koliko iznosi nagrada za informacije i pomoć pri hapšenju ''Nadobudnog Smrada''.

Sada odoh na drugu temu da izbrišem sve što sam pisao protiv dolaska predsjednika Tadića u Srebrenicu 11 jula 2010.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Komentar sa srbijanskog foruma čovjeka pod nickom @avan-turista:
OK, šta je sad poenta priče: da nije bilo streljanja u Srebrenici? Ili, ako je i bilo da su ga počinili drugi, muslimani verovatno?
Bio je ovde jedan na forumu, nema ga već neko vreme, koji nije krio da je bio u Srebrenici, pa se i hvalio tim "herojstvom". Po tome, rekao bih da je bilo onoga o čemu se ovde priča.

Osim toga, znaš za ono pravilo: dobar glas se daleko čuje, loš još dalje. Primera ima mnogo, recimo, da hiljadu stranaca boravi u HR bez problema i jednog prebiju, svi će čuti za taj jedan slučaj. Ako imaš miting za Kosovo u BG, i 200-300 hiljada ljudi se okupilo ispred Hrama, a 1000 pali i razbija izloge, svi će čuti za tih hiljadu. Zašto? Zato što se anomalije beleže i evidentiraju, ne ono što je normalno i razumljivo. U svetu skandala u kom živimo, svetska javnost traži i želi da čita, sluša i gleda samo takve pojave, ne ono što je obično. A to otvara mogućnost i za preuveličavanja, pa eto, ko se snađe, to bolje po njega. A koliko si snalažljiv, umešan, pa i kvaran da svoja nedela zamaskiraš, a tuđa uveličaš, od toga ti zavisi i uspeh. Priznajmo da smo bili glupi i sami sebi doprineli da ispadnemo gubavi u celoj priči.
Neki četo, papan odgovara ovom @avan-turisti:
А хоћемо ли сад стати у месту да потенцирамо то или ћемо се мрднути у правцу у ком сви иду, а који си тако лепо описао?

Дакле, оно што смо пропустили онда, требало је до сада не само да надокнадимо, већ и да одемо даље и урадимо управо оно што саветујеш: " A koliko si snalažljiv, umešan, pa i kvaran da svoja nedela zamaskiraš, a tuđa uveličaš, od toga ti zavisi i uspeh"

Мада сматрам да ми нема шта да маскирамо у нашим очима, поента је сад свету одмаскирати оно што су му други против нас годинама пласирали.

А то не можемо да урадимо ако признајемо измишљене геноциде зарад лажног мира, доносимо неке резолуције у којима не спомињемо сопствене жртве које су далеко од занемарљивих, признајемо нашу колективну кривицу и говоримо само о својој катарзи.
Не можемо ако наш председник иде да се клања муслиманима а притом макар не сврати на српска стратишта (не мора да се клања ако неће).
И не можемо ако нам сопствени национални јавни сервис приказује овакве филмове а за ових 10 година се није сетио да направи филмове страдању Срба на просторима бивше Југославије.

Хоћу да кажем да сад гледамо како и нас саме желе да индоктринирају оваквим емисијама, којима је циљ да и ми поверујемо у ону прљаву пропаганду коју су свету пласирали а која им је служила као параван да нам учине многе неправде и штете (овде конкретно мислим на међународну заједницу - западне земље, укључујући НАТО као средство остварења њихових циљева)
I još:
Original postavio stawwross
e volim ove statistike 15g posle
kako vas bre nije sramota...mene je sramota sto sam srbin zbog toga sto je neko klao u moje ime i ime srpstva
pa zar u tim vasim pilecim mozgovima stvarno ima neke razlike da li je ubijeno 3000,4000,8000
koliko god da je ubijeno zalosno je i treba da vas je sramota sto licitirate brojem
zelim vam svima da dozivite isto sto su doziveli i ti ljudi pa da onda neki "pametni"majmuni iz sarajeva seru po smrti vaseg najblizeg
stidite se
I drugi @stawwrossov komentar:
Original postavio stawwross
tebe sram da bude majmune jedan
ovde niko ne govori vise o srbima i muslimanima
kreteni su ubili
8000 LJUDI
ili si isuvise plitak dabi to shvatio
Only1

#3 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Only1 »

Prije nekoliko mjeseci gledao sam jednu anketu koja pokazuje 86% ljudi koje su testirali u Srbiji smatra Mladica herojem. To dovoljno govori o njima.
nellington

#4 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by nellington »

Samo da kažem da sam film odgledao, da je bio solidan i realan. :thumbup:
Sir Amel

#5 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Sir Amel »

nellington wrote:Samo da kažem da sam film odgledao, da je bio solidan i realan. :thumbup:

I ja sam gledao sam film i fakat je realno je prikazano stanje.
argentaria

#6 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by argentaria »

Jako realno osim dijela gdje se govori o navodnom incidentu u zemljoradnickoj zadruzi Glogova gdje su pobijeni zarobljeni muskarci.Prekinula sam gledanje filma koji je isao istovremeno na rtv Sa REZOLUCIJA koji je po meni jako lose uradjen.Al razumijem jer su ga radili stranci,a oni ne mogu dati realnu sliko onog sta se stvarno dogadjalo.
neretvanac

#7 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by neretvanac »

Pristojan potez RTS-a... Bilo je i vrijeme !

Al me bas zanima dal ce na RTRS-u i spomenuti uopste sutra ista o dzenazi u Srebrenici ili uopste o genocidu koji se desio...
Al vjerovatno ce i sutra ici "Spremte se, spremte cetnici" odmah u emisiji Dobro jutro.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#8 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Priorat »

neretvanac wrote:Pristojan potez RTS-a... Bilo je i vrijeme !

Al me bas zanima dal ce na RTRS-u i spomenuti uopste sutra ista o dzenazi u Srebrenici ili uopste o genocidu koji se desio...
Al vjerovatno ce i sutra ici "Spremte se, spremte cetnici" odmah u emisiji Dobro jutro.

samo da me podsjete da izvadim "ONO" podmazem i vratim tamo nek se nadje pri ruci!
shibonja

#9 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by shibonja »

Iznenadio sam se na nepristrasnosti,jedino onaj komentar od Meholjica i jos par ljudi koji su govorli da je u koloni bilo jako malo naoruzanih ljudi(kao sto i jeste ) a onda prikazuju prihvat ljudi koji su se probili u okolini Kladnja i vojska koja ih je prihvatala je bila dobro naoruzana ,ali je taj dio bez komentara..uglavnom izgleda da se Srbija krece u pozitivnom smjeru!
Ja_Ja

#10 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Ja_Ja »

Priorat wrote:

samo da me podsjete da izvadim "ONO" podmazem i vratim tamo nek se nadje pri ruci!
Amin!
PeshtA

#11 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by PeshtA »

Emisija je ok, pokusali su da naprave balans u prici, s time da nisu pokusali ni u jednom momentu izjednaciti Kravice i Srebrenicu. Pozitivno u svakom slucaju.

Iako je ovo jedan od pokusaja da Srbija, opere ruke od Bosanskih srba, nemogu a da se ne upitam, jesam li prespavao mozda rat?
Nije rat poceo ni zavrsio se u Srebrenici, nemogu ja Srbiju zbog ove emisije u svojim ocima oprati nimalo. Jer znam kako je pocelo i ko je poceo ... jebiga znam ...

Mozda uistinu i nisu krivi "oni" srbi, kad pogledam malo bolje danas kad svi pokusavamo graditi bolju buducnost, "oni" srbi snimaju ovakve emisije i pokusavaju pokrenuti se sa mrtve tacke, a vozd iz Laktasa genocid opovrgava ... mozda uistinu ... ne trebam mrziti sve srbe nego samo ove domace ....
neretvanac

#12 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by neretvanac »

PeshtA wrote:Emisija je ok, pokusali su da naprave balans u prici, s time da nisu pokusali ni u jednom momentu izjednaciti Kravice i Srebrenicu. Pozitivno u svakom slucaju.

Iako je ovo jedan od pokusaja da Srbija, opere ruke od Bosanskih srba, nemogu a da se ne upitam, jesam li prespavao mozda rat?
Nije rat poceo ni zavrsio se u Srebrenici, nemogu ja Srbiju zbog ove emisije u svojim ocima oprati nimalo. Jer znam kako je pocelo i ko je poceo ... jebiga znam ...

Mozda uistinu i nisu krivi "oni" srbi, kad pogledam malo bolje danas kad svi pokusavamo graditi bolju buducnost, "oni" srbi snimaju ovakve emisije i pokusavaju pokrenuti se sa mrtve tacke, a vozd iz Laktasa genocid opovrgava ... mozda uistinu ... ne trebam mrziti sve srbe nego samo ove domace ....
Ne treba nikoga mrziti, mrznja razara.
Al to sto kazes- ima istine. najgore zlocinacke ideje su uvijek dolazile od bosanskih Srba.
Ne samo ideje, vec i direktni cinovi. Cetnicka ideologija je uvijek bila najrasirenija medju bosanskim Srbima- najvise istocnohercegovackim.
Suti i trpi

#13 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Suti i trpi »

Mislim da je na RTSu prosle godine bio dokoumentarac o Srebrenici, a mozda i ranije (nisam siguran)... Na b92 jeste sigurno i to u vise navrata.

Otkad je Voja Kalasnjikov odleprso sa vlasti, Srbija se pocela kretat u pravom smjeru. Na kraju krajeva, usvojena je rezolucija o Srebrenici u kojoj se U POTPUNOSTI prihvata presuda Haskog tribunala. Mnogi su istakli da je to bolja stvar nego da su pomenuli 'genocid', a da nisu pomenuli presudu Haskog tribunala. Bilo bi dobro da se pomenuo genocid, ali moro se naci neki kompromis sa SPS i JS. Da vladu sacinjava sama Demokratska stranka ili da koaliraju sa LDP, sigurno bi bilo ucinjeno mnogo vise pozitivnosti... Ali, kao sto rekoh, Srbija ide naprijed, malim koracima, ali ide naprijed.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#14 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by 1946 »

Priorat wrote:

:thumbup:
RosaSpinosa

#15 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 05/11/2012 22:07, edited 1 time in total.
paloma

#16 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by paloma »

Neko od komentatora ovdje je pisao nesto o objektivnosti i uravnotezenosti dokumentaca...

Volio bih da neko od ucesnika kolone, ili barem nekoko je upuceniji u tu temu, potvrdi izjavu koja je bila u dokumentarcu, da je svaki peti iz kolone bio naoruzan bar puskom, i to da su ljudi iz agonije sami sebe (i osobe oko njih) raznosili bombama.

Ispade ipak da su se sami ubijali i sami kopali u po dvije tri masovne grobnice od jednom... :x

Sto se tice osvijescenja, ne znam da li forumasi s vremena na vrijeme bace pogled na komentare portala...
RosaSpinosa

#17 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 05/11/2012 22:07, edited 1 time in total.
NIN

#18 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by NIN »

Bilo kako bilo, mislim da je prikazivanje ovog dokumentarca na drzavnoj televiziji Srbije ipak veliki korak naprijed.

Ocigledno je da se klima preko Drine polako ali sigurno mijenja na bolje i dovoljno se sjetiti onih djevojaka i mladica iz Srbije koji su prosli mojim naseljem na putu za Kapiju da bi odali pocast ubijenoj mladosti Tuzle 25. maja. Kad nisam suzu pustio - da li od dragosti gledajuci te hrabre mlade ljude koji su svojim cinom iskazali zaljenje i zatrazili oprost, a da li od tuge za ubijenima, ne znam ni ja niti mi je bio jasan taj ambivalentan osjecaj. :(

U svakom slucaju, pohvale RTS-u!
stochar

#19 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by stochar »

argentaria wrote:Jako realno osim dijela gdje se govori o navodnom incidentu u zemljoradnickoj zadruzi Glogova gdje su pobijeni zarobljeni muskarci.Prekinula sam gledanje filma koji je isao istovremeno na rtv Sa REZOLUCIJA koji je po meni jako lose uradjen.Al razumijem jer su ga radili stranci,a oni ne mogu dati realnu sliko onog sta se stvarno dogadjalo.
dok se nasi filmadzije sa sujetama vecim od sto oskara prejebavaju ko ce dobiti pare, a nikome ni ne pada na pamet da snimi film o srebrenici, nazalost, moraju nam stranci snimati jedan takav film! zasto je schindlerova lista jak film? zato sto ga je producirao branko lustig, covjek koji je prezivio auswitz i bergen-belsen.

film na RTS nazalost nisam gledao, ali prema reakcijama vidim da je izgleda korektan, i svaka cast autorima na hrabrosti.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 17/03/2015 09:02, edited 1 time in total.
Pipo akademik

#21 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Pipo akademik »

Mi Srbi stvarno treba da dozivimo katarzu, mnogo smo grijesili - prema drugima, a jos vise prema sebi. Ali gadi mi se ta katarza u kojoj cu ja pasti na koljena i moliti za oprostaj, a druga dvojica (Bosnjak i Hrvat) ce mi dovikivati "to, jos nam se izvinjavaj, malo je to, samo si ti kriv..."
Murat Sabanovic

#22 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by Murat Sabanovic »

uh.... sto je dobra ova cokalada sto nam baci tijanic,a mi i prste oblizasmo jeduci je.cuj ,nije im bio cilj zauzimanje srebrenice vec zamo presjecanje srebrenice i zepe. pa sto tijanic ne prikaza kako popovi blagoslove junacine i grcku zastavu u srebrenici.eh cuj ,incident bio(ubijen srpski strazar)pa oni poubijase sve predsobom.

na ovakav stos novinara,samo mujo moze pasti ...
and

#23 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by and »

Pipo akademik wrote:Mi Srbi stvarno treba da dozivimo katarzu, mnogo smo grijesili - prema drugima, a jos vise prema sebi. Ali gadi mi se ta katarza u kojoj cu ja pasti na koljena i moliti za oprostaj, a druga dvojica (Bosnjak i Hrvat) ce mi dovikivati "to, jos nam se izvinjavaj, malo je to, samo si ti kriv..."
ne trebaš se ti nikome izvinjavati.nakon zločina se očekuje kazna,da se stvari stave na svoje mjesto.da se spriječi posljednja faza genocida,negiranje genocida,koja dolazi iz rs-a,od strane vlasti,a dijelom i iz srbije.
niiip

#24 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Post by niiip »

Dobar potez od RTS, i korak u naprijed. Samo mi se ne svidja da se to sve fokusira oko jednog dogadjaja , kao da je srebrenica = cijeli rat i sva stradanja ...

ne treba da nabrajam da Prijedor , Sanski Most , Kljuc , Zvornik , ... i skoro sve opshtine u kojima mozesh naci "malu srebrenicu " - ne treba nikada zaboraviti

ali ipak repsect za RTS ... interesuje me dali ce ishta u nedjelju emitovati
PipiDugaDevetka

#25 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?

Murat Sabanovic wrote:uh.... sto je dobra ova cokalada sto nam baci tijanic,a mi i prste oblizasmo jeduci je.cuj ,nije im bio cilj zauzimanje srebrenice vec zamo presjecanje srebrenice i zepe. pa sto tijanic ne prikaza kako popovi blagoslove junacine i grcku zastavu u srebrenici.eh cuj ,incident bio(ubijen srpski strazar)pa oni poubijase sve predsobom.

na ovakav stos novinara,samo mujo moze pasti ...
Od koga je ''čokolada'', zadovoljan sam, probudila se u meni nada,
al' što kaže @Priorat i ja sam ''očistio, prekontrolisao i podmazao ONO, te ostavio na dohvat ruke'',...
Post Reply