O džamiji i KC Kralj Fahd

Rasprave o vjerskim temama.
ultima_palabra

#26 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by ultima_palabra »

suntu jeu wrote:
ultima_palabra wrote:
Haris.ba wrote: A bezobrazluka, jelde - i ezan bio na arapskom?
To ti Jerry Seinfeld :-) U svakoj džamiji u kojoj sam bio, a bio sam u dosta njih, džumanska hutba se drži samo na domaćem jeziku ;-)
Pa je problem što se drži na arapskom pored svih uposlenih Arapa koji rade u centru Fahd ?

Jebote život kakvih samo ljudi ima. Možda na arapskom planiraju neku akciju :lol: :lol:
Ko bolan priča o akcijama, nauči se komunicirati pod br.1 :roll:
Koliko ima tih uposlenih Arapa? Je li Medžlis dao dopuštenje da hutba bude i na arapskom?
Nek probaju u Sultanahmet džamiji u Istanbulu vaziti na arapskom...u Bošnje sve može :roll:
Haris.ba

#27 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by Haris.ba »

ultima_palabra wrote: Ko bolan priča o akcijama, nauči se komunicirati pod br.1 :roll:
Koliko ima tih uposlenih Arapa? Je li Medžlis dao dopuštenje da hutba bude i na arapskom?
Nek probaju u Sultanahmet džamiji u Istanbulu vaziti na arapskom...u Bošnje sve može :roll:
Ne znaš neke elementarne stvari. A onda sudiš o ljudima iz Fahdove. Hajde ovako. Na kojem jeziku je bila hutba u Bosni do 20 st. ? I čovjek ti gore napisa, u svakoj državi svijeta hutba se vodi na arapskom(barem bi tako trebalo). Samo je danas kod nas hutba tradicijski inače kraća nego vaz na bosanskom.
suntu jeu

#28 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by suntu jeu »

ultima_palabra wrote: Ko bolan priča o akcijama, nauči se komunicirati pod br.1 :roll:
Prva stvar , na arapskom je spušten Kuran i arapski je jezik Dženneta. Muhammed a.s. hutbe je držao na arapskom.

No hajmo ove stvari ostaviti po strani, jer nas ne zanimaju, jer smo kafiri, demokrate. Ljudi su došli iz Saudijske Arabije, daju svoj novac da bi edukovali ljude u BiH koji to žele. Uopšte me ne zanima koliko ih radi u Fahdovom centru, ali bilo bi krajnje idiotski i netolerantno da se hutba ne održi i na arpskom. Kažem 'i' jer se drži na bosanskom, jer vidi čuda, drže je ljudi iz islamske zajednice koji pričaju i arapski. Ne vidim šta je problem, ako si musliman ne bi ti trebao smetati arapski uz tvoju poznaju Kurana.

NAJVEĆI problem je što ljudima koji uče fatihe na mezarima svojih najbližih, smeta arapski. Pa ovo nema ni u najvećim selima svijeta.

I da, ono o akcijama je bio sarkazam. Problem je što nisi dovoljno pismen i obrazovan da bi me shvatio.
Last edited by suntu jeu on 06/07/2010 13:07, edited 1 time in total.
Mala__Mu

#29 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by Mala__Mu »

huhh i komentara!
ultima_palabra wrote:Bio sam jednom i preplavio me osjećaj "nepripadanja" :roll: Hutba prvo bila na arapskom, pa onda na bosanskom :shock: Onaj lik Muderris pun nekakve mržnje, ne bih ga volio ni na cesti sresti...
U onoj Istiklal džamiji lik posvetio hutbu Bakiru Hadžiomeroviću :-)
Bila sam i ja na dzumi u Fahdovoj, moja prijateljica ide na svaku pa sam i ja odlucila da odem.. Malo je dzamija u Sa koje imaju prostora da ustupe i zenama i mogu reci da je bilo jako lijepo. Bilo je to prije mozda mjesec, tema hutbe bila o roditeljima i odgoju djece i uopste nisam cula ni M od mrznje! Covjek jako lijepo prica, na kraju apelovao da koliko ko moze da da para za pomoc porodicama koje su jako ugrozene i za obnavljanje neke dzamije. LM sve sam cula osim mrznje, hutba kratka i jako poucna. Da ga Allah swt nagradi a predrasude ostavite kod kuce!
:thumbup:
GAU 8

#30 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by GAU 8 »

suntu jeu wrote:
ultima_palabra wrote: ... Ljudi su došli iz Saudijske Arabije, daju svoj novac da bi edukovali ljude u BiH koji to žele...
Nesto ovdje ne stima :D :D

1) Danas niko nista ne daje dzaba. Treba samo malo dublje pogledati i skontati pravu cijenu ove dobre geste.
2) Svi znamo ko je danas na vlasti u S. Arabiji i kako je dosao na to mjesto.
Last edited by GAU 8 on 06/07/2010 13:09, edited 1 time in total.
karanana

#31 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by karanana »

zar i zene idu na dzumu?
mozda i idu ali ja nisam znao. ali evo sada znam.

i btw. nije istina da su svugdje u svijetu hutbe na arapskom.
Last edited by karanana on 06/07/2010 13:11, edited 1 time in total.
Mala__Mu

#32 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by Mala__Mu »

:shock:
karanana wrote:zar i zene idu na dzumu?
mozda i idu ali ja nisam znao. ali evo sada znam.
sad znas! :thumbup:
suntu jeu

#33 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by suntu jeu »

GAU 8 wrote:
suntu jeu wrote:
ultima_palabra wrote: ... Ljudi su došli iz Saudijske Arabije, daju svoj novac da bi edukovali ljude u BiH koji to žele...
Nesto ovdje ne stima :D :D

1) Danas niko nista ne daje dzaba. Treba samo malo dublje pogledati i skontati pravu cijenu ove dobre geste.

Pavarotti je mostarski vehabija !

Image

Što se tiče tačke broj dva, nju još manje poznaješ od tačke broj jedan.
ultima_palabra

#34 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by ultima_palabra »

Haris.ba wrote:Ne znaš neke elementarne stvari. A onda sudiš o ljudima iz Fahdove. Hajde ovako. Na kojem jeziku je bila hutba u Bosni do 20 st. ? I čovjek ti gore napisa, u svakoj državi svijeta hutba se vodi na arapskom(barem bi tako trebalo). Samo je danas kod nas hutba tradicijski inače kraća nego vaz na bosanskom.
Ne navede mi koje su to elementarne stvari? Ne kontam šta je bitno kako je bilo prije 150 godina...Cilj hutbe je da džematlije čuju nešto islamski edukativno na jeziku koji poznaju, u zemljama gdje arapski nije službeni jezik to nije slučaj, stvari su vrlo jednostavne...
suntu jeu wrote:Prva stvar , na arapskom je spušten Kuran i arapski je jezik Dženneta. Muhammed a.s. hutbe je držao na arapskom.

No hajmo ove stvari ostaviti po strani, jer nas ne zanimaju, jer smo kafiri, demokrate. Ljudi su došli iz Saudijske Arabije, daju svoj novac da bi edukovali ljude u BiH koji to žele. Uopšte me ne zanima koliko ih radi u Fahdovom centru, ali bilo bi krajnje idiotski i netolerantno da se hutba ne održi i na arpskom. Kažem 'i' jer se drži na bosanskom, jer vidi čuda, drže je ljudi iz islamske zajednice koji pričaju i arapski. Ne vidim šta je problem, ako si musliman ne bi ti trebao smetati arapski uz tvoju poznaju Kurana.

NAJVEĆI problem je što ljudima koji uče fatihe na mezarima svojih najbližih, smeta arapski. Pa ovo nema ni u najvećim selima svijeta.
Muhammed s.a.v.s. je i u svakodnevnom govoru koristio arapski, jer je to jedini jezik koji je znao, kao i većina ljudi s kojim je kontaktirao.
Ne smeta meni arapski, nego samo to navodim kao primjer koliko je ta džamija blago rečeno autonomna u odnosu na strukture i propise IZ...a što se tiče "edukacije" dolazi vrijeme kada će se ona malo pomnije ispitati...
suntu jeu

#35 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by suntu jeu »

Vrlo argumentovan odgovor. Jel' ti uvijek ovako kada ne znaš šta napisati, opališ šuplju koja je na nivou djeteta iz osnovne škole ? :D

Zamisli, u Njemačkoj su i Engleskoj hutbe isto tako, pola na njemačkom a pola na arapskom, etc..
karanana

#36 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by karanana »

suntu jeu wrote:Vrlo argumentovan odgovor. Jel' ti uvijek ovako kada ne znaš šta napisati, opališ šuplju koja je na nivou djeteta iz osnovne škole ? :D
pa u pravu je covjek. sta cu na hutbi koju ne razumijem i od koje necu nista poucno izvuci nego cu zjalati okolo i zijevati?
razumijem da je dio hutbe na arapskom kada se citira neka sura ili ajet, ali kada je citava hutba na arapskom, meni to ne treba jer ne znam arapski.
suntu jeu

#37 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by suntu jeu »

karanana wrote:
suntu jeu wrote:Vrlo argumentovan odgovor. Jel' ti uvijek ovako kada ne znaš šta napisati, opališ šuplju koja je na nivou djeteta iz osnovne škole ? :D
pa u pravu je covjek. sta cu na hutbi koju ne razumijem i od koje necu nista poucno izvuci nego cu zjalati okolo i zijevati?
Pa da pričitaš ono što je do sada napisano, vidio bi da je pola hutbe na arapskom a pola na bosanskom. Kome se ne sviđa slušati arapski ( a tako i nešto naučiti ) neka razguli u neku drugu džamiju. Demokratija, stvar izbora i te stvari.
El_comadante

#38 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by El_comadante »

suntu jeu wrote:
El_comadante wrote:
pa moglo se pročitati i na ovom forumu kako je Fahdovdova sjedište vehabija pa i u nekim medijima je bilo ranije nešto na tu temu.
Hajde definiši nam šta je i ko je to vehabija!
po onome šta se može naći u medijima i forumima, dakle to nekažem ja, vahbije su oni koji imaju dužu bradu i kraće hlaće i automski oni imaju nešto protiv Bosne i muslimana ovde.

za @ultima_palabra
ja koliko se razumijem u islamsko pravo da se hutba mora održati i na arapskom da bi bila valjana pa bar 3-4 rečenice. a ti i ja i svi koji hočemo da smo muslimani bi trebali naučiti arapski. npr. ljepše je bolje učiti Ku`ran na arpskom šta više i nemožeš to uraditi na bosankom.
Mala__Mu

#39 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by Mala__Mu »

ultima_palabra wrote:Bio sam jednom i preplavio me osjećaj "nepripadanja" :roll: Hutba prvo bila na arapskom, pa onda na bosanskom :shock:
Rijaset Islamske zajednice u BiH: ''Hutba, ma gdje održavana bila, treba obavezno da sadrži uvodni dio na arapskom jeziku. Onaj dio hutbe koji sadrži poruku koja se želi prenijeti prisutnima u džamiji treba biti na jeziku koji razumije većina prisutnih. To bi trebao biti rukovodeći kriterij za imama-hatiba prilikom držanja hutbe.''
ultima_palabra

#40 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by ultima_palabra »

Zamisli, u Njemačkoj su i Engleskoj hutbe isto tako, pola na njemačkom a pola na arapskom, etc..
Da, pogotovo kad razgovaram sa nekim ko piše umne fraze poput "najveća sela svijeta" :D A vidim i da edituješ postove da bi ubacio neke uvrede, što je onako pojam forumske kulture :roll:
Završili smo, možeš ići :zoka:
GAU 8

#41 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by GAU 8 »

suntu jeu wrote:
GAU 8 wrote:

Pavarotti je mostarski vehabija !

Image

Što se tiče tačke broj dva, nju još manje poznaješ od tačke broj jedan.
A sta si ti ponudio sem trolovanja?
sliku Pavarottija i tvrdnju kako ne znam kako je formirana vlast u S. Arabiji.
Sve je jasno.
karanana

#42 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by karanana »

ma zatvorite ovu temu i tacka.
ultima_palabra

#43 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by ultima_palabra »

Mala__Mu wrote:Rijaset Islamske zajednice u BiH: ''Hutba, ma gdje održavana bila, treba obavezno da sadrži uvodni dio na arapskom jeziku. Onaj dio hutbe koji sadrži poruku koja se želi prenijeti prisutnima u džamiji treba biti na jeziku koji razumije većina prisutnih. To bi trebao biti rukovodeći kriterij za imama-hatiba prilikom držanja hutbe.''
Uvodni dio, ne čitavu hutbu...to se sprovodi tako što efendija prouči ajet-dva ili citira hadis na arapskom, i onda na tu temu nadoveže govor na bosanskom...
suntu jeu

#44 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by suntu jeu »

El_comadante wrote:
suntu jeu wrote:
El_comadante wrote:
pa moglo se pročitati i na ovom forumu kako je Fahdovdova sjedište vehabija pa i u nekim medijima je bilo ranije nešto na tu temu.
Hajde definiši nam šta je i ko je to vehabija!
po onome šta se može naći u medijima i forumima, dakle to nekažem ja, vahbije su oni koji imaju dužu bradu i kraće hlaće i automski oni imaju nešto protiv Bosne i muslimana ovde.

.
Da, po tome je onda Muhamed a.s. bio vehabija.

@gau8 Pa šta si ti ponudio, osim paranoje ? Koji si argument iznio ? Kao nidgje nema džabe, a ja ti dokažem da ima. U Saudiji ovaj-ono, pa hajde donesi dokaz kojim potkrepljuješ svoju tvardnju !
suntu jeu

#45 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by suntu jeu »

ultima_palabra wrote:
Mala__Mu wrote:Rijaset Islamske zajednice u BiH: ''Hutba, ma gdje održavana bila, treba obavezno da sadrži uvodni dio na arapskom jeziku. Onaj dio hutbe koji sadrži poruku koja se želi prenijeti prisutnima u džamiji treba biti na jeziku koji razumije većina prisutnih. To bi trebao biti rukovodeći kriterij za imama-hatiba prilikom držanja hutbe.''
Uvodni dio, ne čitavu hutbu...to se sprovodi tako što efendija prouči ajet-dva ili citira hadis na arapskom, i onda na tu temu nadoveže govor na bosanskom...

Da, a Engleska, Njemačka, itd. su stare vehabijske zemlje

suntu jeu

#46 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by suntu jeu »

Prijatno
Chisum

#47 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by Chisum »

suntu jeu wrote:
Chisum wrote:
madner wrote:Nama vise nisu dali termin kada su culi da igramo u gajbu pive, majku im vehabijsku pokvarenu. :D

Ma 'taaa ce oni... :D nikad oni nece znati sta valja, haveru.... 21. vijek, a oni jos uvijek igraju u Kenijadu.

Nego, vidim da ovdje neki ne razumiju kako to hoda sa misionarstvom.
Osim ovih sto spavaju u dzamijama od jutra do mraka, pa im je svejedno da li ih neko startuje ili ne, postoje i oni koji nisu od tog posla, a zadese se tu, pohadjaju neke kurseve itd... vjerujem da oni, ako imaju iole mozga u tintari, itekako osjete o cemu se tu radi.

Indoktrinacija mnogo lakse tece u prijateljskoj, toboze, neobaveznoj, atmosferi, pa se ona hostilna, sa druge strane, nastoji izbjeci makar cijena bila pet puta duzi i skuplji proces.

Elem, daleko im kuca od moje.
Pa čovječe tebi je svaki post o hejtu nad vehabijama. Da nisi malo opterećen ? :)

Što se tiče teme, kulturni centar kralj Fahd je samo to i ništa više od toga, jer je dobro poznata saudijsko-američka veza i saudijsko hapšenje ljudi koji imaju imalo radikalnije stavove. Ove sve paranoje bi možda bile opravdane da su otišle u drugu krajnost, a to je da je upravo otvoren radi kontrole onih malo ''radikalnijih''. A eto , ljudima je radikalno ako imaš bradu pa su zato malo, nažalost, primitivni.

Problem je što ljudi, pored svoje neupućenosti u biografiju kralja Fahda( u ovome slučaju ), mrze i ono što ne poznaju. I tako se nastavlja bosanski provicijalizam bez granica. :)

Opterecen? :-D

Ajde sada, ovo ne mora ici tebi na vrat, jer, barem po broju postova si nov, pa te i ne znam, ali moram da kazem da volim kad me opterecenim nazovu oni koji, kada im skupis sve postove, interesovanja, znanja, 90% vremena na ovom forumu provedu na temi "religija", na dva-tri topika, gadjajuci se citatima - tudjom rukom pisanim... dok ih na drugim temama, uglavnom, nema ni za lijeka.

Drugo.... gdje tacno pucas tom opaskom - I tako se nastavlja bosanski provicijalizam bez granica???

:-D

Provincijalizam, zaostalost, neznanje, gotovo hermeticka zatvorenost ovih prostora, i to ona, vec odavno tako vjesto secirana Konstantinovicevom knjigom, ovdje dozivljava svoja praznjenja upravo na onoj strani, kojoj si ti, evo vidim vec na par tema, advokat.

Evo, uzmemo Dillingera na tvom avataru... U svijetu rigidnih, besmislenih zakona, gdje je skoro sve, osim ono par univerzalnih poruka, koje se provlace kroz skoro sve svjetonazore i doktrine, manje-vise - nista drugo do atavizama jednog davnog vremena, vremena koje su napredna drustva davno prerasla, u tom svijetu, dakle, ni kacenje neke od urbahin legendi kraj tvog imena - ne bi dobro doslo... I tu bi se, ma koliko se tu radilo o banalnim i za zivot nebitnim stvarima, nasao neki suludi razlog, dovoljan da se uperi prstom i zaprijeti. :-D

Samo kada se baci pogled na skup svih tih besmislenih kanona kojima se ovi ljudi vode, dovoljan je pametnom covjeku da, kako to ti nazva, postane opterecen. Ja bi to prije nazvao - cudjenjem, jer.....

... Pa barem danas, cak i ako se ne nazovemo pragmaticarima, nije tesko razluciti sta te hrani, sta te oblaci, sta te gura naprijed. :)

I da...... Zaboravljas da osjecaj gadjenja prema necemu, ne mora doci iz neznanja. Saznati nesto, o necemu, moze voditi istim putem. :)
Saznati mnogo toga o ovome o cemu danas govorimo, a biti svjestan 21. vijeka u kojem zivimo, te jaza izmedju stvarnosti i bajke u kojoj anamo oni zive - sasvim dovoljno da rezultat bude kao ovaj, gore naveden. :)

Nego, da ne bi ovo preslo u svadju (a ionako sve je ovo ponavljano bezbroj puta, pa vise i nema neke svrhe.. ko shvati, shvatio je) - tebi tvoje... Imas sva prava... Meni moje....

Daleko vam kuca od moje.
Last edited by Chisum on 06/07/2010 13:53, edited 1 time in total.
GAU 8

#48 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by GAU 8 »

suntu jeu wrote:
@gau8 Pa šta si ti ponudio, osim paranoje ? Koji si argument iznio ? Kao nidgje nema džabe, a ja ti dokažem da ima. U Saudiji ovaj-ono, pa hajde donesi dokaz kojim potkrepljuješ svoju tvardnju !
Imam jako dobre prijatelje "u vehabijama" kako se vole nazivati" koji su tu iskljucivo radi koristoljublja i mogu potvrditi da se "pokrivanje" i misionarstvo placa i ima ljudi koji na osnovu toga sto su u toj grupi, na taj nacin zive i hrane svoje obitelji. Naravno ovo je sve inteligentno uradjeno tako da se moze prodati kao stosta, a da se ne posumnja u sponzoriranje samog cina promjene zivotnog stila.

Jbg, sto kazu muka natjerala. Znaci opet tipicni sablon, nadji bijedu koja ce ti se prodati za sitnis.

Sve sponzorirano od Saudijskog komiteta himself. I ne pricaj mi molim te kako nemam pojma.
suntu jeu

#49 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by suntu jeu »

Aha, ima deset godina od kako je otvoren centar, a mi svaki dan očekujemo državni udar koji će nam doći od strane centra Fahd. :-) Jebote pa ovo je bilo zanimljivo prve dvije godine, čak sam i ja kao mladi student pada na ovo.

A onda sam sabrao dva i dva, pa se zapitao ko plaća sve one vehabije po svijetu i Evropi, da nosaju brade, da pokrivaju žene i ostale gluposti ? :lol:

A ta priča za prijatelja, de nam reci gdje je biro za zapošljavanje! Pa ima toliko gladnih u BiH.

Uostalom, zaboli me kurac, nije moj problem vama objašnjavati da ste puni predrasuda.

Sretno u otkrivanju državnih neprijatelja! :D
Last edited by suntu jeu on 06/07/2010 13:57, edited 1 time in total.
haqqlberry

#50 Re: O džamiji i KC Kralj Fahd

Post by haqqlberry »

GAU 8 wrote:
suntu jeu wrote:
Imam jako dobre prijatelje "u vehabijama" kako se vole nazivati" koji su tu iskljucivo radi koristoljublja i mogu potvrditi da se "pokrivanje" i misionarstvo placa i ima ljudi koji na osnovu toga sto su u toj grupi, na taj nacin zive i hrane svoje obitelji. Naravno ovo je sve inteligentno uradjeno tako da se moze prodati kao stosta, a da se ne posumnja u sponzoriranje samog cina promjene zivotnog stila.

Jbg, sto kazu muka natjerala. Znaci opet tipicni sablon, nadji bijedu koja ce ti se prodati za sitnis.

Sve sponzorirano od Saudijskog komiteta himself. I ne pricaj mi molim te kako nemam pojma.

Kakva li si ti osoba kada su ti "jako dobri prijatelji" takvi.

Vidim ti se ne zamaraš argumentima, predrasude i mržnja te ispunjavaju maksimalno...
Locked