Kako ces covjece izjaviti da je Dubrovnik uvijek bio Hrvatska. pa to je najveca laz koja moze biti iznesena. Dubrovnik i Dubrovcani svoji za sebe uvijek. Pa ni Dalmacija nije uvijek bila Croatia, kao ni Slavonija, a kamoli Dubrovnik. To sto je nesto tako kako jeste u zadnjih 100-injak godina, ne znaci da je oduvijek tako bilo...al bolje godi uhu reci svi smo mi HrvatiRichard Sorge wrote:Mozda te on ne shvata ali te shvatam ja .. da ne zavlacish ljude dalje ono sto hocesh da kazesh je otprilike " Bosna je u serdnjem viejku bila katolicka zemlja - a katolici = hrvati, kojoj je dolazak turaka i islama na ove prostore prekinuo kontinuitet, sto se naravno hrvatskoj niakd nije desilo - dubrovnik je uvijek bio hrvatska - iako se hrvatska kao takva konstituisala u posljendjih 150 godina, ali neise, i zbog toga sto ti muslimani nemaju nikakvu organsku vezu sa tom zemljom - oni nemaju ni pravo na nju. Bosna je katolicka zemlja = hrvatska zemlja " to je uglavnom to .. kome je do pametovanja .. moze uzet Lovrenovica da iscita .. bavi s euglavnom istim dokazivanjem.Delboy.Trotter wrote:Očito me nisi shvatio.karanana wrote: pa sta ja znam.....recimo taj grb kotromanica....jedino ga bosnjaci priznaju i furaju se s njim. mene to malo i nervira, jer taj grb treba da predstavlja cijelu BiH a ne da ga suljo zakaci za rever i da ga SDA koristi kao svoj znak.
imas ti tu jos poprilicno veliki broj nekih sitnih stvari koje pokazuju da se probava bastiniti ta prije-osmanlijska bosna. te neki festival "bosanski kraljevi" koji se upravo odrzava, te neka djela o sastavljanju kraljevske loze.....ne znam, mozda su to neki mali i minorni dogadjaji i bastinjenja ali su jedini.
Grb Kotromanića se koristi u zadnjih 15-20 godina isključivo u političke svrhe. Barem 95% Bošnjaka su ga prvi put vidjeli u životu i čuli za njega, kada se počeo koristiti isključivo potenciran političkim motivima.
I taj ''festival' bosanskih kraljeva''. Pa zar hoćeš to istaknuti kao baštinjenje predturskog doba? Kao neku tradiciju staru 2-3 godine.
Ja sam mislio na kolektivno sjećanje naroda, kroz tradiciju, običaje, navike. A toga na žalost nema. Islamizacija je zatrla to sjećanje nepovratno. A ovo su samo politički pokušaji.
Evo ti jedan primjer kolektivnog sjećanja, doduše u Hrvata srednje Bosne: u tom narodu još uvijek postoji kolektivno sjećanje na Kotromaniće, tačnije na bosansku kraljicu Katarinu, ovjekovječeno u nošnji ondašnjih žena. To se ne može uporedit ni s kakvim Suljiniom značkom ni s nekakvim festivalom. To je sjećanje jednoga naroda na davna vremena koje je urezano u njegovu svijest kao kolektivizam.
Yedino te yebe - a i njega ... sto upravo uglavnom ti bosanski muslimani .. dozivljavaju Bosnu kao jedinu i maticnu domovinu ... dok ti veliki katolicki borci za ( katolicku ) Bosnu .. uglavnom prednost daju hrvatskoj, i zanimljivo ti ... uljezi .. valjda nesto poput Maora u Spaniji .. ti islamski fanatici .. drage volje prihvataju i taj ljiljan ( kriz ) - kojeg opet katolilici ne prihvataju, i u svakoj mogucoj prilici - prihvataju taj kontinuitet ... recimo uceci povelju Kulina bana u osnovnoj skoli ... koju ... ironicno ... veliki katolicki Bosanci i pro Bosanci .. ne zele da dopuste da dodje u Bosnu ni na izlozbu. Sve u duhu neosporavanja i dobrih odnosa. Na kraju krajeva - ko im je kriv ... trebali su samo fino kopirati katolicko-protestantsku europu tog doba i poshtovati zakon " Cijeg zemlja tog i vjera " i sada ne bi vodili ovakve diskusije. I tako dalje i tako sire ... rekao bi kako vam vishe ne dosadi osporavanje Bosne .. na kraju krajeva doslo vas je skuplje nego da to niste radili ... ali nakon posljednjeg rata ... nisam toliko naivan.
Samo da ovi danasnji nacionalni dozivljatori mozda priupitaju svoje predke kako su se dozivljavali i osjecali prije malo vise od 150 godina.