SFF 2010

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
erni3

#26 Re: SFF 2010

Post by erni3 »

theTruePath wrote:kad je sff tacno?
Sarajevo Filim Festival, mada je cesto i Sarajevo Trash Festival

EDIT: Jbg, mislio sam da si pitao sta je SFF
Šesnaesto izdanje Sarajevo Film Festivala će se održati od 23. do 31. jula 2010.
jaskolo

#27 Re: SFF 2010

Post by jaskolo »

29.07.2010. – Dom mladih, Skenderija – SFF w/ Fun-da-mental, Sarajevo, BiH

Izvor: http://dubioza.org/?p=355
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28 Re: SFF 2010

Post by Truba »

znate što ja vidim kao problem SFFa

npr... film Tigar i Zmaj je kod nas prošao nezapaženo na festivalu ali kad je dobio oskara bila je sljedeće godine pomama za njime

primjer 2 kad je bila posveta jednom tajvanskom režiseru koji je otvoreni gej on nije došao vamo...bolesna mu mama :cry: recimo u sloveniju je došao s dečkom...

problem 3. filmovi se prevode na malo čudan način ... klasični SF film Sleep dealer je preveden kao tvorinica snova i apsolutno je izbačen SF dio... iako je možda riječ o BLADERUNERU našeg vremena

ima još toga... ali neka SFFa bit će to super festival
johnnykola

#29 Re: SFF 2010

Post by johnnykola »

a evo i betonare u panorama programu:

i leigh master je tu:

:-D :-D :-D
Truba

#30 Re: SFF 2010

Post by Truba »

kasniš

normalni ljudi su prestali gledati te smorove :mrgreen:
johnnykola

#31 Re: SFF 2010

Post by johnnykola »

pa sad cekaju da gledaju klanja u srpskom filmu, npr.. :D
Truba

#32 Re: SFF 2010

Post by Truba »

gdje si vidio da ja to čekam
dapače najavio sam fast-forward gledanje bez tona :mrgreen:
jaskolo

#33 Re: SFF 2010

Post by jaskolo »

Svjetskom premijerom filma "CIRKUS COLUMBIA" biće otvoren 16. Sarajevo Film Festival

Izvor: http://www.bihforum.com/showthread.php?t=34967
jaskolo

#34 Re: SFF 2010

Post by jaskolo »

Sarajevo film festival predstavio je Takmičarski program dokumentarnog filma za ovogodišnje 16. festivalsko izdanje, koji će donijeti 17 ostvarenja. Šest filmova zabilježit će u Sarajevu svjetsku premijeru, saopćeno je iz SFF-a.

Riječ je o filmovima “Ciklusi” (Hrvatska) za koji režiju i scenarij potpisuje Vladimir Gojun, “Dvanaest susjeda” (Grčka) u režiji Marianne Economou Daphne, “Godine koje su pojeli lavovi” (BiH) za koji režiju i scenarij potpisuje Boro Kontić, “Mila traži Senidu” (BiH, Hrvatska) u režiji Roberta Zubera i scenarista Robert Zubera i Srdana Golubovića, “Poplava” (Hrvatska) reditelja i scenariste Gorana Devića, “Švelje” (Makedonija, Njemačka) rediteljice i scenaristkinje Biljane Garvanlieve.

Internacionalne premijere na ovogodišnjem SFF-u imat će sedam dokumentaraca. Riječ je o ostvarenjima “Hotel raj” (Bugarska) rediteljke i scenaristkinje Sophie Tzavella, “Kapitalizam, naša poboljšana formula” (Rumunija, Francuska, Belgija) reditelja Alexandrua Solomona, “Mica i okolne priče” (Srbija) reditelja i scenariste Mliana Nikodijevića, “Početni udarac” (Austrija) za koji režiju i scenarij potpisuje Hüseyin Tabak, “Teži put” (Mađarska) reditelja Istvana Nagya i scenariste Nore Ruszkai, “U braku s kamerom” (Turska) u režiji Doga Kilcioglu te “Zvijezda je rođena” (Srbija) rediteljke i scenaristkinje Vanje Kovačević.

“Svijet prema Ionu B” naziv je rumunskog filma u režiji Alexandera Nanaua koji će zabilježiti regionalnu premijeru, dok će bh. premijere imati dokumentarci “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest Balkana” (Srbija) u režiji Željke Mirkovića i prema scenariju Dušana Gajića i Željke Mirkovića, “Murid” (Kipar) u režiji Yeliz Shukri i prema scenariju Yeliz Shukri i Simon Bacheli te “Zajedno” (Hrvatska) za koji režiju i scenarij potpisuje Nenad Puhovski.

Izvor: http://sarajevo.co.ba/sff-sest-svjetski ... nog-filma/
high_volume

#35 Re: SFF 2010

Post by high_volume »

Ova tema nije rasprava o SFF 2010 već smišljen marketingški potez i popularizacija SFF, odnosno klasična besplatna propaganda...

Prvi i zadnji post jasno dokazuje.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#36 Re: SFF 2010

Post by ladyblue18 »

high_volume wrote:Ova tema nije rasprava o SFF 2010 već smišljen marketingški potez i popularizacija SFF, odnosno klasična besplatna propaganda...

I? Ako ti se ne svidja zaobidji. Mozes manje vise svaku temu na forumu posmatrati kao reklamu, a SFF nije bas nesto cemu treba reklama meni se cini.
Ako nemas sta reci o temi, nemoj je ni kvariti.
high_volume

#37 Re: SFF 2010

Post by high_volume »

ladyblue18 wrote:
high_volume wrote:Ova tema nije rasprava o SFF 2010 već smišljen marketingški potez i popularizacija SFF, odnosno klasična besplatna propaganda...

I? Ako ti se ne svidja zaobidji. Mozes manje vise svaku temu na forumu posmatrati kao reklamu, a SFF nije bas nesto cemu treba reklama meni se cini.
Nije rasprava o nadobudnosti i drskosti već o slijedu pravila koja su propisana na ovom forumu.

Ne znam šta ti je namjera: lupati po glavi forumaše koji skrenu pažnju na kršenje pravila ili dosljedno sprovođenje pravila foruma.

Ako je reklama plaćena, treba to jasno i istaći, toliko bi bilo korektno. Ako nije, ima još manifestacija i firmi koje bi rado bile reklamirane ovdje.
le piaf

#38 Re: SFF 2010

Post by le piaf »

high_volume wrote:
ladyblue18 wrote:

Nije rasprava o nadobudnosti i drskosti već o slijedu pravila koja su propisana na ovom forumu.

Ne znam šta ti je namjera: lupati po glavi forumaše koji skrenu pažnju na kršenje pravila ili dosljedno sprovođenje pravila foruma.

Ako je reklama plaćena, treba to jasno i istaći, toliko bi bilo korektno. Ako nije, ima još manifestacija i firmi koje bi rado bile reklamirane ovdje.
Ne sekiraj se, nekako u ova doba se obicno pokrene i diskusija o SFF-u kao festivalu za elitu, sminkerima sa akreditacijama i sl. Malo strpljenja :D
zomri

#39 Re: SFF 2010

Post by zomri »

komi, jesi ti gledao šta od ovog dumonta što mu posvetiše Tribute To program? čini mi se žešći smarač...
jaskolo

#40 Re: SFF 2010

Post by jaskolo »

Nagasavam: SFF je lijep period za boravak u Sarajevu, htjeli vi to ili ne. Ja planiram biti tada u Sarajevu, izlaziti ako nista na kafe, ali bih volio da znam gdje ima sta u gradu i gdje ce biti neko desavanje koje medijski se ne reklamira ili reklamira.

To sto sada jedini update o desavanjima su filmovi ili koncerti koji ce biti i medijski reklamirani, sta cu. Ali bit ce desavanja koja nece biti popracena reklamama, a ja prvi bih zelio da mi neko negdje na forumu napise nesto slicno:

"preporucujem,predlazem....ako imas slobodno vecer a ne gledaju ti se filmovi ili slusa oredjeni tip muzike, imas ovo ono...."

S tim u vezi sam pokrenuo ovu temu. Boli me briga ako je neko frustriran akreditacijama, ne voli festival ili jednostavno ima bosanski sindrom 'nista ne valja - niko se nije rodio ko bi meni ugodio'...otvori sebi temu:D

Za sve ostale...objavljujte ako sta saznate, da znamo ako nista prijateljima, poznanicima iz inostranstva koji dolaze, ili eto sebi samim planirati tih 9 dana.
minjonja

#41 Re: SFF 2010

Post by minjonja »

eh, treba mi pomoc onih koji su vec bili na SFF-u.
nisam nikad bila, zapravo nisam ni u sarajevo obicno u ta doba, ali evo hocu zbog morgana freemana da dodjem :D

jel no on bude zadnju noc festivala?
jel on predstavi tu neki svoj film?
kad se kupuju karte za taj dogadjaj?
koliko bude para otprilike?
gdje se odrzava?
jaskolo

#42 Re: SFF 2010

Post by jaskolo »

minjonja wrote:eh, treba mi pomoc onih koji su vec bili na SFF-u.
nisam nikad bila, zapravo nisam ni u sarajevo obicno u ta doba, ali evo hocu zbog morgana freemana da dodjem :D

gdje se odrzava?

Ove godine ti je SFF od 23-31. jula, MF ce ti biti garant zadnju noc, obicno ti stranci poznatiji budu zadnje vecer sa predstvljanjem nekog filma (ove godine ce biti neki njegov film iz 2009.) Karte kupujes od zadnje nedelje pred festival, kada se otvara box office, ali rezervaciju mozes vrstiti preko mobitela ako imas eronetov broj. Repertoar ce izaci nekada 10 dana ranije mislim.

Karte su ti od 7-10km zavisno gdje ce biti film, Nardono pozoriste ili otvoreno kino. ...
johnnykola

#43 Re: SFF 2010

Post by johnnykola »

jaskolo wrote:Nagasavam: SFF je lijep period za boravak u Sarajevu, htjeli vi to ili ne. Ja planiram biti tada u Sarajevu, izlaziti ako nista na kafe, ali bih volio da znam gdje ima sta u gradu i gdje ce biti neko desavanje koje medijski se ne reklamira ili reklamira.

To sto sada jedini update o desavanjima su filmovi ili koncerti koji ce biti i medijski reklamirani, sta cu. Ali bit ce desavanja koja nece biti popracena reklamama, a ja prvi bih zelio da mi neko negdje na forumu napise nesto slicno:

"preporucujem,predlazem....ako imas slobodno vecer a ne gledaju ti se filmovi ili slusa oredjeni tip muzike, imas ovo ono...."

S tim u vezi sam pokrenuo ovu temu. Boli me briga ako je neko frustriran akreditacijama, ne voli festival ili jednostavno ima bosanski sindrom 'nista ne valja - niko se nije rodio ko bi meni ugodio'...otvori sebi temu:D

Za sve ostale...objavljujte ako sta saznate, da znamo ako nista prijateljima, poznanicima iz inostranstva koji dolaze, ili eto sebi samim planirati tih 9 dana.
slazem se u potpunosti. tako je meni najdrazi dogadjaj/dozivljaj na proslom sff-u
bio lazno otvaranje istog. naime, kzu ole ole pzu oje oje je dan prije pocetka festivala svirao
debela 3 sata u sada zatvorenom access-u zajedno sa starkama. jedan od meni najdrazih koncerata ikad. ako budu
negdje i ove godine sa svirkom za trajanja sff-a nemojte ih propustiti ni za zivu glavu. :-D
jaskolo

#44 Re: SFF 2010

Post by jaskolo »

johnnykola wrote:
jaskolo wrote:Nagasavam: SFF je lijep period za boravak u Sarajevu, htjeli vi to ili ne. Ja planiram biti tada u Sarajevu, izlaziti ako nista na kafe, ali bih volio da znam gdje ima sta u gradu i gdje ce biti neko desavanje koje medijski se ne reklamira ili reklamira.

slazem se u potpunosti. tako je meni najdrazi dogadjaj/dozivljaj na proslom sff-u
bio lazno otvaranje istog. naime, kzu ole ole pzu oje oje je dan prije pocetka festivala svirao
debela 3 sata u sada zatvorenom access-u zajedno sa starkama. jedan od meni najdrazih koncerata ikad. ako budu
negdje i ove godine sa svirkom za trajanja sff-a nemojte ih propustiti ni za zivu glavu. :-D
Upravo! I ja sam slusao Starke, super su! A sasvim sam se tu slucajno nasao! O tome govorim...Sada cemo znati:P
minjonja

#45 Re: SFF 2010

Post by minjonja »

jaskolo wrote:
minjonja wrote:eh, treba mi pomoc onih koji su vec bili na SFF-u.

gdje se odrzava?

Ove godine ti je SFF od 23-31. jula, MF ce ti biti garant zadnju noc, obicno ti stranci poznatiji budu zadnje vecer sa predstvljanjem nekog filma (ove godine ce biti neki njegov film iz 2009.) Karte kupujes od zadnje nedelje pred festival, kada se otvara box office, ali rezervaciju mozes vrstiti preko mobitela ako imas eronetov broj. Repertoar ce izaci nekada 10 dana ranije mislim.

Karte su ti od 7-10km zavisno gdje ce biti film, Nardono pozoriste ili otvoreno kino. ...
hvala na informacijama.

zanima je jel ta zadnja noc sa morganom freemanom ista kao i ove obicne projekcije? jel isto kosta 7-10KM, jel isto mogu da rezervisem itd...
jaskolo

#46 Re: SFF 2010

Post by jaskolo »

Nema na cemu, sve projekcije u otovorenom kinu su mislim 7KM, bez obzira ko dolazi, dok u NarodnomP su 10Km isto bez obzira ko dolazi.:D
harač

#47 Re: SFF 2010

Post by harač »

Vidim da se na ovdje pored uobičajenog pljuvanja, s vremena na vrijeme spomene i film. Inače, Panorama me razočarala, osim Weerasethakula. Bilo bi simpatično da "Inception" prikažu u Open Air-u; svakako ga multiplex ne misli prikazivati do 23. jula (ili to već ima veze sa SFF-om, jer su najavili saradnju?).
jaskolo

#48 Re: SFF 2010

Post by jaskolo »

Inception bi bilo super vidjeti na OpenAiru...jel iko cuo neki dobar dokumentarac? Ja njih volim najvise da gledam?

I zna li neko za neki dobar after party?
harač

#49 Re: SFF 2010

Post by harač »

Sažetak filma "Sevdah za Karima" Jasmina Durakovića:

"Karim je propali student filozofije u poslijeratnom Sarajevu. Radi kao deminer kako bi prehranio sebe i svoju sestru Džemilu. Ima prijatelja Juku, lokalnog mangupa; veže ih prijateljstvo iz rata. Tu je i Ivana, Jukina djevojka. Na početku naše priče njih troje pljačkaju lokalnu džamiju za vrijeme Kurban-bajrama, kako bi imali novac za provod. Karim učestvuje u toj akciji, mada ima problem s grižnjom savjesti, jer je vjernik. Iste noći, Juka pravi ulični incident i policija ga strpa u zatvor. Karim i Ivana odu zajedno na party, zabavljaju se i završavaju u Jukinom stanu. Sutradan odlaze na planinu i skupa provode cijeli dan. Karim se zaljubljuje u Ivanu. Vraćaju se u stan, ali tamo ih čeka Juka. Sukob dva prijatelja pretvara se u tuču u kojoj Karim izvlači deblji kraj. Juka ga i fizički maltretira, a potom seksualno ponižava Ivanu, koja na sve to pristaje. Karim, razočaran, odlazi u u noć, u svoj stan. I svira harmoniku. Sevdah. Zorom, Karim odlazi u džamiju. Odlazi i u tekiju, gdje se pridružuje dervišima."

Znajući Durakovića samo preko "Nafake", bojim se da će ovo biti dno kakvo naša kinematografija nije zapamtila. Ali, opet, možda ipak bude neka teška avangarda :D
poznanik

#50 Re: SFF 2010

Post by poznanik »

jaskolo wrote:Inception bi bilo super vidjeti na OpenAiru...jel iko cuo neki dobar dokumentarac? Ja njih volim najvise da gledam?

I zna li neko za neki dobar after party?

Ne zna niko. Da ti možda ne znaš za kakav :lol: :lol:
Locked