SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
-
zonbirile
#26 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
evo prema podacima rumunskih vlasti, tokom prošle godine, samo u Bukureštu, psi lutalice napali su oko 11.000 ljudi.
Demonstranti su na skupu pozvali gradske vlasti da povuku plan po kojem bi psi lutalice bili uspavani ukoliko ih niko ne usvoji tokom dve nedelje.
--------------------------------------------------------------------
Šest pasa, koji su vjerojatno vođeni glađu na temperaturi koja je padala i do minus 15 stupnjeva Celzijevih, rastrgali su pet jelena i osam muflona, rekao je direktor Ivan Ivanov.
Još dva jelena uspjela su preživjeti. Bugarska prijestolnica već je godinama preplavljena psima lutalicama. Gradski dužnosnici izjavljuju da ulicama Sofije luta oko devet tisuća pasa i njihov broj raste u vremenima ekonomske krize. (Hina)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svi koji su imali priliku boraviti u Grčkoj, mogli su vidjeti masu pasa koji žive bijednim životom na ulici. Međutim, psi lutalice ne postoje samo u Grčkoj, dovoljno je
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
za one što se kriju iza EU.Kao prvo Bosna neće u EU za 10g,a i to je upitno,a ovo se dešava u zemljama koje su već tamo.Jest da su u banani i banana ,ali jebi ga Evropa su.
Demonstranti su na skupu pozvali gradske vlasti da povuku plan po kojem bi psi lutalice bili uspavani ukoliko ih niko ne usvoji tokom dve nedelje.
--------------------------------------------------------------------
Šest pasa, koji su vjerojatno vođeni glađu na temperaturi koja je padala i do minus 15 stupnjeva Celzijevih, rastrgali su pet jelena i osam muflona, rekao je direktor Ivan Ivanov.
Još dva jelena uspjela su preživjeti. Bugarska prijestolnica već je godinama preplavljena psima lutalicama. Gradski dužnosnici izjavljuju da ulicama Sofije luta oko devet tisuća pasa i njihov broj raste u vremenima ekonomske krize. (Hina)
Svi koji su imali priliku boraviti u Grčkoj, mogli su vidjeti masu pasa koji žive bijednim životom na ulici. Međutim, psi lutalice ne postoje samo u Grčkoj, dovoljno je
za one što se kriju iza EU.Kao prvo Bosna neće u EU za 10g,a i to je upitno,a ovo se dešava u zemljama koje su već tamo.Jest da su u banani i banana ,ali jebi ga Evropa su.
- kockica_kockica
#27 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Nase vlasti su mislile : donijet cemo zakon da ih skinemo s vrata... a onda su vjerujem vec skontali da sada imaju mnogo vecih problema od zahtjeva za zakonom o zastiti zivotinja... i zakon je super, zaista jeste... jer i ja volim zivotinje i jako me ljuti kad vidim da se zivotinja tretira lose... ali zasigurno nisam zagovornik copora pasa koji moze a ne mora napasti neko dijete ili odraslu osobu...pshhh wrote:Sve bi to bilo uredu, samo jos da su ljubitelji zivotinja iz Udruzenja SOS prije donosenja ovoga Zakona razmisljali o kao sto ti kazes: izgradnji koja kosta ... koliko trebaju ljudi koji ce taj azil odrzavati ( ma koliko voljeli zivotinje nece niko dzaba raditi ), pa onda novac za sterilizaciju pasa, novac za veterinara, pa onda hrana za te pse i macke u azilu, pa milion drugih troskova, voda, struja itd ... nego su bukvalno prisili isto tako nesavjesnu vlast da izglasaju ovaj Zakon koji se ne moze sprovesti na terenu u djelo pa sada gradjani Sarajeva radi njih ispastaju.kockica_kockica wrote: udruzenja ne mogu udomiti sve pse ma koliko se trudili... nemaju novac, prostor, da sve lutalice smjeste negdje i hrane ih, nemaju donatore toliko dobre koji bi sve to financirali...
nije to samo izgraditi azil i rijesen problem... izgradnja kosta i to stoji ... trebaju ljude koji ce taj azil odrzavati ( ma koliko voljeli zivotinje nece niko dzaba raditi ), pa onda novac za sterilizaciju pasa, novac za veterinara, pa onda hrana za te pse i macke u azilu, pa milion drugih troskova, voda, struja itd.
ali sva ova prica je besmislena...jer para nema... a more bit bidne nekad... ko zna
- Pasiflora
#28 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Ti si jedna stvarno tvrdoglava osoba. Pokusaj citati i razumjeti sto ljudi pisu ovdje.pshhh wrote:Sve bi to bilo uredu, samo jos da su ljubitelji zivotinja iz Udruzenja SOS prije donosenja ovoga Zakona razmisljali o kao sto ti kazes: izgradnji koja kosta ... koliko trebaju ljudi koji ce taj azil odrzavati ( ma koliko voljeli zivotinje nece niko dzaba raditi ), pa onda novac za sterilizaciju pasa, novac za veterinara, pa onda hrana za te pse i macke u azilu, pa milion drugih troskova, voda, struja itd ... nego su bukvalno prisili isto tako nesavjesnu vlast da izglasaju ovaj Zakon koji se ne moze sprovesti na terenu u djelo pa sada gradjani Sarajeva radi njih ispastaju.
Godinama je vlast izdvajala po 700.000KM za sinteraj koji nije trosio ni desetinu tih para ali su ih uredno svake godine uzimali.
SOS vec godinama pokusava dobiti dozvolu i teren za azila, ali im iz nekog razloga to nikako ne prolazi. Znaci: SOS i ostali su uradili sto je bilo do njih - sada su nadlezni na redu. Dok su ti nadlezni odvajali onih 700.000Km iz buđeta za sinteraj, nije bio nikakav problem. Sada kad ih treba izdvojiti da se ti psi zbrinu kazu da sredstava nema. Definitivno lazu. Sredstva za te namjene su predviđena, ali ih nedaju.
Nemoj biti tako iskljuciv/a : ljudski je mjenjati stavove.
-
pshhh
#29 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Koliko smo samo puta na Sarajevskim ulicima vidjeli ovu vrstu psa bulmastif da hoda bez brnjice i uzice?

Cim vidite na ulici ovu vrstu psa bez brnjice i uzice na ulici odmah hitno zvati policiju i prijaviti.
Slovenija
Tri psa usmrtila vlasnika
Tri psa pasmine bulmastif jučer poslije podne napala su i usmrtila svog vlasnika u Ljubljani, u dvorištu obiteljske kuće, javili su slovenski mediji.
Policija je ubila dva psa a jedan je pobjegao.
Navodno je riječ o istim psima koji su prije četiri godine teško povrijedili slučajnog prolaznika koji je jedva preživio napad i nakon toga imao više operacija, a o čemu se još vodi odštetni postupak pred slovenskim sudovima.
Vlasnik kojega su psi ubili naslijedio ih je od partnerice koja je umrla nekoliko godina nakon prvog napada pasa na prolaznika.
Tragični ishod ponovo je pokrenuo pitanje uvjeta držanja opasnih pasa u Sloveniji.
Psima je nakon napada na prolaznika 2006. bilo određeno usmrćenje, ali je ministarstvo poljoprivrede odluku kasnije opozvalo nakon što su vlasnici pristali na stroge uvjete u kojima ih smiju držati.
Slovenski mediji navode da su psi nakon toga tri godine proveli u utočištu, gdje su bili na preodgoju i obuci, ali da su i tom prilikom napali i lakše ranili instruktoricu.
Last edited by pshhh on 19/05/2010 13:12, edited 1 time in total.
-
zonbirile
#30 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
@sitno
reci da se zezaš.Pa zar ti ne para uši to što pričaš.Svrha azila bez kastracije je iluzorna.Za kastraciju treba 200 000KM,plus me nisi ubijedio da šinteraj i azil koštaju isto.Pazi logički,ako eliminišemo troškove transporta i zaposlenih,tj.u oba slućaja moraju postojati,ovde na strani azila imaš enorman utrošak vode ,hrane i liječničku skrb.
reci da se zezaš.Pa zar ti ne para uši to što pričaš.Svrha azila bez kastracije je iluzorna.Za kastraciju treba 200 000KM,plus me nisi ubijedio da šinteraj i azil koštaju isto.Pazi logički,ako eliminišemo troškove transporta i zaposlenih,tj.u oba slućaja moraju postojati,ovde na strani azila imaš enorman utrošak vode ,hrane i liječničku skrb.
- Cholina_Lokica
#31 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
paranoja se uspjesno suzbija lijekovima...
-
zonbirile
#32 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
-------------------------------------------Dile wrote:paranoja se uspjesno suzbija lijekovima...
nije paranoja nego poštivanje Zakona,bolje reći ono što nam treba,a to je policajac u susjedstvu,drukčije rečeno od građana nadgledano susjedstvo,okolina.Svi se divimo npr.Švici,ali drug izbaci papić iz auta u vožnji budi siguran da će te murija zaustavitri i oderati,jer je neko javio.Drugi par obuće je što kod nas dok marše ženu niko ne zove muriju,ali eto možda krenuti od lakšeg.Normalno i drotu složiti prijavu za bagatelisanje tvojih zahtjeva.
- Zlata M.
#33 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
@zonbirile i @vedrank, bas ste zlochesti !
Ljudi moji, sta je ovo ?
Pa da se ovoliko ljubavi i zelje za zastitom ispolji svakodnevno prema covjeku !!!, gdje bi nam bio kraj ?!
Vidjala sam (prvenstveno ovdje, ali i u BiH), ljubav prema zivotinjama "na djelu", i smatram da, kad se svojski odradi, nema ama bas nikakve razlike u obimu, u odnosu na onu - prema covjeku !
A to je mnoooogo ! Vec prema rasi, nekoliko puta na dan setnja, adekvatna hrana, higijena, redovne posjete veterinaru... hmmm, svakom njegovo, ali nikad nisam imala razumijevanja za tu toliku ljubav, al' deee...
Mislim, jedno je pas pred kucom i u vlastitoj kucici, a drugo ovo pomodarstvo ! Da - pomodarstvo, nego sta !
Velik broj ovih opasnih "sugradjana", bilo gdje u BiH, i jesu produkt tog pomodarstva, kad mili potomci hoce kucnog ljubimca, pa im isti dosadi nakon par mjeseci, maksimalno !
Ali nazivati ljude koji realno gledaju na situaciju i mogucnosti pogrdnim imenima, stvarno je plitko i licemjerno do neba !
Zivot je surov, nije da nije... al' kod mene uvijek prednost ima covjek i njegova sigurnost !
Dje je problem ?
Ljudi moji, sta je ovo ?
Vidjala sam (prvenstveno ovdje, ali i u BiH), ljubav prema zivotinjama "na djelu", i smatram da, kad se svojski odradi, nema ama bas nikakve razlike u obimu, u odnosu na onu - prema covjeku !
A to je mnoooogo ! Vec prema rasi, nekoliko puta na dan setnja, adekvatna hrana, higijena, redovne posjete veterinaru... hmmm, svakom njegovo, ali nikad nisam imala razumijevanja za tu toliku ljubav, al' deee...
Mislim, jedno je pas pred kucom i u vlastitoj kucici, a drugo ovo pomodarstvo ! Da - pomodarstvo, nego sta !
Velik broj ovih opasnih "sugradjana", bilo gdje u BiH, i jesu produkt tog pomodarstva, kad mili potomci hoce kucnog ljubimca, pa im isti dosadi nakon par mjeseci, maksimalno !
Ali nazivati ljude koji realno gledaju na situaciju i mogucnosti pogrdnim imenima, stvarno je plitko i licemjerno do neba !
Zivot je surov, nije da nije... al' kod mene uvijek prednost ima covjek i njegova sigurnost !
Dje je problem ?
-
pshhh
#34 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Prenesi nam onda svoja iskustva.Dile wrote:paranoja se uspjesno suzbija lijekovima...
- Pasiflora
#35 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Ne zezam se. Naravno da je nemoguce sve uraditi odjednom. Nuzno je poceti. Pocnimo time sto ce se odrediti neki teren koji npr. ima izvor pitke vode (hvala Bogu u BIH ih ima na svakom koraku). Ljudi koji sad hrane pse po ulicama, placaju veterinare iz svog đepa i sl, raditi ce to i dalje u svoje slobodno vrijeme.zonbirile wrote:@sitno
Postoje veterinari koji su spremni pomoci, koji i sad pomazu. Apsolutno se slazem da je kastracija nuzna, ali ako se nadlezni mrdnu mislim da mozemo krenuti sa mrtve tacke. Nemojmo cekati da imamo love i uslove koji postoje u USA, to nikada necemo imati - radimo u uslovima koje imamo. Na taj nacin cemo pomoci lutalicama i ljudima koji ih se boje.
Ja sam sigurna da je ovo izvodivo.
-
vedrank
#36 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
HAHAH ama ja bolan... Nemos vise pascetu davati ostatke od rucka... Oni zahtjevaju hranu koja je hrksava vani, a mekana unutra, a takav dozivljaj izjedanja hrane moze samo da stvori firma za proizvodnju hrane "pedigre" HAHAHA (eto malo reklame)Zlata M. wrote:@zonbirile i @vedrank, bas ste zlochesti !![]()
![]()
Ljudi moji, sta je ovo ?Pa da se ovoliko ljubavi i zelje za zastitom ispolji svakodnevno prema covjeku !!!, gdje bi nam bio kraj ?!
A to je mnoooogo ! Vec prema rasi, nekoliko puta na dan setnja, adekvatna hrana, higijena, redovne posjete veterinaru... hmmm, svakom njegovo, ali nikad nisam imala razumijevanja za tu toliku ljubav, al' deee...![]()
Dje je problem ?
Znas sasvim nornalno je nauciti dijete da je normalno cuvati hrcka u kavezu(iako on na sve nacine pkusava pobjeci)... Ili npr odfikariti muda pascetu, sta ce mu to koji klinac... hahahah Jednom rijecju KATASTROFA!!!
-
darprirode
#37 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
vedrank wrote:Zlata M. wrote:@zonbirile i @vedrank, bas ste zlochesti !![]()
![]()
Ljudi moji, sta je ovo ?Pa da se ovoliko ljubavi i zelje za zastitom ispolji svakodnevno prema covjeku !!!, gdje bi nam bio kraj ?!
A to je mnoooogo ! Vec prema rasi, nekoliko puta na dan setnja, adekvatna hrana, higijena, redovne posjete veterinaru... hmmm, svakom njegovo, ali nikad nisam imala razumijevanja za tu toliku ljubav, al' deee...![]()
Dje je problem ?
HAHAH ama ja bolan... Nemos vise pascetu davati ostatke od rucka... Oni zahtjevaju hranu koja je hrksava vani, a mekana unutra, a takav dozivljaj izjedanja hrane moze samo da stvori firma za proizvodnju hrane "pedigre" HAHAHA (eto malo reklame)
Znas sasvim nornalno je nauciti dijete da je normalno cuvati hrcka u kavezu(iako on na sve nacine pkusava pobjeci)... Ili npr odfikariti muda pascetu, sta ce mu to koji klinac... hahahah Jednom rijecju KATASTROFA!!!
Ako ih ne volis (pse)zasto uopste moras iznositi bilo kakve stavove,toliko drugih tema o ljudima,humanitarne akcije i sl. Nemamo svi iste poglede na svijet..
- Zlata M.
#38 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
vedrank je napisao/la:
Znas sasvim nornalno je nauciti dijete da je normalno cuvati hrcka u kavezu(iako on na sve nacine pkusava pobjeci)...
-
zonbirile
#39 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
-----------------------------------------------sitno wrote:Ne zezam se. Naravno da je nemoguce sve uraditi odjednom. Nuzno je poceti. Pocnimo time sto ce se odrediti neki teren koji npr. ima izvor pitke vode (hvala Bogu u BIH ih ima na svakom koraku). Ljudi koji sad hrane pse po ulicama, placaju veterinare iz svog đepa i sl, raditi ce to i dalje u svoje slobodno vrijeme.zonbirile wrote:@sitno
Postoje veterinari koji su spremni pomoci, koji i sad pomazu. Apsolutno se slazem da je kastracija nuzna, ali ako se nadlezni mrdnu mislim da mozemo krenuti sa mrtve tacke. Nemojmo cekati da imamo love i uslove koji postoje u USA, to nikada necemo imati - radimo u uslovima koje imamo. Na taj nacin cemo pomoci lutalicama i ljudima koji ih se boje.
Ja sam sigurna da je ovo izvodivo.
e ne može tako,ide prvo sterilizacija,znači može sex,ali bez prinove.E za to treba 200 000,jer treba u što kraćem roku,udarno je završiti,ako ne znaš kuja okoti 6 štenaca.Nebuloze o izvoru vode,budi bog s nama,pa svako pametan,ne da izvoru prići ni sa buba marom,a ne sa buljukom đukela.reće,čija bi to kao zemlja bila,onako ničije imaš na padinama Prenja,bliže je nema.Ostalo ti je prežvakano .
-
vedrank
#40 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Ja volim pse, cak sta vise ja volim zivotinje... Ali psa bih drzao samo u dva slucaja 1. Ako mi stoji u frizideru i trebam ga pojesti(ali ne vidim se u tome) 2. Ako mi treba da ulovim nesto drugo da bi mi to nesto drugo stajalo u frizideru(preferiram teletinu) 3. Ako sam coban 4. Ako zelim da zastitim domacinstvo 5. Za rehabilitaciju ljudi sa nekim poremecajm psihickim ili fizickim... Zna se gdje je mjesto zivotinjama, U DIVLJINI, u koliko ne ulaze u ovih 5 navedenih kategorija!darprirode wrote:vedrank wrote:Zlata M. wrote:@zonbirile i @vedrank, bas ste zlochesti !![]()
![]()
Dje je problem ?
HAHAH ama ja bolan... Nemos vise pascetu davati ostatke od rucka... Oni zahtjevaju hranu koja je hrksava vani, a mekana unutra, a takav dozivljaj izjedanja hrane moze samo da stvori firma za proizvodnju hrane "pedigre" HAHAHA (eto malo reklame)
Ako ih ne volis (pse)zasto uopste moras iznositi bilo kakve stavove,toliko drugih tema o ljudima,humanitarne akcije i sl. Nemamo svi iste poglede na svijet..
Sve ostalo je egoisticno mucenje zivotinja po gradovima. Jer ZABOGA LJUDIIMA JE DOSADNO, USAMLJENI SU i "NE VJERUJU DRUGIM LJUDIMA" Te ublehaske mantre ne prolaze kod mene...
- Pasiflora
#41 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Majke ti: odakle ti tih 200.000????? Lupas tu cifru kao da si je ti izracunao/la!zonbirile wrote: -----------------------------------------------
E za to treba 200 000,jer treba u što kraćem roku,udarno je završiti,ako ne znaš kuja okoti 6 štenaca.Ostalo ti je prežvakano .
Znam da kuja osteni 6 pa i vise kucica. Zasto se ti bavis "prezvakanima"?
Svaki put kad neko otvori ovu ili slicnu temu temu odlucim da necu sudjelovati, ali opet dodjem vidjeti o cemu se prica i ne mogu odoliti da ne objasnjavam vama oportunistima kako nije sve crno - bijelo. Postoji citav spektar boja između ove dvije.
- tinchy
#42 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
SOS je par puta pravio nacrt azila, trazio zemljiste i kad se nalazilo, na kraju je uvijek nesto sprijecilo osnivanje azila. Zar vi zaista mislite da ce neko iz inozemstva da donira neke pare u svrhu izgradnje azila, ako se nista konkretno ne radi? Od neceg se mora poceti, makar udariti temelje, pa ce sigurno tad biti donacija iz inostranstva.
Zasto niko nije podrzavao program Uhvati-sterilisi-pusti? Nikog nije briga, sve do jednom.
Kao sto neko rece na temi kafilerija je dobijala 700.000 KM za ubijanje i to ne humano ubijanje, vec ubrizgavanje deterdzenta psima direktno u srce? Jel' to humano mozda?
Neka mi niko od vas ne govori da uzmem lutalicu u kucu, ako ih vec volim. Ja, za razliku od pojedinaca, hranim par lutalica u naselju, sve ih je veterinar pregledao i vakcinisao, sada ce jedno od njih (zenka) ici na sterilizaciju, a muzijak ce cekati septembar i, daj boze, da tada budu oni stranci dolazili koji su vrsili besplatno steriliziranje pasa.
Pricate o tome koliko napadaju psi ljude, zar niko nije uporedio koliko je samo ljudi napadnuto od strane pasa, a koliko je pasa ubijeno u protekloj/im godinama od strane ljudi. Pas moze napasti, to stoji ali ja sam malih milion puta vidjela da su ljudi izazivali pse koji pored njih prolaze bez obracanja paznje na njih. Zakon je trebalo donijeti, ali ga treba i poceti primjenjivati. Treba uvesti, kao u Kanadi recimo, da samo uzgajivacnice mogu imati pse koji nisu sterilizirani / kastrirani. Svi oni psi koji ce ljudi udomiti, kupiti, da budu kastrirani / sterilizirani.
Kad ste vec poceli da pljujete po aktivistima, ako nista budite zahvalni sto uopste postoji neko ko se trudi da ih udomi, kastrira, sterilizira, vakcinise, izlijeci.
A sto se tice izbacivanja pasa na ulicu, ljudi su uporni da imaju zivotinju, a mnogi od njih nisu ama bas nimalo svjesni da je to bice koje ima svoje potrebe, koje trazi paznju, koje je obaveza, a ne igracka.
Zasto niko nije podrzavao program Uhvati-sterilisi-pusti? Nikog nije briga, sve do jednom.
Kao sto neko rece na temi kafilerija je dobijala 700.000 KM za ubijanje i to ne humano ubijanje, vec ubrizgavanje deterdzenta psima direktno u srce? Jel' to humano mozda?
Neka mi niko od vas ne govori da uzmem lutalicu u kucu, ako ih vec volim. Ja, za razliku od pojedinaca, hranim par lutalica u naselju, sve ih je veterinar pregledao i vakcinisao, sada ce jedno od njih (zenka) ici na sterilizaciju, a muzijak ce cekati septembar i, daj boze, da tada budu oni stranci dolazili koji su vrsili besplatno steriliziranje pasa.
Pricate o tome koliko napadaju psi ljude, zar niko nije uporedio koliko je samo ljudi napadnuto od strane pasa, a koliko je pasa ubijeno u protekloj/im godinama od strane ljudi. Pas moze napasti, to stoji ali ja sam malih milion puta vidjela da su ljudi izazivali pse koji pored njih prolaze bez obracanja paznje na njih. Zakon je trebalo donijeti, ali ga treba i poceti primjenjivati. Treba uvesti, kao u Kanadi recimo, da samo uzgajivacnice mogu imati pse koji nisu sterilizirani / kastrirani. Svi oni psi koji ce ljudi udomiti, kupiti, da budu kastrirani / sterilizirani.
Kad ste vec poceli da pljujete po aktivistima, ako nista budite zahvalni sto uopste postoji neko ko se trudi da ih udomi, kastrira, sterilizira, vakcinise, izlijeci.
A sto se tice izbacivanja pasa na ulicu, ljudi su uporni da imaju zivotinju, a mnogi od njih nisu ama bas nimalo svjesni da je to bice koje ima svoje potrebe, koje trazi paznju, koje je obaveza, a ne igracka.
-
vedrank
#43 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Haahh istinski ljubitelj zivotinja... Sterilizacije i kastracije, SJAJNO! Brinucemo se o zivotinjama ali cemo im prvo oduzeti ono sto im je priroda podarila... Mi ne zelimo da ih prihvatimo onakve kakvim ih je priroda stvorila, nego cemo ih PRILAGODITI TAKO STO CEMO IM MUDA ODFIKARITI!!! Jer NAMA je dosadno, MI trebamo zivotinjskog drustva, ZIVOTINJE su stvorene da nas zabavljaju! BRAVO!tinchy wrote:SOS je par puta pravio nacrt azila, trazio zemljiste i kad se nalazilo, na kraju je uvijek nesto sprijecilo osnivanje azila. Zar vi zaista mislite da ce neko iz inozemstva da donira neke pare u svrhu izgradnje azila, ako se nista konkretno ne radi? Od neceg se mora poceti, makar udariti temelje, pa ce sigurno tad biti donacija iz inostranstva.
-
pshhh
#44 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Zasto niste prvo stvorili uslove i izgradili Azil pa onda trazili usvajanje Zakona?tinchy wrote:SOS je par puta pravio nacrt azila, trazio zemljiste i kad se nalazilo, na kraju je uvijek nesto sprijecilo osnivanje azila.
Ovako ste napravili veliki problem gradjanima Sarajeva kao i psima koji su izlozeni svakodnevnim opasnostima da ih neko napadne kao sto su to uradili na Sipu?
Nemojte sada bjezati od odgovornosti jer sve ste ovo vi zakuhali ne razmisljajuci uopce o posljedicama.
Budite iskreni i posteni pa priznajte da ste bili vodjeni nekom strascu i prevelikom ljubavlju prema zivotinjama ili iz nekih drugih razloga pa niste razmisljali o posljedicama.
Napravili ste problem gradjanima Sarajeva kao i psima. Sada trebate da ga rijesite.
- kockica_kockica
#45 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
sitno wrote:Majke ti: odakle ti tih 200.000????? Lupas tu cifru kao da si je ti izracunao/la!zonbirile wrote: -----------------------------------------------
E za to treba 200 000,jer treba u što kraćem roku,udarno je završiti,ako ne znaš kuja okoti 6 štenaca.Ostalo ti je prežvakano .
Znam da kuja osteni 6 pa i vise kucica. Zasto se ti bavis "prezvakanima"?
Svaki put kad neko otvori ovu ili slicnu temu temu odlucim da necu sudjelovati, ali opet dodjem vidjeti o cemu se prica i ne mogu odoliti da ne objasnjavam vama oportunistima kako nije sve crno - bijelo. Postoji citav spektar boja između ove dvije.
200 zivotinja ( recimo, ima ih vise na ulicama)
pomnozeno sa recimo dnevnim potrebam hranjenja na 2,00 KM
jednako je koliko 400 KM
pomonoz to sa 365 dana
dobijes 146000 KM
sterilizacija
200 zivotinja
neka je u prosjeku od tih 200 recimo 100 zenki
sterilizacija kosta nekih 20 KM
to je koliko novca 2000 KM
vakcinacija
200 zivotinja
vakcina je koliko hajde recimo 20 KM (ali mislim da je skuplja)
4000 KM
struja, voda, i slicno neka je mjesecno minimalnih 50 KM
pomnozeno sa 12 mjeseci
600 KM
osoblje
minimalno jedna osoba ( nedostatno za toliki broj pasa) - recimo da imas 20 volontera koji ce iz ljubavi raditi
8 sati da radi
niko ispod 500 KM nece raditi taj posao
plus prevoz 53 KM
topli obrok nek je 100 KM
plus silni porezi
minimalno 1200 mjesecno bruto sa svim
pomnozeno sa 12 mjeseci
14400 KM
dakle imamo
146000
2000
4000
600
14400
163400 KM godisnje minimalno
pod uslovom da ti je neko izgradio azil i da je dovoljno veliki da primi i 200 lutalica
Last edited by kockica_kockica on 19/05/2010 13:57, edited 1 time in total.
- Zlata M.
#46 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Ja volim pse, cak sta vise ja volim zivotinje... Ali psa bih drzao samo u dva slucaja 1. Ako mi stoji u frizideru i trebam ga pojesti(ali ne vidim se u tome) 2. Ako mi treba da ulovim nesto drugo da bi mi to nesto drugo stajalo u frizideru(preferiram teletinu) 3. Ako sam coban 4. Ako zelim da zastitim domacinstvo 5. Za rehabilitaciju ljudi sa nekim poremecajm psihickim ili fizickim... Zna se gdje je mjesto zivotinjama, U DIVLJINI, u koliko ne ulaze u ovih 5 navedenih kategorija!
Sve ostalo je egoisticno mucenje zivotinja po gradovima. Jer ZABOGA LJUDIIMA JE DOSADNO, USAMLJENI SU i "NE VJERUJU DRUGIM LJUDIMA" Te ublehaske mantre ne prolaze kod mene...
pogotovo za ev. razloge za "imati psa", pa onda za "egoisticno mucenje"...ma, za cijeli post !
Last edited by Zlata M. on 19/05/2010 13:56, edited 1 time in total.
-
pshhh
#47 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Nije 200 nego 70.000 godisnje, prosurfaj malo.kockica_kockica wrote: 200 zivotinja ( recimo, ima ih vise na ulicama)
- tinchy
#48 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
vedrank wrote: Haahh istinski ljubitelj zivotinja... Sterilizacije i kastracije, SJAJNO! Brinucemo se o zivotinjama ali cemo im prvo oduzeti ono sto im je priroda podarila... Mi ne zelimo da ih prihvatimo onakve kakvim ih je priroda stvorila, nego cemo ih PRILAGODITI TAKO STO CEMO IM MUDA ODFIKARITI!!! Jer NAMA je dosadno, MI trebamo zivotinjskog drustva, ZIVOTINJE su stvorene da nas zabavljaju! BRAVO!
A neka je tebi humanije, da kuja koja je na ulici okoti bruku kucica, pa sve tako u nedogled
- Pasiflora
#49 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Ovo sam, ti gore napisala, ali ti je ocigledno mrsko da citas evo ti ponovo:pshhh wrote:Zasto niste prvo stvorili uslove i izgradili Azil pa onda trazili usvajanje Zakona?
Ovako ste napravili veliki problem gradjanima Sarajeva kao i psima koji su izlozeni svakodnevnim opasnostima da ih neko napadne kao sto su to uradili na Sipu?
Nemojte sada bjezati od odgovornosti jer sve ste ovo vi zakuhali ne razmisljajuci uopce o posljedicama.
Budite iskreni i posteni pa priznajte da ste bili vodjeni nekom strascu i prevelikom ljubavlju prema zivotinjama ili iz nekih drugih razloga pa niste razmisljali o posljedicama.
Napravili ste problem gradjanima Sarajeva kao i psima. Sada trebate da ga rijesite.
Ti si jedna stvarno tvrdoglava osoba. Pokusaj citati i razumjeti sto ljudi pisu ovdje.
Godinama je vlast izdvajala po 700.000KM za sinteraj koji nije trosio ni desetinu tih para ali su ih uredno svake godine uzimali.
SOS vec godinama pokusava dobiti dozvolu i teren za azila, ali im iz nekog razloga to nikako ne prolazi. Znaci: SOS i ostali su uradili sto je bilo do njih - sada su nadlezni na redu. Dok su ti nadlezni odvajali onih 700.000Km iz buđeta za sinteraj, nije bio nikakav problem. Sada kad ih treba izdvojiti da se ti psi zbrinu kazu da sredstava nema. Definitivno lazu. Sredstva za te namjene su predviđena, ali ih nedaju.
-
pshhh
#50 Re: SOS Sarajevo - udomljavanje pasa lutalica
Opet vam ostaje otvoreno pitanje: Zasto niste prvo stvorili uslove i izgradili Azil pa onda trazili usvajanje Zakona? na koje ne zelite da odgovorite.sitno wrote:Ovo sam, ti gore napisala, ali ti je ocigledno mrsko da citas evo ti ponovo:pshhh wrote:Zasto niste prvo stvorili uslove i izgradili Azil pa onda trazili usvajanje Zakona?
Ti si jedna stvarno tvrdoglava osoba. Pokusaj citati i razumjeti sto ljudi pisu ovdje.