Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
superpile

#26 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by superpile »

ne treba bojkotovati spomenute, vec u spomenutim treba kupovati domace...ima ga, samo treba pogledati.
doduse u svemu tome malo sprjecavaju oni koji slazu artikle, pa tako u konzumu na carsiji, vispakove instant supe su na najvisoj polici, a ispod (na dohvat ruke) podravka...itd..
ja se trudim da kupujem domace, ali ako je kvalitet nekog domaceg proizvoda puno ispod nekog stranog...zalim,kupicu taj drugi. steta je sto su nashi "veliki umovi" unistili svu domacu proizvodnju, pa vise nema sarabona, agrokomerca itd...ali, ne trebamo mi unistavati ovo malo jada sto je ostalo... ali sto neko rece, da mi uvali janu umjesto sarajevske....neema teoorije (odmah otkaz davati :D)
znaci u merkatoru, konzumu, interexu itd ... DA, ali domace...
atko

#27 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by atko »

I jos da dodam ... prije ego se odjavi msa teme :D

kad jednog dana i dodje do nakog ulaska BiH u EU ... naciona-fasizam ce poceti da odumire ... nece to biti brz proces ... ali tada ce ti njemacka cokolada i slovenacki sir biti domaci proizvod :D ... elem mi trebamo okupatora kako god :lol: :wink:
pshhh

#28 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

atko wrote:@pshhh Ok, sve to manje vise stoji sto si rekao ;) ... dakle u pravu si ... slazemo se u misljenu... ali sta uciniti ???

Nacional-fasizam ... to ti je kao autoimuno oboljenje ;) ... ako ojacas imunitet ubice te ... ako oslabis ubices se ;)

Cudan je ovo narod generalno ... i zato nije ni cudno zasto je svoje procvate dozivljavao samo pod okupatorima ... jer kad se ostave sami sebe pokolju se ;)

problem je mnogo slozeniji od kupovine jogurta - da ponovm ;)
Ma nije ....

Koliko god to nekome glupo zvucalo ali upravo bezazlena kupovina jogurta iz uvoza jaca nacionalizam jer on se radja iz siromastva.

Mi smo zaista veoma mala nacija i ukoliko se ovdje EKONOMSKI ispravno postave stvari nikome vise nece padati na pamet takve gluposti jer ce svi imati love da odu vani i vide malo svijeta.

Siromastvo to jeste kupovina uvoznih proizvoda radja gluposti ...

Uvjek je bilo nacionalizma ali evo recimo u bivsoj Jugoslaviji dosta je ljudi lijepo zivjelo pa im takve gluposti nisu naumpadale.

Kada je nastupila ekonomska kriza onda su ljudi poceli da razmisljaju pogresno.
drndalo

#29 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

Za one koji ne znaju, najbolje pozicije na rafovima u prodavnicama se placaju, u parama, cesce u vecim % provizije od proizvodjaca... Dakle, ako hoces da ti proizvod bude u visini ociju, i cesce se kupuje, to je posebna ponuda...

Ako hoces da ti se djeciji proizvod nalazi u nivou djecijih ociju u prodavnici isto...

Ako hoces da ti jedna paleta proizvoda stoji i smeta ljudima u hodanju izmedju rafova, isto...

Dobro dosli u prvobitnu akumulaciju kapitala !
felipe kajetano

#30 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by felipe kajetano »

drndalo wrote:Za one koji ne znaju, najbolje pozicije na rafovima u prodavnicama se placaju, u parama, cesce u vecim % provizije od proizvodjaca... Dakle, ako hoces da ti proizvod bude u visini ociju, i cesce se kupuje, to je posebna ponuda...
Naravno..kol'ko para tol'ko i tzv.fejsova...to jos ljudima nije jasno, i pozicija proizvoda je najmanji problem u ovoj prici
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Truba »

recimo ne losim proizvodima
recimo da dobrim
neretvaa

#32 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by neretvaa »

Samo kupovinom domacih proizvoda se pomaze nasim prizvodjacima.

Doista u ovim prodajnim centrima se ne mogu pohvaliti sa prodajom domacih proizvoda.
Ko ih je doveo u BIH???
Kako dodjose, neko je ogromne pare stavio u padze....
Danas ti isti daju olaksice za ulaz proizvoda iz Hrv. i Srb, a za uzvrat izimaju veliki dio novca u za to...
Interes i samo interes, i cijela drzava je takva.

Kako neko moze piti "Janu" pored "Tesanjskog dijamanta", ne mogu se porediti nikako. ??? Neka mi netko pojasni ???
To je ona voda sto je Klinton pun avio natovario i odletio za USA... Sarajevska voda je dobra ali ne ka dijamant...

Pozdrav,
Sheftelija

#33 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Sheftelija »

s@mson wrote:
Sheftelija wrote:Nedavno citam u novinama izjavu direktora Mercatora, navodno oni imaju 40% !!!!! domacih proizvoda. Ma da mi je to samo dozivjeti. Vegine sokove ako nadjes to su samo par komada i dvije vrste.
Vegini sokovi vec odavno nisu domaci proizvod...
Malo detaljnije procitaj gdje se proizvode i pune...
Sto se tice ostalih proizvoda, hm, ne znam imamo li sta domace da kupimo jer je u skoro svakoj fabrici "strani" kapitalista i dobar dio prihoda ide njemu...
Zatim, kvalitet je upitan..
Kupujem domace sireve, domacu jagnjetinu, "domaci" papir i jos neke stvari...
U biti gledam da za svoj novac dobijem sto kvalitetniji proizvod...
OK, pune se vani ali je BH kompanija. I Beneton se sije u Hrvatskoj pa je li onda beneton hrvatski? JOK!

Ja jos nikad nisam niti cu kupiti Dukatovo mlijeko, Janu, i sl. proizvode kad imamo nase domace jednako dobre.
Alhemicarkaa

#34 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Alhemicarkaa »

drndalo wrote: Primjer, Kamion koji vozi "Lav" ili "Jelen" u BiH, na nasim granicnim prelazima se zadrzavaju doslovno <10 minuta... Kad ide kamion iz BL u Srbiju, mora cekati bar 3-4-5-6-7 dana (u zavisnosti od toga kako pada vikend) na parkingu carinarnice, jer (legalno) u Srbiji ne priznaju fito-patoloske i bakterioloske nalaze nijednog instituta u BiH (pa ni iz RS)... Dakle uzorak s kamiona s granice se mora raditi u institutu u Srbiji, pa tek onda moze ici dalje u prodaju... Koja to firma moze "halaliti" kamion, vozaca, i 20-ak tona tereta 7 dana, tj. da stoje a ne zaradjuju, i da budu cjenovno konkurentni ? Nikako... A "majstori" na vlasti su nam sve to "sredili" legalno...
A zašto kreće na granicu sa certifikatom koji zna da neće priznati? U tim slučajevima napravi se ugovor sa kućom koju priznaje dotična zemlja i ne šalje se proizvod na granicu bez tog certifikata.
bogoljub

#35 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by bogoljub »

NE!
drndalo

#36 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

Alhemicarkaa wrote:
drndalo wrote: Primjer, Kamion koji vozi "Lav" ili "Jelen" u BiH, na nasim granicnim prelazima se zadrzavaju doslovno <10 minuta... Kad ide kamion iz BL u Srbiju, mora cekati bar 3-4-5-6-7 dana (u zavisnosti od toga kako pada vikend) na parkingu carinarnice, jer (legalno) u Srbiji ne priznaju fito-patoloske i bakterioloske nalaze nijednog instituta u BiH (pa ni iz RS)... Dakle uzorak s kamiona s granice se mora raditi u institutu u Srbiji, pa tek onda moze ici dalje u prodaju... Koja to firma moze "halaliti" kamion, vozaca, i 20-ak tona tereta 7 dana, tj. da stoje a ne zaradjuju, i da budu cjenovno konkurentni ? Nikako... A "majstori" na vlasti su nam sve to "sredili" legalno...
A zašto kreće na granicu sa certifikatom koji zna da neće priznati? U tim slučajevima napravi se ugovor sa kućom koju priznaje dotična zemlja i ne šalje se proizvod na granicu bez tog certifikata.
Pa u tome i jest fazon, zahvaljujuci tome, i ne krece se prema granici... I sve po zakonu... To je bilo dok su jos bili "mladi i neukusni", i vjerovali u bescarinski ugovor i slobodan uvoz...
TarikSA

#37 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by TarikSA »

Ja recimo imam super iskustvo sa Konzumom i njihovim K-Plus proizvodima, ako malo bolje pogledate ti proizvodi (bar vecina) su proizvedeni u BiH, recimo redom da krenem...sir proizvodi Mljekara Livno, pastete proizvodi (koliko se mogu sjetiti) neka firma iz Gracanice, brasno pakuje neko iz BiH ponovo, Mlijeko isto BiH, sredstvo za ciscenje stakla Likval ili je EZ Busovaca...znaci ne dajemo nista u HR nego dajemo nasim ljudima posao i platu...zato ja kupujem u Konzumu...nemam nista od toga iskreno...Konzum mi nista ne daje besplatno, al eto uvijek tako razmisljam odakle je koji proizvod. Ne znam za merkatorove proizvode ili Tus proizvode, al evo ja vam naveo primjere iz konzuma...ko ne vjeruje nek provjeri...

Necu da bojkotujem BiH proizvode, ako se jedan konzum sjetio da uposli nasu tvornicu kad vec "nasi" nisu, postavi joj neke standarde za proizvodnju i prodaje u BiH i HR proizvode meni je to ok i podrzavam takav nacin razvijanja ekonomije, ako ne znamo mi, ima ko zna :skoljka: .
MAN-lion's coach

#38 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by MAN-lion's coach »

.......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 01:07, edited 1 time in total.
teAMICA

#39 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by teAMICA »

Šta sad trebamo prestati kupovati u gore navedenim, pa da oni silni uposlenici završe na ulici... Tito dragi...
Ja kupujem tamo i kupovat ću, ali isključivo domaće. Džaba nama novi tržni centri, ovaj narod će i dalje kupovati stranjsko, jer je onomad neko rekao da je stranjsko bolje.
pshhh

#40 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

Svi smo svjesni nase kvalitete ali to je zbog toga sto nigdje u BiH nema kontrole kvalitete proizvoda.

Zasto se ne uvede obavezna kontrola kvalitete proizvoda na drzavnom nivou pa cemo sigurno ako Bog da imati domace trziste a i bicemo u mogucnosti da izvozimo.

Nasi ljudi imaju losu socijalnu ekonomsku politiku pa kazu "Neka se sam snadje" a to ne valja.

Ima ljudi koji nisu sposobni da se sami snadju ali ti isti ljudi su izuzetno korisni kada se upute u rad i objasni im se sta trebaju raditi.

Ono sto Bosni treba je stroga kontrola kvalitete proizvoda na drzavnom nivou ali to ljudi ne shvataju.

Njemacke proizvode svi kupuju, ne zato sto su oni bolji i pametniji od bosanaca. Ne nisu jer nasi ljudi koji su vani vrijede kao najcjenjeniji strucnjaci i radnici. Nego samo njemci imaju KONTROLU KVALITETE PROIZVODA zato su i uspjesni.

Ako se u BiH to uvede na državnom nivou mi cemo biti vodeci proizvodjaci hrane koja je nestala sa trzista zbog naglog ekonomskog rasta Kine, koja je pokupovala sve zalihe hrane.

Kinezi vise ne jedu rizu a nasa sansa je u proizvodnji KVALITETNIH prehrambenih proizvoda.
statix

#41 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by statix »

Trebao bi znati da kvalitet ne igra veliku ulogu, bar kad su zemlje kao BiH u pitanju, jer kod nas prolazi ono sto je jeftino, a ne skupo i kvalitetno.

Drugo, u najrazvijenim zemljama, primarni sektor cini manje od 5% ukupne ekonomije zemlje, ali to je sasvim dovoljno za proizvodnju svojih potreba i jos se izveze u ogromnim kolicinama.
Zasto? Pa kljucni faktor je tehnologija. Ne uvozis (kupujes) ti holandski luk i krompir na pijaci sto je kvalitetniji i kontrolisan, nego sto je jeftiniji (manji mu je trosak proizvodnje). Da ne ulazimo u pricu o genetski modifikovanoj hrani. Kad je u pitanju kvalitet, to sto kupis domace od seljaka, znaci organska hrana, je nesto najskuplje sto mozes da kupis na zapadu po pitanju prehrambenih proizvoda, i tu privilegiju imaju samo bogati.

Uostalom, neki dan sam citao koliko neispravnosti su inspektori nasli u fabrikama sokova i keksova u Srbiji. Isti oni koje mos' naci u svakom nasem granapu ili samoposluzi, i to zbog jeftine cijene a ne kontrolisanog kvaliteta.
drndalo

#42 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

pshhh wrote:Njemacke proizvode svi kupuju, ne zato sto su oni bolji i pametniji od bosanaca. Ne nisu jer nasi ljudi koji su vani vrijede kao najcjenjeniji strucnjaci i radnici. Nego samo njemci imaju KONTROLU KVALITETE PROIZVODA zato su i uspjesni.
Nasi vrijede za vrijedne i strucne, ali samo kada imaju mac nad glavom, tj. kad neko drugi kandzija... Cim nam das demokratiju, to mi shvatimo kao "moze radit' ko sta hoce"... A kad se radi ko sta hoce, i kako hoce, evo na sta lici... Malik, Malik, na govno si nalik... (Unaprijed se izvinjavam onima koji se zovu Malik, nije licna uvreda, nego asocijacija...)

A nijemci su uspjesni jer su vrijedni, a to je ono sto mi nemamo !!!
pshhh

#43 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

statix wrote:Trebao bi znati da kvalitet ne igra veliku ulogu, bar kad su zemlje kao BiH u pitanju, jer kod nas prolazi ono sto je jeftino, a ne skupo i kvalitetno.

Drugo, u najrazvijenim zemljama, primarni sektor cini manje od 5% ukupne ekonomije zemlje, ali to je sasvim dovoljno za proizvodnju svojih potreba i jos se izveze u ogromnim kolicinama.
Zasto? Pa kljucni faktor je tehnologija. Ne uvozis (kupujes) ti holandski luk i krompir na pijaci sto je kvalitetniji i kontrolisan, nego sto je jeftiniji (manji mu je trosak proizvodnje). Da ne ulazimo u pricu o genetski modifikovanoj hrani. Kad je u pitanju kvalitet, to sto kupis domace od seljaka, znaci organska hrana, je nesto najskuplje sto mozes da kupis na zapadu po pitanju prehrambenih proizvoda, i tu privilegiju imaju samo bogati.

Uostalom, neki dan sam citao koliko neispravnosti su inspektori nasli u fabrikama sokova i keksova u Srbiji. Isti oni koje mos' naci u svakom nasem granapu ili samoposluzi, i to zbog jeftine cijene a ne kontrolisanog kvaliteta.
Upravo takav nacin razmisljanja nas i koci pa prodajemo nekavlitetno a jeftino, dok inteligentne zemlje na kvalitetnoj i skupoj organskoj hrani zaradjuju milijarde godisnje.

Da imamo kontrolu kvalitete proizvoda i strategiju samo izvoza kvalitetne hrane na drzavnom nivou ovo stanovnistvo velicine fildzana bi imalo visok stepen kvaliteta zivota veci nego prije rata sto smo imali.

Mi nemozemo proizvesti hrane koliko je sada treba na svjetskom trzistu ali trazi se kvalitet.
Last edited by pshhh on 05/05/2010 13:41, edited 2 times in total.
pshhh

#44 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

moderator wrote:EU je zabranila kampanje KUPUJMO DOMACE za zemlje kandidate, jer se time direktno ide protiv slobodnog i otvorenog trzista EU itd itd.
Tj, u Cro je bila kampanja KUPUJMO HRVATSKO, pa KROATIVNO a sad je KVALITETNO.
Ljudima nije tesko odvojiti pare za takve reklamne kampanje, dok se kod nas pare trose na mnoge druge stvari, pa ljudi idu cistom logikom i racunicom i kupuju jeftinije.
Tvojim stavom bi svi oni Bosanci i Hercegovci ostali na ulici, duplo vise bi bilo gladnih usta..
A da ne pricamo o tome sto se, po ko zna koji put, svi oslanjaju na "emocije", pa imate granape gdje "domaci" proizvode stoje ili na rubu otvorenog frizidera, ili na policama bez ikakve rashlade pa ja prekjuce bacih meggle kajmak, ovako virsle i ovako pastete odmah po dolasku iz granapa. A inozemni sirevi stoje u rashladnim vitrinama, a cijena im je tu negdje. A neko je sigurno onome u granapu dao "na kafu" da tako sloze stvari. A vi i dalje pricajte o patriotizmu, kad dobijete salmonelu ili neko drugo trovanje, nece vas obici niti jedan privrednik ni "domaci" proizvodjac.
To je sve tako sto kazes jer nema KONTROLE ni u cemu od zaposljavanja pa do proizvodnje.
ultima_palabra

#45 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by ultima_palabra »

lord-executioner wrote:Ja mogu samo reci "NE" nekome ko trazi nerazumnu cijenu za svoj proizvod ili pak uvezeni proizvod. Mislim da je vrijeme da se malo trgnemo iz privredne ucmalosti u koju nas je dovelo nekoliko decenija zivota u socijalizmu ( da ne bude zabune, u vecini podrzavam socijalizam i ideje na kojima se temeljila Jugoslavija ). Otvaranjem vrata demokratiji otvorili smo vrata i kapitalizmu. Kapitalizam se odlikuje trzisnom utakmicom, konkurencijom, i trziste ne osvaja onaj koji udara najvisu cijenu, a onda kuka da sugradjani trebaju kupovati bas taj proizvod jer je, eto, domaci, nego onaj koji moze ponuditi dobar omjer cijene i kvaliteta. Da ima kvalitetnih domacih proizvoda - ima. Da ih ima povoljnih - ima. Ali se vrlo rijetko te dvije znacajke spoje. Treba zastititi domace; ali to treba da radi drzava, subvencijama, omogucavanjem privrednicima da svoje proizvode mogu plasirati po prihvatljivim cijenama, a ne pseudopatriotskim apelom da se kupuje skuplje i/ili losije od onog sto nude drugi. Proizvodjaci se nastoje zastititi, i mi smo jedna od rijetkih zemalja koja tezi modernizaciji, a koja ne razumije da primarnu zastitu treba da uzivaju potrosaci. To, nazalost, nije problem samo sa prehrambenim artiklima, to je uopce problem sa bilo kojom trgovinom koja nastoji ostvariti zaradu 100 % na onome cime trguje. Posljedica je da se domaci trgovacki lanci i samostalne trgovinske radnje dogovaraju o okvirnoj cijeni neke robe, i ta se cijena uvijek krece u zadatim okvirima. To koristi trgovcu, ali ne koristi meni kao potrosacu. Drzava zaradjuje na porezima; njoj odgovaraju vece osnovice jer na njih ubire i veci PDV. Dok drzava ne odluci da promijeni strategiju odnosa prema domacim privrednicima, i ne omoguci im da proizvode kvalitet i prodaju ga po prihvatljivim cijenama ( a govorim o drzavi gdje je prosjecna plata izmedju 700 i 800 KM ), ja ne mogu priustiti da svoj zivot prilagodjavam kupovini domaceg, nego kupovini povoljnog. Osnovni krivac za aktuelno stanje jeste drzavna vlast, i opet dolazimo do vrzinog kola u kojem gradjani snose posljedice biranja vlasti nesposobne da utice na privredne tokove. Zivimo u drzavi u kojoj su cijene goriva rasle dok su na svjetskom trzistu padale, a sve zato sto su privatnici diktirali svoje uslove jer je drzava procesom prodaje Energopetrola izgubila sredstvo kojim bi cijene goriva prilagodila zivotnom standardu. Proces privatizacije lisio nas je i polako nas i dalje lisava kompanija koje su zbog svojih kapaciteta i nacina poslovanja bile u mogucnosti da ponude zadovoljavajuci omjer cijena i kvaliteta, prihvatljiv osiromasenim gradjanima. Agrokomerc, Unis, Sarabon samo su neka imena koja su nekad znacila mnogo i nudila mnogo, danas ne znace i ne mogu nuditi nista.
Na koncu, ako firma posluje u BiH, zaposljava radnike i placa porez, ja ne znam kakve to "sve" pare nose u maticnu zemlju? Je li to drzava konfiskuje zaradu domacih firmi, a samo strane pustaju da ih nose?
Naravno, građani trebaju vršiti pritisak na vlast koja će subvencijama i drugim sredstvima omogućiti bar ravnopravan, ako ne i preferencijalni tretman domaćim proizvođačima. U EU je svaka krava subvencionirana sa 2 KM, kod nas su ukupna izdvajanja za poljoprivredu prošle godine bila čini mi se 2 miliona :roll: I šta će sad tu pomoći što će jedan forumaš jedan dan kupiti domaći proizvod, drugi dan pritisnut brigama zaboraviti pa kupiti strani, treći dan će mu biti mrsko čitati, itd. Ove stvari se rješavaju sistemski.
Ovo zadnje, pa strani gazda strpa pare u svoj džep, kao što strpa i domaći...eh sad koliko će koji reinvestirati i gdje, to je posebna priča 8-)
drndalo

#46 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

moderator wrote:Nadji mi u BiH proizvodjaca tjestenine, pa cu prestati uzimati barillu ili zaru ili neke sremske tjestenine.
Adria iz BL pravi sasvim pristojne tjestenine... Nema doduse izbor kao Barilla...
pshhh

#47 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

moderator wrote: Pa zasto da ja bojkotujem merkator ili interex kad mi tamo i meggle i zdenka stoje u FRIZIDERU KOJI RADI i kad otvorim kajmak ne doceka me tamnozelena mahovina..obidji i pogledaj rafe u merkatoru. Nadji mi u BiH proizvodjaca tjestenine, pa cu prestati uzimati barillu ili zaru ili neke sremske tjestenine.
Nadji mi domaceg proizvodjaca pastete (ne ulazimo u sastav) cija se pasteta nece sprchiti u sredini, a bijela skjama uhvatiti po vrhu, iako je rok nov 2010.g.
Nadji mi domaceg proizvodjaca hrane za pse.
Eto, samo par artikala zbog kojih ne mogu ici u ALL BOSNIAN granape.
Prijatelju pa to ti citavo vrijeme govorim.

NEMAMO KONTROLE KVALITETA PROIZVODA zato je sve tako kako jeste.

Sve je tako jednostavno rijesiti samo treba uvesti rigorozne ''kontrole kvaliteta''.

To je rjesenje za izlazak ove sake stanovnika iz ekonomske krize - KONTROLA KVALITETA sa kojom ko bi bili konkurentni na domacem i na stranom trzistu ali to treba da uvede drzava.
drndalo

#48 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by drndalo »

Hajd' sad ti nama fino objasni kakve direktne veze ima KONTROLA KVALITETE sa prodajnim centrima u stranom vlasnistvu ???

Ili da preimenujes temu u Recimo NE - Sanitarnoj inspekciji, Trzisnoj inspekciji, Finansijskoj inspekciji, Poreskoj upravi...
statix

#49 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by statix »

Kad se sjetim da nam Hrvatska zamalo nije zabranila izvoz pastrmke radi nesposobnosti nasih politicara. Da ne zaprijetise istim mjerama proslo bi i to.
TarikSA

#50 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by TarikSA »

moderator wrote:
pshhh wrote:
moderator wrote:EU je zabranila kampanje KUPUJMO DOMACE za zemlje kandidate, jer se time direktno ide protiv slobodnog i otvorenog trzista EU itd itd.
Tj, u Cro je bila kampanja KUPUJMO HRVATSKO, pa KROATIVNO a sad je KVALITETNO.
Ljudima nije tesko odvojiti pare za takve reklamne kampanje, dok se kod nas pare trose na mnoge druge stvari, pa ljudi idu cistom logikom i racunicom i kupuju jeftinije.
Tvojim stavom bi svi oni Bosanci i Hercegovci ostali na ulici, duplo vise bi bilo gladnih usta..
A da ne pricamo o tome sto se, po ko zna koji put, svi oslanjaju na "emocije", pa imate granape gdje "domaci" proizvode stoje ili na rubu otvorenog frizidera, ili na policama bez ikakve rashlade pa ja prekjuce bacih meggle kajmak, ovako virsle i ovako pastete odmah po dolasku iz granapa. A inozemni sirevi stoje u rashladnim vitrinama, a cijena im je tu negdje. A neko je sigurno onome u granapu dao "na kafu" da tako sloze stvari. A vi i dalje pricajte o patriotizmu, kad dobijete salmonelu ili neko drugo trovanje, nece vas obici niti jedan privrednik ni "domaci" proizvodjac.
To je sve tako sto kazes jer nema KONTROLE ni u cemu od zaposljavanja pa do proizvodnje.
Pa zasto da ja bojkotujem merkator ili interex kad mi tamo i meggle i zdenka stoje u FRIZIDERU KOJI RADI i kad otvorim kajmak ne doceka me tamnozelena mahovina..obidji i pogledaj rafe u merkatoru. Nadji mi u BiH proizvodjaca tjestenine, pa cu prestati uzimati barillu ili zaru ili neke sremske tjestenine.
Nadji mi domaceg proizvodjaca pastete (ne ulazimo u sastav) cija se pasteta nece sprchiti u sredini, a bijela skjama uhvatiti po vrhu, iako je rok nov 2010.g.
Nadji mi domaceg proizvodjaca hrane za pse.
Eto, samo par artikala zbog kojih ne mogu ici u ALL BOSNIAN granape.
Vec sam ti nasao, K-Plus odlicna pasteta i ne skvrci se, ne ulazim u sastav također:) al sad nesto kontam da nije i ta pasteta iz HR, cek sad cu da provjerim....Farmko d.o.o. Siroki Brijeg....eto nadjoh ti...ostalo hmmm, ne znam nisam testirao:)

p.s. imao jednu u kancelariji u frizideru, sreca moja da se ne provalim:)
Post Reply