lord-executioner wrote:Ja mogu samo reci "NE" nekome ko trazi nerazumnu cijenu za svoj proizvod ili pak uvezeni proizvod. Mislim da je vrijeme da se malo trgnemo iz privredne ucmalosti u koju nas je dovelo nekoliko decenija zivota u socijalizmu ( da ne bude zabune, u vecini podrzavam socijalizam i ideje na kojima se temeljila Jugoslavija ). Otvaranjem vrata demokratiji otvorili smo vrata i kapitalizmu. Kapitalizam se odlikuje trzisnom utakmicom, konkurencijom, i trziste ne osvaja onaj koji udara najvisu cijenu, a onda kuka da sugradjani trebaju kupovati bas taj proizvod jer je, eto, domaci, nego onaj koji moze ponuditi dobar omjer cijene i kvaliteta. Da ima kvalitetnih domacih proizvoda - ima. Da ih ima povoljnih - ima. Ali se vrlo rijetko te dvije znacajke spoje. Treba zastititi domace; ali to treba da radi drzava, subvencijama, omogucavanjem privrednicima da svoje proizvode mogu plasirati po prihvatljivim cijenama, a ne pseudopatriotskim apelom da se kupuje skuplje i/ili losije od onog sto nude drugi. Proizvodjaci se nastoje zastititi, i mi smo jedna od rijetkih zemalja koja tezi modernizaciji, a koja ne razumije da primarnu zastitu treba da uzivaju potrosaci. To, nazalost, nije problem samo sa prehrambenim artiklima, to je uopce problem sa bilo kojom trgovinom koja nastoji ostvariti zaradu 100 % na onome cime trguje. Posljedica je da se domaci trgovacki lanci i samostalne trgovinske radnje dogovaraju o okvirnoj cijeni neke robe, i ta se cijena uvijek krece u zadatim okvirima. To koristi trgovcu, ali ne koristi meni kao potrosacu. Drzava zaradjuje na porezima; njoj odgovaraju vece osnovice jer na njih ubire i veci PDV. Dok drzava ne odluci da promijeni strategiju odnosa prema domacim privrednicima, i ne omoguci im da proizvode kvalitet i prodaju ga po prihvatljivim cijenama ( a govorim o drzavi gdje je prosjecna plata izmedju 700 i 800 KM ), ja ne mogu priustiti da svoj zivot prilagodjavam kupovini domaceg, nego kupovini povoljnog. Osnovni krivac za aktuelno stanje jeste drzavna vlast, i opet dolazimo do vrzinog kola u kojem gradjani snose posljedice biranja vlasti nesposobne da utice na privredne tokove. Zivimo u drzavi u kojoj su cijene goriva rasle dok su na svjetskom trzistu padale, a sve zato sto su privatnici diktirali svoje uslove jer je drzava procesom prodaje Energopetrola izgubila sredstvo kojim bi cijene goriva prilagodila zivotnom standardu. Proces privatizacije lisio nas je i polako nas i dalje lisava kompanija koje su zbog svojih kapaciteta i nacina poslovanja bile u mogucnosti da ponude zadovoljavajuci omjer cijena i kvaliteta, prihvatljiv osiromasenim gradjanima. Agrokomerc, Unis, Sarabon samo su neka imena koja su nekad znacila mnogo i nudila mnogo, danas ne znace i ne mogu nuditi nista.
Na koncu, ako firma posluje u BiH, zaposljava radnike i placa porez, ja ne znam kakve to "sve" pare nose u maticnu zemlju? Je li to drzava konfiskuje zaradu domacih firmi, a samo strane pustaju da ih nose?
Naravno, građani trebaju vršiti pritisak na vlast koja će subvencijama i drugim sredstvima omogućiti bar ravnopravan, ako ne i preferencijalni tretman domaćim proizvođačima. U EU je svaka krava subvencionirana sa 2 KM, kod nas su ukupna izdvajanja za poljoprivredu prošle godine bila čini mi se 2 miliona

I šta će sad tu pomoći što će jedan forumaš jedan dan kupiti domaći proizvod, drugi dan pritisnut brigama zaboraviti pa kupiti strani, treći dan će mu biti mrsko čitati, itd. Ove stvari se rješavaju sistemski.
Ovo zadnje, pa strani gazda strpa pare u svoj džep, kao što strpa i domaći...eh sad koliko će koji reinvestirati i gdje, to je posebna priča