OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
-
dina_arajevo
#26 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
Naravno da nije, ali u drugim drzavama ih uhvate, pa na dugu robiju, a kod nas se jos utale s njima 
- minjonja
#27 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
mog brata je neko prevario dok su se nesta raskusurali i ne moze da skonta koji je od njih. evo danima mi stoji ova kovanica pored kompa i ne znam sta cu s njom. baciti ili ostaviti?
- respo
#28 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
kad ti prodavacica vraca kovanicu od 5 kazes imas li sitno po marku dvije 
-
dina_arajevo
#29 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
Ostavi za uspomenu i dugo sjecanje salim se, mi smo je ostavili ti uradi sta hoces....
-
dina_arajevo
#30 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
respo wrote:kad ti prodavacica vraca kovanicu od 5 kazes imas li sitno po marku dvije
mada nije ni to dvije garant napisala sam vec da su mojoj mami uvalili bas te 2KM
- respo
#31 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
onda trazi sev po marku ili po pola marke 
-
dina_arajevo
#32 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
a moze i po 10 ili 20 feninga 
-
nutty
#33 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
ja imam "problemcic" s fobijom od bakterija, tako da rijetko placam gotovim novcem. medjutim i meni se desilo da mi par puta pokusaju "uvaliti" (lokalni granap) 5 KM. imam oko za to, znam na prvi pogled i sasvim usputno prepoznati laznjake.
off-topic:
ja imam drugi problem... meni se u rijetkim situacijama kad dolazim u dodir s gotovinom desi da primim novcanice koje su OK, ali su jako istrosene ili ostecene, pa ih onda niko osim centralne banke (komercijalne banke naplacuju proviziju) nece prihvatiti (vec su se navikli na mene da dolazim radi zamjene).
divnoj gospodji u centralnoj banci, koja u bijelom mantilu izlazi da preuzme novcanice i da vam da druge, dva puta sam ozbiljno testirao strpljenje s novcanicama koje NI JEDNA BANKA nije htjela prihvatiti. jednom se radilo o novcanici od 100 dolara koju sam dobio u tadasnjoj zagrebackoj banci (sva istrosena, stampana 1971.), a drugi put kad mi je pas iscjepkao novcanicu od 50 KM u sto komadica (a pola je pojeo). donijela mi je papir i selotejp da komadice koje sam imao slozim i nalijepim na papir (onako, na stepenicama tamo), a onda je morala to nositi sefu da odobri izdavanje nove novcanice.....
off-topic:
ja imam drugi problem... meni se u rijetkim situacijama kad dolazim u dodir s gotovinom desi da primim novcanice koje su OK, ali su jako istrosene ili ostecene, pa ih onda niko osim centralne banke (komercijalne banke naplacuju proviziju) nece prihvatiti (vec su se navikli na mene da dolazim radi zamjene).
divnoj gospodji u centralnoj banci, koja u bijelom mantilu izlazi da preuzme novcanice i da vam da druge, dva puta sam ozbiljno testirao strpljenje s novcanicama koje NI JEDNA BANKA nije htjela prihvatiti. jednom se radilo o novcanici od 100 dolara koju sam dobio u tadasnjoj zagrebackoj banci (sva istrosena, stampana 1971.), a drugi put kad mi je pas iscjepkao novcanicu od 50 KM u sto komadica (a pola je pojeo). donijela mi je papir i selotejp da komadice koje sam imao slozim i nalijepim na papir (onako, na stepenicama tamo), a onda je morala to nositi sefu da odobri izdavanje nove novcanice.....
- Gradsky
#34 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
Kao što sam i napisao, jeste lakša, ne rade je po istoj težini, jer se to ne isplati, kažu. Vidio sam je prije 4 dana i testirao da vidim da li je zaista lakša od prave, jeste lakše je procentualno za 20% i tu nema sumnje. Ti ako misliš da znaš bolje, onda je vjerovatno ti i štancaš , a nas ovdje levatiš sa cross section informacijama. Pouzdano tvrdim da je zaista velika razlika za ljude koji bar malo poznaju našu pravu kovanicu od 5 KM. Kao što rekoh, ne zvecka kao prava, ima čudan zvuk. U ruci svaki put mogu skontati da je lažna.Sarayman wrote:Nije dosta lakša, i ako je nova, ne da se primjetiti koliko god gledao. Uslov da je prepoznaš je oguljena boja (jednim dijelom) sa jedne ili obje strane kovanice.ultima_palabra wrote:Dosta je lakša ova lažna, a i da se primijetiti ako se zagledaš...
Ljudi, kad vam neko vraća kovanicu, obavezno je pogledajte pred njim. Mene svi čudno gledaju kad u prodavnici dobijem kovanicu pa je uzmem testirati i udarati od metalni pult. Baš me briga, jer znam da mi je više neće moći tako lako uvaliti.
-
samo malo
#35 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
Sve hocu da te pitam, bogati kako ulazis i izlzis iz prodavnice, otvaras vrata karticom ili?nutty wrote:ja imam "problemcic" s fobijom od bakterija, tako da rijetko placam gotovim novcem. medjutim i meni se desilo da mi par puta pokusaju "uvaliti" (lokalni granap) 5 KM. imam oko za to, znam na prvi pogled i sasvim usputno prepoznati laznjake.
Mislim, ako je vec problem sa novcanicama do toga da ih svako dira rukama, isti slucaj je sa ulaznim vratima, sa korpom koju nosis kroz granap, sa robom koju uzimas sa polica, jedino ako ides samo u markete gdje se vrata sama otvaraju a kolica i artikle pomjeras telekinezom
-
minessa
#36 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
Meni se prije nekoliko mjeseci desilo da mi je neko "uvalio" falsifikat... Cura na kasi skontala, i uredno mi vrati kaze radi s njom sta hoces.
Al' fakat, nisam primjetila neku razliku u tezini, s tim da jeste bio dio zute boje skinut...
Ma kad konobari vracaju kusur u onoj guzvi i ne gledas, tu ima najvise prostora da ti neki "uvali" falsificiranog petaka...
Ma kad konobari vracaju kusur u onoj guzvi i ne gledas, tu ima najvise prostora da ti neki "uvali" falsificiranog petaka...
-
nutty
#37 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
vjerujem da mozes zamijeniti u svakoj banci (negdje hoce da naplate proviziju ako nemas racun). pozovi centralnu banku, najavi se kad otprilike doazis, a teta u bijelom mantilu ce izaci do portira i donijeti ti novcic.moderator wrote:Da ne otvaram novu temu:
Mogu li se one papirne negdje zamijeniti? Udjem u stare hlace kad tamo petak. Ljubicasti.
-
nutty
#38 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
ne mora neko biti bogat da bi placao karticom. po meni su bogatiji oni koji dopustaju zaokruzivanje na deset feniga.samo malo wrote:
Sve hocu da te pitam, bogati kako ulazis i izlzis iz prodavnice, otvaras vrata karticom ili?![]()
Mislim, ako je vec problem sa novcanicama do toga da ih svako dira rukama, isti slucaj je sa ulaznim vratima, sa korpom koju nosis kroz granap, sa robom koju uzimas sa polica, jedino ako ides samo u markete gdje se vrata sama otvaraju a kolica i artikle pomjeras telekinezom
sto se tice vrata, imas lakat koji ti je u rukavu, rukav koji mozes iskoristiti i za drzanje korpe ili guranje kolica - kad dodjes kuci, odjecu skines i otkuhas
medjutim, nije ista stvar. drske korpa ili kolica, pored toga sto se ciste, ne ispadaju na ispljuvani asfalt. korpe ili kolica, drske na vratima niko ne stavlja u carape, grudnjake i slicno. drske korpa, kolica i slicno, zbog glatkih povrsina ne mogu nakupiti istu kolicinu bakterija i gljivica.
i da, naravno! zbog opcih higijenskih uvjeta i ispravnih nacina cuvanja hrane samo na odabranim i provjerenim mjestima kupujem ili od njih narucujem (mercator, neki konzumi). nikako u robotu, gdje odmrznute proizvode guraju ispod zamrznutih kako bi se ponovo zamrznuli, odnosno gdje ce ti i sir i salame (kako pilece, govedje, tako i svinjske) na istoj masini rezati (vegetarijanci obracaju paznju na ovo, kao i na koristenje NOVIH rukavica pri svakom rukovanju ovim proizvodima). ja gripu nisam imao od 96., pokvareni stomak nikad, a ti?
btw, kartice dezinfikujem barem jednom sedmicno (one trakice s potpisom nema ni na jednoj vise), a kad bas moram putovati javnim autobusnim prijevozom (medjugradskim) nije mi frka ponijeti veliki peskir koji stavim na sjediste i gel za dezinfekciju ruku
-
djana h
#39 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
Meni se nedavno desilo da sam imala bliski susret sa laznom kovanicom od 5 KM.Lijepo platila u jednoj prodavnici,prodavac mi vratio kusur,ja sam samo letimicno pregledala na dlanu da li je sav kusur tu i preko vrata.U sljedecoj prodavnici hocu da platim klupko vunice prodavacici kad ona ugledavsi kovanicu samo me blijedo pogleda i kaze:"Imate li drugu kovanicu?".Htjela sam propasti u zemlju od muke.Bas me bilo stid.Platim ja njoj i lijepo se vratim onome pametnjakovicu iz granapa.Rekoh da mi je dao laznjak,nije se puno bunio,kao nije ni on vidio i zamijenio mi je kovanicu.Od tada redovno grebem noktom po svakoj dobivenoj kovanici
Inace sam primjetila da trgovci za kasom uvijek sumnjicavo pregledaju ove kovanice.Bas je covjeku uvijek neugodno radi toga,a nici nista kriv.
Inace sam primjetila da trgovci za kasom uvijek sumnjicavo pregledaju ove kovanice.Bas je covjeku uvijek neugodno radi toga,a nici nista kriv.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#40 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
otkako sam ovaj topik citao sam gleda u kovanice
koja ciganska nacija kad kovanice falsifikujemo

koja ciganska nacija kad kovanice falsifikujemo
- Adriatic
#41 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
Obratite pažnju i na kune.
Umjesto kovanica od marku ili dvije, uvaljuju kune.
Meni se desilo dva puta.
Umjesto kovanica od marku ili dvije, uvaljuju kune.
Meni se desilo dva puta.
-
kod65
#42 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
Meni se je desilo da zena u pekari nije primila 5KM "ko lazna". Odem u prodavnicu kod prijatelja,ispipa izvaze... kaze dobra kovanica 100% 
-
djana h
#43 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
Ja sam jednu prodavacicu pitala zasto je tako sumnjicava,ja licno se osjecam kao pljackasica kad placam sa 5 KMkod65 wrote:Meni se je desilo da zena u pekari nije primila 5KM "ko lazna". Odem u prodavnicu kod prijatelja,ispipa izvaze... kaze dobra kovanica 100%
-
HORN1
#44 Re: OPET FALSIFIKAT KOVANICE OD 5 KM!!
Sve je do zakona i vlasti, ako hoće brzo mogu utvrditi otkud dolaze lažnjaci.djana77 wrote:Ja sam jednu prodavacicu pitala zasto je tako sumnjicava,ja licno se osjecam kao pljackasica kad placam sa 5 KMkod65 wrote:Meni se je desilo da zena u pekari nije primila 5KM "ko lazna". Odem u prodavnicu kod prijatelja,ispipa izvaze... kaze dobra kovanica 100%,grebe po kovanici,zagleda je i td.,kaze ona meni da je neki put slucajno primila laznjak i naravno gazda ju je krivio.Od tada sumnja u svaku mogucu kovanicu.
![]()
Kakvi su ovo prostori nebih se začudio da u privatiziranim preduzećima mjesto matica podloški i drugih metalnih proizvoda ne proizvode lažne kovanice, to bi im bio super posao umjesto kilogram podloški naštancaju kilogram kovanica. Možda drukčije nebi mogli ni opstati u ovoj državi uz ovakve uslove poslovanja, šteta što narod sve to ispašta.
Centralna banka i državne vlasti trebaju zaštititi ovaj narod i od ovakvog vida pljačke.
Svakom tko prijavi dobivanje lažne kovanice treba namiriti sve troškive vezane za prijavu i lažnjaci padaju tako da će ih trgovci prijavljivati a ne rasturati uz dobru proviziju.
Trebaju se smjeniti nesposobni koji ma je dužnost spriječiti ovakvu vrstu kriminala i mjenjati ih dok nebude rezultata.
brzo bi došli rezultati, mnogi sposobni čekaju ta radna mjesta.