Prije nekih 5-6 mjeseci uvališe mi lažnu kovanicu od 5 KM, i nisam siguran gdje jer sam taj dan bio u prodavnici, apoteci (ovo će najprije) i pekari.. Isti dan sam imao 3 kovanice od 5 KM u džepu i prilikom plaćanja trznem iz džepa baš ovaj falsifikat kad me pordavač na kasi upozori da se radi o lažnjaku. Od tada sam narednih 4-5 mjeseci pazio na svaku primljenu kovanicu ali novog falsifikata nisam vidio, i opustim se, šta ću.. Jučer spazim da u džepu opet imam nešto što se tretira kao teško kazneno djelo u slučaju stavljanja u promet (a ja kao ozbiljan poslovni čovjek sa ozbiljnim poslom).. Uglavnom, nemojte mi savjetovati da je dalje proslijedim jer to učiniti neću, već ću je najvjerovatnije uništiti kao i onu prvu. Do sada sam "loš" 10 KM i fakat sam ljut, a što je najgore, nisam siguran na koga. Na državu zbog loše zaštite građana? Slike slijede da budete pametni i posebno oprezni jer se radi o vjernoj kopiji koju na prvi pogled odje samo boja unutarnjeg kruga. Upravo, najlakši način prepoznavanja je oguljena žuta boja u sredini kovanice koja to nikako ne smije biti. Za razliku od ovog lažnjaka, original nije obojen već je poseban metal te boje utisnut u kovanicu.