Nisam bas za prodaju ovog javnog preduzeca ali sam za smjenu cjelokupnog menadzmenta, smanjenja prekomjernog broja zaposlenih lica, uvodjenje novog i poboljsanog sistema naplate itd.
GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
- alibaba_i_30_godina
#26 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
I sta cemo kad rasprodamo sva preduzeca koja su u vlasnistvu drzave ili nekog od kantona?!
Nisam bas za prodaju ovog javnog preduzeca ali sam za smjenu cjelokupnog menadzmenta, smanjenja prekomjernog broja zaposlenih lica, uvodjenje novog i poboljsanog sistema naplate itd.
-
HORN1
#27 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Prilikom privatizacije trebao bi da postoji jedan od uslova koji bi bio najvažniji a obavezao bi kupca da u sljedećih deset godina mora imati najmanje isti broj zaposlenih koliko ih ima sad u preduzeću uz obavezno redovno isplaćivanje plata sa redovnom uplatom doprinosa a prosjek plata nemože biti manji od prosječne plate vezano za neki krierij prema drugima. Koji će radnici raditi stari ili novi je nevažno ali moraju biti stanovnici BiH, pa nek budući kupac odmah unaprijed smišlja načine i napravi strategiju kako zaposliti profitabilno toliki broj radnika u toj djelatnosti.
Tko nebude ispunjavao uslove gubi prava na firmu i traži se novi kupac pod najmanje istim kriterijima.
Tko nebude ispunjavao uslove gubi prava na firmu i traži se novi kupac pod najmanje istim kriterijima.
-
Mr. Meho
#28 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Odlicna ideja. Prodati pod hitno! Nek nas slovenci nauce kulturi u javnom prevozu kad vec sami nismo sposobni za to. Ako nista, postici ce efikasnost koju javno preduzece nece nikad postici zbog svoje prirode, a mi vise necemo kukati kako nam opeljusise budzet 
-
pshhh
#29 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Gledaj malo sa druge strane ...Mr. Meho wrote:Odlicna ideja. Prodati pod hitno! Nek nas slovenci nauce kulturi u javnom prevozu kad vec sami nismo sposobni za to. Ako nista, postici ce efikasnost koju javno preduzece nece nikad postici zbog svoje prirode, a mi vise necemo kukati kako nam opeljusise budzet
Gras trenutno ima visak radnika koji uredno primaju velike plate.
Ti isti ljudi te svoje plate trose na raznim mjestima i tako se novac vrti u krug i ostaje u BiH.
Kada slovenci dodju nece vise biti velikih plata i ovoliki broj zaposlenih koji ce postati socijalni slucajevi i to opet ide na opterecavanje Budzeta.
Dalje, nasi ljudi koji drze granape, standove na pijacama ce to dobro osjetiti.
Slovenci ce citav svoj prihod slati u Sloveniju a u BiH ce ostati samo 17% od PDV-a.
Zar nije bolje smjeniti kompleno rukovodstvo Grasa i istraziti sve malverzacije koje su prije bile nego rasprodavati porodicno srebro i firmu koju Sarajevo ima preko 50 godina???
- Adriatic
#30 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
A to će uraditi ko?pshhh wrote:Gledaj malo sa druge strane ...Mr. Meho wrote:Odlicna ideja. Prodati pod hitno! Nek nas slovenci nauce kulturi u javnom prevozu kad vec sami nismo sposobni za to. Ako nista, postici ce efikasnost koju javno preduzece nece nikad postici zbog svoje prirode, a mi vise necemo kukati kako nam opeljusise budzet
Ti isti ljudi te svoje plate trose na raznim mjestima i tako se novac vrti u krug i ostaje u BiH.
Kada slovenci dodju nece vise biti velikih plata i ovoliki broj zaposlenih koji ce postati socijalni slucajevi i to opet ide na opterecavanje Budzeta.
A to će uraditi ko?
Jednostavno, GRAS nije izuzetak nego pravilo.
Isto je i sa drugim javnim preduzećima monopolistima.
Riba smrdi od glave.
Slovenci ce citav svoj prihod slati u Sloveniju a u BiH ce ostati samo 17% od PDV-a.
Zar nije bolje smjeniti kompleno rukovodstvo Grasa i istraziti sve malverzacije koje su prije bile nego rasprodavati porodicno srebro i firmu koju Sarajevo ima preko 50 godina???
Ista je situacija i sa ostalim javnim preduzećima, monopolistima.
GRAS nije izuzetak nego pravilo.
Riba smrdi od glave.
-
Mesud11
#31 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Zna slovenac sta radi, nije on glup, kao mi.samo malo wrote:Bojim se da ce se Slovenci nasukati na dobro utvrdjene bedeme sandzacke divizije.
sve su uzeli i kontrolisu imaju vrlo jak lobi. Gdje se god okrenem cujem taj tako karakteritican govor.
Bez uvrede ikome.
Ali bilo bi to dobro, mozda bi konacno zavladao kakav takav zakon u toj firmi, nego sto ja nesto ne vjerujem tim Slovencima i njihovim ekonomskim egzibicijama ovdje.. ne dolaze oni ovamo zakon uvoditi, vec bezakonje iskoristiti.
-
pshhh
#32 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Adriatic wrote: A to će uraditi ko?
Ista je situacija i sa ostalim javnim preduzećima, monopolistima.
GRAS nije izuzetak nego pravilo.
Riba smrdi od glave.
Ljudi moji kako ne shvatate da je citava populacija Bosne velicine predgrađa jednog velegrada.
Mi ovdje mozemo da zivimo kao hadzije samo da se ovo malo bolje organizuje.
Slovenci ce smanjti broj zaposlenih i napraviti od ljudi socijalne slucajeve a to opet po Budzetu.
Ostalima ce dati platu od 700 KM sa svime i to je to.
Sva lova ce ici prema Sloveniji.
Na ovoliko malo stanovnika BiH, bilo sta prodavati je ekonomska propast.
-
ksarajlija
#33 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Sa prvom rečenicom se slažem, ali već u drugoj i dalje, griješiš.pshhh wrote:Gledaj malo sa druge strane ...Mr. Meho wrote:Odlicna ideja. Prodati pod hitno! Nek nas slovenci nauce kulturi u javnom prevozu kad vec sami nismo sposobni za to. Ako nista, postici ce efikasnost koju javno preduzece nece nikad postici zbog svoje prirode, a mi vise necemo kukati kako nam opeljusise budzet
Ti isti ljudi, MINIMUM svoje plate troše ovdje, a veliki dio šalju u Sjenicu, Novi Pazar i druge gradove susjedne nam Srbije.
Kad Slovenci dođu, ukinuće nepotizam, optimizirati rad firme i prilagoditi ga uvjetima tržišnog poslovanja i konačno skinuti sa budžeta Kantona Sarajevo. Postoji bezbroj drugih boljih načina da se u Kantonu potroše pare koje je do sada redovno gutao nezasiti GRAS.
Slažem se sa tobom, bilo bi bolje smjeniti rukovodstvo i istražiti malverzacije. I sam sam kao student radio u tadašnjem GSP-u (danas GRAS-u) i volim ga kao simbol ovoga grada, ali ko će istražiti kriminal i malverzacije ??? Bimo Jusufranić još slobodan hoda ovim gradom jer ga ne da njegova stranka. Njegovog nasljednika smjene zbog kriminala i ostalog i postave ga za savjetnika novom direktoru !!! Nema tome kraja i nažalost, trebaju nam Slovenci da pospreme naše preduzeće za gradski saobračaj, mada sami u svojoj zemlji nisu vidjeli tramvaj, dok nisu došli u Sarajevo.
-
pshhh
#34 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Ako se bas mora prodati onda neka ga kupi Centotrans iz Sarajeva.ksarajlija wrote:Sa prvom rečenicom se slažem, ali već u drugoj i dalje, griješiš.pshhh wrote:Gledaj malo sa druge strane ...Mr. Meho wrote:Odlicna ideja. Prodati pod hitno! Nek nas slovenci nauce kulturi u javnom prevozu kad vec sami nismo sposobni za to. Ako nista, postici ce efikasnost koju javno preduzece nece nikad postici zbog svoje prirode, a mi vise necemo kukati kako nam opeljusise budzet
Ti isti ljudi, MINIMUM svoje plate troše ovdje, a veliki dio šalju u Sjenicu, Novi Pazar i druge gradove susjedne nam Srbije.
Kad Slovenci dođu, ukinuće nepotizam, optimizirati rad firme i prilagoditi ga uvjetima tržišnog poslovanja i konačno skinuti sa budžeta Kantona Sarajevo. Postoji bezbroj drugih boljih načina da se u Kantonu potroše pare koje je do sada redovno gutao nezasiti GRAS.
Slažem se sa tobom, bilo bi bolje smjeniti rukovodstvo i istražiti malverzacije. I sam sam kao student radio u tadašnjem GSP-u (danas GRAS-u) i volim ga kao simbol ovoga grada, ali ko će istražiti kriminal i malverzacije ??? Bimo Jusufranić još slobodan hoda ovim gradom jer ga ne da njegova stranka. Njegovog nasljednika smjene zbog kriminala i ostalog i postave ga za savjetnika novom direktoru !!! Nema tome kraja i nažalost, trebaju nam Slovenci da pospreme naše preduzeće za gradski saobračaj, mada sami u svojoj zemlji nisu vidjeli tramvaj, dok nisu došli u Sarajevo.
Niposto nase davati Slovencima ili bilo kome drugom ko nije iz Bosne jer smo mala nacija i ukoliko nas budu kupovali postacemo robovi u koloniji ili se iseliti odavde.
-
ksarajlija
#35 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Potpuno se slažem sa tvojom konstatacijom, ali je za to nažalost prekasno. Mi smo već odavno ekonomski kolonizirani od strane Slovenaca, obiteljsko srebro davno prodato, sve zahvaljujući ljudima iz vlasti (koju smo izabrali) kojima je vlastiti (kriminalni) interes iznad društvenog. Oni to rade godinama, a mi šutimo. Sada će Besim prodati GRAS da skine još jedan problem sa svog vrata. I nikom ništa.
Nekad je GRAS bilo GRADSKO preduzeće, ja sam bio ponosan što u njemu imam studentsku praksu i biće mi strašno ako pređe u ruke stranaca, ali za dobrobit ovoga grada (gdje više ništa nije gradsko) preboljeću i to. Tužno !
Nekad je GRAS bilo GRADSKO preduzeće, ja sam bio ponosan što u njemu imam studentsku praksu i biće mi strašno ako pređe u ruke stranaca, ali za dobrobit ovoga grada (gdje više ništa nije gradsko) preboljeću i to. Tužno !
-
pshhh
#36 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Nije kasno jer ovo sto je prodato je nista u poredjenu sta imamo a imamo dosta da sada ne spominjem.ksarajlija wrote:Potpuno se slažem sa tvojom konstatacijom, ali je za to nažalost prekasno. Mi smo već odavno ekonomski kolonizirani od strane Slovenaca, obiteljsko srebro davno prodato, sve zahvaljujući ljudima iz vlasti (koju smo izabrali) kojima je vlastiti (kriminalni) interes iznad društvenog. Oni to rade godinama, a mi šutimo. Sada će Besim prodati GRAS da skine još jedan problem sa svog vrata. I nikom ništa.
Mi smo fildzan nacija i svaka prodaja pa bilo to fabrika kospica je ekonomska propast za nas.
Ova šaka stanovnika koja živi u BiH u odnosu na enormono bogatsvo koje posjedujemo može da živi bolje od Švajcarske samo se treba stati u kraj privrednom kriminalu a vidim u zadnjih nekoliko mjeseci da se radi na tome.
Ako se vec nesto prodaje neka se prodaje izmedju firmi unutar BiH. Ostalima ne treba dozvoliti pristup kao sto ni oni ne dozvoljavaju nama da bilo sta kupimo ili privatizujemo u Sloveniji.
Slovenci dobro znaju sta znaci prodati nesto iz svoje avlije nekome iz druge drzave za to se i uvaljuju po Bosni.
Ovdje ima novinara koji ovo citaju pa neka sto vise pisu i ne dozvole prodaju buducnosti generacija koje dolaze iza nas ako su nasi roditelji sacuvali ovo danas sto imamo mi nemamo pravo da prodajemo ono sto pripada mladima koji dolaze poslije nas.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#37 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
pa jarane to smo i sadpshhh wrote:ukoliko nas budu kupovali postacemo robovi u koloniji ili se iseliti odavde.
ili robovi ili dijasporci
-
pshhh
#38 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Nismo jos uvjek ali se to lahko moze desiti ... imamo mi jos uvijek dosta sto je nase ...komi wrote:pa jarane to smo i sadpshhh wrote:ukoliko nas budu kupovali postacemo robovi u koloniji ili se iseliti odavde.
ili robovi ili dijasporci![]()
![]()
![]()
ko je ovdje lud
Samo treba zaustaviti privredni kriminal ...
Prodaja i kupovina samo izmedju BiH firmi unutar drzave ...
- holowey
#39 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
a bh firme unutar drzave nemaju pojma sta ce od parapshhh wrote:Nismo jos uvjek ali se to lahko moze desiti ... imamo mi jos uvijek dosta sto je nase ...komi wrote:pa jarane to smo i sadpshhh wrote:ukoliko nas budu kupovali postacemo robovi u koloniji ili se iseliti odavde.
ili robovi ili dijasporci![]()
![]()
![]()
ko je ovdje lud
Samo treba zaustaviti privredni kriminal ...
Prodaja i kupovina samo izmedju BiH firmi unutar drzave ...
jedva kraj s krajem sastavljaju, pa pogledaj samo koliko prometa se kod nas odvija kroz kompenzacije pa ce ti biti jasnije....a ti kontas da imaju para da kupuju druge firme
-
samo malo
#40 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Ma ja, samo treba zaustaviti privredni kriminal
To sto nas domaca banda pljacka, nema veze, kako ono "ako me vec neko pljacka, neka to bude nas covjek"
To sto nas domaca banda pljacka, nema veze, kako ono "ako me vec neko pljacka, neka to bude nas covjek"
-
Eshek
#41 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Ja znam samo jedno...oni ne dolaze da donesu pare, nego da ih odnesu
-
samo malo
#42 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Pa jeste, i bolje da Bimo napravi vilu u Kovacicima, nego da Slovenci odnesu pare 
-
perajic
#43 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Ne znam otkud ljudima informacije da je gradski prevoz "zlatna koka".
Jedna Njemacka mora da subvencira svoje "Grasove" da bi mogli da funkcionisu, a karta za podzemnu im je skoro 5 KM.
Jedna Njemacka mora da subvencira svoje "Grasove" da bi mogli da funkcionisu, a karta za podzemnu im je skoro 5 KM.
- Comrad
- madner
#45 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Joj istocnjaka i logike. Bolje davat ljudima 1500 KM (to je bruto jel) da se pikaju da su zaposleni nego 300 KM ako su stvarno nezaposleni.
Kako ti nije jasno da taj visak radnika predstavlja samo puno skuplju socijalu?
- nokia6170
#46 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Hajd vala nek i Slovenci dobiju tramvaj
-
homar
#47 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Mentalitet balkanaca, bolje je neka nas naši pljačkaju, nego da slovenci uvedu reda i da imamo uređen gradski prijevoz.
Ja sam u Ljubljani živio 13 godina, nikome nije palo na pamet da u gradski autobus uđe na srednja ili zadnja vrata, ili da ne plati kartu a nigdje niti jednog kontrolora.
Ovdje kada sam doša u Sarajevo prvo što sam čuo od "sarajlija" jeste "hoćemol' da se šveramo".
Gospodo draga, kultura življenja u Sarajevu je na nivou primitivnih afričkih plemena, pođimo od gradskog saobraćaja, haustora, na ulici, na stadionu, u javnim ustanovima i javnim mjestima... Ja samo Boga molim da kultura življenja što prije dođe do ovih naših prostora, jer sada kakvi smo bolje bi bilo da se učlanimo u "Ligu afričkih zemalja" a ne u EU.
Oni koji kažu da ćemo postati robovi ako slovenci kupe Gras, ja samo kažem da smo svi mi već robovi sopstvenih kriminalnih bandi, i zato "Da Bogda kćeri (Gras) da te aga (Slovenac) uzme".
Ja sam u Ljubljani živio 13 godina, nikome nije palo na pamet da u gradski autobus uđe na srednja ili zadnja vrata, ili da ne plati kartu a nigdje niti jednog kontrolora.
Ovdje kada sam doša u Sarajevo prvo što sam čuo od "sarajlija" jeste "hoćemol' da se šveramo".
Gospodo draga, kultura življenja u Sarajevu je na nivou primitivnih afričkih plemena, pođimo od gradskog saobraćaja, haustora, na ulici, na stadionu, u javnim ustanovima i javnim mjestima... Ja samo Boga molim da kultura življenja što prije dođe do ovih naših prostora, jer sada kakvi smo bolje bi bilo da se učlanimo u "Ligu afričkih zemalja" a ne u EU.
Oni koji kažu da ćemo postati robovi ako slovenci kupe Gras, ja samo kažem da smo svi mi već robovi sopstvenih kriminalnih bandi, i zato "Da Bogda kćeri (Gras) da te aga (Slovenac) uzme".
-
pshhh
#48 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Pa eto kad si ti tako pametan napravi ekonomski plan razvoja BiH i prijavi se budi da budes prvi na listi koji ce biti visak pa se onda snadji na ulici.madner wrote:Joj istocnjaka i logike. Bolje davat ljudima 1500 KM (to je bruto jel) da se pikaju da su zaposleni nego 300 KM ako su stvarno nezaposleni.
I kakav ti je to nastran avatar.
- madner
#49 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Cuj nastran, dva domaca proizvoda na slici i ti ih tako habas.
-
pshhh
#50 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??
Shvati ovdje su ljudi drugaciji i sigurno Slovenci u Sarajevu nece uvesti reda vec ce biti puno gore.homar wrote:Mentalitet balkanaca, bolje je neka nas naši pljačkaju, nego da slovenci uvedu reda i da imamo uređen gradski prijevoz.
U Sloveniji iza njih stoji drzava i policija i visoke kazne za prekrsioce a ovdje toga nema.
Drugo, vecina sarajevskih mangupa se sverca ne zato sto nemaju novca vec sto je to jednostavno tako - sarajevska furka.
Evo naprimjer ja se rijetko vozim tramvajem i kad udjem kupim kartu a kad me revizor pita imam li kartu ja se pravim blesav provociram ga onako sege radi.
Ako dodju slovenci da uvode red po Sarajevu to ce biti ovdje haos.
Last edited by pshhh on 23/04/2010 15:06, edited 4 times in total.