Liga bivse nam "juge"

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
michio

#26 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by michio »

Naravno. Pa Susica su otjerali iz reprezentacije i onda na dva sljedeca prvenstva nisu ni isli. Isto krenulo po zlu 88 i kud ce, sta ce morase ga pozvati nazad.
Covjek je spasio deceniju(ni 84 se ne bi plasirali bez njega) jugoslovenskog reprezentativnog fudbala a onako se ponijeli prema njemu.
radostan dan

#27 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 21:35, edited 1 time in total.
felipe kajetano

#28 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by felipe kajetano »

radostan dan wrote: Poznata pjesma sa ''juga'' upućena ''sjeveru'' - hajde Điju, hajde Liu, da hebemo ciganiju.
A ono neko pamti Bari neko Fljamutari :D ...ta mi je inace omiljena :-D
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#29 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by Faruk »

samo su futavci navijali za partizan i slicne pored Zelje i Sarajeva

bilo mi je normalno da moj komsija Mostarac rodom doselio u Sarajevo, navija za Velez
ali srbadija posebice vojna furda i razli bezze likovi su redovni bili sikanirani zbog raznog furanja na delije i ostale

pored toga nikad ne odes gledati svoj klub osim kad gostuju u tvom gradu
i onda te ganja 50 manijaka ili hordasa da te razbije negdje na Otoci ili Kosevskom zato sto ti volis neki tamo partizan

nidje veze
s_bjelava

#30 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by s_bjelava »

mekaba wrote:Jel ikko u BG navijao za Zelju i Sarajevo.???????To je bila politicka liga u kojoj su prvaci birani na sastancima SKJ.Titule idu u Srbiju par godina pa onda u Hrvatsku.Ponekad zaluta i u BiH tek tako da se zamazu oci.Na desetine BiH igraca vrhunske kvalitete nisu mogli ni prismrditi reprezentaciji YU jer je bila rezervisana za igrace iz ove dvije republike.Tek dolaskom Ivice Osima na mjesto selektora otvaraju se vrata i za fudbalere iz BiH.Stariji se sjecaju belaja sa izjavama srbijanskih "zvijezda" da su svlacionice pune Osimovih sunetlija.Sjecam se i jedne utakmice na Poljudu mislim da je bila 1983 ili 84-ne sjecam se tacno a igrali Hajduk-SA.Oko 20 000 hiljada skandira: ISUS MARIJA HAjDUKOVA ARMIJA. :-) Nisam mogao vjerovati svojim ocima i usima.
U to vrijeme u SA navijaci nafurani na Jugoslovenstvo :lol: :lol: :lol: Na svjetskom prvenstvu u Italiji konkretnije u Milano stizu HZ sa velikim bordo transparentom na kojem pise HORDE ZLA i masom zastava i kapa u bojama bivse YU.Hrvati dolaze sa sahovnicama a zvijezdini debili sa cetnickim zastavama.Policija im ne dozvoljava ulaz u stadion sa tim zastavama vec ih moraju ostaviti vani.Na stadionu se Hrvati i Srbi nisu mijesali odnosno bili su odvojeni a HZ kao da nisu bili u toku zivot bi dali za reprezentaciju YU koju ovi iz BG I ZG nisu jebavali 2%.Da napomenem da sam i ja bio sa HZ i danas kad vratim film unazad vidim da su nas smatrali maloumnim zato sto nismo bili nacionalisticki nafurani.Zato mi se gadi bilo kakva prica pa cak i pomisao na zajednicku ligu.Srbija pa hajmo rec i Hrvatska su jos uvijek u dubokom nacionalistickom bunilu.Danas vidim ovi mladji pisu da bi danas ta liga bila straha pa se masmijem grohotom.Pa i u toj lizi Kosevo i Grbavica su bili vise prazni nego puni ili bolje receno kao i danas.Liga bivse YU je bila i vise nego LANDARA u kojoj se rezultati dogovarali a sudije bile dobro potplacene.Licno sam poznavao jednog sudiju koji je umro prije 10-tak godina.Imao je ogromnu kucu na Jadranskom primorju 20 m od mora i strasnu vikedicu na jednoj od Olimp. ljepotica.Njegove price su mi bile jako interesantne ili bolje receno kao da gledate neki film o italijanskoj mafiji.Zato YU liga nikad.Bolje prestati igrati fudbal nego uci u neku YU ligu.Ma nikad.
radostan dan

#31 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 21:36, edited 1 time in total.
Bordolini

#32 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by Bordolini »

jebo mater, jebo oca ko je dosho sa soko'ca :D
sexstranka

#33 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by sexstranka »

Faruk wrote:samo su futavci navijali za partizan i slicne pored Zelje i Sarajeva

bilo mi je normalno da moj komsija Mostarac rodom doselio u Sarajevo, navija za Velez
ali srbadija posebice vojna furda i razli bezze likovi su redovni bili sikanirani zbog raznog furanja na delije i ostale

pored toga nikad ne odes gledati svoj klub osim kad gostuju u tvom gradu
i onda te ganja 50 manijaka ili hordasa da te razbije negdje na Otoci ili Kosevskom zato sto ti volis neki tamo partizan

nidje veze
Zbog ovako jakih likova iza tastatura...u BiH-i ce uvijek biti slaba konekcija :-)

Cuj to "futavci" :lol:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#34 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by -LIBERO- »

fedayn-roma wrote:Dali se ko sjeca tekme Sarajevo-Partizan krajem 80ih kad su grobari bjezali po ciglanama???
Ako se sjecam dobro tekma je zavrsena 1-1 a za Partizan mislim da je dao go jedan od ona dva korejanca (ili sta su vec bili...)
Ja se sjecam,iako sam pravo mali bio ,jedne tuce Hz -Grobara na parkingu pred Kosevom,(moguce da je to bila ta tuca) ,a tuca se kasnije razvukla oko stadiona i po pomocnom stadionu,bas mi je upecatljivo ostalo. Ja sa rajom ono bas piculadija bili,i valjda se djetetu ureze u pamcenje takve stvari,sta li. :D

Mislim da je to bilo posljije "bodenja" grobara po Beogradu ,i tog velikog belaja,onda su Grobari pokusali vratiti to u slijedecem gostovanju na Kosevu. prije su se Hz svaku veliku utakmicu skupljale pred bivsom robnom kucom "Sarajkom",i znam da je u korteu bilo jako puno raje i da je vrh kolone bio na pola ulice Kralja Tomislava,a da je kraj kolone jos bio pred "Sarajkom".
Pred Kosevom na parkingu dolazi do napada od strane Grobara. Grobari su imali uvijek ,ali bas uvijek jako ludu ekipu. Jer zamisli sliku korteo Hz 1500-2000 i sada 200-250 Grobara na prepad se zalece na tu kolonu.
Sada gdje su oni restorani,tj.kafana i praonica i neke radnjice na parkingu Koseva nekada su bile biletarnice 7-8 njih onako razdvojene ,tu su se kupovale karte. Znam da su se Grobari zaletili na kolonu,a bili su sakriveni iza tih malih kucara i samo su izletili, i da je prema nama poletilo kamenje,stijene cijele :-) ,flase,stolice,stolovi..ma nema sta nije letilo. Nasa kolona nije ocekivala takav napad,malo se povlacimo,mi malci ostajemo na onom brdascetu gdje je sada pizerija Dundi i trafika,a ova starija raja ide u kontra napad.

Grobari se solidno drzali,ali tada su Hz imali jako ludu ekipu,mladu ali bas ludu. Znam da kad su Grobari poceli bjezati da je nastalo opste gazenje. Neki su odmah fasovali,a sjecam se scene da su neke stizali i na pomocnom stadionu i da su ih tu sutali,bas je onako bilo "zivotopisno". Sjecam se scene da je sa tog pomocnog stadiona neko on momaka uzeo i korner zastavicu i da je sa njom ganjao nekoga lika,isto se sjecam da su stigli neku trojicu pred reflektorom kod juzne tribine i da su ih bas ono pregazili....bio sam jako mali sjecam se da sam poslije danima razmisljao o tome sta sam sve vidio. :shock: :D
Jako je stresno to bilo za mene bez obzira sto sam bio onako samo posmatrac :D
Ma ovi nasi belaji i tuce su kita obicna prema tadasnjim navijackim tucama..da se najezis :-) :D
IlijaLadin

#35 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by IlijaLadin »

Evo već par dana ADSL limit ugrožavam prisjećanjem na utakmice bivše YU-lige. Posebice iz vremena od 88. do 92.

Ovo što danas gledamo na 'premijerligaškim' terenima je grehota nazvati fudbalom! :x
felipe kajetano

#36 Re: Liga bivse nam "juge"

mekaba wrote:Jel ikko u BG navijao za Zelju i Sarajevo.???????To je bila politicka liga u kojoj su prvaci birani na sastancima SKJ.Titule idu u Srbiju par godina pa onda u Hrvatsku.Ponekad zaluta i u BiH tek tako da se zamazu oci.Na desetine BiH igraca vrhunske kvalitete nisu mogli ni prismrditi reprezentaciji YU jer je bila rezervisana za igrace iz ove dvije republike.Tek dolaskom Ivice Osima na mjesto selektora otvaraju se vrata i za fudbalere iz BiH.Stariji se sjecaju belaja sa izjavama srbijanskih "zvijezda" da su svlacionice pune Osimovih sunetlija.Sjecam se i jedne utakmice na Poljudu mislim da je bila 1983 ili 84-ne sjecam se tacno a igrali Hajduk-SA.Oko 20 000 hiljada skandira: ISUS MARIJA HAjDUKOVA ARMIJA. :-) Nisam mogao vjerovati svojim ocima i usima.
U to vrijeme u SA navijaci nafurani na Jugoslovenstvo :lol: :lol: :lol: Na svjetskom prvenstvu u Italiji konkretnije u Milano stizu HZ sa velikim bordo transparentom na kojem pise HORDE ZLA i masom zastava i kapa u bojama bivse YU.Hrvati dolaze sa sahovnicama a zvijezdini debili sa cetnickim zastavama.Policija im ne dozvoljava ulaz u stadion sa tim zastavama vec ih moraju ostaviti vani.Na stadionu se Hrvati i Srbi nisu mijesali odnosno bili su odvojeni a HZ kao da nisu bili u toku zivot bi dali za reprezentaciju YU koju ovi iz BG I ZG nisu jebavali 2%.Da napomenem da sam i ja bio sa HZ i danas kad vratim film unazad vidim da su nas smatrali maloumnim zato sto nismo bili nacionalisticki nafurani.Zato mi se gadi bilo kakva prica pa cak i pomisao na zajednicku ligu.Srbija pa hajmo rec i Hrvatska su jos uvijek u dubokom nacionalistickom bunilu.Danas vidim ovi mladji pisu da bi danas ta liga bila straha pa se masmijem grohotom.Pa i u toj lizi Kosevo i Grbavica su bili vise prazni nego puni ili bolje receno kao i danas.Liga bivse YU je bila i vise nego LANDARA u kojoj se rezultati dogovarali a sudije bile dobro potplacene.Licno sam poznavao jednog sudiju koji je umro prije 10-tak godina.Imao je ogromnu kucu na Jadranskom primorju 20 m od mora i strasnu vikedicu na jednoj od Olimp. ljepotica.Njegove price su mi bile jako interesantne ili bolje receno kao da gledate neki film o italijanskoj mafiji.Zato YU liga nikad.Bolje prestati igrati fudbal nego uci u neku YU ligu.Ma nikad.

Gluposti...sigurno da je bilo nekih neregularnosti u nekim sezonama(Sajberova sezona i skandal u vezi stelanja,u glavnim ulogama beogradski i sarajevski klubovi :wink: ) al' u poredjenju sa ovim danas ono je bilo je Premiership.

Prica da ostali nisu mogli osvajati titule je nidje veze,Sarajevo,Zeljo,Velez,Olimpija itd se nisu mogli nikada nositi organizaciono sa klubovima velike cetvorke pa cak je i u cetvorci postojala razlika u kvaliteti.Dinamo je poslednji put bio sampion '82 u medjuvremenu je cak i Sarajevo postalo prvak drzave.Evo sad mlate praznu slamu da je to sve zbog politike i nepravedno bilo,zaboravljaju na greske tipa Robert Prosinecki i masu drugih kojih je bilo.

Istina je da je svako gurao svoje igrace i to se odrazavalo na uspjehe odnosno neuspjehe reprezentacije.Cak i Osim je gurao neke igrace a na klupi su sjedili neki koji su realno u tom trenutku mogli vise pruziti.U Italiji '90-te na klupi sjedi Savicevic a igra Bazdarevic..jbg nidje veze,Vujovic/Pancev :-) ..niko nije imun bio na gluposti.
plava institucija

#37 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by plava institucija »

kolega bazdarevic nije ni isao u italiju,kaznjen :wink: ...za tu veliku cetvorku su zivjele citave regije i drzave,a za zelju i torpedo,samo mahale i poneka lutalica izvan sarajevskog kantona.zato su organizaciono bili bolji ti takozvani veliki klubovi..
palermo

#38 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by palermo »

plava institucija wrote:
jedina stvar sto cijenim taj mostarski velez,sto je citav mostar zivio za taj klub...bez obzira na religiju,citava hercegovina je zivjela za njih..mozda je sarajevo bilo otvoreniji grad,pa si mogao naci ostale pripadnike,ali velez je krajem osamdesetih bas zbog toga bio jak klub...nikad veci od zelje ili sarajeva,ali jedini plus im je ovo sto navodim.
ako tako gledate onda je u mostaru trebala biti bruka hajdukovaca,ali ne bih rekao da je tako bilo,volio bih da mi neki stari velezovac ovo potvrdi..

E, jarane kad si več prozvao. pa grad Mostar je čitav navijao za Velež,ali si imao one prigradske zone kao što su Raštani koji su listom bili za Zvezdu, i imao si škutore koji su opet listom bili za Dinamo (al oni škutori koji bi sišli u Mostar i urbanizirali se, vremenom su postajali navijači Veleža). Inače, nakon Veleža, mislim da je najomiljeni klub u Mostaru bio hajduk (mislim kao klub za koji navijaš poslije Veleža), pretpostavljam da je jedan od razloga bio što je veležovce podsjećao pomalo na Velež, ono bio grad Splita i dalmacije, a ne kao Zvezda i Dinamo klubovi jedne nacionalne grupe. Što se tiče odnosa sa BH klubovima, sa sarajevom su bili uvijek dobri, sa željom dobri, ali ipak nešto manje dobri (negdje se stalno provlačila 1974 godina, kada je dijelom i željo uticao na to da Hajduk osvoji , titulu a ne Velež) dok su čelik i Borac više posmatrani kao simpatični klubovi za koje navijaš ali ih ne uzimaš baš ozbiljno. Najneomiljeniji klub sa prostora BiH je bila tuzlanska Sloboda, ona je bila posmatrana kao zvezdina filijala, a vrhunac loših odnosa je bilo ono premlaćivanje navijalča Veleža na odlučujućoj utakmici za titulu u Tuzli (by the way ta je utakmica bila dogovorena, ali ne od strane uprava, nego stigla naredba iz CK BiH).

I dobro si primijetio, zapravo najveća snaga Veleža je bila u tome što se osjećalo da čitav grad navija za Veleže. Nisu to bile neke posjete, ali kad bi se vraćao sa utakmice, sve žene, nene, dede, djeca bili bi na balkonima i samo čuješ pitanja, ko je pobijedio, ko je dao go.....To je ono što sam ja jednom El saiku pokušao objasniti, nisu samo oni koji idu na utakmicu navijači, kad stvoriš atmosferu u kojem i oni kojima ne pada na pamet da idu na utakmicu isto tako strepe za rezultat, skaču i raduju se, pa makar to bilo i u njihovoj dnevnoj sobi.
BiH-x

#39 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by BiH-x »

samo su futavci navijali za partizan i slicne pored Zelje i Sarajeva
:thumbup:
fakat

#40 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by fakat »

Treba shvatiti da je nekada bilo sve drugacije. Bio sam tada mali, ali prije 30-ak godina Juga je bila jedna velika avlija. Jugoslavenstvo je bilo jako u BiH. Nije bilo nacionalizma, tacnije receno bio je sakriven pod tepihom, zamaskiran, nije se tada isplatio, za to se robijalo. Sve je bilo mjesovito i zajednicko, mediji, muzika, filmovi, dnevnik, vlada, sportske lige, cak su i problemi bili zajednicki. Tako je tada bilo, znam da je danas to tesko shvatiti mladim generacijama.

Na primjer, Partizan je bio armijski klub, jugoslovenski/narodni, imao je navijace sirom Bosne, uvijek je bio manje srbijanski klub nego Zvezda. To je tradicija koja se gradila jos od rata (Drugog svjetskog) i danas je skroz prekrila prasina pa je tesko objasniti mladjim generacijama. Siguran sam da ni jedan drugi klub velike cetvorke nije imao toliko lokalnih navijaca kao Partizan. Steta sto je danas izgubio tu tradiciju od kada su mu navijaci 90% seseljevci (realnost). Dalje, za Zvezdu su navijali ljudi koji nisu smatrani ozbiljnim navijacima medju rajom, koji su navijali samo za pobjednike jer je Zvezda bila elitni klub sa super-zvijezdama. To je kao danas navijati za ManUtd sa Beckahamima i Ronaldima...bezze! A Hajduk i Dinamo nisu imali vecu skupinu lokalnih navijaca, za njih su uglavnom navijali Hrvati koji se nisu zeljeli eksponirati (sa hrvatstvom).

Dalje, klubovi V4 su imali navijace i tada u skladu sa nacionalnim sastavom. Na primjer, u Sarajevu su bili citavi blokovi zgrada koji su bili "vojni' pa je tu bio veliki broj ljudi sa strane, vojna lica. Tu se navijalo za V4, dok se u tradicionalno sarajevskim naseljima navijalo samo za Zelju ili Sarajevo, ovisno o dijelu grada. Ko je bio porijeklom Hercegovac je uglavnom bio za Velez.

Danas je skroz druga prica, i ovo je osvrt kako je nekada bilo. Meni ni danas ne smeta ako neko navija za strani klub, ali ako ima za to jak razlog. Razumijem ako neko navija za Livorno ili Lazio, zbog svega sto je vezano za te klubove i njihove jake i specificne tradicije, politicke i sportske,ali je bezveze ako neko navija za neki elitni klub gdje igraju starlete tipa Beckham, Ronaldo, itd. Takvi su nekada navijali za Zvezdu.
fini dečko

#41 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by fini dečko »

fakat wrote:Treba shvatiti da je nekada bilo sve drugacije. Bio sam tada mali, ali prije 30-ak godina Juga je bila jedna velika avlija. Jugoslavenstvo je bilo jako u BiH. Nije bilo nacionalizma, tacnije receno bio je sakriven pod tepihom, zamaskiran, nije se tada isplatio, za to se robijalo. Sve je bilo mjesovito i zajednicko, mediji, muzika, filmovi, dnevnik, vlada, sportske lige, cak su i problemi bili zajednicki. Tako je tada bilo, znam da je danas to tesko shvatiti mladim generacijama.

Na primjer, Partizan je bio armijski klub, jugoslovenski/narodni, imao je navijace sirom Bosne, uvijek je bio manje srbijanski klub nego Zvezda. To je tradicija koja se gradila jos od rata (Drugog svjetskog) i danas je skroz prekrila prasina pa je tesko objasniti mladjim generacijama. Siguran sam da ni jedan drugi klub velike cetvorke nije imao toliko lokalnih navijaca kao Partizan. Steta sto je danas izgubio tu tradiciju od kada su mu navijaci 90% seseljevci (realnost). Dalje, za Zvezdu su navijali ljudi koji nisu smatrani ozbiljnim navijacima medju rajom, koji su navijali samo za pobjednike jer je Zvezda bila elitni klub sa super-zvijezdama. To je kao danas navijati za ManUtd sa Beckahamima i Ronaldima...bezze! A Hajduk i Dinamo nisu imali vecu skupinu lokalnih navijaca, za njih su uglavnom navijali Hrvati koji se nisu zeljeli eksponirati (sa hrvatstvom).

Dalje, klubovi V4 su imali navijace i tada u skladu sa nacionalnim sastavom. Na primjer, u Sarajevu su bili citavi blokovi zgrada koji su bili "vojni' pa je tu bio veliki broj ljudi sa strane, vojna lica. Tu se navijalo za V4, dok se u tradicionalno sarajevskim naseljima navijalo samo za Zelju ili Sarajevo, ovisno o dijelu grada. Ko je bio porijeklom Hercegovac je uglavnom bio za Velez.

Danas je skroz druga prica, i ovo je osvrt kako je nekada bilo. Meni ni danas ne smeta ako neko navija za strani klub, ali ako ima za to jak razlog. Razumijem ako neko navija za Livorno ili Lazio, zbog svega sto je vezano za te klubove i njihove jake i specificne tradicije, politicke i sportske,ali je bezveze ako neko navija za neki elitni klub gdje igraju starlete tipa Beckham, Ronaldo, itd. Takvi su nekada navijali za Zvezdu.
Najvećim dijelo bih se složio s tobom :thumbup:
felipe kajetano

#42 Re: Liga bivse nam "juge"

plava institucija wrote:kolega bazdarevic nije ni isao u italiju,kaznjen :wink: ...za tu veliku cetvorku su zivjele citave regije i drzave,a za zelju i torpedo,samo mahale i poneka lutalica izvan sarajevskog kantona.zato su organizaciono bili bolji ti takozvani veliki klubovi..
Pa da nije hrakno u facu,igro bi garant i tamo....bit je u tome da je to bilo pravilo da igraju neki "provjereni" i licne "simpatije" selektora a ne oni koji bi mogli pruziti vise,bar se iz danasnje perspektive tako cini.Zbog toga nacionalni tim bivse nam domovine nikad nista znacajno nije ni napravio.
fakat wrote: Siguran sam da ni jedan drugi klub velike cetvorke nije imao toliko lokalnih navijaca kao Partizan.
Jes siguran 100%? Ja mislim da ni priblizno nije imao navijaca kao CZ.

CZ je organizaciono bila najveci klub ne u Jugoslaviji vec na Balkanu,u kojoj su igrali najbolji igraci bivse drzave i svakom od njih san je bio da taj dres jednog dana obuku.To se smatralo vrhuncom karijere sto se tice Jugoslavije.
Tesko jedan klinac od 10 godina moze imati razvijenu lokal patriotsku svijest a u tim godinama manje vise se obicno pocinjao gotiviti neki klub,on ima jedan drugi rezon u kojem mjesta ima samo divlenje nekom zbog umijeca pimplanja lopte..i to je obicno bilo iznad domasaja babukinog samara :wink:

P.S Bekam i Ronaldo su dva vanserijska igraca :dance:
fosil

#43 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by fosil »

Mislim da nije tacno da je Svabo navlacio na Bosance, sto se ovdje u par postova pokusava provuci kroz pricu. Svi bosanski reprezentativci na SP'90 ili su osvojili titulu sa FKS ili su dogurali do polufinala u Kup Uefa sa malim i sigurno su zasluzili da startaju. Izuzetak je bili Pape kao dokazana velicina. Iako je njihov najvise mi je vatra sto je Mesa ostao kuci, sa njim bi osvojili prvenstvo. :D Cak je i nas danasnji selektor izjavio da je najsigurniji bio kad mu je Mesa iza ledja. I da se jos jednom vratim na bosanske reprezentativce u Jugo repki, dovoljno je pogledati koliko nastupa za istu imaju Hase i Paja.
sexstranka

#44 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by sexstranka »

fakat wrote:Treba shvatiti da je nekada bilo sve drugacije. Bio sam tada mali, ali prije 30-ak godina Juga je bila jedna velika avlija. Jugoslavenstvo je bilo jako u BiH. Nije bilo nacionalizma, tacnije receno bio je sakriven pod tepihom, zamaskiran, nije se tada isplatio, za to se robijalo. Sve je bilo mjesovito i zajednicko, mediji, muzika, filmovi, dnevnik, vlada, sportske lige, cak su i problemi bili zajednicki. Tako je tada bilo, znam da je danas to tesko shvatiti mladim generacijama.

:thumbup:
To je to..imamo isto misljenje..samo mene mrzilo da pisem ovoliko :zzzz:
Partizan najbolji klub..(bio).. :D
Osim partizana.."navrto" sam i za VELEZ :thumbup:
Zvezda daleko najomrazeniji klub(@rascupana,oprosti) :-D
I prije svega navijao sam za fudbal..bio sam nejak,ali znao sam, tko je najbolji :D
susc_ovjek

#45 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by susc_ovjek »

Kolko igra Vardar? :D :D :D
snaga_znanja

#46 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by snaga_znanja »

Ev da vam dam malo i iz moje "carsije" vidjenje bivse nam lige.

I u Zenici je jako puno bilo simpatizera klubova velike cetvorke ali postoji jedna interesantna cinjenica. Posto je Celik setao iz jednog ranga u drugi, a Bogami i u treci :lol: ovi nasi dangubici su se spajdasili sa Hordama tako da je u Zenici prije rata jako puno ljudi navijalo za Sarajevo. A iz tog proizilazi i cinjenica da su vazda belaji bili kad dolaze Manijaci u Ze. Nazalost situacija se iza rata promjenila pa vise nismo ni skim dobri :lol: .

Sto se tice samog Celika interesatno je i to da smo Safeta Susica proglasili netalentovanim... :-) ....

Nazalost dok ste vi doktorirali fudbalsko umjece u ostalim gradovima ovi nasi su doktorirali lopovluk koji uspjesno demonstriramo svih ovih godina iza rata. Vazda ima kesa nema rezultata.

Tako smo demonstrirali svoje "nogometno umijece" u sezoni 87/88 kad nam Pristina u zadnjim minutama pusta da postignemo 3 gola i ostajemo u Ligi.

Sljedecu sezonu smo poceli i mi i oni sa -6 bodova. Jedva smo iz minusa izasli :lol:
radostan dan

#47 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 21:40, edited 1 time in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#48 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by -LIBERO- »

felipe kajetano wrote: Tesko jedan klinac od 10 godina moze imati razvijenu lokal patriotsku svijest a u tim godinama manje vise se obicno pocinjao gotiviti neki klub,on ima jedan drugi rezon u kojem mjesta ima samo divlenje nekom zbog umijeca pimplanja lopte..i to je obicno bilo iznad domasaja babukinog samara :wink:
E pa vidis,bilo je i nas koji smo imali i sa manje od 10 godina vrlo izrazen lokal patriotizam,i koji smo navijali za klubove iz nasih gradova.
I istina je ,da barem sto se tice Sarajeva kao grada,da je u 90% slucajeva za Sarajevo i Zelju navijala raja koja je imala tu neku starosjediocku genezu svoje porodice,tj. cija je poredica odavno dio grada Sarajeva.

Naravno bilo je izuzetka u oba slucaja,tako da sam imao druga ciji je stari bio vojno lice i koji je rodom iz Splita.a taj moj drug je onako sa splitskim naglaskom ,sto je bilo jos neobicnije i simpaticnije :D ,bio lud za Sarajevom i Hordama Zla. sa njim ,i jos nekima,sam odradio i svoje prvo prijeretno gostovanje i to bas u Mostar,gdje smo se prosvercovali vozom iako smo iali jakoo jakooo malo godina :D

Mada i sada tvrdim da se nije raspala Jugoslavija i da je ostalo onako mirno i slozno kao prije d bi i dan danas u Sarajevu imao navijaca i simpatizera Zvezde i Partizana kao i tada prije rata,skoro pa 40%,ali eto izdesavalo se svasta nesto u mdjuvremenu :run:

Image
Image

I nebih se bas slozio da je Ivica Osim favorizovao igrace iz Sarajeva i zelje,mislim da sve i jedan igrac za doba Osima koji su bili iz ta dva kluba su zasluzeno nosili tadasnji drzavni dres.

U tom sportskom smislu,velika je steta sto se raspala ta reprezentacija,jer je neminovno da bi ta ekipa da je ostala na okupu bila sudionik barem jednog finala il' evropskog il svjetskog prevenstva,a kada si u finalu sve je moguce :mrgreen: :thumbup:
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#49 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by Admir_1984 »

Meni u tom albumu falili Vujovic i Ivkovic :-D
stayaway

#50 Re: Liga bivse nam "juge"

Post by stayaway »

radostan dan wrote:- milozvučna - imena fudbalera bivše lige :
Pačarada, Prekazi, Ameršek, Ljukovčan, Camaj, Vokri, Novak, Tuce, Kajtaz, Šljivo, Sadriju, Jerolimov, Primorac, Vrabac, Desnica, Matrljan... Zaštopo', nastavite niz.
:sax:
kad vec pomenu Desnicu:
negdje 83 ili 84-e,dobio Damir Desnica crveni karton zbog prigovora,
nista tu ne bi bilo cudno da nije covjek nijem
:lol: :lol: :lol:
Post Reply