Toto wrote:
Nisi ti tema niti u sta bi ti ulagao. Otvori negdje temu o sebi pa da vidimo koliko si interesantan za publiku.
Ne vidim razloga ni za kakvu svadju, ako imas kakvih hormonalnih poremecaja imas salter niz hodnik
Polemisemo, oli ti, forumamo. Pokusao sam objasniti zasto ja smatram da potencijalni mali biznis, koji moze zaposliti 5 000 ljudi, na nivou drzave od 3.5 miliona nije nikako kucna radinost. Isto mislim i o desetine drugih malih biznisa.
Ti se razmeces kojekakvim kvalifikacijama, pa sam te upitao da obrazlozis sto je za tebe biznis od najmanje 150 miliona KM, na godisnjem nivou, kucna radinost.
Ja nigdje nisam negirao potencijale drugih biznisa, naprotiv ja sam iz sasvim druge branse.
Posto uglavnom nudis posalice i poskocice bez ijednog argumenta mozda je i bolje da okrenemo na podjebanciju.
Prvo personalno... u potpunosti ispunjavas nas stereotip... vise, mene uvlacis u govna... meni je prva misao citajuci ovaj personalni drek bila da su ti se morebit uvrnule tangare pa ti nema dotoka glavi, ili te zuljaju vikleri a ne mozes dokuciti oko glave da se poceses, neki ti kurac jeste, nako cisto animotetno i antagonisticki... cuj tema o meni, cuj popularnost...!!!
A ti licno-proglaseni strucnjak iz
druge branse, sto si podjonio brojeve, iz albanije, ili srbije, ili bugarske pa ti onako procjenio, strucno koliki je to bizniz... i sad kako oni, tako cemo i mi, sto da ne... ta carsijska ekonomija sto zaboravlja da se taj market od kolko god miliona u jebenom medu nece stvoriti iz vazduha, nego (probati) preoteti od tih istih susjeda koje koristis kao primjer, ipak nece donijeti ono sto BIH treba. Oprosti mi duboko sto sam ti pcelarstvo nazvao kucnom radinosti... ocigledno ne mora biti, ali u vremenskom periodu dok ti kao toliki strucnjak sa argumentima i razbacanim milionima po minderu, ne ostvaris 150 M market, svi cemo mi pomrijet.
Znaci kada ti kao STRUCNJAK dodzes investitorima, i das im ove ARGUMENTNO NEOBORIVE brojeve, i tvoje skromne procjene, PRVO PITANJE ti je STA TI ZNAS O PCELARSTVU? ... a ti ces onda opet ponoviti "ja sam strucnjak... u biznisu... imo sam ideju..." doduse iz neke druge sam branse ali imam rejsenje; briljantno sam razradio brojeve susjeda nam, i tako to..."
Sto se vraca na MOJE... a to je
ZNANJE, pa i znanje o jebenom pcelarstvu... koje ti evidentno imas, treba donijeti u BIH, a ovu kulturu koju ti prilazes, i iz mene motivises... izbaciti... izbaciti i onu kulturu koja je vodzena onim nasim motom "dze sam tu ja?"
Drugo pitanje ce se ticati EKONOMIJE i marketa, a koje ti onako kako samo nama prilicito ignorises, je: Kako cete stvoriti 150M market? Sto je to tvoj med specijalan, jeli ima nesto u vazduhu kod nas? Kako cete preuzeti market od susjeda nam, da se kupuje od nas ne od njih? ili cemo stvoriti novi market tako sto ce ga Bosanci koristit' mjesto putera... i tako dalje, i tako dalje...
O tvojim neoborivim argumentima, t.j. ciframa miliona... meni nisu nista vise nego kad ja kazem da Global Foundries prave 2 semiconductor fabrike u slijedecih 5 godina. Svaka kosta 5 - 10 MILIJARDI dolara, zaposljava po 10 do 30 hiljada radnika... radnika sa ZNANJEM, od toga kosta 30 posto izgradnja, traje 3 godine, koliko je to radnika uposlenih... Sto ne bi dosli u BIH... pa zbog vako kulturnih i naucenih ko ti... jer nama ne treba znanje, ima vazda kosnica.
@Mostarac, ili ko vec, rece mali do srednji bisnis rece da je kicma zapadnih ekonomija - apsolutno tacno.
Samo 150 M nije MALI biznis... nije kucna radinost, trn u oku kutunja gore... ali nije ni najmanje realsticno u vremenskom periodu dok se biznis ne izgradi... ali zato i imamo strucnjake...
U svakom slucaju u prvih deceniju vjerovatno onda mora biti jedan od stotina/hiljada biznisa da cini ekonomiju jedne zemlje... detalji...