Stanje u BiH

Post Reply
xyz101

#26 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

Toto wrote:
nisma ekonomista niti izvlacim podatke po statistickim arhivama . POdatak je iz vrijeme reformi Ante Markovica a informaciju je na jednom savjetovanju iznio jedan ugledni predratni strucnjaka koji je bio na celu velikog BiH giganta. .
znas kako se kaze u ekonomskim krugovima tipa 'jedna maca, mi shapnula na uho.
nije da ti ne vjerujem,
nego ti ne vjerujem :D

mi stariji smo zivjeli u toj jugi prije rata.
vjeruj mi, bih nije nikada bila niucemu ispred slovenije, hr ili srbije.
za obicnog bosanca bio je napredak otici u sloveniju i zaposliti se tamo.
to ti je bilo kao meks kad dodje u texas :wink:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#27 Re: Stanje u BiH

Post by Toto »

xyz101 wrote:
Toto wrote:
nisma ekonomista niti izvlacim podatke po statistickim arhivama . POdatak je iz vrijeme reformi Ante Markovica a informaciju je na jednom savjetovanju iznio jedan ugledni predratni strucnjaka koji je bio na celu velikog BiH giganta. .
nije da ti ne vjerujem,

Imati suficit u robnoj razmjeni ze ne zanci biti ispred ili iza nekoga ko ima deficit
ima osjecaja da si nesto pomijesao,

suficiti i deficiti su relativne relacije

slovenija je mogla imati dva puta veci standrad po glavi stanovnika od BiH a da i dalje bude u deficitu u robnoj razmjeni

to to si stariji ne znaci da ti trebam vjerovati,
jer izgleda da ne razumijes sta u ekonomskom smislu znaci imati trgovinski suficit i deficit.

Ako obratis paznju na tekst rekao sam ti da sam u vrijeme refirme Ante Markovica vec imao diplomu i radno iskustvo u velikoj firmi, pa -bez obzira sto si stariji- :lol: trebao bi prokontat da bi ja mozda mogao biti i od tebe stariji.
Mozda je i ovo malko slozenija formula od suficita za ove malko starije :D
xyz101

#28 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

jedna maca je tebi rekla da je bih imala suficit u razmjeni robe prije rata ?
a ovaj 'machor' ti kaze na vlastitom iskustvu kako je bih bila na ekonomskom dnu nedugo prije rata.
znam ja nas starije,
kad smo bili mladici i puni elana, pa volimo pricati juga je bila nesto perfektno,,. i ostale gluposti.
fakt je taj.
u jugi se nije radilo.
komunizam je abomination pravednog drustva.
velika birokratija, mala proizvodnja,.
i lopovluk na svakom koraku.
bih( i okolina; znaci, hr, srb, i slo) ce jos 50 godina ispastati zbog te tradicije.
ahuseino

#29 Re: Stanje u BiH

Post by ahuseino »

Toto wrote:
xyz101 wrote:
Toto wrote:
nije da ti ne vjerujem,

Imati suficit u robnoj razmjeni ze ne zanci biti ispred ili iza nekoga ko ima deficit
ima osjecaja da si nesto pomijesao,

suficiti i deficiti su relativne relacije

slovenija je mogla imati dva puta veci standrad po glavi stanovnika od BiH a da i dalje bude u deficitu u robnoj razmjeni

to to si stariji ne znaci da ti trebam vjerovati,
jer izgleda da ne razumijes sta u ekonomskom smislu znaci imati trgovinski suficit i deficit.

Ako obratis paznju na tekst rekao sam ti da sam u vrijeme refirme Ante Markovica vec imao diplomu i radno iskustvo u velikoj firmi, pa -bez obzira sto si stariji- :lol: trebao bi prokontat da bi ja mozda mogao biti i od tebe stariji.
Mozda je i ovo malko slozenija formula od suficita za ove malko starije :D
Ako ti je argument da relacija suficita i deficita trgovine robom govori o ekonomskoj slici BIHa vise nego per-capita GDP, ne bih se mogao sloziti pa da imas doktorat iz ekonomije sa Harvarda...
Toto

#30 Re: Stanje u BiH

Post by Toto »

ahuseino wrote:o starije :D
Ako ti je argument da relacija suficita i deficita trgovine robom govori o ekonomskoj slici BIHa vise nego per-capita GDP, ne bih se mogao sloziti pa da imas doktorat iz ekonomije sa Harvarda..
Ako ti je stalo do teme i polemike vrati se na post gdje spomenuh suficit. Suficit je spomenut samo zabog toga da bi se potvrdila ona tvoja teza da se u BiH mora povecati proizvodnja. Nikako nije sopmenut kao pokazatelj ekonske slike neke drzave.

Nisam ekomista pa se ne bih upustao u starojugoslavenske ekonomske teorije. Ono sto poznajem je biznis a bisnis nije samo ekonomije, odnosno biznis je najmanje makro-ekonomija.

I ustputno. Bih na fakultetima i na birioma rada ima najvise ekonomista. Kad je cijela drzava ocekivala da ce ti ekononisti da otvaraju male biznise oni su cucali na biroima i molili da ih neko zaposli. Sto najbolje govori o biznisu i ekonomiji.

Pitao si kako pcelarstvo. Najkraci odgovr bi ti bilo pitanje: kako Niskozemci, od samo jedne vrste cvijeca napravise biznis tezak nekoliko milijardi.

Bih bi mogla imati minimum 5000 pcelara sa po 150 kosnica sto je oko 750 000 kosnica. Neka kosnica prozivede prosjecno 20 kg meda dobijemo proizvosnju od oko 15 miliona kg meda na godinu, nek je kilo meda 10 KM, to je na godisnjem nivou oko 150 miliona KM samo na medu.
Kosnice osim meda proizvode i vosak, bar pola kile po kosnici sto je 350 000kila, nek je kilo po 5 km km to je jos 1.7 miliona KM miliona samo u vosku a o propolisu, mlijeci i otrovu da ne govorimao

@ahuseino
De mi ti ko ekonomski strucnjak reci sta mislis o biznisu od 150 miliona KM na godisnjem nivou ili ti baratas stotinama milijardi pa ti je 150 miliona kucna radinost.

A da uporedis: srbija ima oko 8 mil stanovnika i 30 000 pcelara. Pa meni ovaj moj plan od 5000 pcelara ne izgleda nimalo pretjeran

@edit
150 kosnica po pcelaru je vec pravi biznis koji moze generisati 1.2 radnika godisnje sto znci 5000 stalno zaposlenih, dok bi oko 1000 ljudi godisnje bilo povremeno zaposleno.
150 kosnica daje oko 3 tone meda sto je 30 000 kma na gosinjem nivou za 1.2 zaposlena.

Dok aluminijumski kombinat u Mostaru zaposlava oko 1000 zaposlenih Zeljezara u Zenici ima oko 2000 itd .

hajmo malko o indirektnim poslovima

Stolari bi od Bih drveta trebali napraviti 750 000 kosnica, koje kostaju oko 80KM/kom sto je binzis od 60 miliona KM. Nek se to napravi za 5 godina sto je 12 000 000 na godisnjem nivou, sve domaca sirovina, domaci hamali. Nek 12 stolara uzmu da radi posao imali bi 12 milionera na gosnjem nivou samo od pcelinjih kosnica. Ne znam koliko bi to zaposlilo radnika u drvnoj ind ali je 60 miliona KM golem posao.

Pcelari obnavljaju svake godine oko 3% kosnica sto bi bilo oko 20 000 kosnica godisnje x 80 KM po kosnici sto je opet 1.5 miliona KM godisnje.

Godisnje bi trebalo oko 22 miliona tegli i metalnih poklopaca za tegle pa je i to visemilionski posao.

Nek pola pcelara nomadi i seli bar dva puta godisnje to je bar 5000 transpostnih tura za kamiondzije godisnje.

Koliko bi trgovcima iz ovih poslova ostalo? Koliko poljoprivrednim apotekama? Koliko bi se uplatilo kroz razne poreze itd. itd.

Za raspravu o tome sta je kucna radinost a sta biznis trebalo bi vidjeti strukturu zaposlenih po velicini biznisa po razvijenijim zemljama i vidjeti koliko postotaka od ukupno zaposlenih radi u porodicnim biznisima do 3 zaposlena.

da bog da da BiH ima jedno 10 ovakvih "kucnih radisnost" sa po 5000 zaposlenih i godisnjim obrtom od 150 miliona KM.
To bi nam bilo bolje nego 10 ekonomskih falukleta.
Last edited by Toto on 20/03/2010 10:06, edited 1 time in total.
ahuseino

#31 Re: Stanje u BiH

Post by ahuseino »

Toto wrote:
ahuseino wrote:
Ako ti je argument da relacija suficita i deficita trgovine robom govori o ekonomskoj slici BIHa vise nego per-capita GDP, ne bih se mogao sloziti pa da imas doktorat iz ekonomije sa Harvarda...
Ako ti je stalo do teme i polemike vrati se na post gdje spomenuh suficit. Suficit je spomenut samo zabog toga da bi se potvrdila ona tvoja teza da se u BiH mora povecati proizvodnja. Nikako nije sopmenut kao pokazatelj ekonske slike neke drzave.

Nisam ekomista pa se ne bih upustao u starojugoslavenske ekonomske teorije. Ono sto poznajem je biznis a bisnis nije samo ekonomije, odnosno biznis je najmanje makro-ekonomija.

I ustputno. Bih na fakultetima i na birioma rada ima najvise ekonomista. Kad je cijela drzava ocekivala da ce ti ekononisti da otvaraju male biznise oni su cucali na biroima i molili da ih neko zaposli. Sto najbolje govori o biznisu i ekonomiji.

Pitao si kako pcelarstvo. Najkraci odgovr bi ti bilo pitanje: kako Niskozemci, od samo jedne vrste cvijeca napravise biznis tezak nekoliko milijardi.

Bih bi mogla imati minimum 5000 pcelara sa po 150 kosnica sto je oko 750 000 kosnica. Neka kosnica prozivede prosjecno 20 kg meda dobijemo proizvosnju od oko 15 miliona kg meda na godinu, nek je kilo meda 10 KM, to je na godisnjem nivou oko 150 miliona KM samo na medu.
Kosnice osim meda proizvode i vosak, bar pola kile po kosnici sto je 350 000kila, nek je kilo po 5 km km to je jos 1.7 miliona KM miliona samo u vosku a o propolisu, mlijeci i otrovu da ne govorimao

@ahuseino
De mi ti ko ekonomski strucnjak reci sta mislis o biznisu od 150 miliona KM na godisnjem nivou ili ti baratas stotinama milijardi pa ti je 150 miliona kucna radinost.

A da uporedis: srbija ima oko 8 mil stanovnika i 30 000 pcelara. Pa meni ovaj moj plan od 5000 pcelara ne izgleda nimalo pretjeran

@edit
150 kosnica po pcelaru je vec pravi biznis koji moze generisati 1.2 radnika godisnje sto znci 5000 stalno zaposlenih, dok bi oko 1000 ljudi godisnje bilo povremeno zaposleno.
150 kosnica daje oko 3 tone meda sto je 30 000 kma na gosinjem nivou za 1.2 zaposlena.

Dok aluminijumski kombinat u Mostaru zaposlava oko 1000 zaposlenih Zeljezara u Zenici ima oko 2000 itd .

hajmo malko o indirektnim poslovima

Stolari bi od Bih drveta trebali napraviti 750 000 kosnica, koje kostaju oko 80KM/kom sto je binzis od 60 miliona KM. Nek se to napravi za 5 godina sto je 12 000 000 na godisnjem nivou, sve domaca sirovina, domaci hamali. Nek 12 stolara uzmu da radi posao imali bi 12 milionera na gosnjem nivou samo od pcelinjih kosnica. Ne znam koliko bi to zaposlilo radnika u drvnoj ind ali je 60 miliona KM golem posao.

Pcelari obnavljaju svake godine oko 3% kosnica sto bi bilo oko 20 000 kosnica godisnje x 80 KM po kosnici sto je opet 1.5 miliona KM godisnje.

Godisnje bi trebalo oko 22 miliona tegli i metalnih poklopaca za tegle pa je i to visemilionski posao.

Nek pola pcelara nomadi i seli bar dva puta godisnje to je bar 5000 transpostnih tura za kamiondzije godisnje.

Koliko bi trgovcima iz ovih poslova ostalo? Koliko poljoprivrednim apotekama? Koliko bi se uplatilo kroz razne poreze itd. itd.

Za raspravu o tome sta je kucna radinost a sta biznis trebalo bi vidjeti strukturu zaposlenih po velicini biznisa po razvijenijim zemljama i vidjeti koliko postotaka od ukupno zaposlenih radi u porodicnim biznisima do 3 zaposlena.

da bog da da BiH ima jedno 10 ovakvih "kucnih radisnost" sa po 5000 zaposlenih i godisnjim obrtom od 150 miliona KM.
To bi nam bilo bolje nego 10 ekonomskih falukleta.
Hajde biznis strucnjak, ne bih da se svadjamo.

Vidim nakacio si se na med, uzivaj... :thumbup:

Ja sad za sad ne bih ulagao u tvoj model, ali to je moje...

Kakv zeljezare, aluminijski kombinati, jelovina, struja, tehnologija, nauka i znanje... u pceljinjacima je buducnost.
mostarac

#32 Re: Stanje u BiH

Post by mostarac »

1gorstak wrote:
icedog wrote:Pozdrav moji dragi forumasi :)

Nesto me interesuje, kao sto vidimo svi, stanje u ovoj zemlji il se ne mjenja ili je gore, a ljudi opet biraju jedne te iste ljude na izborima koji im daju laznu nadu. Pa zar ima toliko lakovjernih ljudi poBogu.. Mi izgleda cekamo dok ne pocnemo krepavat od gladi svi, pa da pocnemo protestovati.... Pored ovih "manjih" protesta za pojedinacne stvari, mislim da trebamo organizovati veeeeelikee proteste o opcenitom problemu. Slazete se ??

Jer, ako se ovako nastavi, sigurno ce propast drzava, jedino ovu drzavu moze narod spasit i neka sakica politicara sto su posteni, osim ako i oni ne postanu korumpirani. Dakle, ovdje pisite o tome sta mislite kakva ce biti sudbina BiH u buducnosti, trebamo li odrzavat velike proteste, i sve opcenito o ovoj zemlji.

:D
Slom velikosrpstva, to je izlaz iz ovog stanja. Do tada je apsolutno nebitno ko je vecina u kantonu Sarajevo ili ko je mandatar vlade FBiH. Mozda bi se manje kralo da SDP naslijedi SDA, ali to je sve, kljucni problemi bi ostali. Dodik, zloupotrebe entitetskog glasanja, velikosrpske sabotaze drzavnih institucija.
ja idem u dijasporu pa ti slamaj velikosrpstvo koliko hoces. ja nemam vremena za to slamanje niti imam 9 zivota. Hiljade drugih slicno razmisljaju i silno im je vazno ko je i u kantonu i u federaciji na vlasti, jer od tog se zivi, a ti lupaj po dodiku koliko hoces, al patriotizam nece nahraniti gladna usta koja kuci cekaju hljeba da im se da.

Jebes zemlju koja je maceha svom narodu.
Toto

#33 Re: Stanje u BiH

Post by Toto »

ahuseino wrote:
Hajde biznis strucnjak, ne bih da se svadjamo.

Vidim nakacio si se na med, uzivaj... :thumbup:

Ja sad za sad ne bih ulagao u tvoj model, ali to je moje...

Kakv zeljezare, aluminijski kombinati, jelovina, struja, tehnologija, nauka i znanje... u pceljinjacima je buducnost.
Nisi ti tema niti u sta bi ti ulagao. Otvori negdje temu o sebi pa da vidimo koliko si interesantan za publiku.

Ne vidim razloga ni za kakvu svadju, ako imas kakvih hormonalnih poremecaja imas salter niz hodnik

Polemisemo, oli ti, forumamo. Pokusao sam objasniti zasto ja smatram da potencijalni mali biznis, koji moze zaposliti 5 000 ljudi, na nivou drzave od 3.5 miliona nije nikako kucna radinost. Isto mislim i o desetine drugih malih biznisa.

Ti se razmeces kojekakvim kvalifikacijama, pa sam te upitao da obrazlozis sto je za tebe biznis od najmanje 150 miliona KM, na godisnjem nivou, kucna radinost.

Ja nigdje nisam negirao potencijale drugih biznisa, naprotiv ja sam iz sasvim druge branse.

Posto uglavnom nudis posalice i poskocice bez ijednog argumenta mozda je i bolje da okrenemo na podjebanciju.
Last edited by Toto on 20/03/2010 03:05, edited 1 time in total.
xyz101

#34 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

mostarac, yebes narod koji ne voli svoju zemlju.
kada dublje razmislis vidjet ces da igorstak govori o politickim uspjesima bez kojih nema ekonomskih.
cvrsto su povezana.

ahusein, u neku ruku toto zna o cemu prica.
glavni problem bivsih komi zemalja (uklucujuci i bih) lezi u tome sto se slabo razvijaju privatni (familijski) biznisi.
ne mora to biti pcelarstvo.
toto je dao samo jedan primjer.
ako pogledamo sve razvijene zapadne zemlje a.k.a njemacka, japan, amerika; mali privatni biznisi su kicma njihovog ekonomskog razvitka.
dok god bih studenti (neko spomenu ekonomiste) sanjaju da se uvale u neku drzavnu firmu gdje ce minimalno da rade citav svoj zivot, ne moze u bih doci do ekonomskog booma.
malima se od malih nogu treba utuviti u glavu kako je privatni biznis cilj svakog sposobnog covjeka.
a ne da se na grbaci drzave izvaljuju u foteljama. :run:
Fair Life

#35 Re: Stanje u BiH

Post by Fair Life »

Stanje u BiH ?

Image
kijameta

#36 Re: Stanje u BiH

Post by kijameta »

xyz101 wrote:
Mjesanac wrote:Stanje u drzavi ce se popraviti kada se ljudi promjene. Jer sa ovolikim nivoom nekulture i malogradjanstine ne mozemo ocekivati da cemo se razviti u jednu kulturnu evropsku zemlju.

:bih: :bih: :bih:
ali pak,, milioni bosanskih gradjana (svih boja i oznaka) uspjesno zive u tim 'kulturnim' zapadnim zemljama.

znaci, nije do odgoja,.. nego do zakona.
i striktno provodjenje istoga.

ako velikosrb, velikobosnjak i velikohrvat zive u istom gradu zajedno (recimo cikago)
vjeruju u svoja politicka ubjedjenja,
ali ne hvataju se odmah za vratove.. onda je to samo jedan razlog.
zakon.
isti za svakoga.
striktan prema svakom. :thumbup:
Nepotrebno odoste daleko do Cikaga,kad imamo uspjesan primjer kulturnog suzivota izmedzu Bosnjaka,Srba i Hrvata,bez ikakvih ekscesa tu pred nosom u multikulturnoj Ljubljani.
Za pravoslavni Bozic,masa naroda pred pravoslavno crkvom u Ljubljani,svi bozicuju i srbuju,bez ekscesa,za bajrame masa svijeta pred mesdzidom opet bez problema,Hrvati u Ljubljani isto hrvatuju u svakoj prilici ali nikoga ne diraju.
Zasto tamo to funkcionise a kod nas ne :? :?
Zato sto u Ljubljani ima pravne drzave i zakona.
A zasto u Ljubljani ima pravne drzave i zakona a kod nas nema :? :?
Odgovor mozete naci na primjer u utakmicama NLB kosarkaske lige. U proslom kolu je Olimpija hladno nabila Helios Domzale i izbacila ih iz lige,dok ce danas Zvezda pokloniti/prodati utakmicu KK Bosni i KK Bosna ce ostati u ligi.
Po ovome se moze zakljuciti da smo mi 'pametni' a Slovenci 'glupi'. Aha,kako da ne :D :D
U ovoj crtici o NLB ligi vam lezi sustina odgovora zasto je stanje u Bosni ovakvo,kakvo je i odgovor da se nikad ali bas nikad nece promijeniti nabolje.Nagore,hoce sigurno.
michio

#37 Re: Stanje u BiH

Post by michio »

ili haos moze biti samo jos veci haos.
Agic Nurija

#38 Re: Stanje u BiH

Post by Agic Nurija »

michio wrote:ili haos moze biti samo jos veci haos.
Bosna je zemlja bez ikakvog stanja, jer bilo kakvo stanje je makar nekakav pokazatelj - u Bosni nema nikakvih pokazatelja, stagnacija totale! Trebalo je davno pobuditi kamene spavaće - kamenom!
AmirF

#39 Re: Stanje u BiH

Post by AmirF »

kijameta wrote: ...
Zasto tamo to funkcionise a kod nas ne :? :?
Zato sto u Ljubljani ima pravne drzave i zakona.
A zasto u Ljubljani ima pravne drzave i zakona a kod nas nema :? :?
...
Zato sto se zna ko je glavni hadzija u kafani - slovenci! I srbi, i hrvati a i bosanci moraju igrati kako slovenac svira - inace im je noga. U BiH je situacija malo komplikovanija.

Kao sto @gorstak1 rece, bez stabilne politicke situacije u drzavi nema stabilne ekonomije. Kad se narodi u BiH, ili bolje receno njihovi predstavnici, dogovore kako i sta sa drzavom tek tad ce nastati uslovi za ekonomski razvoj. Do tada, znacajnijeg ekonomskog pomaka nece biti.
mostarac

#40 Re: Stanje u BiH

Post by mostarac »

xyz101 wrote:mostarac, yebes narod koji ne voli svoju zemlju.
kada dublje razmislis vidjet ces da igorstak govori o politickim uspjesima bez kojih nema ekonomskih.
cvrsto su povezana.

ahusein, u neku ruku toto zna o cemu prica.
glavni problem bivsih komi zemalja (uklucujuci i bih) lezi u tome sto se slabo razvijaju privatni (familijski) biznisi.
ne mora to biti pcelarstvo.
toto je dao samo jedan primjer.
ako pogledamo sve razvijene zapadne zemlje a.k.a njemacka, japan, amerika; mali privatni biznisi su kicma njihovog ekonomskog razvitka.
dok god bih studenti (neko spomenu ekonomiste) sanjaju da se uvale u neku drzavnu firmu gdje ce minimalno da rade citav svoj zivot, ne moze u bih doci do ekonomskog booma.
malima se od malih nogu treba utuviti u glavu kako je privatni biznis cilj svakog sposobnog covjeka.
a ne da se na grbaci drzave izvaljuju u foteljama. :run:
1990. - pao nam je mrak na oci, kad su zatvorenici i krimoshi poceli da pale svjetlo
1992. - smo bili puni elana, volje i patriotizma iako su nam kame visile nad vratom
1993. - san nam je polako poceo da se rasprsava
1994. - poceli smo da ustvari vidimo da to nije to
1995. - smo shvatili da su sjeli "patriote" i koljaci i podijelili si medjusobno i zemlju i vlast
1996. - smo se neizmjerno mrzili i jos ponegdje ubijali
1997-2000. - smo cinili isto sto i 1996.
2000. - smo se ko malo ponadali
2002. - smo opet poceli da tonemo i mrznju skrivamo malo bolje
2006. - smo u skupstini srusili posljednju nadu za ovu zemlju i na vlast doveli Dodika sa svim instrumentima
2010. - smo gladniji nego 1996., razocaraniji nego ikada, beznadezniji nego kad su granate padale i u logore nas vodili, dok preostale fabrike jedna za drugom padaju kao kula od karata, dok smo u potpunosti okupirani od stranog kapitala i banaka, dok smo strani jebeni sociolosko-bioloski eksperiment u srcu evrope, dok smo ubjedjeni da neko drugi treba da rjesava nase probleme, dok smo jos uvijek na nivou razmisljanja da je bolje da komsiji crkne krava, nego da moja daje koji litar mlijeka vise... jebes takvu zemlju i jebes takav narod bez obzira na vjeroispovjest
2010. - 4. oktobar jutro naizgled kao i svako drugo sa jednom sitnom razlikom - rezultati izbora koji ce to jutro biti poznati ce uciniti svako ko ima makar malo mozga u glavi i makar malo ljubavi ako nista za svoju djecu, ako ne vec ljude u cjelini, ce na bilo koji nacin napustiti brod koji vec odavno tone i za koji se ni sekunde ne isplati boriti jer to nicim nije zasluzio.
A onda ostanite i vi i Dodik i Covic i svi ostali vrli branitelji ovih ili onih interesa i do mile volje ukidajte jedni druge i budite jedni drugima cetnici, ustase, balije, velikosrbi, velikohrvati, fundamentalisti i kako vec volite da se nazivate.
Ovo je predivna zemlja i uzasna drzava, a dom je tamo gdje je lijepo, a tesko da negdje u Evropi moze biti gore.
michio

#41 Re: Stanje u BiH

Post by michio »

za koju si zemlju sredio papire?
1gorstak

#42 Re: Stanje u BiH

Post by 1gorstak »

mostarac wrote:
1gorstak wrote:
icedog wrote:Pozdrav moji dragi forumasi :)

Nesto me interesuje, kao sto vidimo svi, stanje u ovoj zemlji il se ne mjenja ili je gore, a ljudi opet biraju jedne te iste ljude na izborima koji im daju laznu nadu. Pa zar ima toliko lakovjernih ljudi poBogu.. Mi izgleda cekamo dok ne pocnemo krepavat od gladi svi, pa da pocnemo protestovati.... Pored ovih "manjih" protesta za pojedinacne stvari, mislim da trebamo organizovati veeeeelikee proteste o opcenitom problemu. Slazete se ??

Jer, ako se ovako nastavi, sigurno ce propast drzava, jedino ovu drzavu moze narod spasit i neka sakica politicara sto su posteni, osim ako i oni ne postanu korumpirani. Dakle, ovdje pisite o tome sta mislite kakva ce biti sudbina BiH u buducnosti, trebamo li odrzavat velike proteste, i sve opcenito o ovoj zemlji.

:D
Slom velikosrpstva, to je izlaz iz ovog stanja. Do tada je apsolutno nebitno ko je vecina u kantonu Sarajevo ili ko je mandatar vlade FBiH. Mozda bi se manje kralo da SDP naslijedi SDA, ali to je sve, kljucni problemi bi ostali. Dodik, zloupotrebe entitetskog glasanja, velikosrpske sabotaze drzavnih institucija.
ja idem u dijasporu pa ti slamaj velikosrpstvo koliko hoces. ja nemam vremena za to slamanje niti imam 9 zivota
Sto je sasvim legitiman izbor i niko nema pravo da te osudjuje zbog toga. Isto tako, ti nemas pravo da dizes nos u odnosu na one koji ostaju po svaku cijenu. Velikosrpstvo je moralo biti vojno slomljeno u Hrvatskoj, demografski u Kosovi a politickim nadmudrivanjem u Crnoj Gori, samo je kod nas zadrzao mogucnost da drzi citavo drustvo taocem. Zato petnaestogodisnji kosmar. I normalno je da se gubi zivce, da kod nekih dolazi kod zamora, ljudski je to i zato kazem da je tvoja odluka da odes nesto zbog cega niko nema pravo da te kritikuje. Ali nije ljudski da ti kritikujes one koji su odlucili da ostanu po svaku cijenu i da se nastave suprostavljati velikosrpstvu (podrskom nekoj od stranaka, pisanjem po forumu, a ako velikosrbi dignu bunu, i oruzjem).
1gorstak

#43 Re: Stanje u BiH

Post by 1gorstak »

mostarac wrote:2010. - 4. oktobar jutro naizgled kao i svako drugo sa jednom sitnom razlikom - rezultati izbora koji ce to jutro biti poznati ce uciniti svako ko ima makar malo mozga u glavi i makar malo ljubavi ako nista za svoju djecu, ako ne vec ljude u cjelini, ce na bilo koji nacin napustiti brod koji vec odavno tone i za koji se ni sekunde ne isplati boriti jer to nicim nije zasluzio.
1. BiH ne tone nego jaca. Svake godine, ali apsolutno svake godine, drzava dobije neku od nadleznosti, Tebi je to u tvom svijetu instant gratifikacije, Playstationa ili cim se vec igras, sporo, u istorijskom je kontekstu trajnog rjesavanja bosanskohercegovackog pitanja, to brzina svjetlosti. Ne mozes naruciti burek, jogurt i stabilnu drzavu, ne pravi se to u pet minuta nego godinama, a sa otvoreno neprijateljskim faktorom protiv kojeg smo ratovali, koji jos pride ima i mehanizam veta, ovo se vrlo lako moze transformisati u visedecenijsko iznurivanje. Sto opet ne znaci da drzava tone, nego da ne napreduje onako brzo kako bi ti i ja zeljeli da napreduje.

2. tvoj poziv na iseljavanje, jer eto tvrdis da oni koji ostaju nemaju nimalo mozga u glavi, da ne vole ni sebe ni svoju djecu, je pokusaj sirenja defetizma. Zasto bi ti to radio, ti sam najbolje znas, ali je to prilicno sugavo od tebe. Ti brate ako vise nemas snage, fino u Njemacku i ja ti zelim sve najbolje, da imas love k'o blata, da dobijes posao u kojem jos i uzivas, ma sve ono najbolje. Ali kloni se ovih uvreda na racun onih koji imaju snage i odlucnosti da nastave, jer jedno je umoriti se i otici (i to je ljudski). Ali vrijedjati one koji ostaju je poprilicno kurvanjski.
xyz101

#44 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

igore :thumbup:
xyz101

#45 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

mostarac wrote: Ovo je predivna zemlja i uzasna drzava, a dom je tamo gdje je lijepo, a tesko da negdje u Evropi moze biti gore.
tebe ce evropa nauciti mnogo toga.
i 90% sam siguran da ces se vratiti podvijenog repa. :run:
SoulSeeker

#46 Re: Stanje u BiH

Post by SoulSeeker »

Fair Life wrote:Stanje u BiH ?

Image
Klasična samoreklama...

Ako već želi ići u Afganistan, toplo preporučujem odlazak u Irak jer tamo demineri dosta dobro zarađuju.
xyz101

#47 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

ovaj gore kao da kaze,, dajte mi pare jer sam naucio pisati pjesmice.

ovakvi i trebaju ici u irak.
i to bez prsluka :mrgreen:
1gorstak

#48 Re: Stanje u BiH

Post by 1gorstak »

SoulSeeker wrote:
Fair Life wrote:Stanje u BiH ?

Image
Klasična samoreklama...

Ako već želi ići u Afganistan, toplo preporučujem odlazak u Irak jer tamo demineri dosta dobro zarađuju.
Pa da, hoce da se "bavi kreativnim poslom". Kozu se moze kupiti za 150 KM, 10 koza = 1500. 10 koza = 20 litara mlijeka dnevno koje se prodaje po 2 marke po litri (jer je manje masno i puno zdravije od kravljeg). 20 litara x 2 = 40 maraka dnevno x 30 dana = 1200 KM mjesecno. Ali evo recimo da ne moze prodati 20 litara dnevno, neka proda pola a od onog sto ne proda neka pravi sir i proci ce jos bolje (jer je sir skuplji). Praznih domacinstava ima na periferiji svakog grada sirom BiH (I Sarajeva i Bugojna i Brckog) i lako se moze napraviti ugovor sa vlasnikom o odrzavanju u zamjenu za koristenje. Ali nece pisac da se prlja, on hoce da se "bavi kreativnim poslom". Sve foler do folera, vid' mu poze vid' mu stava. Neka ide u Afganistan, ko ga .ebe kad nece da radi.
xyz101

#49 Re: Stanje u BiH

Post by xyz101 »

e sad, kad ovaj mehmed ne bi otisao u afganistan,
ja bih ga nasao na ulici i dobro izlupao.
cisto, kao opomenima drugima .. :lol:
ahuseino

#50 Re: Stanje u BiH

Post by ahuseino »

Toto wrote:
Nisi ti tema niti u sta bi ti ulagao. Otvori negdje temu o sebi pa da vidimo koliko si interesantan za publiku.

Ne vidim razloga ni za kakvu svadju, ako imas kakvih hormonalnih poremecaja imas salter niz hodnik

Polemisemo, oli ti, forumamo. Pokusao sam objasniti zasto ja smatram da potencijalni mali biznis, koji moze zaposliti 5 000 ljudi, na nivou drzave od 3.5 miliona nije nikako kucna radinost. Isto mislim i o desetine drugih malih biznisa.

Ti se razmeces kojekakvim kvalifikacijama, pa sam te upitao da obrazlozis sto je za tebe biznis od najmanje 150 miliona KM, na godisnjem nivou, kucna radinost.

Ja nigdje nisam negirao potencijale drugih biznisa, naprotiv ja sam iz sasvim druge branse.

Posto uglavnom nudis posalice i poskocice bez ijednog argumenta mozda je i bolje da okrenemo na podjebanciju.
Prvo personalno... u potpunosti ispunjavas nas stereotip... vise, mene uvlacis u govna... meni je prva misao citajuci ovaj personalni drek bila da su ti se morebit uvrnule tangare pa ti nema dotoka glavi, ili te zuljaju vikleri a ne mozes dokuciti oko glave da se poceses, neki ti kurac jeste, nako cisto animotetno i antagonisticki... cuj tema o meni, cuj popularnost...!!!

A ti licno-proglaseni strucnjak iz druge branse, sto si podjonio brojeve, iz albanije, ili srbije, ili bugarske pa ti onako procjenio, strucno koliki je to bizniz... i sad kako oni, tako cemo i mi, sto da ne... ta carsijska ekonomija sto zaboravlja da se taj market od kolko god miliona u jebenom medu nece stvoriti iz vazduha, nego (probati) preoteti od tih istih susjeda koje koristis kao primjer, ipak nece donijeti ono sto BIH treba. Oprosti mi duboko sto sam ti pcelarstvo nazvao kucnom radinosti... ocigledno ne mora biti, ali u vremenskom periodu dok ti kao toliki strucnjak sa argumentima i razbacanim milionima po minderu, ne ostvaris 150 M market, svi cemo mi pomrijet.

Znaci kada ti kao STRUCNJAK dodzes investitorima, i das im ove ARGUMENTNO NEOBORIVE brojeve, i tvoje skromne procjene, PRVO PITANJE ti je STA TI ZNAS O PCELARSTVU? ... a ti ces onda opet ponoviti "ja sam strucnjak... u biznisu... imo sam ideju..." doduse iz neke druge sam branse ali imam rejsenje; briljantno sam razradio brojeve susjeda nam, i tako to..."

Sto se vraca na MOJE... a to je ZNANJE, pa i znanje o jebenom pcelarstvu... koje ti evidentno imas, treba donijeti u BIH, a ovu kulturu koju ti prilazes, i iz mene motivises... izbaciti... izbaciti i onu kulturu koja je vodzena onim nasim motom "dze sam tu ja?"

Drugo pitanje ce se ticati EKONOMIJE i marketa, a koje ti onako kako samo nama prilicito ignorises, je: Kako cete stvoriti 150M market? Sto je to tvoj med specijalan, jeli ima nesto u vazduhu kod nas? Kako cete preuzeti market od susjeda nam, da se kupuje od nas ne od njih? ili cemo stvoriti novi market tako sto ce ga Bosanci koristit' mjesto putera... i tako dalje, i tako dalje...

O tvojim neoborivim argumentima, t.j. ciframa miliona... meni nisu nista vise nego kad ja kazem da Global Foundries prave 2 semiconductor fabrike u slijedecih 5 godina. Svaka kosta 5 - 10 MILIJARDI dolara, zaposljava po 10 do 30 hiljada radnika... radnika sa ZNANJEM, od toga kosta 30 posto izgradnja, traje 3 godine, koliko je to radnika uposlenih... Sto ne bi dosli u BIH... pa zbog vako kulturnih i naucenih ko ti... jer nama ne treba znanje, ima vazda kosnica.

@Mostarac, ili ko vec, rece mali do srednji bisnis rece da je kicma zapadnih ekonomija - apsolutno tacno.
Samo 150 M nije MALI biznis... nije kucna radinost, trn u oku kutunja gore... ali nije ni najmanje realsticno u vremenskom periodu dok se biznis ne izgradi... ali zato i imamo strucnjake...
U svakom slucaju u prvih deceniju vjerovatno onda mora biti jedan od stotina/hiljada biznisa da cini ekonomiju jedne zemlje... detalji...
Post Reply