Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

respo

#26 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by respo »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
frngla wrote:nosenje licne karte je okarakterisano kao "gradjanska duznost" i postoji kazna za ne nosenje iste (doduse od policajca do policajca) prijatelja su htjeli kazniti zbog ne nosenja iste sa 50 ili 100 KM ne sjecam se tacno... jedva se "sapr'o" XD

Ne može niko kažnjavati proizvoljno, samovoljnim kreiranjem zakona. Šta je sve građanska dužnost, pa je niko ne poštuje :D
pa tvoj licni stav hoces li nesto postovati ili ne
to sto niko nepostuje recimo nosenje licne stalno uz sebe na javnom mjestu, prijavljivanju krivicnih djela itd itd govori o gradjanjima kakvi su a ne o zakonima i duznostima

neko se ne pridrzava nosenja oruzja i njega boli neka stvar dok ce kod tebe mene petog desetog to biti nezamislivo i tako u nedogled primjera
Alhemicarkaa

#27 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by Alhemicarkaa »

Da li ličnu kartu može zamjniti vozačka?
Sunrise00

#28 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by Sunrise00 »

a kako ide procedura za maloljetne? :D ono zaustave te jer si sta ja znam presao ulicu na crveno ili jer si vani poslije 23 ili kad je vec policijski sat? provjeravaju podatke koje im das preko stanice? :D
felipe kajetano

#29 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by felipe kajetano »

Alhemicarkaa wrote:Da li ličnu kartu može zamjniti vozačka?
Bilo kakav dokument kojim mozes dokazati svoj identitet je validan...pasos,vozacka.....i clanska karta ferijalnog saveza :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#30 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by Chmoljo »

Sunrise00 wrote:a kako ide procedura za maloljetne? :D ono zaustave te jer si sta ja znam presao ulicu na crveno ili jer si vani poslije 23 ili kad je vec policijski sat? provjeravaju podatke koje im das preko stanice? :D
puknu ti šamar i otprate kući.
Sunrise00

#31 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by Sunrise00 »

Chmoljo wrote:
Sunrise00 wrote:a kako ide procedura za maloljetne? :D ono zaustave te jer si sta ja znam presao ulicu na crveno ili jer si vani poslije 23 ili kad je vec policijski sat? provjeravaju podatke koje im das preko stanice? :D
puknu ti šamar i otprate kući.
taman da se ne moram sama kuci vracati :D :D :oops:
respo

#32 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by respo »

a za samar stavis kilo pudera na obraze da ne boli :D
Sunrise00

#33 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by Sunrise00 »

respo wrote:a za samar stavis kilo pudera na obraze da ne boli :D
ma nadam se da ne bi imao srca da me jako osamari, ovako malu, slabu.. :oops: :D
frngla

#34 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by frngla »

provjere podatke preko stanice i ako slazes, tek je onda belaj :D
hakazvaka

#35 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by hakazvaka »

frngla wrote:
provjere podatke preko stanice i ako slazes, tek je onda belaj :D
pa sta ako dobro slazem :D :D
ne kontam bas :D
nellington

#36 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by nellington »

respo wrote:
KadSeMrtviProbudimo wrote:
frngla wrote:nosenje licne karte je okarakterisano kao "gradjanska duznost" i postoji kazna za ne nosenje iste (doduse od policajca do policajca) prijatelja su htjeli kazniti zbog ne nosenja iste sa 50 ili 100 KM ne sjecam se tacno... jedva se "sapr'o" XD

Ne može niko kažnjavati proizvoljno, samovoljnim kreiranjem zakona. Šta je sve građanska dužnost, pa je niko ne poštuje :D
pa tvoj licni stav hoces li nesto postovati ili ne
to sto niko nepostuje recimo nosenje licne stalno uz sebe na javnom mjestu, prijavljivanju krivicnih djela itd itd govori o gradjanjima kakvi su a ne o zakonima i duznostima

neko se ne pridrzava nosenja oruzja i njega boli neka stvar dok ce kod tebe mene petog desetog to biti nezamislivo i tako u nedogled primjera
respo, ja dvaput pročitah zakon koji si linkovao, i ne nalazim pravni osnov za kažnjavanje osobe zbog nenošenja lične karte.

Image
respo

#37 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by respo »

nellington wrote:
respo, ja dvaput pročitah zakon koji si linkovao, i ne nalazim pravni osnov za kažnjavanje osobe zbog nenošenja lične karte.

Image
pa nisam ni rekao da se po zakonu kaznjava nego bi mi se cinilo logicno kad su propisali posjedovanje licnog dokumenta

opet treba pogledati dopune zakona podaktove klince palce
uvijek bude ta fora kad procitas jedan zakon i kontas cist si skonto si ga kada drugi ga ili pobije ili jos na to doda 50% ili nesto trece
nellington

#38 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by nellington »

Zakon u Srbiji
Član 21: Lice koje je po odredbama ovog zakona dužno da ima ličnu kartu dužno je da je nosi i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje.
Novčanom kaznom do 5. 000 dinara kazniće se za prekršaj lice:
1) koje u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja (član 20. stav 3);
2) koje ne nosi ličnu kartu a dužno je da je ima (član 21. stav 1);
Zakon u Hrvatskoj
Članak 26. mije­nja se i glasi:

»Novčanom kaznom od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja uz sebe nema osobnu iskaznicu (članak 15. stavak 1.) te osoba starija od 16 a mlađa od 18 godina koja nema osobnu iskaznicu (članak 3. stavak 1.).«
Kod nas, ništa :)
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#39 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by davorf »

Ma...naucis napamet podatke od sestre/brata/rodjaka/tetke...i kad pitaju...

ispadne da si musko umjesto zensko :lol: :lol: :skoljka:
Chischo

#40 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by Chischo »

Samo da dodam da policijski sluzbenik mora obavijestiti osobu o razlozima zbog kojih se utvrđuje identitet, u ZOPS-u su predvidjeni ti razlozi, znaci mora postojati neka sumnja, ne moze onako "haj da vidimo imal ovaj licnu...".
Identitet se moze utvrditi i na osnovu izjave druge prisutne osobe ciji je identitet utvrdjen.
Ukoliko nije moguce utvrditi identitet "normalnim" metodama, primjenice se metode kriminalisticke tehnike (dnk analiza :) hahaha), znaci na lice mjesta dolazi specijalno opremnljeno vozilo sa natpisom "krim tehnika" i doktorima i sestrama u suknjicama i vade ti krv, sad se vec zajebajem... :D
djecak_76

#41 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???

Post by djecak_76 »

Ovo zna biti zeznuto kad zivis u blizini granice, jer su onda propisi stroziji. Ako nemas licnu uz sebe drotovi te mogu bas peglati jer ti mogu nakaciti da se kreces u granicnom pojasu bez dokumenata...
Locked