Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
- permanentan
#1 Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
Eh posto ne znam gdje da postavim ovo pitanja dodjoh na Razne diskusije...
Zanima me zna li neko postoji li kazna i kolika je ako postoji, za ne nosenje licne karte... Recimo da se desi da te policija zaustavi i zatrazi licnu kartu, eh sad sta se desava ako ja nemam licnu kod sebe...
Zanima me zna li neko postoji li kazna i kolika je ako postoji, za ne nosenje licne karte... Recimo da se desi da te policija zaustavi i zatrazi licnu kartu, eh sad sta se desava ako ja nemam licnu kod sebe...
- uvjek dobar gost
#2 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
ta je kazna prije jedno tri godine bila 60 km sad koliko je fakat ne znam !
- KadSeMrtviProbudimo
#3 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
Zakon o ličnoj karti državljana BiH propisuje obavezu posjedovanja lične karte kao identifikacionog dokumenta, ali nigdje ne propisuje obavezu stalnog nošenja uz sebe. Mislim da smo ovakvu zakonsku odredbu imali u ranijem sistemu, i da je ostala navika...
Ne bih rekao da je u skladu sa zakonom da lice koje kod sebe nema lična dokumenta mora platiti kaznu. On svoj identitet može dokazati kasnije, ne mora odmah...Bitno je da ima ta dokumenta posjeduje.
Ne bih rekao da je u skladu sa zakonom da lice koje kod sebe nema lična dokumenta mora platiti kaznu. On svoj identitet može dokazati kasnije, ne mora odmah...Bitno je da ima ta dokumenta posjeduje.
- macan prvi
#4 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
A hoce li policajac koji ti trazi licnu kartu biti strpljiv pa ti dozvoliti da odes kuci po licnu?KadSeMrtviProbudimo wrote:Zakon o ličnoj karti državljana BiH propisuje obavezu posjedovanja lične karte kao identifikacionog dokumenta, ali nigdje ne propisuje obavezu stalnog nošenja uz sebe. Mislim da smo ovakvu zakonsku odredbu imali u ranijem sistemu, i da je ostala navika...
- Lakat Jebić
#5 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
imas za nenosenje vozacke, cini mi se, kaznu 20 ili 40 KM....za licnu, ne znam
- JThomas
#6 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
ja mislim da to ne postoji, osim naravno za vozačku i saobraćajnu kad voziš. ako nemaš ličnu, policajac na licu mjesta provjerava preko stanice podatke koje mu daješ.
- milenko
#7 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
e jbg sad, pa naravno da ce ti trazit vozacku ako te zaustavi za volanom...Lakat Jebić wrote:imas za nenosenje vozacke, cini mi se, kaznu 20 ili 40 KM....za licnu, ne znam
a pitanje ove teme je krajne interesantno, aj zimi kad dzepova ima napretek, nosit' novcanik i u njoj licnu i nije neki problem, al' ljeti....
-
neki
#8 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
Kako ce preko stanice provjeriti vjerodostojnost podataka koje mu dajes??JThomas wrote:ja mislim da to ne postoji, osim naravno za vozačku i saobraćajnu kad voziš. ako nemaš ličnu, policajac na licu mjesta provjerava preko stanice podatke koje mu daješ.
- respo
#9 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
kako se zoves? mujo mujicneki wrote:Kako ce preko stanice provjeriti vjerodostojnost podataka koje mu dajes??JThomas wrote:ja mislim da to ne postoji, osim naravno za vozačku i saobraćajnu kad voziš. ako nemaš ličnu, policajac na licu mjesta provjerava preko stanice podatke koje mu daješ.
kad si rodjen? 16.05.1974 godine
alo muhamede ostavi se plajke projeri mi maticni broj muje mujica
halo sad sad sam zagino zbog tebe
maticni broj mu je
1605974170012
sine koja ti je adresa mitra mirica
a recider mi koja mu je adresa mitra mirica e dobro je to je on
duzan sam ti pivu zbog izgubljenog zivota na plejki ajd cao
- respo
#10 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
u zakonu pise da si duzan nositi osobne dokumente zbog identifikacije
to je licna uglavnom neces nosati rodni list
e cini mi se da sam cuo da ima kazna za to i to pofina koliko je tacno ne znam al ima smisla ako je zakonom odredjeno da moras nositi neki dokument koji dokazuje tvoj identitet
e cini mi se da sam cuo da ima kazna za to i to pofina koliko je tacno ne znam al ima smisla ako je zakonom odredjeno da moras nositi neki dokument koji dokazuje tvoj identitet
- Lakat Jebić
#11 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
pa normalno, zato te i zaustavio, al desi se da si zaboravio, krenuo u granap, po zenu na posao, po djecu u obdaniste.... tad te provjere po postupku kojeg je respo objasnio i ako ne znas neku suplju opalit, tipa, ma sefe vidis da sam u trenerci, odo kuci odmah, platis fino kaznumilenko wrote:e jbg sad, pa naravno da ce ti trazit vozacku ako te zaustavi za volanom...Lakat Jebić wrote:imas za nenosenje vozacke, cini mi se, kaznu 20 ili 40 KM....za licnu, ne znam
a pitanje ove teme je krajne interesantno, aj zimi kad dzepova ima napretek, nosit' novcanik i u njoj licnu i nije neki problem, al' ljeti....
- KadSeMrtviProbudimo
#12 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
respo wrote:u zakonu pise da si duzan nositi osobne dokumente zbog identifikacije
U kojem zakonu to piše?
- respo
#13 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
u nasem bh ne pricam o kineskomKadSeMrtviProbudimo wrote:respo wrote:u zakonu pise da si duzan nositi osobne dokumente zbog identifikacije
U kojem zakonu to piše?
- BSn
#14 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
Meni je taj proces legitimisanja pravo cudan. Traze ti licnu, a onda te ispituju o podacima koji ionako pisu u licnoj.
Najmrze mi je kad me zimi zaustave. Oni sjede u autu na toplom, a ja se vani smrzavam i cekam da popise to sve. Sto se tice kazne, mislim da postoji, al' nisam siguran, jer cuo sam za par slucajeva kad su mi poznanike tako zaustavljali (jednom u p'o dana, jednom u toku noci) i nisu ih kaznili. To jedino ako dodje naredba odozgo da se napuni budzet.
Najmrze mi je kad me zimi zaustave. Oni sjede u autu na toplom, a ja se vani smrzavam i cekam da popise to sve. Sto se tice kazne, mislim da postoji, al' nisam siguran, jer cuo sam za par slucajeva kad su mi poznanike tako zaustavljali (jednom u p'o dana, jednom u toku noci) i nisu ih kaznili. To jedino ako dodje naredba odozgo da se napuni budzet.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#15 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
savjet: ne lažite o ličnim podacima, jer su tu kazne oštrije 
- KadSeMrtviProbudimo
#16 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
Dobro. Idemo ponovo: Koji je to zakon u BiH koji obavezuje građanina da svoj identifikacioni dokument nosi sobom na javnom mjestu?respo wrote:u nasem bh ne pricam o kineskomKadSeMrtviProbudimo wrote:respo wrote:u zakonu pise da si duzan nositi osobne dokumente zbog identifikacije
U kojem zakonu to piše?
Naziv zakona, datum objave i td, ako je moguće?
Usput, vrati se iznad i pročitaj moj post.
- BSn
#17 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
Chmoljo wrote:savjet: ne lažite o ličnim podacima, jer su tu kazne oštrije
Jes' to probo, ha?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#18 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
nisam. znam dosta murjakaBSn wrote:Chmoljo wrote:savjet: ne lažite o ličnim podacima, jer su tu kazne oštrije
Jes' to probo, ha?
- respo
#19 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
http://mupks.ba/?jezik=bos&x=2&y=70KadSeMrtviProbudimo wrote:
Dobro. Idemo ponovo: Koji je to zakon u BiH koji obavezuje građanina da svoj identifikacioni dokument nosi sobom na javnom mjestu?
- Haris.ba
#20 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
ZAKON
O LICNOJ KARTI DRŽAVLjANA
BOSNE I HERCEGOVINE
Clan 37.
Novcanom kaznom od 10 KM do 100 KM kaznice se za
prekršaj državljanin ako:
1. ima više od jedne licne karte izdate na osnovu ovog zakona;
2. ne podnese zahtjev za izdavanje licne karte kada je obavezan
da tako postupi prema poglavlju III;
3. svjesno dostavi netacne i/ili neistinite podatke prilikom
podnošenja zahtjeva za izdavanje licne karte;
4. odmah ne prijavi nestanak licne karte;
5. ustupi svoju licnu kartu drugom licu ili koristi tudu licnu kartu
kao svoju;
6. koristi licnu kartu drugog lica u svrhu pribavljanja bilo kakve
koristi ili prava
-----------
E sad imam ja pitanje.
Da li je po zakonu potrebno posjedovati u autu, i pri kontroli pokazati, potvrdu o vlasništvu vozila?
O LICNOJ KARTI DRŽAVLjANA
BOSNE I HERCEGOVINE
Clan 37.
Novcanom kaznom od 10 KM do 100 KM kaznice se za
prekršaj državljanin ako:
1. ima više od jedne licne karte izdate na osnovu ovog zakona;
2. ne podnese zahtjev za izdavanje licne karte kada je obavezan
da tako postupi prema poglavlju III;
3. svjesno dostavi netacne i/ili neistinite podatke prilikom
podnošenja zahtjeva za izdavanje licne karte;
4. odmah ne prijavi nestanak licne karte;
5. ustupi svoju licnu kartu drugom licu ili koristi tudu licnu kartu
kao svoju;
6. koristi licnu kartu drugog lica u svrhu pribavljanja bilo kakve
koristi ili prava
-----------
E sad imam ja pitanje.
Da li je po zakonu potrebno posjedovati u autu, i pri kontroli pokazati, potvrdu o vlasništvu vozila?
-
frngla
#21 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
nosenje licne karte je okarakterisano kao "gradjanska duznost" i postoji kazna za ne nosenje iste (doduse od policajca do policajca) prijatelja su htjeli kazniti zbog ne nosenja iste sa 50 ili 100 KM ne sjecam se tacno... jedva se "sapr'o" XD
@ haris.ba
koliko sam upoznat potvrda o vlasnistvu je uvedena zbog "teze preprodaje ukradenog vozila" i bas zbog toga se ne treba nositi sa sobom tj. drzati u autu, vec drzati je na sigurnom tj kuci
@ haris.ba
koliko sam upoznat potvrda o vlasnistvu je uvedena zbog "teze preprodaje ukradenog vozila" i bas zbog toga se ne treba nositi sa sobom tj. drzati u autu, vec drzati je na sigurnom tj kuci
Last edited by frngla on 09/03/2010 14:37, edited 1 time in total.
- KadSeMrtviProbudimo
#22 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
respo wrote:http://mupks.ba/?jezik=bos&x=2&y=70KadSeMrtviProbudimo wrote:
Dobro. Idemo ponovo: Koji je to zakon u BiH koji obavezuje građanina da svoj identifikacioni dokument nosi sobom na javnom mjestu?
A koji član određuje obavezu građanina da posjeduje identifikacioni dokument (evo - ličnu kartu) na javnom mjestu (znači - da je stalno nosi uz sebe)?
Dakle, ponovo te upućujem na svoj prvi post u ovoj temi.
- respo
#23 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
ja ti dao link zakona o licnoj karti i ne pada mi napamet da citam sta koji clan znaci i sta u njemu piseKadSeMrtviProbudimo wrote:respo wrote:http://mupks.ba/?jezik=bos&x=2&y=70KadSeMrtviProbudimo wrote:
A koji član određuje obavezu građanina da posjeduje identifikacioni dokument (evo - ličnu kartu) na javnom mjestu (znači - da je stalno nosi uz sebe)?
Dakle, ponovo te upućujem na svoj prvi post u ovoj temi.
ako te zanima citaj i tumaci ga kako god zelis
znam kako je u praksi par puta bilo poznanicima
- KadSeMrtviProbudimo
#24 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
frngla wrote:nosenje licne karte je okarakterisano kao "gradjanska duznost" i postoji kazna za ne nosenje iste (doduse od policajca do policajca) prijatelja su htjeli kazniti zbog ne nosenja iste sa 50 ili 100 KM ne sjecam se tacno... jedva se "sapr'o" XD
Ne može niko kažnjavati proizvoljno, samovoljnim kreiranjem zakona. Šta je sve građanska dužnost, pa je niko ne poštuje
-
frngla
#25 Re: Kazna za ne nosenje licnih dokumenata???
mislio sam od policajca (ono kakav je k'o covjek, je l' mu zena dala taj dan, boli li ga glava, je l' se umorio
) imas nagodnih policajaca ipak i oni su ljudi, pa je moguce se nekada dogovoriti