Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
aginica

#26 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by aginica »

Kraljice_Suza, prije svega hvala puno na brzom odgovoru.

:)

Hvala na ispravci, ja sam mislila da se radi o useljenickoj vizi, jer oni koliko vidim na njihovom website-u ove vize svrstavaju u Immigrant Visas za razliku od kategorije koju zovu Non-Immigrant Visas. Razumjem da je ispravka iz dobre namjere, ali po meni je apsolutno svejedno, ovako ili onako, cekam da mi se odobri vjerenicki status i da mogu bez problema(barem ovih oko vize) ponovo uci u Ameriku sa namjerom ostanka sa svojim dragim. Mogli smo ici na opciju vjencanja, apliciranja za bracnu vizu, mozda bi tu imali neke druge beneficije, ali smo se zbog mase nekih drugih nepredvidjenih zivotnih okolnosti ipak odlucili na ovu opciju.

:) ;)

Dobila sam obavjestenje iz Useljenickog ureda ambasade US u Sarajevu, sa listom koja izmedju ostalih, nabraja i ove dokumente koje si ti vec navela. Ima tu posla, dok se sve to izganja, ali sta se mora nije tesko.

:D

Naime, ono sto mene ovdje zanima me kojoj instituciji se tacno obracam za ovo uvjerenje o nekaznjavanju koje se izdaje van BiH?

Valjda postoji neki nacin, po kojem se to moze izganjati odavde, konkretno iz Sarajeva, s obzirom da je zemlja mog privremenog boravka van BiH u trajanju od 4.godine, poprilicno daleko i da bas nemam vremena niti finansijskih sredstava da se sad uputim na toliko dalek put, zbog jedne obicne potvrde...

:?

Hvala jos jednom, na svim prosljedjenim info i toploj dobrodoslici, svako dobro i veliki pozdrav svim forumasima.

;)
Kraljica_Suza

#27 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Kraljica_Suza »

Nema na cemu :-D

Vjeruj da je itekako bitno ovo useljenicka ili neuseljenicka :) ...kada budes elektronski ispunjavala papire na stranici nase ambasade, to ti je jedno od pitanja, pa ako pogrijesis onda te samo smaraju i komplikuje se.
Zato ovi neki detalji znaju zivce sacuvati hehe.

Dakle, vi ste vec dobili NOA2! Super.
Eto sad fino prikupi sve sto si dobila na listi...uradi ljekarski gdje ti je receno i zakazi intervju.
A to gdje si zivjela ranije...da ti ja ne bih napamet pisala, fino kad odes u MUP usput ih pitas za ovaj boravak van BiH i kako da dodjes do tog papira...oni to trebaju znati i barem ce ti dati tacnu informaciju.

Sretno i javljaj nam se kako je sve proslo :bih:
aginica

#28 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by aginica »

Dakle, vi ste vec dobili NOA2! Super.
Hvala, jesmo i to moram se pohvaliti, u veoma prihvatljivom roku (od 3.mjeseca cekanja)...

:-D

S obzirom da smo se nadali malo 'duzoj' proceduri od ove(minimalno 6.mjeseci), ranije smo aplicirali jer nismo htjeli da rizikujemo sa vremenom koje je ispred nas, sa namjerom da se uklopimo sa svim nekim planovima...Ja sam se malo prepala kad mi je vjerenik javio da je petition (already?!) approved, ali kad sam vidjela sta mi sve treba od dokumentacije, malo mi je laknulo jer za sve to treba bas puno slobodnog vremena kojeg ja nazalost nemam bas puno, s obzirom da sam ovdje jos uvijek redovno zaposlena.

Iskreno, nije u Bosni bajno, radi se za male pare, ali je kvalitet zivota jos uvijek puno bolji(nekako vise uzivamo u svemu)u odnosu na zapad.Valjda sto sam stvarno imala prilike da obidjem dosta od dunjaluka i malo sta me fascinira doista, tako da uopce nisam pretjerno odusevljena Amerikom.Tamo idem zbog voljenog i ljubav je jedina stvar zbog koje 'krecem iz pocetka' tako da u svakom slucaju vrijedi pokusati...

;)

Da Bog da da ti u MUP-u budu znali, sve sto nije u skladu sa uobicajenom i dobro ustaljenom procedurom i rutinom je vec 'slucaj za sebe'. Ja to zovem dio salter sindroma,dobro je ukoliko prodjem sa kulturnim ophodjenjem, a ne tersanjem i galamom, kao da ste joj/mu dosli vadit' zdrav zub iz glave, a ne po par informacija...Tako to kod nas fercera,jos uvijek i nazalost...

:cry:

Bas ti hvala za opasku, znam da su peglativni, pravo oko svega...Znas li na koliko se ova fiance viza dobija? Mislim vremenski period vazenja, od datuma u pasosu, do kad mogu uci sa njom u USA?

Mislim da sam negdje procitala da je vremenski period 6.mjeseci, ali da je rok nakon ulaska 90.dana od dana ulaska,da se vjencamo?

A je li neko ganjao turisticku vizu na ovu fiance vizu? Tipa odobre meni gospoda ovu moju vizu ali ja bih da iskoristim svoj godisnji odmor u julu ove godine u US a kako se jos ne bih tamo zadrzavala na duzi vremenski period, da li je moguce zatraziti odgodu vjerenickog statusa, recimo do septembra, a turisticku vizu traziti odmah? Napominjem da sam vec jednom dobila turisticku vizu i usla u Ameriku, regularno...

:-)

Znam komplikovana sam pravo...

:lol:

Uglavnom, javim vam se sa update-om, dok izrovim, sta gdje i kako...Svako dobro.

:thumbup:
Kraljica_Suza

#29 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Kraljica_Suza »

Vidi, kompletna procedura traje nekih 6 mjeseci..dakle od trenutka kada predate papire pa do trenutka kada ti imas vizu u pasosu..eh to sve okvirno traje oko 6 mjeseci..
A okvirno vrijeme za dobijanje NOA2 je 3 mjeseca...preostala tri mjeseca ces potrositi na ovo ovdje ganjanje hehe.
Nadam se da ti je sada jasnije kako to sve ide :-D

Ma znam kakvi su sluzbenici, ali vrijedi pitati...prvo kreni od njih pa vidi sta ces saznati..a mozes poslati i email ambasadi, ljubazni su i odgovore...mozda se i ovdje neko drugi javi ko zna tacno i provjereno. ma samo se ne brini :wink:

U pravu si za ovo vremensko trajanje vize..od trenutka kad je dobijes vazi ti 6 mjeseci..a kada udjes u USA, imas rok 90 dana da se vjencas...to sve vec znas.

Hehe, za ovo zadnje pitanje ti ne bih znala reci....iako, ako idemo logicki kako ces dobiti dvije razlicite vize :D
Mislim da ne moze, al opet ti vidi sa njima..nazovi ili posalji email i sve ce ti reci.
Ali, hajde bona sad ce se to sve srediti...za dan, dva ces imati sve ove potvrde u rukama...zakazes intervju i uskoro ides dragom zauvijek.
A ovo jos malo vremena provedi sa svojim najmilijem...nedostajat ce ti kada odes :)
aginica

#30 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by aginica »

Ma znam, kod mene milion zasto-milion zato...Vazda bilo...Hvala na pojasnjenju...

Ja vjerujem u onu parolu 'Covjek snuje a Bog odlucuje', tako da se nesto puno ne sekiram oko ovog. Do sad sam vec odavno trebala biti tamo, ali nazalost ima precih stvari...

:-?

Trenutno sam angazirana na veoma vaznom projektu ovdje u Bosni i ukoliko naravno sve bude ok, njegov zavrsetak se predvidja krajem ove godine...Tako da pored drage volje da sto prije budem u narucju svog voljenog, to nazalost nije izvodljivo do januara sljedece godine...A vazno mi je jako, naravno, da mi taj 'vjerenicki status' do tada-ne istekne...

:-?

Sto se mojih tice, sada ne smijem ni da pomisljam na nostalgiju,jer sam totalna katastrofa po tom pitanju...

:sad:

Mora potraziti taj e-mail, ambasade i kontakta (pretpostavljam ima na website-u) da im se javim odmah sutra, sa najnovijim upitima...

Kraljice,mozda su pitanja suvise direktna, ako jesu slobodno ignorisi, ali ne mogu a da ne priupitam...

Pretpostavljam, ti si vec prosla ovu proceduru? I kako je tebi u USA? Jesi li na zapadnoj ili istocnoj obali?
Kraljica_Suza

#31 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Kraljica_Suza »

aginica wrote:Kraljice,mozda su pitanja suvise direktna, ako jesu slobodno ignorisi, ali ne mogu a da ne priupitam...

Pretpostavljam, ti si vec prosla ovu proceduru? I kako je tebi u USA? Jesi li na zapadnoj ili istocnoj obali?
Ako zelis poslati mi email adresu preko privatne poruke, pa cemo tamo pricati do mile volje :-D
Ovdje bi isle u offtopic, pa da nas ne galame. ;-)
aginica

#32 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by aginica »

OK, izvinjavam se na 'zachatavanju' teme...

:-)

8-)
melb26sa

#33 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by melb26sa »

Nakon sto dobijes vizu, imas 6 mjeseci da je iskoristis. Tako da ako je dobijes u julu, dobra si do januara.

Cim udjes u USA, viza je istekla, dobivas I-94 papiric (zakace u pasos) koji ti daje dozvolu boravka od 90 dana da se vjencas. Najbolje da odmah cim se vjencate posaljete za Adjustment of Status (I-485 je osnovni, opcioni su radna dozvola I-765 i I-131 advance parole) - cijena je $1010.

Vise info za AOS:

http://www.visajourney.com/content/k1k3aos
http://www.visajourney.com/content/k1aos
>>> dozvola za rad info http://www.visajourney.com/content/k1k3ead
>>> kako dobiti SSN broj http://www.visajourney.com/content/ssn

Imas vise info na visajourney.com/forums pa cak i par tema za osobe iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije koje prolaze ili su prosle iste korake...

http://www.visajourney.com/forums/topic ... try3987517
aginica

#34 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by aginica »

@ melb26sa - hvala puno na ovim informacijama.

;-)
lourdess

#35 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by lourdess »

da se javim sada kada smo u usa...
za suprugovu vizu sam aplicirala u ambasadi u sarajevu... otisli smo i odnijeli sve potrebne formulare... rekli su nam da nazovemo za sedmicu dana, do tada bi oni trebali imati odgovor dali je odobrena useljenicka viza ili ne... tako sam i uradila i rekli su mi da je sve odobreno, i prekosutra zakazali "interview"... otisli smo na intervju (tj. samo moj muz je bio, a ja sam cekala) koji je trajao svega 5 minuta, i on je dobio jos jedno "odobrenje" od konzula... slijedeci dan je dosao po pasos sa vizom.. tako da je kompletan proces bukvalno trajao 9 dana od dana kada sam predala papire!!!! NEVJEROVATNO! na aerodromu u americi smo predali tu "misterioznu" zapecacenu kovertu u kojoj su se nalazili svi formulari koje sam ja predala u SA....
mi smo vec par mjeseci u usa, prelijepo nam je, on je ovdje vec dobio i ssn, zelenu kartu, vozacku... sve... uglavnom zelena karta mu vazi 2 godine i onda moze aplicirati za drzavljanstvo....
eto toliko od mene, nadam se da ovo moze pomoci nekome.. :):)
Desert Wind

#36 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Desert Wind »

Svaka tebi cast sto si se upustila u to i hvala sto si izvadila jednog momka iz besperspektivnosti.
melb26sa

#37 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by melb26sa »

lourdess wrote:da se javim sada kada smo u usa...
za suprugovu vizu sam aplicirala u ambasadi u sarajevu... otisli smo i odnijeli sve potrebne formulare... rekli su nam da nazovemo za sedmicu dana, do tada bi oni trebali imati odgovor dali je odobrena useljenicka viza ili ne... tako sam i uradila i rekli su mi da je sve odobreno, i prekosutra zakazali "interview"... otisli smo na intervju (tj. samo moj muz je bio, a ja sam cekala) koji je trajao svega 5 minuta, i on je dobio jos jedno "odobrenje" od konzula... slijedeci dan je dosao po pasos sa vizom.. tako da je kompletan proces bukvalno trajao 9 dana od dana kada sam predala papire!!!! NEVJEROVATNO! na aerodromu u americi smo predali tu "misterioznu" zapecacenu kovertu u kojoj su se nalazili svi formulari koje sam ja predala u SA....
mi smo vec par mjeseci u usa, prelijepo nam je, on je ovdje vec dobio i ssn, zelenu kartu, vozacku... sve... uglavnom zelena karta mu vazi 2 godine i onda moze aplicirati za drzavljanstvo....
eto toliko od mene, nadam se da ovo moze pomoci nekome.. :):)

POGRESNO - 90 dana prije druge godisnjice zelene karte (ne braka) MORATE poslati I-751 formular za dizanje uslova sa zelene karte. Vec sada pocnite skupljati papire koji dokazuju vas zajednicki bracni zivot - osiguranja razna (auto, zdravstveno, zivotno), gdje jedno drugo imenujete beneficiary - 401k, osiguranja, racune od doktora, placanja racuna (ako ne moze sve na oba imena onda jedan racun na tvoje, drugi na njegovo ime), ako gdje putujete itineraries, karte, slike sa dogadjaja i druzenja... Sve ovo je potrebno da bi se digli uslovi.

NAKON sto dignete uslove i on dobije desetogodisnju zelenu kartu, godinu kasnije, tj 90 dana prije TRECE godisnjice zelene karte ako je i dalje u braku sa tobom on moze predati za drzavljanstvo.
BeatriceWL

#38 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by BeatriceWL »

Na drugoj temi na Sarajevo-X sam prvotno našla diskusiju o ovoj temi pa sam tamo i postavila par pitanja. Ovdje se ipak decidnije raspravlja o temi koja me zanima, pa sam samo kopirala ono što sam i tamo postavila.
Dakle, moj problem je slijedeći.
Imam momka koji živi i radi u Americi. On je Bosanac sa američkim državljanstvom. Živi u Americi već desetak godina. Ja živim i studiram u Sarajevu i na jesen završavam fakultet. U martu sam bila u posjeti kod njega i imam još uvijek turističku vizu koja vrijedi godinu dana, tj.do kraja februara. Kontala sam nakon studija da idem kod njega do isteka vize i ujedno da skontamo kako riješiti moj trajni ostanak,odnosno, na koji način realizirati brak . Malo sam za početak guglala po stranicama i naišla na ovu http://www.visapro.com/Immigration-Articles/?a=349&z=36, gdje sam skontala da ima popriličan broj načina i raznih procedura kako se udati/oženiti u ovakvom obliku. Koliko sam mogla vidjeti opcija odlaska i udavanja preko turističke vize je najvjerojatnije najlošija opcija i za nju se ne bi trebalo odlučiti. Zanimaju me iskustva svih koji su prošli ovu situaciju i savjeti kojim je putem najbolje krenuti. Da li se ženiti u Americi na osnovu traženja vjereničke vize, ili ipak to obaviti u Bosni i onda aplicirati za odlazak tamo ? Koja je opcija najbrža po vama ? Koliko općenito sve to traje ? Da se recimo udam u oktobru koliko bi mi trebalo vremena da realiziram svoj definitivni dolazak u Ameriku ? Možete li me uputiti na neke stranice koje trebam svakako pregledati prije nego se odlučim koju proceduru ću slijediti ?
hvala
Kraljica_Suza

#39 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Kraljica_Suza »

@BeatriceWL, izvoli stranicu na kojoj imas sve sto te zanima

www.visajourney.com

podforumi gdje se i nase cure druze i medjusobno pomazu
http://www.visajourney.com/forums/forum ... nd-russia/

Sretno! :bih:
BeatriceWL

#40 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by BeatriceWL »

@ Kraljica_Suza

hvala mnogo :-D
Pendo

#41 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Pendo »

cao ljudi, trebala bi vasu pomoc! Moj zarucnik zivi u Americi a ja sam u Bosni. On ce americko drzavljanstvo dobiti otprilike u februaru. Planiramo zivjeti u Americi. Koliko sam shvatila najbolje i najlakse rjesenje je apliciranje za zarucnicku vizu? Ili? Kakva su vasa iskustva?

Zanima me koliko se ceka na dobijanje zarucnicke vize i koliko se ceka na dobijanje green card (procitala sam da to uzme " par mjeseci". da li je to "par mjeseci" pola godine, vise ili manje?
hvala puno unaprijed! :-D
Static-X

#42 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Static-X »

da se prijevim odje mozda zatreba :D
melb26sa

#43 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by melb26sa »

Pendo wrote:cao ljudi, trebala bi vasu pomoc! Moj zarucnik zivi u Americi a ja sam u Bosni. On ce americko drzavljanstvo dobiti otprilike u februaru. Planiramo zivjeti u Americi. Koliko sam shvatila najbolje i najlakse rjesenje je apliciranje za zarucnicku vizu? Ili? Kakva su vasa iskustva?

Zanima me koliko se ceka na dobijanje zarucnicke vize i koliko se ceka na dobijanje green card (procitala sam da to uzme " par mjeseci". da li je to "par mjeseci" pola godine, vise ili manje?
hvala puno unaprijed! :-D

Sve zavisi sta vam je vaznije: biti zajedno ili da ti imas opciju da radis odmah po dolasku.

Vjerenicka vas navodno brze spaja ali posto on mora cekati na drzavljanstvo do februara i nije neka prednost - 5 mjeseci za odobrenje aplikacije i onda jos koji mjesec do dobijanja vize. Nakon toga, vjencanje u roku 90 dana, slanje AOS i cekanje do 90 dana na radnu dozvolu i do 6 mjeseci do zelene karte, u zavisnosti da li ispunite sve formulare i posaljete sve sto se trazi bez da dobijete zahtjev za jos papira.

Supruznicka (za koju morate biti vjencani naravno), otprilike ima isto vremensko trajanje - do 5 mjeseci odobrenje peticije, jos mjesec do 3 za NVC proces (zavisi koliko ste brzi u prikupljanju trazenih dokumenata) - za do 10 mjeseci si u USA. Prednost ove je da je i LPR moze poslati (ne mora biti drzavljanin), a onda kada postane drzavljanin samo nazove USCIS da "upgrade" peticiju.

INFO za sve K-1 (ZARUCNICKA VIZA) aplikante: OBAVEZNO INSISTIRAJTE NA KOPIJI VASEG MEDICINSKOG PREGLEDA - i u samoj formi fino pise da vam doktor mora dati bar dio koji se odnosi na vakcinacije. Desi se da USCIS ili CBP na POE izgubi vase papire pa onda dobijete RFE pa onda ili morate poslati kopiju pregleda ili ponovo uraditi pregled u USA koji nije jeftin.
Pendo

#44 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Pendo »

Hvala Melb puno na odgovoru!

Jos samo jedno pitanje! Da li moj zarucnik MORA imati drzavljanstvo da bi aplicirali za K1 zarucnicku vizu ili moze i sa zelenom kartom? Prioritet nam je sto prije biti zajedno pa nas zanima najbolja opcija! :sad:

Hvala ti puunoooo jos jednom! :)
miki27A

#45 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by miki27A »

Evo da ti kazem: zarucnik MORA imati drzavljanstvo da bi aplicirali za K1.
Ako nema, vjencajte se pa aplicirajte za supruznicku vizu.
Melb ce ti pojasniti malo kasnije, ali to je uglavnom to.

Pendo wrote:Hvala Melb puno na odgovoru!

Jos samo jedno pitanje! Da li moj zarucnik MORA imati drzavljanstvo da bi aplicirali za K1 zarucnicku vizu ili moze i sa zelenom kartom? Prioritet nam je sto prije biti zajedno pa nas zanima najbolja opcija! :sad:

Hvala ti puunoooo jos jednom! :)
Pendo

#46 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Pendo »

Miki, hvala ti puno na brzom odgovoru! :)

Kako stvari stoje sada nece imati drzavljanstvo jos par mjeseci. Ne znam koliko je pametno ici na turisticku vizu , tamo se vjencati i ostati? :? Da li se u tom slucaju ceka i do godinu dana za dobijanje zelene karte, radne dozovole?
Hvala unaprijed!
melb26sa

#47 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by melb26sa »

Pendo wrote:Miki, hvala ti puno na brzom odgovoru! :)

Kako stvari stoje sada nece imati drzavljanstvo jos par mjeseci. Ne znam koliko je pametno ici na turisticku vizu , tamo se vjencati i ostati? :? Da li se u tom slucaju ceka i do godinu dana za dobijanje zelene karte, radne dozovole?
Hvala unaprijed!

Ovo boldirano je VEOMA NEPAMETNO jer za ovo bi morala lagati sto ti moze donijeti trajnu zabranu ulaska u zemlju. Ako je tolika hica biti zajedno, fino se vjencajte i predajte za supruznicku vizu - oko 10-11 mjeseci je procesuiranje do vize bilo za vjerenicku bilo za supruznicku vizu samo sto supruznicka dolazi sa zelenom kartom i mogucnoscu rada po ulasku u zemlju dok vjerenicka ima jos koraka za ispuniti i $$$ platiti do zelene karte.
Armin88

#48 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Armin88 »

Pozdrav ljudi,

Imam pitanje za americku vizu. Ja hocu da apliciram za americku vizu. Vjenco sam se u Bosni. U mene zena ima americko drzavljanstvo i 6 mjeseci je vec u Bosni. Interesuje me koje dokaze i dokumente oni tacno traze da je boravila 6 mjeseci u Bosni i da bi mogli aplicirati za vizu. Ako je neko proso kroz ovo sve, ako moze da mi javi.

Hvala.
melb26sa

#49 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by melb26sa »

Armin88 wrote:Pozdrav ljudi,

Imam pitanje za americku vizu. Ja hocu da apliciram za americku vizu. Vjenco sam se u Bosni. U mene zena ima americko drzavljanstvo i 6 mjeseci je vec u Bosni. Interesuje me koje dokaze i dokumente oni tacno traze da je boravila 6 mjeseci u Bosni i da bi mogli aplicirati za vizu. Ako je neko proso kroz ovo sve, ako moze da mi javi.

Hvala.
Bankovni izvod, prijava boravka (onaj formular sto se dobije u Odjelu za strance), dokaz ulaska u Bih - pecat u pasosu...

Neka posalje email na [email protected] i postavi sva pitanja. Interesuje je Direct Consular Filing.

Mi smo kroz ovo prosli ali 2006 kada je ambasada samo odobravala I-130 a sve ostalo se moralo raditi u Zagrebu (ljekarski pregled, intervju).
Static-X

#50 Re: Usljenicka viza za Ameriku putem braka...

Post by Static-X »

I citajuci sve ovo jos nisam skonto koji je najbrzi nacin da bi se supruga (ili ako je brze, vjerenica) prevela u usa?

(Bez linkova koji mi nista ne govore :-) )
Post Reply