Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
- hik--meta
#26 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
ljudi, generalizujete sa ovim platama i cijenama stanova, a i sa potrebom za kolima.
imala sam priliku zivjeti u malom gradicu pored minhena kratko vrijeme, pa jedno duze vrijeme u centru frankfurta, a u americi u cityju u nyc, i zadnjih 5-6 godina u suburban atlanti.
ni jedno od tih mjesta se ne moze porediti jedno s drugim ni po jednom parametru koje ljudi generalizuju.
nece ti sigurno biti dobro ako si recimo iz centra sarajeva, a zavrsis u des moinesu u iowi, ili u nekom bavarskom selu, a i obratno, srela sam nasih seljaka koji se groze manhattan-a. sve je to u dure, svako po svom...
znaci, skontajte gdje i kako zelite da zivite, sta da radite, pa onda sve ostalo.
i samo jedna stvar, mada moze zazvucati odvec subjektivno. u americi si "vecina", u njemackoj/drugim eu zemljama uvijek stranac.
o socijali i blizini kuce ne bih, jer sa takvim stavovima nije se ni trebalo ici iz bosne.
imala sam priliku zivjeti u malom gradicu pored minhena kratko vrijeme, pa jedno duze vrijeme u centru frankfurta, a u americi u cityju u nyc, i zadnjih 5-6 godina u suburban atlanti.
ni jedno od tih mjesta se ne moze porediti jedno s drugim ni po jednom parametru koje ljudi generalizuju.
nece ti sigurno biti dobro ako si recimo iz centra sarajeva, a zavrsis u des moinesu u iowi, ili u nekom bavarskom selu, a i obratno, srela sam nasih seljaka koji se groze manhattan-a. sve je to u dure, svako po svom...
znaci, skontajte gdje i kako zelite da zivite, sta da radite, pa onda sve ostalo.
i samo jedna stvar, mada moze zazvucati odvec subjektivno. u americi si "vecina", u njemackoj/drugim eu zemljama uvijek stranac.
o socijali i blizini kuce ne bih, jer sa takvim stavovima nije se ni trebalo ici iz bosne.
-
SOMA
#27 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Koelnxyz101 wrote:soma,
ti veliki dvosobni stan placas Eur 600.00 ?
gdje?
koji grad mislim?
i onda sve rezije su Eur 200.00 ?
mozda moji prijatelji nijemci zive u nekoj drugoj zemlji?
- alijagoro
#28 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Mislim da je to vise nostalgija za onim vremenima kad je se u raznim zapadnim zemljama tipa Njemacka,Austrija,Francuska ili Svicarska dobijala socijala a plus radilo se pomalo na crno(licno nikad nisam bio ni u jednoj od ovih navedenih drzava)ali to je ono sto cujem od ovih sto su bili, a sad su u SAD-u.Ta vremena su vec odavno prosla tako da ne vidim cemu selidba ako ti ne moze biti bolje, moze samo gore posebno u ovo vrijeme recesije.Bolji ostani tu gdje jesi,jedina mana Amerike je sto je daleko od Bosne ovo sve ostalo je na njenoj strani.Recimo sve je jeftinije nego li u Evropskim zapadnim zemljama od odjece,obuce,goriva,stanovanja ako hoces kucu i to je jeftinije
osim ovih vecih gradova koji su skupi da te Bog sacuva
.
-
xyz101
#29 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
hajde priznaj, dali je tvoj stan socijalni stan ?SOMA wrote:Koelnxyz101 wrote:soma,
ti veliki dvosobni stan placas Eur 600.00 ?
gdje?
koji grad mislim?
i onda sve rezije su Eur 200.00 ?
mozda moji prijatelji nijemci zive u nekoj drugoj zemlji?
ja imam poznanike nijemce u bonnu (to je ne znam oko 20-30km udaljenosti od kolna)
i oni kazu da za EUR 600.00 ne mozes dobiti sobu u podrumu.
osim ako taj stan nije financiran od strane drzave.,znaci socijalni stan.
drzava preuzme 50%-70% svih troskova stana.
cak i rezije su minimalne (zato tebe kostaju samo Eur 200.00 )
jesam li u pravu ?
ps.
jedan azilant iz amerike nema pravo na socijalne stanove.
pozdrav,
-
Lutalica_sa
#30 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Kao prvo,kada sam pokrenuo ovu temu imao sam namjeru da pitam da li je moguce dobiti radnu dozvolu ako imas americko drzavljanstvo ili kanadsko, a ne da diskutujete koja je zemlja bolja. Zamolio bih vas da obratite paznju na bit teme.
Kao drugo, ipak moram da dam komentar na vase komentare, mislim da neki nazocni na ovoj temi nemaju pojma o cemu pricaju, uz svo duzno postovanje. Osoba koja kaze da 1600 netto eura nije dovoljna da se prezivi mislim da se grdno vara ili da jednostavno zivi na veoma visokoj nozi sa velikim prohtjevima (sto sumnjam).
Imam prijatelje po EU i sami kazu da 1600 eura jeste dovoljno za zivot. Jedna djevojka na forumu je rekla i sama da je tako a i ona zivi u DE, dakle? Znaci, ako platis stan eto 800 eura, ostane ti 800 za ostale dadzbine, bez auta. Znam da je npr u Minhenu i svakom drugom vecem gradu u DE javni transport vise nego dobar. A to sto je neko navikao iza volana( vecina nasih momchicha) to je druga stvar.
Kao trece, tecno pricam njemacki i engleski, imam zavrsen fax, i imama drzavljanstvo prekookeanske drzave. Znaci, to bi bila jedina stvar koju zelim da znam. Da li se moze sa mojim kvalifikacijama naci nekakav posao i srediti radna dozvola? Hvala.
Za kraj vratio bih se na "kao prvo", molim vas nemojte vrsiti komparacije gdje je bolje, to nije pitanje.
Hvala.
Kao drugo, ipak moram da dam komentar na vase komentare, mislim da neki nazocni na ovoj temi nemaju pojma o cemu pricaju, uz svo duzno postovanje. Osoba koja kaze da 1600 netto eura nije dovoljna da se prezivi mislim da se grdno vara ili da jednostavno zivi na veoma visokoj nozi sa velikim prohtjevima (sto sumnjam).
Imam prijatelje po EU i sami kazu da 1600 eura jeste dovoljno za zivot. Jedna djevojka na forumu je rekla i sama da je tako a i ona zivi u DE, dakle? Znaci, ako platis stan eto 800 eura, ostane ti 800 za ostale dadzbine, bez auta. Znam da je npr u Minhenu i svakom drugom vecem gradu u DE javni transport vise nego dobar. A to sto je neko navikao iza volana( vecina nasih momchicha) to je druga stvar.
Kao trece, tecno pricam njemacki i engleski, imam zavrsen fax, i imama drzavljanstvo prekookeanske drzave. Znaci, to bi bila jedina stvar koju zelim da znam. Da li se moze sa mojim kvalifikacijama naci nekakav posao i srediti radna dozvola? Hvala.
Za kraj vratio bih se na "kao prvo", molim vas nemojte vrsiti komparacije gdje je bolje, to nije pitanje.
Hvala.
-
Lutalica_sa
#31 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Da li bi se udruzila za jedan WG:)SOMA wrote:Cekaj, jel ti zivis u USA ili u Njemackoj?xyz101 wrote:soma,
sve zavisi sta smatras kao samac.
ako zivis sa kolegom u stanu od 600 eura,(koji je dno dna u njemackoj za tu cijenu) onda dijelis struju, vodu, i sve ostalo.
normalno da ide.
ali tako mozes i u americi puno bolje zivjeti sa $1600.00
Ja zivim sama u u velikom dvosobnom stanu, placam ga 600 eura. De mi reci na sta ti potrosis ostalih 1000 do 800 eura (kad odbijemo sve rezije), da vidm sta to ja propustam u zivotu?
-
ena000
#32 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
sto se tice tvojih kvalifikacija,,, zavisi sta si zavrsio,,, da li je to trazeno,,, da li postoji deficit ili suficit.... ako si vrijedan sigurno ces se dobro snacii,,, nebitno gdje ides..... sretnooo
- ljubav_aha
#33 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
ako znas njemacki,imas rodbinu i prijatelje, poslovni profil,mozda uspijes
-
BOSANEC
#34 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Sve je to individualno, te zavisi kakav nacin zivota trenutno imas u Americi. Licno mislim da ces losije zivjeti u DE ukoliko ne mozes imati primanja 50% veca nego u Americi ako zelis odrzati isti nazin zivota. Svaka od ove dvije drzave ima svoje prednosti i mane (Ameriku bih uvijek preporucio mladoj i perspektivnoj osobi zbog mogucnosti). Zivio sam u Minhenu 5 godina, prije dolaska u USA i trenutno sam u procesu trazenja zaposlenja u Njemackoj. Informaticar sam po struci i na osnovu informacija koje imam postoji mogucnost dobivanja radne i boravisne dozvole za odredjena zanimanja mada je veoma tesko zbog trenutne ekonomske situacije.
- Edin H.
#35 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Ostajte u Kanadi ili Americi
!...
Sunce tudjeg neba
Nece vas grijat ko sto ovo grije;
gorki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije
Sunce tudjeg neba
- ljubav_aha
#36 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Edin H. wrote:Ostajte u Kanadi ili Americi!...
Sunce tudjeg neba
tako je bilo pocetkom proslog vijeka,tacnije,u doba titanika
-
xyz101
#37 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
tako nekako.BOSANEC wrote: Licno mislim da ces losije zivjeti u DE ukoliko ne mozes imati primanja 50% veca nego u Americi ako zelis odrzati isti nazin zivota..
slazem se u potpunosti.
-
Lutalica_sa
#38 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Iskustva, da li je moguce ili nemoguce? Ne trebaju mi savjeti da li da idem ili ne idem. Opet zachatavate temu.
-
SOMA
#39 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Ma bravo legendo! Pises meni iz Amerike o zivotu u Njemackoj, nemas pojma o istom i onda jos tvrdis da zivim od socijale... Ja od svoje 18 godine radim i nikad nisam niti planiram - kontra naseg balkanskog mentaliteta - zivjeti na socijali.xyz101 wrote: hajde priznaj, dali je tvoj stan socijalni stan ?
ja imam poznanike nijemce u bonnu (to je ne znam oko 20-30km udaljenosti od kolna)
jesam li u pravu ?
ps.
pozdrav,
Moj stan takodje nije ni u nekom Sozialen Brennpunkt (posto tako dobro znas o zivotu ovdje nema potrebe da ti objasnjavam sta je to), nego u jednom od takozvanih "IN"-dijelova grada, 55 qm, starogradnja, renoviran, itd. E a cuj sad ovo: pod 200 eura rezije sam racunala: struju, telefon, internet, osiguranje, a grijanje i voda je vec u 610 eura rente. Pa ti reci onda svojim prijateljima u Bonnu da su levati...
-
Lutalica_sa
#40 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
SOMA wrote:Bravo SOMA! Nek si mu se vala nagovorila. Nista mi nema mrze kad se neko pravi pametan a nema zaledjine za to., nego svoje sudove zakljucuje na nekakvim spekulacijama i rekla-kazala informacijama.xyz101 wrote: hajde priznaj, dali je tvoj stan socijalni stan ?
jesam li u pravu ?
ps.
pozdrav,
Ma bravo legendo! Pises meni iz Amerike o zivotu u Njemackoj, nemas pojma o istom i onda jos tvrdis da zivim od socijale... Ja od svoje 18 godine radim i nikad nisam niti planiram - kontra naseg balkanskog mentaliteta - zivjeti na socijali.
Moj stan takodje nije ni u nekom Sozialen Brennpunkt (posto tako dobro znas o zivotu ovdje nema potrebe da ti objasnjavam sta je to), nego u jednom od takozvanih "IN"-dijelova grada, 55 qm, starogradnja, renoviran, itd. E a cuj sad ovo: pod 200 eura rezije sam racunala: struju, telefon, internet, osiguranje, a grijanje i voda je vec u 610 eura rente. Pa ti reci onda svojim prijateljima u Bonnu da su levati...
-
xyz101
#41 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
hoces reci da svaki dvosobni stan u centru kolna je EUR 600.00/mjesec ?
i to u pozeljnoj lokaciji kolna ?
to je isto kao kad bih ja rekao da u manhatnu ili centru bostona svi dvosovni stanovi su $600.00.
sto je izvaljena istina, jer je realna cijena takvih stanovina u tim lokacijama izmedju $1300.00-$1700.00/mjesec.
medjutim, istina je da postoje dvosovni stanovi u centru bostona i manhatna za $600.00
samo ljudi kao sto sam ja nikad ne mogu dobiti te stanove.
razumijes li o cemu ja pricam ?
iako ti radis godinama, to nema nista sa financiranjem stambenog objekta, koji moze imati posebnu vrijednost za taj grad (pogotovo ako je starija grada pa renovirana) onda drzava i gradska uprava zamrznu cijene godinama.
tako ti mozes placati rentu iz 80tih i zivjeti u stanu koji je u centru grada i u pozeljnoj lokaciji.
ali takve stanove mogu samo starosjedioci dobiti; nikada novi useljenici (osim ako nemaju neku jaku vezu )
to je isto kao kad bih ja rekao da u manhatnu ili centru bostona svi dvosovni stanovi su $600.00.
sto je izvaljena istina, jer je realna cijena takvih stanovina u tim lokacijama izmedju $1300.00-$1700.00/mjesec.
medjutim, istina je da postoje dvosovni stanovi u centru bostona i manhatna za $600.00
iako ti radis godinama, to nema nista sa financiranjem stambenog objekta, koji moze imati posebnu vrijednost za taj grad (pogotovo ako je starija grada pa renovirana) onda drzava i gradska uprava zamrznu cijene godinama.
tako ti mozes placati rentu iz 80tih i zivjeti u stanu koji je u centru grada i u pozeljnoj lokaciji.
ali takve stanove mogu samo starosjedioci dobiti; nikada novi useljenici (osim ako nemaju neku jaku vezu )
-
SOMA
#42 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Lupas ko maksim po diviziji, stvarno.xyz101 wrote:hoces reci da svaki dvosobni stan u centru kolna je EUR 600.00/mjesec ?
Da, svaki stan u centru koelna kosta 600 eura isto tako ko sto SVAKA osoba Njemackoj ne moze da prezivi sa 1.600 eura netto mjesecno.
Mozda tvoji levati u Bonnu imaju takav uljudan, civilizovan gard da im za svaki stan treba veza
elem nejse, on topic: ako imas posao u BRD za koji si kvalifikovan i ako tvoj poslodavac obrazlozi, zasto bas tebe treba, ne bi trebao imati problema s radnom dozvolom i vizom. A sad, kako naci posao, to je druga stvar...
A o troskovima zivota odista vise nema potrebe za diskusiju, jel tako @ lutalica
-
Borej
#43 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
xyz101 wrote:hoces reci da svaki dvosobni stan u centru kolna je EUR 600.00/mjesec ?
joj ovog....
-
Static-X
#44 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
-
xyz101
#45 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
dobar dvosoban stan u centru sarajeva je tesko naci za 600 maraka.
pa u mariboru (slo) imam rodjake koji stanove vise placaju od 600 eura!
sad mi ti kazes da u centru kolna svako mozes naci dvosoban stan za 600 eura.
to stvarno ponistava svaki smisao logike.
ali ti si u pravu, zivis tu. nadam se samo da nemas neko perverzno zadovoljstvo zaebavati nevine ljude ovdje.
ako je istina o tim jeftinim stanovima u srcu njemackih gradova, odoh ih ja onda planirati da se preselim tu.
zivjeli..
pa u mariboru (slo) imam rodjake koji stanove vise placaju od 600 eura!
sad mi ti kazes da u centru kolna svako mozes naci dvosoban stan za 600 eura.
to stvarno ponistava svaki smisao logike.
ali ti si u pravu, zivis tu. nadam se samo da nemas neko perverzno zadovoljstvo zaebavati nevine ljude ovdje.
ako je istina o tim jeftinim stanovima u srcu njemackih gradova, odoh ih ja onda planirati da se preselim tu.
zivjeli..
-
Lutalica_sa
#46 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
xyz101, hajde se molim te prebaci na temu `´nekretnina´´, fakat si smor i fulio si temu. Hvala!
-
Lutalica_sa
#47 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
@SOMA, ako nema WG mozda budem Nachbar
I jos nesto? Koliko placas stan?
Jel` socijalni, jer moji prijatelji u Kölnu ....
I jos nesto? Koliko placas stan?
- ljubav_aha
#48 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Svabija je dugo takva,vec cijelih 5 godinaStatic-X wrote:Po ovom sto vidim ni Svabija nije kao sto je nekad bila. Neidem ja nikud iz Cemerike.
-
xyz101
#49 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
znas kako se kaze, pametan se uci od budale.Lutalica_sa wrote:xyz101, hajde se molim te prebaci na temu `´nekretnina´´, fakat si smor i fulio si temu. Hvala!
samo bih te molio jedno, da odes tamo i javis nam se ovdje poslije godinu/dvije.
zar ne vidis da je ona prica o 600 eur dvosobnom stanu cista ubleha ?
ne mozes biti toliki moron.
pogledaj samo stanove u zagrebu i sarajevu.
ne trebam ti ni pricat o kolnu, minhenu, berlinu.
osim toga, da si razumniji raspitao bi se malo bolje o toj njemackoj.
ja sam cuo o nekoliko familija iz usa i kanade koji su tamo bili godinu-dvije, i nedavno se vratili nazad.
mozda bi trebao porazgovarati sa njima i raspitati se o njihovom iskustvu.
ja ti ipak zelim sve najbolje.
nekad i glavom kroz zid vrijedi probat.,..
hajd' uzdravlje.
-
doboj
#50 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Ja sam pokusao to da uradim.Imam Americki pasos,i 2005 sam preselio u njemacku(maj),a vratio se nazad u USA u sept.2006.Kao Amerikanac imas boravisnu vizu,ali je radna viza najveci problem.Nasao sam 3 posla sam,ali nisu mi davali vizu ,jer kao te poslove moze raditi i Njemac ili neko drugi.Jer kada nadjes posao ispunis papire i predas na biro,i potraje do 3 mjeseca,dok ti odgovore.Za to vrijeme placas stan ,moras jesti i piti.Vrlo je tesko dobiti radnu vizu,uvijek te tretiraju drugacije,kao nizu osobu ,bez obzira na Amer.pasos.Jedino ako nadjes posao za koji niko ne ceka na birou,onda imas sansu da dobijes vizu.Ove obicne poslove tipa;trgovac,i sl; zaboravi.Ako si neki majstor(vodoinstalater,grijanje ,elektricar) imas neke sanse.Prvu vizu sam dobio na 1 godinu,druga bi bila na 3 god.Ali nakon 4 mjeseca posla,vidio sam da to nije to.I mene je vukla nostalgija,ali U Americi imas puno vecih sansi da uspijes i da dobro zivis.Mozes se skolovati ,traziti posao koji hoces (bez viza),i zivjeti kako hoces.I ako pametno trosis ,mozes ici u Bosnu svake godine.Znaci ja sam bio preselio, i vratio se.Izgubio zivaca puno ,jer njemci su tako drski ,oholi da to nije za vjerovati.Ako krenes ,sretno ti,ali dobro razmisli.Ako ti treba jos info, javi se na pp. Inace ja sam u NY stateLutalica_sa wrote:@SOMA, ako nema WG mozda budem Nachbar![]()
I jos nesto? Koliko placas stan?Jel` socijalni, jer moji prijatelji u Kölnu ....