Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Lutalica_sa

#1 Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Lutalica_sa »

Ako ima neko da je u skorije vrijeme preselio iz Amerike ili Kanade u neku od zemalja EU-a neka napise svoja iskustva i proceduru na koju je naisao/la pri dolasku. Dakle, da li je moguce kao amerikanac/kanadjanin (bosanskog porijekla) zivjetu u EU? Koji su uslovi za nalazenje posla? Smiju li uopce da rade...itd?
Hvala:)
red387

#2 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by red387 »

Ako imaš državljanstvo Kanade ili SAD-a, onda te tretiraju kao i svakog drugog Kanađanina ili Amera. Stoga, pitaj tu po Kanadi/Americi ili u zemlji gdje želiš da ideš ljude o tome, mislim da ti oni mogu dati više informacija :)
Dori

#3 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Dori »

Ja znam neku nasu raju koja je prije dvije godine iz Kanade preselila u Svedsku, ali detalje oko prelaska stvarno ne znam.

Sorry.
Lutalica_sa

#4 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Lutalica_sa »

Znam da je mnogo nasih ljudi pri dobitku americkog ili kanadskog pasosa preselilo u Njemacku na primjer. Jedini uslov je bio da nadju posao i da su u stanju da se sami izdrzavaju, dakle da ne budu na grbaci drzave. Naravno, vecina tih ljudi je zivjelo do odlaska preko bare u Njemackoj i imali su znanje njemackog jezika, prema tome nije im bilo tesko napraviti tranziciju. Pitanje na koje ne mogu naci odgovor u biti je, da li kao amerikanac ili kanadjan uz znanje njemackog jezika mozes zasnovati radni odnos u Njemackoj i na osnovu toga dobiti radnu dozvolu? Hvala vam na odgovorima:)
Lutalica_sa

#5 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Lutalica_sa »

Znam da je mnogo nasih ljudi pri dobitku americkog ili kanadskog pasosa preselilo u Njemacku na primjer. Jedini uslov je bio da nadju posao i da su u stanju da se sami izdrzavaju, dakle da ne budu na grbaci drzave. Naravno, vecina tih ljudi je zivjelo do odlaska preko bare u Njemackoj i imali su znanje njemackog jezika, prema tome nije im bilo tesko napraviti tranziciju. Pitanje na koje ne mogu naci odgovor u biti je, da li kao amerikanac ili kanadjan uz znanje njemackog jezika mozes zasnovati radni odnos u Njemackoj i na osnovu toga dobiti radnu dozvolu? Hvala vam na odgovorima:)
magdalenax

#6 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by magdalenax »

Dosta zemalja EU "stite" svoje gradjane i regulisu zaposljavanje stranaca. Kao gradjanin Kanade ili Amerika mozes boraviti na podrucju EU 3-6 mjeseci bez ikakvih problema (kao turista) a nakon toga si vec duzna na neki nacin "rijesiti" svoj status. U slucaju da si u zemlji koja ima te restrikcije onda firma koja bi te htjela zaposliti mora "dokazati" da jedino ti ispunjavas sve uslove (sto nije tesko srediti ako su u firmi OK) a da niko drugom koji je recimo na birou rada i gradjanin je EU ili te zemlje gdje si to ne ispunjava. U svakom slucaju da bi boravila duze od 6 mjeseci moras imati posao ili prokazati da imas dovoljno para ili nekog ko te izdrzava, sredjeno zdravsteno osiguranje, stan i sl. Klasika
Dosta je individualno, ovo je onako opcenito o zaposljavanju u EU. Zavisi u koju bi konkretno zemlju.
Zlata M.

#7 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Zlata M. »

Lutalica_sa wrote:Da, tu informaciju sam vec dobio. Izucio sam skoro sve web stranice koje su vezane za zaposljenje i jos uvijek mi neke stvari nisu jasne. Naime, u Austriji moras imati posao koji placa oko 2500 eura bruto, dok u Njemackoj taj zakon ne vrijedi. Upitno je sada...da li bilo kakav posao u Njemackoj (naravo posao od kojeg moze da se zivi) bio dovoljan da se ispune uslovi za radnu vizu... Najbolje bi bilo tu informaciju saznati od nekoga ko je bio u toj situaciji ali et'...trenutno ne mogu ni do koga da dodjem da mi to potvrdi. Podavno sam sreo osobu koja je iz Kanade sa roditeljima dosla da zivi u Njemacku i rekla je "bilo kakav posao je ok, samo da nisi na grbaci drzave"(radili su neke obicne poslove tipa prodavaca i slicno). Eh sada, sta je tu istina?
Istina je to za Njemacku. Poznajem covjeka koji se iz USA vratio upravo tako.
Lutalica_sa

#8 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Lutalica_sa »

Zlata M. wrote:
Lutalica_sa wrote:Da, tu informaciju sam vec dobio. Izucio sam skoro sve web stranice koje su vezane za zaposljenje i jos uvijek mi neke stvari nisu jasne. Naime, u Austriji moras imati posao koji placa oko 2500 eura bruto, dok u Njemackoj taj zakon ne vrijedi. Upitno je sada...da li bilo kakav posao u Njemackoj (naravo posao od kojeg moze da se zivi) bio dovoljan da se ispune uslovi za radnu vizu... Najbolje bi bilo tu informaciju saznati od nekoga ko je bio u toj situaciji ali et'...trenutno ne mogu ni do koga da dodjem da mi to potvrdi. Podavno sam sreo osobu koja je iz Kanade sa roditeljima dosla da zivi u Njemacku i rekla je "bilo kakav posao je ok, samo da nisi na grbaci drzave"(radili su neke obicne poslove tipa prodavaca i slicno). Eh sada, sta je tu istina?
Istina je to za Njemacku. Poznajem covjeka koji se iz USA vratio upravo tako.
Znas li kada je to bilo? Koje godine? Bio bih zahvalan za malo vise detalja.
xyz101

#9 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

Lutalica_sa wrote:. Naime, u Austriji moras imati posao koji placa oko 2500 eura bruto, dok u Njemackoj taj zakon ne vrijedi. ?
ako planiras u Njemackoj ili Au zaradjivati manje od EUR 2500.00 bruto/mjesec, onda se ni po kom slucaju ne seli.
ako ti je bruto EUR 2500.00 onda ti je neto oko EUR 1650.00, a sa tim parama ne mozes normalno zivjeti u tim zemljama.
Lutalica_sa

#10 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Lutalica_sa »

xyz101 wrote:
Lutalica_sa wrote:. Naime, u Austriji moras imati posao koji placa oko 2500 eura bruto, dok u Njemackoj taj zakon ne vrijedi. ?
ako planiras u Njemackoj ili Au zaradjivati manje od EUR 2500.00 bruto/mjesec, onda se ni po kom slucaju ne seli.
ako ti je bruto EUR 2500.00 onda ti je neto oko EUR 1650.00, a sa tim parama ne mozes normalno zivjeti u tim zemljama.
Pa slusaj, ja mislim da 1600 eura nije losa para. Barem ne za pocetak. Moras sve sabrati i oduzeti pa onda konacan sud da doneses. Uzmimo za primjer da zivis u USA i imas platu oko 2200-2500 dolara. Porezi i tamo su uzasno visoki. Platis stan oko nekih 700-1000 dolara jer neces da zivic sa meksikancima i crncima. Platis ratu za auto jer ga moras imati, jos 100-200 dolara za benzin jer nemas drugu prevoznu opciju. Hrana, poskupa itd, itd... Licno mislim da plata cak i manja od 1600 u DE je vise nego dovoljna za skroman zivot. Kad se preracunam, mislim da mi u DE ne bi trebalo niti auto, niti kakav luksuzan stan na pocetku. Hvala Bogu pa ima javni prijevoz koji je vise nego dobar. Ah da, Bosna je blizu:) Ne moram svake godine dati blizu 2000 dolara za avionsku kartu.
Ja_Ja

#11 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Ja_Ja »

Lutalica_sa wrote:
xyz101 wrote:
Pa slusaj, ja mislim da 1600 eura nije losa para. Barem ne za pocetak. Moras sve sabrati i oduzeti pa onda konacan sud da doneses. Uzmimo za primjer da zivis u USA i imas platu oko 2200-2500 dolara. Porezi i tamo su uzasno visoki. Platis stan oko nekih 700-1000 dolara jer neces da zivic sa meksikancima i crncima. Platis ratu za auto jer ga moras imati, jos 100-200 dolara za benzin jer nemas drugu prevoznu opciju. Hrana, poskupa itd, itd... Licno mislim da plata cak i manja od 1600 u DE je vise nego dovoljna za skroman zivot. Kad se preracunam, mislim da mi u DE ne bi trebalo niti auto, niti kakav luksuzan stan na pocetku. Hvala Bogu pa ima javni prijevoz koji je vise nego dobar. Ah da, Bosna je blizu:) Ne moram svake godine dati blizu 2000 dolara za avionsku kartu.
Hajde ti prvi a ja cu za tobom :)...Nego ozbiljno javi ako sta detaljnije saznash.
Lutalica_sa

#12 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by Lutalica_sa »

Odakle si ti Ja_Ja?
xyz101

#13 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

Lutalica_sa wrote:[

vidim da pricam sa nekim koji je zivio u njemackoj,, neke 98-99e,,
a iskreno receno ne znas sta je njemacka 2010e.
od 1600 eura u njemackoj danas neces moci imati dovoljno za biciklo i dvije pastete dnevno.
pa da zivis i u najvecoj rupi od stana, pored kurda i afrikanaca koji su u njemackoj zigovani kao najniza klasa ljudi.

osim toga, da ti realno kazem, ako ne mozes uspijeti u americi onda u evropi ne trebas ni pokusavati.

ps..
amerika sve ima sto evropa ima, i tri put jos toliko.
$2500.00 je sasvim dovoljno za zivot u americi, samo zavisi gdje zivis (u kojem dijelu drzave)
recimo u floridi sa $2500.00 mjesecno mozes imati kucu i auto i plazu odmah do nosa.
osim toga,shvati da je u americi porez na prihod oko 23-30%,, a u zapadnoj evropi (njemackoj) porez je 45-60 % !
jefferson

#14 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by jefferson »

xyz101 wrote:

od 1600 eura u njemackoj danas neces moci imati dovoljno za biciklo i dvije pastete dnevno.
pa da zivis i u najvecoj rupi od stana, pored kurda i afrikanaca koji su u njemackoj zigovani kao najniza klasa ljudi.

osim toga, da ti realno kazem, ako ne mozes uspijeti u americi onda u evropi ne trebas ni pokusavati.

ps..
$2500.00 je sasvim dovoljno za zivot u americi, samo zavisi gdje zivis (u kojem dijelu drzave)
recimo u floridi sa $2500.00 mjesecno mozes imati kucu i auto i plazu odmah do nosa.
osim toga,shvati da je u americi porez na prihod oko 23-30%,, a u zapadnoj evropi (njemackoj) porez je 45-60 % !

Hajde ti turisticki onako u EU, njemacku, Austriju, pa edituj ovaj svoj komentar!
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#15 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by corolla02 »

xyz101 wrote:

ps..
uglavnom, to je to
xyz101

#16 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

jefferson,
ko ?
meni ?

ja sam bio u posjeti zap. evropi prije cetiri mjeseca, poslovno.
i isreno , kad bih odlucio da se selim iz amerike radije bih izabrao bosnu nego njemacku.
Bh me podsjeca na ameriku prije 50 godina.
potencijal je ogroman, i sa odredjenim novcem mogucnosti nemaju granice.
jefferson

#17 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by jefferson »

xyz101 wrote:jefferson,
ko ?
meni ?

i isreno , kad bih odlucio da se selim iz amerike radije bih izabrao bosnu nego njemacku.
Ma ne tebi ba sta se palis ko Benzin od 100oktana. Vidis li sta sam boldirao????
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#18 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by corolla02 »

xyz101 wrote:jefferson,
ko ?
meni ?

samo su u prednosti sto je blizu BiH, tj. auto upalis i sprasis do Bosne kao i socijalni programi, a sve ostalo je na strani SAD

PS
a ako ti i to smeta onda samo promjeni svoj state, pa se eto opet samo svodi na voznju autom
SOMA

#19 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by SOMA »

xyz101 wrote:

ps..
Kao samac bez familije mozes u BRD u 2010 godini od 1.600 eura komotno zivit. Familiju je malo teze prehraniti s tom lovom, ali za jednu osobu je 100% dovoljno. Jedino ako nisi navikao jesti zlatnim kasikama :D
dinaraaa

#20 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by dinaraaa »

Neko spomenu gore "obični" poslovi u Njemačkoj tipa prodavač :-)
Situacija sa običnim poslovima i bilo kakvim poslovima u Njemačkoj je sada jako loša.
Malo Njemačke što vrijedi su Nurnberg, Munchen,...i još poneki gradić u Bayernu i Stutgart u B.W.
Ruhr zaboravi gori je nego istok, Bremen katastrofa, Hamburg... :-? tendencija prema dole.
Masa Nijemaca ( sss i vss) sanja da ode u USA ne zbog slave i bogatsva već da žive obični život u zemlji gdje imaš više mogućnosti - a Njemačka to više nije.

A vrlo jednostavno je doći u Njemačku, dobiješ bilo koji posao ( e ako imaš sreće da te primi netko na "običan" posao ili bilo koji posao) i dobiješ boravak. U Njemačkoj je bio jedan prognanik iz Posavine pa otišao u Australiju , dobio pasoš i odmah se vratio u Njemačku kod starog poslodavca.
Austrija ima jako stroge zakone male plaće i velike cijene , Švicarska još strožije zakone.
Probaj ti možda promijeniti mjesto u USA , kao moj rođak Dr. psihologije hoće da radi samo u svom mjestu...i nakon 2 godine skonta da je pametnije preseliti iz Des Moines u Wisconsin nego kukati i očajavti za novcem potrošenim za "uzaludno školovanje"
xyz101

#21 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

soma,
sve zavisi sta smatras kao samac.

ako zivis sa kolegom u stanu od 600 eura,(koji je dno dna u njemackoj za tu cijenu) onda dijelis struju, vodu, i sve ostalo.
normalno da ide.
ali tako mozes i u americi puno bolje zivjeti sa $1600.00
SOMA

#22 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by SOMA »

xyz101 wrote:soma,

ako zivis sa kolegom u stanu od 600 eura,(koji je dno dna u njemackoj za tu cijenu) onda dijelis struju, vodu, i sve ostalo.
normalno da ide.
Cekaj, jel ti zivis u USA ili u Njemackoj?

Ja zivim sama u u velikom dvosobnom stanu, placam ga 600 eura. De mi reci na sta ti potrosis ostalih 1000 do 800 eura (kad odbijemo sve rezije), da vidm sta to ja propustam u zivotu?
corolla02

#23 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by corolla02 »

xyz101 wrote:soma,

normalno da ide.
nasi ljudi se bolan zavaravaju, tad u toku 90tih dok je bilo posla mogao si raditi i biti na socijali, vremena su se promijenila. Licno imam u familiji iz Njemacke dosli, ma 99% ce ti reci Amerika je Amerika.
takodjer posnam tipa koje je dobio ovdje pasos i htio nazad u Njemacku, bio radio kao "prodavac" :lol: ma prije vamo nego tamo!
xyz101

#24 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by xyz101 »

soma,

ti veliki dvosobni stan placas Eur 600.00 ?
gdje?
koji grad mislim?
i onda sve rezije su Eur 200.00 ?

mozda moji prijatelji nijemci zive u nekoj drugoj zemlji?
dinaraaa

#25 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)

Post by dinaraaa »

Zaboravio sam napisati da je obaveza prilikom dobijanja boravišne vize za sve useljenike u Njemačku obavezan kurs integracije ( bio ne bio nikad u Njemačkoj) koji traje cca 3 - 6 mjeseci nekad poslije nekad prije podne po 4 sata :-? što znači da za to vrijeme nećeš ili teško ćeš moći raditi.
Zatim vozačka ..ti reče da ti auto u Nj. ne treba :-? biti u Njemačkoj bez vozačke ili auta često je slično biti bez nogu.
A neke američke dozvole nije moguće prepisati nego se mora polagati po njemačkom pravilniku -Njemači jezik već znaš :? pretpostavljam :? Ako ne onda problem dodatni.

Sve navedeno iziskuje novca i vremena dok i AKO se uopće uspije u Njemačko - po meni Njemačka nije više obećana zemlja pa bi trud mogao biti uzalud.
Oni što su već u Njemačkoj oni se koprcaju pomalo ali za novopridošlice teško :-?

Al sretno pa šta god odlučiš :thumbup:
Post Reply