Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
-
Lutalica_sa
#1 Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Ako ima neko da je u skorije vrijeme preselio iz Amerike ili Kanade u neku od zemalja EU-a neka napise svoja iskustva i proceduru na koju je naisao/la pri dolasku. Dakle, da li je moguce kao amerikanac/kanadjanin (bosanskog porijekla) zivjetu u EU? Koji su uslovi za nalazenje posla? Smiju li uopce da rade...itd?
Hvala:)
Hvala:)
- red387
#2 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Ako imaš državljanstvo Kanade ili SAD-a, onda te tretiraju kao i svakog drugog Kanađanina ili Amera. Stoga, pitaj tu po Kanadi/Americi ili u zemlji gdje želiš da ideš ljude o tome, mislim da ti oni mogu dati više informacija 
- Dori
#3 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Ja znam neku nasu raju koja je prije dvije godine iz Kanade preselila u Svedsku, ali detalje oko prelaska stvarno ne znam.
Sorry.
Sorry.
-
Lutalica_sa
#4 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Znam da je mnogo nasih ljudi pri dobitku americkog ili kanadskog pasosa preselilo u Njemacku na primjer. Jedini uslov je bio da nadju posao i da su u stanju da se sami izdrzavaju, dakle da ne budu na grbaci drzave. Naravno, vecina tih ljudi je zivjelo do odlaska preko bare u Njemackoj i imali su znanje njemackog jezika, prema tome nije im bilo tesko napraviti tranziciju. Pitanje na koje ne mogu naci odgovor u biti je, da li kao amerikanac ili kanadjan uz znanje njemackog jezika mozes zasnovati radni odnos u Njemackoj i na osnovu toga dobiti radnu dozvolu? Hvala vam na odgovorima:)
-
Lutalica_sa
#5 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Znam da je mnogo nasih ljudi pri dobitku americkog ili kanadskog pasosa preselilo u Njemacku na primjer. Jedini uslov je bio da nadju posao i da su u stanju da se sami izdrzavaju, dakle da ne budu na grbaci drzave. Naravno, vecina tih ljudi je zivjelo do odlaska preko bare u Njemackoj i imali su znanje njemackog jezika, prema tome nije im bilo tesko napraviti tranziciju. Pitanje na koje ne mogu naci odgovor u biti je, da li kao amerikanac ili kanadjan uz znanje njemackog jezika mozes zasnovati radni odnos u Njemackoj i na osnovu toga dobiti radnu dozvolu? Hvala vam na odgovorima:)
-
magdalenax
#6 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Dosta zemalja EU "stite" svoje gradjane i regulisu zaposljavanje stranaca. Kao gradjanin Kanade ili Amerika mozes boraviti na podrucju EU 3-6 mjeseci bez ikakvih problema (kao turista) a nakon toga si vec duzna na neki nacin "rijesiti" svoj status. U slucaju da si u zemlji koja ima te restrikcije onda firma koja bi te htjela zaposliti mora "dokazati" da jedino ti ispunjavas sve uslove (sto nije tesko srediti ako su u firmi OK) a da niko drugom koji je recimo na birou rada i gradjanin je EU ili te zemlje gdje si to ne ispunjava. U svakom slucaju da bi boravila duze od 6 mjeseci moras imati posao ili prokazati da imas dovoljno para ili nekog ko te izdrzava, sredjeno zdravsteno osiguranje, stan i sl. Klasika
Dosta je individualno, ovo je onako opcenito o zaposljavanju u EU. Zavisi u koju bi konkretno zemlju.
Dosta je individualno, ovo je onako opcenito o zaposljavanju u EU. Zavisi u koju bi konkretno zemlju.
- Zlata M.
#7 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Istina je to za Njemacku. Poznajem covjeka koji se iz USA vratio upravo tako.Lutalica_sa wrote:Da, tu informaciju sam vec dobio. Izucio sam skoro sve web stranice koje su vezane za zaposljenje i jos uvijek mi neke stvari nisu jasne. Naime, u Austriji moras imati posao koji placa oko 2500 eura bruto, dok u Njemackoj taj zakon ne vrijedi. Upitno je sada...da li bilo kakav posao u Njemackoj (naravo posao od kojeg moze da se zivi) bio dovoljan da se ispune uslovi za radnu vizu... Najbolje bi bilo tu informaciju saznati od nekoga ko je bio u toj situaciji ali et'...trenutno ne mogu ni do koga da dodjem da mi to potvrdi. Podavno sam sreo osobu koja je iz Kanade sa roditeljima dosla da zivi u Njemacku i rekla je "bilo kakav posao je ok, samo da nisi na grbaci drzave"(radili su neke obicne poslove tipa prodavaca i slicno). Eh sada, sta je tu istina?
-
Lutalica_sa
#8 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Znas li kada je to bilo? Koje godine? Bio bih zahvalan za malo vise detalja.Zlata M. wrote:Istina je to za Njemacku. Poznajem covjeka koji se iz USA vratio upravo tako.Lutalica_sa wrote:Da, tu informaciju sam vec dobio. Izucio sam skoro sve web stranice koje su vezane za zaposljenje i jos uvijek mi neke stvari nisu jasne. Naime, u Austriji moras imati posao koji placa oko 2500 eura bruto, dok u Njemackoj taj zakon ne vrijedi. Upitno je sada...da li bilo kakav posao u Njemackoj (naravo posao od kojeg moze da se zivi) bio dovoljan da se ispune uslovi za radnu vizu... Najbolje bi bilo tu informaciju saznati od nekoga ko je bio u toj situaciji ali et'...trenutno ne mogu ni do koga da dodjem da mi to potvrdi. Podavno sam sreo osobu koja je iz Kanade sa roditeljima dosla da zivi u Njemacku i rekla je "bilo kakav posao je ok, samo da nisi na grbaci drzave"(radili su neke obicne poslove tipa prodavaca i slicno). Eh sada, sta je tu istina?
-
xyz101
#9 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
ako planiras u Njemackoj ili Au zaradjivati manje od EUR 2500.00 bruto/mjesec, onda se ni po kom slucaju ne seli.Lutalica_sa wrote:. Naime, u Austriji moras imati posao koji placa oko 2500 eura bruto, dok u Njemackoj taj zakon ne vrijedi. ?
ako ti je bruto EUR 2500.00 onda ti je neto oko EUR 1650.00, a sa tim parama ne mozes normalno zivjeti u tim zemljama.
-
Lutalica_sa
#10 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Pa slusaj, ja mislim da 1600 eura nije losa para. Barem ne za pocetak. Moras sve sabrati i oduzeti pa onda konacan sud da doneses. Uzmimo za primjer da zivis u USA i imas platu oko 2200-2500 dolara. Porezi i tamo su uzasno visoki. Platis stan oko nekih 700-1000 dolara jer neces da zivic sa meksikancima i crncima. Platis ratu za auto jer ga moras imati, jos 100-200 dolara za benzin jer nemas drugu prevoznu opciju. Hrana, poskupa itd, itd... Licno mislim da plata cak i manja od 1600 u DE je vise nego dovoljna za skroman zivot. Kad se preracunam, mislim da mi u DE ne bi trebalo niti auto, niti kakav luksuzan stan na pocetku. Hvala Bogu pa ima javni prijevoz koji je vise nego dobar. Ah da, Bosna je blizu:) Ne moram svake godine dati blizu 2000 dolara za avionsku kartu.xyz101 wrote:ako planiras u Njemackoj ili Au zaradjivati manje od EUR 2500.00 bruto/mjesec, onda se ni po kom slucaju ne seli.Lutalica_sa wrote:. Naime, u Austriji moras imati posao koji placa oko 2500 eura bruto, dok u Njemackoj taj zakon ne vrijedi. ?
ako ti je bruto EUR 2500.00 onda ti je neto oko EUR 1650.00, a sa tim parama ne mozes normalno zivjeti u tim zemljama.
- Ja_Ja
#11 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Hajde ti prvi a ja cu za tobomLutalica_sa wrote:Pa slusaj, ja mislim da 1600 eura nije losa para. Barem ne za pocetak. Moras sve sabrati i oduzeti pa onda konacan sud da doneses. Uzmimo za primjer da zivis u USA i imas platu oko 2200-2500 dolara. Porezi i tamo su uzasno visoki. Platis stan oko nekih 700-1000 dolara jer neces da zivic sa meksikancima i crncima. Platis ratu za auto jer ga moras imati, jos 100-200 dolara za benzin jer nemas drugu prevoznu opciju. Hrana, poskupa itd, itd... Licno mislim da plata cak i manja od 1600 u DE je vise nego dovoljna za skroman zivot. Kad se preracunam, mislim da mi u DE ne bi trebalo niti auto, niti kakav luksuzan stan na pocetku. Hvala Bogu pa ima javni prijevoz koji je vise nego dobar. Ah da, Bosna je blizu:) Ne moram svake godine dati blizu 2000 dolara za avionsku kartu.xyz101 wrote:ako planiras u Njemackoj ili Au zaradjivati manje od EUR 2500.00 bruto/mjesec, onda se ni po kom slucaju ne seli.Lutalica_sa wrote:. Naime, u Austriji moras imati posao koji placa oko 2500 eura bruto, dok u Njemackoj taj zakon ne vrijedi. ?
-
Lutalica_sa
#12 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Odakle si ti Ja_Ja?
-
xyz101
#13 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
vidim da pricam sa nekim koji je zivio u njemackoj,, neke 98-99e,,Lutalica_sa wrote:[
Pa slusaj, ja mislim da 1600 eura nije losa para. Barem ne za pocetak. Moras sve sabrati i oduzeti pa onda konacan sud da doneses. Uzmimo za primjer da zivis u USA i imas platu oko 2200-2500 dolara. Porezi i tamo su uzasno visoki. Platis stan oko nekih 700-1000 dolara jer neces da zivic sa meksikancima i crncima. Platis ratu za auto jer ga moras imati, jos 100-200 dolara za benzin jer nemas drugu prevoznu opciju. Hrana, poskupa itd, itd... Licno mislim da plata cak i manja od 1600 u DE je vise nego dovoljna za skroman zivot. Kad se preracunam, mislim da mi u DE ne bi trebalo niti auto, niti kakav luksuzan stan na pocetku. Hvala Bogu pa ima javni prijevoz koji je vise nego dobar. Ah da, Bosna je blizu:) Ne moram svake godine dati blizu 2000 dolara za avionsku kartu.
a iskreno receno ne znas sta je njemacka 2010e.
od 1600 eura u njemackoj danas neces moci imati dovoljno za biciklo i dvije pastete dnevno.
pa da zivis i u najvecoj rupi od stana, pored kurda i afrikanaca koji su u njemackoj zigovani kao najniza klasa ljudi.
osim toga, da ti realno kazem, ako ne mozes uspijeti u americi onda u evropi ne trebas ni pokusavati.
ps..
amerika sve ima sto evropa ima, i tri put jos toliko.
$2500.00 je sasvim dovoljno za zivot u americi, samo zavisi gdje zivis (u kojem dijelu drzave)
recimo u floridi sa $2500.00 mjesecno mozes imati kucu i auto i plazu odmah do nosa.
osim toga,shvati da je u americi porez na prihod oko 23-30%,, a u zapadnoj evropi (njemackoj) porez je 45-60 % !
-
jefferson
#14 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
xyz101 wrote:vidim da pricam sa nekim koji je zivio u njemackoj,, neke 98-99e,,Lutalica_sa wrote:[
Pa slusaj, ja mislim da 1600 eura nije losa para. Barem ne za pocetak. Moras sve sabrati i oduzeti pa onda konacan sud da doneses. Uzmimo za primjer da zivis u USA i imas platu oko 2200-2500 dolara. Porezi i tamo su uzasno visoki. Platis stan oko nekih 700-1000 dolara jer neces da zivic sa meksikancima i crncima. Platis ratu za auto jer ga moras imati, jos 100-200 dolara za benzin jer nemas drugu prevoznu opciju. Hrana, poskupa itd, itd... Licno mislim da plata cak i manja od 1600 u DE je vise nego dovoljna za skroman zivot. Kad se preracunam, mislim da mi u DE ne bi trebalo niti auto, niti kakav luksuzan stan na pocetku. Hvala Bogu pa ima javni prijevoz koji je vise nego dobar. Ah da, Bosna je blizu:) Ne moram svake godine dati blizu 2000 dolara za avionsku kartu.
od 1600 eura u njemackoj danas neces moci imati dovoljno za biciklo i dvije pastete dnevno.
pa da zivis i u najvecoj rupi od stana, pored kurda i afrikanaca koji su u njemackoj zigovani kao najniza klasa ljudi.
osim toga, da ti realno kazem, ako ne mozes uspijeti u americi onda u evropi ne trebas ni pokusavati.
ps..
$2500.00 je sasvim dovoljno za zivot u americi, samo zavisi gdje zivis (u kojem dijelu drzave)
recimo u floridi sa $2500.00 mjesecno mozes imati kucu i auto i plazu odmah do nosa.
osim toga,shvati da je u americi porez na prihod oko 23-30%,, a u zapadnoj evropi (njemackoj) porez je 45-60 % !
Hajde ti turisticki onako u EU, njemacku, Austriju, pa edituj ovaj svoj komentar!
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#15 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
uglavnom, to je toxyz101 wrote:vidim da pricam sa nekim koji je zivio u njemackoj,, neke 98-99e,,Lutalica_sa wrote:[
ps..
-
xyz101
#16 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
jefferson,
ko ?
meni ?
ja sam bio u posjeti zap. evropi prije cetiri mjeseca, poslovno.
i isreno , kad bih odlucio da se selim iz amerike radije bih izabrao bosnu nego njemacku.
Bh me podsjeca na ameriku prije 50 godina.
potencijal je ogroman, i sa odredjenim novcem mogucnosti nemaju granice.
ko ?
meni ?
i isreno , kad bih odlucio da se selim iz amerike radije bih izabrao bosnu nego njemacku.
-
jefferson
#17 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Ma ne tebi ba sta se palis ko Benzin od 100oktana. Vidis li sta sam boldirao????xyz101 wrote:jefferson,
ko ?
meni ?
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#18 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
samo su u prednosti sto je blizu BiH, tj. auto upalis i sprasis do Bosne kao i socijalni programi, a sve ostalo je na strani SADxyz101 wrote:jefferson,
ko ?
meni ?
PS
a ako ti i to smeta onda samo promjeni svoj state, pa se eto opet samo svodi na voznju autom
-
SOMA
#19 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Kao samac bez familije mozes u BRD u 2010 godini od 1.600 eura komotno zivit. Familiju je malo teze prehraniti s tom lovom, ali za jednu osobu je 100% dovoljno. Jedino ako nisi navikao jesti zlatnim kasikamaxyz101 wrote:
vidim da pricam sa nekim koji je zivio u njemackoj,, neke 98-99e,,
ps..
- dinaraaa
#20 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Neko spomenu gore "obični" poslovi u Njemačkoj tipa prodavač
Situacija sa običnim poslovima i bilo kakvim poslovima u Njemačkoj je sada jako loša.
Malo Njemačke što vrijedi su Nurnberg, Munchen,...i još poneki gradić u Bayernu i Stutgart u B.W.
Ruhr zaboravi gori je nego istok, Bremen katastrofa, Hamburg...
tendencija prema dole.
Masa Nijemaca ( sss i vss) sanja da ode u USA ne zbog slave i bogatsva već da žive obični život u zemlji gdje imaš više mogućnosti - a Njemačka to više nije.
A vrlo jednostavno je doći u Njemačku, dobiješ bilo koji posao ( e ako imaš sreće da te primi netko na "običan" posao ili bilo koji posao) i dobiješ boravak. U Njemačkoj je bio jedan prognanik iz Posavine pa otišao u Australiju , dobio pasoš i odmah se vratio u Njemačku kod starog poslodavca.
Austrija ima jako stroge zakone male plaće i velike cijene , Švicarska još strožije zakone.
Probaj ti možda promijeniti mjesto u USA , kao moj rođak Dr. psihologije hoće da radi samo u svom mjestu...i nakon 2 godine skonta da je pametnije preseliti iz Des Moines u Wisconsin nego kukati i očajavti za novcem potrošenim za "uzaludno školovanje"
Situacija sa običnim poslovima i bilo kakvim poslovima u Njemačkoj je sada jako loša.
Malo Njemačke što vrijedi su Nurnberg, Munchen,...i još poneki gradić u Bayernu i Stutgart u B.W.
Ruhr zaboravi gori je nego istok, Bremen katastrofa, Hamburg...
Masa Nijemaca ( sss i vss) sanja da ode u USA ne zbog slave i bogatsva već da žive obični život u zemlji gdje imaš više mogućnosti - a Njemačka to više nije.
A vrlo jednostavno je doći u Njemačku, dobiješ bilo koji posao ( e ako imaš sreće da te primi netko na "običan" posao ili bilo koji posao) i dobiješ boravak. U Njemačkoj je bio jedan prognanik iz Posavine pa otišao u Australiju , dobio pasoš i odmah se vratio u Njemačku kod starog poslodavca.
Austrija ima jako stroge zakone male plaće i velike cijene , Švicarska još strožije zakone.
Probaj ti možda promijeniti mjesto u USA , kao moj rođak Dr. psihologije hoće da radi samo u svom mjestu...i nakon 2 godine skonta da je pametnije preseliti iz Des Moines u Wisconsin nego kukati i očajavti za novcem potrošenim za "uzaludno školovanje"
-
xyz101
#21 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
soma,
sve zavisi sta smatras kao samac.
ako zivis sa kolegom u stanu od 600 eura,(koji je dno dna u njemackoj za tu cijenu) onda dijelis struju, vodu, i sve ostalo.
normalno da ide.
ali tako mozes i u americi puno bolje zivjeti sa $1600.00
ako zivis sa kolegom u stanu od 600 eura,(koji je dno dna u njemackoj za tu cijenu) onda dijelis struju, vodu, i sve ostalo.
normalno da ide.
-
SOMA
#22 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Cekaj, jel ti zivis u USA ili u Njemackoj?xyz101 wrote:soma,
normalno da ide.
Ja zivim sama u u velikom dvosobnom stanu, placam ga 600 eura. De mi reci na sta ti potrosis ostalih 1000 do 800 eura (kad odbijemo sve rezije), da vidm sta to ja propustam u zivotu?
- corolla02
#23 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
nasi ljudi se bolan zavaravaju, tad u toku 90tih dok je bilo posla mogao si raditi i biti na socijali, vremena su se promijenila. Licno imam u familiji iz Njemacke dosli, ma 99% ce ti reci Amerika je Amerika.xyz101 wrote:soma,
normalno da ide.
takodjer posnam tipa koje je dobio ovdje pasos i htio nazad u Njemacku, bio radio kao "prodavac"
-
xyz101
#24 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
soma,
ti veliki dvosobni stan placas Eur 600.00 ?
gdje?
koji grad mislim?
i onda sve rezije su Eur 200.00 ?
mozda moji prijatelji nijemci zive u nekoj drugoj zemlji?
ti veliki dvosobni stan placas Eur 600.00 ?
gdje?
koji grad mislim?
i onda sve rezije su Eur 200.00 ?
mozda moji prijatelji nijemci zive u nekoj drugoj zemlji?
- dinaraaa
#25 Re: Selidba iz Amerike, Kanade....u zemlje EU-a (DE, AT..)
Zaboravio sam napisati da je obaveza prilikom dobijanja boravišne vize za sve useljenike u Njemačku obavezan kurs integracije ( bio ne bio nikad u Njemačkoj) koji traje cca 3 - 6 mjeseci nekad poslije nekad prije podne po 4 sata
što znači da za to vrijeme nećeš ili teško ćeš moći raditi.
Zatim vozačka ..ti reče da ti auto u Nj. ne treba
biti u Njemačkoj bez vozačke ili auta često je slično biti bez nogu.
A neke američke dozvole nije moguće prepisati nego se mora polagati po njemačkom pravilniku -Njemači jezik već znaš
pretpostavljam
Ako ne onda problem dodatni.
Sve navedeno iziskuje novca i vremena dok i AKO se uopće uspije u Njemačko - po meni Njemačka nije više obećana zemlja pa bi trud mogao biti uzalud.
Oni što su već u Njemačkoj oni se koprcaju pomalo ali za novopridošlice teško
Al sretno pa šta god odlučiš
Zatim vozačka ..ti reče da ti auto u Nj. ne treba
A neke američke dozvole nije moguće prepisati nego se mora polagati po njemačkom pravilniku -Njemači jezik već znaš
Sve navedeno iziskuje novca i vremena dok i AKO se uopće uspije u Njemačko - po meni Njemačka nije više obećana zemlja pa bi trud mogao biti uzalud.
Oni što su već u Njemačkoj oni se koprcaju pomalo ali za novopridošlice teško
Al sretno pa šta god odlučiš