Loše strane bijelog šećera

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
melb26sa

#26 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by melb26sa »

ljubav_aha wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
melb26sa wrote:Mogao si nam reci sta i za High Fructose Corn Syrup koji se ovdje masovno koristi u skoro svemu - od hljeba, kole do jela i slicno...
High Fructose Corn Syrup = Napravljen od kukuruza sorti MON810 i MON863 (MON=Monsanto)? :D

prevod objasnjenja :arrow: smece :mrgreen:

Ma nije samo to vec se u procesu proizvodnje koristi i ziva http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/co ... 01831.html

A ovdje je u svemu: dresing za salatu, hljeb (jedva nadjoh par proizvodjaca koji ne prave sa HFCS) vecina sokova ih sadrzi - ukljucujuci "prirodni i zdravi" V8 fusion (tropical mix), jela razna ga sadrze...

Naravno ovdje konglomeracija proizvodjaca/preradjivaca kukuruza puca reklame da je isti kao i obicni secer i da ga se moze koristiti bez problema - cista laz jer sama cinjenica kako je napravljen i da nije identican obicnom seceru utice na konsupciju u tijelu i tijelo ne prepoznaje zasicenost vec trazi jos i jos i jos - zato su amerikanci ovdje ogromni (cast izuzetcima).
zambaklija

#27 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by zambaklija »

corolla02 wrote:ne znam za tu Sev?? ali postoji aroma Xylitol http://en.wikipedia.org/wiki/Xylitol koja je pronadjena i koristi se u zvakama a poslje i drugdje vjerujem ce doseci siru upotrebu
Stevia je biljka sa porijeklom iz Urugvaja "Stevia rebaudiana " 300 puta slađa od šećera ali sa 0 kalorija.
Last edited by zambaklija on 26/01/2010 17:31, edited 1 time in total.
melb26sa

#28 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by melb26sa »

corolla02 wrote:ne znam za tu Sev?? ali postoji aroma Xylitol http://en.wikipedia.org/wiki/Xylitol koja je pronadjena i koristi se u zvakama a poslje i drugdje vjerujem ce doseci siru upotrebu

Corolla, sigurno si vidio bar par reklama za Steviu - to je pocelo prije kojih 6 mjeseci da se vrti.

http://www.steviacafe.net/dangers-of-stevia
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#29 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by corolla02 »

melb26sa wrote:

Corolla, sigurno si vidio bar par reklama za Steviu - to je pocelo prije kojih 6 mjeseci da se vrti.

pa da zato i ne znam :-D , a skrobni sirup je smece svakako kako neko vec rece, ali sta da radis kad ti ga podvaljuju svugdje da bi postao ovisnik slicno kofeinu, nikotinu, alkoholu itd itd
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#30 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by corolla02 »

zambaklija wrote:
Stevia je biljka sa porijeklom iz Urugvaja "Stevia rebaudiana " 300 puta slađa od šećera ali sa 0 kalorija.
znaci po tebi CocaCola to kupuje i spravlja one svoje diet ili 0 coke pica?
zambaklija

#31 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by zambaklija »

corolla02 wrote:
zambaklija wrote:
znaci po tebi CocaCola to kupuje i spravlja one svoje diet ili 0 coke pica?
ne,tj.nevjerujem samo su rekli da kupuju i prave ogromne zalihe,u evr.zajednici nije dozvoljeno ovo korištenje švabe štaviše zabranjuju i uvoz a kamo da se koristi.najveća svjetska firma za proizvodnju šećera i drugih umjetnih derivata za zaslađivanje pripada cocaccoli pa tu ima neke veze.....
hihi

#32 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by hihi »

Ogroman broj čokolada, keksova i dr. slatkiša, sadrže preko 50% šećera.
Tako npr. pojedeš 100 g keksa, od toga je preko 50 g šećer.

Pa zar nije bolje kupiti banana umjesto nekog keksa.
Evo nekih detalja za to voće:

Bogate su u svom sastavu jednostavnim šećerom-monosaharidom fruktozom ili voćnim šećerom. To je šećer koji brzo zadovoljava želju za slatkim (ima najveći stupanj slatkoće, u odnosu na bijeli šećer saharozu slađi je za 14 posto).

Da iskoristim priliku spomenuti za bananu, a to je, negdje sam naišao da nije u redu koristiti bananu istovremeno
sa još nekim namirnicama. Kao tada nekim dijelom djeluje negativno na organizam. Hoće se reći, jesti je kao
međuobrok, samu.

Zar nije bolje umjesto kesice bombona uzeti jabuka. Koje također mogu zamijeniti tu potrebu za šećerom.

Evo da spomenemo i hediju hihi
tzv. standard da, kada se krene u sijelo, ponese se šećera i kafe.

Vraćamo se na naviku. Do nas je, koliko ćemo neke navike promijeniti...
ljubav_aha

#33 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by ljubav_aha »

melb26sa wrote:

splenda takodjer

na stranici o svim mogucim "zmajenicima" secera,kao i njihovim opasnostima

http://www.womentowomen.com/healthyweight/splenda.aspx
zemo_online

#34 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by zemo_online »

ja uzimam kao zasladjivac BIOLOSKI (bijeli) secer i ne znam dali je i koliko zdraviji od obicnog?????

zna li ko ?

Isto tako, i biolosku cokoladu.
ljubav_aha

#35 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by ljubav_aha »

test01 wrote:ja uzimam kao zasladjivac BIOLOSKI (bijeli) secer i ne znam dali je i koliko zdraviji od obicnog?????

zna li ko ?

bioloski :!: :?: mislis organski :) kako bijeli secer moze biti organski ako je preradjen :?
kolobok

#36 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by kolobok »

Nedavno su na HTV-u u jednoj emisiji objavili rezultate analiza bijelog i smeđeg šećera i ispalo je da u većini slučajeva smeđi šećer ima isti sastav kao i bijeli tj. da je većina smeđih šećera koje ljudi smatraju zdravim u biti obojani bijeli šećer... :-?
ljubav_aha

#37 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by ljubav_aha »

kolobok wrote:Nedavno su na HTV-u u jednoj emisiji objavili rezultate analiza bijelog i smeđeg šećera i ispalo je da u većini slučajeva smeđi šećer ima isti sastav kao i bijeli tj. da je većina smeđih šećera koje ljudi smatraju zdravim u biti obojani bijeli šećer... :-?

Brown Sugar is better than White Sugar
The brown sugar sold at grocery stores is actually white granulated sugar with added molasses. Yes, brown sugar contains minute amounts of minerals. But unless you eat a gigantic portion of brown sugar every day, the mineral content difference between brown sugar and white sugar is absolutely insignificant. The idea that brown and white sugar have big differences is another common nutrition myth.

http://www.medcarehealth.com/health-pro ... ite-sugar/

tema moze promjeniti naslov:lose strane bijelog ili braon secera :D

znaci,smece /opet/ :D
zemo_online

#38 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by zemo_online »

ljubav_aha wrote:
test01 wrote:ja uzimam kao zasladjivac BIOLOSKI (bijeli) secer i ne znam dali je i koliko zdraviji od obicnog?????

zna li ko ?

bioloski :!: :?: mislis organski :) kako bijeli secer moze biti organski ako je preradjen :?

e cao, pa di si ti. evo sada sam pogledao nije bijeli vec bioloski POLUbijeli kristal secer. ne znam odgovor na tvoje pitanje.
ljubav_aha

#39 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by ljubav_aha »

evo me :-D ma sve je to smece,samo drugacijeg imena i prezimena :-D

prirodni med je najbolja solucija :thumbup:
dinaraaa

#40 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by dinaraaa »

Pekmez od jabuka nigdje nije spomenut, :sad: dobar je kao zaslađivač u nekim kolačima
Što će reći da je istjeran s trpeze i iz smočnice...šteta :-?

Samo kafa s medom ili pekmezom ne ide nikako...pogotovo Espresso :-)
blinb

#41 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by blinb »

hihi wrote:Ogroman broj čokolada, keksova i dr. slatkiša, sadrže preko 50% šećera.
Rijetko sam vidio čokoladu da ima ispod 50% šećera. Baklava, pa onoliko putera i tijesta ili šta već ide unutra, mora biti slatko, kada se stavi onoliki šećer kao agda.
Dio sam izdvojio iz prvog posta
Stalno konzumiranje šećera glavni je uzrok pretjerane tjelesne težine, osteoporoze, slabijeg funkcionisanja odbrambenog sistema i oboljenja krvnožilnog sistema. Gubitak koncentracije, depresija, uznemirenost, hiperaktivnost (pogotovo u male djece), pa čak i agresivnost i nasilno ponašanje su poremećaji koji se povezuju sa višegodišnjim konzumiranjem šećera.
Sportaši bi trebali ovo imati na umu, kao i oni koji to nisu.
Haettenschweiler

#42 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by Haettenschweiler »

ljubav_aha wrote:

zna li ko ?

Nema veze ako je prerađen. Bitno je samo da je proizveden po propisima preduzeća koje dodjeljuje certifikat.
ljubav_aha

#43 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by ljubav_aha »

procesriani secer,a bioloski > smece

med je zakon,ne konzumiram secer :-D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#44 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by PipiDugaDevetka »

zambaklija wrote:A šta kažete za Steviu?Ima sve karekteristike šećera sem onih negativnih,skoro sam gledao na TVu dužu reportažu o ovoj biljci i sve naj,naj,međutim u EZ nežele da je stave na listu namirnica i zato se može isključivo u Apotekama kupiti,u toj reportaži su prikazali isto tako da CocaCola odkupljuje gdje stigne i da te zalihe skladišti u Kini. :-)
Stevia je zakon, ali šta ćemo sa poljoprivrednicima proizvodjačima šeć. repe, trske,... i fabrikama šećera?

U Brazilu, krče džungle da bi sadili GM biljke iz kojih se dobija šećer. Skoro sav šećer u BiH je brazilski GM šećer=smeće otrovno!
ljubav_aha

#45 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by ljubav_aha »

PipiDugaDevetka wrote:
zambaklija wrote:A šta kažete za Steviu?Ima sve karekteristike šećera sem onih negativnih,skoro sam gledao na TVu dužu reportažu o ovoj biljci i sve naj,naj,međutim u EZ nežele da je stave na listu namirnica i zato se može isključivo u Apotekama kupiti,u toj reportaži su prikazali isto tako da CocaCola odkupljuje gdje stigne i da te zalihe skladišti u Kini. :-)
Stevia je zakon, ali šta ćemo sa poljoprivrednicima proizvodjačima šeć. repe, trske,... i fabrikama šećera?

U Brazilu, krče džungle da bi sadili GM biljke iz kojih se dobija šećer. Skoro sav šećer u BiH je brazilski GM šećer=smeće otrovno!
zasto je steiva zakon :?:

med je zakon :thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#46 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by PipiDugaDevetka »

ljubav_aha wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

zasto je steiva zakon :?:

med je zakon :thumbup:
Bh. med je nešto najotrovnije jer pčelari liječe pčele hloramfenikolom, a prihranjuju ih šećerom iz Brazila, zatim pčele lete sa cvijeta na cvijet i ne znaju da je cvijet prepun teških metala, pesticida, čađi,...Zavisno gdje se pčelinjaci nalaze,...Ja kupujem Herceg - med, firme iz Trebinja-najskuplji.

Steviu, zaslađivač-biljku mogu jesti i šećeraši,...Samo zbog ekonomskih razloga (manje posla za farmere i postojeće tvornice za preradu šeć. repe i trske) USA su zabranile tu biljku steviu. Zabrana nema nikakvo medicinsko utemeljenje.
Stevia je 25 puta slađa od šećera.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 20:18, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 20:17, edited 2 times in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 20:16, edited 1 time in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 20:16, edited 1 time in total.
Post Reply