ista stvar vazi i obratno. ti je jedan od razloga sto mi entiteti nisu najbolje resenje.stari grad Visegrad wrote:ja debelo osjetim entitete, nema pravde, diskriminacija smrdi u rs ko sto smrdi tvor.
Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
- boky_aco
#26 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#27 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Kontam ipak sve je ovo utopija koja bi pala vec u Federacije. Pa znate li vi koliko bi entitetskih ministara i poslanika izgubilo posao kad bi se ukinuli entiteti, pa jos onda i njihove familije sto rade po raznim federalnim birokratijama. Nema sanse sa Semso dozvoli da Sabaheta ostane bez posla. 
-
murgan
#28 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Kako nam je ozračje u državi prije bi "prošao" referendum o ukidanju BiH nego li ovo. 
- Bosanski_kralj
#29 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Mislim da bi nam glasovi dijaspore itekako dobrodošli.
NE slušajte ove što pričaju kontra vas
- mO k3
#30 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
nesto sam danas procito 160 ministerija......Dado dijasporitus wrote:Kontam ipak sve je ovo utopija koja bi pala vec u Federacije. Pa znate li vi koliko bi entitetskih ministara i poslanika izgubilo posao kad bi se ukinuli entiteti, pa jos onda i njihove familije sto rade po raznim federalnim birokratijama. Nema sanse sa Semso dozvoli da Sabaheta ostane bez posla.
- boky_aco
#31 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
E vidis kod nas toga nema, da se familije bogate na racun gradjana....Dado dijasporitus wrote:Kontam ipak sve je ovo utopija koja bi pala vec u Federacije. Pa znate li vi koliko bi entitetskih ministara i poslanika izgubilo posao kad bi se ukinuli entiteti, pa jos onda i njihove familije sto rade po raznim federalnim birokratijama. Nema sanse sa Semso dozvoli da Sabaheta ostane bez posla.
Kod nas se samo jedan covjek bogati, puno pravednije
Inace u pravu si. Lakse je zapalit dzamiju / crkvu i ostat na vlasti nego pruzit sansu gledat kako ti familija ostaje bez rudnika zlata...
Glup smo mi narod, tesko je to shvatiti
- karanana
#32 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
ne mislim ni ja da bi neki federalni cinovnik pa makar on bio i bosnjo glasao za ukidanje ruke koja ga hrani.
- mO k3
#33 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
hahhahahahahboky_aco wrote:E vidis kod nas toga nema, da se familije bogate na racun gradjana....Dado dijasporitus wrote:Kontam ipak sve je ovo utopija koja bi pala vec u Federacije. Pa znate li vi koliko bi entitetskih ministara i poslanika izgubilo posao kad bi se ukinuli entiteti, pa jos onda i njihove familije sto rade po raznim federalnim birokratijama. Nema sanse sa Semso dozvoli da Sabaheta ostane bez posla.
Kod nas se samo jedan covjek bogati, puno pravednije![]()
Inace u pravu si. Lakse je zapalit dzamiju / crkvu i ostat na vlasti nego pruzit sansu gledat kako ti familija ostaje bez rudnika zlata...
Glup smo mi narod, tesko je to shvatiti
stas...... poslije j.... nema kajanja
- boky_aco
#34 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Ma sta hrani...karanana wrote:ne mislim ni ja da bi neki federalni cinovnik pa makar on bio i bosnjo glasao za ukidanje ruke koja ga hrani.
-
blueblue
#35 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
A sta mislite da ukinemo Federaciju i ostane BiH sa RS i 6 kantona. Bili se tada RS dovela na nivo kantona? A sto se tice Federacije ja ne znam kome oni vise sluze osim sami sebi. Samo trose pare od vlade do parlamenta, a vecina budzeta i problema je na Kantonima svakako.
-
stari grad Visegrad
#36 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Ministri ce svakako izgubiti posao poslije izbora.Dado dijasporitus wrote:Kontam ipak sve je ovo utopija koja bi pala vec u Federacije. Pa znate li vi koliko bi entitetskih ministara i poslanika izgubilo posao kad bi se ukinuli entiteti, pa jos onda i njihove familije sto rade po raznim federalnim birokratijama. Nema sanse sa Semso dozvoli da Sabaheta ostane bez posla.
Ima ona rijec "inat" u ansoj zemlji, tako bi mnogi glaali "iz inata" pa makar osatli bez posla, vlada "antidodik" opste misljenje, pa makar sve nastranu, dace bog novi posao.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#37 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
stari grad Visegrad wrote:Ministri ce svakako izgubiti posao poslije izbora.Dado dijasporitus wrote:Kontam ipak sve je ovo utopija koja bi pala vec u Federacije. Pa znate li vi koliko bi entitetskih ministara i poslanika izgubilo posao kad bi se ukinuli entiteti, pa jos onda i njihove familije sto rade po raznim federalnim birokratijama. Nema sanse sa Semso dozvoli da Sabaheta ostane bez posla.
Ima ona rijec "inat" u ansoj zemlji, tako bi mnogi glaali "iz inata" pa makar osatli bez posla, vlada "antidodik" opste misljenje, pa makar sve nastranu, dace bog novi posao.
Cisto sumnjam, narocito u ovaj prvi dio. Koga su do danas glasaci u BiH kaznuli i skinuli sa polozaja.
-
Rambo-Amadeus
#38 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Moze li neko meni objasniti sljedece: SRBiH, dakle ona jugoslovenska, po Ustavu imala je pravo na referendum, u Ustavu je pisalo da se granice SRBiH mogu mijenjati iskljucivo referendumom, i da je tim istim Ustavom ZABRANJENO bilo kakvo drugo mijenjanje granica, ukljucujuci i potpis kapitulacije. Dakle iskljucivo gradjani (ali svi, svih nacionalnosti, nije se govorilo o tome da mora određen broj svake nacije da se izjasni, nego određen broj građana) imali su pravo da referendumom promijene stanje i granice Republike.
E sad, takav referendum je i odrzan, po Ustavu potreban broj ljudi je izrazio svoje misljenje, i onda oni koji se nisu slagali s tim slagali odluce da ratom kreiraju neku admnistrativnu jedinicu, kako ovi drugi ne bi vladali nad njima. Ne osporavajući im pravo da se osjećaju ugrozenima ako misle da za to imaju osnova, ja samo pitam: ima li neko na ustavom zagarantovan cin pravo reagovati ratom? Sta nam je srpska reakcija na zakonski postupak ostalih porucila - kome god se nesto ne svidja, protjeraj komsiju, zapali mu kucu, ubij ga po mogucnosti i nametni svoja pravila?
Dakle, opet ponavljam, mogu shvatiti revoltiranost jedne strane sto druga nije htjela da se dogovori s njima, ali svi znamo da bi taj dogovor podrazumijevao opet drugu iskljucivost - nazalost, nije bilo rjesenja koje bi i tada, 1992 zadovoljilo sve strane, pa su Bosnjaci i Hrvati odlucili da glasaju iako su znali da se Srbi s time ne slazu. Ali, Bosnjaci ni od koga nisu oruzjem uzimali ni kreirali teritoriju - samo su izasli na referendum, koji je bio , ponavljam, USTAVOM ZAGARANTOVAN I DOZVOLJEN. Moze li se i treba li uopste danas pregovarati s nekim ko tada nije postovao Ustav, a danas bi da kreira neki novi Ustav, sad bi se kao i igrali malo demokratije, a kada je tu istu demokratiju trebalo postovati '92 nije bas bilo tako...
E sad, takav referendum je i odrzan, po Ustavu potreban broj ljudi je izrazio svoje misljenje, i onda oni koji se nisu slagali s tim slagali odluce da ratom kreiraju neku admnistrativnu jedinicu, kako ovi drugi ne bi vladali nad njima. Ne osporavajući im pravo da se osjećaju ugrozenima ako misle da za to imaju osnova, ja samo pitam: ima li neko na ustavom zagarantovan cin pravo reagovati ratom? Sta nam je srpska reakcija na zakonski postupak ostalih porucila - kome god se nesto ne svidja, protjeraj komsiju, zapali mu kucu, ubij ga po mogucnosti i nametni svoja pravila?
Dakle, opet ponavljam, mogu shvatiti revoltiranost jedne strane sto druga nije htjela da se dogovori s njima, ali svi znamo da bi taj dogovor podrazumijevao opet drugu iskljucivost - nazalost, nije bilo rjesenja koje bi i tada, 1992 zadovoljilo sve strane, pa su Bosnjaci i Hrvati odlucili da glasaju iako su znali da se Srbi s time ne slazu. Ali, Bosnjaci ni od koga nisu oruzjem uzimali ni kreirali teritoriju - samo su izasli na referendum, koji je bio , ponavljam, USTAVOM ZAGARANTOVAN I DOZVOLJEN. Moze li se i treba li uopste danas pregovarati s nekim ko tada nije postovao Ustav, a danas bi da kreira neki novi Ustav, sad bi se kao i igrali malo demokratije, a kada je tu istu demokratiju trebalo postovati '92 nije bas bilo tako...
-
hercegovac_pravi
#39 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Nema potrebe provoditi referendume. Kao prvo to je anti-ustavno djelovanje. Kao drugo, poslije ustavne reforme pc će u suštini imati ovlasti sadašnjih kantona tako da nema potrebe praviti referendume i bacati pare uludo. odprilike to vam je to. I vuk sit i ovce na broju. A onih 5 regija što neko spomenu...to dolazi tek na kraju balade.
-
murgan
#40 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Mislim da je u tom ustavu (SR BiH) pisalo da se nijedna krupna odluka (raspisivanje referenduma sigurno jeste takva) ne može donijeti bez saglasnosti sva tri naroda(njihovih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti)Rambo-Amadeus wrote:Moze li neko meni objasniti sljedece: SRBiH, dakle ona jugoslovenska, po Ustavu imala je pravo na referendum, u Ustavu je pisalo da se granice SRBiH mogu mijenjati iskljucivo referendumom, i da je tim istim Ustavom ZABRANJENO bilo kakvo drugo mijenjanje granica, ukljucujuci i potpis kapitulacije. Dakle iskljucivo gradjani (ali svi, svih nacionalnosti, nije se govorilo o tome da mora određen broj svake nacije da se izjasni, nego određen broj građana) imali su pravo da referendumom promijene stanje i granice Republike.
-
murgan
#41 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Pa da funkcioniraju ko HN županijahercegovac_pravi wrote:Nema potrebe provoditi referendume. Kao prvo to je anti-ustavno djelovanje. Kao drugo, poslije ustavne reforme pc će u suštini imati ovlasti sadašnjih kantona tako da nema potrebe praviti referendume i bacati pare uludo. odprilike to vam je to. I vuk sit i ovce na broju. A onih 5 regija što neko spomenu...to dolazi tek na kraju balade.
-
hercegovac_pravi
#42 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Jes' to ti vidovnjak pa već sada znaš kako će funkcionisatimurgan wrote:Pa da funkcioniraju ko HN županijahercegovac_pravi wrote:Nema potrebe provoditi referendume. Kao prvo to je anti-ustavno djelovanje. Kao drugo, poslije ustavne reforme pc će u suštini imati ovlasti sadašnjih kantona tako da nema potrebe praviti referendume i bacati pare uludo. odprilike to vam je to. I vuk sit i ovce na broju. A onih 5 regija što neko spomenu...to dolazi tek na kraju balade.
-
murgan
#43 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Pa to ti je jedina multietnička županija u BiH pa ti vidi.Bar sad za sad.Ne kažem za nekih 10-20-30 ljeta ...hercegovac_pravi wrote:Jes' to ti vidovnjak pa već sada znaš kako će funkcionisatimurgan wrote:Pa da funkcioniraju ko HN županijahercegovac_pravi wrote:Nema potrebe provoditi referendume. Kao prvo to je anti-ustavno djelovanje. Kao drugo, poslije ustavne reforme pc će u suštini imati ovlasti sadašnjih kantona tako da nema potrebe praviti referendume i bacati pare uludo. odprilike to vam je to. I vuk sit i ovce na broju. A onih 5 regija što neko spomenu...to dolazi tek na kraju balade.
-
Lug
#44 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
karanana...... stvarno si KARAnana !!!!karanana wrote:nisi u pravu. zasto kazes da bi hrvati zapadne hercegovine glasali za ukidanje entiteta kad je njihov cilj 3. entitet i kada se plase sarajeva i unitarne BiH vise nego srbi u proljece 92?stari grad Visegrad wrote:Za ukidanje entieta bi galsalo vise od 70%, svi hrvati, svi bosnajci, svi iz mjesovitih brakova te jedan dio srba.
medu, ne znam bi li islo po vecini ali ako bi, onda bi fakticki jedan narod bio dovoljan da izglasa 50% + 1 a to je upravo ono cega se druga dva naroda, ponekad i s pravom boje.
btw, da li je referendum za nezavisnost 92, zahtjevao 50% + 1 ili je granica bila veca? ja ko da sam cuo da se islo na 2/3 ukupnih glasova.
- karanana
#45 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
a ti stvarno znas svojim argumentiranim komentarima da pridodas zdravoj diskusiji. tvoj komentar me je bacio na koljena.Lug wrote:karanana...... stvarno si KARAnana !!!!karanana wrote:nisi u pravu. zasto kazes da bi hrvati zapadne hercegovine glasali za ukidanje entiteta kad je njihov cilj 3. entitet i kada se plase sarajeva i unitarne BiH vise nego srbi u proljece 92?stari grad Visegrad wrote:Za ukidanje entieta bi galsalo vise od 70%, svi hrvati, svi bosnajci, svi iz mjesovitih brakova te jedan dio srba.
medu, ne znam bi li islo po vecini ali ako bi, onda bi fakticki jedan narod bio dovoljan da izglasa 50% + 1 a to je upravo ono cega se druga dva naroda, ponekad i s pravom boje.
btw, da li je referendum za nezavisnost 92, zahtjevao 50% + 1 ili je granica bila veca? ja ko da sam cuo da se islo na 2/3 ukupnih glasova.
-
Lug
#46 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
hercegovac_pravi wrote:Nema potrebe provoditi referendume. Kao prvo to je anti-ustavno djelovanje. Kao drugo, poslije ustavne reforme pc će u suštini imati ovlasti sadašnjih kantona tako da nema potrebe praviti referendume i bacati pare uludo. odprilike to vam je to. I vuk sit i ovce na broju. A onih 5 regija što neko spomenu...to dolazi tek na kraju balade.
-
Lug
#47 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
@karanana
poslije ove recenice dodje covjeku da izvrsi samoubistvo iz zasjede: ".. zasto kazes da bi hrvati zapadne hercegovine glasali za ukidanje entiteta kad je njihov cilj 3. entitet i kada se plase sarajeva i unitarne BiH vise nego srbi u proljece 92?.. "
sta je pisac htio reci ? nemoj samo ponavljati isto, de to pokusaj objasniti na drugi nacin, ja ne zimku, oca mi.
poslije ove recenice dodje covjeku da izvrsi samoubistvo iz zasjede: ".. zasto kazes da bi hrvati zapadne hercegovine glasali za ukidanje entiteta kad je njihov cilj 3. entitet i kada se plase sarajeva i unitarne BiH vise nego srbi u proljece 92?.. "
sta je pisac htio reci ? nemoj samo ponavljati isto, de to pokusaj objasniti na drugi nacin, ja ne zimku, oca mi.
- karanana
#48 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
hocu da kazem da su se ciljevi bh hrvata promijenili vec 92. u martu im je cilj bio da referencumom izadju iz jugoslavije. nije to bila ljubav prema nezavisnoj BiH, nego su izmedju, za njih dva zla velike srbije i unitarne BiH, izabrali ono malo manje lose a to je unitarna BiH. vec na pocetku rata je hercegovacko vodstvo hrvata okrenulo plocu i bili su blizi srbima nego bosnjacima. nakon toga ide formiranje hrvatske republike koja na papiru jeste ukinuta ali kod mnogih i dan danas zivi ideja o herceg bosni koja se oslikava u trazenju treceg entiteta. e sad kada bi se pred hrvate danas stavilo pitanje jeste li za ukidanje entiteta, glas ZA bi znacio da se potpuno odustaje od herceg bosne i da se BiH unitarizira pod vecinskim muslimanskim stanovnistvom i zato hrvati nikada nebi glasali za ukidanje ova dva entiteta jer dok ova dva postoje, postoji i sansa za treci.
cak sta vise, da se u danasnjim politickim okolnostima treba odrzati referendum koji se srecom odrzao u martu 92. za nezavisnost BiH, ja mislim da bi hrvati i za nezavisnost ovaj put glasali protiv jer da su 92. glasali protiv, nezavisnost BiH ne bi prosla a karadzic i milosevic bi im dali zapadnu hercegovinu i pripajanje hrvatskoj toga dijela BiH.
eto, javi ako sta treba crtat.
cak sta vise, da se u danasnjim politickim okolnostima treba odrzati referendum koji se srecom odrzao u martu 92. za nezavisnost BiH, ja mislim da bi hrvati i za nezavisnost ovaj put glasali protiv jer da su 92. glasali protiv, nezavisnost BiH ne bi prosla a karadzic i milosevic bi im dali zapadnu hercegovinu i pripajanje hrvatskoj toga dijela BiH.
eto, javi ako sta treba crtat.
-
Lug
#49 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Suma sumarum, hrvati su se zajebali samo tako.. jel to hosh reci ? Da su slusali od pocetka vas, mozda bi bolje bilo, ovako.... 
- cyprus
#50 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Ukidanje entiteta i promjena administrativnih granica BiH nije glavni problem. Međuetnički odnosi su najveći problem. Koja korist od uspostavljanja ma kakvih regija, ako bi sve funkcionisale ko grad Mostar i što neko spomenu HNK?