Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
-
ViktorLedenica
#1 Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Da li je moguce napraviti referendum na nivou cijele drzave s pitanjem o ustavnom ustroju, dakle: Da li ste za ukidanje entiteta?
- osa
#2 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
nešto kao 1992., s posljedicama, kojim.
- Chisum
#3 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
De nam ti reci, Veliki Strumpfe.osa wrote:nešto kao 1992., s posljedicama, kojim.
- osa
#4 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
šta da ti kažem.Chisum wrote:De nam ti reci, Veliki Strumpfe.osa wrote:nešto kao 1992., s posljedicama, kojim.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
ne barćine ništa
samo pogoršati možete
samo pogoršati možete
- mO k3
#6 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
i ja sam to mislio.... ali nece biti vise rataosa wrote:nešto kao 1992., s posljedicama, kojim.
- karanana
#7 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
samo za razliku od 92. ovaj put bi hercegbosanski hrvati glasali protiv ukidanja entiteta.
ali ako srbi mogu prijetiti referendumom u rs-u o otcjepljenju, moze se i odavde prijetiti referendumom u BiH o ukidanju entiteta. ipak mislim da bi preko 50% glasalo za ukidanje.
ali ako srbi mogu prijetiti referendumom u rs-u o otcjepljenju, moze se i odavde prijetiti referendumom u BiH o ukidanju entiteta. ipak mislim da bi preko 50% glasalo za ukidanje.
-
murgan
#8 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Kad bi kako moglo da pravo glasa imaju ovi iz dijaspore i gradžani na potezu Baščaršija-IlidžaViktorLedenica wrote:Da li je moguce napraviti referendum na nivou cijele drzave s pitanjem o ustavnom ustroju, dakle: Da li ste za ukidanje entiteta?
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#9 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Entiteti su ustavne kategorije kao sto je i neodcjepljivanje entiteta ustavna kategorija tako da bi i jedan i drugi potez (referendum na odcjepljenje ili ukidanje) bio protivustavan. Medjutim ukoliko Dodo odrzi svoj referendum, ustav se moze smatrati de facto mrtvim a onda je do raje da odluci sta ce dalje. Po tom razvoju dogadjaja ova tema i nije toliko blesava kako mozda na prvi pogled izgleda.
-
stari grad Visegrad
#10 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Za ukidanje entieta bi galsalo vise od 70%, svi hrvati, svi bosnajci, svi iz mjesovitih brakova te jedan dio srba.
-
murgan
#11 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
stari grad Visegrad wrote:Za ukidanje entieta bi galsalo vise od 70%, svi hrvati, svi bosnajci, svi iz mjesovitih brakova te jedan dio srba.
- mO k3
#12 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Islo bi se po vecini... ili?karanana wrote:samo za razliku od 92. ovaj put bi hercegbosanski hrvati glasali protiv ukidanja entiteta.
- Bosanski_kralj
#13 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Ma nagurali bi tih 50%, pa makar mrtvaci glasali 
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#14 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Upravo suprotno, zato sto nemaju niti mogu dobiti svoj entitet glasali bi da se ukinu i ova dva. Po meni to bi bio jedini isparavan odgovor Miloradu Dodiku i njegovim sve vise i vise zemljoparajucim idejama. Ako on napravi referendum na nivou entiteta preglasavanjem i silom vecine onda isto tako treba napraiti na nivou drzave i za sva vremena mu pokazati koliko je mali u svim tim postotcima.karanana wrote:samo za razliku od 92. ovaj put bi hercegbosanski hrvati glasali protiv ukidanja entiteta.
- karanana
#15 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
nisi u pravu. zasto kazes da bi hrvati zapadne hercegovine glasali za ukidanje entiteta kad je njihov cilj 3. entitet i kada se plase sarajeva i unitarne BiH vise nego srbi u proljece 92?stari grad Visegrad wrote:Za ukidanje entieta bi galsalo vise od 70%, svi hrvati, svi bosnajci, svi iz mjesovitih brakova te jedan dio srba.
medu, ne znam bi li islo po vecini ali ako bi, onda bi fakticki jedan narod bio dovoljan da izglasa 50% + 1 a to je upravo ono cega se druga dva naroda, ponekad i s pravom boje.
btw, da li je referendum za nezavisnost 92, zahtjevao 50% + 1 ili je granica bila veca? ja ko da sam cuo da se islo na 2/3 ukupnih glasova.
- boky_aco
#16 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Evro unija preferira regije od minimum 800.000 stanovnika, ako uzmemo da bih ima oko 4 miliona to je de-facto nekih 5 regija
koje bi jel mogli da formiramo.
RS ima oko 1,5 miliona, fbih oko 2,5 miliona znaci 2 regije iz RS a 3 bi dosle na fbih.
Region Banja Luka vec sada deluje kao jedna regija, ima sigurno sira zona 800.000 stanovnika - znaci regija br.1
Znam da zenica i sarajevo zajedno imaju otprilike isto - pisi miki regija br.2
Bijeljina bi mogla da obuhvati tuzlanski kanton opstine sve do Rogatice to bi mogla biti regija -3
mostar i ostatak hercegovine - regija 4
i ostaje bihac sa okolnim opstinama u regiji 5.
s tim da Srpski narod bude debelo zasticen u svim nacionalnim pravima bez ikakve mogucnosti preglasavanja
od strane muslimanskog naroda. ja bi potpisao za ove regije - bez entiteta.
Ionako ce sve to biti manje bitno kad udjemo u Evro uniju.
Mojih 5 centi.
RS ima oko 1,5 miliona, fbih oko 2,5 miliona znaci 2 regije iz RS a 3 bi dosle na fbih.
Region Banja Luka vec sada deluje kao jedna regija, ima sigurno sira zona 800.000 stanovnika - znaci regija br.1
Bijeljina bi mogla da obuhvati tuzlanski kanton opstine sve do Rogatice to bi mogla biti regija -3
s tim da Srpski narod bude debelo zasticen u svim nacionalnim pravima bez ikakve mogucnosti preglasavanja
Mojih 5 centi.
-
zijancer
#17 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
njet ukidanje
razlog.. pasce drzavne jasle ako se jos neko ukrca na njih
razlog.. pasce drzavne jasle ako se jos neko ukrca na njih
- mO k3
#18 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Bravo boky.....boky_aco wrote:Evro unija preferira regije od minimum 800.000 stanovnika, ako uzmemo da bih ima oko 4 miliona to je de-facto nekih 5 regija
Mojih 5 centi.
-
murgan
#19 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Onda bi se pravili referendumi o ukidanju regija ,znači ne jedan nego pet referenduma hamanboky_aco wrote:Evro unija preferira regije od minimum 800.000 stanovnika, ako uzmemo da bih ima oko 4 miliona to je de-facto nekih 5 regija
Mojih 5 centi.
- sodom
#20 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
a kojeg to? palestinaca?boky_aco wrote:Evro unija preferira regije od minimum 800.000 stanovnika, ako uzmemo da bih ima oko 4 miliona to je de-facto nekih 5 regija
Mojih 5 centi.
-
donBeton
#21 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Ja tu entitetsku granicu uistinu nigdje ne osjetim. Ovakvom cestom mi treba 5 sati do Banja Luke u RSu u BiH baš kao što bi mi trebalo i do Banja Luke u BiH.
-
stari grad Visegrad
#22 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
ja debelo osjetim entitete, nema pravde, diskriminacija smrdi u rs ko sto smrdi tvor.
- boky_aco
#23 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
ja osjetim, u federaciji su svi znakovi posprejani preko cirilice.donBeton wrote:Ja tu entitetsku granicu uistinu nigdje ne osjetim. Ovakvom cestom mi treba 5 sati do Banja Luke u RSu u BiH baš kao što bi mi trebalo i do Banja Luke u BiH.
bice bolje enivej
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#24 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
Cilj bi zapravo trebao da bude ne nuditi ukidanje entiteta vec novu organizaciju drzave. Naravno da nece niko glasati za ukidanje entiteta ako ce to ostaviti drzavu u vakuumu. Odprilike ovako nesto sto je boky predlozio ili rastaviti RS na jos desetak kantona, ukinuti entitetski nivo vlasti i funkcionisati kao Svicarska. Drzavni budzet bi bio olaksan za barem 30%.karanana wrote:nisi u pravu. zasto kazes da bi hrvati zapadne hercegovine glasali za ukidanje entiteta kad je njihov cilj 3. entitet i kada se plase sarajeva i unitarne BiH vise nego srbi u proljece 92?stari grad Visegrad wrote:Za ukidanje entieta bi galsalo vise od 70%, svi hrvati, svi bosnajci, svi iz mjesovitih brakova te jedan dio srba.
medu, ne znam bi li islo po vecini ali ako bi, onda bi fakticki jedan narod bio dovoljan da izglasa 50% + 1 a to je upravo ono cega se druga dva naroda, ponekad i s pravom boje.
btw, da li je referendum za nezavisnost 92, zahtjevao 50% + 1 ili je granica bila veca? ja ko da sam cuo da se islo na 2/3 ukupnih glasova.
Inace referendum 92 godine je zahtjevao 50%+1 glasova "Za" pod uslovom da je na referendum izaslo barem 2/3 registrovanih glasaca.
- Dust
#25 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta
[b]P o d r ž a v a m .[/b]
Ko ce ga nadgledati????????????????

Ko ce ga nadgledati????????????????