Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

ViktorLedenica

#1 Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by ViktorLedenica »

Da li je moguce napraviti referendum na nivou cijele drzave s pitanjem o ustavnom ustroju, dakle: Da li ste za ukidanje entiteta?
osa

#2 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by osa »

nešto kao 1992., s posljedicama, kojim.
Chisum

#3 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by Chisum »

osa wrote:nešto kao 1992., s posljedicama, kojim.
De nam ti reci, Veliki Strumpfe.
osa

#4 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by osa »

Chisum wrote:
De nam ti reci, Veliki Strumpfe.
šta da ti kažem.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by Truba »

ne barćine ništa
samo pogoršati možete
mO k3

#6 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by mO k3 »

i ja sam to mislio.... ali nece biti vise rata :) ne treba ni jednoj od strana.. nea tzv. JNA vise... osim toga cime ce dod ratovati jaBkama???
karanana

#7 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by karanana »

samo za razliku od 92. ovaj put bi hercegbosanski hrvati glasali protiv ukidanja entiteta.
ali ako srbi mogu prijetiti referendumom u rs-u o otcjepljenju, moze se i odavde prijetiti referendumom u BiH o ukidanju entiteta. ipak mislim da bi preko 50% glasalo za ukidanje.
murgan

#8 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by murgan »

ViktorLedenica wrote:Da li je moguce napraviti referendum na nivou cijele drzave s pitanjem o ustavnom ustroju, dakle: Da li ste za ukidanje entiteta?
Kad bi kako moglo da pravo glasa imaju ovi iz dijaspore i gradžani na potezu Baščaršija-Ilidža :D
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#9 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by Dado dijasporitus »

Entiteti su ustavne kategorije kao sto je i neodcjepljivanje entiteta ustavna kategorija tako da bi i jedan i drugi potez (referendum na odcjepljenje ili ukidanje) bio protivustavan. Medjutim ukoliko Dodo odrzi svoj referendum, ustav se moze smatrati de facto mrtvim a onda je do raje da odluci sta ce dalje. Po tom razvoju dogadjaja ova tema i nije toliko blesava kako mozda na prvi pogled izgleda.
stari grad Visegrad

#10 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by stari grad Visegrad »

Za ukidanje entieta bi galsalo vise od 70%, svi hrvati, svi bosnajci, svi iz mjesovitih brakova te jedan dio srba.
murgan

#11 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by murgan »

stari grad Visegrad wrote:Za ukidanje entieta bi galsalo vise od 70%, svi hrvati, svi bosnajci, svi iz mjesovitih brakova te jedan dio srba.
:roll:
mO k3

#12 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by mO k3 »

karanana wrote:samo za razliku od 92. ovaj put bi hercegbosanski hrvati glasali protiv ukidanja entiteta.
ali ako srbi mogu prijetiti referendumom u rs-u o otcjepljenju, moze se i odavde prijetiti referendumom u BiH o ukidanju entiteta. ipak mislim da bi preko 50% glasalo za ukidanje.
Islo bi se po vecini... ili?
Bosanski_kralj

#13 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by Bosanski_kralj »

Ma nagurali bi tih 50%, pa makar mrtvaci glasali :-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#14 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by hrasno38 »

karanana wrote:samo za razliku od 92. ovaj put bi hercegbosanski hrvati glasali protiv ukidanja entiteta.
Upravo suprotno, zato sto nemaju niti mogu dobiti svoj entitet glasali bi da se ukinu i ova dva. Po meni to bi bio jedini isparavan odgovor Miloradu Dodiku i njegovim sve vise i vise zemljoparajucim idejama. Ako on napravi referendum na nivou entiteta preglasavanjem i silom vecine onda isto tako treba napraiti na nivou drzave i za sva vremena mu pokazati koliko je mali u svim tim postotcima.
karanana

#15 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by karanana »

stari grad Visegrad wrote:Za ukidanje entieta bi galsalo vise od 70%, svi hrvati, svi bosnajci, svi iz mjesovitih brakova te jedan dio srba.
nisi u pravu. zasto kazes da bi hrvati zapadne hercegovine glasali za ukidanje entiteta kad je njihov cilj 3. entitet i kada se plase sarajeva i unitarne BiH vise nego srbi u proljece 92?

medu, ne znam bi li islo po vecini ali ako bi, onda bi fakticki jedan narod bio dovoljan da izglasa 50% + 1 a to je upravo ono cega se druga dva naroda, ponekad i s pravom boje.
btw, da li je referendum za nezavisnost 92, zahtjevao 50% + 1 ili je granica bila veca? ja ko da sam cuo da se islo na 2/3 ukupnih glasova.
boky_aco

#16 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by boky_aco »

Evro unija preferira regije od minimum 800.000 stanovnika, ako uzmemo da bih ima oko 4 miliona to je de-facto nekih 5 regija
koje bi jel mogli da formiramo.
RS ima oko 1,5 miliona, fbih oko 2,5 miliona znaci 2 regije iz RS a 3 bi dosle na fbih.

Region Banja Luka vec sada deluje kao jedna regija, ima sigurno sira zona 800.000 stanovnika - znaci regija br.1
Znam da zenica i sarajevo zajedno imaju otprilike isto - pisi miki regija br.2
Bijeljina bi mogla da obuhvati tuzlanski kanton opstine sve do Rogatice to bi mogla biti regija -3
mostar i ostatak hercegovine - regija 4
i ostaje bihac sa okolnim opstinama u regiji 5.

s tim da Srpski narod bude debelo zasticen u svim nacionalnim pravima bez ikakve mogucnosti preglasavanja
od strane muslimanskog naroda. ja bi potpisao za ove regije - bez entiteta.
Ionako ce sve to biti manje bitno kad udjemo u Evro uniju.

Mojih 5 centi.
zijancer

#17 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by zijancer »

njet ukidanje
razlog.. pasce drzavne jasle ako se jos neko ukrca na njih :cry:
mO k3

#18 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by mO k3 »

boky_aco wrote:Evro unija preferira regije od minimum 800.000 stanovnika, ako uzmemo da bih ima oko 4 miliona to je de-facto nekih 5 regija
RS ima oko 1,5 miliona, fbih oko 2,5 miliona znaci 2 regije iz RS a 3 bi dosle na fbih.

Region Banja Luka vec sada deluje kao jedna regija, ima sigurno sira zona 800.000 stanovnika - znaci regija br.1
Bijeljina bi mogla da obuhvati tuzlanski kanton opstine sve do Rogatice to bi mogla biti regija -3

s tim da Srpski narod bude debelo zasticen u svim nacionalnim pravima bez ikakve mogucnosti preglasavanja

Mojih 5 centi.
Bravo boky..... :thumbup:
murgan

#19 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by murgan »

boky_aco wrote:Evro unija preferira regije od minimum 800.000 stanovnika, ako uzmemo da bih ima oko 4 miliona to je de-facto nekih 5 regija

Mojih 5 centi.
Onda bi se pravili referendumi o ukidanju regija ,znači ne jedan nego pet referenduma haman :lol:
sodom

#20 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by sodom »

Mojih 5 centi.
a kojeg to? palestinaca?
donBeton

#21 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by donBeton »

Ja tu entitetsku granicu uistinu nigdje ne osjetim. Ovakvom cestom mi treba 5 sati do Banja Luke u RSu u BiH baš kao što bi mi trebalo i do Banja Luke u BiH.
stari grad Visegrad

#22 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by stari grad Visegrad »

ja debelo osjetim entitete, nema pravde, diskriminacija smrdi u rs ko sto smrdi tvor.
boky_aco

#23 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by boky_aco »

donBeton wrote:Ja tu entitetsku granicu uistinu nigdje ne osjetim. Ovakvom cestom mi treba 5 sati do Banja Luke u RSu u BiH baš kao što bi mi trebalo i do Banja Luke u BiH.
ja osjetim, u federaciji su svi znakovi posprejani preko cirilice. :twisted:

bice bolje enivej
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#24 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by Dado dijasporitus »

karanana wrote:
nisi u pravu. zasto kazes da bi hrvati zapadne hercegovine glasali za ukidanje entiteta kad je njihov cilj 3. entitet i kada se plase sarajeva i unitarne BiH vise nego srbi u proljece 92?

medu, ne znam bi li islo po vecini ali ako bi, onda bi fakticki jedan narod bio dovoljan da izglasa 50% + 1 a to je upravo ono cega se druga dva naroda, ponekad i s pravom boje.
btw, da li je referendum za nezavisnost 92, zahtjevao 50% + 1 ili je granica bila veca? ja ko da sam cuo da se islo na 2/3 ukupnih glasova.
Cilj bi zapravo trebao da bude ne nuditi ukidanje entiteta vec novu organizaciju drzave. Naravno da nece niko glasati za ukidanje entiteta ako ce to ostaviti drzavu u vakuumu. Odprilike ovako nesto sto je boky predlozio ili rastaviti RS na jos desetak kantona, ukinuti entitetski nivo vlasti i funkcionisati kao Svicarska. Drzavni budzet bi bio olaksan za barem 30%.

Inace referendum 92 godine je zahtjevao 50%+1 glasova "Za" pod uslovom da je na referendum izaslo barem 2/3 registrovanih glasaca.
Dust

#25 Re: Referendum na nivou BiH o ukidanju entiteta

Post by Dust »

[b]P o d r ž a v a m .[/b]
Ko ce ga nadgledati????????????????
8-) 8-) :razz:
Post Reply