Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#26 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Toto »

Kada bih bio gradonacelnik/vijecnik nastojao bi da sve razvojne projekte opstine sto vise promoviram medju mladim ljudima; pocevsi jos u srednjim skolama, a na fakultetima bi nastojao da imam stalne programske aktivnosti, sa ciljem ukljucivanja sto veceg broja studentske populacije u razvojne projekte.
Zelio bih mladim ljudima dati do znanje da imam povjerenja u njih i da racunam sa njima. Svakako bi nastojao da obezbjedim i honorare za najkvalitetnije projekte.

Svakoj sluzbi/instituciji u nadleznosti gradonacelnika bi nalozio da obavezno definisu aktivnosti i projektne zadatke iz svoje nadleznosti u koje bi morale angazovati iskljucivo studentsku populaciju i nezaposlene visokoobrazovane kadrove.
To bi trebao da bude jedan fer angazman gdje bi opcina nudila studentima i nezaposlenim da kroz volonterski rad sticu prakticna iskustva, osmisljavaju svoje seminrske radove, rade razne studije (case studies). Sve te aktivnosti bi se registrovane. Nezaposlenima bi obezbjedio da se takve aktivnosti evidentiraju na biorima rada kao referense kod dobijanja posla a studenti bi dobijali neke forme verifikacije (diplome) da su ucestvovali u takvim programskim aktivnostima. Ako bi studenti ispoljili veci oblik strucnog istrazivackog rada i ako bi se moglo skupiti dovoljan broj strucnih radova organizvao bi strucni simpozijum za studente, gdje bi studenti prezentirali svoje strucne radove, projekte, organizovao konkurse za nabolji rad, najkvalitetnije projekte bih publikovao na posebnom dijelu web prezentacije opstine itd.
Globus

#27 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Globus »

Oi wrote:
Globus wrote:Most koji ce spojit Jaliju-Londzu i Crkvice ne zanima me kako to izvest i na sta bi licilo :D
lansirna rampa :D
Ma sta god samo da se to napravi :D Mislim meni sad urijetko treba..osim kad je ljeto pa svaki dan na bazen :D Al taj most ako je ikako moguce tako nesto..bi vrijedio suhog zlata :D
Eborg

#28 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

@belfy: Sad si me zadeverao no drago mi je da ima i ovakvih postova pa da možemo otvoriti diskusiju. :)

1) Trgovački centar - ta ledina iznad MUP-a je upravo "Trg rudara", dakle govorimo o istoj stvari. Neće biti Mercator nego će neka žepačka firma tu praviti trgovački centar, mislim da će zemljište otići po cijeni od nekih 4-5 miliona KM što je smiješna cifra s obzirom koliko će "štete" biti od svega toga.

2) Javni prijevoz - možda si me pogrešno shvatio, nisam htio ispasti netaktičan. Organizacija javnog prijevoza ne povlači nužno nabavku novih autobusa iako je nužna. U prvom redu bi trebalo obaviti evaluaciju svih linija u i oko grada za koje je grad nadležan i napraviti ekonomsku i realnu računicu gdje je premalo a gdje previše autobusa. Nisam koristio javni prijevoz toliko često upravo jer nije dobro organizovan, evo šta se može učiniti. Za početak na sva stajališta i neki website detaljno iscrtati linije i satnice autobusa jer ovako ili su one izlistane informacije ili razvaljene ili zastarjele ili ih uopće nije ni bilo. Nakon toga napraviti linije i stajališta koje će ići centrom grada i mislim da bi mogle biti profitabilne, evo samo par, možda čak neke već i postoje (centar grada - Travnička, centar grada - Crkvice, stajanje na autobuskoj/željezničkoj stanici itd.). Promovirati upotrebu javnog prijevoza kako bi se češće koristio jer vidim da mnogi nemaju naviku korištenja istog iako realno bi mogli. I u prvom redu bih se kao gradonačelnik zalagao da apsolutno svako dijete koje se bavi sportom u gradu sa svojom članskom karticom sportskog kluba ima besplatan prijevoz unutar i oko grada, za to bih se čvrsto zalagao. To je jedan od preduslova omasovljavanja sporta u gradu.

3) Razvoj malih i srednjih preduzeća - i ovdje sam malo podbacio, slažem se, trebao sam to bolje elaborirati. Prije svega sam sa @Totom raspravljao o ovome na raznim temama. Nemam neko veliko iskustvo u ovom sektoru no mislim da se uz entuzijazam, stručnost i saradnju sa sposobnim ljudima koji znaju više o tome može dosta napraviti. Strašno, ali baš strašno mi se sviđa ideja centra za reciklažu. Gledao sam jednu detaljnu emisiju o ovom problemu u jednom austrijskom gradu koji je to napravio za nekih cca. 20 miliona EUR uz strane investitore, zaposlio preko 150 ljudi i sada ta kompanija i indirektno općina uzimaju veliku lovu na tome. Samo da kreneš od toga, mnogo bi se toga moglo uraditi. A mislim da sam o ostalom već pisao. Isto tako, pokrenuti projekat fabrike "Spudwarea" gdje bi čitava uža regija mogla snabdijevati tu fabriku (isto @Totoova ideja). Maksimalno bih skratio proceduru registracije i otvorio ured u kojem bi "obični narod" mogao apolicirati za evropske fondove, fondove ambasada u BiH ili kredite za razvoj biznisa preko ljudi sa iskustvom u tom sektoru, naravno besplatno. U prvih mjesec dana sam bih se našao sa gradonačelnikom Varaždina koji je na evropskim razvojnim fondovima uzeo strašne pare. Njihov partner-grad je slovačka Trnava koja je ako se ne varam u 10 godina uzela milijardu EUR na tim istim fondovima i danas imaju Peugeotovu fabriku usred grada koja je plod lobiranja njihovog vodstva.

4) Kampus - iako je to nadležnost kantona, više sam govorio o iskorištavanju onog prostora Instituta. Imam neke polu-profesionalne veze u nekim evropskim centrima metalurgije u Evropi (nije to moja struka no igrom slučaja sam upoznao neke ljude) i prvim bih avionom otišao u jedan od tih gradova i pokušao ostvariti saradnju. Uz to, ne bi li se od onih silnih zgrada mogao napraviti makar još jedan studentski dom jer je onaj ionako pun? Mislim da u 20 i više godina nisam vidio da je iko bio u onoj zgradi odmah do ceste.

5) Žičara - znam da je megalomanski projekat no nije veliki trošak pokušati napraviti studiju izvodljivosti i raspisati eventualni tender. Bez ideje nema napretka. :)

6) Razvojni fondovi - ovo je apsolutni prioritet.

I još nešto, imao bih redovno konkurs na kojima bi primao studente da stažiraju i prate rad gradonačelnika i gradskog vijeća po principu "shadowinga". To ništa ne košta da te par njih prati i uči par sedmica, svi veliki gradovi to imaju. :) I nešto što se nekima možda neće svidjeti. Iako nisam fan njegove politike uzeo bih Harisa Silajdžića pod ruku i ispalio se u arapske zemlje gdje on iz raznih razloga ima veliki ugled. Ne mogu se obezbijediti desetine miliona ali neki projekti se sigurno mogu pokrenuti. Samo onu Čelikovu šljaku da renoviraju i da uspostaviš saradnju između Čelika i nekog njihovog fudbalskog kluba i na konju si, imam iskustva u tom sektoru i bolesno je koliko ulažu u razvoj svog fudbala (ima mnogo razloga zašto bi to njima bilo privlačno).

Uh, raspisa se ja, nadam se da nisam ubio pričom previše. :-)
Eborg

#29 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Toto wrote:Kada bih bio gradonacelnik/vijecnik nastojao bi da sve razvojne projekte opstine sto vise promoviram medju mladim ljudima; pocevsi jos u srednjim skolama, a na fakultetima bi nastojao da imam stalne programske aktivnosti, sa ciljem ukljucivanja sto veceg broja studentske populacije u razvojne projekte.
Zelio bih mladim ljudima dati do znanje da imam povjerenja u njih i da racunam sa njima. Svakako bi nastojao da obezbjedim i honorare za najkvalitetnije projekte.

Svakoj sluzbi/instituciji u nadleznosti gradonacelnika bi nalozio da obavezno definisu aktivnosti i projektne zadatke iz svoje nadleznosti u koje bi morale angazovati iskljucivo studentsku populaciju i nezaposlene visokoobrazovane kadrove.
To bi trebao da bude jedan fer angazman gdje bi opcina nudila studentima i nezaposlenim da kroz volonterski rad sticu prakticna iskustva, osmisljavaju svoje seminrske radove, rade razne studije (case studies). Sve te aktivnosti bi se registrovane. Nezaposlenima bi obezbjedio da se takve aktivnosti evidentiraju na biorima rada kao referense kod dobijanja posla a studenti bi dobijali neke forme verifikacije (diplome) da su ucestvovali u takvim programskim aktivnostima. Ako bi studenti ispoljili veci oblik strucnog istrazivackog rada i ako bi se moglo skupiti dovoljan broj strucnih radova organizvao bi strucni simpozijum za studente, gdje bi studenti prezentirali svoje strucne radove, projekte, organizovao konkurse za nabolji rad, najkvalitetnije projekte bih publikovao na posebnom dijelu web prezentacije opstine itd.
Bravo! :thumbup: BTW, mislim da sam negdje pročitao da su obdaništa u Zenici krcata a roditelji ne mogu naći mjesta za svoju djecu, tu bi se trebalo nešto uraditi.
kuma

#30 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by kuma »

@belfy i toto dobri postovi...

Sto se tice mosta jalija-londja-crkvice ne svidja mi se ta ideja, kad bi de rijesilo prosirenje jednog mosta koji vec postoji bilo bi puno lakse... Pa ne mora nam sve biti od-do :) malo i okolo, nismo NY brate dragi :).

Nego, mogli smo mi i stranku formirati :), za sada nam ide dobro heheh
Eborg

#31 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

"Glasajte za nas, mi jedini smo spas!" :D

I ja mislim da nema potrebe za tim ekspres-konekcijama, proširenje dva mosta je jedina realna ali i strašno skupa opcija.

Evo i recimo granta koji daje holandska ambasada:

Small Development Grants / Matra KAP

The Embassy administers a fund for small grants. In principle a wide variety of projects in the area development cooperation can be supported. Proposals such indicate their relevance for the eradication of poverty. Small development Grants are exempt from the above mentioned grants ceiling. In general, the proposed budget should not exceed KM 30.000,-. Proposals should contain a clear definition of inputs, outputs and results, and should be accompanied by an itemized budget. Activities should be limited in time and scope. Preference will be given to proposals that benefit vulnerable groups in society and that are promoting reconciliation. Only proposals drafted in the English or Dutch language can be taken into consideration. The same organization is not to be funded more than twice in succession.

Ja bih s ovim recimo pokrenuo sistem "communal gardeninga" kao što ih imaju veliki gradovi a to danas rade penzioneri na obali Bosne na potezu od južnog do sjevernog ulaza u grad. Obezbijedio bih ljudima koji bi učestvovali u projektima besplatan javni prijevoz na linijama koje idu tamo i neke osnovne stvari poput alata, sjemena i sl. Isto tako, trebalo bi urediti tu zemlju uz rijeku koja je ionako općinska. Dakle, 'em je zdravo, 'em bi ljudi mogli uzgajati sebi povrće za ličnu upotrebu. :)
kuma

#32 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by kuma »

Ima li neke sanse da neko iz vijeca ili oko nacelnika ovo procita :)?

"Glasajte za nas, mi jedini smo spas!" 8) ima li ko da bi finansijski podrzao osnivanje stranke :)?
Toto

#33 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Toto »

Eborg wrote: Evo i recimo granta koji daje holandska ambasada:
Ova ideja za grant je jako dobra. Prijedlog projekta bi bio konkurentniji kada bi za njega aplicirala neka NVO a opcina bila jedan od implementig partner. Nek opcina ustupi zemljiste i mozda neki manji objekat uz to zmeljiste, da se ima gdje ostavit alat i pribor.
Ako je udruzenje penzionera registrovano i ima svoj ziro-racun: najbolje bi bilo da ga oni implementiraju. Penzioneri su najbolji impleneting partneri i genijalci u savjesnosti i korektnosti, a mozda su neopravdano iz zapostavljeni. Neka neka NVO koja okuplja mladju uzme ucesce i podrazi penzionere tako sto ce volonterski pomoci penzionerima da naprave projekat i da ga implementiraju. Ova generacijska suradnja i ucesce vise partnera u implenetaciji ce projekat uciniti jos konkurentnijim.
belfy

#34 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by belfy »

moram da vas ispravim za ovaj grant. izgleda da ne citate sta pise ili preskacete dijelove. ovaj grant se uopste ne bi mogao koristiti za ideju koju je rekao eborg. naime lijepo pise: "Proposals such indicate their relevance for the eradication of poverty." - sto znaci za istrebljenje (smanjenje) siromastva. k tome jos na kraju dodano i "Preference will be given to proposals that benefit vulnerable groups in society and that are promoting reconciliation." - sto znaci da ce prednost biti data prijedlozima od kojih korist imaju ranjive grupe (manjine npr.) u drustvu koje promovise pomirenje. dakle nikakvo sadjenje bilja i uljepsavanje travnjaka i okolisa ne dolazi u obzir. eborg, i pored tvoje dobre volje trebas prvo malo obratiti paznju na detalje. neznam koliko imas iskustva sa ovakvim stvarima, ali svaka fondacija ili bilo ko drugi ko daje grant, donaciju ili dotaciju tacno specificira na sta zeli da se njegove pare utrose. takodjer, treba imati na umu da postoje periodi u kojima se forsiraju odredjena podrucja. to obicno budu periodi od 1-4 godine gdje europa konkretno daje pare za jednu glavnu stvar, ali ti dozvoljava manje iznose za srodne stvari. ambasade, s druge strane, obicno uvijek daju pare za jedno te isto polje i ono se rjedje mijenja. elem, da ne trubim nadalje, prijedlog za implementiranje ove ideje preko ovakvog granta je promasaj. uostalom, posto ova tvoja ideja ne zahtijeva uopste velike finansije to bi opcina sama mogla podnijeti bez problema. dovoljno bi bilo da se aktivira neko drustvo ala "zeleni gorani" koji ce traziti od opcine samo novac za sredstva, a rad nuditi od sebe i ta ideja moze raditi bez problema.
kada sam ja pominjao evropske fondove mislio sam na projekte velicine 100k-1M EUR. sa tim parama se moze mnogo vise od uredjivanja estetike grada, a estetika uopste ne bi trebala biti prioritet.
Toto

#35 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Toto »

@belfy

necu te ispravljati iz dva razloga:
-sve sto si naveo je korektno i ovakvom pogledu se nema sta ispravljat, ali nisam bas siguran da je on jedini ispravan i moguc;
-jer ne mislim da je moje razumjevanje kriterija ovog granta i @eborgove ideje jedino ispravno, pa da ja ispravljam drugacija razumjevanja.

Medjutim, hocu polemisat na ovu temu.
U grantu su istaknuta tri kriterija i to bas ovakavim redosljedom:
-ciljnja grupa (korisnici) su ranjive grupe;
-podrucje djelovanja/ aktivnosti koje su fokusirane na smanjenje siromastva;
-pomirenje.
Da li su ranjive grupe samo manjine? Manjine su Romi ali i neke druge manjinske zajednice. Romi jesu siromasni, ali zato neke druge manjinske zajednice nisu siromasne. Ako nam se cini da su Romske zajednice najkonkurentnije sa stanovista ovoga granta onda se postavlja pitanje sa kim su to romske zajednice u svadji, pa da projekat treba promovirati pomirenje ..

Mogu li se u kategoriju ranjivih grupa svrstati stare osobe, osobe sa posebnim potrebama, osobe sa umanjenim radnim sposobnostima, nezaposleni.
Penzioneri jesu ranjiva grupa zbog svojih godina, umanjenih radnih sposobnosti, a velika vecina njih su u zonama ili na ivici siromastva.

U propozicijama jeste pomenuto pomirenje, ali mi je nejasno kako i sa cime/kime miriti ranjive grupe putem iskorjenjivanja/smanjanja siromastva. Koliko ja znam: kod nas su posvadjane politicke opcije, nacionalne i etnicke gupe... ali, kako sad tu posvadjanost povezati sa siromastvom i ranjivoscu ciljne grupe. Necemo zar sada ici po Zenici i traziti penzionere, osobe sa posebnim potrebama, i druge ranjive grupe koje su posvadjane sa drugim penzionerom, osobama itd.

Imam dojam da ovaj kriterijum pomirenja ne mora biti od presudnog uticaja ako se osmisli projekat koji bi u potpunosti ispunio prva dva kriterija i neke druge uvjete...

Jasno je da postoje mogucnosti da se osmisle projekti gdje se pomirenje postavi u prvi plan

Koliko sam ja razumio @eborgovu zamisao ona je zasnovana na ideji da se ranjiva grupa (penzioneri) sopstvenim angazmanom (proizvodnjom hrane) bore protiv siromastva i tako smanje svoju ranjivost na siromastvo i glad kojom su izlozeni.

Sa stanovista ova dva kriterijuma @eborgov prijedlog ima izvjesne sanse. Upravo zato sto ima izvjesne sanse: ideju treba uobliciti u projektni prijedlog i poslati. Grantove ne dobijaju samo oni projekti koji nisu konkurisali.
belfy

#36 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by belfy »

cuj, naravno da svako moze citati kako zeli, ali u datim propozicijama stoje jasno definisani kriteriji. moje licno misljenje sam dao iznad i tvrdim da veza izmedju ideje eborga i zahtjeva granta ne stoje.
mozemo ja i ti sada potrositi kilometre tastature u usaglasavanju definicije ugrozene grupe, ali nas zakljucak se nece doticati onih koji daju grant. u nasoj drzavi penzioneri mozda i jesu ranjiva grupa, ali cinjenica je da imaju kakve-takve prihode i da penzioneri u stranim drzavama (a ovo je grant strane ambasade) zive relativno dobro. dakle nije pitanje kako ja i ti vidimo penzionere, nego kako ih oni vide. naravno, ti uvijek mozes pokusati da im docaras situaciju, ali tu samo govorimo o sansi uspjeha, a ne o prolazu. po meni je ranjivija bilo koja grupa koja nema primanja. to mogu biti djeca bez staratelja, invalidi bez posla, pa cak i svi nezaposleni ljudi na birou i slicno... manjine sam naveo samo kao primjer.
no, ovo o cemu ja i ti sada pricamo je potpuni off topic. ja sam svojim prethodnim postom samo htio ukazati na gresku u pristupu. ova tema ne bi trebalo da se uopste zadrzi ni na ovom grantu, niti ideji koja se vezala za njega, a ponajmanje na definisanju uslova granta.
Toto

#37 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Toto »

@belfy
Ne djelim misljenje da su ove moje i tvoje opservacije oftopicne. Ove nase polemike su besplatan konsaltig virtuelnom zenickom gradonacelniku, vijecniku, volonteru ..
Glavni zadatak gradonacelnika i vijecnika i jeste u tome da identificiraju potrebe/problema svoje zajednice i pronadu nacina da se te potrebe/problemi realizuju/rijese.
ZA virtuelnog gradonacelnika/vijecnika je vaznije da kvalitetno osmisli projekate i napise projektni prijedlog; a ono sto je najvaznije je da konkurise, a ne da "gata" o tome: "sta bi bilo - kad bi bilo"..

@edit
Ambasade imaju manje grantove koji su vecinom prilagodjeni uslovima zemlje u kojima ambasade djeluju. Ti grantovi su u pravilu dijelovi nekog sireg projekta - u ovom slucaju je to: "Matra KAP" koje realizuju razvojne agencije ili neke druge agencije zemalja donatora. Ambasade preuzimaju manje grantove iz ovih vecih projekata upravo zato da bi neke globalne kriterije prilagodili uslovima zemlje u kojoj djeluju i omogucile pristup fondovima onim grupama koje se ne mogu pojaviti u tim vecim i opcim projektima.
Eborg

#38 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Ma u redu je, ne moramo odmah frku dizati. :) I ja sam napravio grešku jer sam samo ovlaš pročitao grant koji sam uzeo za primjer a naveo ideju koju imam od ranije. Obojica imate pravo u određenim stvarima. :thumbup:

Uvijek ima grantova za koji se mogu izmisliti projekti i projekata za koji se mogu naći grantovi. :)
Toto

#39 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Toto »

Eborg wrote:Ma u redu je, ne moramo odmah frku dizati. :) I ja sam napravio grešku jer sam samo ovlaš pročitao grant koji sam uzeo za primjer a naveo ideju koju imam od ranije. Obojica imate pravo u određenim stvarima. :thumbup:

Uvijek ima grantova za koji se mogu izmisliti projekti i projekata za koji se mogu naći grantovi. :)
kakva frka :D :D
zar se ne moze forumat i na ovu temu
ja sma ubjedejn da ova ideja sa community gardeningom kao nacim jacanja ugrozenih grupa ima konkuretske sposobnosti i bila bi prava steta ne kokurisati u ovj grant sa ovom idejom
Evo desetak projekata ovoga tipa u BiH koji su vec rezalizovani u BiH. Na mapi nema Zenice. A valjalo bi pogledati ko su bili korisnici.
Community gardening BiH

Image
kamen spoticanja

#40 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by kamen spoticanja »

belfy wrote:moram da vas ispravim za ovaj grant. izgleda da ne citate sta pise ili preskacete dijelove. ovaj grant se uopste ne bi mogao koristiti za ideju koju je rekao eborg. naime lijepo pise: "Proposals such indicate their relevance for the eradication of poverty." - sto znaci za istrebljenje (smanjenje) siromastva. k tome jos na kraju dodano i "Preference will be given to proposals that benefit vulnerable groups in society and that are promoting reconciliation." - sto znaci da ce prednost biti data prijedlozima od kojih korist imaju ranjive grupe (manjine npr.) u drustvu koje promovise pomirenje. dakle nikakvo sadjenje bilja i uljepsavanje travnjaka i okolisa ne dolazi u obzir. eborg, i pored tvoje dobre volje trebas prvo malo obratiti paznju na detalje. neznam koliko imas iskustva sa ovakvim stvarima, ali svaka fondacija ili bilo ko drugi ko daje grant, donaciju ili dotaciju tacno specificira na sta zeli da se njegove pare utrose. takodjer, treba imati na umu da postoje periodi u kojima se forsiraju odredjena podrucja. to obicno budu periodi od 1-4 godine gdje europa konkretno daje pare za jednu glavnu stvar, ali ti dozvoljava manje iznose za srodne stvari. ambasade, s druge strane, obicno uvijek daju pare za jedno te isto polje i ono se rjedje mijenja. elem, da ne trubim nadalje, prijedlog za implementiranje ove ideje preko ovakvog granta je promasaj. uostalom, posto ova tvoja ideja ne zahtijeva uopste velike finansije to bi opcina sama mogla podnijeti bez problema. dovoljno bi bilo da se aktivira neko drustvo ala "zeleni gorani" koji ce traziti od opcine samo novac za sredstva, a rad nuditi od sebe i ta ideja moze raditi bez problema.
kada sam ja pominjao evropske fondove mislio sam na projekte velicine 100k-1M EUR. sa tim parama se moze mnogo vise od uredjivanja estetike grada, a estetika uopste ne bi trebala biti prioritet.
pa i ove dvije stavke apsolutno su spojive...smanjenje siromastva i ekoloski projekti...
u poslovnoj zoni izgraditi fabriku za recikliranje svega i svacega a najvise flasa,casa,plastike,reciklirajuceg smeca svih vrsta,pa bi ona bagra iz krivaca,vardista skupljaja ono sto bacaju u kocevu,isto tako i oni vrli pijacari koji smece istresaju direktno u kocevu...za par markica koje bi dobili oni bi to nosili u fabriku za reciklazu...ono sto bi se bacilo skupljali bi drugi...i koceva i bosna bi konacno pocele da lice na nesto...i ne bi mi cir proradio svaki put kad pogledam korito obe rijeke...nije skupa investicija...direktno zaposleno 20 tak radnika...spoljnih saradnika najmanje 2000 :D ...salu na stranu ekoloska strana price bi bila ispostovana...dok bi najveca sirotinja u svakom trenutku imala nacin da dodje bar do kore hljeba...
Eborg

#41 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

@Toto: Tu ideju kuham u glavi već godinu-dvije, mislim da bi se dobro uhvatila u Zenici jer već imamo takvu pojavu koja je vlastita inicijativa (vjerovatno si vidio isto i na onom brdu kod porodilišta Jezero kada se ulazi u Sarajevo iz pravca Vogošće).

@kamen spoticanja: Istina, no ne govorimo o nekom malom preduzeću koje bi obrađivalo kontejner-dva već nekom relativno velikom postrojenju koje bi pokrivalo cijelu centralnu Bosnu i imalo partnera za sekundarnu proizvodnju. Trebalo bi postaviti kontejnere za odvajanje otpada u cijelom gradu, aktivno skupljati "sirovine" sa otpada i vršiti otkup od ljudi koji bi se toga prihvatili. Također, treba imati u vidu da bi se takvi produkti onda trebali obraditi i tako bi se dobile papirne čaše, novinski papir, ukrasno staklo i slični "jednostavni proizvodi" jer sama sirovina ne generira baš veliki prihod i plasman na tržištu (karton - 59 funti/tona, PET ambalaža - 195 funti/tona itd.) Može se o isplativosti vidjeti više na ovom linku iz čega se da zaključiti da je potrebna čitava sinergija preduzeća i zajednice da bi to uspjelo kako treba:

http://en.wikipedia.org/wiki/Recycling# ... t_analysis

A danas baš nešto gledam, da samo razapneš mrežu s jedne strane Bosne na drugu i čamcem kupiš i istresaš na obalu mogao je čovjek za dan rada komotno uzeti finu svoticu samo na flašama. :D
Globus

#42 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Globus »

Ne znam jel iko spominjao posto nisam citao sve postove .. pogotovo ne ove duge .. ne mogu nesto ovih dana .. al ova 2-3 dana moj stari radi dole na piscu ispituju tlo sta vec .. kaze treba se pravit ona zaobilaznica pa se treba prosirit sve .. tu ce valjda biti novi most pa ispituju mozel nosac tu ici .. nisam pitao znal kako ce to sve ici ali valjda ce skroz sarajevsku i tamo kako vec prosirit ..
Oi

#43 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Oi »

Globus wrote:Ne znam jel iko spominjao posto nisam citao sve postove .. pogotovo ne ove duge .. ne mogu nesto ovih dana .. al ova 2-3 dana moj stari radi dole na piscu ispituju tlo sta vec .. kaze treba se pravit ona zaobilaznica pa se treba prosirit sve .. tu ce valjda biti novi most pa ispituju mozel nosac tu ici .. nisam pitao znal kako ce to sve ici ali valjda ce skroz sarajevsku i tamo kako vec prosirit ..
to ti je glavna gradska magistrala. ruta ide ovako nekako - blatuska petlja - stacionar - tapas - kapija 2 - ten - hkd - carina i sarajevskom do bojinog vira. most se pravi preko koceve, kruzni tokovi ce biti kod tena i na bojinom viru. aplicirali su za neki kredit i cini mi se da ce to brzo krenuti.
Eborg

#44 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Već smo to spominjali i potrebne su milijarde maraka za to jer je to još prijeratni plan. Međutim, planiran je i "tunel" ispod te magistrale kojim bi išli optički kablovi i sve instalacije kako se ne bi razvaljivala ulica kada negdje pukne cijev i sl. Pozitivno sam iznenađen ukoliko će biti nešto od toga.
Globus

#45 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Globus »

Pa et ispitavanje tog tla za most preko Koceve je u toku .. javit cu vam ja rezultate :oops: :D al potrajat ce izgradnja toga .. valja to sve prosirit ..uradit..a tek se ispituje...
dezurni_ucenik

#46 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/03/2016 21:16, edited 1 time in total.
Eborg

#47 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

E i ti odmah po stranačkoj liniji da sređuješ grad! :D "Ko bi gori sad je doli.",a? :evil:
Globus

#48 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Globus »

Valjda za 2-3 mjeseca ce pocet radovi na ovoj cesti dok se obave sva ispitivanja ... a kad ce zavrsit to bog sami zna :oops: i koliko ce para biti ukradeno tu ..
kamen spoticanja

#49 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by kamen spoticanja »

Eborg wrote:@Toto: Tu ideju kuham u glavi već godinu-dvije, mislim da bi se dobro uhvatila u Zenici jer već imamo takvu pojavu koja je vlastita inicijativa (vjerovatno si vidio isto i na onom brdu kod porodilišta Jezero kada se ulazi u Sarajevo iz pravca Vogošće).

@kamen spoticanja: Istina, no ne govorimo o nekom malom preduzeću koje bi obrađivalo kontejner-dva već nekom relativno velikom postrojenju koje bi pokrivalo cijelu centralnu Bosnu i imalo partnera za sekundarnu proizvodnju. Trebalo bi postaviti kontejnere za odvajanje otpada u cijelom gradu, aktivno skupljati "sirovine" sa otpada i vršiti otkup od ljudi koji bi se toga prihvatili. Također, treba imati u vidu da bi se takvi produkti onda trebali obraditi i tako bi se dobile papirne čaše, novinski papir, ukrasno staklo i slični "jednostavni proizvodi" jer sama sirovina ne generira baš veliki prihod i plasman na tržištu (karton - 59 funti/tona, PET ambalaža - 195 funti/tona itd.) Može se o isplativosti vidjeti više na ovom linku iz čega se da zaključiti da je potrebna čitava sinergija preduzeća i zajednice da bi to uspjelo kako treba:

http://en.wikipedia.org/wiki/Recycling# ... t_analysis

A danas baš nešto gledam, da samo razapneš mrežu s jedne strane Bosne na drugu i čamcem kupiš i istresaš na obalu mogao je čovjek za dan rada komotno uzeti finu svoticu samo na flašama. :D
pa nije sporno da fabrika bude veca...mislim da se niko ne bi ljutio :) a i vise bi rijeka bilo cisto
Eborg

#50 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Vala ovolika Zenica bi sigurno količinom otpada uz pravilnu selekciju i promociju mogla podržati jednu ovakvu, naravno veću, fabriku.

http://tesanjweb.com/index.php?option=c ... Itemid=140

Ako jedan Tešanj i okolina mogu onda mogu misliti šta bi mi mogli napraviti. Grad bi mogao aplicirati za neke fondove (ekologija, infrastruktura, projekat edukacije mladih i sl.) te pored svih škola, samoposluga i velikih kvartova postaviti kontejnere za selekciju otpada te organizovati ovakve akcije. A nakon toga ih fino staviti po cijelom gradu. :)
Post Reply