Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Eborg

#1 Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Pošto vidim da ima raznih tema, prijedloga i sličnih rasprava hajde da vidimo ima li konstruktivnih ideja.

Evo, da ste sada novoizabrani gradonačelnik Zenice odnosno vijećnik šta biste uradili? Vjerujem da bi svi govorili o filterima i tim "glupostima" no to je default, džaba čitavu kampanju izgraditi oko toga ukoliko ostatak grada nema šta da jede i slično. To se podrazumijeva.

Uglavnom, šta bi ste vi uradili/predložili? I zamolio bih da bude normalnih, konstruktivnih prijedloga a ne nekih megalomanskih poput tramvaja i trolejbusa (i ja sam za ideju trolejbusa no još po prijeratnim planovima trebalo bi par milijardi KM da se to ostvari) ili nedefinisanih i glupih poput: "Zaposlio bih mlade." I govorimo o nekim normalnim uslovima a ne pesimističkim projekcijama:"Odbit će ti prijedlog jer nisi njihova stranka."

Evo šta bih ja uradio:

1) zabranio bih gradnju ovog planiranog žepačkog shopping centra u Parku rudara (park nasuprot "Hrvatskog doma") - što će nam još jedan trgovački centar kada i ovaj nije do kraja napunjen a i gradi se Hass pored kasarne dok je Talić zaustavio izgradnju svog. Izgradnja nečeg ovakvog bi samo još više uništila male biznise te bi na papiru napravila 50 novih radnih mjesta a uništila 80. Tamo treba napraviti fin park, eventualno sa fontanom i sl., za pročitati knjigu, sjesti sa djevojkom i sl.

2) pokrenuo bih akciju oživljavanja javnog prijevoza gdje bi autobusi dolazili svakih 20-tak min i pokrivali veće područje grada (ovako imamo samo ove poluseoske autobuse a za čitav život u gradu sam možda dvaput sjeo u bus s obzirom kako je organizovan taj prijevoz);

3) pošto ne vjerujem u zeničku i općenito BH politiku isključivo uslužnih djelatnosti fokusirao bih se na razvoj male i srednje proizvodnje, pa možda čak i velike ukoliko bi bilo prilike a ne bi trošio pare i prostor na shopping centre i slično;

4) ne znam u čijoj je nadležnosti no ja bih čitav onaj metalurški institut u saradnji sa kantonom pretvorio u kampus jer bruku prostora ne koriste;

5) dao bih koncesiju na 30-40 godina za izgradnju žičare Kamberovića polje - Smetovi ukoliko bi to bilo moguće;

6) 60% vremena bih posvetio učešću u evropskim razvojnim fondovima gdje se može uzeti bruka para za razvoj grada.

Ima more ideja, ajde da čujemo ostale. :)

:bih:
kuma

#2 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by kuma »

Eborg za gradonacelinika ;-)

Salu na stranu - jako zanimljiv post sa kojim se slazem u potpunosti.
1. dodala bih pronalazak rjesenja za smanjenje opterecenosti dva gradska mosta
2. rjesavanje pitanja blatuskog naselja - izgradnja stambenog kompleksa
...
Eborg

#3 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Jednog dana kada se Proviđenje smiluje. :D

O mostovima sam i ja razmišljao samo to nisam navodio ovdje. Uglavnom, najbolje bi bilo oba mosta "poduplati" tj. da budu po 4 trake ukupno, 2 za jedan pravac. Međutim, to bi zahtijevalo dosta novca i žrtve pošto bi prvo uzelo prostora riječnoj adi ali i igralištu/parkingu na Kamberovića polju. Vrlo vrlo skup i kompleksan projekat ali neophodan.

A ne kontam šta treba u Blatuši, kakvo stambeno naselje? Tamo je najkritičnije srušiti one grozne napuštene barake koje su u državnom vlasništvu i eventualno bolje osvijetliti taj dio grada.
iz dna duše

#4 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by iz dna duše »

Eborg wrote:Jednog dana kada se Proviđenje smiluje. :D

O mostovima sam i ja razmišljao samo to nisam navodio ovdje. Uglavnom, najbolje bi bilo oba mosta "poduplati" tj. da budu po 4 trake ukupno, 2 za jedan pravac. Međutim, to bi zahtijevalo dosta novca i žrtve pošto bi prvo uzelo prostora riječnoj adi ali i igralištu/parkingu na Kamberovića polju. Vrlo vrlo skup i kompleksan projekat ali neophodan.

A ne kontam šta treba u Blatuši, kakvo stambeno naselje? Tamo je najkritičnije srušiti one grozne napuštene barake koje su u državnom vlasništvu i eventualno bolje osvijetliti taj dio grada.
I one betonske nebodere u Blatuši bar malo obojiti...
Kada ih pogledam, uvijek imam osjećaj da će se srušiti kao kula od karata, a i djeluju mi kao na brzinu "sklepani"-nehumani nekako, a lamelu koja je na najudarnijem mjestu treba također srediti...
Inače, slažem se sa svim ostalim tačkama, nabrojanim u Eborgovom postu...
kuma

#5 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by kuma »

Pa bas to sam i mislila sto se tice Blatuse, da se sruse one barake i napravi neki stambeni normalan komplex koliko je to moguce... i u Radakovu isto tamo preko puta skole.... Sto se tice mostova to sa dodatne dvije trake sam i ja smislila kao najbolju opciju.
Isto treba malo srediti onaj dio oko automoto kluba, vatrogasnu stanicu, kupiti im normalno vozilo i modernizovati ih.
Ozivjela bih i onaj park kod odbanista, onaj bazen i osvjetlila ga...
I da.. Eborg, imas moj glas a i lobiracu za tebe :)
Eborg

#6 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Ne znam, velike su to pare da bi se trošile samo na estetiku. Za taj novac (minimalno 1-2 miliona KM, ogromne su to površine koje su teško pristupačne) se može odraditi solidan projekat kojim bi se recimo kupili kontejneri za selekciju otpada a da ne bacamo sve ovako kao seljaci.

Možda ja to kruto odviše posmatram no mislim da ne treba budžet trošiti na fasade, uljepšavanja koja nisu neophodna i slično barem u jednom mandatu od 4 godine. Mislim da čitav budžet treba posvetiti isključivo rastu GDP-a jer lokalna zajednica na osnovu poreza tako više zarađuje. Dakle, ako je npr. godišnji budžet 100 miliona pravilnim radom bi naredne godine bio 105 miliona, naredne godine još veći i tako dalje.

Dakle, ponavljam još jednom, mislim da treba napraviti dugoročni plan u kojem bi Zenica "proizvodila" pare a od tih "viškova" koji se ostvare se može ganjati estetika sa fasadama koje treba popraviti samo radi gledanja a ne radi sigurnosti. Džaba nam nove fasade ako su nam rupe po cestama koje su ekonomski i životno bitnije.

BTW, jedan od najvećih projekata bi svakako trebao biti sistem kooperacije/sudioničarstva u kojem bi općina davala zemljište na koncesiju od 20-30 godina za velike biznise (100+ radnika ili visokoprofitabilna postrojenja) i o svom trošku dovodila struju, vodu i sl. kako bi bolje privukla velike investitore. Zenica bi mogla strašne pare zaraditi na reciklaži papira, stakla i plastike i konsekventno obradi sekundarnih sirovina. To su pare koje leže oko nas a čitavu centralnu Bosnu bi mogli pokriti.
Eborg

#7 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

kuma wrote:Pa bas to sam i mislila sto se tice Blatuse, da se sruse one barake i napravi neki stambeni normalan komplex koliko je to moguce... i u Radakovu isto tamo preko puta skole.... Sto se tice mostova to sa dodatne dvije trake sam i ja smislila kao najbolju opciju.
Isto treba malo srediti onaj dio oko automoto kluba, vatrogasnu stanicu, kupiti im normalno vozilo i modernizovati ih.
Ozivjela bih i onaj park kod odbanista, onaj bazen i osvjetlila ga...
I da.. Eborg, imas moj glas a i lobiracu za tebe :)
Hvala na povjerenju, svakako bih jednog dana pokušao ući u gradsko vijeće za početak. :)

Vatrogasna stanica jeste kritična i sigurno bi se to moglo riješiti na vrlo elegantne načine. Nama je Gelsenkirchen partner-grad još od sedamdesetih godina prošlog vijeka i svakako da bi se to moglo riješiti makar donacijom jer su oni zakonski dužni riješiti se vozila koja dosegnu određenu starosnu granicu a u EU to niko ne kupuje. A nama je vatrogasni kamion od 7-8 godina super s obzirom da su ovi stariji od 30 godina. Isto tako, samo holandska ambasada je izdvojila na desetine miliona eura za projekte razvoja infrastrukture i te pare niko ne uzima.

Problem Zenice je što se bez eksproprijacije privatnih posjeda u centru ne može dalje širiti. Blatušu treba popuniti novom izgradnjom, slažem se ali mora se krenuti u ozbiljnije planiranje grada.

Gradonačelnik Zenice treba biti prvenstveno menadžerski nastrojen koji će gledati da privuče što više novca a što efikasnije investira ono što ima. Prošlo je vrijeme socijalne države i radnih akcija.
Last edited by Eborg on 04/01/2010 11:05, edited 1 time in total.
kuma

#8 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by kuma »

Ja mislim da se u Zenici mogu napraviti pare, imamo zone industrijske i to treba iskoristiti...
Nedavno sam cula jednu pricu...U ona vremena nesto smo morali kupiti, mnogi iz Evrope htjeli su nam to prodati ... mogli smo birati od koga hocemo kupiti pa je bivsi nam predsjednik rekao da kupicemo od onih koji nam pruze saradnju tj da uzmu nase radnike i odvedu ih na obuku i zaposlenje u neke druge zemlje te osnuju ogranak preduzeca kod nas koje ce finansirati nasa drzava.... I tako da smo kupili dobro opremu, dobili dobre i obucene strucnjake i posao za bar jos generacju... Ovi sad samo znaju trositi i to tudje pare, kredite itd...
iz dna duše

#9 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by iz dna duše »

Eborg wrote:Ne znam, velike su to pare da bi se trošile samo na estetiku. Za taj novac (minimalno 1-2 miliona KM, ogromne su to površine koje su teško pristupačne) se može odraditi solidan projekat kojim bi se recimo kupili kontejneri za selekciju otpada a da ne bacamo sve ovako kao seljaci.

Možda ja to kruto odviše posmatram no mislim da ne treba budžet trošiti na fasade, uljepšavanja koja nisu neophodna i slično barem u jednom mandatu od 4 godine. Mislim da čitav budžet treba posvetiti isključivo rastu GDP-a jer lokalna zajednica na osnovu poreza tako više zarađuje. Dakle, ako je npr. godišnji budžet 100 miliona pravilnim radom bi naredne godine bio 105 miliona, naredne godine još veći i tako dalje.

Dakle, ponavljam još jednom, mislim da treba napraviti dugoročni plan u kojem bi Zenica "proizvodila" pare a od tih "viškova" koji se ostvare se može ganjati estetika sa fasadama koje treba popraviti samo radi gledanja a ne radi sigurnosti. Džaba nam nove fasade ako su nam rupe po cestama koje su ekonomski i životno bitnije.

BTW, jedan od najvećih projekata bi svakako trebao biti sistem kooperacije/sudioničarstva u kojem bi općina davala zemljište na koncesiju od 20-30 godina za velike biznise (100+ radnika ili visokoprofitabilna postrojenja) i o svom trošku dovodila struju, vodu i sl. kako bi bolje privukla velike investitore. Zenica bi mogla strašne pare zaraditi na reciklaži papira, stakla i plastike i konsekventno obradi sekundarnih sirovina. To su pare koje leže oko nas a čitavu centralnu Bosnu bi mogli pokriti.
Ja i nisam rekla da se to mora neizostavno "uljepšavati" iz budžeta. Ali bi bilo dobro imati gradonačelnika koji bi motivisao građane da sami osjete potrebu da malo, ponekada ne sa tako puno para, uljepšaju svoju okolinu. Naime, zgradu u kojoj ja živim, mi stanari sami uljepšavamo i renoviramo. Svaki puta nešto drugo, ne košta puno, kada se daje mjesečno i moram piznati da je od jedne oronule zgrade, nakon rata nastala pristojna zgrada u kojoj sve funkcioniše i ljepše izgleda. Ja volim Zenicu i navela sam primjere onih stvari koje nama, koji prođemo kroz Zenicu ili se zadržimo nakratko u njoj, bode oči.
A za dosta navedenog u ostalim postovima: razdvajanje smeća, uređenja zelenih površina itd nije uvijek potrebno puno para, ako imate načelnika općine sa liderskim osobinama, koji može povesti i motivisati ljude.
Mostovi su nešto drugo, to je već povelika stavka, ali i to se u nekim gradovima riješilo uz pomoć donacija nekih vlada (Japan npr. je dosta investirao u gradnju mostova, cesta...)
Eborg

#10 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

To je već druga stvar, apsolutno se slažem. :)

Most svakako treba finansirati iz stranih grantova i projekata, toga ima samo treba biti sposoban i prihvatiti se posla.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#11 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Toto »

svaku slobodnu ledinu bi pretvorio u neko sportsko igraliste za djecu ...ako nema para za asfalta ima ravnat ledinu za ragbija..
a svu obalu Bosne kroz carsiju pretvoriti u setaliste i zemljane biciklisticke staze
Eborg

#12 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Toto wrote:svaku slobodnu ledinu bi pretvorio u neko sportsko igraliste za djecu ...ako nema para za asfalta ima ravnat ledinu za ragbija..
a svu obalu Bosne kroz carsiju pretvoriti u setaliste i zemljane biciklisticke staze
Ja bih išao i na promociju aktivnog bavljenja sportom po klubovima. To implicira da bi prvo klubove trebalo očistiti od hamelja pa onda pokrenuti omasovljavanje omladinskih pogona. A i tu se da mnogo mnogo uraditi, znam jer imam određenog iskustva u razvoju klubova i strašno je koliko ne iskorištavamo svoje potencijale. :)
nellington

#13 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by nellington »

Toto wrote:svaku slobodnu ledinu bi pretvorio u neko sportsko igraliste za djecu ...ako nema para za asfalta ima ravnat ledinu za ragbija..
Nažalost, trenutna politika u gradu je okupiranje svake ledine i prodavanje zemljišta pod građevinsko po visokim cijenama (čime se načelnik na sva usta hvali), a zatim izgradnja 'stambeno poslovnih objekata' upitne koristi i rentabilnosti. Na jednoj od tih ledina - zelenih površina, molit ću lijepo! sam djetinjstvo ostavio, da bi za godinu dana tu niklo 'to nešto'. Eh toj politici bih stao u kraj.

Nadalje, rješenje grijanja jednom zauvijek. Ne znam kako, ali bi mi to bio strateški cilj.

Oh da, inspekcijski poslovi bi se obavljali revnosnije, odgovornije i intenzivnije. Lično bih se za to postarao.

Što se ostalih stvari koje bi se u Zenici trebale po mom mišljenju promijeniti... Za to bih morao biti rektor Univerziteta, ili kantonalni ministar koječega...
Eborg

#14 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Problem je što se misli da će Kamberovića polje kompenzirati sva ta urbanistička divljačenja na zelenim površinama. Nije ovo New York pa da imamo Central Park a oko njega u radijusu od 20 km beton i zgradurine.

Mislim da bi se i sa turizmom moglo dosta uraditi, Vranduk je tu a i može se promovirati planinarenje i eko-turizam što prvenstveno privlači starije turiste.

Isto tako, ne znam kakvi su nam aeropotencijali za vjetrenjače po onim brdima oko Zenice koja ionako nisu dovoljno naseljena. Ako nemaš para makar prodaš/iznajmiš koncesiju.
Oi

#15 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Oi »

saobracaj je los!
dva mosta su premalo da spoje dvije obale grada. belaj je ako ces iz blatuse u crkvice, opcije su ti ta dva mosta. preko m17 je rutavo, jer zna biti guzva na juznom ulazu u grad (potez jabuka - drveni most). moj prijedlog: kvalitetnom cestom spojiti pehare i crkvice, pa ako treba i tunel ispod crkvickog.
Eborg

#16 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Po prijeratnim planovima ona cesta koja vodi od stacionara pored industrijske škole i Tapasa i izlazi kod Tena je trebala biti brza široka cesta s tim da bi onda od Tena preko Carine i čitavom Sarajevskom isto išla ona široka cesta sa 4 trake. Ali, kao što rekoh, to su prijeratni planovi. :-)

Najkritičnija su definitivno ona dva mosta, pogotovo pored shopping centra, tamo je saobraćaj katastrofa.
Oi

#17 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Oi »

Eborg wrote:Po prijeratnim planovima ona cesta koja vodi od stacionara pored industrijske škole i Tapasa i izlazi kod Tena je trebala biti brza široka cesta s tim da bi onda od Tena preko Carine i čitavom Sarajevskom isto išla ona široka cesta sa 4 trake. Ali, kao što rekoh, to su prijeratni planovi. :-)
to ti je projekat glavne gradske magistrale, koji je usvojen, aktuelan i cini mi se da su dobili nekakav kredit za njega i da ce se to poceti raditi ove godine (huso kaze :D ). prva etapa ide od blatuske petlje do bojinog vira, a druga ide negdje preko lukovog polja i spaja se sa m17.
Najkritičnija su definitivno ona dva mosta, pogotovo pored shopping centra, tamo je saobraćaj katastrofa.
GGM je dobar projekat, ali ne rjesava ta dva mosta. po meni je kriticniji drveni most i nastavak prema raskrsnici kod doma penzionera. za tu dionicu postoji plan da se prosiri na 4 trake. ne znam kako, vjerovatno ce sadasnji most pojacat, a za pjesake osposobiti one kule strarog mosta.
u zenici je najteze preci preko bosne i zato spominjem varijantu da se kvalitetnom cestom spoji blatuska petlja/pehare i crkvice i time ljudi koji iz nove zenice idu ka crkvicama, ne bi opterecivali bulevar i mostove. pruzanjem ceste tom dionicom, ozivio bi se prostor koji je sad obicna livada. ipak tu ima jedan problem, tu su privatna vlasnistva, a nasa opcina bas i ne voli da otkupljuje privatnu svojinu, vec gradi samo na opcinskim zemljistima! 8-)
Globus

#18 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Globus »

Most koji ce spojit Jaliju-Londzu i Crkvice ne zanima me kako to izvest i na sta bi licilo :D
Oi

#19 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Oi »

Globus wrote:Most koji ce spojit Jaliju-Londzu i Crkvice ne zanima me kako to izvest i na sta bi licilo :D
lansirna rampa :D
lord-executioner

#20 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by lord-executioner »

Po meni, prioritet bi morala biti proizvodnja; sve sto se moze izvesti da se u Zenici i u blizoj okolini pokrenu proizvodni kapaciteti, srednje i velike tvornice koje ce dugorocno obezbijediti zaposljavanje velikom broju Zenicana. Zeljezara je to pruzala nekada, ali sa danasnjim trzistem i njegovim zahtjevima otvorene su mogucnosti za ekolosko prihvatljivija postrojenja i proizvodne procese. Zasto ne npr. velike tvornice tehnicke robe, tvornice kanditnih proizvoda, uopce tvornice proizvoda koji mogu dobrim omjerom cijene i kvalitete konkurirati uvoznim, pospjesiti domacu privredu, kao i olaksati potrosnju stanovnistvu danas kad je cijena potrosacke korpe u nesrazmjeri sa prosjecnom platom. U sustini to nije recept samo za Zenicu, to je recept za cijelu BiH kojoj ocajnicki treba dizanje standarda. Nisam aficionado teorija zavjere, ali sam siguran da je stanje u BiH ovakvo jer vlastima odgovara siromasna BiH; fukaru je najlakse zabudalesati. Kojeg to covjeka koji ima par hiljada plate zanima je li mu komsija Bosnjak, Hrvat, Srbin? Samo dobra privreda je rjesenje. Eborg, sa takvim idejama imas i moj glas :)
iz dna duše

#21 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by iz dna duše »

lord-executioner wrote:Po meni, prioritet bi morala biti proizvodnja; sve sto se moze izvesti da se u Zenici i u blizoj okolini pokrenu proizvodni kapaciteti, srednje i velike tvornice koje ce dugorocno obezbijediti zaposljavanje velikom broju Zenicana. Zeljezara je to pruzala nekada, ali sa danasnjim trzistem i njegovim zahtjevima otvorene su mogucnosti za ekolosko prihvatljivija postrojenja i proizvodne procese. Zasto ne npr. velike tvornice tehnicke robe, tvornice kanditnih proizvoda, uopce tvornice proizvoda koji mogu dobrim omjerom cijene i kvalitete konkurirati uvoznim, pospjesiti domacu privredu, kao i olaksati potrosnju stanovnistvu danas kad je cijena potrosacke korpe u nesrazmjeri sa prosjecnom platom. U sustini to nije recept samo za Zenicu, to je recept za cijelu BiH kojoj ocajnicki treba dizanje standarda. Nisam aficionado teorija zavjere, ali sam siguran da je stanje u BiH ovakvo jer vlastima odgovara siromasna BiH; fukaru je najlakse zabudalesati. Kojeg to covjeka koji ima par hiljada plate zanima je li mu komsija Bosnjak, Hrvat, Srbin? Samo dobra privreda je rjesenje. Eborg, sa takvim idejama imas i moj glas :)
Proizvodnja, proizvodnja je baza za sve ostalo, u cijeloj BiH, a na tome se veoma malo radi, država ne čini ništa da podstiče proizvodnju...
Ako nema baze, nadogradnja nije nadogradnja, nego se ruši kao kula od karata...
Eborg

#23 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

Oi wrote:GGM je dobar projekat, ali ne rjesava ta dva mosta. po meni je kriticniji drveni most i nastavak prema raskrsnici kod doma penzionera. za tu dionicu postoji plan da se prosiri na 4 trake. ne znam kako, vjerovatno ce sadasnji most pojacat, a za pjesake osposobiti one kule strarog mosta.
u zenici je najteze preci preko bosne i zato spominjem varijantu da se kvalitetnom cestom spoji blatuska petlja/pehare i crkvice i time ljudi koji iz nove zenice idu ka crkvicama, ne bi opterecivali bulevar i mostove. pruzanjem ceste tom dionicom, ozivio bi se prostor koji je sad obicna livada. ipak tu ima jedan problem, tu su privatna vlasnistva, a nasa opcina bas i ne voli da otkupljuje privatnu svojinu, vec gradi samo na opcinskim zemljistima! 8-)
Pa dobro, realno ni jedna općina ne voli kada se mora vršiti eksproprijacija jer je to finansijski nepovoljnije po općinu. Isto tako, ako se ne varam naš Zakon o eksproprijaciji FBiH značajno usporava taj proces jer je procedura bolno sitničava i spora.

A Drveni most i taj dio prema Domu penzionera je izazov riješiti s obzirom da je dalje groblje i turbe u koje se baš i ne treba dirati a onu dodatnu stazu pored Babine rijeke su prekrili zemljom i uključili u groblje. No, kada se ima volje dalo bi se i to riješiti. :)
Eborg

#24 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by Eborg »

lord-executioner wrote:Po meni, prioritet bi morala biti proizvodnja; sve sto se moze izvesti da se u Zenici i u blizoj okolini pokrenu proizvodni kapaciteti, srednje i velike tvornice koje ce dugorocno obezbijediti zaposljavanje velikom broju Zenicana. Zeljezara je to pruzala nekada, ali sa danasnjim trzistem i njegovim zahtjevima otvorene su mogucnosti za ekolosko prihvatljivija postrojenja i proizvodne procese. Zasto ne npr. velike tvornice tehnicke robe, tvornice kanditnih proizvoda, uopce tvornice proizvoda koji mogu dobrim omjerom cijene i kvalitete konkurirati uvoznim, pospjesiti domacu privredu, kao i olaksati potrosnju stanovnistvu danas kad je cijena potrosacke korpe u nesrazmjeri sa prosjecnom platom. U sustini to nije recept samo za Zenicu, to je recept za cijelu BiH kojoj ocajnicki treba dizanje standarda. Nisam aficionado teorija zavjere, ali sam siguran da je stanje u BiH ovakvo jer vlastima odgovara siromasna BiH; fukaru je najlakse zabudalesati. Kojeg to covjeka koji ima par hiljada plate zanima je li mu komsija Bosnjak, Hrvat, Srbin? Samo dobra privreda je rjesenje. Eborg, sa takvim idejama imas i moj glas :)
Zahvaljujem, zahvaljujem. :kravata:

Pogledaj samo teme koje je @Toto pokretao na drugim podforumima, tu ima bruka ideja koje se mogu iskoristiti za pokretanje malih i srednjih pa konsekventno i velikih biznisa. Po nekom mom uvjerenju općina treba da bude partner svim potencijalnim investitorima na koje neće samo čekati već će ih aktivno tražiti i privlačiti raznim ponudama i saradnjama. Općina sa svoje strane značajno može skratiti proceduru otvaranja firmi koje ovako traju jako dugo i napustiti filozofiju gdje je bolje zaraditi 100 000 KM od taksi na šalterima nego žrtvovati taj novac u korist općeg dobra zajednice i investicija i indirektno "proizvesti" 2-3 miliona KM što će značajno ojačati biznise u gradu, zaposliti ljude te dopuniti budžet. I vuk sit i ovce na broju. A gradonačelnik treba da bude moderna osoba sa međunarodnim iskustvima i kontaktima koja može otići usred Osla, Torina, Stuttgarta, Londona i kao prvo predstaviti svoj grad i lobirati za njega a ne samo da se ide da guza vidi puta.

Također, razmišljam o tome kako su intelektualci i ugledni građani zapostavljeni u ovom gradu. Vrhunac njihovog utjecaja se svodi na to da konstatuju da su dojučerašnji anonimusi i mediokriteti preuzeli instrumente i onda imamo "rezultate" u određenim područjima kakve imamo. Jedva se čeka da se neko šutne u penziju i da se ugrabi pozicija. Trebamo odustati od onog podaničkog mentaliteta gdje je gradonačelnik alfa i omega koja može zapošljavati svoje tetiće i bratiće (ne impliciram da to radi sadašnji gradonačelnik) i da je on Mesija koji će spasiti grad. Dakako da postoji ogroman stepen odgovornosti ali mislim da treba biti čovjek i priznati da niko ne može biti stručnjak za sve i treba tražiti pomoć od eksperata. Zato ja mislim da Zenici treba i neoficijelna kurija/senat uglednih građana koji će biti neka vrsta savjetodavnog tijela gradonačelnika koja će jednom u mjesec-dva se sastati sa gradonačelnikom i iznijeti neke svoje prijedloge. Demokratija je, treba saslušati ljude, uvijek ima neko ko je pametniji i iskusniji u nečemu a mi takvo bogatstvo u našim ljudima ne smijemo odbacivati.

Članovi tog tijela bi bile veličine poput Eze Arnautovića, Azre Adžemović, Mesuda Sarića, Nedžada Fejzića, dr Faika Tarabara, prof dr Željka Škuljevića, Enesa Sijerčića i sličnih. Takvi ljudi inače nemaju priliku da istaknu svoj glas glede nekih stvari ali svakako da ljudi koji su čitav život tu i posjeduju veliki ugled mogu pomoći svom gradu. Pa ukoliko je to i kritika gradonačelnika/gradskog vijeća onda neka to javno kažu, samo tako možemo zaustaviti zloupotrebe i malverzacije i konačno shvatiti da niko nije Bogom dan ako je ova ili ona stranka ili trenutno drži neku poziciju. Moral, drugovi, moral. :)

Rad, red, disciplina i poštenje! :thumbup:
belfy

#25 Re: Šta biste uradili da ste gradonačelnik/vijećnik u Zenici?

Post by belfy »

prvo sto treba imati na umu na ovoj temi, a to je ono sto mnogi ne vide, su ovlasti i mogucnosti gradonacelnika. bilo ko da dodje na to mjesto prvih par mjeseci se privikava, pa narednu godinu rjesava zaostatke od prethodnog gradonacelnika i tek onda dolazi u poziciju da pocinje svoj plan. taj plan obicno bude ogranicem sredstvima i ljudima koji ga podrzavaju, jer sam gradonacelnih nemoze nista bez skupstine. kada sve ovo imamo u vidu onda da predjem i na konkretno.

@Eborg je u uvodnom postu dao dosta materijala, pa da krenem redom:
- za taj trgovacki centar nisam cuo. znam da je bilo price o merkatoru na onoj ledini iznad mupa, ali su odustali zbog imovinsko-pravnih odnosa, kao i zbog rudnika
- nije u redu da kritikujes zavni prevoz ako ga tako malo koristis, ali posto si to vec ucinio ja cu dodati da trebas uzeti u obzir isplativost linija. mogu oni organizovati linije svakih 7 minuta, ali ako ce prazni autobusi saobracati to znaci samo sljedece - vise zaposlenihi vozaca, veca potrosnja goriva, vece zagadjenje i veca guzva u saobracaju.
po mom misljenju javni prevoz kod nas funkcionise u granicama moguceg. prvo na cemu bi oni trebali da porade jeste vozni park. prodati krntije u staro zeljezo i kupiti nesto dostojno gradskih linija. no, tu je opet problem isplativosti, jer se u novijim autobusima nece voziti vise ljudi. opet ce saobracati poluprazni kao i sada. tako da rjesenje javnog prevoza je poprilicna stvar za rijesiti. naravno, mi svi ovdje mozemo postaviti svoje zelje, ali pitanje teme je "sta bi vi uradili da ste novoizabrani gradonacelnik?"
- tvojom trecom stavkom skaces sam sebi u stomak. jer u svom postu trazis da se ne daju "nedefinisane ideje i gluposti kao 'zaposlio bih mlade'" ti u ovoj stavci kazes da bi se fokusirao na razvoj male i srednje proizvodnje. mislim da bi bilo posteno barem da si rekao proizvodnje cega, gdje, zasto. to bi vec bilo konkretno. inace si samo pregazio pravilo koje si sam postavio.
- sa stavkom cetiri pravis veliki previd. jer ako imalo gledas sta se desava upravo u tom gore dijelu vidjeces da se upravo radi na razvijanju kampusa. no, mi nismo neka opcina sa suficitom do neba pa da dignemo kapmus odjednom, nego se cijeli univerzitet razvija jako sporo. i sam si mogao vidjeti da se u fakultetskoj ulici gradi nova zgrada pored metalurskog fakulteta, kao i da su neke od postojecih renovirane. licno mislim da i ne postoji brzi nacin da se univerzitet razvija, jer za kampus nemozes nikome dati koncesiju. :)
- stavka 5 je koliko vidim samo zelja, a nista promisljeno, pa cu to tako i tretirati.
- sa stavkom 6 si pogodio u centar. skoro niko se ne bavi razvojnim i drugim fondovima u kojima leze velike pare, mada ovo nije samo mana opcine, nego i federacije i drzave. cak i dodik u rs-u je izvukao masu novca od njih i to vecinu preko grada banja luka, a ne preko entiteta. tu ima jako mnogo prostora za rad, ali je zaista pitanje koliko je opcina sprema upregnuti sposobne ljude u taj tim. ja znam da do sada je imala malo ili nimalo sluha za takve stvari.

@kuma,
jako dobro. trenutacno zenica ima svakodnevne kolapse saobracaja jer je opcini vrh vrhova krpljenje ulica. trenutacno je generalni problem rijeka i prelazak preko nje. to bi se moglo rijesiti na drvenom mostu i to prosirujuci ga na 3 trake od kojih dvije iz pravca radakova i jedna iz pravca centra dok bi se preko kula vrlo lako napravio pjesacki most koji bi mogao imati i prolaz na drugu stranu ispod drvenog mosta do groblja, ali onda ce usko grlo postati raskrsnica prema radakovu i babinoj rijeci, pa bi to pitanje moralo biti rijeseno zajedno. to bi se, takodjer, dalo rijesiti i dodatnim mostom ili nadvoznjakom, samo je pitanje gdje bi bilo idealno mjesto za spajanje.
blatusa ima jako mnogo neiskoristenog prostora i ondje bi se moglo napraviti bilo sta. samo, sada je jako ruzno vrijeme za takve akcije zbog recesije generalno. gradjevinski radovi kod nas su inace najvise pogodjeni, ali ova ideja bi sigurno trebala da stoji u nekom od prioritetnijih opcinskih planova.
kod automoto kluba i vatrogasne sam vidio da se takodjer radi. neke barake su srusene i nova zgrada nice. tako da ce se taj dio sam od sebe razvijati nadalje. cak ne vidim ni sta bi gradonacelnik mogao tamo traziti. :) jos jedna interesantna stvar je i da se dio u novoj zenici rusi, pa je ocekivati i da ce tamo nesto niknuti novo.
park - 100% pogodak. tamo ne treba puno ulaganja da se napravi dobra stvar, a niko o njemu ne brine desetljecima.

nadalje ste otisli malo presiroko za komentarisanje iako se eborg trudi da stigne svakom odgovoriti. ja cu ovom prilikom stati ovdje da ne bi svi preskocili post kad ga vide. :) nadam se da sam stogod pomogao u diskusiji. zenica ima jako mnogo za uraditi, ali velika sreca je i da imamo mnogo potencijala. kada covjek razmislja van okvira moze se dobiti jedna prelijepa slika, samo ne treba ocekivati da ce to uraditi jedan covjek za jedan mandat. to je svakodnevni proces na kojem svi moramo zajedno raditi.
za kraj samo jos da dodam da mi se jako svidja ideja oko "senata intelektualaca", ali mislim da si fulao sa vecinom imena. vecinu njih poznajem i radio sam sa njima i znam da ima ljudi koji mogu, znaju i zele bolje. dakle, neke od navedenih bi podrzao, ali protiv nekih bio u potpunosti, dok za ideju dajem potpuni prolaz.
Post Reply