prvo sto treba imati na umu na ovoj temi, a to je ono sto mnogi ne vide, su ovlasti i mogucnosti gradonacelnika. bilo ko da dodje na to mjesto prvih par mjeseci se privikava, pa narednu godinu rjesava zaostatke od prethodnog gradonacelnika i tek onda dolazi u poziciju da pocinje svoj plan. taj plan obicno bude ogranicem sredstvima i ljudima koji ga podrzavaju, jer sam gradonacelnih nemoze nista bez skupstine. kada sve ovo imamo u vidu onda da predjem i na konkretno.
@Eborg je u uvodnom postu dao dosta materijala, pa da krenem redom:
- za taj trgovacki centar nisam cuo. znam da je bilo price o merkatoru na onoj ledini iznad mupa, ali su odustali zbog imovinsko-pravnih odnosa, kao i zbog rudnika
- nije u redu da kritikujes zavni prevoz ako ga tako malo koristis, ali posto si to vec ucinio ja cu dodati da trebas uzeti u obzir isplativost linija. mogu oni organizovati linije svakih 7 minuta, ali ako ce prazni autobusi saobracati to znaci samo sljedece - vise zaposlenihi vozaca, veca potrosnja goriva, vece zagadjenje i veca guzva u saobracaju.
po mom misljenju javni prevoz kod nas funkcionise u granicama moguceg. prvo na cemu bi oni trebali da porade jeste vozni park. prodati krntije u staro zeljezo i kupiti nesto dostojno gradskih linija. no, tu je opet problem isplativosti, jer se u novijim autobusima nece voziti vise ljudi. opet ce saobracati poluprazni kao i sada. tako da rjesenje javnog prevoza je poprilicna stvar za rijesiti. naravno, mi svi ovdje mozemo postaviti svoje zelje, ali pitanje teme je "sta bi vi uradili da ste novoizabrani gradonacelnik?"
- tvojom trecom stavkom skaces sam sebi u stomak. jer u svom postu trazis da se ne daju "nedefinisane ideje i gluposti kao 'zaposlio bih mlade'" ti u ovoj stavci kazes da bi se fokusirao na razvoj male i srednje proizvodnje. mislim da bi bilo posteno barem da si rekao proizvodnje cega, gdje, zasto. to bi vec bilo konkretno. inace si samo pregazio pravilo koje si sam postavio.
- sa stavkom cetiri pravis veliki previd. jer ako imalo gledas sta se desava upravo u tom gore dijelu vidjeces da se upravo radi na razvijanju kampusa. no, mi nismo neka opcina sa suficitom do neba pa da dignemo kapmus odjednom, nego se cijeli univerzitet razvija jako sporo. i sam si mogao vidjeti da se u fakultetskoj ulici gradi nova zgrada pored metalurskog fakulteta, kao i da su neke od postojecih renovirane. licno mislim da i ne postoji brzi nacin da se univerzitet razvija, jer za kampus nemozes nikome dati koncesiju.

- stavka 5 je koliko vidim samo zelja, a nista promisljeno, pa cu to tako i tretirati.
- sa stavkom 6 si pogodio u centar. skoro niko se ne bavi razvojnim i drugim fondovima u kojima leze velike pare, mada ovo nije samo mana opcine, nego i federacije i drzave. cak i dodik u rs-u je izvukao masu novca od njih i to vecinu preko grada banja luka, a ne preko entiteta. tu ima jako mnogo prostora za rad, ali je zaista pitanje koliko je opcina sprema upregnuti sposobne ljude u taj tim. ja znam da do sada je imala malo ili nimalo sluha za takve stvari.
@kuma,
jako dobro. trenutacno zenica ima svakodnevne kolapse saobracaja jer je opcini vrh vrhova krpljenje ulica. trenutacno je generalni problem rijeka i prelazak preko nje. to bi se moglo rijesiti na drvenom mostu i to prosirujuci ga na 3 trake od kojih dvije iz pravca radakova i jedna iz pravca centra dok bi se preko kula vrlo lako napravio pjesacki most koji bi mogao imati i prolaz na drugu stranu ispod drvenog mosta do groblja, ali onda ce usko grlo postati raskrsnica prema radakovu i babinoj rijeci, pa bi to pitanje moralo biti rijeseno zajedno. to bi se, takodjer, dalo rijesiti i dodatnim mostom ili nadvoznjakom, samo je pitanje gdje bi bilo idealno mjesto za spajanje.
blatusa ima jako mnogo neiskoristenog prostora i ondje bi se moglo napraviti bilo sta. samo, sada je jako ruzno vrijeme za takve akcije zbog recesije generalno. gradjevinski radovi kod nas su inace najvise pogodjeni, ali ova ideja bi sigurno trebala da stoji u nekom od prioritetnijih opcinskih planova.
kod automoto kluba i vatrogasne sam vidio da se takodjer radi. neke barake su srusene i nova zgrada nice. tako da ce se taj dio sam od sebe razvijati nadalje. cak ne vidim ni sta bi gradonacelnik mogao tamo traziti.

jos jedna interesantna stvar je i da se dio u novoj zenici rusi, pa je ocekivati i da ce tamo nesto niknuti novo.
park - 100% pogodak. tamo ne treba puno ulaganja da se napravi dobra stvar, a niko o njemu ne brine desetljecima.
nadalje ste otisli malo presiroko za komentarisanje iako se eborg trudi da stigne svakom odgovoriti. ja cu ovom prilikom stati ovdje da ne bi svi preskocili post kad ga vide.

nadam se da sam stogod pomogao u diskusiji. zenica ima jako mnogo za uraditi, ali velika sreca je i da imamo mnogo potencijala. kada covjek razmislja van okvira moze se dobiti jedna prelijepa slika, samo ne treba ocekivati da ce to uraditi jedan covjek za jedan mandat. to je svakodnevni proces na kojem svi moramo zajedno raditi.
za kraj samo jos da dodam da mi se jako svidja ideja oko "senata intelektualaca", ali mislim da si fulao sa vecinom imena. vecinu njih poznajem i radio sam sa njima i znam da ima ljudi koji mogu, znaju i zele bolje. dakle, neke od navedenih bi podrzao, ali protiv nekih bio u potpunosti, dok za ideju dajem potpuni prolaz.