Page 2 of 3

#26 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 23/12/2009 19:32
by statix
Toto wrote:od svake rakije u koju rakijdjija nademeti secera u kom boli glava ....nema veze je li kom sljiva, kruska, grozdje, dud ili visnja... radi se o metil alkoholima..
Cak i ako se ne stavlja secera zadnje frakcije destilacije su u stvari metil alkoholi od kojih boli glava i rakija postaje kisela i navlaci zgaravicu...posto je u prvim fazama destilacija rakije iz kazana velika koncentracije alkohole lose rakijdjije dodaju ove lose metil alkohole iz zadnje faze destilacije da bi razblazili rakiju i tako cine veliku gresku i pokvare rakiju....ali posto vecina njih pece marke a ne rakiju: praktikuju i pokvarit rakiju da bi zaradili.....ima jednostavan nacina da se izbjegnu metil alkoholi a da se nista ne izgubi na kolicini ...cak sta vise, moze se po svakom kazanu izvuc i koja deca vise a bogami i litra
Ja znam da kad popijem ovu domacu, ujutro sam svjez i rumen u licu i nemam nikakvih problema otici na posao, ali boga mi od nekih kupovnih covjeku se zivot ogadi od mamurluka, a to je prvenstveno zbog neumjerenog dodavanja secera, radi marki kako ti kazes.

#27 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 23/12/2009 22:21
by Toto
zna glava zbolit i od domace ako nije maksuzija i ako rakijdzija ne zna zanat

#28 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 24/12/2009 00:43
by milenko
statix wrote:Vidim gore idu 2 kg secera, e pa zamisli sutra glavobolje od toga, i koliko je necista ta visnjevaca.
Inace i sljiva i loza u koje stave secer da bi dobili na kolicini nisu dobre. Samo prava domaca. :)
rakija od visnje NE POSTOJI...kad kazem rakija mislim na proces stvaranja, alkoholno vrenje, destilacija...nema iz prostog razloga sto visnja sadrzi velik procenat kiseline u sebi...kiselinu sadrze i sljiva i kruska, i grozdje, i kajsija, al' u "finom" balansu sa secerom (pozegaca ima najbolji taj odnos od svih sljiva)...od secera se i dobija alkohol...kakav je balans zavisi od roda...neko u zavisnosti od roda i od voca (kruska, jer ga ima relativno malo) stavlja secer u kacu, znaci prije samog alkoholnog vrenja...cisto da dobije veci procenat alkohola, odnosno rakije...u samoj rakiji secer NE MOZE da postoji...cisto zbog fizike...i slazem se sa diskutantima koji kazu da od takve rakije "glava boli"...jer dodavanje secera je, aj da kazem, cista ljudska pohlepa, da dobijem vise...
ova visnjevaca, "sa 2kg secera", to je vise recept za liker, slicno se pravi orahovaca, drugi nacin jednostavno ne postoji...
toto nesto rece za "metil alkoholE"...nema mnozine toto. jedan je metil alkohol CH3OH, koji je otrov (sljepilo, smrt) i on izlazi prvi iz kazana, jer ima nizu tac.kljucanja, i zato se prva rakija odvaja (neko to koristi za sofersajbne zimi, protiv mraza)...kad njega propustis hvatas ono "pravo"...nakon "pravog" mozes da tjeras jos al' to su vec teze frakcije koje takodje nisu bas za pice, al' u sebi sadrze komponente koje daju smek, pa mnogi to vracaju u sljedecu turu "kazana"

#29 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 24/12/2009 04:34
by Toto
meni je od rakija uvijek -pa i uz kazan- bilo sve u mnozini pa je moguce da sam i alkohole pobrko ..znam da ih je bilo bruka.... te metil, te etil, te spiriti, te nakav etanol,etil-metil, propan, butan :lol: :lol:.

Najbolja domaca rakija koju sam pio je rakija grozda koja se pece od grozdja. To nije lozovaca jer se grozda pravi od "cijelog" grozdja. A lozovaca se pravi od koma koji je je "otpad" od salijevanja vina. ZA lozovacu bi bilo ispravnije reci da je komovaca. Objasnjenje od strucnjaka je: da je grozda bolja od sljive jer grozdje ima veci procenat prirodnih secera od sljive, a rakija sljiva je bolja od rakije lozovace (komovace) jer u komu nema ni blizu secera koliko ima u sljivi pozegaci.

#30 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 24/12/2009 08:18
by JThomas
pa da, višnjevača i nije rakija u strogom smislu riječi jer se masa od višanja ne destiluje, nego se njom aromatizira neka druga rakija. isto kao i orahovača.

#31 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 24/12/2009 08:59
by Toto
JThomas wrote:pa da, višnjevača i nije rakija u strogom smislu riječi jer se masa od višanja ne destiluje, nego se njom aromatizira neka druga rakija. isto kao i orahovača.
nije visnjevaca rakija ni u najblazem smislu rijeci :D
nije cak ni "brlja"
visnjevaca je himber sa govornom manom

#32 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 24/12/2009 09:04
by milenko
JThomas wrote:pa da, višnjevača i nije rakija u strogom smislu riječi jer se masa od višanja ne destiluje, nego se njom aromatizira neka druga rakija. isto kao i orahovača.
upravo tako, "aromatiziranje" je prava rijec :thumbup: , a za domace likere je najbolja loza, jer je najvise "neutralna"

#33 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 24/12/2009 09:22
by JThomas
obogaćeni himber :D

#34 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 24/12/2009 09:35
by milenko
kad smo vec kod himbera, to je u prevodu sok???

#35 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 24/12/2009 09:35
by Toto
JThomas wrote:obogaćeni himber :D
98 oktanski himber ili zenski kerozin

#36 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 28/12/2009 20:50
by irrelevant
kauders, ako te još zanima gdje kupiti - može i pješke na lokaciji u srcu grada, a ima i broj telefona lik donosi na adresu - al da ne bi bilo reklama ovo ono - dam ti info na pm

višnjevača za 9/10
(onaj milenkov recept odokativno)

#37 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 13/05/2013 14:00
by MissGump
Gospodo, đe ima kupiti rakije domaće u Sarajevu ili dalje ili bliže, bilo đe kod nas, a da nije preskupa po litri???

Zna li itko... budem pravila svoje likere :mrgreen:

#38 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 13/05/2013 14:28
by kockica_kockica
alphonse kauders wrote:Hvala na savjetima za pravljenje, ali meni treba do Nove Godine, znači da kupim :D

Poklonim ti jednu bocu :D

#39 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 13/05/2013 18:29
by Optimist
MissGump wrote:Gospodo, đe ima kupiti rakije domaće u Sarajevu ili dalje ili bliže, bilo đe kod nas, a da nije preskupa po litri???

Zna li itko... budem pravila svoje likere :mrgreen:

Ima moj drug raznih vrsta. Domaca iz istocne Bosne. Ako zelis da ti dam kontakt javi se na pp.

#40 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 13/05/2013 18:33
by Steph
chuchumbamayumbe wrote:Dobra kruska, na oko 55, mehka i pitka ko mlijeko, a unutra ziva vatra (ali ugodna i srcu draga) je nesto najbolje sto se od alkohola moze popiti.
Cast jabukovaci, sljivi, lozi...meni su vazda nekako vukle na nekakve kiselice (kolikogod da je prepecena i koliko god da se oko nje lomilo).
Kruska je iz raja izasla, ali samo domaca.
Znam da je star post ali.. kako je mene litar kruške (na tačno 55) za sat vremena razvalio, ne pamtim ništa bolje u životu. :mrgreen:

#41 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 15/05/2013 12:41
by JoseMujica
milenko wrote:krajem juna-pocetkom jula na pijacu...i...nazdravljas zimi ;)

2 kg višanja
2 kg šećera
2 l domaće rakije lozovače
1 kesica vanilin šećera

Uzeti jednu veliku staklenku i napuniti je opranim višnjama očišćenim od peteljki (koštice možete ostaviti). Staklenku nikad ne punite skroz do vrha, nego do pola ili nešto malo više od pola. Dodati šećer i sve zaliti rakijom.
Ostaviti poklopljeno na suncu 40 dana uz povremeno protresanje.
Nakon toga procediti kroz gazu i sipati u flaše, a višnje koristiti za kolače.
:thumbup: tako to radi prava raja...još bolje nabereš domaćih višnjica iz bašče i rakiju nabaviš kod jarana ili preko jarana čija familija pravi lozu za se

#42 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 16/05/2013 12:57
by Suzie Q
ako budete u prilici, preporučujem likere (višnjevaču, orahovaču, od zove, borovnica...) od Matije Paunovski.
imaju i ljekovitih svojstava a pre predobri su. cijena oko 10 KM, standardna.

#43 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 16/05/2013 13:08
by Konjanik
alphonse kauders wrote:... višnjevaču u Sarajevu? Po mogućnosti domaću, al može i fabrička :D

Hvala svima na odgovorima.

Dido od mog jarana, zivi u Livnu i pravi vrhunsku Visnjevacu bez secera.Samo pridona aroma i slatkoca, ako si zainteresovan ja mogu pitata jarana bil ti on prodo litvar ili dva

Inace moj stari pravi vrhunsku jabukovacu i travaricu, 12KM/L samo moras otic do njega u Zenicu ali je rakija prve klase.

#44 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 16/05/2013 16:44
by zara79
Toto wrote:
JThomas wrote:pa da, višnjevača i nije rakija u strogom smislu riječi jer se masa od višanja ne destiluje, nego se njom aromatizira neka druga rakija. isto kao i orahovača.
nije visnjevaca rakija ni u najblazem smislu rijeci :D
nije cak ni "brlja"
visnjevaca je himber sa govornom manom

:thumbup:

#45 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 17/05/2013 14:47
by Banksy
zara79 wrote:
Toto wrote:
JThomas wrote:pa da, višnjevača i nije rakija u strogom smislu riječi jer se masa od višanja ne destiluje, nego se njom aromatizira neka druga rakija. isto kao i orahovača.
nije visnjevaca rakija ni u najblazem smislu rijeci :D
nije cak ni "brlja"
visnjevaca je himber sa govornom manom

:thumbup:
:lol:

Dobra tema ... :D
Gdje nestade Toto ...?

#46 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 17/05/2013 15:44
by RtrnOfSalisbury
ja sam placo 10 marki 0,7 l, haman da je bio ramazanski popust. i neke cudne flase u 3pm, nisam dvaput nasuo i presusilo
tako da sam moro ponovo nadokupit i tako nekolko puta. inace taj prodavac nije imo mescini samo rakiju od morskog sipka, svo ostalo voce uredno zastupljeno

#47 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 17/05/2013 16:06
by graue_maus
ima li ko recept za orahovacu .........

#48 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 17/05/2013 16:18
by Banksy
graue_maus wrote:ima li ko recept za orahovacu .........
30 zdravih, zelenih oraha izbockaš, staviš u teglu od 2 l, pospeš s pola kile (do kilograma) šećera, preliješ litrom domaće loze, dobro zatvoriš, staviš u prozor, na sunce, mjesec dana, nakon toga procijediš, i to ti je to.
Ovo je osnova, od recepta do recepta mijenja se samo broj oraha, količina šećera i broj dana na suncu. Neko dodaje štapić vanilije ili cimeta, koricu limuna i sl, ali nema potrebe.

#49 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 02/07/2022 23:47
by Humljanin
Toto wrote: 24/12/2009 04:34 meni je od rakija uvijek -pa i uz kazan- bilo sve u mnozini pa je moguce da sam i alkohole pobrko ..znam da ih je bilo bruka.... te metil, te etil, te spiriti, te nakav etanol,etil-metil, propan, butan :lol: :lol:.

Najbolja domaca rakija koju sam pio je rakija grozda koja se pece od grozdja. To nije lozovaca jer se grozda pravi od "cijelog" grozdja. A lozovaca se pravi od koma koji je je "otpad" od salijevanja vina. ZA lozovacu bi bilo ispravnije reci da je komovaca. Objasnjenje od strucnjaka je: da je grozda bolja od sljive jer grozdje ima veci procenat prirodnih secera od sljive, a rakija sljiva je bolja od rakije lozovace (komovace) jer u komu nema ni blizu secera koliko ima u sljivi pozegaci.
Vidim da se razumiješ u materiju pa da te pitam nakon ovoliko godina :mrgreen:

Stavio sam u teglu cca kilo domaćih višnji i cca kilo (možda i manje) šećera, onako kako svi recepti kažu: red šljiva red šećera.
Stoji već cca mjesec dana u podrumu. Međutim primjetio sam da je počelo vriti.
S obzirom da nikad dosad nisam pravio liker od višanja, ne znam je li normalno da vrije. Mislio sam da će samo više zbog šećera otpustiti svoj sok i da se onda poslje to procijedi i doda u rakiju.
Sad ne znam šta da radim sa tim višnjama. Je li propao liker ili se može spasiti dodavanjem rakije?

#50 Re: Gdje kupiti višnjevaču?

Posted: 03/07/2022 00:05
by splinter
Humljanin wrote: 02/07/2022 23:47
Toto wrote: 24/12/2009 04:34 meni je od rakija uvijek -pa i uz kazan- bilo sve u mnozini pa je moguce da sam i alkohole pobrko ..znam da ih je bilo bruka.... te metil, te etil, te spiriti, te nakav etanol,etil-metil, propan, butan :lol: :lol:.

Najbolja domaca rakija koju sam pio je rakija grozda koja se pece od grozdja. To nije lozovaca jer se grozda pravi od "cijelog" grozdja. A lozovaca se pravi od koma koji je je "otpad" od salijevanja vina. ZA lozovacu bi bilo ispravnije reci da je komovaca. Objasnjenje od strucnjaka je: da je grozda bolja od sljive jer grozdje ima veci procenat prirodnih secera od sljive, a rakija sljiva je bolja od rakije lozovace (komovace) jer u komu nema ni blizu secera koliko ima u sljivi pozegaci.
Vidim da se razumiješ u materiju pa da te pitam nakon ovoliko godina :mrgreen:

Stavio sam u teglu cca kilo domaćih višnji i cca kilo (možda i manje) šećera, onako kako svi recepti kažu: red šljiva red šećera.
Stoji već cca mjesec dana u podrumu. Međutim primjetio sam da je počelo vriti.
S obzirom da nikad dosad nisam pravio liker od višanja, ne znam je li normalno da vrije. Mislio sam da će samo više zbog šećera otpustiti svoj sok i da se onda poslje to procijedi i doda u rakiju.
Sad ne znam šta da radim sa tim višnjama. Je li propao liker ili se može spasiti dodavanjem rakije?
Pa treba prvo 40 dana na toplom i osunčanom mjestu da stoji pa tek onda ide u podrum :-D