Ja znam da kad popijem ovu domacu, ujutro sam svjez i rumen u licu i nemam nikakvih problema otici na posao, ali boga mi od nekih kupovnih covjeku se zivot ogadi od mamurluka, a to je prvenstveno zbog neumjerenog dodavanja secera, radi marki kako ti kazes.Toto wrote:od svake rakije u koju rakijdjija nademeti secera u kom boli glava ....nema veze je li kom sljiva, kruska, grozdje, dud ili visnja... radi se o metil alkoholima..
Cak i ako se ne stavlja secera zadnje frakcije destilacije su u stvari metil alkoholi od kojih boli glava i rakija postaje kisela i navlaci zgaravicu...posto je u prvim fazama destilacija rakije iz kazana velika koncentracije alkohole lose rakijdjije dodaju ove lose metil alkohole iz zadnje faze destilacije da bi razblazili rakiju i tako cine veliku gresku i pokvare rakiju....ali posto vecina njih pece marke a ne rakiju: praktikuju i pokvarit rakiju da bi zaradili.....ima jednostavan nacina da se izbjegnu metil alkoholi a da se nista ne izgubi na kolicini ...cak sta vise, moze se po svakom kazanu izvuc i koja deca vise a bogami i litra
Gdje kupiti višnjevaču?
- statix
- Posts: 2961
- Joined: 27/08/2009 09:04
- Location: Sarajevo
#26 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
- Toto
- Posts: 8161
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#27 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
zna glava zbolit i od domace ako nije maksuzija i ako rakijdzija ne zna zanat
- milenko
- Posts: 417
- Joined: 18/12/2009 10:17
#28 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
rakija od visnje NE POSTOJI...kad kazem rakija mislim na proces stvaranja, alkoholno vrenje, destilacija...nema iz prostog razloga sto visnja sadrzi velik procenat kiseline u sebi...kiselinu sadrze i sljiva i kruska, i grozdje, i kajsija, al' u "finom" balansu sa secerom (pozegaca ima najbolji taj odnos od svih sljiva)...od secera se i dobija alkohol...kakav je balans zavisi od roda...neko u zavisnosti od roda i od voca (kruska, jer ga ima relativno malo) stavlja secer u kacu, znaci prije samog alkoholnog vrenja...cisto da dobije veci procenat alkohola, odnosno rakije...u samoj rakiji secer NE MOZE da postoji...cisto zbog fizike...i slazem se sa diskutantima koji kazu da od takve rakije "glava boli"...jer dodavanje secera je, aj da kazem, cista ljudska pohlepa, da dobijem vise...statix wrote:Vidim gore idu 2 kg secera, e pa zamisli sutra glavobolje od toga, i koliko je necista ta visnjevaca.
Inace i sljiva i loza u koje stave secer da bi dobili na kolicini nisu dobre. Samo prava domaca.
ova visnjevaca, "sa 2kg secera", to je vise recept za liker, slicno se pravi orahovaca, drugi nacin jednostavno ne postoji...
toto nesto rece za "metil alkoholE"...nema mnozine toto. jedan je metil alkohol CH3OH, koji je otrov (sljepilo, smrt) i on izlazi prvi iz kazana, jer ima nizu tac.kljucanja, i zato se prva rakija odvaja (neko to koristi za sofersajbne zimi, protiv mraza)...kad njega propustis hvatas ono "pravo"...nakon "pravog" mozes da tjeras jos al' to su vec teze frakcije koje takodje nisu bas za pice, al' u sebi sadrze komponente koje daju smek, pa mnogi to vracaju u sljedecu turu "kazana"
- Toto
- Posts: 8161
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#29 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
meni je od rakija uvijek -pa i uz kazan- bilo sve u mnozini pa je moguce da sam i alkohole pobrko ..znam da ih je bilo bruka.... te metil, te etil, te spiriti, te nakav etanol,etil-metil, propan, butan .
Najbolja domaca rakija koju sam pio je rakija grozda koja se pece od grozdja. To nije lozovaca jer se grozda pravi od "cijelog" grozdja. A lozovaca se pravi od koma koji je je "otpad" od salijevanja vina. ZA lozovacu bi bilo ispravnije reci da je komovaca. Objasnjenje od strucnjaka je: da je grozda bolja od sljive jer grozdje ima veci procenat prirodnih secera od sljive, a rakija sljiva je bolja od rakije lozovace (komovace) jer u komu nema ni blizu secera koliko ima u sljivi pozegaci.
Najbolja domaca rakija koju sam pio je rakija grozda koja se pece od grozdja. To nije lozovaca jer se grozda pravi od "cijelog" grozdja. A lozovaca se pravi od koma koji je je "otpad" od salijevanja vina. ZA lozovacu bi bilo ispravnije reci da je komovaca. Objasnjenje od strucnjaka je: da je grozda bolja od sljive jer grozdje ima veci procenat prirodnih secera od sljive, a rakija sljiva je bolja od rakije lozovace (komovace) jer u komu nema ni blizu secera koliko ima u sljivi pozegaci.
- JThomas
- Posts: 69048
- Joined: 24/05/2008 15:01
- Location: Sic semper tyrannis
#30 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
pa da, višnjevača i nije rakija u strogom smislu riječi jer se masa od višanja ne destiluje, nego se njom aromatizira neka druga rakija. isto kao i orahovača.
- Toto
- Posts: 8161
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#31 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
nije visnjevaca rakija ni u najblazem smislu rijeciJThomas wrote:pa da, višnjevača i nije rakija u strogom smislu riječi jer se masa od višanja ne destiluje, nego se njom aromatizira neka druga rakija. isto kao i orahovača.
nije cak ni "brlja"
visnjevaca je himber sa govornom manom
- milenko
- Posts: 417
- Joined: 18/12/2009 10:17
#32 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
upravo tako, "aromatiziranje" je prava rijec , a za domace likere je najbolja loza, jer je najvise "neutralna"JThomas wrote:pa da, višnjevača i nije rakija u strogom smislu riječi jer se masa od višanja ne destiluje, nego se njom aromatizira neka druga rakija. isto kao i orahovača.
- JThomas
- Posts: 69048
- Joined: 24/05/2008 15:01
- Location: Sic semper tyrannis
#33 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
obogaćeni himber
- milenko
- Posts: 417
- Joined: 18/12/2009 10:17
#34 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
kad smo vec kod himbera, to je u prevodu sok???
- Toto
- Posts: 8161
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#35 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
98 oktanski himber ili zenski kerozinJThomas wrote:obogaćeni himber
-
- Posts: 121
- Joined: 19/10/2005 17:19
#36 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
kauders, ako te još zanima gdje kupiti - može i pješke na lokaciji u srcu grada, a ima i broj telefona lik donosi na adresu - al da ne bi bilo reklama ovo ono - dam ti info na pm
višnjevača za 9/10
(onaj milenkov recept odokativno)
višnjevača za 9/10
(onaj milenkov recept odokativno)
- MissGump
- Posts: 212
- Joined: 21/12/2010 15:28
#37 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
Gospodo, đe ima kupiti rakije domaće u Sarajevu ili dalje ili bliže, bilo đe kod nas, a da nije preskupa po litri???
Zna li itko... budem pravila svoje likere
Zna li itko... budem pravila svoje likere
- kockica_kockica
- Posts: 4654
- Joined: 04/07/2008 20:06
- Location: Iza ormara skupljam prasinu
#38 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
alphonse kauders wrote:Hvala na savjetima za pravljenje, ali meni treba do Nove Godine, znači da kupim
Poklonim ti jednu bocu
- Optimist
- Posts: 14154
- Joined: 08/02/2010 19:01
- Location: Sarajevo
#39 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
MissGump wrote:Gospodo, đe ima kupiti rakije domaće u Sarajevu ili dalje ili bliže, bilo đe kod nas, a da nije preskupa po litri???
Zna li itko... budem pravila svoje likere
Ima moj drug raznih vrsta. Domaca iz istocne Bosne. Ako zelis da ti dam kontakt javi se na pp.
- Steph
- Posts: 3204
- Joined: 02/05/2013 19:37
- Location: A cornered fox is more dangerous than a jackal!
#40 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
Znam da je star post ali.. kako je mene litar kruške (na tačno 55) za sat vremena razvalio, ne pamtim ništa bolje u životu.chuchumbamayumbe wrote:Dobra kruska, na oko 55, mehka i pitka ko mlijeko, a unutra ziva vatra (ali ugodna i srcu draga) je nesto najbolje sto se od alkohola moze popiti.
Cast jabukovaci, sljivi, lozi...meni su vazda nekako vukle na nekakve kiselice (kolikogod da je prepecena i koliko god da se oko nje lomilo).
Kruska je iz raja izasla, ali samo domaca.
- JoseMujica
- Posts: 29953
- Joined: 11/01/2011 14:33
- Location: škripe oko Lištice
- Grijem se na: Legitimnost
- Vozim: Političko Sarajevo
- Horoskop: Poskok
#41 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
tako to radi prava raja...još bolje nabereš domaćih višnjica iz bašče i rakiju nabaviš kod jarana ili preko jarana čija familija pravi lozu za semilenko wrote:krajem juna-pocetkom jula na pijacu...i...nazdravljas zimi
2 kg višanja
2 kg šećera
2 l domaće rakije lozovače
1 kesica vanilin šećera
Uzeti jednu veliku staklenku i napuniti je opranim višnjama očišćenim od peteljki (koštice možete ostaviti). Staklenku nikad ne punite skroz do vrha, nego do pola ili nešto malo više od pola. Dodati šećer i sve zaliti rakijom.
Ostaviti poklopljeno na suncu 40 dana uz povremeno protresanje.
Nakon toga procediti kroz gazu i sipati u flaše, a višnje koristiti za kolače.
-
- Posts: 1345
- Joined: 08/04/2010 10:54
#42 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
ako budete u prilici, preporučujem likere (višnjevaču, orahovaču, od zove, borovnica...) od Matije Paunovski.
imaju i ljekovitih svojstava a pre predobri su. cijena oko 10 KM, standardna.
imaju i ljekovitih svojstava a pre predobri su. cijena oko 10 KM, standardna.
-
- Posts: 417
- Joined: 18/01/2009 11:09
#43 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
alphonse kauders wrote:... višnjevaču u Sarajevu? Po mogućnosti domaću, al može i fabrička
Hvala svima na odgovorima.
Dido od mog jarana, zivi u Livnu i pravi vrhunsku Visnjevacu bez secera.Samo pridona aroma i slatkoca, ako si zainteresovan ja mogu pitata jarana bil ti on prodo litvar ili dva
Inace moj stari pravi vrhunsku jabukovacu i travaricu, 12KM/L samo moras otic do njega u Zenicu ali je rakija prve klase.
-
- Posts: 51
- Joined: 15/07/2011 13:19
- Location: Litica ispod TrEbEvIcA
#44 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
Toto wrote:nije visnjevaca rakija ni u najblazem smislu rijeciJThomas wrote:pa da, višnjevača i nije rakija u strogom smislu riječi jer se masa od višanja ne destiluje, nego se njom aromatizira neka druga rakija. isto kao i orahovača.
nije cak ni "brlja"
visnjevaca je himber sa govornom manom
- Banksy
- Posts: 28557
- Joined: 18/07/2008 09:33
#45 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
zara79 wrote:Toto wrote:nije visnjevaca rakija ni u najblazem smislu rijeciJThomas wrote:pa da, višnjevača i nije rakija u strogom smislu riječi jer se masa od višanja ne destiluje, nego se njom aromatizira neka druga rakija. isto kao i orahovača.
nije cak ni "brlja"
visnjevaca je himber sa govornom manom
Dobra tema ...
Gdje nestade Toto ...?
-
- Posts: 3721
- Joined: 13/02/2008 04:52
- Location: Tullarosa
#46 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
ja sam placo 10 marki 0,7 l, haman da je bio ramazanski popust. i neke cudne flase u 3pm, nisam dvaput nasuo i presusilo
tako da sam moro ponovo nadokupit i tako nekolko puta. inace taj prodavac nije imo mescini samo rakiju od morskog sipka, svo ostalo voce uredno zastupljeno
tako da sam moro ponovo nadokupit i tako nekolko puta. inace taj prodavac nije imo mescini samo rakiju od morskog sipka, svo ostalo voce uredno zastupljeno
- graue_maus
- Posts: 3576
- Joined: 13/11/2011 15:01
#47 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
ima li ko recept za orahovacu .........
- Banksy
- Posts: 28557
- Joined: 18/07/2008 09:33
#48 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
30 zdravih, zelenih oraha izbockaš, staviš u teglu od 2 l, pospeš s pola kile (do kilograma) šećera, preliješ litrom domaće loze, dobro zatvoriš, staviš u prozor, na sunce, mjesec dana, nakon toga procijediš, i to ti je to.graue_maus wrote:ima li ko recept za orahovacu .........
Ovo je osnova, od recepta do recepta mijenja se samo broj oraha, količina šećera i broj dana na suncu. Neko dodaje štapić vanilije ili cimeta, koricu limuna i sl, ali nema potrebe.
- Humljanin
- Posts: 2491
- Joined: 07/10/2017 00:10
#49 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
Vidim da se razumiješ u materiju pa da te pitam nakon ovoliko godinaToto wrote: ↑24/12/2009 04:34 meni je od rakija uvijek -pa i uz kazan- bilo sve u mnozini pa je moguce da sam i alkohole pobrko ..znam da ih je bilo bruka.... te metil, te etil, te spiriti, te nakav etanol,etil-metil, propan, butan .
Najbolja domaca rakija koju sam pio je rakija grozda koja se pece od grozdja. To nije lozovaca jer se grozda pravi od "cijelog" grozdja. A lozovaca se pravi od koma koji je je "otpad" od salijevanja vina. ZA lozovacu bi bilo ispravnije reci da je komovaca. Objasnjenje od strucnjaka je: da je grozda bolja od sljive jer grozdje ima veci procenat prirodnih secera od sljive, a rakija sljiva je bolja od rakije lozovace (komovace) jer u komu nema ni blizu secera koliko ima u sljivi pozegaci.
Stavio sam u teglu cca kilo domaćih višnji i cca kilo (možda i manje) šećera, onako kako svi recepti kažu: red šljiva red šećera.
Stoji već cca mjesec dana u podrumu. Međutim primjetio sam da je počelo vriti.
S obzirom da nikad dosad nisam pravio liker od višanja, ne znam je li normalno da vrije. Mislio sam da će samo više zbog šećera otpustiti svoj sok i da se onda poslje to procijedi i doda u rakiju.
Sad ne znam šta da radim sa tim višnjama. Je li propao liker ili se može spasiti dodavanjem rakije?
-
- Posts: 7810
- Joined: 08/10/2011 12:28
#50 Re: Gdje kupiti višnjevaču?
Pa treba prvo 40 dana na toplom i osunčanom mjestu da stoji pa tek onda ide u podrumHumljanin wrote: ↑02/07/2022 23:47Vidim da se razumiješ u materiju pa da te pitam nakon ovoliko godinaToto wrote: ↑24/12/2009 04:34 meni je od rakija uvijek -pa i uz kazan- bilo sve u mnozini pa je moguce da sam i alkohole pobrko ..znam da ih je bilo bruka.... te metil, te etil, te spiriti, te nakav etanol,etil-metil, propan, butan .
Najbolja domaca rakija koju sam pio je rakija grozda koja se pece od grozdja. To nije lozovaca jer se grozda pravi od "cijelog" grozdja. A lozovaca se pravi od koma koji je je "otpad" od salijevanja vina. ZA lozovacu bi bilo ispravnije reci da je komovaca. Objasnjenje od strucnjaka je: da je grozda bolja od sljive jer grozdje ima veci procenat prirodnih secera od sljive, a rakija sljiva je bolja od rakije lozovace (komovace) jer u komu nema ni blizu secera koliko ima u sljivi pozegaci.
Stavio sam u teglu cca kilo domaćih višnji i cca kilo (možda i manje) šećera, onako kako svi recepti kažu: red šljiva red šećera.
Stoji već cca mjesec dana u podrumu. Međutim primjetio sam da je počelo vriti.
S obzirom da nikad dosad nisam pravio liker od višanja, ne znam je li normalno da vrije. Mislio sam da će samo više zbog šećera otpustiti svoj sok i da se onda poslje to procijedi i doda u rakiju.
Sad ne znam šta da radim sa tim višnjama. Je li propao liker ili se može spasiti dodavanjem rakije?