Hebo te život koja paranoja, pa jeste li vi normalni?

Isprepadaste čovjeka kao da dolazi u Teheran sa istetoviranim krstom na čelu i maše slaninom oko sebe.

Zaboga!
Dijete kao takvo neće imati nikakvih problema među ostalom djecom. Ima dovoljno Srba, Hrvata i ostalih u tim školama, nije ovo nikakva džamahirija, ne brini. Uvijek ima debila ali svaki grad odnosno svaka država ima svoje "zvijezde" u tom segmentu, pogotovo na Balkanu. Jedino što bi ga moglo isticati od ostalih je ekavica. To neće biti problem ali može nekad biti povod neke mini-svađe, znaš kakva su djeca. Sa mnom je u osnovnu školu išao momak koji je bio pola Japanac-pola Hrvat i najnormalnije se uklopio, ne vidim zašto se jedan Srbin ne bi isto tako snašao kako treba.
Tokom rata su sa mnom u razred išla i dva Srbina i vjeruj mi da to nikad niko nije ni spomenuo, apsolutno za 8 godina dijeljenja klupa ni jedne jedine riječi niti konflikta nije bilo na toj osnovi. A zajedno smo se od granata skrivali, dakle kada je bilo najgore i kada je bilo "normalno" nekoga proglasiti za špijuna i sl. Ako smo se i marisali to je bilo zato što nam se sviđala ista djevojčica ili je neko nekoga gurnuo no nikakvih konflikta nije bilo na nacionalnoj osnovi. A ja sam još osnovnu školu završio u Zenici, dakle manjem gradu od Sarajeva.
Da ne dužim dalje, treba biti oprezan ali svakako ne treba sada imati utisak da se dolazi u Irak ili tako negdje gdje će jadno dijete koje nikome ništa nije skrivilo nastradati zato što kaže nešto sa drugačijim akcentom i izgovorom i ne ide u džamiju ili jednu ili drugu crkvu.
Ono na što bih ti skrenuo pažnju je da intenzivno počneš dijete spremati za akademsku promjenu, ne toliko na ovu drugu promjenu. Imao sam priliku da jedno vrijeme budem u srednjoj školi u USA i bio sam u kontaktu sa tamošnjim osnovcima i vjeruj mi da tu djecu mnogo manje opterećuju nego našu pa bi mogao biti mini-šok kada mu navale zadaće, učenje i slično. I sam si završio školu u ex-Yu pa znaš kako to ide. Dakle, gledaj da se intenzivno pripremi na polju jezika, gramatike i matematike kako bi bila lakša tranzicija a ostalo će doći samo po sebi. Naći će raju, igrat će fudbal i Playstation sa jaranima i nema frke.
Sretno i dobrodošli u BiH!