Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
chengaba

#26 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by chengaba »

Pitanje?

Kako ce klinac ici u skolu? Hoce li ga neko voziti ili?

Meni bi bio bitan faktor blizina skole, jer svi smo isli u skolu koja je najbliza kuci, i bez obzira koju historiju/povijest ucili, ispali koliko-toliko normalni.

Svakako je osnovna mjesto gdje se jos ima fore za razbibrigu.
Daj klincu nek' trci, igra lopte, druzi se sa vrsnjacima, a ne da vozari sat vremena da bi ucio "taj" jezik ili "tu" istoriju... Who cares! ;-) ;-)
travnik

#27 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by travnik »

EdoI wrote:
ds_09 wrote:Moje prakticno i ovako potpuno iskreno pitanje je da li ce nase dete moci da ide u lokalne skole bez problema?
Trebalo bi, ako je američki školski program imalo sličan našem. Sigurno da ima nekih mimoilaženja, ali nadam se da nisu toliko strašna da dijete ima probleme.
ds_09 wrote:Da li skolski program pokriva istoriju sva tri naroda podjednako?
Ne. Dijete će učiti o historiji BiH, odnosno Bosanskog Kraljevstva, ejaleta, i ostalog. Kao što neko reče, ne uči se kraj Jugoslavije i dalje.
ds_09 wrote:Ima li skola koje bi bile mozda bolji izbor u odnosu na druge? Jos uvek ne znamo da li cemo ziveti na Grbavici ili negde drugde... Jedna opcija je QSI Sarajevo, ali sam cuo da je program po kome deca tamo uce previse slabog kvaliteta u porjedjenju s onim sto smo svi mi ucili kao osnovci u nekadasnjoj Jugoslaviji.
Mislim da, ili bar u Zenici je tako, ove javne škole poput Meša Selimović, Musa Ć. Ćatić i ostali su uglavnom tu negdje po kvalitetu. KŠC možda jeste bolje opremljen, ali bi mogao imati gradivo koje ti se neće svidjeti, tako da bi vjerovatno bolje bilo upisati ga u najbližu javnu.

A kao javne skole imaju fenomenalno gradivo prilagodjeno svima!!????
ichliebedichtung

#28 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by ichliebedichtung »

kala wrote:Ja sam bila zaprepaštena kada mi je učenik - koji je pohađao privatnu osnovnu školu - rekao da tokom školovanja nije čitao lektiru?!

Činjenica je da više znanja (u prvom razredu gimnazije) pokazuju učenici iz osnovnih škola Mula Mustafa Bašeskija, Katolički školski centar i Silvije Strahimir Kranjčević.

Vaše dijete neće imati problema pri upisu u školu. Smatram da kvalitetno obrazovanje može steći u bilo kojoj lokalnoj školi (lokalnoj u smislu dijela grada gdje ćete živjeti). Možda bi bilo zgodno da zajedno obiđete nekoliko osnovnih škola pa da dijete intuitivno odabere onu koja mu se najviše dopadne. Jako je bitno da se bez traume uklopi u društvo te rado pohađa nastavu. Sistemu obrazovanja prilagodit ćete se usput. S nastavnim planovima i programima eksperimentiše se skoro svake godine, ali jezgra planovima je ona koju poznajete iz svojih školskih dana. Dobro nam došli!
kala, mozes li mi reci jos nesto o djeci koja dolaze iz SSK, u cemu su dobra ili losa. puno hvala
minjonja

#29 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by minjonja »

@ds_09, imas pp.
Ajatolah_

#30 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by Ajatolah_ »

travnik wrote:
EdoI wrote:
ds_09 wrote:Ima li skola koje bi bile mozda bolji izbor u odnosu na druge? Jos uvek ne znamo da li cemo ziveti na Grbavici ili negde drugde... Jedna opcija je QSI Sarajevo, ali sam cuo da je program po kome deca tamo uce previse slabog kvaliteta u porjedjenju s onim sto smo svi mi ucili kao osnovci u nekadasnjoj Jugoslaviji.
Mislim da, ili bar u Zenici je tako, ove javne škole poput Meša Selimović, Musa Ć. Ćatić i ostali su uglavnom tu negdje po kvalitetu. KŠC možda jeste bolje opremljen, ali bi mogao imati gradivo koje ti se neće svidjeti, tako da bi vjerovatno bolje bilo upisati ga u najbližu javnu.

A kao javne skole imaju fenomenalno gradivo prilagodjeno svima!!????
Mislio sam na ono što neko reče, učenje grčkog i latinskog, pričanje hrvatskog jezika, i ostalo. Možda čovjek ne želi da mu dijete ide po tom programu, već po ovom koje javne škole imaju, šta ja znam. :roll:
kala

#31 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by kala »

ichliebedichtung wrote: kala, mozes li mi reci jos nesto o djeci koja dolaze iz SSK, u cemu su dobra ili losa. puno hvala
Djeca iz navedenih škola obično ostvare najviše bodova na prijemnom ispitu. Pokazali su više znanja u predmetu BHS jezik i književnost koji sam predavala, a s obzirom na to da razgovor o književnosti provocira povezivanje različitih saznanja iz skoro svih predmeta - i u tome se ističu.
Također, izvanredna djeca znaju doći iz Osnovne škole "Osman Nakaš". Bitno je napomenuti da ovo moje zapažanje stečeno je tokom trogodišnjeg podučavanja prvih razreda.
Haris.ba

#32 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by Haris.ba »

kala wrote:Također, izvanredna djeca znaju doći iz Osnovne škole "Osman Nakaš". Bitno je napomenuti da ovo moje zapažanje stečeno je tokom trogodišnjeg podučavanja prvih razreda.
Keh, keh. Sta da ti kažem. :lol:
smijesni_ste

#33 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by smijesni_ste »

Haris.ba wrote:
I ja isto... :D :D

Ali ih znam barem petero koji su izasli iz iste škole...a bili su ili su još uvijek u zatvoru... :-) :-? ...izvinjavam se na off-u
kala

#34 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by kala »

smijesni_ste wrote:
Haris.ba wrote:

Ali ih znam barem petero koji su izasli iz iste škole...a bili su ili su još uvijek u zatvoru... :-) :-? ...izvinjavam se na off-u

Pisala sam o učenicima koji su nakon osnovne škole upisali gimnaziju - neproblematična djeca, uglavnom. To radi čega kašljete postoji u svakoj školi.
zlaataan

#35 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by zlaataan »

Musa Ćazim Ćatić (bivša Miljenko Cvitković)
:)
kanoute

#36 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by kanoute »

chengaba wrote:Pitanje?

Kako ce klinac ici u skolu? Hoce li ga neko voziti ili?

Meni bi bio bitan faktor blizina skole, jer svi smo isli u skolu koja je najbliza kuci, i bez obzira koju historiju/povijest ucili, ispali koliko-toliko normalni.

Svakako je osnovna mjesto gdje se jos ima fore za razbibrigu.
Daj klincu nek' trci, igra lopte, druzi se sa vrsnjacima, a ne da vozari sat vremena da bi ucio "taj" jezik ili "tu" istoriju... Who cares! ;-) ;-)
ovaj post je super skroz, mislim, svakako cete vi svoju djecu uciti kako vi mislite da treba sto se tice historije, to niti jedna skola ne moze promijeniti...svakako su ove ostale stvari puno bitnije za jedno dijete;)

super skola je OŠ Isak Samokovlija koja se nalazi na Marijin dvoru iza Unitic tornjeva, ima dobru salu,igraliste, veliko dvoriste, ima produzeni boravak,ucionice su dobro opremljene,ima dobrih nastavnika, vecinom su kulturna djeca jer je to svakako lijep dio sarajeva...najbolje preporuke

sretno u potrazi i dobro nam dosli u sarajevo:)
Haris.ba

#37 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by Haris.ba »

smijesni_ste wrote:
Haris.ba wrote:

Halaliće nam na off -u. Kažeš pet? Samo. :lol: :lol: :lol: Je l' Šljivo živ (ratna i poslijeratna generacija će ga se sjećati)? Zadnji put sam ga vidio kako radi u Pazariću u birtiji, pravi piliće(mislim - peče :D ).

Kala, nisam kašljao što mislim da nisi u pravu. :-D
Ja i danas kad prođem pored te škole zagledam u nju. Sve čekam hoće li me ko proskribirati ko pedofila. Draga mi škola i gotovo.
smijesni_ste

#38 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by smijesni_ste »

Haris.ba wrote:
Halaliće nam na off -u. Kažeš pet? Samo. :lol: :lol: :lol: Je l' Šljivo živ (ratna i poslijeratna generacija će ga se sjećati)? Zadnji put sam ga vidio kako radi u Pazariću u birtiji, pravi piliće(mislim - peče :D ).

Kala, nisam kašljao što mislim da nisi u pravu. :-D
Ja i danas kad prođem pored te škole zagledam u nju. Sve čekam hoće li me ko proskribirati ko pedofila. Draga mi škola i gotovo.
hahaha...koja je ono dilajla :shock: :run: ...a vjerujes da nisam na njega ni mislio kad spomenuh ovo petero :D...nemam pojma sta je sa njim..stariji je on nesto ipak

Ma Nakas ko Nakas je ok bio, bas jucer im gledao stranicu...vidim ostalo je dosta profa sto su meni predavali..ali ne znam, ono naselje ja i dan danas izbjegavam :D...doslovno...baš mi ne leži ....mada kad prodjem fakat i ja stanem par sekundi i prisjecam se malo :)

nekako zabačena škola, pa kad se sjetim onog mraka...pa klošara mali milion...u i van škole... :-? ili sam ja to nekako prejako dozivljavao

Ali vjerujem da je danas bolja situacija....mora biti...ipak je prošlo mnogo godina...
Oxygenn

#39 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by Oxygenn »

ds_09 wrote:Pozdrav svima.

Zbog posla sa medjunarodnom firmom, najverovatnije se selimo za Sarajevo iz SAD krajem zime.

Imamo dete koje je osnovac. Nemamo niti rodbine niti poznanika u Bosni i Hercegovini, u bilo kom delu, pa sam resio da ovako iskreno pitam za otvorene komentare i predloge.

Ja sam rodjen u Srbiji ali zbog milosevica i svega sto je on doneo sam pocetkom devedesetih otisao za SAD na postdiplomske studije. U medjuvremenu sam zasnovao porodicu, zena je amerikanka, pa tako i ja i deca...
Posto ti je zena amerikanka ( a valjda si i ti dosad stekao americko drzavljanstvo :) ) mozete kontaktirati americku ambasadu za savjet oko skolovanja svog djeteta u Sarajevu
Po svemu sto znam, a napominjem da u BiH nemam nikakvih rodjaka niti prijatelja da direktno diskutujem, Sarajevo je grad otvorenog srca za sve ljude. Moje prakticno i ovako potpuno iskreno pitanje je da li ce nase dete moci da ide u lokalne skole bez problema? Da li skolski program pokriva istoriju sva tri naroda podjednako? Ima li skola koje bi bile mozda bolji izbor u odnosu na druge? Jos uvek ne znamo da li cemo ziveti na Grbavici ili negde drugde... Jedna opcija je QSI Sarajevo, ali sam cuo da je program po kome deca tamo uce previse slabog kvaliteta u porjedjenju s onim sto smo svi mi ucili kao osnovci u nekadasnjoj Jugoslaviji.

Unapred veliko hvala!

Dragomir
Vezano za QSI Sarajevo program je americko-britanski, o kvalitetu skolovanja prosudi sam, proveo si dovoljno vremena u americi pa si upoznat sa njihovim sistemom skolovanja,
ako dolazis preko firme u Bosnu onda ti nece biti problem placanja skolarine;
ako dolazis poslom samo na par godina onda ti je opcija medjunarodne skole po meni najbolja
Evo ti mali info o QSI pa zovi, salji mailove pa vidi da li ti odgovara
http://www.qsi.ba/
http://www.qsi.org/BHZ_HOME/bhz_home.htm
http://www.state.gov/m/a/os/1390.htm
Bellica

#40 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by Bellica »

ds_09 wrote:Pozdrav svima.

Zbog posla sa medjunarodnom firmom, najverovatnije se selimo za Sarajevo iz SAD krajem zime.

Imamo dete koje je osnovac. Nemamo niti rodbine niti poznanika u Bosni i Hercegovini, u bilo kom delu, pa sam resio da ovako iskreno pitam za otvorene komentare i predloge.

Ja sam rodjen u Srbiji ali zbog milosevica i svega sto je on doneo sam pocetkom devedesetih otisao za SAD na postdiplomske studije. U medjuvremenu sam zasnovao porodicu, zena je amerikanka, pa tako i ja i deca...

Po svemu sto znam, a napominjem da u BiH nemam nikakvih rodjaka niti prijatelja da direktno diskutujem, Sarajevo je grad otvorenog srca za sve ljude. Moje prakticno i ovako potpuno iskreno pitanje je da li ce nase dete moci da ide u lokalne skole bez problema? Da li skolski program pokriva istoriju sva tri naroda podjednako? Ima li skola koje bi bile mozda bolji izbor u odnosu na druge? Jos uvek ne znamo da li cemo ziveti na Grbavici ili negde drugde... Jedna opcija je QSI Sarajevo, ali sam cuo da je program po kome deca tamo uce previse slabog kvaliteta u porjedjenju s onim sto smo svi mi ucili kao osnovci u nekadasnjoj Jugoslaviji.

Unapred veliko hvala!

Dragomir

Ovako, nase skole, a ni obrazovni sistem nisu najbolji, gradivo nije ni slicno Vasem juoslovenskom, tako da ako hocete djetetu podariti dobro obrazovanje onda ga upisite u privatnu skolu, predlazem Katolicki skolski centar, skola je dobro organizovana, a mislim da ce i djetetu biti lakse s obzirom da cijeli zivot zivi u SAD-u, vjerovatno slabo poznaje BSH jezik. Djeca mamine prijateljice idu u ovu skolu i prezadovoljni su.
Margita81

#41 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by Margita81 »

nema te skole koja nudi historiju s kojom bi bila zadovoljna sva tri naroda. Posto si i sam otisao iz Srbije kad je kurslum poceo onda tebi valjda ne bi odgovarala ni ta njihova verzija historije. Sto ce reci-nemoj se zamarati sa tim stvarima na kraju ce ionako dijete znati tvoju verziju istine tacne ili netacne.
Sretno u svakom slucaju...
Eborg

#42 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by Eborg »

Hebo te život koja paranoja, pa jeste li vi normalni? :shock: Isprepadaste čovjeka kao da dolazi u Teheran sa istetoviranim krstom na čelu i maše slaninom oko sebe. :shock: Zaboga! :x

Dijete kao takvo neće imati nikakvih problema među ostalom djecom. Ima dovoljno Srba, Hrvata i ostalih u tim školama, nije ovo nikakva džamahirija, ne brini. Uvijek ima debila ali svaki grad odnosno svaka država ima svoje "zvijezde" u tom segmentu, pogotovo na Balkanu. Jedino što bi ga moglo isticati od ostalih je ekavica. To neće biti problem ali može nekad biti povod neke mini-svađe, znaš kakva su djeca. Sa mnom je u osnovnu školu išao momak koji je bio pola Japanac-pola Hrvat i najnormalnije se uklopio, ne vidim zašto se jedan Srbin ne bi isto tako snašao kako treba.

Tokom rata su sa mnom u razred išla i dva Srbina i vjeruj mi da to nikad niko nije ni spomenuo, apsolutno za 8 godina dijeljenja klupa ni jedne jedine riječi niti konflikta nije bilo na toj osnovi. A zajedno smo se od granata skrivali, dakle kada je bilo najgore i kada je bilo "normalno" nekoga proglasiti za špijuna i sl. Ako smo se i marisali to je bilo zato što nam se sviđala ista djevojčica ili je neko nekoga gurnuo no nikakvih konflikta nije bilo na nacionalnoj osnovi. A ja sam još osnovnu školu završio u Zenici, dakle manjem gradu od Sarajeva.

Da ne dužim dalje, treba biti oprezan ali svakako ne treba sada imati utisak da se dolazi u Irak ili tako negdje gdje će jadno dijete koje nikome ništa nije skrivilo nastradati zato što kaže nešto sa drugačijim akcentom i izgovorom i ne ide u džamiju ili jednu ili drugu crkvu.

Ono na što bih ti skrenuo pažnju je da intenzivno počneš dijete spremati za akademsku promjenu, ne toliko na ovu drugu promjenu. Imao sam priliku da jedno vrijeme budem u srednjoj školi u USA i bio sam u kontaktu sa tamošnjim osnovcima i vjeruj mi da tu djecu mnogo manje opterećuju nego našu pa bi mogao biti mini-šok kada mu navale zadaće, učenje i slično. I sam si završio školu u ex-Yu pa znaš kako to ide. Dakle, gledaj da se intenzivno pripremi na polju jezika, gramatike i matematike kako bi bila lakša tranzicija a ostalo će doći samo po sebi. Naći će raju, igrat će fudbal i Playstation sa jaranima i nema frke. :thumbup:

Sretno i dobrodošli u BiH! :thumbup: :bih:
Margita81

#43 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by Margita81 »

Jah eto nece ni osjetit promjenu nidje veze :D
Eborg

#44 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by Eborg »

Nisam to rekao. Ali ja ovdje ne pročitah nijedan pozitivan komentar, samo pazi se ovoga, pazi se onoga, upiši ga u Istočno Sarajevo i slično. Niko da ohrabri čovjeka, nije to mala stvar napraviti takav korak. Ako nam je ovo prijestolnica i ovako je otvorena ka drugom i drugačijem hajmo onda mi u Liberiju da selimo.
debela

#45 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by debela »

ja bih da pitam, cisto iz radoznalosti, zar nije plan i program u svim drzavnim osnovnim skolama isti? u moje vrijeme se samo gledalo koja skola ti je najbliza, a nisam u toku sa sadasnjim stanjem.
Bellica

#46 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by Bellica »

debela wrote:ja bih da pitam, cisto iz radoznalosti, zar nije plan i program u svim drzavnim osnovnim skolama isti? u moje vrijeme se samo gledalo koja skola ti je najbliza, a nisam u toku sa sadasnjim stanjem.

Jeste isti je, ja sam isto kao i ti isla u skolu najblizu kuci, pa sam se preseljavala 7 puta i promijenila 7 OS-a, a danas, nece djeca da se razdvajaju od drugova i drugarica iz razreda, pa od uciteljice itd, pa znam za slucaj gdje djecak od 7. godine ide u skolu u Velesice, a stanuje u Nedzaricima.

A ako gospodin koji je postavio temu djecu nije naucio BSH jeziku onda bi bilo najbolje da mu dijete ide u privatni skolu 1-2 godine dok ne nauci jezik, a da se onda prebaci u drzavnu skolu. A sto se tice nacionalizma, nazalost i dalje je prisutan, ali ne vjerujem da ce djecak koji je dosao iz SAD-a imati problema. Samo se pitam, kako dijete od 7-8 godina, koje ide u OS zna za rat, Srbe, Hrvate, Bosance, razliku izmedju navedenih naroda i koje tvrdi da samo covjek iste vjere i nacije moze biti covjek od povjerenja? Za ovo su vjerovatno krivi roditelji, ali hvala Bogu, dolaze novije generacije koje ce svoju djecu uciti da su svi ljudi samo ljudi i da se dijele na dobre i lose, ja sam jedna od njih, a znam da nisam jedina, tako da ce skolstvo biti korak naprijed bar sto se tice nacionalizma.
debela

#47 Re: Izbor osnovne skole u Sarejevu?

Post by debela »

hvala belice. stekla sam utisak da se planovi razlikuju jer su ljudi vecinom davali preporuke za odredjene drzavne skole.
Post Reply