voda u sarajevu
-
vihor88
#26 Re: voda u sarajevu
Da li iko koristi filter za vodu i koji brend? Da li odstranjuje teske metale, hlor, ...
- potpuni stranac
#27 Re: voda u sarajevu
mi još čekamoslavkoimamodilera wrote:Nemam sad vremena, ali cu se vratiti ovoj temi.
- jedna tamo
#28 Re: voda u sarajevu
potpuni stranac wrote:mi još čekamoslavkoimamodilera wrote:Nemam sad vremena, ali cu se vratiti ovoj temi.
-
salihh
#29 Re: voda u sarajevu
e jesi nasla brendove... sto ne mogu ovih nadobudnih sto im ni bosanska voda ne valja.... uhhhhsamo malo wrote:Kupujem i pijem Prolom i Janu.
Ovu sa cesme, samo za kuhanje i pranje.
Gdje se moze analizirati voda, vjerujem da je vec odgovoreno, meni je najbolja analiza na dnu svake moje serpe i lonca nakon prokuhavanja. Bijelo kao da je snijeg padao.
cesma je majka... a ako ti cesma ne valja ima toliko bosanskih punionica vode... jana je odron, vjerujem da ni prolom nije nista bolji
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#30 Re: voda u sarajevu
Dr. Korthauer iz GECONSFOR-a je analizirao riječne vodotokove, Tilavu i Bosnu:

-
nikad_izvini
#31 Re: voda u sarajevu
Ovako, nisam toliko stručan ali sam se malo raspitivao, ukratko ću vam prenijeti šta sam iskopao, pošto kupio za toliko prodao.
Znači, pored nabrojanih gubitaka vode, najveće probleme sa "vodom opasnom po zdravlje" imaju dijelovi grada, odnosno ulice gdje su azbestne cijevi.
Evo spiska ulica sa Azbestnim cijevima u Sarajevu objavljenim u Oslobođenju 2007 godine a koje je objavio forumaš @PipiDugaDevetka, da se ne kitim tuđim perjem
Spisak ulica u Kantonu # 9, SA. sa azbestno-cementnim vodovodnim cijevima:
Opština Centar:
Urijan Dedina, Omera Stupca, Muzeji, Tešanjska, Alipašina, Bolnička, Višnjik, Šekerova,
Šejh Mehmedova, Jukićeva, Hasana Bibera, Patriotske lige I Kromolj.
Novo Sarajevo:
Orlovačka, Humska, Skopljanska, Drinska, u Pofalićima;
Mustafe Behmena, Hasana Bibera(Ponavlja se ime, valjda je ulica u 2 opštine-op.PD9) u Velešićima;
Kemala Kapetanovića, Behdžeta Mutevelića I Hamdije Ćemerlića na Grbavici;
Milinkladska, Posavska, Varaždinska, Triglavska, Olovska I Novopazarska na Hrasnom Brdu;
Gornjovakufska, Trebervićka I Radnička –naselje Vranjače;
Novi Grad:Braće Mulić, Aleja Bosne srebrene, 14. Maja, Stupska, Branislava Nušića, Fra Antuna Kneževića, Lukavička cesta, Fočanska, Muftije Džabića, Prvomajska, Gradačačka, Prijedorska, Ilije Engela, Nusreta Prohića, Tuzlanska, Safeta Zajke, Smaje Šikala, Briješće Brdo, Brezanska, Viteška, 8. Marta, Rogatička, Put za Lemeze, Zabrđe, Rajlovac, Put za Smiljeviće;
Stari Grad:Škaljin sokak, Sedrenik, Alije Nametka I Ispod grada;
Ilidža:Sokolović-kolonija, Ilidža-centar, Otes, Doglodi, Stup, Kovači-Hrasnica, Vrelo Bosne;
Odnosno, u ulicama:
Bosanskih gazija, Lužansko polje, 12. Marta, Gazi Hasan-paše, Mithada Hujdura Hujke, Prve samostalne brigade, Nasihe Kapidžić, Edhema Eke Džubura, Željeznička, Gliše Jankovića, Mustafe Ice Voljevice, Ivana Brkića, Vjekoslava Klajića, Raghima Ćatovića, Dragana Kulidžana, Fadila Hadžića, Franje Vuletića, Barska, Spomenik, Oteška, Čitlučka, Mliništa, Jana Doršnera, Bojnička, Unska, Gorana Šišića, Uglješe Uzelca, Bare kod Stupa, Začardak, Lepenička, Nikole Kolumbića, Fridriha Adolfa, Mehmedalije Bojića, 14. Maja 92., Kasindolskih žrtava, Dobrinjska, Stupska, Latička, Ribnica, Semizova kula, Kovači-Hrasnica, Jablanička, Crnih Labudova, Vrelo Bosne I Plandište.
Vogošća:Stara cesta, Orahov brijeg, Barica, Ršida Bešlije, Hotnj II, Hotonj IV, Izeta Delića, Skendera Kulenovića, Donja Jošanica, Ahmeda Rizve, Krivoglavci, Stara cesta Semizovac, Nova cesta Semizovac, Nova ćeljeznička stanica I Svrake.
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/070524081
Npr, kod mene u Hrasnom je "sasvim" dobra voda, barem na oko a i po ukusu. Hlor se ne osjeća i mnogo je bolja od ove flaširane(kad mi izraste rep jedno jutro)
Također, negdje sam pokupio informaciju da flaširana voda može da napravi veliki problem u probavnom traktu jer je potpuno neutralna, odnosno da ne sadrži određene bakterije koje su potrebne našim crijevima. Eto, ja pijem česmušu i zadovoljan sam dok ne odletim ili počnem da bljujem vatru
Znači, pored nabrojanih gubitaka vode, najveće probleme sa "vodom opasnom po zdravlje" imaju dijelovi grada, odnosno ulice gdje su azbestne cijevi.
Evo spiska ulica sa Azbestnim cijevima u Sarajevu objavljenim u Oslobođenju 2007 godine a koje je objavio forumaš @PipiDugaDevetka, da se ne kitim tuđim perjem
Spisak ulica u Kantonu # 9, SA. sa azbestno-cementnim vodovodnim cijevima:
Opština Centar:
Urijan Dedina, Omera Stupca, Muzeji, Tešanjska, Alipašina, Bolnička, Višnjik, Šekerova,
Šejh Mehmedova, Jukićeva, Hasana Bibera, Patriotske lige I Kromolj.
Novo Sarajevo:
Orlovačka, Humska, Skopljanska, Drinska, u Pofalićima;
Mustafe Behmena, Hasana Bibera(Ponavlja se ime, valjda je ulica u 2 opštine-op.PD9) u Velešićima;
Kemala Kapetanovića, Behdžeta Mutevelića I Hamdije Ćemerlića na Grbavici;
Milinkladska, Posavska, Varaždinska, Triglavska, Olovska I Novopazarska na Hrasnom Brdu;
Gornjovakufska, Trebervićka I Radnička –naselje Vranjače;
Novi Grad:Braće Mulić, Aleja Bosne srebrene, 14. Maja, Stupska, Branislava Nušića, Fra Antuna Kneževića, Lukavička cesta, Fočanska, Muftije Džabića, Prvomajska, Gradačačka, Prijedorska, Ilije Engela, Nusreta Prohića, Tuzlanska, Safeta Zajke, Smaje Šikala, Briješće Brdo, Brezanska, Viteška, 8. Marta, Rogatička, Put za Lemeze, Zabrđe, Rajlovac, Put za Smiljeviće;
Stari Grad:Škaljin sokak, Sedrenik, Alije Nametka I Ispod grada;
Ilidža:Sokolović-kolonija, Ilidža-centar, Otes, Doglodi, Stup, Kovači-Hrasnica, Vrelo Bosne;
Odnosno, u ulicama:
Bosanskih gazija, Lužansko polje, 12. Marta, Gazi Hasan-paše, Mithada Hujdura Hujke, Prve samostalne brigade, Nasihe Kapidžić, Edhema Eke Džubura, Željeznička, Gliše Jankovića, Mustafe Ice Voljevice, Ivana Brkića, Vjekoslava Klajića, Raghima Ćatovića, Dragana Kulidžana, Fadila Hadžića, Franje Vuletića, Barska, Spomenik, Oteška, Čitlučka, Mliništa, Jana Doršnera, Bojnička, Unska, Gorana Šišića, Uglješe Uzelca, Bare kod Stupa, Začardak, Lepenička, Nikole Kolumbića, Fridriha Adolfa, Mehmedalije Bojića, 14. Maja 92., Kasindolskih žrtava, Dobrinjska, Stupska, Latička, Ribnica, Semizova kula, Kovači-Hrasnica, Jablanička, Crnih Labudova, Vrelo Bosne I Plandište.
Vogošća:Stara cesta, Orahov brijeg, Barica, Ršida Bešlije, Hotnj II, Hotonj IV, Izeta Delića, Skendera Kulenovića, Donja Jošanica, Ahmeda Rizve, Krivoglavci, Stara cesta Semizovac, Nova cesta Semizovac, Nova ćeljeznička stanica I Svrake.
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/070524081
Npr, kod mene u Hrasnom je "sasvim" dobra voda, barem na oko a i po ukusu. Hlor se ne osjeća i mnogo je bolja od ove flaširane(kad mi izraste rep jedno jutro)
Također, negdje sam pokupio informaciju da flaširana voda može da napravi veliki problem u probavnom traktu jer je potpuno neutralna, odnosno da ne sadrži određene bakterije koje su potrebne našim crijevima. Eto, ja pijem česmušu i zadovoljan sam dok ne odletim ili počnem da bljujem vatru
-
VjecitiStudent
#32 Re: voda u sarajevu
Stanje u nasim vodotokovima je skandalozno, medjutim ta voda nije ni u kakvoj vezi sa vodom u vodovodu.PipiDugaDevetka wrote:Dr. Korthauer iz GECONSFOR-a je analizirao riječne vodotokove, Tilavu i Bosnu:
-
VjecitiStudent
#33 Re: voda u sarajevu
Ovo je jos jedna vodovodna ubleha koju sire razni akteri u ovoj prici, svako iz svojih razloga.nikad_izvini wrote:Ovako, nisam toliko stručan ali sam se malo raspitivao, ukratko ću vam prenijeti šta sam iskopao, pošto kupio za toliko prodao.
...
Evo sta Svjetska zdravstvena organizacija kaze o tome:
Ovdje je obilje materijala na ovu temu:Although asbestos is a known human carcinogen by the inhalation route, available epidemiological studies do not support the hypothesis that an increased cancer risk is associated with the ingestion of asbestos in drinking-water. Moreover, in extensive feeding studies in animals, asbestos has not consistently increased the incidence of tumours of the gastrointestinal tract. There is therefore no consistent, convincing evidence that ingested asbestos is hazardous to health, and it is concluded that there is no need to establish a guideline for asbestos in drinking-water.
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... ndex8.html
http://www.google.ba/search?q=site%3Awh ... 8&aq=t&rls
- potpuni stranac
#34 Re: voda u sarajevu
truć, truć, truć, izjava da azbest nije kancerogen me podsjeća na onu izjavu wesli klarka da osiromašeni uranij nije opasan, te kada bi se pojela kašika istog da bi bio vrlo brzo izlučen iz organizma.VjecitiStudent wrote:Ovo je jos jedna vodovodna ubleha koju sire razni akteri u ovoj prici, svako iz svojih razloga.nikad_izvini wrote:Ovako, nisam toliko stručan ali sam se malo raspitivao, ukratko ću vam prenijeti šta sam iskopao, pošto kupio za toliko prodao.
...
Evo sta Svjetska zdravstvena organizacija kaze o tome:Ovdje je obilje materijala na ovu temu:Although asbestos is a known human carcinogen by the inhalation route, available epidemiological studies do not support the hypothesis that an increased cancer risk is associated with the ingestion of asbestos in drinking-water. Moreover, in extensive feeding studies in animals, asbestos has not consistently increased the incidence of tumours of the gastrointestinal tract. There is therefore no consistent, convincing evidence that ingested asbestos is hazardous to health, and it is concluded that there is no need to establish a guideline for asbestos in drinking-water.
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... ndex8.html
http://www.google.ba/search?q=site%3Awh ... 8&aq=t&rls
ugled dotičnog generala i WHO je na istom nivou.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#35 Re: voda u sarajevu
@Vječiti,
Eto, Sovenci i zakonom propisiju uklanjanje vodovodnih cijevi još od 2003. godine, a ne znaju da je azbest u azbestno-cementnim vodovodnim cijevima bezopasan. Baš su paGlu narod.
Eto, Sovenci i zakonom propisiju uklanjanje vodovodnih cijevi još od 2003. godine, a ne znaju da je azbest u azbestno-cementnim vodovodnim cijevima bezopasan. Baš su paGlu narod.
Jeste azbest bezopasan ako nema oštećenja u azbestno-cementnim vodovodnim cijevima!http://www2.sds.si/news/21389 wrote: Branko Kelemina je predstavil predlog zakona o postopni zamenjavi azbestno-cementnih cevi v vodovodni infrastrukturi za oskrbo s pitno vodo
Last edited by PipiDugaDevetka on 30/12/2009 10:54, edited 1 time in total.
-
Margita81
#36 Re: voda u sarajevu
Gledala sam nekidan na htvu nekog strucnjaka koji tvrdi da flasirana voda nije nista bolja od one iz cesme...hajd sad znaj.. ja nekad kupim vodu (tesanjsku obavezno ofkors
) ali uglavnom koristim onu iz cesme. 
- chuchumbamayumbe
#37 Re: voda u sarajevu
Prolom je odlicna voda za one kojima je potrebna upravo kao takva.salihh wrote:e jesi nasla brendove... sto ne mogu ovih nadobudnih sto im ni bosanska voda ne valja.... uhhhhsamo malo wrote:Kupujem i pijem Prolom i Janu.
Ovu sa cesme, samo za kuhanje i pranje.
Gdje se moze analizirati voda, vjerujem da je vec odgovoreno, meni je najbolja analiza na dnu svake moje serpe i lonca nakon prokuhavanja. Bijelo kao da je snijeg padao.
cesma je majka... a ako ti cesma ne valja ima toliko bosanskih punionica vode... jana je odron, vjerujem da ni prolom nije nista bolji
Prolom voda pripada grupi niskomineralizovanih voda.
Odlicna za bolesti i stanja bubrega, i probavu, izmedju ostalog.
Jeste vala gadna (dok se covjek ne navikne), isto kao da pijes destilovanu vodu, ali je skroz OK.
Ja ne znam da u BiH proizvodi ili prodaje nesto slicno Prolom vodi? Zna li neko
Jana nije losa, ali pored nasih BH voda da dajem pare za Janu, ne pada mi na pamet!
Kod nas ne u kuci najvise pije Tuzlanski kiseljak, onaj sa velikim sadrzajem magnezijuma, a voda - cesmovacha, bezbel.
Ove ostale kisele imaju previse natrijuma, haman pa su stetne u kolicinama koje ja dnevno shljustrim (litar minimalno).
Eto, ispade pomalo off topic, sorry!
-
VjecitiStudent
#38 Re: voda u sarajevu
Kao sto je svojevremeno nauka identificirala azbest kao jednog od uzrocnika raka pluca pa je lako pronaci i obilje referenci na internetu na tu temu, ako je azbest u vodi isto tako opasan po zdravlje, valjda ima neka referenca na relevantno istrazivanje, osim tvrdnji zainteresovanih strana?PipiDugaDevetka wrote:@Vječiti,
Eto, Sovenci i zakonom propisiju uklanjanje vodovodnih cijevi još od 2003. godine, a ne znaju da je azbest u azbestno-cementnim vodovodnim cijevima bezopasan.
Jeste azbest bezopasan ako nema oštećenja u azbestno-cementnim vodovodnim cijevima!http://www2.sds.si/news/21389 wrote: Branko Kelemina je predstavil predlog zakona o postopni zamenjavi azbestno-cementnih cevi v vodovodni infrastrukturi za oskrbo s pitno vodo
- potpuni stranac
#39 Re: voda u sarajevu
a svako malo negdje krpe cijevi.PipiDugaDevetka wrote:@Vječiti,
-
VjecitiStudent
#40 Re: voda u sarajevu
Ne tvrdi WHO uopste da azbest nije kancerogen, naprotiv!potpuni stranac wrote:
truć, truć, truć, izjava da azbest nije kancerogen me podsjeća na onu izjavu wesli klarka da osiromašeni uranij nije opasan, te kada bi se pojela kašika istog da bi bio vrlo brzo izlučen iz organizma.
http://www.who.int/occupational_health/ ... seases.pdf
WHO tvrdi, na osnovu brojnih naucnih studija, da azbest u vodi nije kancerogen.
Ponekad se pitam je li vrijedi sa ovako povrsnim likovima uopste raspravljati?
- PipiDugaDevetka
#41 Re: voda u sarajevu
Ima vodozaštitna zona na autoputu prema Blažuju, okružuju je rječica Dobrinja, hale E-investa, te naselja Pejton i Otes.VjecitiStudent wrote:Stanje u nasim vodotokovima je skandalozno, medjutim ta voda nije ni u kakvoj vezi sa vodom u vodovodu.PipiDugaDevetka wrote:Dr. Korthauer iz GECONSFOR-a je analizirao riječne vodotokove, Tilavu i Bosnu:
S obzirom na zagađenost Dobrinje, pomoćnik načelnika Opštine Ilidža za komunalne poslove, Nazif Mahmutović je izjavio da je ova ''vodozaštitna zona neodrživa''. Što li je neodrživa? Šta mu znači to ''neodrživa''?
Kupujem vodu u DP marketu u Pejtonu, a ona jedna trgovačka pomoćnica, nedavno preraspoređena, kaže čudeći se:
-A što ovdje voda dobro ide!?
-
VjecitiStudent
#42 Re: voda u sarajevu
Ima li kakva naucna studija koja tvrdi da su niskomineralizovane vode zdrave?chuchumbamayumbe wrote: Prolom je odlicna voda za one kojima je potrebna upravo kao takva.
Prolom voda pripada grupi niskomineralizovanih voda.
Odlicna za bolesti i stanja bubrega, i probavu, izmedju ostalog.
Jeste vala gadna (dok se covjek ne navikne), isto kao da pijes destilovanu vodu, ali je skroz OK.
Ja ne znam da u BiH proizvodi ili prodaje nesto slicno Prolom vodi? Zna li neko
Jana nije losa, ali pored nasih BH voda da dajem pare za Janu, ne pada mi na pamet!
Kod nas ne u kuci najvise pije Tuzlanski kiseljak, onaj sa velikim sadrzajem magnezijuma, a voda - cesmovacha, bezbel.![]()
![]()
Ove ostale kisele imaju previse natrijuma, haman pa su stetne u kolicinama koje ja dnevno shljustrim (litar minimalno).![]()
Eto, ispade pomalo off topic, sorry!
Jer ja pronadjoh upravo suprotno
http://www.who.int/water_sanitation_hea ... alized.pdf
Inace, deklaracijama i reklamama proizvodjaca vjerujem ko i nasim politicarima.
- potpuni stranac
#43 Re: voda u sarajevu
mislio sam da je bar jasno da raspravljamo o azbestu u vodi, no eto tebe radi od sada ću to uvjek naglašavati.VjecitiStudent wrote:Ne tvrdi WHO uopste da azbest nije kancerogen, naprotiv!potpuni stranac wrote:
truć, truć, truć, izjava da azbest nije kancerogen me podsjeća na onu izjavu wesli klarka da osiromašeni uranij nije opasan, te kada bi se pojela kašika istog da bi bio vrlo brzo izlučen iz organizma.
http://www.who.int/occupational_health/ ... seases.pdf
WHO tvrdi, na osnovu brojnih naucnih studija, da azbest u vodi nije kancerogen.
Ponekad se pitam je li vrijedi sa ovako povrsnim likovima uopste raspravljati?
odgovor na tvoje pitanje bi bio, ne, ne vrijedi.
-
VjecitiStudent
#44 Re: voda u sarajevu
A to sto tu flasiranu vodu vjerovatno pune u nekoj cesmi iza ugla, ili mozda na nekom udaljenijem, dobro zagadjenom izvoristu, o tome ne razmisljas?PipiDugaDevetka wrote:Ima vodozaštitna zona na autoputu prema Blažuju, okružuju je rječica Dobrinja, hale E-investa, te naselja Pejton i Otes.VjecitiStudent wrote:Stanje u nasim vodotokovima je skandalozno, medjutim ta voda nije ni u kakvoj vezi sa vodom u vodovodu.PipiDugaDevetka wrote:Dr. Korthauer iz GECONSFOR-a je analizirao riječne vodotokove, Tilavu i Bosnu:
S obzirom na zagađenost Dobrinje, pomoćnik načelnika Opštine Ilidža za komunalne poslove, Nazif Mahmutović je izjavio da je ova ''vodozaštitna zona neodrživa''. Što li je neodrživa? Šta mu znači to ''neodrživa''?
Kupujem vodu u DP marketu u Pejtonu, a ona jedna trgovačka pomoćnica, nedavno preraspoređena, kaže čudeći se:
-A što ovdje voda dobro ide!?
Opstina Ilidza ima krupne probleme sa potrazivanjima vlasnika nacionalizovane zemlje u Vodozastitnoj zoni, otud i ceste izjave o "neodrzivosti".
- PipiDugaDevetka
#45 Re: voda u sarajevu
Ne govorimo o istoj vodozaštitnoj zoni. Kada pumpa vodovodna ispumpa vodu iz zemlje, nakon obrade, ide pod pritiskom u sistem cijevi, pa naselje koje je prvo do pumpe dobija vodu sa tačno određenog mjesta. To mjesto za naselja Pejton i Otes se vidi iz automobila na auto-putu prema Blažuju.VjecitiStudent wrote: A to sto tu flasiranu vodu vjerovatno pune u nekoj cesmi iza ugla, ili mozda na nekom udaljenijem, dobro zagadjenom izvoristu, o tome ne razmisljas?
Opstina Ilidza ima krupne probleme sa potrazivanjima vlasnika nacionalizovane zemlje u Vodozastitnoj zoni, otud i ceste izjave o "neodrzivosti".
Vodozaštitna zona oko postrojenja Bačevo, nisam spominjao. Kanton ima problem sa nacionalizacijom privatne zemlje u vodozaštitnoj zoni, pa tek onda, opština Ilidža.
- Haris.ba
#46 Re: voda u sarajevu
Nisam ni ja više pametan, i znam šta sam prije mislio. Znam sve "probleme energoinvestovog izvor" kod Otesa i Pejtona. Al opet se ta voda pokazala kao sasvim ispravna na testovima(nema teških metala i bakterija). Testirane su(u Sarajevu) vode iz Pejtona(baš zbog najvećih sumnji na zagađenost toga izvora) i Lužana(oni su na Bačevu).I to uzimani su uzorci iz stambenih objekata - baš da se vidi i uticaj distribucije kroz cijevi. Testirane su u projektu testiranja mineralnih i "nemineralnih" voda iz čitave Evrope(znači u Berlinu - nismo mogli mi ništa prčkati
). Meni je zanimljivije što je zdravije piti običnu vodu iz pipe nego većinu mineralnih voda(haman nijedna klasifikacija na bocama nije tačna).Nije testirana flaširana obična voda. Al kada se mulja na mineralnoj - šta li se radi na ovoj? Mada su mnogi podaci još tajni(skida se zabrana 2012), za sada koliko sam pročitao - nije baš toliko ni strašno. Problem jesu azbestne cijevi - a to je svakako svejedno.
Ima na internetu plan razvoja vodovodne mreže kantona. Pogledajte. Zamjena tih cijevi je MOŽDA u planu poslije 2020.
- Alhemicarkaa
#47 Re: voda u sarajevu
O Bože
Da je voda takva kakva pricate da je, znali bi odmah. Jedan grad u Americi (ne sjecam se koji, davno sam o tome ucila) imao je problem sa vodom, i to bakterioloski neispravnom vodom, svi gradjani tog grada pokazivali su iste simptome.
Ja pijem vodu sa cesme u ogromnim količinama, i nikad se nisam otrovala, ali sam se zato otrovala janom (inace ponekad ljeti kupujem vodu kad sam napolju i ožednim, i uvijek tražim olimpiju, ali u toj prodavnici bila je samo jana).
Sarajevo će vjerovatno u budućnosti imati velikih problema sa vodom, i to zbog bespravno sagrađenih objekata u blizini vodozaštitne zone, i samim tim neadekvatno riješenog pitanja fekalnih voda i septičkih jama.
Da je voda takva kakva pricate da je, znali bi odmah. Jedan grad u Americi (ne sjecam se koji, davno sam o tome ucila) imao je problem sa vodom, i to bakterioloski neispravnom vodom, svi gradjani tog grada pokazivali su iste simptome.
Ja pijem vodu sa cesme u ogromnim količinama, i nikad se nisam otrovala, ali sam se zato otrovala janom (inace ponekad ljeti kupujem vodu kad sam napolju i ožednim, i uvijek tražim olimpiju, ali u toj prodavnici bila je samo jana).
Sarajevo će vjerovatno u budućnosti imati velikih problema sa vodom, i to zbog bespravno sagrađenih objekata u blizini vodozaštitne zone, i samim tim neadekvatno riješenog pitanja fekalnih voda i septičkih jama.
- potpuni stranac
#48 Re: voda u sarajevu
nije valjda da misliš da se moraju odmah osjetiti simptomi? jesi li ikada čula za dugoročne efekte po zdravlje?Alhemicarkaa wrote:O Bože![]()
- Alhemicarkaa
#49 Re: voda u sarajevu
Naravno da ne mislim, govorila sam o bakteriološkoj ispravnosti vode, a ti se simptovmi u 99% slučajeva osjete odmah ili vrlo brzo. Ova prica se vuce godinama, tako da nešto ne štima već bi znali.potpuni stranac wrote:nije valjda da misliš da se moraju odmah osjetiti simptomi? jesi li ikada čula za dugoročne efekte po zdravlje?Alhemicarkaa wrote:O Bože![]()
A što se tice kancerogenosti azbestnih cijevi, čovjek kad čita rekao bi da ste svi pod staklenim zvonom rasli i jeli povrče sad ubrano iz mamine bašte. Tako znam curu koja je imala teoriju da je maslinovo ulje užasno kancerogene ako se na njemu prži i tu teoriju je izlagala sa cigarom u ustima (koja inace nije kancerogena). O ovim stvarima raspravljamo i u zadimljenim kaficima i kao vrlo smo zabrinuti, a to sto dim u tim istim kaficima možemo nožem rezati, to je zdravo
Uostalom, da je to toliko štetno, kako su naši roditelji i njihovi roditelji preživjeli pijući vodu iz istih cijevi? Moja majka ima 76 godina, hvala Bogu, zdrava ko drijen, a pila je vodu sa česme koju su Njemci u II svjetskom ratu, nakon analize, zabranili da koriste...
- potpuni stranac
#50 Re: voda u sarajevu
ne znači da će svako oboliti, postoji nešto što se zove faktor rizika. pa ni u černobilu nisu svi obolili pa bi li ti otišla tamo da živiš?Alhemicarkaa wrote:Naravno da ne mislim, govorila sam o bakteriološkoj ispravnosti vode, a ti se simptovmi u 99% slučajeva osjete odmah ili vrlo brzo. Ova prica se vuce godinama, tako da nešto ne štima već bi znali.potpuni stranac wrote:nije valjda da misliš da se moraju odmah osjetiti simptomi? jesi li ikada čula za dugoročne efekte po zdravlje?Alhemicarkaa wrote:O Bože![]()
A što se tice kancerogenosti azbestnih cijevi, čovjek kad čita rekao bi da ste svi pod staklenim zvonom rasli i jeli povrče sad ubrano iz mamine bašte. Tako znam curu koja je imala teoriju da je maslinovo ulje užasno kancerogene ako se na njemu prži i tu teoriju je izlagala sa cigarom u ustima (koja inace nije kancerogena). O ovim stvarima raspravljamo i u zadimljenim kaficima i kao vrlo smo zabrinuti, a to sto dim u tim istim kaficima možemo nožem rezati, to je zdravo![]()
Uostalom, da je to toliko štetno, kako su naši roditelji i njihovi roditelji preživjeli pijući vodu iz istih cijevi? Moja majka ima 76 godina, hvala Bogu, zdrava ko drijen, a pila je vodu sa česme koju su Njemci u II svjetskom ratu, nakon analize, zabranili da koriste...