Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post Reply

U Jugoslaviji su muslimani bili ravnopravni

Da
109
58%
Ne
78
42%

Total votes: 187

felipe kajetano

#26 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by felipe kajetano »

andrija2007 wrote:
felipe kajetano wrote:Odakle crpis sve ove bedastoce :?
Za filmove se mog'o obratiti Hajrudinu Sibi Krvavcu..al' zakasnio si jbg :-?
Felipe, felipe, nemoj da mi hapaš fazone. :wink:
i fore.. :wink:
felipe kajetano

#27 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Mislim da je ipak najvise SingarpuRcana bilo u partizanima...naravno proporcionalno :-D
Alfa Kentaur

#28 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Zanimljivo je da su se u prijasnjim skolskim udzbenicima mogla procitati samo imena poput Sinisa, Pero, Marko, Ivana..., a nikada Emir ili Amer. Iako su autori znali da ce se ti udzbenici citati i u BiH.
felipe kajetano

#29 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Avana :? Bice da je to neko staroilirsko :D
Alfa Kentaur

#30 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Srbin, Neopredijeljen, Jugosloven, Musliman ... :-) :roll: ...nisam siguran koje je gore.

Danas se ljevicari sturise svojim bosanstvom, a onda im nije smetalo biti neoprediljen. :-?
otporan na ban

#31 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by otporan na ban »

Alfa Kentaur wrote:Srbin, Neopredijeljen, Jugosloven, Musliman ... :-) :roll: ...nisam siguran koje je gore.

Danas se ljevicari sturise svojim bosanstvom, a onda im nije smetalo biti neoprediljen. :-?
jarane, da citiram kolegu koji je reko da si glup... malo je rec... :x
Erzsebet

#32 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

Alfa Kentaur wrote:
cyprus wrote:
ontopic: @Alfa Kentaur, a šta su to (m)(M)uslimani trebali imat da budu ravnopravni? :idea:
Pa evo ja vama postavljam vrlo jednostavno pitanje:

Sta su Muslimani imali u poredjenju sa ostalim narodima :?:
Osim priča rekla - kazala, imaš li ikakav naučni dokaz?

Evo reći ću ti ja nešto o tome. Ogromna većina fakulteta u Sarajevu, kao današnjem 90% muslimanskom gradu je osnovana upravo u vrijeme komunizma. Bosna je zahvaljujući Titu ostala u današnjim granicama, a zahvaljujući Titu je Muslimanima, današnjim Bošnjacima dato pravo na naciju, i to na onakav naziv kako smo i tražili. I pored toga što je recimo Srba bilo neuporedivo više u toj Jugoslaviji, mi smo imali ista prava kao i oni, zagarantovana Ustavom. Recimo, kad je Tito umro, predsjednici su se mijenjali iz svih republika, ne znam da li ti je to poznato, iako je recimo Crnogoraca tada bilo samo 300.000.

O ekonomiji da ne govorim.

Ovo što danas imamo je k.... obični, u odnosu na ono šta su naši roditelji imali. Nažalost, za takve kojima je vrlo bitno da jezik zovu "pravim imenom", to je mnogo više. Jer i Austrijanci jezik zovu austrijskim, a Amerikanci američkim. Osvijesti se čovječe i pogledaj malo van svoje avlije.
Alfa Kentaur

#33 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Zanimljivo je da su sve najbolje i najvaznije polozaje kao i najbolje stanove uvijek dobijali srbi, a nikada Muslimani.
viva_castro

#34 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by viva_castro »

Alfa Kentaur wrote:Zanimljivo je da su se u prijasnjim skolskim udzbenicima mogla procitati samo imena poput Sinisa, Pero, Marko, Ivana..., a nikada Emir ili Amer. Iako su autori znali da ce se ti udzbenici citati i u BiH.
Nije bio Emir al je zato bio Nemanja ;)

hahahahahaahahahaah
andrija2007

#35 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by andrija2007 »

Alfa Kentaur wrote:Zanimljivo je da su se u prijasnjim skolskim udzbenicima mogla procitati samo imena poput Sinisa, Pero, Marko, Ivana..., a nikada Emir ili Amer. Iako su autori znali da ce se ti udzbenici citati i u BiH.
Kako nije, ja sam učio slova iz bukvara i sjećam se proste rečenice: Mate i Ibro su se vozali sa čamcom.
Alfa Kentaur

#36 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Zanimljivo je to da su Muslimani bili na marginama drustva, nizasta se nisu pitali, niti su sta imali, a opet su najvise voljeli Tita i onaj sistem. Isto je i danas. Iako su Muslimani najvise stradali od komunistickih generala i JNA armije, opet najvise vole i zale za onim sistemom. :-) :roll:

Pitam se zasto je Sloba toliko zarko zeliko da sacuva Jugu... :-? :run:
Alfa Kentaur

#37 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Erzsebet wrote: zahvaljujući Titu je Muslimanima, današnjim Bošnjacima dato pravo na naciju, i to na onakav naziv kako smo i tražili.

Nažalost, za takve kojima je vrlo bitno da jezik zovu "pravim imenom", to je mnogo više. Jer i Austrijanci jezik zovu austrijskim, a Amerikanci američkim. Osvijesti se čovječe i pogledaj malo van svoje avlije.
Da, dobili su veliko "M", koje u praksi nije znacilo nista!

Ne postoji austrijski jezik, zato upotrebljavaju njemacki. Bosanski jezik je postojao, ali nam ga nisu dali. Kao sto smo morali biti neopredijeljeni, srbi, ili jugosloveni, ali ne i bosanci. :wink:
andrija2007

#38 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by andrija2007 »

Alfa Kentaur wrote:Zanimljivo je to da su Muslimani bili na marginama drustva, nizasta se nisu pitali, niti su sta imali, a opet su najvise voljeli Tita i onaj sistem. Isto je i danas. Iako su Muslimani najvise stradali od komunistickih generala i JNA armije, opet najvise vole i zale za onim sistemom. :-) :roll:

Pitam se zasto je Sloba toliko zarko zeliko da sacuva Jugu... :-? :run:
Kako na marginama, a kad je rahmetli Fadil Toskić pobjedio na sarajevskom šlageru sezone, evo jedne Fadilove pjesme iz tog perioda:

mostarac

#39 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mostarac »

Alfa Kentaur wrote:Zanimljivo je da su sve najbolje i najvaznije polozaje kao i najbolje stanove uvijek dobijali srbi, a nikada Muslimani.
Dzemal Bijedic je bio iz poznate srpske porodice :D
Raif Dizdarevic isto :D
Prozor

#40 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Prozor »

Malo si nejasan, je li ti pitaš kako je bilo bošnjacima kao narodu, ili pak muslimanima kao vjernicima? Muslimana vjernika je bilo manje već bošnjaka(u bosni), a praktičari su bili prava manjina. Čak šta više, kao praktičar, kao i praktičar kršćanin, nisi mogao daleko....samo zamisli tog člana partije što otvoreno klanja 5 namaza ili ide svake nedjelje u crkvu i krsti djecu.....tad su svi, i srbi i bošnjaci i hrvati većim dijelom se takmičili da budu "moderni", pa prema tome su kao narodi bili prilično ravnopravni.....a to što bošnjaci nisu imali prije su dobili 74'.....za vjernike praktičare je bilo "malo" teže, ali je vala i bilo svijeta što je klanjalo, išlo u crkvu, i bajram i božić se slavio, i nikad nije zabranjen ezan ili crkveno zvono kao što su ih na 70% bih "zabranile" fašističke demokrate.... ja realno nemam dovoljno znanja da sudim, ali eto ovako bih rekao da su bošnjaci bili manje više ravnopravni od 70-ih, ono ranije, da su bili neki jednakiji od drugih to jest....muslimani i kršćani pak, su u odnosu na ateiste bili u podređenom položaju, ali ipak su postojali i niko nije dobivao batine što posti za ramazan niti su zvijeti pišale po džamijskom avlijom kao u trebinju danas......

i na kraju, da nije bilo SR BiH nebi bilo ni RBiH i da nije bilo Muslimana nebi bilo ni Bošnjaka.....
mostarac

#41 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mostarac »

Alfa Kentaur wrote:
Erzsebet wrote: zahvaljujući Titu je Muslimanima, današnjim Bošnjacima dato pravo na naciju, i to na onakav naziv kako smo i tražili.

Nažalost, za takve kojima je vrlo bitno da jezik zovu "pravim imenom", to je mnogo više. Jer i Austrijanci jezik zovu austrijskim, a Amerikanci američkim. Osvijesti se čovječe i pogledaj malo van svoje avlije.
Da, dobili su veliko "M", koje u praksi nije znacilo nista!

Ne postoji austrijski jezik, zato upotrebljavaju njemacki. Bosanski jezik je postojao, ali nam ga nisu dali. Kao sto smo morali biti neopredijeljeni, srbi, ili jugosloveni, ali ne i bosanci. :wink:

Ti uopste ne slusas sta ti ljudi govore i ti samo mlatis svoju i mlatis i mlatis i dalje mlatis bez ikakvog argumenta

- Muslimani su trazili da ih se naziva Muslimanima, a ne Bosancima, Bosnjacima ili kako vec
- Muslimani nisu trazili da se jezik nazove bosanskim

Zato osim sto nemas pojma pocinjes i da lazes. Niko nije branio, nego muslimani nisu trazili, a zasto nisu trazili nije kriv ni tito ni jugoslavija ni komunizam
jefferson

#42 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by jefferson »

Tocak, ekser a o bukvi necu ni da diskutujem, su pametniji od ovog prototipa glupog homo sapiensa!
Covjece ja sam ti rekao vec jednom. Da nije bilo Tita i Partizana ti bi se rodio na nekoj njivi a ne porodilistu!
Pogledaj fakultete oko sebe (ako si uopste u BiH) bolnice, puteve, sve je to napravljeno u tih 45 godina. Ljudi su pruigu Samac-Sarajevo napravili za 6 mjeseci a ovi TVOJI sto vaze po dzamijama i seru o tome jel trebao biti bosanski jezik ili Bosnjaci umjesto muslimana nisu bili u stanju vec izgradjenu prugu otvoriti do prije nekoliko godina, uspjeli su sagraditi za 14 godina nakon rata CJELIH 35km auto puta, i otjerati svu omladinu iz zemlje koja je dobila i najmanju priliku da se ispali iz drzave.
E sad posto su oba mojih deda narodni heroji iz drugo sv. rata, a jedan bio istaknuti politicar, i gle cuda MUSLIMAN, ja ti samo mogu reci djete da mi nije zao sto si ti glup, nego sto je sve vise takvih u bih kao sto si ti.
Zali boze te praznine u glavi, mogla se dobro iskoristiti!
jefferson

#43 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by jefferson »

Alfa Kentaur wrote:Zanimljivo je da su sve najbolje i najvaznije polozaje kao i najbolje stanove uvijek dobijali srbi, a nikada Muslimani.
Ko?
Dzemal Bjedic? Stara cetnicka familija
Raif Dizdarevic? E njegovi su bili pravo jebeni u redovima Draze Mihajlovica
Hajde ti nama reci iskreno koliko je tebi godina?
A-ZO

#44 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by A-ZO »

mostarac wrote:...muslimani nisu trazili...
nisu znali da traze ono sto su morali znati, a i danas slabo sta traze, valjda mrze prosijaciti...
Alfa Kentaur

#45 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

jefferson wrote: Da nije bilo Tita i Partizana ti bi se rodio na nekoj njivi a ne porodilistu!

ovi TVOJI sto vaze po dzamijama i seru o tome jel trebao biti bosanski jezik ili Bosnjaci umjesto muslimana nisu bili u stanju vec izgradjenu prugu otvoriti do prije nekoliko godina, uspjeli su sagraditi za 14 godina nakon rata CJELIH 35km auto puta,
Sta mislis sta bi bilo sa Bosne nije bilo Alije i Armije BiH??
A reci mi, koliko su kilometara autoputa u Bosni izgradili komunisti??

Vec nekoliko pita vrijedjas Islam tako sto Hudbu nazivas sranjem i budalastinjom!
jefferson

#46 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by jefferson »

Alfa Kentaur wrote:
jefferson wrote: Da nije bilo Tita i Partizana ti bi se rodio na nekoj njivi a ne porodilistu!

ovi TVOJI sto vaze po dzamijama i seru o tome jel trebao biti bosanski jezik ili Bosnjaci umjesto muslimana nisu bili u stanju vec izgradjenu prugu otvoriti do prije nekoliko godina, uspjeli su sagraditi za 14 godina nakon rata CJELIH 35km auto puta,
Sta mislis sta bi bilo sa Bosne nije bilo Alije i Armije BiH??
A reci mi, koliko su kilometara autoputa u Bosni izgradili komunisti??

Vec nekoliko pita vrijedjas Islam tako sto Hudbu nazivas sranjem i budalastinjom!
Prvo, Alija nije osnivac ARBiH nego gradjani!
Drugo, da nije bilo A.I mozda bi se sad BiH zvala Republika Bosna i hercegovina i svi bi slavili 25 novembar kao i navijali za reprezentaciju.
Drugo, Auto put u to vrijeme NIJE BIO standard, danas jeste!
Neko je nedavno izvalio na forumu kako u Ex-Yu sedamdesetih nije bilo interneta pa iz tog razloga nije bila napredna drzava. Tako i ti sad postavljas pitanje koliko su km auto puta sagradili u BiH!
I da znas, da bi auto put do sada bio napravljen da se drzava nije raspala.
Sto se tice vrjedjana Hutbe, ja je ne vrjedjam jer to nije hutba. To je politicki pamflet SDA i slicnih kleronacionalnih stranak, samo je razlika izmedju toga jel ta poruka u dzamiji, katolickoj ili pravoslavnoj crkvi.
I samo za tebe Alficu, nesto sto A.I, njegov sin i ostala kriminalnonacionalisticka banda NIKAD nece biti u stanju da obezbjedi ovim gradjanima:

Image

On je znacio: Postovanje, ponos i slobodu!
Erzsebet

#47 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

Da nije bilo Alije, Dobrica Ćosić ne bi imao koga da oslobodi iz zatvora 80ih godina. Ne bi imao koga da kasnije ucjenjuje. Ne bi Slobo i Franjo imali pijuna s kojim su se igrali kako su htjeli. Ne bi bilo mazohističko - bezobrazno - neodgovornog odnosa prema građanima BiH koji će kasnije izginuti, nego bi se pokušao izbjeći rat. Radije bih živio i dalje u nekakvoj zajednici sa Srbijom, a da mi je otac živ i još 100.000 građana širom zemlje. Mirnim putem su se čuda mogla napraviti, Slobo je umro, moglo se mnogo toga izbjeći. Sve to, da nije bilo Alije.

Tog istog Aliju je napravila SANU i njihovi pamfleti. Naivan si ako misliš da te Alija spasio. Alija je svoju familiju poslao na sigurno, kao i Haris Silajdžić, razni čengići, ganići i ostali.

I kad smo kod hutbe. Hutbe su u 90% slučajeva zloupotrijebljene misli Fahre Radončića i sličnih njemu, počev od Begove džamije, pa dalje. Svaki petak sam u džamiji i znam o čemu govorim, jednog dana ću im tamo naglas reći šta mislim, mater im njihovu avazovsku, toliko mi se gade.

A ti, kentaure, pročitaj knjigu Bošnjak od Adila Zulfikarpašića, naići ćeš na iznenađujuće činjenice. I obrazuj se malo više, i to na fakultetima koje ti je Tito dao, a ne Alija i kriminalci koji su ga u raku spustili.
Alfa Kentaur

#48 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

jefferson wrote:
Drugo, da nije bilo A.I mozda bi se sad BiH zvala Republika Bosna i hercegovina i svi bi slavili 25 novembar kao i navijali za reprezentaciju.

Alija jeste bio od osnivaca armije i otpora srpskoj agresiji. Jer vojsku ne mogu tek tako organizovati gradjani. Znaci ni Tito nije organizovao partizane nego gradjani. :-) :-?
A mozda da nije bilo Alije sada bi ovdje bila Velika Srbija. Znaci da je pobijedio SDP na izborima, danas bi bosanski srbi i hrvati volili ovu drzavu i navijali za reprezentaciju. :-) :lol: ...prevazilazis samog sebe dzaferu :thumbup:

Tito i Alija su se nasli u istoj situaciji: obadvojica napadnuti od strane jaceg agresora, a oni sami nisu imali oruzije. Samo sto je Tito svojom rukom vladao 40 godina, a alija jedim dijelom bih jedva 10 godina.

Ponovo te pitam: sta bi bilo da nije bilo Armije BiH??
Alfa Kentaur

#49 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Erzsebet wrote: kriminalci koji su ga u raku spustili.
Aliju su ispratili gradjani ove zemlje, raznih vjera i nacija, stranci itd..., njih preko 150,000. :wink:
Alfa Kentaur

#50 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

jefferson wrote:
Hajde recimo da je tako, ali ko je vodio vojsku kroz rat: gradjani ili vrhovna komanda(AI) ??

Podsjetio bih te da je Alija bio komandat armije BiH koja je goloruko branila i odbranila ovu drzavu od dvostruke agresije i domacih izdajnika! Ne znam jesi li cuo, ali to se zove -cudo bosanskog otpora! Takav podvig se rijetko vidja u historiji. :wink:
Post Reply