1991 - 1992 - 1993 - ... lazi i istine

Post Reply
grbavica70

Post by grbavica70 »

Civilne zrtve se nisu mogle izbjeci jer je Alija naredo da svi moraju dolaziti na posao a ko ne bude dosao, da ce biti otpusten i da ce mu radni staz biti izbrisan... Tako se desilo da su mnogi pod granatama ( svacijim) trcali na posao iako nijedna firma nije radila niti se sta proizvodilo...oni koji su stizali zivi na svoje radno mjesto, sjedili su, gledali TV i ispijali kafe...Koja je svrha bila te naredbe ako nije bilo svjesno izazivanje civilnih zrtava ?
Drugo, mnogi vojnici ABiH su sahranjeni kao civili ili su prikazani kao civili, dovoljno je bilo skloniti oruzje i fiseklije i onda snimiti les, jer dosta vojnika, za razliku od oruzja, nisu imali uniforme.
Trece, postavljanje minobaca i topova na civilne objekte ( bolnice, porodilista, obdanista, stambene zgrade) su uzrokovali dodatne civilne zrtve, cije su slike odamh isle u svijet, po receptu : "sto krvavije, sto strasnije, sto civilnije"...Niko se nijepitao zasto i kako basnato mjesto dolijetjla granata VRS, jer su minobacaci i topovi vec bili sklonjeni, kao i caure i tragovi artiljerisjkih dejstava.
U ovim odgovorimo mozemo sagledati najveci dio civilnih zrtava na Bosnjackoj strani.
margareta

Post by margareta »

Sta ti zapravo trazis ovdje sa vecinom svojih lazi ? Ponasas se kao
Haski isljednik u potrazi za dokazima ?Po tvojoj teoriji i Bush je sam isplanirao 11 Septembar 2001. ?
Prenj

Post by Prenj »

grbavica70 wrote:Civilne zrtve se nisu mogle izbjeci jer je Alija naredo da svi moraju dolaziti na posao a ko ne bude dosao, da ce biti otpusten i da ce mu radni staz biti izbrisan... Tako se desilo da su mnogi pod granatama ( svacijim) trcali na posao iako nijedna firma nije radila niti se sta proizvodilo...oni koji su stizali zivi na svoje radno mjesto, sjedili su, gledali TV i ispijali kafe...Koja je svrha bila te naredbe ako nije bilo svjesno izazivanje civilnih zrtava ?
Drugo, mnogi vojnici ABiH su sahranjeni kao civili ili su prikazani kao civili, dovoljno je bilo skloniti oruzje i fiseklije i onda snimiti les, jer dosta vojnika, za razliku od oruzja, nisu imali uniforme.
Trece, postavljanje minobaca i topova na civilne objekte ( bolnice, porodilista, obdanista, stambene zgrade) su uzrokovali dodatne civilne zrtve, cije su slike odamh isle u svijet, po receptu : "sto krvavije, sto strasnije, sto civilnije"...Niko se nijepitao zasto i kako basnato mjesto dolijetjla granata VRS, jer su minobacaci i topovi vec bili sklonjeni, kao i caure i tragovi artiljerisjkih dejstava.
U ovim odgovorimo mozemo sagledati najveci dio civilnih zrtava na Bosnjackoj strani.
:(
Mogu ti samo pozeljeti da u sljedecem zivotu budes stanovnik opkoljenog Sarajeva 1992-95. :x
grbavica70

Post by grbavica70 »

Nemas mi sta "pozeljeti"...bio sam.
Ali na suprotnoj strani...nista mi nije bilo "ljepse" nego tebi.

Medjutim, taj tvoj komentar je deplasiran skroz...ja tebi govorim kako dolazi do zrtava, i to na istinit i provjeren nacin, sa realnim podacima, a ti meni nesto...tu... :-?
margareta

Post by margareta »

On nije bio tu ali jesam ja i desetine hiljada drugih koji ce se sloziti s' nim ! prenju i sta ti imas reci ? Grbavica je zesci lazovcina ali ti si veci od njega !
Prenj

Post by Prenj »

grbavica70 wrote:Nemas mi sta "pozeljeti"...bio sam.
Ali na suprotnoj strani...nista mi nije bilo "ljepse" nego tebi.

Medjutim, taj tvoj komentar je deplasiran skroz...ja tebi govorim kako dolazi do zrtava, i to na istinit i provjeren nacin, sa realnim podacima, a ti meni nesto...tu... :-?
Grbavica, nisi ti lik sa kojim se moze argumentovano polemisati.
Na tebe vrijeme vise trositi necu.

PS. Koja ti je adresa, da ti posaljem primjerak knjige Bore Jovica "Posljednji dani SFRJ", da se ne patis vise sa svojim sve mutnijim sjecanjima?
grbavica70

Post by grbavica70 »

Daj i i ti meni adresu, da ti poslajem dvije knjige : Sefera Halilovica "Lukava Strategija" i Majkla Rouza...on jos bolje opsiju od mene kako ste u Sarajevu zrtvovali civile za medijsku propagandu...

Mani se Bore Jovica..on je komunjara neizljeciva..guze bi dao za opet vlada.
Prenj

Post by Prenj »

grbavica70 wrote:Daj i i ti meni adresu, da ti poslajem dvije knjige : Sefera Halilovica "Lukava Strategija" i Majkla Rouza...on jos bolje opsiju od mene kako ste u Sarajevu zrtvovali civile za medijsku propagandu...

Mani se Bore Jovica..on je komunjara neizljeciva..guze bi dao za opet vlada.
A sto se Michael Rose-a tice dobra literature je i
Brendan Simms: Unfinest Hour: How Britain Helped to Destroy Bosnia
Simms is not afraid to name those who were at the heart of this world of moral failure, corruption and lack of political will. Sir Michael Rose, the British chief of UN peacekeeping in Bosnia, appears on the book’s cover merrily intoxicating himself with Radko Mladic, the war criminal responsible for the Srebrenica massacre. Rose’s refusals to support military involvement are peppered with deliciously awful racial slurs against the Bosnian Muslims who apparently (according to Rose) are unable to appreciate the ‘Christian sentiments’ of Mozart. Likewise, critics in the press such as the pseudo-historian Misha Glenny are demolished for their false clairvoyance and factual inaccuracies.
Moguce je kupiti za svega 10 funti na
http://www.penguin.co.uk/nf/Book/BookDi ... 36,00.html
For most of 1992-1995, Britain stood aside while an internationally recognised state was attacked by externally-sponsored rebels bent on a campaign of territorial aggression and ethnic cleansing. It was her unfinest hour since 1938. Based on interviews with many of the chief participants, parliamentary debates, and a wide range of sources, Brendan Simm's brilliant study traces the roots of British policy and the highly sophisticated way in which the government sought to minimise the crisis and defuse popular and American pressure for action. We all continue to live with the results of these shameful actions to this day.
Prenj

Post by Prenj »

Jos samo jednom
Rose is a central character in the book. He epitomized everything that was rotten, wrong and plain wicked about British policy in the Balkans. The book shows him to have been a mean-spirited bully towards the Muslims, and obsequious when it came to dealing with Mladic. Such was the climate of philistine Islamophobia at Rose's HQ that when he chanced on President Izetbegovic listening to classical music, he wondered how a Muslim could possibly appreciate its ‘Christian sentiments’
magnifico

Post by magnifico »

general rose je ipak imao autenticnije iskustvo od onih koji su sliku sticali poslije izvjestaja kristijan amanpur,
jer covjek je bio na licu mjesta :oops:
bosnjacka strana mu nikada nije oprostila sto nije slijepo stao na njihovu stranu u gradjanskom ratu,
mada je cak i spasio gorazde od pada :oops:

a aljo se stvarno sluzio dobrim trikovima, pusti klasicnu muziku, kad treba rose da dodje :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

Enterokolitis tema :D kao i pokretač.
Pročitaj ponovo.Ali kreni od proljeća '94 :D o gubicima VRS :D :D
magnifico

Post by magnifico »

kolega, kod vas je izgleda visak emocija, manjak informacija :D :D
cuj aljo slusa klasiku, wagnera vrlo moguce, kao njegov idol iz mladosti :lol:
dalton

Post by dalton »

cek malo prenj da malo razjasnimo stvari
nemoj da mislis da sam na strani Grbavice 70 ali u nekim stvarima se slazem sa njim
ako si bio u sarajevu onda i sam znas da je vojska koristila civilne objekte ili za prizvodnju vojne opreme i materijala ili kao mjesta sa kojih je dejstvovala. vrlo dobro se zna da je fabrika duhana citav rat radila za vojsku, vaso miskin crni-minobacacke granate koje su isprobavali na koreji (od kojih je usput stradao cijeli tim koji ih je i pravio), i da ne nabrajam vise. a sto se tice dejstava....(sad ce mnogi da opale po ovoj tvrdnji). Sjecate se kad je traumatologija gadjana pocetkom rata ? Komadant minobacacke baterije koja je dejstvovala sa krova traumatologije je sad u Americi (hrvat). Sjecate se famoznog snimka kad je mljekara pogodjena. Tad su granate ispaljene iz mup-a kod narodne banke i trebale su da pogode grbavicu ali su se malo zajebali u kordinatama ( i sad malo iznenadjenje ljudi koji su ispaljivali i davali kordinate su bili srbi-tadasnji pripadnici mup-a :lol: ). Sad kad pogledamo primjere kao ove onda se netrebamo cudit sto su strani promatraci vrlo lako nalazili opravdanje kad su srbi gadjali ove objekte (ne uvijek opravdano ). Ja se sjecam kad su jednom dovukli tenk iz Velesica u nas komsiluk i svi se skupili da ga gledaju i navijaju kad bude gadjao Grbavicu. I tako i bi samo kad je kontra artiljerija pocela derat po komsiluku svi su mu jebali majku. Slijedeci put kad je dosao nisu mu dali da prodje .Sad je pitanje ljudi koji su stradali tokom ovih borbi spadaju u vojne ili civilne zrtve :?
manijak1

Post by manijak1 »

Magnifico :( :( :( :( :D :D kad si već navalio o razdruživanju :( :( prije će se desiti u avliji koju sada lišvo , jer kojim slučajem pogledah sjednicu Parlamenta Crne Gore i :D :D gle đavla sve isto kao kod nas '91 :D :D :D :D jer poslanici SDP-a i SDS stranaka prijete silom i upotrebom vojske ako se desi sve očitiji odlazak Crne Gore iz te zajednice + neka BK TV već šuta uvrijedljive poruke Beograđana i ostalih nebeskih letača :D Crnogorcima.Posebno za crnogorski jezik :D :D kažu po staroj oprobanoj fori :D svaki jezik je na planeti sem engleskog :D srpskog porijekla.
Gluho bilo :D nevolje se nastavljaju.
magnifico

Post by magnifico »

dalton wrote:...Sjecate se famoznog snimka kad je mljekara pogodjena. Tad su granate ispaljene iz mup-a kod narodne banke i trebale su da pogode grbavicu ali su se malo zajebali u kordinatama...
... Ja se sjecam kad su jednom dovukli tenk iz Velesica u nas komsiluk i svi se skupili da ga gledaju i navijaju kad bude gadjao Grbavicu. ...
kako su mogli pucati po sarajevu, sto bi reko moj pajdo JBT :roll: :oops: :D
Prenj

Post by Prenj »

dalton wrote:cek malo prenj da malo razjasnimo stvari
nemoj da mislis da sam na strani Grbavice 70 ali u nekim stvarima se slazem sa njim
ako si bio u sarajevu onda i sam znas da je vojska koristila civilne objekte ili za prizvodnju vojne opreme i materijala ili kao mjesta sa kojih je dejstvovala. vrlo dobro se zna da je fabrika duhana citav rat radila za vojsku, vaso miskin crni-minobacacke granate koje su isprobavali na koreji (od kojih je usput stradao cijeli tim koji ih je i pravio), i da ne nabrajam vise. a sto se tice dejstava....(sad ce mnogi da opale po ovoj tvrdnji). Sjecate se kad je traumatologija gadjana pocetkom rata ? Komadant minobacacke baterije koja je dejstvovala sa krova traumatologije je sad u Americi (hrvat). Sjecate se famoznog snimka kad je mljekara pogodjena. Tad su granate ispaljene iz mup-a kod narodne banke i trebale su da pogode grbavicu ali su se malo zajebali u kordinatama ( i sad malo iznenadjenje ljudi koji su ispaljivali i davali kordinate su bili srbi-tadasnji pripadnici mup-a :lol: ). Sad kad pogledamo primjere kao ove onda se netrebamo cudit sto su strani promatraci vrlo lako nalazili opravdanje kad su srbi gadjali ove objekte (ne uvijek opravdano ). Ja se sjecam kad su jednom dovukli tenk iz Velesica u nas komsiluk i svi se skupili da ga gledaju i navijaju kad bude gadjao Grbavicu. I tako i bi samo kad je kontra artiljerija pocela derat po komsiluku svi su mu jebali majku. Slijedeci put kad je dosao nisu mu dali da prodje .Sad je pitanje ljudi koji su stradali tokom ovih borbi spadaju u vojne ili civilne zrtve :?
I tako je 10,000 stanovnika Sarajevo poginulo ... pravili su granate.

Evo jedan lijep primjer koliko vam je bilo stalo do gadjanja vojnih objekata: I ptice na grani su znale, a kamo li nevinasca sa brda, gdje je Vikiceva jedinica bila smjestena - u 'Domu milicije', iznad Velikog parka.
Za vrijeme cijelog rata je 'Dom milicije' pogodjen samo jednom, i to kada ih je Celo Bajramovic iz osvete gadjao bestrzajnim topom, prije no sto ce biti sklonjen sa mjesta "komandanta vojne policije".
magnifico

Post by magnifico »

pa vikic nije bio lud da stavi minobacace tamo gdje mu je jedinica :oops:
mnogo efikasnije je da opali koji put iz kruga kosevske bolnice, u svakom pogledu :(
dalton

Post by dalton »

pa vrlo dobro znamo da vikiceva jedinica je bilo "safe house" za tatine sinove
nemoj mi samo reci da su vikicevi specijalci nesto radili u ratu
poslali su petu cetu na zuc kad su srbi uzeli golo brdo i tad su izginuli do zadnjeg (pored tenka koji je ostao zaglavljen u transeju)
de ba ako si bio u sarajevu onda bi trebao da znas malo vise :D
manijak1

Post by manijak1 »

Tad su granate ispaljene iz mup-a kod narodne banke i trebale su da pogode grbavicu ali su se malo zajebali u kordinatama ( i sad malo iznenadjenje ljudi koji su ispaljivali i davali kordinate su bili srbi-tadasnji pripadnici mup-a ). Sad kad pogledamo primjere kao ove onda se netrebamo cudit sto su strani promatraci vrlo lako nalazili opravdanje kad su srbi gadjali ove objekte (ne uvijek opravdano ). Ja se sjecam kad su jednom dovukli tenk iz Velesica u nas komsiluk i svi se skupili da ga gledaju i navijaju kad bude gadjao Grbavicu. I tako i bi samo kad je kontra artiljerija pocela derat po komsiluku svi su mu jebali majku. Slijedeci put kad je dosao nisu mu dali da prodje .Sad je pitanje ljudi koji su stradali tokom ovih borbi spadaju u vojne ili civilne zrtve
De još jednom polako :D :D ponovi :D
Prenj

Post by Prenj »

magnifico wrote:pa vikic nije bio lud da stavi minobacace tamo gdje mu je jedinica :oops:
mnogo efikasnije je da opali koji put iz kruga kosevske bolnice, u svakom pogledu :(
Umjesto sto uzalud trosite vrijeme dokazujuci nedokazivo, pravac http://www.icty.org, tema: sudjenje Stanislavu Galicu, ima dosta stvari za nauciti, iz prve ruke, pod zakletvom.
manijak1

Post by manijak1 »

poslali su petu cetu na zuc kad su srbi uzeli golo brdo i tad su izginuli do zadnjeg (pored tenka koji je ostao zaglavljen u transeju)
de ba ako si bio u sarajevu onda bi trebao da znas malo vise
Svaki dan naučim po jednu bajku.
Zašto su otišli s Golog brda ???????
dalton

Post by dalton »

samo pitaj pojasnit cu ti :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

Pitao sam :D
Prenj

Post by Prenj »

dalton wrote:pa vrlo dobro znamo da vikiceva jedinica je bilo "safe house" za tatine sinove
nemoj mi samo reci da su vikicevi specijalci nesto radili u ratu
de ba ako si bio u sarajevu onda bi trebao da znas malo vise :D
Nemam komentara
dalton

Post by dalton »

da bi ga ponovo povratili kasnije kad su uzeli i bjelasnicu i igman
sjecas li se ? sad nemoj da ti objasnjavam koje su takticke prednosti bile kad su dozvolili da armija dodje na golo brdo (nezove se djaba golo)
ili si gledao sa sigurne udaljenosti ....negdje iz evrope :P
Post Reply