FeTVa i ubistvo bosanskog

Silkwood

#26 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by Silkwood »

kordova wrote:
Silkwood wrote:Pored hrvatskog, i bosanski jezik je službeni u BiH, i ja se slažem da treba biti ravnopravno zastupljen, pa čak i da dobije poseban kanal. :thumbup:
niko ne brani hrvatima da govore kako hoce... problem je u tome sto bosnjaci sami sebi ubijaju jezik
Pa bojim se da je to onda posljedica kaosa u pravopisu tog jezika.
Jasno je da se prije rata u Sarajevu nije govorilo organizirati, ili općina.
Možda u Bihaću govore organizirati? :D

Da je to zadržano, bosanski jezik ni po čemu se ne bi razlikovao od srpskog.
To je očito više politika nego lingvistika, al neću u to ulazit iz pristojnosti i poštivanja tuđeg, a iskreno i ne zanima me jer već pričam engleski i njemački, bilo bi previše da naučim još i srpski i bosanski. :D

Međutim ljudi koji se bune oko jezika na TV, najčešće ne znaju razliku između govornog i standardnog jezika.
Zamisli da se Dalmatinci počnu bunit "šta je ovo, kakvo mlijeko to se nikad u Dalmaciji nije govorilo, kaže se MLIKO!"
Standardni jezik doduše sve više postaje i govorni, jer su ljudi sve obrazovaniji. Pa se onda i u Splitu čuje i mlijeko i mliko.

Dakle, mislim da na krivu adresu upućuješ žalbe.
Trebaš se žalit lingvistima bosanskog jezika koji su napravili takav pravopis, a ne spikerima koji ga slijede.
Last edited by Silkwood on 03/10/2009 00:28, edited 1 time in total.
Alfa Kentaur

#27 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by Alfa Kentaur »

Bosanski jezik je vec odavno protjeran sa ftv-a. zahvaljujuci strucnjacima na toj televiziji.
red387

#28 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by red387 »

kordova wrote:ocigledno nemas djecu, i jos nisi bio u situaciji da im se usred Bosne smanji ocjena zato stop pisu radicu a ne radit cu, na zalost a ne nazalost, u ime a ne uime i sl. endehazijske gluposti
To je pravilno po PRAVOPICU BOSANSKOG JEZIKA. Primjeri ti nisu na mjestu. Mene nervira kad mi na vijestima kaže veljača, zrakoplov, kolodvor...
Alfa Kentaur

#29 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by Alfa Kentaur »

samo malo wrote:Image
Ovo nije rjesenje jer se radi o televiziju koju mi placamo, a za uzvrat dobijamo izraze i jezik od kojih mi se okrece stomak! Neka ukinu pretplatu i nek onda pricaju na spanskoma ko hoce!
leo karan

#30 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by leo karan »

Bolje standardizovati Bosanksi jezik po hrvatskom modelu, nego po srpskom
u svakom slucaju

@kordova
i treba djeci smanjivati ocjene kad napisu radicu umjesto radit cu
kordova

#31 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

leo karan wrote:Bolje standardizovati Bosanksi jezik po hrvatskom modelu, nego po srpskom
u svakom slucaju

@kordova
Boga ti, jesi li ikad pomislio da bi bosanski trebalo standardizovati po modelu govora Bosnjaka, Srba i Hrvata u BiH? Ili ti se cini da se umjesto realnosti bolje rukovoditi politickim diktatom...
I je li stvarno mislis da se identitet Bosnjaka sastoji u tome sto nisu Srbi, pa taman morali postati Hrvati da bi ostali ne-Srbi? A ja, kreten, mislio da bosanski jezik i bosnjacka nacionalnost mogu imati i poyitivnu identifikaciju...
A profesorima koji se usude da mojoj djeci krizaju ono sto je do juce bila norma, a sad je iz politickih i ideoloskih razloga napusteno, je najbolja kazna sto se tak'i ko ti s njima slazu :-)
kordova

#32 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

Alfa Kentaur wrote:
samo malo wrote:Image
Ovo nije rjesenje jer se radi o televiziju koju mi placamo, a za uzvrat dobijamo izraze i jezik od kojih mi se okrece stomak! Neka ukinu pretplatu i nek onda pricaju na spanskoma ko hoce!
AFERIM
shuriken

#33 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by shuriken »

sijecanj
veljaca
ozujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac

BU! jeste se prepali?

na tome sam odrastao i sjecam se da sam se odusevio kad sam saznao da postoje januar februar mart april maj jun juli august septembar oktobar novembar i decembar. mojoj sreci nije bilo kraja i dobro sam ih naucio. a cirlica kad se pojavila u trecem razredu zanemario sam ostale predmete da bi desifrirao to egzoticno pismo i od tada podjednako dobro citam latinicu i cirilicu. svaki dan naletim na neki novi lokalizam ili turcizam u Sarajevu i ponosan sam sto ih znam poprilicno.

srpski umem da govorim bez da se primeti i bez da se kreveljim a na moru mi nekako dodje ikavica kad sterem lancune na ponistri apartmana

ponosan sam i na par rijeci koje znam na holandskom, madjarskom, japanskom, portugalskom, engleski govorim dobro a mogu se sporazumjet na talijanskom i njemackom, na francuskom jedva. razbiram malce na makedonski a sa slovenscinom nimam nobenih tezav.

toliko za diskutante koji imaju paranoju i boje se drugog i drugacijeg.
a na FTV-u se trude da se govori miks hrvatskog i bosanskog standarda.

cinjenica je da je bosanski standard nekada bio slicniji srpskom nego danas, i da se za vrijeme okupacije i rata sto iz potrebe za razlikovanjem a sto iz cistog inata islo na zapadnije varijante. ali ako poslusate travnicane i biscane, tamo se uvijek tako govorilo. da se mene pita u medijima bi se morali zaposliti lingvisti i foneticari, a netocne i nepismene prijevode na titlovima bi trebalo uvesti u zakonodavstvo kao krivicno djelo.
vaca

#34 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by vaca »

leo karan wrote:Bolje standardizovati Bosanksi jezik po hrvatskom modelu, nego po srpskom
u svakom slucaju

@kordova
i tebi ćemo smanjiti ocjenu za ovo 'standardizovati' :-)
Prpa.ba

#35 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by Prpa.ba »

Silkwood wrote:Jasno je da se prije rata u Sarajevu nije govorilo organizirati, ili općina.
Jeste prije Drugog svjetskog rata. 45 godina srbizacije i silovanja jezika je doslo kraju, sada se stvari polako i slobodno razvijaju- onako kako to i treba u jeziku. :-D
MFToonyo

#36 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by MFToonyo »

najodvratnije mi je ono bit ce, radit ce...

ivo andric je jednom tako totalno popizdio na izdavaca koji mu je pokusao objaviti tekst kao bit ce umjesto bice.
MFToonyo

#37 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by MFToonyo »

Prpa.ba wrote:
Silkwood wrote:Jasno je da se prije rata u Sarajevu nije govorilo organizirati, ili općina.
Jeste prije Drugog svjetskog rata. 45 godina srbizacije i silovanja jezika je doslo kraju, sada se stvari polako i slobodno razvijaju- onako kako to i treba u jeziku. :-D
to je laz. samo se u ndh od 1941 do 1945 kroatizirao zvanicni jezik, a prije drugog svjetskog rata govorilo se normalno odnosno uopste a ne uopce, organizovati, ne organizirati...
shuriken

#38 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by shuriken »

MFToonyo wrote:najodvratnije mi je ono bit ce, radit ce...

.
to puno vise govori o tebi nego o tom jezicnom obliku i o onima koji ga koriste
chuchumbamayumbe

#39 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by chuchumbamayumbe »

Moja djeca nikada neće govoriti onako kako neko drugi želi, nego onako kako im mati i otac govore, i kako su naši roditelji govorili.
Nema potrebe da ona mijenjaju svoj govor zbog, recimo, nečijeg inata. Meni Hrvatska nije ništa bliža ili dalja nego Srbija, sviđalo se to nekome ili ne.
I kada krenu u školu, neće govoriti historija, kemija, tjelesni, lahko, hlopta i ostale, lično za mene, nebuloze. Ako treba, u knjižici će im pisati da uče srpski, a ne hrvatski ili bosanski, i to čisto iz mog inata da djeca ne mijenjaju svoj govor onako kako je političarima i lokalnim nacional-ideolozima ćeif.
I onda im niko neće imati pravo dati slabiju ocjenu iz razloga što ne govore onako kako je instrukcija vlikonacionalističkih torova.
Mati mi je iz Bihaća, i oni su uvijek više naginjali Zagrebu, tako da se gore uvijek govorilo hlače, kruh i slično tome.
A kada čujem načelnika opŠtine Novi Grad, Damira Hadžića, da kaže opĆina, e fakat hoće nešto da mi bude. Šta se izmotava koji qratz krasni, nikada nije tako govorio!?
tranquil

#40 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by tranquil »

chuchumbamayumbe wrote:Moja djeca nikada neće govoriti onako kako neko drugi želi, nego onako kako im mati i otac govore, i kako su naši roditelji govorili.
Nema potrebe da ona mijenjaju svoj govor zbog, recimo, nečijeg inata. Meni Hrvatska nije ništa bliža ili dalja nego Srbija, sviđalo se to nekome ili ne.
I kada krenu u školu, neće govoriti historija, kemija, tjelesni, lahko, hlopta i ostale, lično za mene, nebuloze. Ako treba, u knjižici će im pisati da uče srpski, a ne hrvatski ili bosanski, i to čisto iz mog inata da djeca ne mijenjaju svoj govor onako kako je političarima i lokalnim nacional-ideolozima ćeif.
I onda im niko neće imati pravo dati slabiju ocjenu iz razloga što ne govore onako kako je instrukcija vlikonacionalističkih torova.
Mati mi je iz Bihaća, i oni su uvijek više naginjali Zagrebu, tako da se gore uvijek govorilo hlače, kruh i slično tome.
A kada čujem načelnika opŠtine Novi Grad, Damira Hadžića, da kaže opĆina, e fakat hoće nešto da mi bude. Šta se izmotava koji qratz krasni, nikada nije tako govorio!?
Ne kontam, od kada to "historija" i "općina" nisu bosanski :? Valjda je "povijest" hrvatska riječ?!? "Općina" i "historija" - tako sam oduvijek govorio i svi moji, pa ako su tvoji govorili drugačije, i ti želiš da to nastaviš, nema problema što se mene tiče, ali nemoj proglašavati tuđe "nebulozama".

I kako ti znaš kako je ko govorio u svojoj kući, počev od Hadžića pa nadalje?
zdruzdjo

#41 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by zdruzdjo »

nikolinu na ftv-u kad cujem, hoce mi nesto biti.
majko moja. isto da vijesti gledam na HRT-u ili NOVA-oj
bio bih u stanju uzeti dasku za rezanje mesa, ali onu deblju hrastovu, i opaliti je plohimice po faci kad mi pocne o "izvjescima", "opcinama", "ravnateljima", "zracnim lukama", "zupanijama".......o sjecnjima i veljacama da ne govorim. uhhhh
nisam ni za "mahrame", "kahve", " mahmurluke" i sl.. ali ovo je fakat puno. sta uradismo od naseg lijepog jezika, jadna nam majka.

p.s. izjasnjavam se kao bosanac/katolik
escobar_

#42 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by escobar_ »

Činjenica je da se na FTV-u koristi više hrvatskog nego bosanskog jezika. I ono malo bosanskog što se može čuti jeste zapravo nekakva mješavina, tzv. B/H/S jezik.

Fuj!

Nemam ništa protiv hrvatskog jezika, ako je ravnopravan onda neka ga i na TV-u ali ne treba pretjerivati pa hrvatskom davati više medijskog prostora nego što treba.

Na BHT-u je već druga priča. Tamo preferiraju srpski.
chuchumbamayumbe

#43 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by chuchumbamayumbe »

Znam da Damir Hadžić, dijete Sarajeva, 99% nikada nije govorio općina! Ako jeste, unaprijed se izvinjavam.
Ja sam oduvijek govorio ISTORIJA (a nikada historija ili povijest), uvijek samo govorio OPŠTINA, a nikada općina. Tako su govorili i moj otac, a bogami i mati kada se udomaćila u Sarajevu.
Naravno, nemam ništa protiv da svako govori onako kako hoće, ali da djeca dobijaju slabije ocjene zato što govore onako kako su ih otac i mati učili, e to je čisti aparthejd i ponižavanje, a ja to neću dozvoliti.
MFToonyo

#44 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by MFToonyo »

shuriken wrote:

.
pa govori to da su oni karakterni bijednici jer se tako prije rata u sarajevu nije ni pisalo ni pricalo.
kordova

#45 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

zdruzdjo wrote:nikolinu na ftv-u kad cujem, hoce mi nesto biti.
majko moja. isto da vijesti gledam na HRT-u ili NOVA-oj
bio bih u stanju uzeti dasku za rezanje mesa, ali onu deblju hrastovu, i opaliti je plohimice po faci kad mi pocne o "izvjescima", "opcinama", "ravnateljima", "zracnim lukama", "zupanijama".......o sjecnjima i veljacama da ne govorim. uhhhh
nisam ni za "mahrame", "kahve", " mahmurluke" i sl.. ali ovo je fakat puno. sta uradismo od naseg lijepog jezika, jadna nam majka.

p.s. izjasnjavam se kao bosanac/katolik
SVAKA CAST
UPRAVO O TOME I GOVORIM
ONO STO SE GOVORI NA FTV NIJE NI JEZIK BOSANSKIH KATOLIKA
A KAMO LI BOSANSKIH MUSLIMANA
KAMO LIJEPE SRECE DA JE VISE KATOLIKA KAO STO SI TI
ALI, S DRUGE STRANE, AKO KATOLICI HOCE DA GOVORE KO U HRVATSKOJ
A NE KO MATI IM
TO JE NJIHOVO PRAVO
SAMO OTKUD DA MUSLIMANI GGOVORE KO DA SU JUCE DOSLI IZ ZAGORJA
kordova

#46 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

shuriken wrote:sijecanj
veljaca
ozujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinac

BU! jeste se prepali?

na tome sam odrastao i sjecam se da sam se odusevio kad sam saznao da postoje januar februar mart april maj jun juli august septembar oktobar novembar i decembar. mojoj sreci nije bilo kraja i dobro sam ih naucio. a cirlica kad se pojavila u trecem razredu zanemario sam ostale predmete da bi desifrirao to egzoticno pismo i od tada podjednako dobro citam latinicu i cirilicu. svaki dan naletim na neki novi lokalizam ili turcizam u Sarajevu i ponosan sam sto ih znam poprilicno.

srpski umem da govorim bez da se primeti i bez da se kreveljim a na moru mi nekako dodje ikavica kad sterem lancune na ponistri apartmana

ponosan sam i na par rijeci koje znam na holandskom, madjarskom, japanskom, portugalskom, engleski govorim dobro a mogu se sporazumjet na talijanskom i njemackom, na francuskom jedva. razbiram malce na makedonski a sa slovenscinom nimam nobenih tezav.

toliko za diskutante koji imaju paranoju i boje se drugog i drugacijeg.
a na FTV-u se trude da se govori miks hrvatskog i bosanskog standarda.

cinjenica je da je bosanski standard nekada bio slicniji srpskom nego danas, i da se za vrijeme okupacije i rata sto iz potrebe za razlikovanjem a sto iz cistog inata islo na zapadnije varijante. ali ako poslusate travnicane i biscane, tamo se uvijek tako govorilo. da se mene pita u medijima bi se morali zaposliti lingvisti i foneticari, a netocne i nepismene prijevode na titlovima bi trebalo uvesti u zakonodavstvo kao krivicno djelo.

HALO, BAN, KAKO NE KONTAS DA JE ONO STO TI ZOVES STANDARDOM POLITICKA ODLUKA TROJICE MAZLUMA, HALILOVICA JAHICA I NE SJECAM SE KAKO BI IME ONOM TRECEM... NIKAD NIJE BILO JAVNE RASPRAVE... U NORMALNIM ZEMLJAMA STANDARDIZACIJA POCINJE OD STANJA NA TERENU A NE OD STANJA U SUSJEDNOJ DRZAVI...
NADJI MI NANU I DEDU U SARAJEVU KOJI ZNAJU STA JE DOMJENAK
kordova

#47 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

Alfa Kentaur wrote:Bosanski jezik je vec odavno protjeran sa ftv-a. zahvaljujuci strucnjacima na toj televiziji.
ZIVA ISTINA
kordova

#48 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

vaca wrote:
u svakom slucaju

@kordova
i tebi ćemo smanjiti ocjenu za ovo 'standardizovati' :-)
VIDIS DA COVJEK NE ZNA HRVATSKI
KO NI DRUGE SARAJLIJE
A SVEDNO SE TRSI
PRDE HASA MASALA
kordova

#49 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

Prpa.ba wrote:
I OVO CE SE SILOVANJE ZAVRSITI
JER CE BOSNJACI SKONTATI DA IM JE BOLJE
DA AKO VEC MORAJU OSTAVLJATI SVOJ JEZIK I PRELAZITI NA NEKI DRUGI
PREDJU, BRATE, NA ENGLESKI
I MIRNA BOSNA
kordova

#50 Re: FeTVa i ubistvo bosanskog

Post by kordova »

shuriken wrote:

.
NEMA VEZE S MOZGOM
STO JE NAJGORE STO SE SELI S PAPIRA LJUDIMA USTA
JER NAS SVIJET NIJE NAVIKAO
DA MU JE PISMO MATEMATIKA
K'O U HRVATSKOM
DVA PISEM TRI PAMTIM
NEGO STO PISE TO SE I KAZE
PA VEC IMAS OMLADINE KOJA KAD SE TRSI DA GOVORI PRAVILNO
KAZE JAVIT CU TI SE SUTRA
Locked