Pa bojim se da je to onda posljedica kaosa u pravopisu tog jezika.kordova wrote:niko ne brani hrvatima da govore kako hoce... problem je u tome sto bosnjaci sami sebi ubijaju jezikSilkwood wrote:Pored hrvatskog, i bosanski jezik je službeni u BiH, i ja se slažem da treba biti ravnopravno zastupljen, pa čak i da dobije poseban kanal.
Jasno je da se prije rata u Sarajevu nije govorilo organizirati, ili općina.
Možda u Bihaću govore organizirati?
Da je to zadržano, bosanski jezik ni po čemu se ne bi razlikovao od srpskog.
To je očito više politika nego lingvistika, al neću u to ulazit iz pristojnosti i poštivanja tuđeg, a iskreno i ne zanima me jer već pričam engleski i njemački, bilo bi previše da naučim još i srpski i bosanski.
Međutim ljudi koji se bune oko jezika na TV, najčešće ne znaju razliku između govornog i standardnog jezika.
Zamisli da se Dalmatinci počnu bunit "šta je ovo, kakvo mlijeko to se nikad u Dalmaciji nije govorilo, kaže se MLIKO!"
Standardni jezik doduše sve više postaje i govorni, jer su ljudi sve obrazovaniji. Pa se onda i u Splitu čuje i mlijeko i mliko.
Dakle, mislim da na krivu adresu upućuješ žalbe.
Trebaš se žalit lingvistima bosanskog jezika koji su napravili takav pravopis, a ne spikerima koji ga slijede.