toplane i skidanje radijatora

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#26 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by zonbirile »

karanana wrote:kada ste kupovali ili dobijali stanove, znali ste i koje je grijanje u pitanju i koliko se placa mjesecno i kakve su opcije sto se ne/ukidanja te vrste usluge tice. znaci prihvatili ste placati toliko i toliko love mjesecno. sistem je takav, tezak za prekrajat, tezak za promjenu. ja od vrlo malo ljudi cujem da se zale na grijanje toplana, da je hladno i slicno. prema tome, ne znam otkud sada ovo osvjestenje. ja od vise ljudi cujem da je pretoplo da ni to nije zdravo i da se prozori drze otvoreni koliko je vruce. i to je greska sistema naravno, ali tako je. i ja sam mislio da nas toplane gule, da je glupost sto nam u sred jula dodje racun za grijanje, ali kad sam popricao sa par "plinara" i "strujara", vidio sam da se ljudi ni ne ugriju kako bog zapovijeda probajuci da nesto ustede a na kraju sve u 5%, a ljudi se smrzli stedeci.
uostalom tema je ukidanje neplatisa, apsolutno sam za to.
-----------------------------------------------------------
očito ne možeš,ili nečeš da sagledaš problem.Kao prvo riješenje nije skupo,a i mnogi bi pristali da financiraju svoj dio priključka.Pa to su radili svi Tv operatori.Znači u zgradi izbušiš svaku etažu na stubištu i povučeš dvije vertikale,za 15 spratova 100m cijevi i 30 provrta.Priključak kao i sve ostale komunalije platiš sam-ulaz u stan,na najbliži radijator.E,ali tu sada nema harčenja.Naravno priča je ukidanju neplatiša.Kako će naplatiti 2000km i uzeti tbvoje radijatore?.Vertikale u stubištu su 10 puta jeftinije i priključenje je jednostavno bez demontaže radijatora.Da ne kažem da se ugradnjom par ventila može sekcionirati dužina u cilju opravke i isključenja.
karanana

#27 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by karanana »

ja se slazem da su vertikale u stubistu puno bolje i fleksibilnije sto se tice gasenja, plombiranja, ukidanja ili ugradnje pojedinacnih mjerila. ali sta sa zgradama koje su stare 40-50 godina gdje vertikale vecinom prolaze kroz stanove? gradjevinski je skoro pa neizvodljivo sada to pomjerati i kopati.
jedna mala

#28 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by jedna mala »

karanana wrote:
jedna mala wrote:
karanana wrote:kada ste kupovali ili dobijali stanove, znali ste i koje je grijanje u pitanju i koliko se placa mjesecno i kakve su opcije sto se ne/ukidanja te vrste usluge tice. znaci prihvatili ste placati toliko i toliko love mjesecno. sistem je takav, tezak za prekrajat, tezak za promjenu. ja od vrlo malo ljudi cujem da se zale na grijanje toplana, da je hladno i slicno. prema tome, ne znam otkud sada ovo osvjestenje. ja od vise ljudi cujem da je pretoplo da ni to nije zdravo i da se prozori drze otvoreni koliko je vruce. i to je greska sistema naravno, ali tako je. i ja sam mislio da nas toplane gule, da je glupost sto nam u sred jula dodje racun za grijanje, ali kad sam popricao sa par "plinara" i "strujara", vidio sam da se ljudi ni ne ugriju kako bog zapovijeda probajuci da nesto ustede a na kraju sve u 5%, a ljudi se smrzli stedeci.
uostalom tema je ukidanje neplatisa, apsolutno sam za to.
:lol: izvini ,al ti je prva recenica bas smijesna :lol:
nego, u tom i jeste problem sto se neki znoji ,a neki se smrzavaju.........e onaj ko se znoji i treba da plati,al brate onaj kome je hledno nek ne placa grijanje ovom sto se znoji...vrlo prosto :thumbup:
smijesna kao bas smijesna ono gdje se stvarno smijes, u pozitivnom smislu, ili smijesna jer sam bubno neku glupost pa sam smijesan?

ali ako se neko znoji a neko smrzava, ocigledno je negdje neki kvar ili neki problem kod sistema onog sto se smrzava. da li je u pitanju grijni sistem, radijatori, zacepljenje ili je mozda do same izolacije zgrade, zidova i prozora, ne znam, ali evo ja cu reci za sebe: kad onaj led opali ili kad su rusi zatvorili plina meni fino grijalo, svaka im marka halal bila koju sam im i u julu placo.
Ma od srca se ismijah,bas :thumbup:
zonbirile

#29 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by zonbirile »

karanana wrote:ja se slazem da su vertikale u stubistu puno bolje i fleksibilnije sto se tice gasenja, plombiranja, ukidanja ili ugradnje pojedinacnih mjerila. ali sta sa zgradama koje su stare 40-50 godina gdje vertikale vecinom prolaze kroz stanove? gradjevinski je skoro pa neizvodljivo sada to pomjerati i kopati.
-------------------------------------------------------------------
upravo ti objasnih da je jeftino i lako moguće,jer svi imaju stubište.
karanana

#30 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by karanana »

zonbirile wrote:
karanana wrote:ja se slazem da su vertikale u stubistu puno bolje i fleksibilnije sto se tice gasenja, plombiranja, ukidanja ili ugradnje pojedinacnih mjerila. ali sta sa zgradama koje su stare 40-50 godina gdje vertikale vecinom prolaze kroz stanove? gradjevinski je skoro pa neizvodljivo sada to pomjerati i kopati.
-------------------------------------------------------------------
upravo ti objasnih da je jeftino i lako moguće,jer svi imaju stubište.
ne znam kako je moguce pomjeriti vertikale koje su u nekim slucajevima na totalno drugacijim stranama stana od stubista i kako je moguce pomjeriti ulazne cijevi i ventile u zgradu bez nekog znacajnijeg kopanja i rusenja kako u zajednickim prostorijama tako i u individualnim stanovima. veca steta nego korist.
zonbirile

#31 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by zonbirile »

daj ne brukaj se objasnio sam ti pa nisi domačica sa viklerima,i ona bi shvatila.Pa tako se uvodi gas,znači stare vertikale napuštaš,blindiraš,gradiš nove kroz stubište(6m bešavne čelićne cijevi 1" 20km),a onda svaki stan priključiš,vezući dolaz i odlaz toplu/hladnu vodu na najbliži radijator u stanu.
bhxxl

#32 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by bhxxl »

meni je to grijanje uzelo pola zivota ... jednostavno ne mogu vishe ... odlucio sam da nadjem alternativu ... citao sam puno o norverskim radijatorima na struju , najvjerojatnije cu to da ubacim posto nemam mogucnosti za plin ... prema nekim proracunima ukupni troskovi za grijanje bi bili prepolovljeni ... imali neko iskustva sa ovim ???
nineinchnails

#33 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by nineinchnails »

E meni ga vala nece ukinut'.
Ja grijanje placam redovno :)
Haris.ba

#34 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by Haris.ba »

bhxxl wrote:odlucio sam da nadjem alternativu
Evo ti sa jednoga drugog foruma:

Imam norveske radijatore vec drugu sezonu.Kupio sam ih u firmi Kors,ima je i na netu

http://www.kors-doo.com/Srpski-Glamox.htm

Za mojih 35 m2 sam instalirao snagu od 4.5 KW i to je optimalna snaga koju su mi preporucili u firmi KORS.Moj vam je savjet da poslusate prodavca u vezi snage radijatora,po mom iskustvu bolje je uzeti i malo vise.Razlog je jednostavan brze ugrije i lakse odrzava temperaturu a samim time je i manja potrosnja struje.
A sad ono najvaznije,potrosnja.Lako je izracunati potrosnju struje.Od ukupne instalirane snage uzeti nekih 60 % i to je potrosnja po satu rada u KW,u mom slucaju to je 2,7 KW ( 4,5 KW instalirano).Ova racunica vrijedi pri vanjskoj temeraturi 0 a temperatura radijatora je 25 stepeni.
Da bi dobili potrosnju u markama mnozimo 2.7 x cijena 1 KW(mislim da je 0,133) x broj sati (kod mene je otprilike 10 h dnevno)=3,5 KM dnevno.Naravno da ne grijem uvijek 10 sati,da nije vanjska tem 0 stepeni itd.Mene je otprilike samo grijanje dolazilo oko 90 KM.
Prije norveskih radijatora sam se grijao na drva i trosio sam otprilike isto za grijanje .A treba imati na umu da drva traze i fizicki rad,cijepanje, unosenje...
I nemojte uzimati jeftine radijatore kojih ima i 3 puta jeftinijh od ovih Glamox,postoji razlog sto su jeftiniji.Moja iskustva su vezana iskljucivo i samo za Glamox radijatore.
Nadam se da sam nekome bar malo pomogao,znam kako je meni bilo tesko doci do informacija...
Loulou

#35 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by Loulou »

Kad je već tema grijanje i toplane, da pitam, možda je neko imao iskustva....

Odmah da naglasim - redovno plaćam grijanje.

Plaćam veliku svotu, a temperatura u stanu je onako - tek da se kaže da ima grijanja. Problem je s radijatorima (barem ja tako mislim) jer, tokom grijne sezone, samo je gornja povrsina radijatora topla, mozda jos koji cm niže, a ostatak radijatora potpuno hladan.
U toplani kažu da su grijna tijela odgovornost vlasnika stana i da su oni odgovorni samo za dovod do zgrade. U samoj zgradi je, kažu, odgovornost upravitelja. Upravitelj kaže da se toplane ograđuju i na taj način "otkantaju" ljude.

Moja je pretpostavka da mozda ima mulja u sistemu i da treba ozračit radijatore/ispustit vodu (što već). Da li bi, u tom slučaju, upravitelji trebali poslati servisera da vidi šta je u pitanju i eventualno otkloni problem (ili upravitelj šalje radnike samo ako je u pitanju cijeli ulaz)? Ko to plaća? Stanar? I šta ako se, kad recimo, navečer, isključe grijanje, isti problem opet ponovi (da je topla samo gornja površina radijatora) kad ujutro uključe grijanje?

Ispričavam se ako sam ovo konfuzno "postavila", jer ni sama ne znam kako ovo funkcionira i kakva je procedura.

Hvala.
bhxxl

#36 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by bhxxl »

Haris.ba wrote:
bhxxl wrote:odlucio sam da nadjem alternativu
Evo ti sa jednoga drugog foruma:

Imam norveske radijatore vec drugu sezonu.Kupio sam ih u firmi Kors,ima je i na netu

http://www.kors-doo.com/Srpski-Glamox.htm

Za mojih 35 m2 sam instalirao snagu od 4.5 KW i to je optimalna snaga koju su mi preporucili u firmi KORS.Moj vam je savjet da poslusate prodavca u vezi snage radijatora,po mom iskustvu bolje je uzeti i malo vise.Razlog je jednostavan brze ugrije i lakse odrzava temperaturu a samim time je i manja potrosnja struje.
A sad ono najvaznije,potrosnja.Lako je izracunati potrosnju struje.Od ukupne instalirane snage uzeti nekih 60 % i to je potrosnja po satu rada u KW,u mom slucaju to je 2,7 KW ( 4,5 KW instalirano).Ova racunica vrijedi pri vanjskoj temeraturi 0 a temperatura radijatora je 25 stepeni.
Da bi dobili potrosnju u markama mnozimo 2.7 x cijena 1 KW(mislim da je 0,133) x broj sati (kod mene je otprilike 10 h dnevno)=3,5 KM dnevno.Naravno da ne grijem uvijek 10 sati,da nije vanjska tem 0 stepeni itd.Mene je otprilike samo grijanje dolazilo oko 90 KM.
Prije norveskih radijatora sam se grijao na drva i trosio sam otprilike isto za grijanje .A treba imati na umu da drva traze i fizicki rad,cijepanje, unosenje...
I nemojte uzimati jeftine radijatore kojih ima i 3 puta jeftinijh od ovih Glamox,postoji razlog sto su jeftiniji.Moja iskustva su vezana iskljucivo i samo za Glamox radijatore.
Nadam se da sam nekome bar malo pomogao,znam kako je meni bilo tesko doci do informacija...
hvala puno ...
nineinchnails

#37 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by nineinchnails »

[quote="Loulou"]Kad je već tema grijanje i toplane, da pitam, možda je neko imao iskustva....

Plaćam veliku svotu, a temperatura u stanu je onako - tek da se kaže da ima grijanja. Problem je s radijatorima (barem ja tako mislim) jer, tokom grijne sezone, samo je gornja povrsina radijatora topla, mozda jos koji cm niže, a ostatak radijatora potpuno hladan.
U toplani kažu da su grijna tijela odgovornost vlasnika stana i da su oni odgovorni samo za dovod do zgrade. U samoj zgradi je, kažu, odgovornost upravitelja. Upravitelj kaže da se toplane ograđuju i na taj način "otkantaju" ljude.

Moja je pretpostavka da mozda ima mulja u sistemu i da treba ozračit radijatore/ispustit vodu (što već). Da li bi, u tom slučaju, upravitelji trebali poslati servisera da vidi šta je u pitanju i eventualno otkloni problem (ili upravitelj šalje radnike samo ako je u pitanju cijeli ulaz)? Ko to plaća? Stanar? I šta ako se, kad recimo, navečer, isključe grijanje, isti problem opet ponovi (da je topla samo gornja površina radijatora) kad ujutro uključe grijanje?

Ispričavam se ako sam ovo konfuzno "postavila", jer ni sama ne znam kako ovo funkcionira i kakva je procedura.

Hvala.[/quote]

I meni je to "spansko selo". I bas zbog toga i Toplane i upravitelji koriste guzvu i prolaze bez obaveza, a mi moramo nalaziti i placati nadri-majstore da urade nesto sto Toplane i upravitelj trebaju obaviti.
U sustini Toplane su odgovorne (bile su) za kompletne instalacije ukljucujuci i radijatore.
Nesta su taj zakon mijenjali, pa su upravitelji duzni za instalacije(ukljucujuci ventil do radijatore), a Toplane za radijatore (tako nekako).
sarajevo63

#38 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by sarajevo63 »

nineinchnails wrote:[quote="Loulou"]Kad je već tema grijanje i toplane, da pitam, možda je neko imao iskustva....

Hvala.

I meni je to "spansko selo". I bas zbog toga i Toplane i upravitelji koriste guzvu i prolaze bez obaveza, a mi moramo nalaziti i placati nadri-majstore da urade nesto sto Toplane i upravitelj trebaju obaviti.
U sustini Toplane su odgovorne (bile su) za kompletne instalacije ukljucujuci i radijatore.
Nesta su taj zakon mijenjali, pa su upravitelji duzni za instalacije(ukljucujuci ventil do radijatore), a Toplane za radijatore (tako nekako).[/quote]

Niđe veze.... Upraviteljevo je, ovisno da li je grijanje jednocijevno -zaključno sa ulazim ventilom za svaki stan u stubištu ili dvocijevno-do zaključno sa ventilom ispred grejnih tijela...(vezano za centralno grijanje)
Sa neukim narodom i lupanjem nije ni čudo što nam rade svi ono što žele....
Istina je da upraviteljstvo kod nas nije ono što bi trebalo biti, ali to samo ovisi od nas samih, kao i sve ostalo. Obrati se predstavniku etažnih vlasnika, on upravitelju (ukoliko imate normalnog predstavnika). Ozračiti možeš sam/a... Iz mog iskustva vrlo lako je moguće po tvom opisu da ti vetil nije u redu (možeš mi se javiti na pp ako ti šta treba)
Radijator jeste "tvjoj" problem jer je to tako zakonom određeno.
Upravitelj nije dužan poslati "servisera" samo radi cijelog ulaza nego i zbog pojedničnih stanova.
Haris.ba

#39 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by Haris.ba »

http://www.toplane-sa.co.ba/upravitelji.php

Ne znam kako da vam drugacije pomognem.
nineinchnails wrote:U sustini Toplane su odgovorne (bile su) za kompletne instalacije ukljucujuci i radijatore.
Nesta su taj zakon mijenjali, pa su upravitelji duzni za instalacije(ukljucujuci ventil do radijatore), a Toplane za radijatore (tako nekako).
Valjda je isto ko da ostalim instalacijama. Toplane su zaduzene do glavnog ventila, tj. do pocetka grananja za konkretan ulaz, dalje je zajednicko vlasnistvo(vertikale i to) - odrzava upravitelj, a radijatori bi trebali biti vlasnistvo stana. Al' moze biti da je nesta drugacije. Ovako je kod vode(zbog problema sa nadleznoscu od glavnog mjeraca za ulaz do individualnog mjeraca i jeste ukinuto individualno mjerenje potrosnje vode, ustvari vise je fazon novca i sto vlasnici stanova nece da preuzmu finansiranje onoga sto bi trebalo - al' eto) i grijanja na plin(upravitelj moze biti iskljucen, sarajevogas je nadlezan do seta, a od seta je nadlezan korisnik).

Evo kako je u npr. u Karlovcu ovo rijeseno. Kod nas je nemoguce - barem meni doci do necega slicnoga kod nas.

Unutrašnje toplinske instalacije (ureñaje za prijenos toplinske energije) i trošila (ureñaje
za prihvat toplinske energije) održava Tarifni kupac.
TOPLANA d.o.o. ne odgovara za neispravnost na unutrašnjim instalacijama iza mjerila
toplinske energije koje predstavlja mjesto razgraničenja izmeñu distributera i kupca
toplinske energije.
Na pisani zahtjev Tarifnog kupca TOPLANA d.o.o. može obavljati usluge održavanja
toplinskih instalacija i to:
- održavanje toplinske stanice i kućnog razvoda u suvlasništvu kupaca i
- održavanje toplinskih trošila (radijatora) u vlasništvu kupaca, sukladno važećem
cjeniku.
Tarifni kupac na zajedničkom mjerilu toplinske energije ne može se izdvojiti iz
toplinskog sustava bez suglasnosti svih tarifnih kupaca na zajedničkom mjerilu toplinske
energije i suglasnosti opskrbljivača toplinskom energijom – TOPLANA d.o.o., ukoliko to
dozvoljavaju tehnički uvjeti.
Tarifni kupac na zajedničkom mjerilu toplinske energije kojem je odobreno izdvajanje iz
toplinskog sustava dužan je plaćati troškove za zakupljenu snagu.
iLLusion

#40 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by iLLusion »

Zimi hodam u zimskoj jakni i džemperu po stanu sa debelim čarapama na nogama. I da (precijenjeno) plaćam za to? Neka hvala...
karanana

#41 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by karanana »

iLLusion wrote:Zimi hodam u zimskoj jakni i džemperu po stanu sa debelim čarapama na nogama. I da (precijenjeno) plaćam za to? Neka hvala...
pa dobro, onda kad te iskljuce i plombiraju ti cijev neces biti na gubitku.
zonbirile

#42 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by zonbirile »

karanana wrote:
iLLusion wrote:Zimi hodam u zimskoj jakni i džemperu po stanu sa debelim čarapama na nogama. I da (precijenjeno) plaćam za to? Neka hvala...
pa dobro, onda kad te iskljuce i plombiraju ti cijev neces biti na gubitku.
-----------------------
fazon je što se oni protivpravno bore za svakog kupca.I ova nova akcija i stalno kukanje o neplačanju je na fonu toga.Pročitaj ugovor,gdje piše da će nakon dva neplačena računa korisnik biti o svom trošku isključen.Pa bujrum isključi,ali ne oni te tuže,plijenili bi stvari,ali da i dalje ostaneš pod njihovim uslovima korisnik-nigdje veze.Da nije briga za radnog čovjeka,kako se gordo to prije zvalo.Jarane da se od 40 000 hiljada korisnika isključilo pola,pokazalo bi se da je car go,ovako drže se cijene,jer levati koji plačaju pokrivaju neplatiše.Hipotetički,neka i ostane ovakva zima,kako bi tekao obračun.
kockica_kockica

#43 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by kockica_kockica »

Nedavno pricam sa jednim likom koji radi u toplanama.. Kaze on meni da mijenjanje radijatora odnosno radovi bilo koje vrste nije stvar Toplana nego tvoj licni problem... NJihovo je prema njegovim navodima samo do zgrade... dalje je stvar kucepazitelja... :lol:

Kako onda mogu plijeniti stvari?
Skidati radijatore?
i slicno

Ne mogu.. jednostavno.. ne mozes kad ti odgovara biti odgovoran do zgrade, a kad ti odgovara biti odgovoran za radijatore u tvom stanu.... Moji ionako ne rade, tako da mi bas i nebi bila velika pljacka da ih skinu :lol: :lol: :lol: :lol:

I da ... 97 KM grijanje placam ljeti... to je pljacka.. ljeti ne griju niti imaju potrebu... zasto ne smanje cijenu u ljetnom periodu... ako ovo vrijeme ovako nastavi da bude lijepo nece pustiti grijanje do sredine novembra ... Koga oni prave budalama?????
Last edited by kockica_kockica on 30/09/2009 09:31, edited 2 times in total.
kockica_kockica

#44 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by kockica_kockica »

-
zonbirile

#45 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by zonbirile »

kockica_kockica wrote:Nedavno pricam sa jednim likom koji radi u toplanama.. Kaze on meni da mijenjanje radijatora odnosno radovi bilo koje vrste nije stvar Toplana nego tvoj licni problem... NJihovo je prema njegovim navodima samo do zgrade... dalje je stvar kucepazitelja... :lol:

Kako onda mogu plijeniti stvari?
Skidati radijatore?
i slicno

Ne mogu.. jednostavno.. ne mozes kad ti odgovara biti odgovoran do zgrade, a kad ti odgovara biti odgovoran za radijatore u tvom stanu.... Moji ionako ne rade, tako da mi bas i nebi bila velika pljacka da ih skinu :lol: :lol: :lol: :lol:

I da ... 97 KM grijanje placam ljeti... to je pljacka.. ljeti ne griju niti imaju potrebu... zasto ne smanje cijenu u ljetnom periodu... ako ovo vrijeme ovako nastavi da bude lijepo nece pustiti grijanje do sredine novembra ... Koga oni prave budalama?????
-------------------------------------------------
za plačanje nisi u pravu,imaš mogućnosti na rate,ali problem je visina uplate za godinu,koja je cca kao da se griješ individualno.O radijatorima ne treba ni raspravljati,to je ono što stalno pokušavam reći-na silu zadržavaju korisnike pod svojim idiotskim uslovima.
jedna mala

#46 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by jedna mala »

A sto przi grijanje,sve frca od toplote,a vani samo 0 stepeni ,nije cak ni minus :dance: ....... e tesko nama s njima :run:
muha_sa

#47 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by muha_sa »

malo malo pa ih pipnem :D hladni te hladni :D :D
jedna mala

#48 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by jedna mala »

muha_sa wrote:malo malo pa ih pipnem :D hladni te hladni :D :D
Ma sad ce ona standardna-iznenadio nas snijeg :lol: :lol: :lol:
karanana

#49 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by karanana »

mogu reci da sam ih na ovoj temi relativno branio. e od jutros im jebem sve po spisku.
muha_sa

#50 Re: toplane i skidanje radijatora

Post by muha_sa »

zovem ih a oni kažu--šef treba da odobri--ne smijemo bez njega--samo smo Bosmalu pustili toplu vodu.
Post Reply