salter071 wrote:essex wrote:ok, hajmo 'vako...ja ti uletim u stan i zauzmem pola stana i trazim kompromisno rjesenje i ne dozvoljavam ti da me izbacis iz stana. ti normalno neces i ja te jos optuzujem da nisi za kompromise...dali vidis neko pogresku u cijelom pristupku koji si mi postavio? upravo se radi o ovoj skracenoj postavci sto ti opisah, samo sa duzim objasnjenjima. nemoze pobunjenik zahtjevati istu ravan sa onim sto nije pobunjenik i jos ga optuzivati da je protiv kompromisa...pravi kompromis bi se mogao naci kada bi se ukinuo dayton kao nametnuto uredjenje drzave, priznao kao mirovni dogovor a o uredjenju pricati sa pozicija od prije rata, sto bi samo po sebi bilo kompromisni rjesenje...eto ti puta za kompromis i ne zato sto je moje nego zato sto je kompromis.
Dejton je mirovni sporazum. Nije ustav.
Pravno gledano, vazeci ustav prije ovog rata bio je Ustav SR BiH.
Hoces da idemo po tome ustavu?
Uzmi u obzir onda slijedece:
1) Po tom ustavu SR BiH je bila integralni dio SFRJ.
2) Taj ustav je poznavao samo jednopartijski sistem (Komunisticku Partiju BiH)
3) Taj ustav je poznavo smrtnu kaznu.
Samo iz ove tri stavke mozemo zakljuciti:
1)Centar odlucivanja za R BiH bio bi, gle, Beograd????
2) Svi koji smo izasli na izbore i glasali za druge stranke osim navedene, te referendum za samostalnost R BiH smo po tom ustavu pocinili veleizdaju. To nas dovodi do:
3) Primjenjuje se stavka tri iz prethodnog poglavlja. Ne mislis li da je za to potrebno straaaaasno puno spage( konopca)?
Pozivas se na pravni sistem od prije rata. Ovo ti je samo s vrha jezika par razloga zasto to nikada niko od nas ne bi smio ni uzeti u usta.
lose postavljeno...trebao bi znati da se po tim prncipima nikad nebi odrzali visestranacki izbori i da je zbog toga ustav promjenjen u gradjanski (imao sam negdje i amandman ali posto me nece biti jedno 10-ak nedelja nemam vremena da ga sada trazim i morat ces sacekati kada se vratim), a centar odlucvanja nije bio vec tada beograd jer je zlobo srusio ustav sfrj izuzecem srbije iz tog sustava jos u septembru 1990, prema tome u to vrijeme je zavladao vakum po toj liniji i nastaje bindeterova komisija a ostalo je poznato...vidis da si lose postavio i vracanje na Ustav R BiH je vracanje na Drzavu R BiH koja je i primljena na osnovu tog ustava (jer je promjenjen u gradjanski) u clanstvo ujedinjenih nacija.
Ovdje sada govorimo o novim realnostima od 1990-tih, te o kompromisnom nacinu da napravimo drzavu da RADI a da ne namecemo opet nekome nesto.
eto ti gore realnosti iz 1990-tih i ja se zalazem da se vratimo na te realnosti i pocnemo sa kompromisom i da konacno otpisemo dayton i napravimo drzavu da RADI.
Samo da dodam, da, bio je genocid, ali je bio isto tako i Dejton. Time je uspostavljena RS kao faktor na terenu. Ako je sada taj RS tolika smetnja, nije trebalo potpisivati taj sporazum, vec nastaviti do zadnjeg. Pa sta bude bude - ko ziv - ko mrtav?
sta, genocid je bio...pik ponove? pa upravo ovo su stavovi koji nemogu dovesti do kompromisa sa ovim stavovima kao polazecim u pregovorima...dayton je dogovor dva srbina o zemlji koju nisu imali i nista vise. jedan dobio pravoslavni dio, drugi pristao na konfederaciju sa katolicima ali sa muslimanskom vecinom. a za nastavak do zadnjeg, netreba...samo treba ispostovati zakone i zakonske odluke i sve pravno ponistiti i tako vratiti stvari u normalu...
NE MOZES IMATI SVE: i Dejton, ali sa ukidanjem RS-a, niti bilo koja strana moze imati 100% teritorije, niti nametanje, preglasavanje, niti jedan covjek -jedan glas, a bez ogranicenja potencijalne zloupotrebe tog principa, niti ce te ko za fiks ideje izdrzavati izvana, vec valja nama napraviti funkcionalnu drzavu, sto podrazumjeva kompromis, pljunuti u sake i POCETI RADITI.
nemozes ti uslovljavati demokratiju sa svojim vizijama i potrebama...svugdje u svijetu je 50%+1 i to su osnovi i principi demokratije a to nikada nije zloubotreba nje same nego demokratija u svojem korijenu. a za fiks ideje, eto, odustani od otetog vilajeta pa da pravimo kompromis, da pljunemo u sake (ja nikada nisam nego samo uzmi lopatu i pocni raditi) i da POCNEMO RADITI...
Zapamti samo jedno, politika je umijece postizanja onoga sto je moguce. A pravo i pravda se ni u putu nisu sreli.
huh, i drvena pec je moguca, gori samo jednom...jel' to ti meni prodajes drvenu pec?
Stoga, hajde da vidimo sta je moguce, a ne reagirati emocionalno, jer to nikoga nije nigdje dovelo.Posnimo se vec jednom ponasati kao odrasle osobe. Proslo je 18 godina od pocetka rata, tako da smo i zvanicno punoljetni, te odgovaramo za svoje postupke. Nemamo izgovora.
vidis, moja drzava je starija jer je i postojala prije pocetka rata i meni ta punoljetnost samo oznacava negiranje moje drzave. ako si tek sada spreman da odgovaras za svoje postupke znaci da je doslo vrijeme da ti se sudi kao odraslom, sto znaci da je drzava ovakva kakva je spremna da se pojavi u sudu i da je osudimo za neosnovanu i nemoralnu i ostavimo je historiji kao los primjer a mi se vratimo na onu samo nesto malo stariju kao osnaovu za kompromise i pocnemo se dogovarati...sve je moguce, sve zavisi od ugla i visine sa koje gledas...
Ovo je rasprava kako da svi nadju sebe u nasoj zajednickoj drzavi, a ne isticanje samo jednih, bilo kojih, niti samo pojedinacnog interesa, ma sa koje strane taj dolazio.
svi su sebe bili i nasli u R BiH, samo velikonebulozni koji napravise danasnju drzavu nisu sebe vidjeli jer nisu mogli da diriguju svojim torovima. zasto bi mi kao pocetnu tacku uzimali potrebe velikonebuloznih koji i tako predstavljaju 35% stanovnistva R BiH? zasto ne misliti o onih 65%, kao vecini (pa jel demokratija ili je komunizam), i to onih koji su pritisnuti strahom nametane od ovih 35%? zasto nemisliti o svima pa na demokratski nacin odluciti (50%+1) sta hocemo kao cjelina a ne postavljati pocetne pozicije kako samo odgovara ovima sa 35%, torasima? eto, to je ne isticanje pojedinacnih interesa, ovo sto vi zagovarate je bas to, samo vasi velikonebulozni interesi a svi ostali da se sloze kroz kompromis...neide bato, neide...
Ako si spreman da nadjemo rijesenje, sjedi za sto da se dogovorimo.
Ako nisi, nema problema, tvoj izbor.
Maksimalisticki zahtijevi nikada nisu doveli do dogovora.
ja sam bas bio fleksibilan, pristao sam na daytom kao mirovni ugovor. a ako cemo o maksimalistickim zahtjevima, evo ti nesto da razmisljas u tom kontekstu kao jedna od mojih mogucih polaznih tacaka...
ukida se oteti vilajet, blentaracija pada i drzava se obnavlja po principu Ustava R BiH. sva zemlja se nacionalizuje, privatne firme koje su kupljene na nedozvoljen nacin se nacionalizuju a kupac i prodavac krivicno gone zbog suucesnistva u privrednom kriminalu. drzava zabranjuje svaki rad narodnih politickih programa i uspostavlja samo dvije stranke, Republikance i Demokrate. narod se proglasava bosanskim narodom i gube se narodi u danasnjem smislu i znacenju. drzava ima predsjednika koji odgovara tom bosanskom narodu a ne politici interesa susjednih drzava. dok se ovo ne ostvari proglasava se marshal law i svako protivljenje ce biti sankcionisano u skladu sa marshal law.marshal law moze ukinuti samo novi parlament koji tek treba da se uspostavi.
eto, haj'mo se dogovarati...jesi li za kompromise? tesko da ces i pristati na ovako nesto, i nadam se da sada razumijes tvoju pocetnu poziciju i zahtjev za kompromisima. oni su upravo maksimalisticki jer verifikuju genocidom i ratom stvaorenu regiju...gdje je tu kompromis?
Evo ti opet ruke, ako hoces. Ispruzena je. Ne moras je prihvatiti. Imas pravo i da odbijes.
Sta si odlucio?

nemoj me pogresno shvatiti, ovo je ruka koju ako stisnem pristajem na genocid a to nemogu, izvini. a sta sam odlucio? ono najbolje za moju domovinu...