Gospođa Tanović na čelu opozicije?

oldplague

#26 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by oldplague »

Oooooo djeco moja... :run:
Najprije, ako ti stvarno vjeruješ da su kutije zamijenjene :lol: :lol: onda je problem malo teži nego što sam mislila. Nisu zamijenjene sine, nisu.
Drugo, nijedna opcija koja bi promicala takav program ne bi napravila ništa, jer bi je Srbi/Hrvati smatrali isključivo bošnjačkom i samo bi je tako tretirali. Elem, našli bismo se opet tu gdje jesmo.
Treće, izmjene Daytona nisu moguće bez saglasnosti svih njegovih subjekata i jamaca, koliko to još puta treba ponoviti?
Mi imamo kakvu-takvu opoziciju, koja djeluje u granicama mogućeg, a to je sve što političar i može činiti. Tu opoziciju treba postepeno jačati, poboljšavati, ali bez pretjeranih ambicija, nestrpljenja, velikih planova i zvonkih parola, jer od toga nema ništa.
oldplague

#27 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by oldplague »

Opet netačno, alijansa je 2000 god dobila podršku birača, samo što to povjerenje nisu i opravdali. Nebitno sada jesu li ili nisu, u najmanjoj ruci su dobili priliku za to. Znači, nisi u pravu.
Netačno, Alijansa nije bila koherentna politička opcija, već rezultat kompleksog izbornog inženjeringa međunarodne zajednice. Već prvom prilikom je narod dokazao koga želi na vlasti i međunarodna zajednica se više nikada nije uplitala u taj dernek.
konfučije

#28 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by konfučije »

Netačno, Alijansa nije bila koherentna politička opcija, već rezultat kompleksog izbornog inženjeringa međunarodne zajednice. Već prvom prilikom je narod dokazao koga želi na vlasti i međunarodna zajednica se više nikada nije uplitala u taj dernek.
Nisu agenti CIA-e tada izašli na izbore, već narod. Kontekst izborne kampanije me ne zanima, jer niko nije bio prisiljen da z anjih glasa, želim samo naglasiti da je narod dao priliku opoziciji , i to odmah 4 godine nakon rata. Opozicija je sopstven narod počela progoniti i borce sa fašistima izjednačavati pa su naravno na odmah na slijedećim izborima dobili po nosu. Kada s esve sabere i oduzme, ovoj političkoj sceni fali samo ozbiljna opozicija i ništa više.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#29 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by KatarinaKosaca »

konfučije wrote:Nisu agenti CIA-e tada izašli na izbore, već narod. Kontekst izborne kampanije me ne zanima, jer niko nije bio prisiljen da z anjih glasa, želim samo naglasiti da je narod dao priliku opoziciji , i to odmah 4 godine nakon rata. Opozicija je sopstven narod počela progoniti i borce sa fašistima izjednačavati pa su naravno na odmah na slijedećim izborima dobili po nosu. Kada s esve sabere i oduzme, ovoj političkoj sceni fali samo ozbiljna opozicija i ništa više.
Istina. Da imamo opoziciju ne bismo imali ovo na vlasti godinama. Ali, to ja kad god napišem gomila pionira u glas počne da plače nad svojim idolom .
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#30 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by -LIBERO- »

Ma kakva Prof. Tanovic kao lidet opzicije.
Pa dal' vidite u sta se pretvorila liberalna stranka pod njenim predsjedavanjem?

Dal' znate da je samo "nasa" Liberalna stranka,jedina liberalna stranka u evropi koja nije usla ni u jedan jedini parlament.(tj. preciznije definisano,samo mi nemamo bilo koju liberalnu stranku ni u jednom parlamentu,skupstini)
Pa i u izrazito desnicarski nastojenoj Srbiji LDP ima preko 5% i u parlamentu je :shock: :D

Gospodja Tanovic je zalutala u politiku,to otvoreno kazem i stojim iza toga.
Zena je izrazito kvalitetna i odlican intelektualni kapacitet ali ISKLJUCIVO U SVOJOJ STRUCNOJ OBLASTI.

Prosle opste izbore pomno sam prati kampanju ,a narocito stranaka lijevoga centra,u kojeg po logici spada i LDS.

U par emisija na TV-u u kojem je gostovala Lamija Tanovic,blago je erci da se zena nije snasla.
Sve dok je na "svom ternu",dok se ptrica o skolstvu,univerzitetu i slicnim stvarima tu je zaista maher i nemoze joj niko nista negativno reci.
Al' cim se pocnu teme udaljavati od njenog fahda,automatski je dezorjentisana i poluzbunjena. za neke stvari zamuckuje,nezna sta da kaze i vrlo nerazumo iznosi osnovne smjernice svake liberalne opcije,a smijernice svih liberala na planeti su u 5 grama razlike.

Liberali ako zele da nesto postignu na slijedecim izborima,tj. da barem udju u kantonalni ili federalni parlament,pod hitno trebaju mjenjati rukovodstvo. Pod hitno trebaju biti agresivni u svojim liberalnim nacelima i svojim politickim smjernicama..aktivizam,ulica,ankete,prosvjedi...i sve na fonu te liberalne opcije,u suprotnom nigdje ih nece biti,kao sto ih nema ni sada.
Porodica i familija glasa za njih,a potencijalno glasacko tijelo liberalnih svetonadzora se rasplimilo po drugim strankama,ili apstinira od izbora,za sto su osnovni i jedini krivci LIBERALI sami.

daleko je prof.Tanovic od potencionalne liderke opozicije,a liberali su daleko od stranke koja ima bilo kakav znacaj na nasoj politickoj sceni. Rekao bih na zalost :roll:
Orbini

#31 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by Orbini »

oldplague wrote:
Opet netačno, alijansa je 2000 god dobila podršku birača, samo što to povjerenje nisu i opravdali. Nebitno sada jesu li ili nisu, u najmanjoj ruci su dobili priliku za to. Znači, nisi u pravu.
Nije Mz nastimala pobjedu Alijanse vec su izabrani na izborima, narod je glasao jer je htio promjene. Pa vise jedan Radoncic ima uticaj na raspolozenje biraca nego cjela Mz sa svojim incijativama koje obicno na jedno uho udju a na drugo izadju. Dobro se sjecam tada price koja je glasila otprilike "OK, nacionalisti su odbranili zemlju, sada je mir i vrijeme za progresivne snage koje ce ekonomski oporaviti zemlju". Tada je Lagumdjija bio decko koji obecava i tada jos nije bio izgradio image vlastoljubca po svaku cjenu.

Medjutim, pokazalo se da su nacionalisti zagospodarili ekonomskim, medijskim, politickim,.. prostorom,.. i tadasnja Alijansa je za svaku sitnicu bila proglasavana za komunjare, izdajnike, petokolonase,... itd. Islam je vec ranije promaknut kao glavna kategorija identiteta i to je bilo i ostalo tapija SDA-IZ.
SDA je mogla biti pragmaticna do daske - niko joj nikad nije prebacivao izdaje i antiislamizam,... docim je Alijansa za desetostruko manje bila na tapetu. Kako se samo tada na forumima vristalo o komunjarama i sl. Poslije je i Avaz usao u igru i ALijansa je pokopana. Od tada imamo trijumvirat SDA-IZ-Avaz koji ima tapiju nad istinom, patriotizmom, rodoljubljem, islamom, brigom za narod,... bas kao nekad u komunistickom sistemu - samo drugacije upakovano.
Sto je slicno kao i kod drugih gdje je desnica uglavnom sticenik vjere, nacije, braka, morala,...

Ne prolazi se kroz faze preko noci, i glupo je ocekivati demokratiju i politicku pismenost po evropskom uzoru kod nas za kratko vrijeme. Komuniste su smjenili nacionalisti potpomognuti klerom, i ta ce faza jos potrajati dok stvari ne legnu na svoje mjesto. Trenutno nas spomenuti trijumvirat hebe do daske, ali i njihovo ce proci. Prije ili poslije ce izgubiti tapiju nad najvecim kategorijama ideniteta i morati tu privilegiju ustupiti i drugima. Vec sada jepoliticka svijest zrelija po tom pitanju nego prije 15 god. kada se samo gledalo da se glasa za svoje. Ali trenutno je trijumvirat SDA-IZ-Avaz toliko jak i nametnut kao jedini sticenik,.. da je tesko naci ikoga ko njima moze parirati - pa i Tanovicka koju licno poznajem i koja je politicki ispred vremena biraca koji kupuju stereotipe proizvedene u Avazu i na djamijskim panoima.

Dakle, i dalje je na snazi podobnost po mjeri spomenutog trijumvirata, umjesto strucnosti,.. pa se broje krvnza zrnca gdje je koliko Bosnjaka na celu, bez ijednog pitanja o strucnosti tih ljudi. Ta ce filozofija polako gubiti teren, ali za to je potrebno doci do dna. Kada ne bude kruha za jesti, kada bude opsti kolaks sistema i bespravlje - tek tada Bosnjo trazi alternativu u necemu drugome i ne ceka da mu MZ napravi drzavu.

Druge alternative nema - osim ratne i da se ide na nacionalnu drzavu Bosnjaka sa vecom teritorijom od ovog geta,.. ali to je zadnja karta.

Do daljnjega - prihvatiti da smo u fazi, da sazrijevamo politicki i da ce trebati jos vremena da se spomenuti trijumvirat skine sa pozicije jedinih sticenika. Do tada sjedi i gledaj dokle ljudska glupost moze ici - i tu je Tanovicki bolje da priceka da spomenuti lopovi i polupismene bitange same dokazu koliko vrijede i koliko dobro mogu voditi narod bez kredita.
oldplague

#32 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by oldplague »

Tvojim postovima, Orbini, rijetko imam šta dodati ili oduzeti. Možda sam ja tek nešto veći pesimist, ali tu je to negdje. Drago mi je što si na forumu. :)
viva_castro

#33 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by viva_castro »

Još samo da vas napomenem da su najljući politički ratovi, kako je svijeta i vijeka, vođeni upravo unutar ljevice.

Desničari se lahko zakrpe i dogovore, ali ljevičari oko sitnice jedu, gaze, čupaju, deru,... Kako su nama sve opozicijske stranke u ljevici...

Pa kod nas se ni NVO ne mogu dogovoriti koliko iz njih izbija želja za nekom, pa i fiktivnom moći, zamislite tek šta će da bude kada ti ljudi prokrče sebi put u politiku pa se oni pojave u politici gdje je ulog prava moć, a ne pet minuta na dnevniku.

Ljevica se teško rukuje sa ljevicom, sretno.
valterbranisarajevo

#34 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by valterbranisarajevo »

Građansko-multietničke koalicije i liste sa najboljim što svaka od tih stranaka ima, pa i uglednim nestranačkim imenima je, po meni, jedini ključ za izlazak..Nažalost možda i to ne bi bilo dovoljno, ali na nekim nivoima vlasti bilo bi pomaka..

da još nešto dodam. raspadu alijanse je kumovala i međunarodna zajednica. Uvjek se sjećam riječi tadašnje visokog predstavnika Pedija Ešdauna koji je pred same izbore, kada su nacionalisti opet došli na vlast izjavio: "da se sa nacionalnim strankama također može lijepo sarađivati" i tako im dao do znanja da njihovo vrijeme opet dolazi. Zašto je tada M.Z. to uradila nije mi ni danas jasno... :?
Orbini

#35 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by Orbini »

viva_castro wrote:Još samo da vas napomenem da su najljući politički ratovi, kako je svijeta i vijeka, vođeni upravo unutar ljevice.

Desničari se lahko zakrpe i dogovore, ali ljevičari oko sitnice jedu, gaze, čupaju, deru,... Kako su nama sve opozicijske stranke u ljevici...

Pa kod nas se ni NVO ne mogu dogovoriti koliko iz njih izbija želja za nekom, pa i fiktivnom moći, zamislite tek šta će da bude kada ti ljudi prokrče sebi put u politiku pa se oni pojave u politici gdje je ulog prava moć, a ne pet minuta na dnevniku.

Mozda po temperamentu, strastima,... ali ne po ucinku. Desetine miliona ubijenih barem u moderno doba su tuzni bilans, svaki put kada desnica ufati furseta i promakne svoje do daske.
Ljevica ipak vise stavlja fokus na narod i boljitak negoli na licne interese i promicanje svojih standarda. A da ne govorimo o opstem stepenu obrazovanosti, strucnosti i koji su kriteriji do uspjeha.
Danas kako stvari stoje u Bosnjaka - mozes biti funkcija i imati moc i sa par razreda osnovne skole. Dovoljno je da lizes **** par tajkuna, ukljucujuci i Fahrinu, supljiras o multietnicnosti ali u praksi kulturno etnicki cistis svoj okrug, islam tumacis kroz djelo IZ i reisa i prema istom imas idolopoklonicki stav, prozoves koji put mrske komunjare(da cuju mentori), ...
oldplague

#36 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by oldplague »

valterbranisarajevo wrote:Građansko-multietničke koalicije i liste sa najboljim što svaka od tih stranaka ima, pa i uglednim nestranačkim imenima je, po meni, jedini ključ za izlazak..Nažalost možda i to ne bi bilo dovoljno, ali na nekim nivoima vlasti bilo bi pomaka..

da još nešto dodam. raspadu alijanse je kumovala i međunarodna zajednica. Uvjek se sjećam riječi tadašnje visokog predstavnika Pedija Ešdauna koji je pred same izbore, kada su nacionalisti opet došli na vlast izjavio: "da se sa nacionalnim strankama također može lijepo sarađivati" i tako im dao do znanja da njihovo vrijeme opet dolazi. Zašto je tada M.Z. to uradila nije mi ni danas jasno... :?
A zašto su to uradili glasači, je li ti to jasno? :-D
viva_castro

#37 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by viva_castro »

valterbranisarajevo wrote:Građansko-multietničke koalicije i liste sa najboljim što svaka od tih stranaka ima, pa i uglednim nestranačkim imenima je, po meni, jedini ključ za izlazak..Nažalost možda i to ne bi bilo dovoljno, ali na nekim nivoima vlasti bilo bi pomaka..

Valtere interesuje me kako bi ti riješio problem koji je naveo jedan kolega gore iznad, kako bi riješio to što bi Hrvatske i Srpske nacionalne stranke i toj koaliciji prikačili etiketu Bošnjačka + izdajnici, i tako joj ubili smisao u startu?
MuaDib

#38 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by MuaDib »

Koalicija SDU i LDS, a možda i naše stranke bi mogla vladajućim strankama vrlo lako pomrsiti račune, a na drugoj strani splasnuti aroganciju SDP-a. Tu bi mogo priskočiti i BPS koji vrlo lako može uzete i tzv. "tvrde glasače", te NSRzB koja bi vrlo lako mogla pomesti Zapadnu Hercegovinu, nakon što su Hercegovce HDZ-ovi kadrovi trajno zajebali za poljoprivredu. A ne bi isključio i saradnju sa koalicijom HSP-HSS-NHI-HNZ I to bi moglo dovesti do promjene vlasti. Sviđa mi se ideja da Lamija Tanović bude na čelu opozicione liste, koja se neće vezati za SDP. Jer upravo SDP-u treba otvoriti oči da sami neće nikada dobiti izbore, zbog svoje arogancije.
oldplague

#39 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by oldplague »

MuaDib wrote:Koalicija SDU i LDS, a možda i naše stranke bi mogla vladajućim strankama vrlo lako pomrsiti račune, a na drugoj strani splasnuti aroganciju SDP-a. Tu bi mogo priskočiti i BPS koji vrlo lako može uzete i tzv. "tvrde glasače", te NSRzB koja bi vrlo lako mogla pomesti Zapadnu Hercegovinu, nakon što su Hercegovce HDZ-ovi kadrovi trajno zajebali za poljoprivredu. A ne bi isključio i saradnju sa koalicijom HSP-HSS-NHI-HNZ I to bi moglo dovesti do promjene vlasti. Sviđa mi se ideja da Lamija Tanović bude na čelu opozicione liste, koja se neće vezati za SDP. Jer upravo SDP-u treba otvoriti oči da sami neće nikada dobiti izbore, zbog svoje arogancije.
I sve to bez glasača SDP-a? :-D
A NSRzB će uzeti Zapadnu Hercegovinu kad Bojan Bajić bude premijer RS-a. Dakle, nikad.
viva_castro

#40 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by viva_castro »

Orbini wrote:
viva_castro wrote:Još samo da vas napomenem da su najljući politički ratovi, kako je svijeta i vijeka, vođeni upravo unutar ljevice.

Mozda po temperamentu, strastima,... ali ne po ucinku. Desetine miliona ubijenih barem u moderno doba su tuzni bilans, svaki put kada desnica ufati furseta i promakne svoje do daske.
Ljevica ipak vise stavlja fokus na narod i boljitak negoli na licne interese i promicanje svojih standarda. A da ne govorimo o opstem stepenu obrazovanosti, strucnosti i koji su kriteriji do uspjeha.
Danas kako stvari stoje u Bosnjaka - mozes biti funkcija i imati moc i sa par razreda osnovne skole. Dovoljno je da lizes **** par tajkuna, ukljucujuci i Fahrinu, supljiras o multietnicnosti ali u praksi kulturno etnicki cistis svoj okrug, islam tumacis kroz djelo IZ i reisa i prema istom imas idolopoklonicki stav, prozoves koji put mrske komunjare(da cuju mentori), ...
Zato sam i naglasio da su to "politički ratovi" a ne desničarske klaonice :D
valterbranisarajevo

#41 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by valterbranisarajevo »

Ja sam baš mislio navesti primjer stranke radom za boljitak. Iako je mnogi smatraju strankom osnovanom zbog privatnih interesa sada ću to ostaviti po strani. Međutim ta stranka osnovana u Širokom Brijegu je na prošlim izborima ostvarila fantastičan izborni rezultata npr u Mostaru. Dobili su glasove građana iz cijelog grada. S obzirom da ne vjerujem da su ih sve uspjeli potkupiti sa vrećom krompira ili sa 100KM znači da postoji način da ta građansko multietnička koalicija iz mojih snova, ako bi imala dobar program i platformu privuče glasače iz cijele BiH...
konfučije

#42 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by konfučije »

* Prijavi post
* Citiraj (i odgovori)

Novi postPostao/la oldplague dana 12/09/2009 19:34

MuaDib je napisao/la:Koalicija SDU i LDS, a možda i naše stranke bi mogla vladajućim strankama vrlo lako pomrsiti račune, a na drugoj strani splasnuti aroganciju SDP-a. Tu bi mogo priskočiti i BPS koji vrlo lako može uzete i tzv. "tvrde glasače", te NSRzB koja bi vrlo lako mogla pomesti Zapadnu Hercegovinu, nakon što su Hercegovce HDZ-ovi kadrovi trajno zajebali za poljoprivredu. A ne bi isključio i saradnju sa koalicijom HSP-HSS-NHI-HNZ I to bi moglo dovesti do promjene vlasti. Sviđa mi se ideja da Lamija Tanović bude na čelu opozicione liste, koja se neće vezati za SDP. Jer upravo SDP-u treba otvoriti oči da sami neće nikada dobiti izbore, zbog svoje arogancije.

I sve to bez glasača SDP-a? :-D
A NSRzB će uzeti Zapadnu Hercegovinu kad Bojan Bajić bude premijer RS-a. Dakle, nikad.
SDP nema svojih glasača, to su samo protivnici SDA i njihove teokratsko begovske politike, znači, i oni bi se rado ovoj koaliciji priključili. A što se RS-a tiče, oni za sada toliko nisu ni bitni dok svoje smeće ovdje u Federaciji ne očistimo.
konfučije

#43 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by konfučije »

* Prijavi post
* Citiraj (i odgovori)

PostPostao/la MuaDib dana 12/09/2009 19:31
Koalicija SDU i LDS, a možda i naše stranke bi mogla vladajućim strankama vrlo lako pomrsiti račune, a na drugoj strani splasnuti aroganciju SDP-a. Tu bi mogo priskočiti i BPS koji vrlo lako može uzete i tzv. "tvrde glasače", te NSRzB koja bi vrlo lako mogla pomesti Zapadnu Hercegovinu, nakon što su Hercegovce HDZ-ovi kadrovi trajno zajebali za poljoprivredu. A ne bi isključio i saradnju sa koalicijom HSP-HSS-NHI-HNZ I to bi moglo dovesti do promjene vlasti. Sviđa mi se ideja da Lamija Tanović bude na čelu opozicione liste, koja se neće vezati za SDP. Jer upravo SDP-u treba otvoriti oči da sami neće nikada dobiti izbore, zbog svoje arogancije.
napokon nešto konstruktivno, svaka čast.
essex

#44 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by essex »

oldplague wrote:Oooooo djeco moja... :run:
Najprije, ako ti stvarno vjeruješ da su kutije zamijenjene :lol: :lol: onda je problem malo teži nego što sam mislila. Nisu zamijenjene sine, nisu.
ok, evo ja cu ti zdravom logikom i (sto bi neko nazvao) spekulacijom (ne zaboravi, najveca lova na svjetskim berzama se upravo pravi spekulacijom, kombinacijom znanja, informacija prikupljenih i odabira puta kojim bi odredjene stvari mogle krenuti).
danas je vec poznato i golubovima oko sebilja da je aljo bio kosovo cedo, sda instrument baraba kao i on sto je bio i da su odigrali glavnu ulogu i imaju glavne zasluge za danasnju situaciju u drzavi...hej, stvorise prvu srpsku pokrajinu zapadno od drine od doseljenja slavena i avara...kada se to zna i kada se zna da su upravo njega zahtjevali da bude izabran za predsjednika (jadovan,"ako bude durakovic bice rata, sa alijom ce mo se dogovoriti.."), kada se zna sta je sve radio da koci odbranu (cini mi se tek u julu ili augustu raspisana mobilizacija, oteti vilajet vec u augustu poklopio barem 90% danasnje teritorije, ako ne i vise....) i sve ostale izdaje koje je napravio a neisplati se nabrajati ih jer bi samo davio raju...
e sada ti skontaj, ovaj kalibar izdajnika koji im je bio potreban da ostvare svoj pakleni plan, da li mislis da ce prepustiti slucajnosti da njihova opcija (nacionalisti, za srbe i hrvate se nisu toliko plasili, samo u ponekim regijama...ali glavno je bilo uspostaviti sda kao pandam sds i hdz i osigurati plan da proradi...) tek tako padne sa mogucnoscu da danasnji bosnjaci glasaju za durakovica i sk? to se ni po koju cjenu nije smjelo dogoditi jer su znali da je bosanski sk tvrd orah, ne po pitanju ideologije vec da u sebi sadrzi probosanske snage sa kojim sanu ratuje vec duze vrijeme (sjeti se, "unitaristi" i "separatisti") i koji bi im sigurno pomrsio sve planove. pa zar nevidis koji paklen plan je smisljen, ubaciti kvislinga za predsjednika (dokazano) i (jos jednom) zar mislis da bi se to tek tako samo prepustilo "izboru biraca"?
drugo, ja sam tu informaciju dobio odmah poslije izbora i to od jednog iz sds...nisam mu tada povjerovao toliko iako nisam bas ni odbacio ali kasnije sa saznanjem mnogih stvari slika se sama stvorila...
oldplague wrote: Drugo, nijedna opcija koja bi promicala takav program ne bi napravila ništa, jer bi je Srbi/Hrvati smatrali isključivo bošnjačkom i samo bi je tako tretirali. Elem, našli bismo se opet tu gdje jesmo.
ovo ti je tipicno razmisljanje torovca...u bilo kojoj partiji na svjetu koja je dio multikulti drustva uvijek imas neki narod koji je vecinski jer po matematici neko mora. to nikako nedaje toj stranci karakter samo tog naroda...dalje, pretpostavljas jedan program osudama nacionalista...pa i normalno je da taj program nacionalist nece ni podrzati ni priznati jer im radi o glavi...a dali su svi srbi i hrvati nacionalisti? nisu i nikada nisu ni bili, isto tako ni svi bosnjaci. prema tome, zaboravi "srbe i hrvate" kako ti zelis da ih vidis, ustvari radi se o velehrvatima/velikosrbima koje nastojis da sakrijes iza naroda i s time napravis privid cvrste podjele..podjela postoji ali se zaniva na strahu i ne toliko na zeljama. kada uklonis taj strah i pustis sunce u sobu mraka vidit ces kako vampiri bjeze a narod ostaje...ko god stane iza ove platvorme treba da pazi na ove zamke i podmetanja, a toga ce da bude na vagone jer ce se grcevito boriti za svoj mrak koji su nametnuli...
neko mora poceti, a najbolje je da se skloni sda i da je nestane jer je klasicna kvislinska organizacija koja je okupila sve one koji samo gledaju kako da se bolje obezbjede po onom sitnosicarskom "use, nase, podase" i po tim principima i glasaju, sto kosta sve one koji imalo patriotski i drzavotvorno razmisljaju...
oldplague wrote: Treće, izmjene Daytona nisu moguće bez saglasnosti svih njegovih subjekata i jamaca, koliko to još puta treba ponoviti?
Mi imamo kakvu-takvu opoziciju, koja djeluje u granicama mogućeg, a to je sve što političar i može činiti. Tu opoziciju treba postepeno jačati, poboljšavati, ali bez pretjeranih ambicija, nestrpljenja, velikih planova i zvonkih parola, jer od toga nema ništa.
ma jasno, po "ocu" nacije...drzite se daytona...ko govori o izmjeni daytona? sistem je danas takav ali ga treba ukinuti a ne mjenjati, a razloga je milion...pa zar sami ameri ne govore da je dayton privremeno rjesenje? ako oni kao inicijatori i kreatori to tvrde, zasto se ti kao ptica dodo drzis daytona kada je samo prelazno rjesenje? mislis da ce ostati? razmisli malo o evropi i samo za primjer baskima...pa to bi im dalo odrijesene ruke da podju frontalno za svoju drzavu jer se zlocini i genocid eto poceo isplacivati...a za opoziciju, pa jasno...vama i treba mlakonja zato je srbolepi i postavljen i odradjuje lavovski posao...covjek bez ambicija prodaje karte na autobuskoj stanici...onaj sa malo vise srca to isto radi na grbavici ili kosevu, covjek sa ambicijama razmislja svojom glavom i rjesava probleme jer ima ideju gdje ide i jasan put kako doci do tih ciljeva. cak i kada nema jasnog puta otvara sebi potrebne puteve samo zato sto je ambiciozan. pretjerana ambicija je covijek od 150 kg da trci 10,000 metara na olimpijskim igrama koje se odrzavaju za 15 dana. ja sigurno nisam taj i do sada nisam vidio nikoga da sa budalstinama nastupa...
oldplaque, zapamti od sada, nadalje pa u buduce...platforma bosanstva nije bosnjastvo i sve sto ono kao takvo donosi sa sobom, platformu bosanstva se netice sta torovi pojedinacno i zajednicki misle o bosanstvu, platformu bosanstva jedino zanimaju ljudi koji zele dobro ovoj zemlji i koji ne zele da ih neko vodi samo zato sto su iste vjere nego zato sto ga oni sami odaberu bazirano na snalazljivosti, inteliganciji, komunikativnosti, saljivosti...jednom rjecju kvalitetu koji se moze naci u grupi ljudi koji se osjecaju kao i oni. velike rjeci? parole? ma nista od toga ba...samo pojasnjenje za kasnije da se opet ne zabunis pa poistovjetis sa bosnjacima sto je samo torovsko svrstavanja a sto bosanstvo nikad nije i nikada nece ni biti...
mislim, do profesorice je, ja sam samo predlozio ovu platformu jer matematika je tu koja jasno pokazuje nezadovoljstvo nametnutih opcija. jasno mi je da LDS ima svoj program ali mislim da je krajnje vrijeme da neko pocne otvoreno u politici zatupati bosanstvo jer je to jedina platforma koja ima smisla, pogotovo danas. pa i potiskivano je od samog pocetka samo zato sto ga se velikonebulozni i kvslinzi boje jer znaju sta ih to moze kostati...pozderci su zbog bosanstva platitli glavom, dovoljno receno...
essex

#45 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by essex »

Orbini wrote: Nije Mz nastimala pobjedu Alijanse vec su izabrani na izborima, narod je glasao jer je htio promjene. Pa vise jedan Radoncic ima uticaj na raspolozenje biraca nego cjela Mz sa svojim incijativama koje obicno na jedno uho udju a na drugo izadju. Dobro se sjecam tada price koja je glasila otprilike "OK, nacionalisti su odbranili zemlju, sada je mir i vrijeme za progresivne snage koje ce ekonomski oporaviti zemlju". Tada je Lagumdjija bio decko koji obecava i tada jos nije bio izgradio image vlastoljubca po svaku cjenu.

Medjutim, pokazalo se da su nacionalisti zagospodarili ekonomskim, medijskim, politickim,.. prostorom,.. i tadasnja Alijansa je za svaku sitnicu bila proglasavana za komunjare, izdajnike, petokolonase,... itd. Islam je vec ranije promaknut kao glavna kategorija identiteta i to je bilo i ostalo tapija SDA-IZ.
SDA je mogla biti pragmaticna do daske - niko joj nikad nije prebacivao izdaje i antiislamizam,... docim je Alijansa za desetostruko manje bila na tapetu. Kako se samo tada na forumima vristalo o komunjarama i sl. Poslije je i Avaz usao u igru i ALijansa je pokopana. Od tada imamo trijumvirat SDA-IZ-Avaz koji ima tapiju nad istinom, patriotizmom, rodoljubljem, islamom, brigom za narod,... bas kao nekad u komunistickom sistemu - samo drugacije upakovano.
Sto je slicno kao i kod drugih gdje je desnica uglavnom sticenik vjere, nacije, braka, morala,...

Ne prolazi se kroz faze preko noci, i glupo je ocekivati demokratiju i politicku pismenost po evropskom uzoru kod nas za kratko vrijeme. Komuniste su smjenili nacionalisti potpomognuti klerom, i ta ce faza jos potrajati dok stvari ne legnu na svoje mjesto. Trenutno nas spomenuti trijumvirat hebe do daske, ali i njihovo ce proci. Prije ili poslije ce izgubiti tapiju nad najvecim kategorijama ideniteta i morati tu privilegiju ustupiti i drugima. Vec sada jepoliticka svijest zrelija po tom pitanju nego prije 15 god. kada se samo gledalo da se glasa za svoje. Ali trenutno je trijumvirat SDA-IZ-Avaz toliko jak i nametnut kao jedini sticenik,.. da je tesko naci ikoga ko njima moze parirati - pa i Tanovicka koju licno poznajem i koja je politicki ispred vremena biraca koji kupuju stereotipe proizvedene u Avazu i na djamijskim panoima.

Dakle, i dalje je na snazi podobnost po mjeri spomenutog trijumvirata, umjesto strucnosti,.. pa se broje krvnza zrnca gdje je koliko Bosnjaka na celu, bez ijednog pitanja o strucnosti tih ljudi. Ta ce filozofija polako gubiti teren, ali za to je potrebno doci do dna. Kada ne bude kruha za jesti, kada bude opsti kolaks sistema i bespravlje - tek tada Bosnjo trazi alternativu u necemu drugome i ne ceka da mu MZ napravi drzavu.

Druge alternative nema - osim ratne i da se ide na nacionalnu drzavu Bosnjaka sa vecom teritorijom od ovog geta,.. ali to je zadnja karta.

Do daljnjega - prihvatiti da smo u fazi, da sazrijevamo politicki i da ce trebati jos vremena da se spomenuti trijumvirat skine sa pozicije jedinih sticenika. Do tada sjedi i gledaj dokle ljudska glupost moze ici - i tu je Tanovicki bolje da priceka da spomenuti lopovi i polupismene bitange same dokazu koliko vrijede i koliko dobro mogu voditi narod bez kredita.
orbini, dopada mi se post izuzev samo jedne stvari...nije LDS bosnjacka politika i jedna samo od mnogih koja zeli da zastupa samo bosnjake, to je pogresno tako predstaviti. kroz post vidim da kada govoris o svemu osvrces se na bosnjake. LDS mora da skupi snage i postavi se iznad torovskih razmisljanja i trazi izlaz izvan toga okvira koji je nametnut ratom i strahom...ako nastave na tom principu samo ce se utopiti u sivilo koje je jedino potrebno velikosrpskom programu. i sam kazes da je profesorica ispred vremena danasnje politike. posto sam proveo neko vrijeme na etf-u mogu potvrditi njenu energicnost jer se toga najvise sjecam a nebi bila profesorica na etf-u tek tako. slazem se da bi po svojim karakteristikama vrlolako mogla biti isred svih ovih bolesnih razmisljanja ali ako se utopi i ne ispliva nece nikome koristiti. ja jesam liberal po nacinu shvacanja zivota ali sam danas vise na nekoj strani republikanca jer nemogu zahtjevati liberalne postulate budalama koji to nerazumiju jer prvo sto te majmun pita je "u koju dzamiju/crkvu ides"?, i kao takvog te vrijednuje...liberali ce vazda imati moj glas jer sam takav po prirodi ali se cistim liberalizmom danas u bosni nista ne postize jer je previse mekan za situaciju u kojoj se zatekao. oni samo malj razumiju a LDS moze da bude taj politicki malj.

o da sada se sjetih...prdlozio bih LDS-u da za logo usvoji tornjaka jer je krajnje vrijeme da neko pocne da laje u parlamentu i stiti interese drzave i naroda sveobuhvatno...
sarlo

#46 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by sarlo »

Orbini wrote: Nije Mz nastimala pobjedu Alijanse vec su izabrani na izborima, narod je glasao jer je htio promjene. Pa vise jedan Radoncic ima uticaj na raspolozenje biraca nego cjela Mz sa svojim incijativama koje obicno na jedno uho udju a na drugo izadju. Dobro se sjecam tada price koja je glasila otprilike "OK, nacionalisti su odbranili zemlju, sada je mir i vrijeme za progresivne snage koje ce ekonomski oporaviti zemlju". Tada je Lagumdjija bio decko koji obecava i tada jos nije bio izgradio image vlastoljubca po svaku cjenu.

....da je srusiti ovo dzamija sto nije sruseno ratu i svi problemi bi bili rijeseni,...avaj, ali, taj bastion svih problema IZ je uz pomoc naroda obnovio gotovo sve sto su komsije i kumovi srusili i tim vratio problem na pocetak.
I da Bosnjo glasa za one koji mu govore da je glup i zamjeraju mu na njegovom identitetu...koliko je to logicno?
Cemu tolika mrznja prema dzamiji kao institzuciji? U proslom odbrambeno-oslobodilackom ratu objekti koji su najvise ruseni su bile dzamije. Poslije vojnika, hodze su profesija koja najvise stradala u odbrambeno-oslobodliackom ratu.
Moze li, brate, neko progovoriti o hrvatskom SDP-u, o crvenim biskupima, o socijalnoj i nacionalnoj politici sdp-a, a ne samo napadati IZ. Kako to da bajramski prijem kod muftije zagrebackog dolaze SDP-ovci da mu cestitaju Bajram, a u Bosni pjene od pocetka Ramazana? Zamjera se sto se ne organizuju pijanke za Ramazan i sl..
Je li zaista jedini bosanski problem Islam kako ti tvrdis?
I jesu li u ovom odbrambeno-oslobidalackom ratu ratovali nacionalisti? (kako to tvrdis) ili...obican puk u borbi za opstanak sebe i svog identiteta.
U priorodi covjeka je da izmedju dva zla bira manje. Izmedju lopova i cetnika....nazalost covjek mora izabrati jedno zlo.
p.s.
Pise se dzamija, a ne djamija.
Orbini

#47 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by Orbini »

sarlo wrote:

....da je srusiti ovo dzamija sto nije sruseno ratu i svi problemi bi bili rijeseni,...avaj, ali, taj bastion svih problema IZ je uz pomoc naroda obnovio gotovo sve sto su komsije i kumovi srusili i tim vratio problem na pocetak.
I da Bosnjo glasa za one koji mu govore da je glup i zamjeraju mu na njegovom identitetu...koliko je to logicno?
Cemu tolika mrznja prema dzamiji kao institzuciji? U proslom odbrambeno-oslobodilackom ratu objekti koji su najvise ruseni su bile dzamije. Poslije vojnika, hodze su profesija koja najvise stradala u odbrambeno-oslobodliackom ratu.
Moze li, brate, neko progovoriti o hrvatskom SDP-u, o crvenim biskupima, o socijalnoj i nacionalnoj politici sdp-a, a ne samo napadati IZ. Kako to da bajramski prijem kod muftije zagrebackog dolaze SDP-ovci da mu cestitaju Bajram, a u Bosni pjene od pocetka Ramazana? Zamjera se sto se ne organizuju pijanke za Ramazan i sl..
Je li zaista jedini bosanski problem Islam kako ti tvrdis?
I jesu li u ovom odbrambeno-oslobidalackom ratu ratovali nacionalisti? (kako to tvrdis) ili...obican puk u borbi za opstanak sebe i svog identiteta.
U priorodi covjeka je da izmedju dva zla bira manje. Izmedju lopova i cetnika....nazalost covjek mora izabrati jedno zlo.
p.s.
Pise se dzamija, a ne djamija.
Eto vidis,.. tvoj odgovor je tipican primjer postojanja stereotipa u nasem drustvu. A to je da se dobronamjerna kritika tumaci kao islamofobija. Jos sam i dobro prosao, znas li koliko puta su me na kritiku IZ ili reisu, ili kritiku SDA tapije nad dusebriznistvom,... face podsjetile da je islam ovdje vjecan i jak i da mogu samo da crknem od muke,... :roll: Niko pa ni ja, nema volju da se opravdava i podsjeca da nije u pitanju odbojnost prema islamu, djamiji,... vec odbojnost prema zloupotrebi toga. Podsjecam da su u proslom ratu likvidirani obrazovani i strucni Bosnjaci - po spisku. Ako si pazljivo procitao moj post, mogao si primjetiti da kritikujem tapiju samo jednih nad drustvenim vrijednostima kao islamu,.. ali si me prosijao kroz stereotipe i to je ogledalo nase politicke pismenosti. Ponovicu reda radi - nije problem i islamu - vec odnosu prema islamu. I tu nije problem ljevica koja navodno pjeni zbog Ramazana i navodno okrece krme na raznju za Bajram,.. - vec je problem sto je islam kod nas postao svojina i tapija SDA.IZ.Avaz klike i ko nije u tom kolu taj je "anti". Sto se ljudi ne sude po zaslugama - vec po podobnosti. Ja sam odrastao u komunistiskom sistemu gdje smo bili trenirani da budem jednoobrazni, da vjerujemo da su samo jedni u pravu a ostali izdajnici, i gdje su postojale neke face na visokim polozajima koje su bile bogate, mocne, nedodirljive,.. i koje su porucivale preko skolstva i medija da imas da radis i slusas a oni ce razmisljati za tebe. Imao si okvire do kojih si mogao ici, dalje je bilo izdajnistvo. Danas primjecujem stvaranje istog - upravo kod navodnih dusebriznika islama i nacije. Svako ko se ne slaze sa svime iz kuhinje SDA-IZ-Avaz je proglasen za izdajnika i komunjaru. A to ti jarane izopcava i onemogucuje znatan broj pametnih ljudi i strucnjaka o kojima ovdje govorimo. Ne mozemo kukati kako nam sjede glupani na funkcijama a strucnjaci izopceni dokle god imamo okvire postavljene od navodnih dusebriznika islama. Jer upravo ovakav standard kakav imamo - (satanizacija ljevice kao antiislamske, cetnicke, izdajnicke) ,... onemogucava udio znatnog broja pametnih ljudi koji svoj patriotizam ne moraju nikome dokazivati. Naprotiv, narod se zagljupljuje kroz ovakve stereotipe, stvara se jednoobraznost gdje su samo jedni u pravu, lopovi djele ovaj geto izmedju sebe po interesnim zonama - a ko hebe bosnjacku buducnost na prostoru cjele BiH i ikakav pomak naprijed. Opoziciji danas bi bilo najpametnje da digne ruke i pauzira na neko vrijeme politiku - tek toliko da spomenuti trijumvirat nema na koga svaliti krivicu posto gospodari svim tokovima - sutra kada zemlja kolapsira(zbog neodobravanja kredita MMF), i kada sve pametno naguli odavde. Kako danas stvari stoje, opozicija nema sanse da se prikaze kao jos jedan sticenik nacionalnih interesa, unaprijed je izopcena po ideoloskom principu,... i stvari se tu mogu promijeniti tek kada narod dodje do dna i skonta da je previse trosio vremena na hajku na komunjare i ko okrece krme na raznju,.. a premalo na strategiju prema RS i opsti ekonomski oporavak. Nas ljucni problem je getoizacija Bosnjaka i ekonomija,.. ali se previse vremena trosi na hampu oko mrvica na stolu i ko ce u ovom getu biti glavni.

essex
Ja sam jedan od prvih liberala kod nas, i u pravu si kada napominejs da postoji razlika izmedju bosanska politika i bosnjacka politika. Ali realno gledajuci - sve sto je bosanski orjentisano kod nas je po nepisanom pravilu u bosnjackim okvirima. Barem tako se SDP, LDS,.. dozivljavaju kod susjednih nacionalista. Znaci nije do nase pogresne interpretacije - vec sile prilika i sticaja okolnosti.
konfučije

#48 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by konfučije »

Postao/la Orbini dana 13/09/2009 08:11

essex
Ja sam jedan od prvih liberala kod nas, i u pravu si kada napominejs da postoji razlika izmedju bosanska politika i bosnjacka politika. Ali realno gledajuci - sve sto je bosanski orjentisano kod nas je po nepisanom pravilu u bosnjackim okvirima. Barem tako se SDP, LDS,.. dozivljavaju kod susjednih nacionalista. Znaci nije do nase pogresne interpretacije - vec sile prilika i sticaja okolnosti.

Upravo tako, oni se kao nacionalisti doživljavaju jedino kod ostalih nacionalista jer ti ostali naciponalisti ne gledaju u program stranki kako bi ih po istom identificirali, već po imenima njihovih čelnika. I da se dogodi da na čelu liberala dođe neki član sa srpskim imenom, tada on kod četnika nebi više bio nacionalista već izdajnik, isti slučaj je i kod ostala dva naroda, iako smatram da su Bošnjaci, silom prilika a ne zato što smo po "prirodi" takvi ili nešto pametniji, mnogo manje zaraženi tim nacionalno fašističkim idejama. Zato Bošnjaci prvi moraju pokazati volju i želju za ljevicom a ne čekati i ostala dva naroda da oni prvi korak učine. Tu će naravno i "Bošnjaštvo" u jednoj većoj mjeri morati platiti svoju cijenu, ali ćemo zato dobiti na Bosanstvu, i da ikako zakonski mogu, nikada se kao Bošnjak ne bih identificirao, već kao Bosanac. Nažalost, to se jedino može na ulici ili po forumima, ali kada se u neku od institucija zakorači, tada ti samo ponude da izabereš jedno od ona tri rješenja pa se ti odluči. Kako god, sve u svemu, liberalizacija političkih stavova kod Bošnjaka je neizbježn aukoliko želimo jedinstvenu BiH, ali i to bih stavio u drugi plan jer su nam je kriminal i korupcija mnogo veća opasnost i neprijatelj od onih secesionističkih.
essex

#49 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by essex »

Orbini wrote: essex
drago mi je da smo na istom kolosjeku...jednu stvar nemogu i nikada necu razumjeti i kao takvu nikada necu prihvatiti. vidis, torasima odgovara da se za svaku malu sitnicu potencira torovanje jer ih to drzi na vrhu i jos vise sa svakim pominjanjem sve vise djeli ljude iako oni to nezele...nagdje napisah da je ustvari sve to strah i kada bi se taj strah uklonio nestalo bi i takvog razmisljanja...zasto ne poceti svaku pricu o jednakostima a pustiti njih da se bune jer ce se uvijek i buniti, ali u ovom slucaju su oni koji se bune a ne mi koji prihvatamo njihov rezon podjele i bunimo se...jednostavno kroz diskusiju i postavke postavljati drzavu ispred torovske politike, bosanstvo ispred bosnjastva, hrvatstva i srpstva i tim tokom uticati na narod da pocne drugacije da razmislja. dok mi cekamo da se oni promjene (a nece nikada, vidis da od 1990-ih trube jedno te isto i prigrabivsi monopol nad narodima odvedose sve narode u pravcu koji negira i drzavu i te narode) i da shvate svoje greske dotle oni otvoreno i bezobrzano nastavljaju prljavi posao a narod uplasen nesmije ni da zucne...
konfučije

#50 Re: Gospođa Tanović na čelu opozicije?

Post by konfučije »

torasima odgovara da se za svaku malu sitnicu potencira torovanje jer ih to drzi na vrhu i jos vise sa svakim pominjanjem sve vise djeli ljude iako oni to nezele...
bravo.
Post Reply