Uz ovo moram i ovaj malo duži ali i veoma dobar komentar postirati.
Postao/la nigdje.nikog dana 12/09/2009 10:43
Slusaj prijatelju
cestitam ti sto si otvorio ovu bolnu temu i odmah da kazem - u svemu se slazem s tobom (osim u izjednacavanju Kebe i Alkalaja. Konju Alkalaju nema premca!)
Ovako, ja ti nisam Bosnjak, ali sam pojeo govno i ostao sa vama i uz vas!
Tokom rata i malo poslije sam na to bio i ponosan, u nekim momentima jos uvijek, ali sve manje i sve vise razmisljam o svojoj zivotnoj gresci - svom bosanskom opredjeljenju.
Ovo sa Bosnom jednostavno ne ide.
Bosni se, ako cemo pravo, nikad nije ni dalo da krene, to je svima jasno, ali za razliku od prije petnaestak godina kad sam krivce nalazio u onima koji Bosnu mrze, sad sve vise uvidjam pogubne ofekte ovih "koji Bosnu vole" !
Doticao sam se ove teze u ranijim postovima i opet cu.
Kad se drvi o problemu Bosne obicno se koristi rijec ravnoteza, ali to se u praksi svodi na ravnotezu ekstrema.
Da uprostim na radikalnom primjeru - Srbi imaju cetnike, Hrvati Ustashe, pa sta fali mudzahedinima!
E vidis, ovakva ravnoteza i jeste unistila Bosnu, ja mislim nepovratno.
Klopka u koju su Bosnjaci upali je sasvim jasna - prihvatili su ravnotezu udaljavanja koja je toliko dobro izbalansirana - da je sad neizbjezno kidanje!
A STA SU BOSNJACI TREBALI CINITI?
U odgovoru na ovo pitanje uvijek se sjetim dubrovacke republike. Kad citam povijest Dubrovnika uvijek se cudim kako su onako mali opstali u ovakvom katilskom okruzenju. Znam samo jedno - da su se ku*cili davno bi nestali. Ali ne, oni su opstali zahvaljuci pameti, jer sile nisu imali. Ima stitinu primjera koji ovo potvrdjuju ali nije sad mjesto.
Bosnjaci su, van svake sumnje, najslabija komponenta ovdje. To sto ih u BiH ima ko svih drugih je zabluda.
A kad si slabiji - MORAS BITI PAMETNIJI.
Sto je najgore, to uopce nije tesko na Balkanu. Ovdje je kolicina gluposti tolika da je dovoljno samo malo manje biti glup da bi bio pametan.
Problem Bosnjaka je,dakle, sto su mali i sto tek grade svoju naciju (ovo sa kradjom kontinuiteta od Bogumila je glupost).
A kad imas takav tezak zadatak, onda se moras osloniti na najjace i najbolje kadrove koje imas u svom korpusu.
A tu su Bosnjaci potpuno zakazali. Odrekli se najboljih a naciju predali budalama! Ja jednostavno ne mogu da shvatim kakav je to vakat nastao da jedna bosnjacka (i svjetska) dama poput Lamije Tanovic ne moze da dodje do izrazaja od dzaltara tipa Alikadic-Husovic!
Srbi i Hrvati se u tom smislu mogu i zajebavati jer njihovi korpusi mogu izdrzati i velike ekstreme a da to ne narusi prosjek.
Evo uzmi estradu - moze Tompson biti ustasha, ali ih izvadi ovaj mali Maksim Mrvica. Mogu i Srbi podnijeti cetnika Corbu na sceni, kad im svjetsku slavu pronosi Kolundzija.
I ovo je vrlo bitno - Srbi i Hrvati ce preko Kolundzije, Mrvice, Djokovica,Blanke...lako vratiti simpatije Evrope i svijeta i uvjeriti ih da su oni pravo drustvo za njih.
A Bosnjaci? Bosnjacima neka je Bog na pomoci, cak i kad ga pogresno upotrebljavaju!
U to sam se uvjerio na nedavnom snimku onok koncerta "moj ummete" u Zenici (vec sam ga pomenuo u nekom postu).
Ovaj dogadjaj sam dozivio kao indikator potpunog bosnjackog beznadja. I indikator potpunog udaljavanja od onoga sto je do jucer predstavljalo jedan svjetski cuven image Bosne - sevdalinke, Hanka, Halid...
Sad bosnjaci uvode arapski jezik tamo gdje nikad nije bio i pocinju, kako ja to slikovito rekoh, "pjevati na nos".
Vozeci se autom fatam ove nebulozne radio stanice...kad to slusam, uzme me tuga i razocarenje - pa to nisu oni Muslimani/Bosnjaci s kojima sam zivot proveo. Gdje ovo sve vodi ljudi?
Vodi do onoga sa cime sam poceo - i oni koji su do sad imali volje i nade u oporavak Bosne, dakle - istinski Bosanci, dizu ruke.
A vi i dalje vjerujte da se Bosna brani tekbirima na utakmici reprezentacije!