Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sirocco

#26 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by sirocco »

VR6 wrote:S peticom ces manje gubiti na cijeni, ali ne zaboravi da nemas garancije, na troskove velikog servisa (ak mu je sad vrijeme) i moguci skori odlazak turbine (ak vec nije mjenjana). Sto se Clia tice, nov auto ima neke prednost, mada je masinica slabasna i klasa je ispod Golfa. Ne znam da ti iko ovdje moze ista pametno reci po tom pitanju, morat ces sam skontati sta su ti prioriteti. Ako se odlucis za Golfa, obavezno ga vozi u neki jak servis da ga dobro pregledaju, eventualno i da izmjere dubinu boje, da vidis jel naknadno farban gdje - udaran...
veliki servis mu je bio ja mislim na 90k ili 110k nisam siguran , a sto se tice turbine nemogu nista reci , sve zavisi od predhodnog vlasnika ,
ovo nije strasna kilometraza on moze jos nekih 100k da vozi i samo da ga sipa nece sigurno biti nekih ozbiljnijih kvarova
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#27 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by corolla02 »

Ova dva vozila su skros razlicita i nezahvalno ih je uporedjivati. Jedno je vece i dizel vozilo a ovo drugo opet manje i benzinac. Uostalom, sve zavisi od tvojih potreba i zahtjeva sta ocekujes od nekog auta, kao i koliko to isto auto sutra namjeravas dugo posjedovati.
Sto se tice ovog gore Golfa V zaista je dosta presao za svoje godine i nikad ne znas sta ce dalje biti sa njim. Ocekuj, odmah sutra kad ga kupis da budes spreman izvaliti extra tj. na dotjerivanje istog - gume, kocnice, remenice/kaisi, itd itd, odnosno nesto klepece u/na njemu. Sa druge strane, sve ovo izbjegavas kupovinom ovog novog vozila, koje uz to je jos i pod garancijom neko naredno vrijeme, tj. mirno spavas.
Ja licno takodjer bih trazio nesto drugo, neko je to vec pomenuo ranije, a i tvoj budget je nekih 18-20,000KM, pa ne vidim razloga zasto ti ovu pricu ne bi prosiro na ostale modele, sto stare sto nove koji bi usli u ovaj budget.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#28 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by corolla02 »

..
pirmin

#29 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by pirmin »

Za te pare mozes kupiti auto-zvijer poput ove:

Image

8-)

Kako je samo zanru ovaj clio :-?
dottore

#30 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by dottore »

Golf 5
BMW E46
Audi A4
....sve polovni diseli...bolji 10 puta od novog Klija :mrgreen:
rey

#31 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

corolla02 wrote:Ova dva vozila su skros razlicita i nezahvalno ih je uporedjivati. Jedno je vece i dizel vozilo a ovo drugo opet manje i benzinac. Uostalom, sve zavisi od tvojih potreba i zahtjeva sta ocekujes od nekog auta, kao i koliko to isto auto sutra namjeravas dugo posjedovati.
Sto se tice ovog gore Golfa V zaista je dosta presao za svoje godine i nikad ne znas sta ce dalje biti sa njim. Ocekuj, odmah sutra kad ga kupis da budes spreman izvaliti extra tj. na dotjerivanje istog - gume, kocnice, remenice/kaisi, itd itd, odnosno nesto klepece u/na njemu. Sa druge strane, sve ovo izbjegavas kupovinom ovog novog vozila, koje uz to je jos i pod garancijom neko naredno vrijeme, tj. mirno spavas.
Ja licno takodjer bih trazio nesto drugo, neko je to vec pomenuo ranije, a i tvoj budget je nekih 18-20,000KM, pa ne vidim razloga zasto ti ovu pricu ne bi prosiro na ostale modele, sto stare sto nove koji bi usli u ovaj budget.

Pa hajd ti reci sta bi uzeo za ove pare???
Gledao jos od novih pored Clia, toyotu yaris i skodu fabiu. Fabia mi je nekakva ruzna sva, a Yaris minijaturan, bas premal, i nekako mi baca na zensko auto, mada je kvalitetom sigurno najbolji u klasi. I od ova tri mi se nakako kao najbolji izbor cini Clio. A od polovnih pored golfa jedino sto bi mi se svidja je audi A3 (model 2004), ali od ovih koji se mogu naci do 20 hiljada, svi presli preko 170 k...
A inace ne bih uzimao auto neke vece klase, jer mi je mala garaza, jedva golf stane..
Sarayman

#32 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Sarayman »

Eno ti Kia Cee'd 1.4 sa 109 ks i klimom za nekih 21.000 KM. Vece auto od Clia, a neznatno manji od golfa, a 7 godina garancije niko drugi ne nudi.
emko1234

#33 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by emko1234 »

whow wrote:Ja tog Clia ne bih niti u ludilu . Golf je neuporedivo bolji u svakom pogledu. Golf je vjerovatno medu najboljim autima u svome segmentu ( compact vozila) dok je ovaj Clio u najboljem slucaju sredina u slabijem sub compact segmentu. 1.9 TDI je super masina , ja sam imao Jetta sa 1.9 TDI PD masinom 100 ks i za dvije godine koliko sam je vozio nisam imao niti jedan problem sa masinom. 1.9 TDI ima dovoljan obrtni momenat ta i tebe i citavu tvoju familiju bez problema povuce trecom i cetvrtom preko Ivana a ta 1.2 litra benzinjara ce te itekako namuciti. Onda takoder skontaj da ce za godinu dana taj novi Clio koji kosta vise od Golfa biti vjerovatno 2-3 hiljade jeftiniji od tog istoga golfa. Ne razmisljaj o Cliu nego gledaj Golfa , ako na letis na neki sa manje km jos bolje ali ni 150 K nije nista ako je auto redovno odrzavano. Sto se tice izdrzljivosti masine , ako si normalan vozac i ako odrzavas auto taj Golf ce sigurno nadziviti Clia koji ce u BiH uvjetima exploatacije za 4-5 godina postati odron . Opet do tebe je .
c0vjek upravu 100%,potpisujem
vnm

#34 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by vnm »

golf V sa tim motorom je odlicno auto, medjutim problemi tog golfa su slijedeci:

ako je uvezen (nisam nasao da je navedeno) kilometraza mu je vjerovatno netacna.
kradu se ko novcanici. prosli mjesec radnoj kolegici od druga, a juce mi prica drugi prijatelj njegovom komsiji iz garaze ukrali peticu. bez kasko osiguranja neces biti miran.
sto se servisiranja tice, ko ti kaze da se ne kvari i da je jeftino laze ti, a vjerovatno i sebi. da li je uradjen veliki servis treba pogledati, jer je bilo slucajeva da auto iz uvoza sa 200.000km na satu nije bilo na velikom servisu.

sto se clia tice, nije ni blizu golfu u bilo kojoj kategoriji (mada starog pola tuce u skoro svakoj), ali meni bi sve ovo gore bilo dovoljno da ne kupim polovnog golfa.
malizeleni

#35 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by malizeleni »

http://crackle.com/c/Wheels_and_Wings/T ... le/1617096

Recenzija auta od strane ljudi koje nije strah reci da je auto sranje.

Sto se tiche tih 1.2 motora, vozao sam i20 ovo ljeto, nekih 10ak dana, rent a car, auto fino ide, jest malo peglativan na uzbrdici, ali kad vidis da prelazis 700km++ na 30 litara benzina(vangradska voznja), to ti vishe i nije toliko vazno.
ado-šampion

#36 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by ado-šampion »

Pa dajte ljudi nemojte pretjerivat, sad Golf ispade aman auto, a Clio smeće. :-? Jbt, baš su jadni ti Francuzi, čuj raspašće se za 5 godina na našim cestama. :-) E svašta... Istini za volju, ni meni se ovaj Clio ne sviđa, stari mi je nekako bolji bio. Haver mi ima takvog Clia (Clio II, il kako ga već zovu, redzajn, 2002.), ja sam se u tom Cliu gotovo svakodnevno vozao prve dvije godine eksploatacije, za koje je prešao oko 100 hiljada, i otišlo mu je samo jedna lafeta i jedna krajnica za to vrijeme (što nije ni čudo s obzirom gdje čovjek živi), a imao je i neke probleme na motoru, koji su se riješili sami od sebe i to je više do lošeg goriva. Nakon sto hiljada, ništa nije lupalo, pucketalo, gotovo apsolutno tišina bez obzira kakav je put. Izrada skoro na njemačkoj razini.

Što se tiče kilometraže od 150 k, VELIKA je razlika kad ti kupiš auto na 50 k i vozaš ga do 200 k, i kad ga kupiš na 150 k. Svi nameću pitanje "Ako je dobro održavan". Kako će kupac znati da je dobro održavan?! Da je vožen normalno?! Na ovom vaktu kad će brat brata zajebat. Haveru, možeš ti kupiti auto koje će pregledati i kurta i murta i da ti opet za mjesec dana rikne turbina, da ne znaš šta te snašlo.

Kad se radi o dvije klase većem autu, izgleda primamljivo, a ovako klasa više, nije tolika razlika, opet ponavljam.

@ rey

Možda da pogledaš Fiestu, umjesto Clia? Ne znam kako se kreću cijene, al na njen račun sam pročitao samo pohvale. Mada sve je to u pet deka, danas nije sretno gotoriti o "sredini klase" i "vrhu klase", razlike su minimalne i najviše je do ličnih preferenci. Fazon je što je Fiesta izašla 2008. a ovo je redizajn Clija koji se pojavio 2005.

Što se tiče Ceeda, u svakoj usporedbi u njegovoj klasi on je uvijek na dnu, unatoč niskoj cijeni, ali daleko je od lošeg auta. Međutim, ta garancija od 7 godina je mač s dvije oštrice, jer si za vrijeme garancije obavezan ići u ovlašteni servis, što opet povećava troškove eksploatacije, tj. što dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji.
vnm

#37 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by vnm »

ado-šampion wrote:Što se tiče Ceeda, u svakoj usporedbi u njegovoj klasi on je uvijek na dnu, unatoč niskoj cijeni, ali daleko je od lošeg auta. Međutim, ta garancija od 7 godina je mač s dvije oštrice, jer si za vrijeme garancije obavezan ići u ovlašteni servis, što opet povećava troškove eksploatacije, tj. što dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji.
dobro ti je razmisljanje, samo sto je redovan servis za ceeda u ovlastenom servisu duplo jeftiniji od redovnog servisa za recimo golfa ili octaviu u asa servisu. znaci neovlastenog servisera ces placati vjerovatno kao ovlastenog za kia vozila. ovo ti iz prve ruke govorim jer su cijene prvog servisa za mog ria 120KM, za clia 130KM a za fabiu ili pola oko 200KM (zadesilo se da mi blizi prijatelji svi vozaju auta manje klase pa sam popamtio cijene).

necemo se lagati, golf V je bolje auto od ceeda, medjutim da li je toliko bolji kolika im je razlika u cijeni?
prosle godine je osnovni golf V bio skuplji za 2000€ od osnovnog ceeda u njemackoj. istina je da ceed uvijek lose prodje na testovima, medjutim na tim istim testovima uvijek kazu da mu ne fali mnogo i da mu je cijena glavni adut. uglavnom testove ne rade kompjuteri, nego ljudi, a objektivnog covjeka koji voli automobile nema. :) ako svabe kazu da mu je cijena glavni adut kad je jeftiniji 2000€, sta bi tek rekli na trenutnu razliku cijena?
howyesno

#38 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by howyesno »

Henry Ford je na to pitanje vec davno dao odgovor

najbolji auto je nov auto :)
dottore

#39 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by dottore »

howyesno wrote:Henry Ford je na to pitanje vec davno dao odgovor

da nov, ali German made :mrgreen:
VW Audi BMW Mercedes zar je potrebno vise?
DoradO

#40 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by DoradO »

howyesno wrote:Henry Ford je na to pitanje vec davno dao odgovor

Jeste, slazem se ...ali AUTO u punom smislu te rijeci ;-)
DoradO

#41 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by DoradO »

:lol: :lol: @dottore ... pretece me u bobu :P
corolla02

#42 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by corolla02 »

rey wrote:
corolla02 wrote:Ova dva vozila su skros razlicita i nezahvalno ih je uporedjivati. Jedno je vece i dizel vozilo a ovo drugo opet manje i benzinac. Uostalom, sve zavisi od tvojih potreba i zahtjeva sta ocekujes od nekog auta, kao i koliko to isto auto sutra namjeravas dugo posjedovati.

Pa hajd ti reci sta bi uzeo za ove pare???
Gledao jos od novih pored Clia, toyotu yaris i skodu fabiu. Fabia mi je nekakva ruzna sva, a Yaris minijaturan, bas premal, i nekako mi baca na zensko auto, mada je kvalitetom sigurno najbolji u klasi. I od ova tri mi se nakako kao najbolji izbor cini Clio. A od polovnih pored golfa jedino sto bi mi se svidja je audi A3 (model 2004), ali od ovih koji se mogu naci do 20 hiljada, svi presli preko 170 k...
A inace ne bih uzimao auto neke vece klase, jer mi je mala garaza, jedva golf stane..
OK, ni ja niti bilo ko drugi ovdje ce za tebe izabrati ono auto koje ti trazis/volis/zelis. Ti si ocigledno vec izabrao svotu novca koje zelis da potrosis na ovo ili ono auto. Ali stvari generalno stoje ovako:
Polovno auto kad kupujes manje ces novca potrositi i mozes priustiti vecu klasu istog. Sutra, kad to auto zagrebes i nece bas da te boli koliko za neko novo. Kad naletis na rupu sa novim boli te dusa za njim, polovnom je to vec bog zna koja do tad. Takodjer, kod polovnog auta neces ni osiguranje, registraciju da placas mnogo, dok kod novog cesto je obavezno i kasko osiguranje, te skuplja registracija. Medjutim, gume, kocnice, poluosovine, lezajevi, itd itd tj. na polovnom ce imati sto got da zamjenis odmah ili uskoro, dok sa novim si opet miran u neko nedogledno vrijeme.
Po meni, ako se odlucis za novo onda ga vozi dok mu tockovi ne otpadnu, dok neki polovnjak u startu ti daje mogucnost neke cesce promjene auta i experimentisanja s njim i da nesto naucis. Sad koliko ti namjeravas voziti auto, te tvoje potrebe za istim ce presuditi sta ces da kupiss..
Golf je fin ali nije ni jedino auto na cesti. Meni licno japanci rade mnogo bolja auta u njegovoj klasi Corolla, Civic, Mazda 3 za evropsko trziste ali Golf ima taj monopol domaceg trzista pa ga to prodaje i cuva mu cijenu kao polovnjaku, pogodovo u BiH. Dakle, najvjerovatnije ces bolje proci kad ga budes ponovno prodavao sa nekih 300,000> km od ovih japanaca ili Clia.

Evo jedan lijep autic od koga ja sutra ne bih bjezao u BiH:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=2
Hakuna Matata

#43 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Hakuna Matata »

Po meni

Ja da se pitam uzeo bih novog Renault Clio, ipak novo je novo , ti si prvi vlasnik, znas da je sve novo na njemu ne trebas misliti kad je remen promijenjen kad ovo kad ono , imas garanciju 5 godina ja mislim uredno sve zabiljezis u servisnu knjizicu i ljepota 8-) . Golf 5 1.9 TDI kvalitet mora da valja, ali polovan je ne ocekuj sada maximalno od njega, da neces ulagati u njega , promjenit mu vec nekih dotrajalih dijelova i tako. Prednost je sto se Golf uvijek moze prodati po finoj cijeni dok ces na novom odmah izgubiti par hiljada (ali ti ga neces odmah sutra prodati tako da to zaboravi :lol: ),a po meni mana za GOlfa je ta sto ga je pun grad :cry: gdje god se okrenes golf 5 :S .Ja vozim Golf ali razmisljam da predjem na Francuza Renault Megane, pa ce na kraju biti VW u srcu Renault u garazi :).

Ako vec gledas iz vana bolje pogledaj Renault Clio nov vs Honda Civic TypeS
bijelo_dugme

#44 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by bijelo_dugme »

rey wrote:sta vi mislite?? da li je bolje kupiti polovnog golfa 5, 1.9 tdi, oko 150 000 km, full oprema za negdje oko 18.000 KM ili novog renault clia (model 2009 facelift) 1.2 benzin 75 KS, oprema expression (klima, abs, el. podizaci stakala, daljensko zakljucavanje, cd mp3 player sa komandama na volanu, putni racunar, maglenke, metalik boja itd..) za oko 20.000 KM...
Da dodam jos da auto mislim voziti na duzi period, vjerovatno narednih 6-7 godina, pa eto i to treba uzeti u obzir..
eto, da cujem vasa misljenja.. :skoljka:
A sto ne polovnog Clia? Auto je dobro i sve ali samo budale (i bogatasi) kupuju nova auta.
Haris.ba

#45 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Haris.ba »

A da pogledas staru fiestu koja je na akciji. Kad sam prodavaca pitao koja je razlika u odnosu na novu, nekako mi skromno rece - samo u dizajnu :)
Mislim da je motor 1.4 (75 konja? valjda) ful oprema(sta to znaci ne znam, samo prenosim) -> 17.700
sirocco

#46 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by sirocco »

Bosnohercegovac wrote:
pirmin wrote:Za te pare mozes kupiti auto-zvijer poput ove:

Image

8-)

Ako stvarno hočeš velko auto i zvijer ovo uzmi a ne neki šugavi a4.

Image

6.949 EUR

198.500 km
306 KS
1999. godišće
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1

Kralj automobila, a ne ko ove krntije što drugi spominju, ima ostali da ti se sklanjaju sa puta kada te vide u retrovizoru iz njihovih pepeljara. Ima da se nagutaju prašine kad prođžeš pored njiha.

i sta ces s njim , nemozes ga uvest ,

a sta ti mislis da ovo auto koje je staro 10 g i kosta 7k eura , da je ono stvarno preslo 200k , nemoj biti smjesan
rey

#47 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

sirocco wrote:
Bosnohercegovac wrote:
pirmin wrote:Za te pare mozes kupiti auto-zvijer poput ove:

Image

8-)

Ako stvarno hočeš velko auto i zvijer ovo uzmi a ne neki šugavi a4.

Image

6.949 EUR

198.500 km
306 KS
1999. godišće
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=1

Kralj automobila, a ne ko ove krntije što drugi spominju, ima ostali da ti se sklanjaju sa puta kada te vide u retrovizoru iz njihovih pepeljara. Ima da se nagutaju prašine kad prođžeš pored njiha.

i sta ces s njim , nemozes ga uvest ,

a sta ti mislis da ovo auto koje je staro 10 g i kosta 7k eura , da je ono stvarno preslo 200k , nemoj biti smjesan

S klasa je zvijer, nema sta... ali meni je duzina garaze nesto manja od 5 metara i jedva s nekim manjim autom udjem u nju, obzirom da je skucen prostor, i da ne mogu normalno uci.. :D zato i gledam neko manje auto, kompakt klasa plafon
rey

#48 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

Bosnohercegovac wrote:
rey wrote:zaboravi dodati da je golf 2005 godiste, te da bi me novi clio izasao tacno 19.625 KM do registracije uz 4 godine garancije ako platim gotovinom.. s tim sto bih morao cekati 2 do 3 mjeseca na isporuku..
jedino mana cliu je sto ce mu brzo pasti cijena...
da li je ovo po vama povoljna ponuda???
Clio-u če rapidno pasti cijena samo prve godine. Evo npr. da u NJemačkoj uzmeš neko od ova 2 auta.

Evo cijene nakon 5 godina.
Cijene Clio-a benzinac u NJemaćkoj starog 5 godina (2004. god) do 70k KM na mobile.de se kreću od 3 900 eura do 5 000 eura - na prvoj stranici.
Cijene Golfa dizelaš 1.9TDI u NJemaćkoj starog 9 godina(2000. god) od oko 200k KM na mobile.de se kreću od 2 900 eura do 3 800 eura - na prvoj stranici.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searc ... g=&lang=de

cijene nakon 7 godina
Cijene Clio-a benzinac u NJemaćkoj starog 7 godina (2002. god) do 90k KM na mobile.de se kreću od 2 900 eura do 3 900 eura - na prvoj stranici.
Cijene Golfa dizelaš 1.9TDI u NJemaćkoj starog 11 godina(1998. god) od oko 230k KM na mobile.de se kreću od 2 400 eura do 2 900 eura - na prvoj stranici.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/searc ... ne&lang=de

Pa ti pogledaj i razmisli. A valjda če i za 5-7 godina biti slobodna putovanja u Njemačku pa da čovjek može i sam da doveze koji hoče auto, a valjda če i ljudi i Internet više korisiti pa vidjeti kolike su prave cijene automobila.

A što se tiče samog Cli0-a III - međžu prvih nekoliko auta u klasi sa najmanje kvarova. :thumbup:
Naravno i o golfu sve najbolje.

znam da se moze uvesti povoljnije iz inostranstva, ali ovo su sve straija auta, i po 10 godina stara.. ja gledam da uzmem nesto novije, a ovaj clio je tek izasao, znaci redizajniran 2009, jos ga niko u gradu nema. bar ja nisam vidio. A o golfu 5, sta reci, nije vise najnoviji model, tu je sad sestica, ali su razlike skroz male, bar koliko sam ja mogao vidjeti...
rey

#49 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

Haris.ba wrote:A da pogledas staru fiestu koja je na akciji. Kad sam prodavaca pitao koja je razlika u odnosu na novu, nekako mi skromno rece - samo u dizajnu :)
Mislim da je motor 1.4 (75 konja? valjda) ful oprema(sta to znaci ne znam, samo prenosim) -> 17.700
znam i za to, auto je dobro, ponuda je ok.. ali mi je ona fiesta pravo ruzna, pogotovo mi se ne svidja ono zeleno osvjetljenje unutra. Da je ova najnovija fisesta bilo bi super, bez imalo razmisljanja bih je uzeo :P
corolla02

#50 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by corolla02 »

jaaa majke ti gdje ode ova tema, @rey: po zemlji hoda i gleda neki model u sub ili kompakt klasi, tj. nesto sto ce mu u garazu stati, spoj para i kvaliteta, a sad se ovdje pojavljuju prijedlozi tipa S klase, za koga kad se odlucis odmah i benzinsku crpku moras da mu prikacis otpozadi, a da ne govorimo o stanju cesta i parkinga Bosni za ovu tzv. premijer klasu, da se rollaa..
Post Reply