Plan je sljedeći: pošto je Hrvatska potpisala u Ženevi Z4 plan, a Srbi nisu, čeka se njihovo izjašnjavanje (omela Oluja do sada). Ali, izabiranjem Vlade Krajine u egzilu (u Srbiji) i potpisivanjem plana, plan postaje AKTIVAN (prema odredbama međunarodnog prava) te se sprovodi na terenu. Kako da Srbi potpišu plan? Lijepo. Svi Srbi protjerani iz RS Krajine su HRVATSKI DRŽAVLJANI pa se kao takvi pravno tretiraju kao da su u Srbiji na privremenom radu. Ko poznaje pravnu materiju (a ja je znam), neko može izgubiti državljanstvo SAMO I SAMO ako ga se on odrekne, a ne može ga država ispisati. Koliko ja znam, nijedan Krajišnik se nije pravno odrekao HR državljanstva.
E sad, šta podrazumijeva Plan Z4?
Ne podrazumijeva cijelu Krajinu, već 70% teritorije bivše Krajine, a to su administrativne granice sljedećih predratnih opština: Knina, Gračaca, Korenice, Donjeg Lapca, Benkovca, Obrovca, Gline, Vrginmosta, Vojnića, Kostajnice i Dvora na Uni. zapadna Slavonija se po tom planu direktno integriše u ustavni poredak Hrvatske, a Podunavlje dobija posebnu županiju. One gore navedene opštine Krajine čine SAO Krajinu koja ima svoju zakonodavnu (Ustav, Narodna Skupština), sudsku i izvršnu vlast (policija sa srpskim oznakama), te svoje oznake na tablicama i novac. Predsjednik SAO Krajine se, po Planu Z4, zove guverner Krajine, a narod Krajine glasa i za Sabor Hrvatske i za vlastiti Parlament Krajine. Znači, Status sličan kosovskoj autonomiji kakvu vidimo sada.
Trenutno zvuči nerealno, ali ostvarivo PRAVNIM putem (znači nema potrebe za ratom, ili paljenjem šuma...)