Izdavanje racuna u kaficima
-
Summertime
#26 Re: Izdavanje racuna u kaficima
[quote="A inače, nemoj se pouzdati u cjenovnik, na stolu meni - na računu sasvim druga priča.
quote]
U cjenovnik ili meni se treba itekako uzdati!
To je UGOVOR između ugostitelja i gosta te svakako da vazi.
Ne znam samo iz kojeg razloga svi imamo običaj reci "ma haj ba jedna marka"
Nije nekada do marke vec do toga sto te na Bozijoj pravdi pravi neko budalom.
A da li je neko možda probao ustati i otici ako nije dobio racun??
Probajte, naravno ne u kafanama gdje umjesto računa lete noževi, pa ćete vidjeti hoće li vas tada htjeti pokrasti!
quote]
U cjenovnik ili meni se treba itekako uzdati!
To je UGOVOR između ugostitelja i gosta te svakako da vazi.
Ne znam samo iz kojeg razloga svi imamo običaj reci "ma haj ba jedna marka"
Nije nekada do marke vec do toga sto te na Bozijoj pravdi pravi neko budalom.
A da li je neko možda probao ustati i otici ako nije dobio racun??
Probajte, naravno ne u kafanama gdje umjesto računa lete noževi, pa ćete vidjeti hoće li vas tada htjeti pokrasti!
-
teAMICA
#27 Re: Izdavanje racuna u kaficima
cyprus wrote:Uh, ja sam u Zenici dobio račun na kome piše 7 KM, a konobar koji je to donio reče: ovo dođe 8 maraka![]()
![]()
![]()
Iako ništa ofirnije u životu nisam vidio, nije mi se dalo kontrirat zbog marke
zato nam i jest 'vako kako je.
- Vitamin C
#28 Re: Izdavanje racuna u kaficima
Kultura davanja napojnica ovdje apsolutno ne postoji. Kada uzmemo u obzir da je na Zapadu (i gore, i dolje, i lijevo i desno također) određeni postotak od računa automatski predviđen kao napojnica konobaru, onda i ne biva čudno da kod nas konobar traži više od onoga što piše na računu. (Meni se to nije dešavalo i uvijek dobijam račun.) Zanimljivo je kako se balans remeti kada neko odavde ode vani i ne daje veliku napojnicu i kada neko s vana dođe ovdje i oduševi konobara.
A račun se mora dobijati dovraga, od običnog granapa i kafića do prodavnice vojne opreme, a ne praviti se ludim idiotom.
-
melb26sa
#29 Re: Izdavanje racuna u kaficima
Ahem, ovdje nije napojnica automatski uracunata u cijenu na racunu. Zato ti i zbaci racun na kojem pise cijena svega, porez, ukupno pa ispod toga tip pa da ti upises ako ista zelis da das (sto je po meni npr idiotluk u kineskim restoranima gdje sam odes uzeti hranu pa im napisem $0).Vitamin C wrote:Kultura davanja napojnica ovdje apsolutno ne postoji. Kada uzmemo u obzir da je na Zapadu (i gore, i dolje, i lijevo i desno također) određeni postotak od računa automatski predviđen kao napojnica konobaru, onda i ne biva čudno da kod nas konobar traži više od onoga što piše na računu. (Meni se to nije dešavalo i uvijek dobijam račun.) Zanimljivo je kako se balans remeti kada neko odavde ode vani i ne daje veliku napojnicu i kada neko s vana dođe ovdje i oduševi konobara.A račun se mora dobijati dovraga, od običnog granapa i kafića do prodavnice vojne opreme, a ne praviti se ludim idiotom.
To sto ti spominjes sam vidjela samo u jednom tajlandskom restoranu i to samo za grupe od 5 i vise ljudi. Sve ostalo je na musteriji - ako su zadovoljni uslugom daju napojnicu od 20%, ako usluga nije bila kakva ide 15 ili 10% a ako je veoma losa konobar dobije 50 centi.
- sheilak
#30 Re: Izdavanje racuna u kaficima
Dobro, kod nas nije uobičajeno da je obavezno davati napojnicu. U redu je, ako je neko zadovoljan uslugom, ostaviti odredjeni iznos. Medjutim, mene počinje nervirati što se i kod nas često dešava da se konobar ljuti ako mu se nešto ne ostavi. Bilo mi je to glupo i u USA, ali ok, njihova kultura, njihovi običaji, iako mislim da nije fer da gost mora plaćati za nešto što bi zapravo vlasnik trebao - ovdje mislim na plate osoblja. U redu je nagraditi nekog, ali izričito tražiti od gosta tu nagradu meni je bez veze.
- Vitamin C
#31 Re: Izdavanje racuna u kaficima
Znam da je u Americi sasvim uobičajeno i očekivano davanje napojnice od petnaestak posto. U zapadnoj Evropi se čak, i pored one uračunate, daje dodatna napojnica. I ta kultura davanja bakšiša je različita od podneblja do podneblja, od mentaliteta do mentaliteta. Naravno, zavisi i od otmjetnosti kafića, restorana, hotela u kojem se gostuje.
Kod nas je marginalizovana. Ali, što se može. Nije pao šećer u vodu.
Kod nas je marginalizovana. Ali, što se može. Nije pao šećer u vodu.
-
Bolonjac
#32 Re: Izdavanje racuna u kaficima
Mislim da sam bas negdje na sa-x procitao o tome kao da su u americi manje plate konobarima ali je obicaj da se daje TIP sto je donekle i udure jer koliko si ljubazan i trudis se toliko naponice dobijes, dok u europi imaju ko vece plate pa se ne ocekuju napojnice velike.
Sistem TIP-a je dobar jer se konobar trudi da te sto bolje posluzi no vishe je losih konobara u BiH i obicno ti drsko traze napojnicu (najcesci nacin - nemam sitno a puna saka sice ko samo pogleda i zatvori ruku ili novcanik).
Da ne govorim da ej u svakom drugom kaficu prljava solja/casa.
Ja tako bojkotujem kafic dok se konobar ne promjeni a ne osudjujem kafic mada ima i krivice vlasnika u tome (srecom brzo se mjenjaju)
Sistem TIP-a je dobar jer se konobar trudi da te sto bolje posluzi no vishe je losih konobara u BiH i obicno ti drsko traze napojnicu (najcesci nacin - nemam sitno a puna saka sice ko samo pogleda i zatvori ruku ili novcanik).
Da ne govorim da ej u svakom drugom kaficu prljava solja/casa.
Ja tako bojkotujem kafic dok se konobar ne promjeni a ne osudjujem kafic mada ima i krivice vlasnika u tome (srecom brzo se mjenjaju)
-
baby_blue19
#33 Re: Izdavanje racuna u kaficima
Ma to s racunima je grozno.....opcenito sa cijenama...kafici su prilicno skupi. Ne znam odakle ovim ljudima tolike pare za kafice.
A konobari su prilicno bezobrazni. Prije nekoliko dana sjedila sma s prijateljicom u Cordobi ( BBI) i konobar onako sav saljivdzija i vrckast uzme racun i podere ga ( racun je iznosio 4 KM). Ja njemu dala 20 KM i ocekujem 16 KM kusura kad ono on meni sav tako luckast stavi kusur u ruku i pobjeze. Ja da stavim novac u torbu kad gle cuda....ono samo 10 KM.
Kako sam ga obrukala pred cijelim kaficem. I to se nije bunio da mi vrati ostatak jer je prevarant. A nije duznost da se ostavljaju napojnice. To je samo potanje dobre volje i stanja u novcaniku.
A konobari su prilicno bezobrazni. Prije nekoliko dana sjedila sma s prijateljicom u Cordobi ( BBI) i konobar onako sav saljivdzija i vrckast uzme racun i podere ga ( racun je iznosio 4 KM). Ja njemu dala 20 KM i ocekujem 16 KM kusura kad ono on meni sav tako luckast stavi kusur u ruku i pobjeze. Ja da stavim novac u torbu kad gle cuda....ono samo 10 KM.
Kako sam ga obrukala pred cijelim kaficem. I to se nije bunio da mi vrati ostatak jer je prevarant. A nije duznost da se ostavljaju napojnice. To je samo potanje dobre volje i stanja u novcaniku.
- K.M.
#34 Re: Izdavanje racuna u kaficima
Pa tako i treba, a ne ko ove plačipičke, zakine ih za marku jer neće da traže račun i onda se žale na forumu. Mislim koga boli kurac. 
-
baby_blue19
#35 Re: Izdavanje racuna u kaficima
hahah ma ne vrijedi se zaliti. Ili to sredis odmah na licu mjesta ili sutis cijeli zivot
Mislim, ja se stvarno trudim da nikog onako ne obrukam ili ne kazem nesto ruzno...ali takve lopuze...ma to treba istrijebiti.....

Mislim, ja se stvarno trudim da nikog onako ne obrukam ili ne kazem nesto ruzno...ali takve lopuze...ma to treba istrijebiti.....
-
detroit-mercy
#36 Re: Izdavanje racuna u kaficima
Kod nas su konobari posebna prica, oni ko da su doktori nauka ili neuro hirurzi, ma kakvi ni ovi im nisu ravni, sve je to napuhano ko da je najveci uspijeh dobaciti do konobara. Elem, usluga u vecini kafica losa, prvenstveno sto konobari prvo misle da je raja tu zbog njih, drugo jer misle da su pametni pa mogu zavrnuti svakoga. Jos mi se nije desilo da me konobar zakine, jer brojevi su moja specijalnost, ali u svakom lokalu ocekujem da mi izdaju racun da vidim sta placam. Prosle godine sam konobaru, koji mi je btw uljepsao dan svojom duhovitoscu i prijatnoscu ostvio tip da se je tri puta vracao i pitao me jesam li siguran da je to to. Za one koji dodju, pa onako sa visine ho's popit sta, za njih obicno imam jedno veliko nista.
-
detroit-mercy
#37 Re: Izdavanje racuna u kaficima
Kod nas su konobari posebna prica, oni ko da su doktori nauka ili neuro hirurzi, ma kakvi ni ovi im nisu ravni, sve je to napuhano ko da je najveci uspijeh dobaciti do konobara. Elem, usluga u vecini kafica losa, prvenstveno sto konobari prvo misle da je raja tu zbog njih, drugo jer misle da su pametni pa mogu zavrnuti svakoga. Jos mi se nije desilo da me konobar zakine, jer brojevi su moja specijalnost, ali u svakom lokalu ocekujem da mi izdaju racun da vidim sta placam. Prosle godine sam konobaru, koji mi je btw uljepsao dan svojom duhovitoscu i prijatnoscu ostvio tip da se je tri puta vracao i pitao me jesam li siguran da je to to. Za one koji dodju, pa onako sa visine ho's popit sta, za njih obicno imam jedno veliko nista.
- sodom
#38 Re: Izdavanje racuna u kaficima
ma brao, puši ga sisoK.M. wrote:Pa tako i treba, a ne ko ove plačipičke, zakine ih za marku jer neće da traže račun i onda se žale na forumu. Mislim koga boli kurac.
to je zato što misle da im se na forumu ljudi neće smijati