Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#26 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
ja vozim fiestu 1.25 75KS stari corsu 1.4 60KS uz igman sa jos troje u autu on ide normalno 4. ja idem 3. Fiesta ne moze 4 ugusi se auto.. na pravcu sam dosta brzi, ali jel malo brda onih 150ccm se itekako osjeti 
- VR6
#27 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Nekako najednostavnije cu ti pokusati objasniti. Ako su oba motora atmosferci (to jest nemaju neko pomocno "sredstvo" kao turbo, kompresor i slicno), onda motori vece zapremine obicno imaju vise obrtnog momenta. Obrtni momenat je dobar u borbi sa tezinom. Tako ako imas teze auto, bolje mu pristaje motor sa vise kubika, jer ce se lakse nositi sa tezinom. Tako ce se u autu velicine Passata bolje snaci 2.0 sa 115 KS, nego 1.6 120 KS. Jer ovaj 1.6 ima manje obrtnog momenta, a i uz to treba vise obrtaje da bi pokazao zube. S druge strane, mali 1.6 u laganom autu je bolji izbor (bar po meni), prvo jer daje bolji osjecaj kad nabire obrtaje ko lud, a druga stvar je da skroz malo trosi kad ga lagano vozis. U principu nekog pravila nema. Najbolje rjesenje su turbo motori male zapremine a velike snage (bar sa aspekta iskoristivosti). Jer 1.4 turbo sa 140 KS ce kad ne trebas snagu i vozis lagano trositi kao obicni 1.4 sa 70-ak KS, al kad pozelis snagu, imat ce sta pokazati. Zato i svi proizvodjaci u zadnje vrijeme razvijaju takve motore.belan08 wrote:Zamolio bih stručne osobe da mi pojasne slijedeće:
Posjedujem automobil čiji je motor zapremine 1,9 kubika a snaga oko 90 KS. Ako pogledam neki drugi motor, npr. zapremine 1,6 (manja zapremina) a snage 109 KS (veća snaga).
Zanima me zašto se motori veće zapremine tretiraju kao "bolji" kada eto snaga motora ne zavisi isključivo od te činjenice. U čemu je "kvaka". Da li je općenito govoreći "poželjnije" imati motor veće ili manje kubikaže?
-
Lesli Eldridž
#28 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
To je otprilike ono što sam i ja napisao. Fino objašnjenje, ali malo manje stručno, više praktično...VR6 wrote:Nekako najednostavnije cu ti pokusati objasniti. Ako su oba motora atmosferci (to jest nemaju neko pomocno "sredstvo" kao turbo, kompresor i slicno), onda motori vece zapremine obicno imaju vise obrtnog momenta. Obrtni momenat je dobar u borbi sa tezinom. Tako ako imas teze auto, bolje mu pristaje motor sa vise kubika, jer ce se lakse nositi sa tezinom. Tako ce se u autu velicine Passata bolje snaci 2.0 sa 115 KS, nego 1.6 120 KS. Jer ovaj 1.6 ima manje obrtnog momenta, a i uz to treba vise obrtaje da bi pokazao zube. S druge strane, mali 1.6 u laganom autu je bolji izbor (bar po meni), prvo jer daje bolji osjecaj kad nabire obrtaje ko lud, a druga stvar je da skroz malo trosi kad ga lagano vozis. U principu nekog pravila nema. Najbolje rjesenje su turbo motori male zapremine a velike snage (bar sa aspekta iskoristivosti). Jer 1.4 turbo sa 140 KS ce kad ne trebas snagu i vozis lagano trositi kao obicni 1.4 sa 70-ak KS, al kad pozelis snagu, imat ce sta pokazati. Zato i svi proizvodjaci u zadnje vrijeme razvijaju takve motore.belan08 wrote:Zamolio bih stručne osobe da mi pojasne slijedeće:
Posjedujem automobil čiji je motor zapremine 1,9 kubika a snaga oko 90 KS. Ako pogledam neki drugi motor, npr. zapremine 1,6 (manja zapremina) a snage 109 KS (veća snaga).
Zanima me zašto se motori veće zapremine tretiraju kao "bolji" kada eto snaga motora ne zavisi isključivo od te činjenice. U čemu je "kvaka". Da li je općenito govoreći "poželjnije" imati motor veće ili manje kubikaže?
-
belan08
#29 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Ma kod mene je 1,9 TDI sa 90 KS. Meni je dobar, mada ponekad pozelim da je malo jaci prilikom uspinjanja i slično. Nije on loš već primjerice kad pogledam kako ga ljudi naberu uz Ivan ja se samo čudim. Ja se redovno sklonim u desnu traku i laganini 50-tak na sat do 60, mislim da nema razloga da derem motor u takvim prilikama, pogotovo jer se vremenska razlika svede na par minuta u kojih ti "brži" stignu na vrh u odnosu na mene koji kao vozim sporije...
- terapija
#30 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Ma tebe je "strah" nagaziti ga dobrobelan08 wrote:Ma kod mene je 1,9 TDI sa 90 KS. Meni je dobar, mada ponekad pozelim da je malo jaci prilikom uspinjanja i slično. Nije on loš već primjerice kad pogledam kako ga ljudi naberu uz Ivan ja se samo čudim. Ja se redovno sklonim u desnu traku i laganini 50-tak na sat do 60, mislim da nema razloga da derem motor u takvim prilikama, pogotovo jer se vremenska razlika svede na par minuta u kojih ti "brži" stignu na vrh u odnosu na mene koji kao vozim sporije...
Koji je auto upitanju??
-
Lesli Eldridž
#31 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Neka svako vozi sigurno i ne ometa druge u saobraćaju. Nije bitno koje je auto u pitanju. Svako auto može da leti... 
-
belan08
#32 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Golf je u pitanju, a ima ti i ta mjesta, slabo se ja kad odlučim "nagaziti", jednostavno nisam ljubitelj, nego ja to laganini
hehehe, što rekao Lesli, svako može da leti 
- terapija
#33 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Ma naravno da moze, ovo sto sam rekao je samo bio odgovor na tvoj prethodni post, u smislu da ne zelis previse da forsiras auto, a ne kao savjet za brzu smrtbelan08 wrote:Golf je u pitanju, a ima ti i ta mjesta, slabo se ja kad odlučim "nagaziti", jednostavno nisam ljubitelj, nego ja to laganinihehehe, što rekao Lesli, svako može da leti
-
belan08
#34 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
hehe, gluho bilo
)) no frks!
-
Lesli Eldridž
#35 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Fol je da na manjem broju obrtaja taj motor daje manje snage i momenta nego veći. A super je to motor, nabrijan pravo za auto te veličine...Qler wrote:ja vozim fiestu 1.25 75KS stari corsu 1.4 60KS uz igman sa jos troje u autu on ide normalno 4. ja idem 3. Fiesta ne moze 4 ugusi se auto.. na pravcu sam dosta brzi, ali jel malo brda onih 150ccm se itekako osjeti
-
Lesli Eldridž
#36 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Ugodnu i sretnu vožnju ti želim. Ne samo tebi nego svim forumašima...belan08 wrote:Golf je u pitanju, a ima ti i ta mjesta, slabo se ja kad odlučim "nagaziti", jednostavno nisam ljubitelj, nego ja to laganinihehehe, što rekao Lesli, svako može da leti
-
Wind
#37 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
terapija wrote:Ne vidim ovdje blamazu, niti da je neko rekao bilo sta pogresno??...Wind wrote:Za pocetak, zamolio bih sve potencijalne pametnjakovice da se suzdrze odgovora tipa...ma ne kontam ja to al da i ja nesto kazem.....
Tako se samo blamirate a postavljacu teme nista niste pametno rekli. A ni malo google-a ne bi skodilo..jel da...
Prvo, pitanje postavljaca teme je takvo, da se ne moze dati jedan definitivan tacan odgovor. Stoga, mozes samo ti biti taj koji se javlja cisto da bi se javio...
Pa jel sad kontas???? Ne? Nema veze.
-
RPM
#38 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
posmatraj to ovako, ako u istu zapreminu dopremiš različite količine smješe gorivo-zrak dobit ćeš različite raspoložive snage motora.belan08 wrote:Zamolio bih stručne osobe da mi pojasne slijedeće:
Nadam se da sam jasno iznio svoju nedoumicu. Hvala!
motori veće zapremine a manje snage se ne tretiraju kao bolji, barem ne sada ali su jeftiniji jer su toplinska i mehanička naprezanja po zapremini cilindra manja pa su i materijali za izradu istih lošijih karakteristika tj. niže cijene i ne zahtjevaju dodatne uređaje za prednabijanje i pripremu smješe.
motori manje zapremine a veće snage zahtjevaju dodatne uređaje za pripremu i nabijanje veće količine smješe u manji prostor, recimo turbo, intercooler itd., opterećenje mehaničko i toplinsko je veće pa su i materijali boljih karakteristika što sve zajedno sa skuplim održavanjem takve motore čine skupljim.
fora da li ćeš imati automobil zapremine 1.9ccm/90 KS ili 1.6ccm/109KS nije pitanje "poželjnosti" već dubine džepa, načina vožnje i namjene vozila.
-
emko1234
#39 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
VR6 je najbolje objasnio...covjek koji je postavio pitanje je laik i strucni izrazi mu nece puno pomoci..slazem se s ovim momkom u potpunosti i samo bi dodao par stvari..tehnologoja je danas toliko napredovala da su kontruktori ustanju iz jako malo kubikaze izvuci veliku snagu a to rade zasto??bas kosto je VR6 napisao..da bi pri normalnoj voznji imao normalnu potrosnju uz i dalje pristojnu snagu..uzecu primjer golfa..golf 4 GTI jubilarac je imao motor 1.8T sa 180 ks kad je izasao..motor je bio potpomognut turbom inace bez turba taj motor ima 125ks..stvar je sljedeca auto je u normalnoj voznji opet trosio prilicno puno oko 12-14 litara s nogom na gasu preko 17l performanse su bile sljedece 0-100km/h nekih 7,9 s i krajnja brzina oko 225 km/h..sta vw radi..izlazi golf 5 uzmaju 1.4 motor daju mu direktno ubrizgavanje turbo i mali kompresor..auto koje bi inace bez svega toga imalo 85ks skace na 170ks..okretni momnt je je oko 240nm znaci veci 15 nm od prethodnika a performanse jednake uz manju snagu..potrosnja na razini auta sa 100ks uz normalnu voznju..toliko o tehnologijiVR6 wrote:Nekako najednostavnije cu ti pokusati objasniti. Ako su oba motora atmosferci (to jest nemaju neko pomocno "sredstvo" kao turbo, kompresor i slicno), onda motori vece zapremine obicno imaju vise obrtnog momenta. Obrtni momenat je dobar u borbi sa tezinom. Tako ako imas teze auto, bolje mu pristaje motor sa vise kubika, jer ce se lakse nositi sa tezinom. Tako ce se u autu velicine Passata bolje snaci 2.0 sa 115 KS, nego 1.6 120 KS. Jer ovaj 1.6 ima manje obrtnog momenta, a i uz to treba vise obrtaje da bi pokazao zube. S druge strane, mali 1.6 u laganom autu je bolji izbor (bar po meni), prvo jer daje bolji osjecaj kad nabire obrtaje ko lud, a druga stvar je da skroz malo trosi kad ga lagano vozis. U principu nekog pravila nema. Najbolje rjesenje su turbo motori male zapremine a velike snage (bar sa aspekta iskoristivosti). Jer 1.4 turbo sa 140 KS ce kad ne trebas snagu i vozis lagano trositi kao obicni 1.4 sa 70-ak KS, al kad pozelis snagu, imat ce sta pokazati. Zato i svi proizvodjaci u zadnje vrijeme razvijaju takve motore.belan08 wrote:Zamolio bih stručne osobe da mi pojasne slijedeće:
al se postavlja pitanje izdrzljivosti tog auta i motora..vw kaze da bi bez problema trebao da predje 400-500 000km..znaci veca zapremina ne znaci nuzno imati motor velike zapremine da bi covjek bio siguran na neki nacin i da se ne bi morao brinuti o vijeku trajanja..primjer ti je recimo da audi ugradjuje 2.0t u a6..i da ces imat golf6 sa 1.2t sa 105 ks to su sve mali motori kad ovako gledas na ta auta..al eto to je napredak kroz tehnologiju..danas mahom svi proizvodjaci pocinju koristit turbake zbog svi tih pozitvnih stvari mada postoji i tamna strana medalje..turbo je jako osjetljiv,ulje mora bit vrhunsko..nakon deranja i stajanja nema odmag gasenja a kad je deranje bas kako treba uz super performanse ide i super potrosnja..seat leon cupra 240ks dignuta na 300,mtm chip pri brzoj voznji po gradu..znaci 2,3,4 brzina je imala prosjecnu od 24 litra..
-
Lesli Eldridž
#40 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Daj ba ne piši gluposti. Ja sam sve objasnio, a ako ti je malo 2000 ccm za Audi A6 uzmi onda 10000ccm za kamione pa onda budi zadovoljan. Ili bi možda najbolje bilo uzeti motor iz lokomotive da zadovolji tvoje apetite... I ne čitaj onog "stručnjaka" sa "akšam škola ", Marušića po hrvatskim časopisima i portalima. Čuj treba ostaviti da radi motor poslije optrećenja jer se ulje kalcificira. To je najveća budalaština, koja se baš fino "prima" kod forumaša. Znaš li ti kakva su toplinska opterećenja motora u radu? Ne znaš. E onda kad ga ugasiš nema više opterećenja za motor i ulje... I temperatura u "leru" može da poraste, jer nema strujanja zraka, i baš je tada ulje neznatno toplinski opterećenije... Iz ovoga se vidi koje je sve gluposti taj Marušić navodio...emko1234 wrote:VR6 je najbolje objasnio...covjek koji je postavio pitanje je laik i strucni izrazi mu nece puno pomoci..slazem se s ovim momkom u potpunosti i samo bi dodao par stvari..tehnologoja je danas toliko napredovala da su kontruktori ustanju iz jako malo kubikaze izvuci veliku snagu a to rade zasto??bas kosto je VR6 napisao..da bi pri normalnoj voznji imao normalnu potrosnju uz i dalje pristojnu snagu..uzecu primjer golfa..golf 4 GTI jubilarac je imao motor 1.8T sa 180 ks kad je izasao..motor je bio potpomognut turbom inace bez turba taj motor ima 125ks..stvar je sljedeca auto je u normalnoj voznji opet trosio prilicno puno oko 12-14 litara s nogom na gasu preko 17l performanse su bile sljedece 0-100km/h nekih 7,9 s i krajnja brzina oko 225 km/h..sta vw radi..izlazi golf 5 uzmaju 1.4 motor daju mu direktno ubrizgavanje turbo i mali kompresor..auto koje bi inace bez svega toga imalo 85ks skace na 170ks..okretni momnt je je oko 240nm znaci veci 15 nm od prethodnika a performanse jednake uz manju snagu..potrosnja na razini auta sa 100ks uz normalnu voznju..toliko o tehnologijiVR6 wrote:Nekako najednostavnije cu ti pokusati objasniti. Ako su oba motora atmosferci (to jest nemaju neko pomocno "sredstvo" kao turbo, kompresor i slicno), onda motori vece zapremine obicno imaju vise obrtnog momenta. Obrtni momenat je dobar u borbi sa tezinom. Tako ako imas teze auto, bolje mu pristaje motor sa vise kubika, jer ce se lakse nositi sa tezinom. Tako ce se u autu velicine Passata bolje snaci 2.0 sa 115 KS, nego 1.6 120 KS. Jer ovaj 1.6 ima manje obrtnog momenta, a i uz to treba vise obrtaje da bi pokazao zube. S druge strane, mali 1.6 u laganom autu je bolji izbor (bar po meni), prvo jer daje bolji osjecaj kad nabire obrtaje ko lud, a druga stvar je da skroz malo trosi kad ga lagano vozis. U principu nekog pravila nema. Najbolje rjesenje su turbo motori male zapremine a velike snage (bar sa aspekta iskoristivosti). Jer 1.4 turbo sa 140 KS ce kad ne trebas snagu i vozis lagano trositi kao obicni 1.4 sa 70-ak KS, al kad pozelis snagu, imat ce sta pokazati. Zato i svi proizvodjaci u zadnje vrijeme razvijaju takve motore.belan08 wrote:Zamolio bih stručne osobe da mi pojasne slijedeće:
al se postavlja pitanje izdrzljivosti tog auta i motora..vw kaze da bi bez problema trebao da predje 400-500 000km..znaci veca zapremina ne znaci nuzno imati motor velike zapremine da bi covjek bio siguran na neki nacin i da se ne bi morao brinuti o vijeku trajanja..primjer ti je recimo da audi ugradjuje 2.0t u a6..i da ces imat golf6 sa 1.2t sa 105 ks to su sve mali motori kad ovako gledas na ta auta..al eto to je napredak kroz tehnologiju..danas mahom svi proizvodjaci pocinju koristit turbake zbog svi tih pozitvnih stvari mada postoji i tamna strana medalje..turbo je jako osjetljiv,ulje mora bit vrhunsko..nakon deranja i stajanja nema odmag gasenja a kad je deranje bas kako treba uz super performanse ide i super potrosnja..seat leon cupra 240ks dignuta na 300,mtm chip pri brzoj voznji po gradu..znaci 2,3,4 brzina je imala prosjecnu od 24 litra..a to je motor od 2 litra plus turbo ..
il imas jednu hondu koja iz atmosferca od 2 litra izvuce 240ks al ima okretaja ko kawasaki
-
emko1234
#41 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
daj ba ne pisi gluposti ti..ko je spomenuo marusica??ti tvoje zakljucke ostavi za nekog foruma na kojem si ti jedini clan..2.0 je dosta za auto koje ima 5 metara i haman 2 tone???mozda u svijetu gdje ostala auta imaju 800ccm ,u mom nije..i predlozio bih ti da kao vrhunski strucnjak posaljes mail u Inglostadt i u Minhen pa podijelis svoje veliko znanje sa strucnjacima koji ti ocigledno nisu ni do koljena..oces mi onda objasnit zasto ako je 2.0 dosta ljudi ugradjuju 5.2 masinu u tog istog audija?zasto ako je 2.0 dosta, ulazni model nije 1.2 a ne taj isti2.0 kod tog istog audija?mislim da si dovoljno rekao..
i kakve si ti turbake vozao koji se odmah gase nakon deranja,ja koliko znam a imam drugove koji voze nove turbake,to im je receno kad su kupovali auta(astra opc,evo10,a42.0t)mozda jedan proizvodzac moze da se zezne.al 3-4 razlicita preporucuju isto..mora da si ti upravu..pozdrav od marusicevog segrta
i kakve si ti turbake vozao koji se odmah gase nakon deranja,ja koliko znam a imam drugove koji voze nove turbake,to im je receno kad su kupovali auta(astra opc,evo10,a42.0t)mozda jedan proizvodzac moze da se zezne.al 3-4 razlicita preporucuju isto..mora da si ti upravu..pozdrav od marusicevog segrta
-
Lesli Eldridž
#42 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Pa puno ih u salonima ima internet "stručnjaka" koji su načitani svakakvim glupostima, koje i ti širiš preko foruma... Čuj ne gasiti odmah turbo motor.emko1234 wrote:daj ba ne pisi gluposti ti..ko je spomenuo marusica??ti tvoje zakljucke ostavi za nekog foruma na kojem si ti jedini clan..2.0 je dosta za auto koje ima 5 metara i haman 2 tone???mozda u svijetu gdje ostala auta imaju 800ccm ,u mom nije..i predlozio bih ti da kao vrhunski strucnjak posaljes mail u Inglostadt i u Minhen pa podijelis svoje veliko znanje sa strucnjacima koji ti ocigledno nisu ni do koljena..oces mi onda objasnit zasto ako je 2.0 dosta ljudi ugradjuju 5.2 masinu u tog istog audija?zasto ako je 2.0 dosta, ulazni model nije 1.2 a ne taj isti2.0 kod tog istog audija?mislim da si dovoljno rekao..
EDIT
Kakav meštar takav i šegrt...
- VR6
#43 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Lesli do sada si lupao svasta samo kad je upitanju voznja i Fiat, al sad predje i u druge sfere. Jesi ti vidio kad turbo nakon voznje punim gasom? Kod nekih auta se skoro usije. Vidjeli smo u HR pametnjakovica kao ti, dosao lik sa 911 Bi-Turbo Techart, odvezao Street race i na cilju odmah ugasio motor. Nakon 10-ak minuta krenuo nazad, a jedna turbina fino "propisa" ulje i papa, nema vise voznje. Zasto bi hladio turbo, ebes to... Moderne turbine su pravo osjetljive, vrte se neke i na preko 200.000 obrtaja, za razliku od turbina u prvim turbo motorima, koje su se vrtile na samo 40.000-ak.
-
imt 539
#44 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Ninja ti stvarno svaku temu useres sa svojim fiat motorima tebi je motor 1.2 taman al ima i ljudi koji voze cestom koja se zove AUTO PUT pa dnevno po par stotina km i vjeruj da taj 1.2 ne vrijedi nista
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#45 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Da, a pored velikih termičkih opterećenja važan je još jedan faktor! Ako se odmah nakon žešće vožnje ugasi turbo motor rotor turbine se i dalje vrti po inerciji, a nema više cirkulacije ulja jer je motor ugašen... Poznato je da su ležajevi turbo punjača jako osjetljivi na loše podmazivanje tako da im se drastično smanjuje vijek trajanja ako se turbo motor često gasi odmah po završetku vožnje. 
-
emko1234
#46 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
ma dobro ljudi do nas je,Lesli je izgleda neki naucnik koji nije bas afirmisan 100%..ima vremena..al skonto sam o cemu se radi
Lesli je malo ljubomoran prvo na marusica a onda sto ja nisam maloprije pohvalio njegovo strucno objasnjenje nego sam izabrao tudje..pa drug moj da si ti takav strrucnjak kao sto se predstavljas da jesi zar ne mislis da ne bi imao pametnijeg posla nego se pravit strucnjak ljudima na forumu koji su ipak malo vise informisani i upoznati s gradivom nego sto si ti mislio?druga stvar to s turbom ti je stvarno smijesno..evo i drugi ljudi ti govore da nisi upravu a ti dalje guras neko svoje misljenje..daj odi malo na net pa pogledaj specifikacije danasnjih modernih turbo punjaca i uploaduj svoje znanje..a evo nazvao sam neke prijatelje u svabiji i zamolio da me povezu s upravom audija pa ce na iducem sastanku odbora kad budu usvajali nove ideje bit predlozeno da po misljenju neimenovanog strucnjaka iz BiH ulazni motor za novu A6-icu bude o.7 biturbo..odustaju od osmaka i sestaka.. 
-
Lesli Eldridž
#47 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
E jebo ti inžinjere, i kad jedan inžinjer nešto napiše, onda se odmah javi par forumaša koji su internetisani da mi sole u pamet i da me ubjeđuju u struku. Pa ljudi ja sam školovan za ove stvari i ako dadnem neka objašnjnja odmah se javi par komada od kojih jedan konstatova kako sam ljubomoran
. Pa na šta sam ljubomoran, na vas internetisane i na marušića?
Bog ti jadan, ovde stvarno ima ljudi spremnih na zajebanciju
Šta vam je ba, da neću vas djecu sa internet foruma pitati o motorima
I onda još počnu "prozivanja" i "pametne" konstatacije da ja kao vozim FIAT-a, pa treba da se uvrijedim na budalaštine tipa, "mali motor" i ostale nebuloze... Pa ljudi današnji motori sa turbo punjačima iz 1200 ccm daju 140 KS, 1,4 litreni motori daju 160-170 KS. Ima čak i FIAT Panda sa 110 KS, a samo ima 2 cilindra i 900 ccm, ali nije još u serijskoj proizvodnji. I tu su velika toplinska naprezanja turbina. Kada se ugasi motor, nema više zagrijavanja. Baš turbinama odgovara hlađenje gašenjem, a nikako rad u praznom hodu. Ustvari, rad u praznom hodu uopšte ne koristi turbinama. Sasvim je svedjedno za nju hoće li još malo raditi ili ne. Bitno je da je hlađenje dobro riješeno, a gašenje i rad poslije stajanja auta, nema ama baš nikakve veze sa trajnošću turbina...
Ako nema hladnjaka sa više brzina onda se motor više zagrijava u praznom hodu. Jedno od "objašnjenja" tog marušića je bila kalcifikacija ulja. Niđe veze. Ulje treba biti kvalitetno,a vrijeme gašenja nema nikakve veze...
Hajd' da ne pomislite da se nešto inatim sa vama par pacijenata, koji živite u zabludama i legendama, dobili ste finih stručnih pojednostavljenih objašnjenja, pa ako hoćete prihvatite, ali ti vaši pokušaji podjebavanja su samo pokušaji koji se ne primaju. Pojedini forumši koji su samo dobro internetisani, ali nisu školovani za motore, se tako provaljuju da nisu svjesni koje gluposti izvaljuju... Nevjerovatne stvari se mogu od vas pročitati... 
-
emko1234
#48 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
brate,necu nista vise pisat..samo jos ovo..ako ti neko(djevojka) kupi za valentinovo poklon/diplomu na kojoj pise:"mom najdrazem inzinjeru"!to ne znaci da si ti stvarno inzinjer,to je samo poklon,razumijes?nema veze s istinom,znaci nije to stvarno diploma faxa..to je kupljeno negdje za 5-6 maraka..nemoj se ti vrijedjat..il jos gora opcija od te je da si sam sebi ispisao diplomu..ne cini te to inzinjerom vjeruj mi..nemoj se vise uznemiravat,evo necemo vise komentarisat i tebe ne daj Boze napadat,eto..jel to ok?

-
Lesli Eldridž
#49 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
Ah šta da ti napišem, malo sam više od inžinjera. Jedan stepen više...emko1234 wrote:brate,necu nista vise pisat..samo jos ovo..ako ti neko(djevojka) kupi za valentinovo poklon/diplomu na kojoj pise:"mom najdrazem inzinjeru"!to ne znaci da si ti stvarno inzinjer,to je samo poklon,razumijes?nema veze s istinom,znaci nije to stvarno diploma faxa..to je kupljeno negdje za 5-6 maraka..nemoj se ti vrijedjat..il jos gora opcija od te je da si sam sebi ispisao diplomu..ne cini te to inzinjerom vjeruj mi..nemoj se vise uznemiravat,evo necemo vise komentarisat i tebe ne daj Boze napadat,eto..jel to ok?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Eto pametnom dosta, zaista nema potrebe da više objašnjavam-sve sam već fino objasnio...
- atko
#50 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?
A covjek je postavio tako prosto pitanje
a vidi vam diskusije jada i cemera
Kako ne shvatite da svako gleda iz svog ugla i vidi drugaciju sliku ali to ne znaci da ne govorimo o istoj stvari... neko gleda sa stanovista fizike, neko sa stanovista tehnologije al svima je glavno pik ja najpametniji vi ostali ste glupi ...
Sto bih vas volio okupiti na jednu kafu pa da vidim te mozgove silne i presilne
Kako ne shvatite da svako gleda iz svog ugla i vidi drugaciju sliku ali to ne znaci da ne govorimo o istoj stvari... neko gleda sa stanovista fizike, neko sa stanovista tehnologije al svima je glavno pik ja najpametniji vi ostali ste glupi ...
Sto bih vas volio okupiti na jednu kafu pa da vidim te mozgove silne i presilne