Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

belan08

#1 Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by belan08 »

Zamolio bih stručne osobe da mi pojasne slijedeće:
Posjedujem automobil čiji je motor zapremine 1,9 kubika a snaga oko 90 KS. Ako pogledam neki drugi motor, npr. zapremine 1,6 (manja zapremina) a snage 109 KS (veća snaga).
Zanima me zašto se motori veće zapremine tretiraju kao "bolji" kada eto snaga motora ne zavisi isključivo od te činjenice. U čemu je "kvaka". Da li je općenito govoreći "poželjnije" imati motor veće ili manje kubikaže?
Nadam se da sam jasno iznio svoju nedoumicu. Hvala!
zonbirile

#2 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by zonbirile »

belan08 wrote:Zamolio bih stručne osobe da mi pojasne slijedeće:
Posjedujem automobil čiji je motor zapremine 1,9 kubika a snaga oko 90 KS. Ako pogledam neki drugi motor, npr. zapremine 1,6 (manja zapremina) a snage 109 KS (veća snaga).
Zanima me zašto se motori veće zapremine tretiraju kao "bolji" kada eto snaga motora ne zavisi isključivo od te činjenice. U čemu je "kvaka". Da li je općenito govoreći "poželjnije" imati motor veće ili manje kubikaže?
Nadam se da sam jasno iznio svoju nedoumicu. Hvala!
--------------------------------------------------------------
pa to su stare teorije proizašle iz teorijskog definisanja rada/snage u fizici,elem jedinica energije u jedinici vremena ili puta.Pa shodno tome da bi priozveo ekvivalentnu snagu,motor manje kubikaže,manji klipovi mora brže da se vrti/više kreće da bi proizveo istu snagu.Teoretski da i za ekstremne motore npr.F!,gdje propisana kubukaža.za porodične aute,sve je odradila savremena tehnologija,tako da je pouzdanost i vijek i jednih i drugih isti.U stvari nisu tu velike razlike snage,a ni parametara,kompresije i broja obrtaja.U trkačim motorima imaš 3,0 kubikažu i 625 KS.
sirocco

#3 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by sirocco »

pa ovako , nisam ni ja neki strucnjak , ali znam po nesto
kazes da neko auto ima manje ccm a vise ks , to ti je zato sto on te "konje" dobija na osnovu turbine i nekih elektro s*****,
e sad taj motor sa manje ccm a vecom snagom je uvijek pri vecem opterecenju nego taj tvoj 1.9 , jer on ima manju radnu zapreminu a vecu snagu za ispoljit , naravno on time dobija na smanjenju potrosnje , ali skracuje radni vijek. :D :D :D :D
ispravite me ako grijesim
terapija

#4 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by terapija »

kada malo sagledas nacin na koji motor radi, logicno je da veca zapremina znaci (potencijalno) vise snage.

Sada tu dolaze mnoge druge varijable: turbo-punjenje ili ne, broj obrtaja, nacin ubrizgavanja... koje definisu EFIKASNOST motora.
Veca kubikaza, pri cemu nije "izvucen maksimum" iz iste, znaci da ce tvoj motor da izdrzi vise kilometara jer ne radi blizu ivice izdrzljivosti.

Ma imas tu citavu nauku... ocekujem mnogo postova na ovu temu
permanentan

#5 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by permanentan »

U principu motor vece kubikaze u odnosu na motor manje kubikaze, a iste snage podnosi manja opterecenja prilikom rada...
Wind

#6 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by Wind »

Za pocetak, zamolio bih sve potencijalne pametnjakovice da se suzdrze odgovora tipa...ma ne kontam ja to al da i ja nesto kazem.....

Tako se samo blamirate a postavljacu teme nista niste pametno rekli. A ni malo google-a ne bi skodilo..jel da... ;-)
Wind

#7 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by Wind »

Za pocetak, zamolio bih sve potencijalne pametnjakovice da se suzdrze odgovora tipa...ma ne kontam ja to al da i ja nesto kazem.....

Tako se samo blamirate a postavljacu teme nista niste pametno rekli. A ni malo google-a ne bi skodilo..jel da... ;-)
terapija

#8 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by terapija »

permanentan wrote:U principu motor vece kubikaze u odnosu na motor manje kubikaze, a iste snage podnosi manja opterecenja prilikom rada...
Isto nase lole, kupuju mahom Fiat Punto 1.2 "jarane fildzan na 100KM", a frajer zivi na Sirokaci. Jos kad potrpa drustvo i krene se penjati... za 2 mjeseca motor izdahne.

I onda se cudimo sto su ti motori na losem glasu. Fol je u osnovnom nepoznavanju principa na kojem rade motori.

Ne mozes se penjati u 2. a kamoli u 3. brzini, ako neces ici na 5000+ obrtaja i silovati tako mali motorcic. Sve ima svoju cijenu.
ranger

#9 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by ranger »

sto bi se narodski reklo, motor s vecom kubikazom ima vise damfa.... ;-)
Lesli Eldridž

#10 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by Lesli Eldridž »

Ne mora biti tako. Ako je motor sa turbinom toplinski je opterećen, odnosno turbo punjač je opterećen Zato treba imati isključivo sintetičko ulje. Današnji motori su generalno manje mehanički opterećeni od starijih Zašto. Pa, downsizing i turbopunjač donosi više snage na manjim obrtajima. Današnji motori se većinom vrte, tj. daju najveću snagu na 5000 do 5500 ob/min Nekda je ista snaga dobivana iz većih motora koji su više trošili pri orprilike jednakim obrtajima (nisu ni veliki motori bili baš visokoturažni) uz duži hod klipa. Duži hod klipa donosi i veće linijske brzine istog i ti veći stariji motori su bili mehanički opterećeniji od novih manjih sa kraćim hodom klipa, ali sa turbopunjačem. Tako da današnji motori zbog potrošnje i zagađenja prvenstveno se konstruišu u dosta slučajeva sa turbo punjačima (obično promjenljive geometrije, sa zakretanjem lopatica), a hod klipa im je ipak znatno kraći nego kod većih motora sa jedankim brojem cilindara. Ovi moderni motori sa turbinama (Fiat Bravo, Golf A-6,Renaultovi modeli i ostali) su sa nešto dužim hodom klipa nego stariji (mislim na fiat Bravo, prvenstveno, ostali su isti kao i ranije), ali kako rade na nižem broju obrtaja od ranijih motora trajnost im je ista što se tiče Fiata, a kod ostalih je povećana trajnost jer su im stariji motori bili opterećeniji... Eto nadam se da sam malo pojasnio stvari... 8-) Turbo dizelaši danas rade na manjim brojevima okretaja nego ranije i zato bi trebalo da su trajniji. Bitno je napomenuti da je i upravljačka elektronika strašno napredovala i ubrizgavanje je efikasnije uz novije tehnike ubrizgavanja... 8-)
Last edited by Lesli Eldridž on 16/06/2009 13:25, edited 1 time in total.
tigarsazapada

#11 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by tigarsazapada »

Ovako,
Odnos zapremine motora i snage motora postoji ali nije "zacementiran" jer na snagu utice jos faktora, kao sto su npr. sustav ubrizgavanja, hod klipa i jos dosta faktora.
Ugrubo, kod starijih masina snagu motora u KS dobit ces kada broj kubika prepolovis pa onda podijelis sa 10. (npr. 1200 ccm / 2 = 600 : 10 = (otprilike) 60 KS. To je taj neki omjer, mada postoji opcja da se pojacavanjem sistema ubrizgavanja goriva, pojaca i snaga motora, pa tako imas npr 1,9 TDI VW motore, koji se ugradjuju u Golf IV, Fabiju, Seat Ibize itd, a koji su svi 1,9 ali ih ima od 50 KW, 66 KW, 74 KW i mislim 113 KW, ali stvar je u tome da li taj diesel ima turbinu, da li je motor pumpa-diza itd. Takodjer, imas npr. Ford KA 1,3 koji se pravi u varijantama od 50 i 60 KS.

Jedna konjska snaga, je snaga koja treba da se teret koji npr visi preko kotura, a ti si na krovu zgrade, znaci da takav teret od 70 kilograma podignes za jedan metar. *cisto za orijentaciju. :-)

Ono sto je bitno da znas je i vaznost okretnog momenta.
Naime, kod diesel motora, iz iste snage npr 66 kW, izvuce se vise obrtnog momenta, nego kod benzinca iste snage od 66 kW (u diesela je npr okretni moment 220 NM pri 1700 okretaja, a kod benzinca je 180 NM pri 1800 obrtaja, dakle 20/30 % manji... :-?

To je jedan od razloga(uz potrosnju, naravno) i sto su vucna i teretna vozila mahom dieseli. Ako si vozio diesela, prijetio si da mozes na semaforu krenuti bez dodavanja gasa i da ce se tesko ugasiti, dok benzinca moras malo nagaziti po gasu kad kreces, ili ce zatrzati, e to je okretni moment.

Imas slucaj sa kamionskim motorima, koji nemaju toliko veliku snagu, npr. imaju 350 do 400 KS, sto skoro da dobace jaci Passati i BMW, ali je kod takvog Pasata okretni moment maksimum 350 NM, a kod kamiona iste snage, obrtni moment ide i do 2000 i vise NM .
Eto, nadam se da sam ti bar malo pojasnio.
terapija

#12 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by terapija »

Wind wrote:Za pocetak, zamolio bih sve potencijalne pametnjakovice da se suzdrze odgovora tipa...ma ne kontam ja to al da i ja nesto kazem.....

Ne vidim ovdje blamazu, niti da je neko rekao bilo sta pogresno??...

Prvo, pitanje postavljaca teme je takvo, da se ne moze dati jedan definitivan tacan odgovor. Stoga, mozes samo ti biti taj koji se javlja cisto da bi se javio...
Lesli Eldridž

#13 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by Lesli Eldridž »

terapija wrote:
permanentan wrote:U principu motor vece kubikaze u odnosu na motor manje kubikaze, a iste snage podnosi manja opterecenja prilikom rada...
Isto nase lole, kupuju mahom Fiat Punto 1.2 "jarane fildzan na 100KM", a frajer zivi na Sirokaci. Jos kad potrpa drustvo i krene se penjati... za 2 mjeseca motor izdahne.

I onda se cudimo sto su ti motori na losem glasu. Fol je u osnovnom nepoznavanju principa na kojem rade motori.

Ne mozes se penjati u 2. a kamoli u 3. brzini, ako neces ici na 5000+ obrtaja i silovati tako mali motorcic. Sve ima svoju cijenu.
Ne lupaj bogati. Ti motori uzdrže 300.000 km bez problema. Zašto? Zato što rade na malom broju obrtaja. Već od 1500 o/min povuče. Na 5000 ob/min nije previše opterećen i opet je izdržljiv. Brzina klipa kod takvih motora je vrlo mala zbog velikog obrtnog momenta i zbog toga su to najtrajniji motori.
vratnik

#14 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by vratnik »

A da li je odnos: zapremina motora - snaga - obrtni momenat i tezina automobila isti za sve horoskopske znakove, ili se turbo rakovi recimo puno lakse parkiraju od tdi lavova?
Lesli Eldridž

#15 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by Lesli Eldridž »

tigarsazapada wrote:Ovako,
Odnos zapremine motora i snage motora postoji ali nije "zacementiran" jer na snagu utice jos faktora, kao sto su npr. sustav ubrizgavanja, hod klipa i jos dosta faktora.
Ugrubo, kod starijih masina snagu motora u KS dobit ces kada broj kubika prepolovis pa onda podijelis sa 10. (npr. 1200 ccm / 2 = 600 : 10 = (otprilike) 60 KS. To je taj neki omjer, mada postoji opcja da se pojacavanjem sistema ubrizgavanja goriva, pojaca i snaga motora, pa tako imas npr 1,9 TDI VW motore, koji se ugradjuju u Golf IV, Fabiju, Seat Ibize itd, a koji su svi 1,9 ali ih ima od 50 KW, 66 KW, 74 KW i mislim 113 KW, ali stvar je u tome da li taj diesel ima turbinu, da li je motor pumpa-diza itd. Takodjer, imas npr. Ford KA 1,3 koji se pravi u varijantama od 50 i 60 KS.

Jedna konjska snaga, je snaga koja treba da se teret koji npr visi preko kotura, a ti si na krovu zgrade, znaci da takav teret od 70 kilograma podignes za jedan metar. *cisto za orijentaciju. :-)

Ono sto je bitno da znas je i vaznost okretnog momenta.
Naime, kod diesel motora, iz iste snage npr 66 kW, izvuce se vise obrtnog momenta, nego kod benzinca iste snage od 66 kW (u diesela je npr okretni moment 220 NM pri 1700 okretaja, a kod benzinca je 180 NM pri 1800 obrtaja, dakle 20/30 % manji... :-?

To je jedan od razloga(uz potrosnju, naravno) i sto su vucna i teretna vozila mahom dieseli. Ako si vozio diesela, prijetio si da mozes na semaforu krenuti bez dodavanja gasa i da ce se tesko ugasiti, dok benzinca moras malo nagaziti po gasu kad kreces, ili ce zatrzati, e to je okretni moment.

Imas slucaj sa kamionskim motorima, koji nemaju toliko veliku snagu, npr. imaju 350 do 400 KS, sto skoro da dobace jaci Passati i BMW, ali je kod takvog Pasata okretni moment maksimum 350 NM, a kod kamiona iste snage, obrtni moment ide i do 2000 i vise NM .
Eto, nadam se da sam ti bar malo pojasnio.
U principu duži hod daje i veći obrtni momenat. Krak sile je veći. Ti motori su onda i dobro iskorišteni jer su pritisci u cilindru veći. Manji provrt daje manju površinu, a pritisak je onda veći. To je sve OK dok su male brzine klipova. Kad su brzine klipova velike. dugohodni motor neće trajati dugo. Zato dugohodni motori zbog trajnosti treba da se vrte na manjem broju okretaja, a inžinjeri traže najbolji kompromis između performansi, potrošnje i trajnosti. Današnji motori su konstruisani da traju oko 250.000 km, a neki mogu i preko 300.000 km što ovisi od kvaliteta i konstrukcije. Ovisno od vozača, načina vožnje i održavanja, motori traju manje ili više od tih 200.000 do 250.000 km
terapija

#16 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by terapija »

Lesli Eldridž wrote:
terapija wrote:

Ne lupaj bogati. Ti motori uzdrže 300.000 km bez problema. Zašto? Zato što rade na malom broju obrtaja. Već od 1500 o/min povuče. Na 5000 ob/min nije previše opterećen i opet je izdržljiv. Brzina klipa kod takvih motora je vrlo mala zbog velikog obrtnog momenta i zbog toga su to najtrajniji motori.
Ma neka si ti pojasnio :P
ovo govorim iz iskustva, za 2. generaciju punta, i njihov benzinac (1.2 16V). Isto, vidim da mnogo vise znas o samoj materiji, stoga necu dalje da se nadmudrujemo.
Dakle, ovo su samo cinjenice, bez lupanja :) peace...
sirocco

#17 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by sirocco »

vratnik wrote:A da li je odnos: zapremina motora - snaga - obrtni momenat i tezina automobila isti za sve horoskopske znakove, ili se turbo rakovi recimo puno lakse parkiraju od tdi lavova?

ja mislim da se bi-turbo jarci nabolje penju uz brdo :lol: :lol: :lol: :lol:
vratnik

#18 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by vratnik »

Ja samo ne razumijem kako se neki ne stide na podforumu koji se zove Auto napisati fiat(?!).. Kakve veze fiat ima sa autima :-) Jesu to poceli proizvoditi auta?
terapija

#19 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by terapija »

vratnik wrote:Ja samo ne razumijem kako se neki ne stide na podforumu koji se zove Auto napisati fiat(?!).. Kakve veze fiat ima sa autima :-) Jesu to poceli proizvoditi auta?
pardon FIAT, tj. FIAT
tigarsazapada

#20 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by tigarsazapada »

Kvalitet izrade i trajnost motora stalno se poboljsava...
Nekada, 60-ih i 70- ih godina je 100 000 km bila magicna granica koja se mogla dobaciti bez generalke, i tu bi motor poceo trositi ulje i morao se raditi.
Vec 80-ih,pojavom novijih motora mogli su preci bez problema oko 200 000 KM, a vec golf 1 je mogao dobaciti i do 300 000 kilometara, da se ne dira motor.

Vecina auta s kraja 80-ih i pocetka 90-ih ako se normalno voye dobace do 300 000.

Noviji VW SDI i TDI -znam jer imam prijatelja koji radi servise za MUP-ova vozila dobace i do 400 000 prije prve intervencije na karikama *a znamo kako policija vozi.

Danasnji motori, ako se normalno voze, mogu preci oko 300 / 400 000 km bilo da su benzin ili diesel.

Tu puno utice je li auto vozeno po otvorenoj cesti ili u gradskoj voznji, jer 100 km gradske potroski auto vise nego 200 km otvorene ceste...davno su majstori rekli da bi svaki auto mogao preci milion KM bez problema, ali kad bi se upalio i non-stop vozio i gasio samo kad se mijenja ulje.

Smrt za motor su gradska stani-kreni voznja, kao i voznja na kratkim relacijama 3-5 km zimi, kada motor ne stigne da se ugrije.Opcenito, hladni start najvise osteti motor....
vratnik

#21 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by vratnik »

terapija wrote:
vratnik wrote:Ja samo ne razumijem kako se neki ne stide na podforumu koji se zove Auto napisati fiat(?!).. Kakve veze fiat ima sa autima :-) Jesu to poceli proizvoditi auta?
pardon FIAT, tj. FIAT
Jeli to ima i razlicitih modela?!?
belan08

#22 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by belan08 »

svaka čast forumaši, ja to fakat niš' ne znam, znam voziti i to je to :)
ali eto razumjet ću da je ipak "preporučljivije" imati motor veće zapremine pa makar se radilo o istoj deklarisanoj snazi motara veće i manje zapremine.
Usput, moj auto je prešao podosta, nekih 204.000, iako nemam nikakvih problema s njim, radi kao sat sad se zabrinuh kad čuh za te limite izdržljivosti od tih nekih 300-tinjak hiljada pređenih kilometara... nikad se troška kutarisat.
vratnik

#23 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by vratnik »

belan08 wrote:svaka čast forumaši, ja to fakat niš' ne znam, znam voziti i to je to :)
ali eto razumjet ću da je ipak "preporučljivije" imati motor veće zapremine pa makar se radilo o istoj deklarisanoj snazi motara veće i manje zapremine.
Usput, moj auto je prešao podosta, nekih 204.000, iako nemam nikakvih problema s njim, radi kao sat sad se zabrinuh kad čuh za te limite izdržljivosti od tih nekih 300-tinjak hiljada pređenih kilometara... nikad se troška kutarisat.
eeeh, da si fino kupio fiata ne bi imao slicnih dilema posto ne bi dobacio ni do 150000.
:run:
sirocco

#24 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by sirocco »

tigarsazapada wrote:Kvalitet izrade i trajnost motora stalno se poboljsava...
Nekada, 60-ih i 70- ih godina je 100 000 km bila magicna granica koja se mogla dobaciti bez generalke, i tu bi motor poceo trositi ulje i morao se raditi.
Vec 80-ih,pojavom novijih motora mogli su preci bez problema oko 200 000 KM, a vec golf 1 je mogao dobaciti i do 300 000 kilometara, da se ne dira motor.

Vecina auta s kraja 80-ih i pocetka 90-ih ako se normalno voye dobace do 300 000.

Noviji VW SDI i TDI -znam jer imam prijatelja koji radi servise za MUP-ova vozila dobace i do 400 000 prije prve intervencije na karikama *a znamo kako policija vozi.

Danasnji motori, ako se normalno voze, mogu preci oko 300 / 400 000 km bilo da su benzin ili diesel.

Tu puno utice je li auto vozeno po otvorenoj cesti ili u gradskoj voznji, jer 100 km gradske potroski auto vise nego 200 km otvorene ceste...davno su majstori rekli da bi svaki auto mogao preci milion KM bez problema, ali kad bi se upalio i non-stop vozio i gasio samo kad se mijenja ulje.

Smrt za motor su gradska stani-kreni voznja, kao i voznja na kratkim relacijama 3-5 km zimi, kada motor ne stigne da se ugrije.Opcenito, hladni start najvise osteti motor....

a znamo i da ta auta imaju radnog staza u mjestu gotovo kao u voznji ( valja se zimi grijat )
Lesli Eldridž

#25 Re: Pitanje - odnos zapremina motora - snaga?

Post by Lesli Eldridž »

terapija wrote: Ma neka si ti pojasnio :P
ovo govorim iz iskustva, za 2. generaciju punta, i njihov benzinac (1.2 16V). Isto, vidim da mnogo vise znas o samoj materiji, stoga necu dalje da se nadmudrujemo.
Dakle, ovo su samo cinjenice, bez lupanja :) peace...
Ipak nisu činjenice nego lupanje. Fiat ima sasvim dovoljno obrtnog momenta da se na pati. Vjeruj mi inžinjeri u Fiatu ne griješe. Ne griješe ni u drugim firmama. Sjeti se samo Golfova benzinaca od 1800 ccm. Vrlo trajni motori. Isto tako i 1400 ccm od VW. Za tvoje shvatanje snage ti od 1400 ccm su slabašni, ali zbog dobrog obrtnog momenta i dobrog odnosa masa/snaga/obrtni momenat/kubikaža/hod klipa/broj okretaja vrlo su trajni.
Last edited by Lesli Eldridž on 16/06/2009 14:15, edited 1 time in total.
Post Reply