Aldi i LIDL u BiH????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Aldi/Lidl u BiH????

Da
337
67%
Samo Aldi
16
3%
Samo Lidl
67
13%
Ni jedan!
80
16%

Total votes: 500

Edin H.

#26 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Edin H. »

upravnik wrote:treba ukinuti škole i bolnice i na tim mjestima sagraditi shoping centre

Mudro zboris :thumbup:
StupskaBitanga

#27 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by StupskaBitanga »

ama jok
srušiti SVE obrazovne institucije i na njihovom mjestu napraviti komplex
Aldi-lidl, džamija/crkva i benzinska pumpa
i svi happy
koji **** nam treba škola/bolnica/podzemna garaža/park/zelenilo

sve poravnati i napraviti ovaj komplex
reis sit a ovce na broju
pojedinac

#28 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by pojedinac »

The Silent Man wrote:
strong69 wrote:Najbolje bi bilo zatvoriti sve proizvodace u BiH, otvoriti na njihovim mjestima shopping centre i uvoziti sve sa Zapada. Ionako tamo sve valja a ovdje je sve sranje. Ionako je tamo sve sjajno. I nama salju iste Milka cokolade kao i u Njemacku, i nama Dukat salje isto mlijeko kao i ono sto je u EU.

Pa sto ne bi otvorili ove lance marketa? Zaposlimo se svi tamo i bice nam odlicno. Kako smo slijepi. Takva buducnost nas ceka a mi kao budale trazimo neke druge nacine za zivot.

Mercator, Konzum, Interex, Lidl, Aldi... Sta nam jos fali? Billa? Moze...
ne ,vec hajmo se prestati duriti kao djeca i poceti :

kao proizvodjaci - praviti jeftin proizvod za naseg covjeka ;
kao potrosaci - kupovati nasu robu u nasim trgovinama ;
kao domacini - uvesti momentalno istu barijeru koja se nama uvodi ...

pa ces vidjet autoputeva i penzija...
:thumbup: @The Silent Man

Oteo si mi misao.

Sve polazi od pojedinca!
ružmarin-a

#29 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by ružmarin-a »

pojedinac wrote:
The Silent Man wrote:
strong69 wrote:Najbolje bi bilo zatvoriti sve proizvodace u BiH, otvoriti na njihovim mjestima shopping centre i uvoziti sve sa Zapada. Ionako tamo sve valja a ovdje je sve sranje. Ionako je tamo sve sjajno. I nama salju iste Milka cokolade kao i u Njemacku, i nama Dukat salje isto mlijeko kao i ono sto je u EU.

Pa sto ne bi otvorili ove lance marketa? Zaposlimo se svi tamo i bice nam odlicno. Kako smo slijepi. Takva buducnost nas ceka a mi kao budale trazimo neke druge nacine za zivot.

:thumbup: @The Silent Man

Oteo si mi misao.

Sve polazi od pojedinca!
a kao tržište i stvarna slika na njemu: tuđe je najbolje :(
paral0c0

#30 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by paral0c0 »

Ne radi se o tudje je najbolje, nego o tome sto je LIDL i ALDI jeftiniji od svi ostali supermarketa!
The Silent Man

#31 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by The Silent Man »

Nesto razmisljam i mora se priznat da jedan dio krivice snose i domaci proizvodjaci...

Mozda slika u Sarajevu nije bas takva , ali u vecini BiH (pogotovo u "manjim" mjestima) ljudi iz supermarketa izlaze noseci dvije kese (ako imaju srece da ih plate) jedna je puna no name,ne pitaj za kvalitet Standard ili K-Plus proizvoda , a druga je puna srbijanskih jeftinih proizvoda , za koje bi mogao jednostavnom analizom dokazati da su kancoregene koliko i jedna postena kutija cigara...

Meni se cini da domaci proizvodjaci (pogotovo prehrambeni) prave proizvode za srednju klasu ... Sto je super stvar, samo u toj jednacinni ima jedan problem...
Srednja klasa u BiH uopste ne postoji!
Vecina ljudi trosi ono malo place i penzije sto dobije na K-plus,standard i srbijanske proizvode... zasto nasi proizvodjaci ne ulete u to "jeftino" trziste koje je realnost...koje sacinjava ogromnu vecinu i BiH i ex-Yu prostora.... Ko ima novce - neka izvoli kupovati skupe strane proizvode ... Mogu se cak zadrzati i uporedne proizvodne linije kvalitetnijih proizvoda,ali mislim da bi nasi proizvodjaci trebali napraviti "kompromis" sa kvalitetom.
Razumjem da su porezi i proizvodni inputi,troskovi u BiH skupi,ali nasem covjeku ne treba puno... neka je zdravo i neka na nesto lici (smeka),neka je stomak pun za 10 KM ... ovako ono malo novca sto nasa sirotinja ima daje onima koji znaju prepoznati njihove potrebe - susjedima i komsijama...
paral0c0

#32 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by paral0c0 »

The Silent Man wrote:Nesto razmisljam i mora se priznat da jedan dio krivice snose i domaci proizvodjaci...

Mozda slika u Sarajevu nije bas takva , ali u vecini BiH (pogotovo u "manjim" mjestima) ljudi iz supermarketa izlaze noseci dvije kese (ako imaju srece da ih plate) jedna je puna no name,ne pitaj za kvalitet Standard ili K-Plus proizvoda , a druga je puna srbijanskih jeftinih proizvoda , za koje bi mogao jednostavnom analizom dokazati da su kancoregene koliko i jedna postena kutija cigara...

Meni se cini da domaci proizvodjaci (pogotovo prehrambeni) prave proizvode za srednju klasu ... Sto je super stvar, samo u toj jednacinni ima jedan problem...
Srednja klasa u BiH uopste ne postoji!
Vecina ljudi trosi ono malo place i penzije sto dobije na K-plus,standard i srbijanske proizvode... zasto nasi proizvodjaci ne ulete u to "jeftino" trziste koje je realnost...koje sacinjava ogromnu vecinu i BiH i ex-Yu prostora.... Ko ima novce - neka izvoli kupovati skupe strane proizvode ... Mogu se cak zadrzati i uporedne proizvodne linije kvalitetnijih proizvoda,ali mislim da bi nasi proizvodjaci trebali napraviti "kompromis" sa kvalitetom.
Razumjem da su porezi i proizvodni inputi,troskovi u BiH skupi,ali nasem covjeku ne treba puno... neka je zdravo i neka na nesto lici (smeka),neka je stomak pun za 10 KM ... ovako ono malo novca sto nasa sirotinja ima daje onima koji znaju prepoznati njihove potrebe - susjedima i komsijama...
Plus sto nasi proizvodjaci i supermarketi ne prave reklame(dobre reklame). Najgori proizvod je onaj Ritam sok iz Srbije, neznam ko to moze pit.

Recimo u Aldi 1,5litar ice-tea kosta 0.50 euro centi! Meni je ovaj bolji od onog Lipton.
Energy Drink 0,33 cl kosta 0,30 euro centri, meni bolji od Red Bulla.
Fanta 0,33 cl kosta 0,17 euro centri, okus dobar, ali ne bolji od orginal fante.

I tako dalje...
Master.DKP

#33 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Master.DKP »

Klasa supermarket-a kao "Lidl" i "Aldi" su jedan dobar odgovor u svaku zemlju u koju dodu gdje lakalni lanci kao i strani plasiraju jako skupu robu i niko nikada ne moze biti konkurencija Aldiju. Na ovoj planeti niko ne moze ponuditi bolji odnos kvalitetne i cijene. ALDI tj HOFFER u Austriji je jeftiniji 30 % od najjeftinije prodavnice u BiH i sve su proizvodaci iz EU. To je pobijednicki koncet i praca Albrecht koji imaju ALDI su najgoatiji ljudi u Njemackoj koja ima milijarderea kao BiH Golfova serija 2 !

Sansa je jedino da nasi proizvodaci pocnu da prave sto bolji i sto jeftiniju robu tada ce naci mijesto u stomacima i polocama sto BH gradana u BiH to i na drugim trzistima. Svako je je nekada kupovao u Konzumu, Billi, Sparu, Merkatoru ili bilo kom durgom lancu kod nas ili u EU i nakon toga ode u ALDI sebi moze samo nacrtati magarece usi sta je placao i koliko do sada.

BH proizvodaci DA, kvalitetna roba iz BiH bezuslovno da, ali i jeftini lanci kao ALDI da !
:sax: :bih:
ladyada

#34 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by ladyada »

Master.DKP wrote:Klasa supermarket-a kao "Lidl" i "Aldi" su jedan dobar odgovor u svaku zemlju u koju dodu gdje lakalni lanci kao i strani plasiraju jako skupu robu i niko nikada ne moze biti konkurencija Aldiju. Na ovoj planeti niko ne moze ponuditi bolji odnos kvalitetne i cijene. ALDI tj HOFFER u Austriji je jeftiniji 30 % od najjeftinije prodavnice u BiH i sve su proizvodaci iz EU. To je pobijednicki koncet i praca Albrecht koji imaju ALDI su najgoatiji ljudi u Njemackoj koja ima milijarderea kao BiH Golfova serija 2 !

Sansa je jedino da nasi proizvodaci pocnu da prave sto bolji i sto jeftiniju robu tada ce naci mijesto u stomacima i polocama sto BH gradana u BiH to i na drugim trzistima. Svako je je nekada kupovao u Konzumu, Billi, Sparu, Merkatoru ili bilo kom durgom lancu kod nas ili u EU i nakon toga ode u ALDI sebi moze samo nacrtati magarece usi sta je placao i koliko do sada.

BH proizvodaci DA, kvalitetna roba iz BiH bezuslovno da, ali i jeftini lanci kao ALDI da !
:sax: :bih:
pitanje je hoce li aldi i bih prezentirati eu proizvode...........nevjerujem ........vec ce uzeti iz rusije ili i tome slicno ...........
tvile

#35 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by tvile »

Za Aldi ne znam a sto se tice Lidl-a sve je to trecerazredna roba iz Njemacke uglavnom. A posto smo mi i onako postali skladiste otpada iz zapadnoevropskih zemalja DOBRO DOSLI LIDL I ALDI U BIH! Samo neka i dalje nema tvornica i neka nam je narod gladan. Nazalost bice puno onih koji ce kupovati u tim lancima jer zasigurno imat ce "privlacne" cijene za nase potrosace....o kvalitetu ne treba ni razmisljati! Ali navikli smo mi na to!
Fozgen

#36 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by Fozgen »

Taman da neko od njih i dodje ovamo ne vjerujem da ce pruziti ista bolje od smecarskog Konzuma i slicnih.
JEdnostavno nema potrebe da to rade, kod nas su ljudi ovce ( sorry ) i nemaju te neke navike kupovine, rijetko kada gledaju i cijene. X Y puta sam utvrdio da je Konzum na vecini artikala skuplji od nekog drugog marketa, ali to ljude jednostavno nece otjerati od Konzuma. Jednostavno oni su se nekim cijenama izbalansirali, imaju te nekek kao akcije s vremena na vrijeme gdje su cijene na neki nacin ok a ovo sve ostalo je znatno skuplje. Pa zna mi se strefiti da su stvari jeftinije u piljari nego u Konzumu. Mislim da bi isti nacin poslovanja preuzeo/zadrzao i Aldi i Lidl i Penny i bilo ko. Nebi me iznenadilo da nekada kada dodju cijene u BiH im budu vece nego u njihovim marketima u EU.
paral0c0

#37 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by paral0c0 »

Ka vidim cijene u Konzumu i Mercatoru uffff, onda mi je jasno da treba ovde jedan Aldi i Lidl!
MmeDeLafayette

#38 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by MmeDeLafayette »

to nije losa ideja za aldi i lidl, jer upravo sto neko rece kad pogledam cijene u merkatoru u odnosu na npr interex tuš ili konzum,
stvarno su visoke.
pored toga aldi i lidl ili jedan od njih ne sjecam se kji, ima svoju robnu marku pretezno za prehrambene proizvode i oni su jako jeftini
tako da.. ne bi bilo lose, a nisu slovenci :D hehe
fini dečko

#39 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by fini dečko »

The Silent Man wrote:

:thumbup: :thumbup:
*mima*

#40 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by *mima* »

Image
mikelandjelo

#41 Re: Aldi i LIDL u BiH????

Post by mikelandjelo »

karanana wrote:planira li nekad neka fabrika i industrija da udje u BiH?

ili cemo svi readiti u supermarketima i prodavati sami sebi?
:thumbup:

to je uglavnom to.
kakavdanakneiskustvu

#42 Re: ALDI/LIDL vs BINGO/KONZUM

Post by kakavdanakneiskustvu »

ove cijene koje si uporedio su slične,jedne si naveo u eurima,druge u km,i ja sam ostao zacudjen kad sam u italiji vidio da su cijene nekih namirnica nesto nize nego kod nas
Dobrinja80

#43 Re: ALDI/LIDL vs BINGO/KONZUM

Post by Dobrinja80 »

Kolika je plata u BINGU a kolika u ALDIJU?
Pitarrr82

#44 Re: ALDI/LIDL vs BINGO/KONZUM

Post by Pitarrr82 »

A bas se Aldi ili Lidl nece prilagoditi cijenama ovdje, tipa sto se Bingo priblizio cijenama Konzuma ali je opet nesto jeftiniji...
vjesticanametli

#45 Re: ALDI/LIDL vs BINGO/KONZUM

Post by vjesticanametli »

zaboravi si napisati da su u aldiju tamponi i puter praaaaaaaaaaaavo jeftini .....ko ĐŽaba
vjesticanametli

#46 Re: ALDI/LIDL vs BINGO/KONZUM

Pitarrr82 wrote:A bas se Aldi ili Lidl nece prilagoditi cijenama ovdje, tipa sto se Bingo priblizio cijenama Konzuma ali je opet nesto jeftiniji...
naravno da nece..... i rosman da uĐŽe kod nas ne bi bio jeftin kao u DE.....covjece 49 centi deo a ovdje neki Ž deo nivea 7 km pa bjezi.....lijepa podmira vani :D
Pitarrr82

#47 Re: ALDI/LIDL vs BINGO/KONZUM

Post by Pitarrr82 »

vjesticanametli wrote:
Pitarrr82 wrote:A bas se Aldi ili Lidl nece prilagoditi cijenama ovdje, tipa sto se Bingo priblizio cijenama Konzuma ali je opet nesto jeftiniji...
naravno da nece..... i rosman da uĐŽe kod nas ne bi bio jeftin kao u DE.....covjece 49 centi deo a ovdje neki Ž deo nivea 7 km pa bjezi.....lijepa podmira vani :D

Ja kad sam zadnji put u Njemackoj bio zazalio sto nisam s kakvim kombijem otisao :mrgreen:
vjesticanametli

#48 Re: ALDI/LIDL vs BINGO/KONZUM

ja to redovno radim :D moze i avion ako ides cesce 8) samo u rosman i nabacas i pravac kUfer....smijali se neki pa poceli i oni kad su vidjeli da je duschgel 0,45 centi a kod nas 5 km hahahhaha jok vala ne kupujem ja to
kakavdanakneiskustvu

#49 Re: ALDI/LIDL vs BINGO/KONZUM

Post by kakavdanakneiskustvu »

Pitarrr82 wrote:
vjesticanametli wrote:

Ja kad sam zadnji put u Njemackoj bio zazalio sto nisam s kakvim kombijem otisao :mrgreen:

ja redono iz italije puno veliko auto puno namirnica vracao
Danguba

#50 Re: ALDI/LIDL vs BINGO/KONZUM

Post by Danguba »

...a tek Sensodyne :-) :-)

ovo sam zapazio kao najdrasticniju razliku.
ja sensodyne ovamo kupim od 1,79-3,50€ a dole je 12 km... :-)
Last edited by Danguba on 26/03/2015 21:20, edited 1 time in total.
Locked