Najbolji resursi u nas nam?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

latinalover

#26 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by latinalover »

Pera Trta wrote:
Eborg wrote:Meni samo nije jasno kako je kod nas uzgajanje stoke (mislim na krave,ovce i sl. a ne pojedine primjerke nashe ljudske vrste :D ) tako na niskim granama.Ipak smo u srednjem vijeku vishe bili okrenuti recimo ovcharstvu nego zemljoradnji (valjda manje zhuljeva,shta li :D ) pa imamo neko iskustvo i tradiciju u tom segmentu.
Zato što je sve pobjeglo od motike u dijasporu ili u gradove, gdje žive na socijali, rade na crno ili kod privatnika koji ih izrabljuju. Ili u državnoj službi, nebitno. A na selu da su ostali i proizvodili, bili bi gazde. Ali ovako, oni su u gradu!
Ova ekonomska kriza mogla bi doprinijeti pomaku na bolje u tom pravcu, ako bude svijesti. Ostankom bez posla, mnogi će biti prinuđeni da se vrate u mjesta porijekla i prihvate posla
. Zato je po cijeloj BiH zadnjih mjeseci sve više oglasa u kojima ljudi prodaju stanove.
Kako je jedan pametan čovjek meni rekao: U ovoj krizi onaj što ima zemlju i bude je obrađivao, ne da će preživjeti, biće gospodin!

ovo bi jako dobro bilo..ja ako kad love budem imao..planiram otici u neki grad koji je blizu HR,gdje ima obradivih povrsina....uzgajati ljekovito bilje..to ne zahtijeva puno ulaganja,a nosi dobre profite
latinalover

#27 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by latinalover »

Pera Trta wrote:
Eborg wrote:Meni samo nije jasno kako je kod nas uzgajanje stoke (mislim na krave,ovce i sl. a ne pojedine primjerke nashe ljudske vrste :D ) tako na niskim granama.Ipak smo u srednjem vijeku vishe bili okrenuti recimo ovcharstvu nego zemljoradnji (valjda manje zhuljeva,shta li :D ) pa imamo neko iskustvo i tradiciju u tom segmentu.
Zato što je sve pobjeglo od motike u dijasporu ili u gradove, gdje žive na socijali, rade na crno ili kod privatnika koji ih izrabljuju. Ili u državnoj službi, nebitno. A na selu da su ostali i proizvodili, bili bi gazde. Ali ovako, oni su u gradu!
Ova ekonomska kriza mogla bi doprinijeti pomaku na bolje u tom pravcu, ako bude svijesti. Ostankom bez posla, mnogi će biti prinuđeni da se vrate u mjesta porijekla i prihvate posla. Zato je po cijeloj BiH zadnjih mjeseci sve više oglasa u kojima ljudi prodaju stanove.
Kako je jedan pametan čovjek meni rekao: U ovoj krizi onaj što ima zemlju i bude je obrađivao, ne da će preživjeti, biće gospodin!
mislis prodaju stanove, hoce nazad na selo ,da od prodaje stanova novac uloze u proizvodnju
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#28 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Toto »

svaka tema se moze isposlitizirati....sve ove politizacije su vec toliko isplakane da je postalo vise dosadno o tome napisati i haiku komentar... o tome s treha po svim medijima ....ova tema ima potencijala da razmjenimo dosta znimljivih informacija i razmisljanja izvan sfere politike..........ako odemo u politizaciju samo ce se tema upropastiti....

postoje zone malog i srednjeg biznisa koje jos uvjek nisu tako mnogo zagadjene velikim politikama i gdje oni koji hoce da krenu putevima malog biznisa mogu nesto uciniti....
ako se zeli pokrenuti biznis ili ako se ima potreba samom sebi napraviti zaposlenje onda se treba krenuti odmah sa tim punom snagom .....bez obzira na hiljede prepreka.....bez obzira na politku, sporu administraciju, korumpiranu vlast.... bolje i cekat pola godine da administracija izda papirologiju za biznis nego tih pola godine drezditi na biro i cekati ko ce se smilovati da ti da posao....

velika je stvar pokrenuti biznis pa raditi par godina i propasti u tom biznisu....za te dvije godine se nauci toliko mnogo da je to vredinije od nekog fakulteta a to je dobar resurs za novi biznis.....

jedan od problema koji imaju otkupljivaci ljeko-bilja je nedostatak beraca ........uvijek oni mogu vise otkupiti nego sto beraci uberu....a samo treba otic u prirodu i pobrat eure koji tamo rastu...u koji nismo ulozili ni jedne marke u oranje, okopavanje prskanje.......isto je i sa sumskim plodovima
Toto

#29 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Toto »

mislim da se potencijali agro-biznisa previse idealiziraju i neobjektivno ocjenjuju...jedno je zivjeti na selu a drugo je baviti se agro-biznisom ili stocarstvom.....to su sasvim dva razlicita para opanaka.....proizvoditi hranu za vlastito prezivljavanje ili za ustede u porodicnom budzetu je jedno a drugo je baviti se time kao biznisom.......agro-biznis je veoma kompleksan...veliki je broj riziko faktora... od klime do nelojalne konkurencije i neuredjenog trzista; dugi rokovi planiranja, najcesce treba raditi nekoliko godina bez dinara profita itd..
leo karan

#30 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by leo karan »

ima li koja ljekovita ili aromaticna biljka da se ne uzgaja u kini, da odmah zasadim
moze li aloe vera ustakleniku uspjeti :)
BarbaDue

#31 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by BarbaDue »

Van Halen wrote:Vjetar je jedan od najvećih. Mi smo zemlja koja obiluje vjetrenim potencijalom i izgradnja modernih vjetrenjača po uzoru na neke zemlje zapada bi moglo donijeti veće količine električne energije ne ugrožavajući okolinu.
kada se ide prema Travniku negdje prije Kaknja sa lijeve strane postoji jedna takva, ali ni jednom nisam vidio da radi a prolazio sam mnogo puta?
ružmarin-a

#32 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by ružmarin-a »

ovo je stvarno lijepa tema i obećavajuća, može poslužiti za dobre ideje onima kojimaje potrebno startanje biznisa (malog ili srednjeg ili velikog, kako neko reče),ai što rekoše za one štominiraju stalnim upadicama političke i sl. prirode, i to stoji. Politizira se sve...al...

smije li se primjetiti, onako opaziti inače, da na većini tema, kada neko traži savjet,obično se javljaju da ga prvo pošteno izezaju, da ne koristim žargonizme, i malo ko da konkretan savjet,sugestiju, korisnu rečenicu?

A baš @toto daje neiscrpne ideje i nadahnuća koje bi se mogle uspješno implementirati

Ovo za eteričnoulje i ljekovito bilje je extra ideja, jer je homeopatija uzelamaha kakao u inostranstvu, tako i kod nas...
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#33 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Admir_1984 »

Van Halen wrote:Vjetar je jedan od najvećih. Mi smo zemlja koja obiluje vjetrenim potencijalom i izgradnja modernih vjetrenjača po uzoru na neke zemlje zapada bi moglo donijeti veće količine električne energije ne ugrožavajući okolinu.
Da, pogotovo tamo na Kupresu i okolini. Pa tamo covjece non stop vjetar puse, a sekunde ga ne koristimo :(
Toto

#34 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Toto »

Sa stanovista dopunskih dohodovnih aktivnosti ili sa stanovista mikro biznisa ljekovito bilje moze biti jako interesantno za BiH. Farmaceutska idustrije je jedna od najpropulzivnijih industrijskih grana i valja se tu ugraditi ako se ima ambicija obrnut koja para.

Prednosti plantaznog uzgoja ljeko-bilja:
-glavna prednost je sto uzgoj ovih kultura moze biti rentabilan i na malim povrsinama od nekoliko duluma. Posto su u BiH parcele jako usitnjene i nisu pogodne za uzgoj mnogih industrijskih kultura proizvodnja ljekobilja moze biti izvanredna alternativa.
-kod uzgoja ljekobilja koristi se manji broj i obim agrotehnickih mjera. Hemijska zatita kod nekih biljaka se nikako ne koristi, pa su manji fiksni troskovi, mani opseg rada u ovom dijelu posla itd.
-djelatnost mozete zapoceti sa vrlo malim pocetnim ulaganjima;
-sve aktivnosti su kampanjske i ne zahtjeva se svakodnevni rad. to daje mogucnost da se poso organizuje radi vikendom kao dopunska aktivnost;
-finalni proizvodi se mogu vrlo jednostavno skladistiti bez gubitka na kvaliteteti do trenutka transporta;
-u BiH i okolnim zemljama postoje biznisi na bazi ljekobilja sa kojima se moze stupiti u klooperantske odnose....
-kod nekoj operacija (berba, susenje) treba vise rucnog rada a BiH ima dovoljno radne snage za ove poslove

Za sve one koji imaju par duluma neiskoristene zemlje a htjeli bi da zarade koju marku predlazem da anliziraju poslic sa uzgojem biljke sikavice (Silybum marianum). Prirodno staniste biljke je Hercegovina i Dalmacija ali se moze plantazno uzgajati i u kontinentalnim podrucjima. Madzarska i Poljska su napravile veliki biznis sa ovom biljkom.
Sve informacije se mogu pronaci na internetu - sto je za one sa poduzetnickim duhom sasvim dovoljno. Postije firme koje ovu biljku kosrite kao sirovinu. Treba sa njima stupiti u kooperaciju. Prve godine treba investirati u sjeme i mehnanicku obradu zemlje (oranje frezanje). Potrebno je obezbjediti manji prostor za sakladistenje i susenje. Prve godine se savlada tehnologija rada koja je jednostavna: branje, susenje skladistenje pojedinih dijelova biljke. Poslije te godine se moze sagledati koliko je posao profitabilan i nastaviti. U toj godini se moze proizvesti i sjeme za narednu godinu koje je i bilo najvece investicija na pocetku.

Image
Toto

#35 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Toto »

leo karan wrote:ima li koja ljekovita ili aromaticna biljka da se ne uzgaja u kini, da odmah zasadim
moze li aloe vera ustakleniku uspjeti :)
Kinezi su veliki uvoznici rize i mesa. Rizu i meso uvoze iz Amerike :D :D Ako znas sadit rizu koje je i ljekovita i aromaticna biljka onda si na konju. Kad im prodas prvi voz rize kupis rakijski kazan i od rize napravis aromaticnu rakiju i tusis kinezima. Oni ne mogu napec rakije od rize koliko mogu popiti. Nek na svakom konezu zaradis po jedan fening moze milijarder postat odmah prve godine.
Master.DKP

#36 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Master.DKP »

Vecina informacija o proizvodnji svih ovih stvari se moze naci na interentu sa bezbroj primjera i dobrih kontakata. Ja sam takoder misljenja da vode i mineralne vode su najveci potencijal Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ima oko 50 dobih farbira/punionica minaeralne vode ok kojih neke imaju najbolji svijetski kvalitet dokazano po cijeom svijetu! Konzum mineralne vode rasta drasticno kako u BiH tako i u EU i dalje ! Zamislite samo koliko vode mozemo da izvezemo na "poznata" arapska trzista ili u EU koji ima 500 miliona stanovnika i imam deficit vode!

Voda je resurs 21. stoljeca i mi nismo ni 0,1 % svijesni koje bogatstvo lezi u nasoj zemlji ! Tim prije je porazavajuce cinjenica da uvozimo vodu. To je jednako kada bi neko arap u pustinji prodao pijesak, skupo ! Povecajte svijest da pijete mineralnu vodu iz BiH koje je sigurno medu najzdravijim i najboljima u Europi !
:bih: :sax: :dance: :bih: :sax: :bih: :dance: :sax:
latinalover

#37 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by latinalover »

Master.DKP wrote:Vecina informacija o proizvodnji svih ovih stvari se moze naci na interentu sa bezbroj primjera i dobrih kontakata. Ja sam takoder misljenja da vode i mineralne vode su najveci potencijal Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ima oko 50 dobih farbira/punionica minaeralne vode ok kojih neke imaju najbolji svijetski kvalitet dokazano po cijeom svijetu! Konzum mineralne vode rasta drasticno kako u BiH tako i u EU i dalje ! Zamislite samo koliko vode mozemo da izvezemo na "poznata" arapska trzista ili u EU koji ima 500 miliona stanovnika i imam deficit vode!

Voda je resurs 21. stoljeca i mi nismo ni 0,1 % svijesni koje bogatstvo lezi u nasoj zemlji ! Tim prije je porazavajuce cinjenica da uvozimo vodu. To je jednako kada bi neko arap u pustinji prodao pijesak, skupo ! Povecajte svijest da pijete mineralnu vodu iz BiH koje je sigurno medu najzdravijim i najboljima u Europi !
:bih: :sax: :dance: :bih: :sax: :bih: :dance: :sax:
kojih punionica?
milsis prirodnih izvora na kojima se puni voda?
eh jos da ima investitora ,i prije svega da je vlada pametna, pa da se samo na taj resurs usmjeri...bilo bi efekta..
a onim stranim investitorima, postaviti kvantitativna ogranicenja, da ako hoce da proizvode vodu,da mogu proizve3sti odredjenu kolicinu vode...
Luke Perry

#38 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Luke Perry »

price o vodi i organskoj hrani su vise price o lakoj zaradi. ne znam samo koju vodu mislite piti kad bi je tako obilato prodavali Arapima, i kojom bi vodom navodnjavali polja organske hrane.
latinalover

#39 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by latinalover »

Luke Perry wrote:price o vodi i organskoj hrani su vise price o lakoj zaradi. ne znam samo koju vodu mislite piti kad bi je tako obilato prodavali Arapima, i kojom bi vodom navodnjavali polja organske hrane.
pa ima dovoljno vode..kad mogu ove javne cesme stalno teci ,a da pritom pitka voda iz njih tece, moze se to fino flasirati :D

zamislite samo koliko dnevno protece as javnih cesmi..umjesto da tece bezveze ,sta da se to sve flasira fino...ostalo bi i za navodnjavanje..za uzgoj org hrane
Toto

#40 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Toto »

Prodaju li se palacinci na ulicama Sarajeva u ovakvim ili slicnim kolicima i da li je ovakav mali biznis moguc u BiH?
Image
latinalover

#41 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by latinalover »

Toto wrote:Prodaju li se palacinci na ulicama Sarajeva u ovakvim ili slicnim kolicima i da li je ovakav mali biznis moguc u BiH?
Image
joj kolko sam ja o ovomme razmisljao..al prije bi onaj kombi nabavio sto ima otvor,cija je funkcija bas za ovakve stvari..nego ovo.jer ovo je malo nehigijenski.prasina sa svih strana...
sodom

#42 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by sodom »

voda
Toto

#43 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Toto »

latinalover wrote:
Toto wrote:Prodaju li se palacinci na ulicama Sarajeva u ovakvim ili slicnim kolicima i da li je ovakav mali biznis moguc u BiH?
Image
joj kolko sam ja o ovomme razmisljao..al prije bi onaj kombi nabavio sto ima otvor,cija je funkcija bas za ovakve stvari..nego ovo.jer ovo je malo nehigijenski.prasina sa svih strana...
Ovo je nesto jeftinija varijanta od kombija i moze se postaviti na frekventna mjesta gdje se ne dozvoljava pristup autima. Mene zista interesuje ima li iko fransizu za ovo u BiH i da li BiH sanitarni zakoni dozvoljavaju upotrebu ovakvih kolica.
baxus

#44 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by baxus »

Toto wrote:
latinalover wrote:
Image
Ovo je nesto jeftinija varijanta od kombija i moze se postaviti na frekventna mjesta gdje se ne dozvoljava pristup autima. Mene zista interesuje ima li iko fransizu za ovo u BiH i da li BiH sanitarni zakoni dozvoljavaju upotrebu ovakvih kolica.
Moze se ovo koristiti, istina je da ti treba voda, al ti ne treba prikljucak na vodovodnu instalaciju- moze neko burence
Ovo je bilo i prije rata kod trznice. Pa kad naidje kontrola predju samo metar u Centar, a onda metar nazad u Stari grad, posto je tu granica :)
Opstina ti daje saglasnost, placas po kvadratu uzurpiranog prostora
Ja mislim da se moze kao dopunska djelatnost registrovat.
Toto

#45 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Toto »

ne kontam ovo sa vodom
baxus

#46 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by baxus »

npr burence neko s pipom postavis, visoko zbog zakona spojenih posuda :D
Image
eto samo pipa fali
Toto

#47 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by Toto »

:lol: :lol: :lol:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
ma ima i ovih kucica sa vodom ali mi nije jasno da li je voda uslov da se dobije dozvola
Image
seldzuk

#48 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by seldzuk »

Jedan od naših najboljih resursa je građevina. Šta su prije rata Hidrogradnja i Energoinvest radili, to je da stane dah. Sad se ovi naši naduravaju s auto-putem.
Nije za odbacit ni drvna industrija koja je trenutno u dosta lošem stanju, a tradicionalno je prisutna u našoj državi dugo.
seldzuk

#49 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by seldzuk »

Toto wrote::lol: :lol: :lol:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
ma ima i ovih kucica sa vodom ali mi nije jasno da li je voda uslov da se dobije dozvola
Image
Daj, Toto. Otvori temu za ova kolica. Ovo nikako ne spada u resurse. :-D
ružmarin-a

#50 Re: Najbolji resursi u nas nam?

Post by ružmarin-a »

ova gore kolica nisu potrebna nama, to je ba za one tamo što imaju puno pustara i nemaju vodu pitku i upotrebljivu na svakom koraku kao mi

smatram da u BiH nema potrebe za ovakvim hepecima :)
Post Reply