Najbolji resursi u nas nam?
Moderator: anex
-
latinalover
#1 Najbolji resursi u nas nam?
aj vi koji ste upuceni u stanje Bih privrede..recite nam koji su najbolji resursi bih
ja npr znam da su to voda i struja...kad bi se vise ulozilo u proizvodnju flasirane vode,mogli bismo zaradjivati na tome, bar upola kao HR od turizma...
moze li to neko malodetaljnije napisati..kako od struje mozemo ostvariri profite...kako se proizvodi, sta je sve potrebno(ne racunajuci postenu vladu)...
i sta sprecava nase ljude da ulazu u production of bottled water
ja npr znam da su to voda i struja...kad bi se vise ulozilo u proizvodnju flasirane vode,mogli bismo zaradjivati na tome, bar upola kao HR od turizma...
moze li to neko malodetaljnije napisati..kako od struje mozemo ostvariri profite...kako se proizvodi, sta je sve potrebno(ne racunajuci postenu vladu)...
i sta sprecava nase ljude da ulazu u production of bottled water
- BarbaDue
#2 Re: Najbolji resursi u nas nam?
pored tih resursa, uzgajanje i otkup ljekovitog bilja je ogroman resurs, ja da nemam posao ja bi se tim bavio...
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#3 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Ne moze se bash reci da je resurs, ali turizam je ovde maksimalno neiskoristen, a imamo kapaciteta i to velikih 
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#4 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Bravo! Na žalost, ljudi nemaju sluha za to, a to bi, u ovo doba "new age medicine" (koja je obična glupost, ali na Zapadu je hit) moglo proći i na inostranom tržištu.BarbaDue wrote:pored tih resursa, uzgajanje i otkup ljekovitog bilja je ogroman resurs, ja da nemam posao ja bi se tim bavio...
Čitao sam da su se još prije Drugog svjetskog rata upravo iz tvog kraja ljekovite biljke i, pazi sad, sušene peteljke trešanja!... izvozili u mnoge evropske zemlje.
- BarbaDue
#5 Re: Najbolji resursi u nas nam?
zalosno je da ljudi imaju i po 100-150 dunuma zemlje negdje gore u planini ali im to samo onako prdi, umjesto da uzgoje ljekovio bilje i kasnije uzivaju plodove...
ali jebo posao koji nije u kancelariji
steta sto nemam svoje zemlje...
-
latinalover
#6 Re: Najbolji resursi u nas nam?
BarbaDue wrote:zalosno je da ljudi imaju i po 100-150 dunuma zemlje negdje gore u planini ali im to samo onako prdi, umjesto da uzgoje ljekovio bilje i kasnije uzivaju plodove...
joj i ja kazemm...kad bi se proizvodiloto ljekovito bilje,koji bi bio proces izvoza u strane zemlje?
sad imamo internet, olaksava komunikaciju sa farmaceutskim kompanijama....
-
semir007
#7 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Nas najveci resurs je genetski materijal. Sto jest jest mi smo nerazjeebivi kolektiv 
-
bosniak.m
#8 Re: Najbolji resursi u nas nam?
I ja isto kažem... Bio bih 100 puta smireniji, sigurniji u taj neki prihod...BarbaDue wrote:steta sto nemam svoje zemlje...
Neiskorišteni resursi: vrijeme
- voda
- zemljište/usjevi
- turizam
- charvel.
#9 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Mogli bi i bolje iskoristit, zasad uglavnom lose iskoristene, obradive povrsine i tu uzgajat ogransku hranu i to plasirat vani, jer to je sad i furka, s obzirom na masu GMO sranja sto se plasira.
I naravno, ko sto neko spomenu, voda je nase veliko bogatstvo i to bi morali brendirat i plasirat u inostranstvo - jer nema svaka zemlja ovakav potencijal ko sto mi imamo.
Mogli bi i izvozit kvalitetno drvo, al uz dobar sistem i posumljavanja, jer se mora mislit i na buducnost - a ne samo krcit. Npr. imat neku farmu mladica, i kad se posjece 1 drvo, 5 zasadit i tako i tu jedan kvalitetan brend postavit.
I naravno, ko sto neko spomenu, voda je nase veliko bogatstvo i to bi morali brendirat i plasirat u inostranstvo - jer nema svaka zemlja ovakav potencijal ko sto mi imamo.
Mogli bi i izvozit kvalitetno drvo, al uz dobar sistem i posumljavanja, jer se mora mislit i na buducnost - a ne samo krcit. Npr. imat neku farmu mladica, i kad se posjece 1 drvo, 5 zasadit i tako i tu jedan kvalitetan brend postavit.
- Van Halen
#10 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Vjetar je jedan od najvećih. Mi smo zemlja koja obiluje vjetrenim potencijalom i izgradnja modernih vjetrenjača po uzoru na neke zemlje zapada bi moglo donijeti veće količine električne energije ne ugrožavajući okolinu.
-
Master.DKP
#11 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Potencijal Bosne i Hercegovine je jos 20 000 000 000 Milijardi KM godisnje vise u kasi neko sada, da je pametni koliko je gluposti ! Prvi potencijal je ne uvoziti i kupovati nista od hrane i prehrabneih proizvoda sto mi imamo u BiH a to su Milijarde godisnje potpuno nepotrebno zauvijek i jednokratko odnesenih para iz BiH.
Voda, struja, energija vjertra, turizam, poljoprivreda, ljekovito bilje, proizvodnja i izvoz hrane i dijaspora (1,2 miliona BH gradana, tj oko 30 %). Kada sve te resurse ukomponujes to je toliko privredni i drustveni skok da mnogi ne mogu to ni predstaviti a jos manje vijerovati u to.
Jedna od najjacih veza je permatenta i duboka privredna i drustvena saradnja sa dijasporom. Dijaspora poren novca u BiH donosi znanje sa svih svijetskih kontinenata, iskustva dijaspora, privredne kontakte i to direktno povecava turisticki interesa te privredni interes za BiH.
Sarajevo ima godisnje ne-oficijelno negdke oko 1 milion posjeda ( BH gradani, dijaspora i turizam) sto donosi progod oko 300 miliona KM neki su proracuni.I to je mozda 5 % turistickog kapaciteta jer Sarajevo ( povezano sa ostatkom BiH) je sigurno jedna od najzanimljivijih turistickih destinacija u istocoj europi.
Da, i tajna je ne kupovati "slovenacko" pa makar gladan i zedan dio
Voda, struja, energija vjertra, turizam, poljoprivreda, ljekovito bilje, proizvodnja i izvoz hrane i dijaspora (1,2 miliona BH gradana, tj oko 30 %). Kada sve te resurse ukomponujes to je toliko privredni i drustveni skok da mnogi ne mogu to ni predstaviti a jos manje vijerovati u to.
Jedna od najjacih veza je permatenta i duboka privredna i drustvena saradnja sa dijasporom. Dijaspora poren novca u BiH donosi znanje sa svih svijetskih kontinenata, iskustva dijaspora, privredne kontakte i to direktno povecava turisticki interesa te privredni interes za BiH.
Sarajevo ima godisnje ne-oficijelno negdke oko 1 milion posjeda ( BH gradani, dijaspora i turizam) sto donosi progod oko 300 miliona KM neki su proracuni.I to je mozda 5 % turistickog kapaciteta jer Sarajevo ( povezano sa ostatkom BiH) je sigurno jedna od najzanimljivijih turistickih destinacija u istocoj europi.
Da, i tajna je ne kupovati "slovenacko" pa makar gladan i zedan dio
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#12 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Imao sam cast upoznati nekolicinu izuzetnih ljudi iz biznisa sa ljekobiljem (Stolac, Mostar, Trebinje, Sarajevo, Travnik) svi su iz nista -sa ledine- osnovali zemljoradnicke zadruge ili druge firme i poceli sa otkupom ljekobilja. Neki su dosli do toga da imaju destilerije za proizvodnju etericnih ulja i ekstrata; mini fabrike za sortiranje, selekciju i pakovalje caja. Neki imaju poljoprivredne apoteke itd. Razvijeni su i kooperantski odnosi sa nekim firmama iz Britanije, Njemacke, Svicarske. Posadjene su i plantaze ljekobilja u intezivnom uzgoju. Vecina njih imaju fakultetske diplome. Posjeduju i medjunarodne certifikate za organsku prozivodnju. Firme koje se bave ovim biznisom su osnovale mrezu i uspostavile saradnju. I nasi Univerziteti imaju zavidan naucno-istrazivacki potencijal iz ove oblasti.
Tako da i nisu bas na mjestu ove kritike da su Bosnci i Hercegovci glupsoni -po defaultu- pa da nisu znali prepoznati potencijal ove industrijske grane.
Sve ove firme su mikro biznizi, sa jako malim kapacitetima. Ovo je poljoprivreda i trebaju proci bar 6-10 godina da bi se bizis znacajno okrupnio. Kupac sa zapada dodje i trazi da kupi vozove ljekobilja a ove firme prozivode tek nekoliko vagona godisnje. Znam da su neki kantoni prepoznali potencijale ove industrijske grane. Uradjene su i strategije razvoja industrije ljekobilja. Za razvoj ovog biznisa potrebna su velika ulaganja a banke u BiH ne daju kredite za ovog biznisa i njegov razvoj ide jako sporo.
Potencijal je veliki. Ne samo u primarnoj prozivodnji ljekobilja vec u preradi i prozivodjni poluproizvoda. Ako neko ima ambiciju da se bavi ovim biznisom neka se malko zainteresuje za proizvodnju etericnih ulja. Za pocetak vam treba samo najobicnij rakijski kazan i bataljon tijeznih beraca ljekobilja
.
Znam pouzdano da na podrucju BiH rastu biljke koje su iz nekog razloga izumrle na mediteranskom podrucju Italije i Francuske a litar etericnog ulja ove biljke kosta 2-3000 Eura.
Hiljade tona ljekobila u Hercegovini i Bosni ostane neubrano. Cijene otkupa ljekobilja i nisu tako male i cudi me da studentski servisi nisu prepoznali ovaj biznis i organizovali sezonske poslove.
Potencijali za razvoj raznih biznisa u ovoj grani su ogromni. Radovao bih se kada bi se oko ovog biznisa okupila grupa studenta (agronomija, prehrembene tehnologije, farmacija, marketing, managment; industrijskog, grafickog i web dizajna) -zasto ne i forumasi sa ovog portala- i napravili multidisciplinarni projekat od desetak case studija, nekoliko biznis planova, desetke graficki rjesanja za pakovanja cajeva i etericnih ulja, domacih sapuna itd. Moze li se od rakije stomaklije i pelinkovca napraviti brend. Sta se moze uraditi sa sirupom od maslacka itd.
Jedan od veliki potencija koji imamo su kretivni ljudi. Treba samo probuditi poduzetnicke duhove. Ove duhove moze probuditi samo siromastvo ili obrazovanje.
Plantaza lavande izmedju Mostara i Blagaja.

Ovo je u Trebinju

Tako da i nisu bas na mjestu ove kritike da su Bosnci i Hercegovci glupsoni -po defaultu- pa da nisu znali prepoznati potencijal ove industrijske grane.
Sve ove firme su mikro biznizi, sa jako malim kapacitetima. Ovo je poljoprivreda i trebaju proci bar 6-10 godina da bi se bizis znacajno okrupnio. Kupac sa zapada dodje i trazi da kupi vozove ljekobilja a ove firme prozivode tek nekoliko vagona godisnje. Znam da su neki kantoni prepoznali potencijale ove industrijske grane. Uradjene su i strategije razvoja industrije ljekobilja. Za razvoj ovog biznisa potrebna su velika ulaganja a banke u BiH ne daju kredite za ovog biznisa i njegov razvoj ide jako sporo.
Potencijal je veliki. Ne samo u primarnoj prozivodnji ljekobilja vec u preradi i prozivodjni poluproizvoda. Ako neko ima ambiciju da se bavi ovim biznisom neka se malko zainteresuje za proizvodnju etericnih ulja. Za pocetak vam treba samo najobicnij rakijski kazan i bataljon tijeznih beraca ljekobilja
Znam pouzdano da na podrucju BiH rastu biljke koje su iz nekog razloga izumrle na mediteranskom podrucju Italije i Francuske a litar etericnog ulja ove biljke kosta 2-3000 Eura.
Hiljade tona ljekobila u Hercegovini i Bosni ostane neubrano. Cijene otkupa ljekobilja i nisu tako male i cudi me da studentski servisi nisu prepoznali ovaj biznis i organizovali sezonske poslove.
Potencijali za razvoj raznih biznisa u ovoj grani su ogromni. Radovao bih se kada bi se oko ovog biznisa okupila grupa studenta (agronomija, prehrembene tehnologije, farmacija, marketing, managment; industrijskog, grafickog i web dizajna) -zasto ne i forumasi sa ovog portala- i napravili multidisciplinarni projekat od desetak case studija, nekoliko biznis planova, desetke graficki rjesanja za pakovanja cajeva i etericnih ulja, domacih sapuna itd. Moze li se od rakije stomaklije i pelinkovca napraviti brend. Sta se moze uraditi sa sirupom od maslacka itd.
Jedan od veliki potencija koji imamo su kretivni ljudi. Treba samo probuditi poduzetnicke duhove. Ove duhove moze probuditi samo siromastvo ili obrazovanje.
Plantaza lavande izmedju Mostara i Blagaja.

Ovo je u Trebinju

- Luke Perry
#13 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Nista. BiH u ama bas nicemu nije konkurentna.
ok. izvinjavam se. vi govorite o potencijalima.
- Toto
#14 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Dijaspora jeste izvanredan potencijal. Za sada je to efektivno samo u dva segmenta: mjesecna pomoc clanovima uze porodice; kao turisticka klijentela u vrijeme godisnjih odmora.Master.DKP wrote: Jedna od najjacih veza je permatenta i duboka privredna i drustvena saradnja sa dijasporom.
Ovaj resurs ce biti od veceg znacaja tek onda kada dijaspora krene sa investiranjem (novaci, znanje, konsalting) u BiH.
Dijaspora moze odigrat jako vaznu ulogu u transferu znanja, tehnologije, poslovnih ideja itd.
Last edited by Toto on 06/06/2009 10:59, edited 1 time in total.
- Toto
#15 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Ma ne trebas se izvinjavat. Mogu i ocjene biti nekonkurentne.Luke Perry wrote:Nista. BiH u ama bas nicemu nije konkurentna.
- illuminated
#16 Re: Najbolji resursi u nas nam?
LJudi.
Samo strucni ljudi. To je najvece bogatstvo svake zemlje.
Sve ostalo se da stvoriti.
Primjer zemlje koja "nema nista" a uspjesna je je> Japan.
-
latinalover
#17 Re: Najbolji resursi u nas nam?
znaciilluminated wrote:LJudi.
dobra vlast!
dok je korumpiranih ljudi, nema napretka..gledaju samo svome djepu ,a briga ih za napredak
-
hadzofield
#18 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Bas radim na tomeBarbaDue wrote:pored tih resursa, uzgajanje i otkup ljekovitog bilja je ogroman resurs, ja da nemam posao ja bi se tim bavio...
ljekovito bilje + med
-
Master.DKP
#19 Re: Najbolji resursi u nas nam?
EU ima 500 moliona stanovnika i svi indikretno koriste ili ce koristiti ljekovoti bolje, cajeve i kvalitetni med. Toga mozes napraviti i izvesti Milijardama. 
- Toto
#20 Re: Najbolji resursi u nas nam?
hadzofield wrote:Bas radim na tomeBarbaDue wrote:pored tih resursa, uzgajanje i otkup ljekovitog bilja je ogroman resurs, ja da nemam posao ja bi se tim bavio...)
ljekovito bilje + med
hos li bar u jedan prozivod dodat i oraha - uz med i ljekobilje
- ružmarin-a
#21 Re: Najbolji resursi u nas nam?
1. hidropotencijal je na prvom mjestu za strane investitore, pa se tako planira izgradnja hidroelektrana "all over the Bosnia i RS", oni neupućeni, pokret zelenih je protiv, ali dobra hidrološka studija ovodnim tokovima i studija utjecaja na okoliš kad se uradi, sve uredu i uradi se čak i infrastruktura po selima kuda vijugaju rijeke
Za koju godinu se planiraju i:
1.a. solarna energija
1.b. iskorištenje snage vjetra
Voda i flaširanje vode: skoro je bilo priče na medijaimaoko toga, arapskezemlje su potpisale ugovor sa Hrvatskom o uvozu vode, a s našima ili nisu pregovarali ili nije bilo sluha od strane naših političara
2. Turizam (nedovoljno marketinga, promovisanja)- osvanuli džambo plakati koji pozivaju u na HR primorje; planinski turizam, pećine i špilje (Biambare i sl), historijski spomenici, Neum...kako privući turiste, osim onih koje dovedu dijasporci (neka me ispravi neko, ali najviše ih dođe s njima)
3. Poljoprivreda (nije velika erozija tla kao sto je u EU) pa bi se mogli privući ili stranci, kad ne umiju naši za organsku proizvodnju voća i povrća
4. Ljudski kapital - Obrazovanje (brain gain umjesto brain drain)
5. Drvna industrija (maloje pogođena globalnim kretanjima,te je izvoz u padu, ali sve bude i prođe)- u procesu certifikacija šuma
Meni ovaj sistem kad dođu stranci i pokupuju sve liči na feudalni: mi radimo za njih, a oni profit ubiru, ovdje samo porez ostaje, idemo lagano ka nekoj vrsti resursnog prokletstva
Sve zemlje su u regionu u sličnoj situaciji, samo je pitanje vremena kada će sve veće kompanije biti kupljene od strane velikih kompanija (npr. farmaceustske kompanije, ista priča: Pliva, Krka, srbijanski Hemofarm (kupio Zorku Šabac, a njega nekanjemačka kompanija)-sve je to posljedica globalizacije...
Za koju godinu se planiraju i:
1.a. solarna energija
1.b. iskorištenje snage vjetra
Voda i flaširanje vode: skoro je bilo priče na medijaimaoko toga, arapskezemlje su potpisale ugovor sa Hrvatskom o uvozu vode, a s našima ili nisu pregovarali ili nije bilo sluha od strane naših političara
2. Turizam (nedovoljno marketinga, promovisanja)- osvanuli džambo plakati koji pozivaju u na HR primorje; planinski turizam, pećine i špilje (Biambare i sl), historijski spomenici, Neum...kako privući turiste, osim onih koje dovedu dijasporci (neka me ispravi neko, ali najviše ih dođe s njima)
3. Poljoprivreda (nije velika erozija tla kao sto je u EU) pa bi se mogli privući ili stranci, kad ne umiju naši za organsku proizvodnju voća i povrća
4. Ljudski kapital - Obrazovanje (brain gain umjesto brain drain)
5. Drvna industrija (maloje pogođena globalnim kretanjima,te je izvoz u padu, ali sve bude i prođe)- u procesu certifikacija šuma
Meni ovaj sistem kad dođu stranci i pokupuju sve liči na feudalni: mi radimo za njih, a oni profit ubiru, ovdje samo porez ostaje, idemo lagano ka nekoj vrsti resursnog prokletstva
Sve zemlje su u regionu u sličnoj situaciji, samo je pitanje vremena kada će sve veće kompanije biti kupljene od strane velikih kompanija (npr. farmaceustske kompanije, ista priča: Pliva, Krka, srbijanski Hemofarm (kupio Zorku Šabac, a njega nekanjemačka kompanija)-sve je to posljedica globalizacije...
- Toto
#22 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Isto -ako ne i gore- bi bilo kad bi domaci pokupovali sve.ružmarin-a wrote: Meni ovaj sistem kad dođu stranci i pokupuju sve liči na feudalni: mi radimo za njih, a oni profit ubiru, ovdje samo porez ostaje, idemo lagano ka nekoj vrsti resursnog prokletstva
-
Eborg
#23 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Meni samo nije jasno kako je kod nas uzgajanje stoke (mislim na krave,ovce i sl. a ne pojedine primjerke nashe ljudske vrste
) tako na niskim granama.Ipak smo u srednjem vijeku vishe bili okrenuti recimo ovcharstvu nego zemljoradnji (valjda manje zhuljeva,shta li
) pa imamo neko iskustvo i tradiciju u tom segmentu.
-
latinalover
#24 Re: Najbolji resursi u nas nam?
mislis zbog lopovluka i mlatretiranja radnika niskih plata i sl.?Toto wrote:Isto -ako ne i gore- bi bilo kad bi domaci pokupovali sve.ružmarin-a wrote: Meni ovaj sistem kad dođu stranci i pokupuju sve liči na feudalni: mi radimo za njih, a oni profit ubiru, ovdje samo porez ostaje, idemo lagano ka nekoj vrsti resursnog prokletstva
a steta jue prava da ce nas slovenija i austrija pokupovati..
slovenci vjerovatno ne dozvoljavaju da se puno uzovi u sloveniju iz BiH..a istovremeno su veliki ucesnici u stvaranju naseg deficita...
tuzno je kad se pomisli da je nacelnik zenice potpisao ugovor o izgradnji elektrana za proizvodnju struje ili cega vec , sa onim crnogorcem kriminalcem..umjesto da su otvorili dionicko drustvo, i pustili nase ljude da ulazu u to..sto bi se kasnije isplatilo...oni sve strancima dadose..s druge strane ...kod nas nema napretka u smislu da vlada podupre projekte ..da digne kredit od neke medjunarodne institucije i ulozi u te sektore koji su dobar potencijalni izvor prihoda(flasirana voda, elektrane)..zato je najbolje da stranci sve u svoje ruke uzmu i da se samo zaposlenost poveca ovdje...
cijelo se sarajevo moze grijati od onih cijevi u zenici.(nek neko tacno kaze na sta mislim)..samo sam cuo nesto vezano za to:D
ali ne daju politicari ,jer primaju prozviziju od snabdjevaca plinom
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#25 Re: Najbolji resursi u nas nam?
Zato što je sve pobjeglo od motike u dijasporu ili u gradove, gdje žive na socijali, rade na crno ili kod privatnika koji ih izrabljuju. Ili u državnoj službi, nebitno. A na selu da su ostali i proizvodili, bili bi gazde. Ali ovako, oni su u gradu!Eborg wrote:Meni samo nije jasno kako je kod nas uzgajanje stoke (mislim na krave,ovce i sl. a ne pojedine primjerke nashe ljudske vrste) tako na niskim granama.Ipak smo u srednjem vijeku vishe bili okrenuti recimo ovcharstvu nego zemljoradnji (valjda manje zhuljeva,shta li
) pa imamo neko iskustvo i tradiciju u tom segmentu.
Ova ekonomska kriza mogla bi doprinijeti pomaku na bolje u tom pravcu, ako bude svijesti. Ostankom bez posla, mnogi će biti prinuđeni da se vrate u mjesta porijekla i prihvate posla. Zato je po cijeloj BiH zadnjih mjeseci sve više oglasa u kojima ljudi prodaju stanove.
Kako je jedan pametan čovjek meni rekao: U ovoj krizi onaj što ima zemlju i bude je obrađivao, ne da će preživjeti, biće gospodin!