skoda fabia ili dacia sandero

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

gaius

#26 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by gaius »

halo citroen.. ja poštujem da neko voli francuska auta.. ja poštujem da ti možda imaš i sjajna iskustva.. ja sam čovjeku samo prepričao moje.. hebiga zamisli tu pouzdanost kada mi usred pljuska otkažu brisači...

za tvrdnje da su francuska auta pouzdana - iskreno prvi putem čujem.. nisam neki ekspert za automobile nego prosječan nefanatični vozač... daj nam neki link koji govori o toj pouzdanosti.. ja sam desetak puta čuo da su na dnu liste a ako je clio najpouzdanije auto - onda sigurno nisu testirali moj :)

nemoj da čovjeka uvaljujemo ako je priča neprovjerena..
minimall

#27 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by minimall »

Ovo bi ti trebalo pomoci u odabiru,

http://www.autobild.de/artikel/kleinwag ... 86828.html

Za sta god da se odlucis, neka ti je sa srecom!
drsrle

#28 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by drsrle »

Moj glas za ŠKODU

Ipak je škoda dio VW koncerna, ipak je škoda švabsko auto, u daciji dobiješ više opreme to stoji, ali šta ako poželiš sutra mjenjati auto kad ga budeš prodavao nećeš dobiti ni 50% novca koji si platio, servis za daciu ko i za renault je žara,

A jesi li gledao FORD FIESTA 1,25 16v motor, 4 cilindra, full full oprema 17.700, ja tu Fiestu vozim već 2.godina samo sipaj i vozi
Better Man

#29 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Better Man »

gaius wrote:halo citroen.. ja poštujem da neko voli francuska auta.. ja poštujem da ti možda imaš i sjajna iskustva.. ja sam čovjeku samo prepričao moje.. hebiga zamisli tu pouzdanost kada mi usred pljuska otkažu brisači...

za tvrdnje da su francuska auta pouzdana - iskreno prvi putem čujem.. nisam neki ekspert za automobile nego prosječan nefanatični vozač... daj nam neki link koji govori o toj pouzdanosti.. ja sam desetak puta čuo da su na dnu liste a ako je clio najpouzdanije auto - onda sigurno nisu testirali moj :)

Vidi jedno, ne postoji savršeno auto i bilo koji automobil može imati neki feler. Misliš da su Njemci pouzdani, odnsosno Njemačka auta, ali nije to baš tako bajno. Vozio sam se prije mjesec i nešto sa taksistom koji vozi Citroen Xara Picasso star 2 godine i priča mi sljedeće. Imao je Golfa 4, motor je bio dizel (SDI) i automobil je kupljen glanc nov. Kaže mi da se para i para nadavao na servise. Dva puta je morao kompletan mjenjač brzina da mjenja, jer je bez ikakvog objašnjenja stradao i druge razne sitnice. Dalje mi kaže da se često znao buditi u znoju da li će mu ujutro automobil biti pred kućom, odnosno da ga neko nije ukrao (a imao je svu zaštitu protiv krađe). Nakon svih tih problema prodao je Golfa i Uzeo pomenutog Citroena i s njim nema problema. Bila je jedna tema na ovom Forumu vezano za novi Passat i vlasnici (riječ je o Passatima za USA i utiske su iznosili vlasnici koji žive u USA) su iznosili svoja iskustva o istom. Večina njih je imala isti problem, a to je loš kvalitet izrade unutrašnjosti i kao primjer su navodili guljenje plastike kokpita i sl. Takođe su navodili probleme sa nekim drugim djelovima. Kao što vidiš ima i Njemačkih automobila koja imaju grešku i nisu baš pouzdana, tako da ti nestoji tvrdnja da su baš Francuska auta najnepouzdanija. Dakle ne postoji marka automobila koja nikad nije imala auto sa greškom, tj. primjerak određenog modela koji je imao neki nedostatak. Vjerovatno si imao peh da te zadesi primjerak s greškom, kao što je Taksistu zadesio takav Golf ili vlasnike navedenih Passata. Sam vozim 2 godine novog Clia i nisam do sada na sreću imao nikakvih problema. Jedino što sam par puta mjenjao sijelice na prednjim farovima, ali to je ionako potrošna roba i obzirom da je garancija godinu dana na sijelicu ne plaćam novu ako pregorenoj sijelici nije istekao garantni rok. I dosad sam odradio 2 redovna servisa i za koji mjesec ću uraditi i treči.
ja1977

#30 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by ja1977 »

gaius wrote:halo citroen.. ja poštujem da neko voli francuska auta.. ja poštujem da ti možda imaš i sjajna iskustva.. ja sam čovjeku samo prepričao moje.. hebiga zamisli tu pouzdanost kada mi usred pljuska otkažu brisači...

Mozda ti ovaj link pomogne:

http://www.adac.de/Auto_Motorrad/pannen ... efault.asp#

Laguna III u rangu s A4 i C klasom; Scenic prvi u klasi; Meggy 4. iza BMW 1, A3 i A klase, a ni Clio, Twingo i Modus ne stoje lose.

Ovo su podaci o broju kvarova za 2008. Prije stanje nije bilo tako dobro, ali ocigledno se popravlja
TarikSA

#31 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by TarikSA »

Imao sam jednu osobu koja je radila u rezervnim dijelovima za francuska vozila. Ta osoba me je osoba svojevremeno izvjestavala o stanju dijelova na lageru, tj onih kojih najvise imaju i za koje automobile...uglavnom dosta dijelova je bilo za Renault Megana i Clia, e sad kretali su se dijelovi od onih vitalnih do onih koji su potrosni materijal koji nikad nisam uzimao kao statistiku...stoga ne govori niko da su svi francuzi losi, daleko od toga, recimo da je Renault Laguna super auto, sa vrlo malo problema...jos nesto...isti taj "ovlasteni" servis zvani Bunjo je dolazio kod njih da kupuje dijelove za svoj servis i ljudima ih tusio pod originalne dijelove...jer cak i ti kineski alternativni dijelovi dodju u lijepim kutijama na kojima pise Renault i sve izgleda original...stoga ni Bunjo nije cvjecka i zasto mu se ljudi stalno vracaju u servis je zbog toga sto im tusi nekvalitetne dijelove koje ne nabavlja sam nego od svakojakih lopova koji dio uzmu za 1E a prodaje ga po 20E a Bunjo ga ugradi i proda za 100E stoga pazljivo s tim servisima...dobro pazite kome vozite svoje auto i probajte uvijek da budete blizu servisera po mogucnosti odmah tik do auta jer i to su vecinom dundjeri...hoce svasta uvaliti...ja kad sam svoju Fabiu vozio kod ovlastenog servisera, trazio sam da budem blizu auta, iako je to bilo protivno njihovim pravilima al ja sam insistirao...i plus sto kad sam uzimao autodijelove uvijek sam trazio da vidim porijeklo kupljene robe...znam da sam zahtjevan i nema svak vremena da se s njima pegla al ja sam sebi stvorio vrijeme jer ne zelim da me neko vuce za nos za mojh 20.000 koje nisam nasao na ulici i da me levati...

Odgovor na pitanje teme je Skoda Fabia...ima problema kao i svaki automobil...nista posebno...nista tragicno...al eto mozda sam ja naletio na neku super seriju...nisu tako skupi servisi posebno ako ides u AutoAgent koji je u prosjeku jeftiniji od ASA PSS-a za nekih 100njak maraka uvijek...i druga stvar sto su ljudi na servisu DIVNI, LJUBAZNI itd...
citroen

#32 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by citroen »

gaius nemoj da se raspravljamo vise o pouzdanosti i njemackih i francuskih vozilica.Ja hvala Bogu imam dobra iskustva sa francuskim auticima,ali i italijanskim sto se tice pouzdanosti.Pomozimo covjeku da se odluci koji auto kupiti,nemojmo se hvatati,meni brisač otkazao itd..to se može desiti svakom automobilu jer nijedan proizvođač nije imun na kvarove,ali je istina da danas svi znaju praviti dobre automobile a to sve zbog jake konkurencije.Oba automobila su tu negdje generalno gledajuci,skoda drzi bolju cijenu kao polovnjak,Dacia ne drzi ali se ne krade kao Škoda,ima vise prostora i servisi su jeftiniji od skode i zato preporucujem da covjek ode do salona i zakaze test voznju.Tu Skoda ima malu prednost sto se tice salona,ima ih vise i dosta su profesionalniji od Bunje koji je jedini zastupnik za Daciu u kantonu Sarajevo,pošto se nisu pokazali kad su trebali mom bratu isporuciti vozilo.A ovo glavno je stvar ukusa dali ce uzeti Daciu ili Fabiu,pošto mislim da dizajnom dacia sandero nista ne zaostaje za fabiom.Ja mu zelim sve najbolje,da nađe auto za sebe bilo koje marke( novo je novo )
chuchumbamayumbe

#33 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by chuchumbamayumbe »

Meni se čini da je Fabia2 mnogo ozbiljniji i konkretniji automobil od Sandera.
gaius

#34 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by gaius »

ja1977 wrote:

Mozda ti ovaj link pomogne:

http://www.adac.de/Auto_Motorrad/pannen ... efault.asp#

Laguna III u rangu s A4 i C klasom; Scenic prvi u klasi; Meggy 4. iza BMW 1, A3 i A klase, a ni Clio, Twingo i Modus ne stoje lose.

Ovo su podaci o broju kvarova za 2008. Prije stanje nije bilo tako dobro, ali ocigledno se popravlja
nije baš da mi je njemački jača strana ali logika svakako jeste.. kada kažeš da je laguna u rangu sa a4 - šta gledaš? poziciju na listi ili ocjenu za 2008?

pa naravno da će vozilo u 2008 biti najpouzdanije.. vozilo je praktično novo.. pouzdanost i kvalitet se pokazuje u kasnijim godinama eksploatacije pa ćeš onda vidjeti razliku između modela a4 2005 i lagune iz iste godine.. pa u prosjeku laguna ispade lošija od svih izuzev vektre i mondea.. čak je i škoda oktavija puno pouzdanija.. itd..

da ne govorimo o preskupom održavanju.. prema tome mani ti meni poređenja vozila starih godinu dana.. poredi nešto staro 3-5 i više godina.. tada nastaju prave muke..

i da neko reče brisači itd da se svakom može desiti.. pa naravno da se svakom može desiti.. mene nervira što se desilo meni i što me prilično koštalo i držim korisnim da podjelim iskustvo s čovjekom koji razmišlja da potroši značajnu cifru za auto od kojeg će ga možda boliti glava.. i nešto veoma bitno.. cijena automobila jeste refleksija platežne sposobnosti.. čovjek manje platežno sposoban daleko će više osjetiti bezazlene troškove tipa 120 KM metlice brisača ili 260 KM ručica svjetla u 3. godini vozila.. prema tome - pamet u glavu.. nekad je više manje i obratno.

i još jedna napomena.. nema ništa protiv ove ili one marke tek tako.. nego prenosim vlastito iskustvo.. nije da mi je nick "VW", "golf forever" ili "bmw rules" :)
Haris.ba

#35 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Haris.ba »

Hvala momci svakako. Nemojte da zbog mene zamjeri se neko nekome :-D . Ne zuri mi se nigdje. Odluka ce se prespavati nekoliko puta. Javnem vam sta je odluceno, i usput nadam se pomognem nekome u slicnoj situaciji.
Oticu pogledati i ford fiestu, iako je "akcija" vjerujem zbog skorog dolaska novog modela. Na ford.hr prodaju se novi modeli, a na ford.ba ni mukajet o novim modelima. Helem nejse, cijenom je to tu negdje, a novo auto iako stari model mi ne predstavlja problem.
Sto se tice koliko utice "drzanje cijene", uzimam auto da vozim dok se moze. Naravno nikada se ne zna, ali auto koje ce prelaziti oko 10 milja godisnje moze bez problema sto milja proci. A drzanje cijene poslije 10-15 godina mi ne igra nesta puno ulogu.

Sto se tice servisa, mijenjanje ulja, antifriza, krajnica, diskova, klinca palaca mogu i sam da radim. Sacekam naravno istek garancije. Prije sam znao nabavljati neke dijelove za skode (onaj brko iz autoagenta zaduzen za dijelove je prava legenda, a prodavnica skoda dijelova na grbavici ima skoro sve - a mislim da je najjeftinija). Malo me odbija sto je Bunjo u Sarajevu monopolist, ali vidim ima i u Visokom centar. A i je*o auto koje se ne kvari.

Ako ko ima jos kakvih saznanja i prijedloga, bujrum.

Hvala jos jednom.
ovajonaj

#36 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by ovajonaj »

ne znam hoce li ti ovo biti od pomoci ali smijesno je...

http://www.youtube.com/watch?v=uqwdFfC1GWc
hehe ako si ikada gledao britansku emisiju o automobilima u nekim epizodama posprdno spominju daciu sandero...
a skodu su uporedjivali sa minijem...legendarnim britanskim autom...
po meni jedina pozitivna stvar kod dacie je sto ti je niko nece ukrasti...
Haris.ba

#37 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Haris.ba »

Kad budem imao para ko Clarkson i ja cu se zafrkavati sa dacijom. :)

A to sto se dacije ne "kradu", nista ja ne vjerujem. Ova recesija mozda i promjeni "afinitete" lopova. A svakako nije mala stvar usteda da ne moram zeder ugraditi na daciju. :roll:
ado-šampion

#38 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by ado-šampion »

Haris.ba wrote:Kad budem imao para ko Clarkson i ja cu se zafrkavati sa dacijom. :)

A to sto se dacije ne "kradu", nista ja ne vjerujem. Ova recesija mozda i promjeni "afinitete" lopova. A svakako nije mala stvar usteda da ne moram zeder ugraditi na daciju. :roll:
Is it Dacia Sandero?! :D Čuvena rečenica.
vnm

#39 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by vnm »

nova fiesta je smijesno skupa kod nas. cuo sam da je osnovna verzija 22.000KM, a za te pare si mogao kupiti focusa do nedavno.
ako imaju jos koji stari model na lageru, isplati se vidjeti sta nude i koliko traze para.
ja1977

#40 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by ja1977 »

Haris.ba wrote: a novo auto iako stari model mi ne predstavlja problem.

Ako ko ima jos kakvih saznanja i prijedloga, bujrum.

Hvala jos jednom.
Moj izbor bi u ovom slucaju definitivno bio Astra Classic II, za nekih 17000.

MIlsim da je ovo trenutna najbolja ponuda ulozeno-dobijeno
drsrle

#41 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by drsrle »

Akcija u F-Autocentru i jeste na već sad prošli model Fieste - 17.700 km paket full fulova bolje ne može biti uz to se dobije gratis REGISTRACIJA i dobiješ 32'' LCD TV i portable DVD player u auto

kud ćeš bolje, 12 godina garancija na hrđu potpuno pocinčana karoserija, Fordov motor 1,25 16v kojeg je razvila yamaha - koji je praktično japanski motor, koji vole visoke obrtaje dereš ga na 5000 i ništa mu
samo sipaj i vozi

A nova Fiesta je isto ko i Golf 5, jako skupa zbog visokih troškova proizvodnje i miliona nekih sklopova koji se ugrađuju.
Lesli Eldridž

#42 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Lesli Eldridž »

Better Man wrote:

Vidi jedno, ne postoji savršeno auto i bilo koji automobil može imati neki feler. Misliš da su Njemci pouzdani, odnsosno Njemačka auta, ali nije to baš tako bajno. Vozio sam se prije mjesec i nešto sa taksistom koji vozi Citroen Xara Picasso star 2 godine i priča mi sljedeće. Imao je Golfa 4, motor je bio dizel (SDI) i automobil je kupljen glanc nov. Kaže mi da se para i para nadavao na servise. Dva puta je morao kompletan mjenjač brzina da mjenja, jer je bez ikakvog objašnjenja stradao i druge razne sitnice. Dalje mi kaže da se često znao buditi u znoju da li će mu ujutro automobil biti pred kućom, odnosno da ga neko nije ukrao (a imao je svu zaštitu protiv krađe). Nakon svih tih problema prodao je Golfa i Uzeo pomenutog Citroena i s njim nema problema. Bila je jedna tema na ovom Forumu vezano za novi Passat i vlasnici (riječ je o Passatima za USA i utiske su iznosili vlasnici koji žive u USA) su iznosili svoja iskustva o istom. Večina njih je imala isti problem, a to je loš kvalitet izrade unutrašnjosti i kao primjer su navodili guljenje plastike kokpita i sl. Takođe su navodili probleme sa nekim drugim djelovima. Kao što vidiš ima i Njemačkih automobila koja imaju grešku i nisu baš pouzdana, tako da ti nestoji tvrdnja da su baš Francuska auta najnepouzdanija. Dakle ne postoji marka automobila koja nikad nije imala auto sa greškom, tj. primjerak određenog modela koji je imao neki nedostatak. Vjerovatno si imao peh da te zadesi primjerak s greškom, kao što je Taksistu zadesio takav Golf ili vlasnike navedenih Passata. Sam vozim 2 godine novog Clia i nisam do sada na sreću imao nikakvih problema. Jedino što sam par puta mjenjao sijelice na prednjim farovima, ali to je ionako potrošna roba i obzirom da je garancija godinu dana na sijelicu ne plaćam novu ako pregorenoj sijelici nije istekao garantni rok. I dosad sam odradio 2 redovna servisa i za koji mjesec ću uraditi i treči.
Interesantno, ali meni je prije tačno dvije godine taj isti taxista (štand ne u ulici Koševo) rekao da je prodao izvrsno očuvanog golfa A-4 starog 8 godina. Nije imao nikakvih problema, ali ga je čuvao. Preko svih ispupčenja, šahtova i rupa, gotovo da stane i k'o baja preko (pretvrd mu je bio). Kaže da ga je tada dao kćerki i da je u odnosu Citroen udobniji 100 puta. (Jest vala udoban) Ne štima ti nešto u priči.
Better Man

#43 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Better Man »

Lesli Eldridž wrote:
Better Man wrote:

Interesantno, ali meni je prije tačno dvije godine taj isti taxista (štand ne u ulici Koševo) rekao da je prodao izvrsno očuvanog golfa A-4 starog 8 godina. Nije imao nikakvih problema, ali ga je čuvao. Preko svih ispupčenja, šahtova i rupa, gotovo da stane i k'o baja preko (pretvrd mu je bio). Kaže da ga je tada dao kćerki i da je u odnosu Citroen udobniji 100 puta. (Jest vala udoban) Ne štima ti nešto u priči.
Vidi, nema šta neštimati u mojoj priči, jer govorim ono što mi je sam on ispričao dok me je vozio na odredište. Ako je riječ o istom čovjeku, ne znam zašto je tebi pričao jednu priču, a meni drugu. Ko zna možda je lagao. E sad dali je lagao tebe ili mene to ne znam.
mayab

#44 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by mayab »

Iskreno, umjesto ovih supljih prepucavanja, volio bih kad bi povodom ove teme cuo sto vise iskustava vozaca Fabie sa jedne i Logana i Sandera sa druge stane!Ja sam svoje iskustvo iznio! :roll:
citroen

#45 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by citroen »

SUZUKI SWIFT 19OOOkM,fIAT GRANDE PUNTO 18 700KM,hYUNDAI i20 19 000KM,Hyundai accent 19600KM,VW polo 19 6ooKM,,KIA ceed 19 900KM,ford fiesta 17 700KM,Opel corsa 19 900KM,Renault clio 19 900KM,peugeot 206 + 19 800KM,seat ibiza new 18 900KM,toyota yaris 19 900KM,Citroen c3 19 300KM pa izaberi
Lesli Eldridž

#46 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Lesli Eldridž »

Ja bih Grande Punto, a ni Accent nije loš, veliki auto za relativno malo para...
frngla

#47 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by frngla »

vozim staru fabiu 1.2 htp 12V (trocilindras) koja je kupljena nova, sada je presla nekih 100000 i ne da sam zadovoljan(malo je reci) oprema je classic ali auto ima, abs, asr, klimu, board comp itd... ugl da skratim pricu dacia sandero - civare za staru fabiu, a ne za novu. plastika unutra ko u zastavi, brava na limu ono :S wtf, sharafi unutra ko da je za slijepce pravljeno auto... mislim svak ima ono svoje nesto al' jbg glas ide skodi...
L.e.g

#48 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by L.e.g »

Haris.ba wrote:http://www.skoda.ba/novosti/aktuelno/det39.html

ili

http://www.dacia.ba/ba/DaciaSITe/sander ... index.html

Znaci skoda fabia 16.450 do registracije, a dacia sandero 16.473 do registracije.

skoda: klima, zracni jastuci(vozac, suvozac), centralno manuelno zakljucavanje, motor 1.2 sa 70 k/s (pretpostavljam sa 3 cilindra)
dacia: klima, zracni jastuci(vozac,suvozac), maglenke, automatsko centralno zakljucavanje, el. podizaci prednjih prozora, motor 1.6 sa 90 k/s (4 cilindra)

Pretpostavljam da se radi o manuelnim klimama. Auto ce biti gradska voznja(70%, vani 30%). Auto ce sumnjam prelaziti puno vise od 10.000 godisnje. Skodin motor mi izgleda preslab, narocito ako se vozi vise od tri osobe sa upaljenom klimom po brdu - iako se ne vozi puno van grad, al kad zatreba smeta. Dacijin motor je stari renolov. Potrosnja im je tu negdje. Cak pretpostavljam da ce dacijin motor manje trositi. Oko servisiranja dacie ne znam nista. Oko skode bi se mogao snaci. Dacija mi itgleda prostranija od fabije. Dizajn mi ne igra puno ulogu. Ne znam imaju li auta abs.

Ko ima iskustva sa ovim autima bicu zahvalan na tim misljenjima. Ako postoji jos neko auto koje ide u cjenovni rang ovih pomenutih modela - bujrum. Ne zanimaju me modeli gdje moram dodati jos tri hiljade da bih uzeo "bolje auto". Necu polo da ne mogu da spavam.

Juce otvoren "Opel" u Sarajevu...na Alipašinom....imaju i Chevroleta i Suzukija....ne znam cijene, ali vrijedi pogledati jer daju i popuste
sodom

#49 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by sodom »

Better Man wrote:
Lesli Eldridž wrote:[uote="Better Man"]

Vidi, nema šta neštimati u mojoj priči, jer govorim ono što mi je sam on ispričao dok me je vozio na odredište. Ako je riječ o istom čovjeku, ne znam zašto je tebi pričao jednu priču, a meni drugu. Ko zna možda je lagao. E sad dali je lagao tebe ili mene to ne znam.[/quote]

taksista vam pricao :lol: , to i jeste problem ...
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#50 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Romeo 80 »

frngla wrote:vozim staru fabiu 1.2 htp 12V (trocilindras) koja je kupljena nova, sada je presla nekih 100000 i ne da sam zadovoljan(malo je reci) oprema je classic ali auto ima, abs, asr, klimu, board comp itd... ugl da skratim pricu dacia sandero - civare za staru fabiu, a ne za novu. plastika unutra ko u zastavi, brava na limu ono :S wtf, sharafi unutra ko da je za slijepce pravljeno auto... mislim svak ima ono svoje nesto al' jbg glas ide skodi...
Jesi li ti vozio Daciju Sandero ili samo lupaš napamet? Ako stara Fabia ima dobru plastiku unutra ja sam Nedžad Branković! :D
Post Reply