skoda fabia ili dacia sandero

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Haris.ba

#1 skoda fabia ili dacia sandero

Post by Haris.ba »

http://www.skoda.ba/novosti/aktuelno/det39.html

ili

http://www.dacia.ba/ba/DaciaSITe/sander ... index.html

Znaci skoda fabia 16.450 do registracije, a dacia sandero 16.473 do registracije.

skoda: klima, zracni jastuci(vozac, suvozac), centralno manuelno zakljucavanje, motor 1.2 sa 70 k/s (pretpostavljam sa 3 cilindra)
dacia: klima, zracni jastuci(vozac,suvozac), maglenke, automatsko centralno zakljucavanje, el. podizaci prednjih prozora, motor 1.6 sa 90 k/s (4 cilindra)

Pretpostavljam da se radi o manuelnim klimama. Auto ce biti gradska voznja(70%, vani 30%). Auto ce sumnjam prelaziti puno vise od 10.000 godisnje. Skodin motor mi izgleda preslab, narocito ako se vozi vise od tri osobe sa upaljenom klimom po brdu - iako se ne vozi puno van grad, al kad zatreba smeta. Dacijin motor je stari renolov. Potrosnja im je tu negdje. Cak pretpostavljam da ce dacijin motor manje trositi. Oko servisiranja dacie ne znam nista. Oko skode bi se mogao snaci. Dacija mi itgleda prostranija od fabije. Dizajn mi ne igra puno ulogu. Ne znam imaju li auta abs.

Ko ima iskustva sa ovim autima bicu zahvalan na tim misljenjima. Ako postoji jos neko auto koje ide u cjenovni rang ovih pomenutih modela - bujrum. Ne zanimaju me modeli gdje moram dodati jos tri hiljade da bih uzeo "bolje auto". Necu polo da ne mogu da spavam.
zgembo_sa

#2 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by zgembo_sa »

Mislim da ovdje nema neke dileme. Kod Dacie dobijes vise za iste pare. Servisi za Skodu vise nisu jeftini tako da to vise ne igra neku bitnu ulogu.
Licno mislim da je Sandero sasvim solidna vozilica za tu cijenu.
vnm

#3 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by vnm »

klima jeste manualna kod oba vozila.
ako je ovo stari renault 1.6 motor, uvijek ce trositi vise od skode, cak i ako je skoda pretrpana do te mjere da je ne mozes potjerati uzbrdo. meni bi skoda preslaba bila.
servis za daciu ce ti biti jeftiniji. oprema je svakako mnogo bolja kod dacie, a i cijenu su korigovali tako da je sad realna cijena (kad im je tek dosla, ova verzija je kostala oko 20.000KM).
ABS je serijski kod ove dacie, a za skodu nisam siguran ali mislim da nije.
dacia izgleda dosta prostrana, ali vecina prostora ode na gepek. ne ocekuj cuda na zadnjim sjedistima.

mozda da pogledas cijene kia rio i hyundai accent, mada bas ne vjerujem da su u ovom cjenovnom rangu.
rio u osnovnoj opremi ima 97KS, digitalnu klimu, zracne jastuke, el. podizace naprijed i nazad, sjediste podesivo po visini. ja sam samo za maglenke doplatio.
accent bi trebao da je na ponudi, jer su predstavili i20 koji ce ga zamijeniti, a ima skoro identicnu opremu kao rio.

ako ti ne smeta da sa daciom imas osjecaj da sjedas u clio iz 2000. godine, onda mislim da je odnos ulozeno/dobiveno mnogo bolji nego kod skode.
dottore

#4 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by dottore »

pa skoda zasigurno :thumbup:
Altsa

#5 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Altsa »

zgembo_sa wrote:Mislim da ovdje nema neke dileme. Kod Dacie dobijes vise za iste pare. Servisi za Skodu vise nisu jeftini tako da to vise ne igra neku bitnu ulogu.
Licno mislim da je Sandero sasvim solidna vozilica za tu cijenu.
nikad nisu ni bili jeftini. medutim sto se tice unutrasnjosti skoda je za 5 klasa bolja.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#6 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Romeo 80 »

Ja sam od skoro postao vlasnik Dacie Sandero 1.6 benzin. Zadovoljan sam sa autom, čak i prezadovoljan mada sam prešao do sada samo oko 2800 km. Po odnosu uloženo/dobiveno Dacia je pobjednik bez daljnjeg.
Ono što je sigurno bolje kod Škode je unutrašnjost (kvalitet plastike i rafinisanost). Tu je Sandero onako dosta grub, ali ništa pretjerano.
Po prostranosti su ta dva auta tu negdje, s tim da Sandero ima veći gepek. Više je prilagođena našim lošim cestama zbog za obična putnička auta jako velikog klirensa!
Potrošnja ta dva auta je isto mislim dosta slična. Možda će Fabia biti nešto štedljivija na otvorenom i laganom vožnjom, ali Dacijin 1.6 motor će se sigurno bolje nositi sa težinom auta uzbrdo tako da ga ne moraš često šaltati u nižu, što će pretpostavljam biti kod Škode čest slučaj.
Oprema opet ide na stranu Sandera i da, imaju oba auta ABS!

Da rezimiram! Kod Škode je bolja unutrašnjost i postprodajna vrijednost. Maltene sve ostalo ide na stranu Dacije Sandero. Počev od performansi, robusnosti, opreme i jako male mogućnosti krađe. No šta god da odlučiš mislim da se nećeš pokajati! I jedan i drugi su fini mali auti s korektnom cijenom.
Sretno! :)
davidigolijat

#7 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by davidigolijat »

I Skode se kradu kao i VW, mojoj koleginici klepili Fabiju...
Mislim da ce ovaj 1,6 benzinac od 90 KS trositi i do dva litra vise od ove Fabije, zato moj glas za Fabiju. 2 litra na 100 KM je 20 litara na 1000 ili 200 litara na tvoju godisnju kilometrazu pa puta 1,5 KM, znaci jedno 300-350 KM manje godisnje, tako da ce ti Skoda ustediti svoje troskove servisa na potrosnji...

Motor od 70 KS ne smatram slabim i nije sa tri cilindra, samo mali dieseli iz vw grupe 1,4 tdi dolaze sa tri cilindra...bar ja mislim :roll: .To nije malo kad su onolike jette i kadeti karavani, mogli biti pokretani masinama od 55 KS 1,3...valjda ce na onoliku Fabijinu sasiju 70 KS biti sasvim dovoljno....

Glas za SKodu, sretno!
Tahta

#8 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Tahta »

malo se raspitaj za taj motor 1.2 ja sam čuo da ima strašnu potrošnju nije baš najbolje urađen slab za težinu auta pa zbog toga više guta i da pod klimom voziš ko skuter nema snage ni za po ravnici kako treba
NEOPLAN

#9 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by NEOPLAN »

Izmedju ova dva auta ja biram Sandera, jer jednostavno dobijas vise auta za manje para, plus jeftiniji servis, plus pet godina garancije naspram skodine dvije.

Medjutim, moj prijedlog je da navratis u Opelov salon i pogledas novu akciju koja je danas pocela, a izmedju ostalog ima i ova ponuda:

Opel Astra Classic
17.999 KM

Za tu cijenu dobijete:

1.4 benzin (90KS), klima uređaj, 5 vrata, daljinsko zaključavanje, 2 zračna jastuka, ABS, el. podizači prednjih stakala, el. podesiva vanjska ogledala, vozačevo sjedalo podesivo po visini i dubini, poklopci ogledala u boji vozila, kromirane unutrašnje ručice vrata........

Mislim da je ova Astra bolja i od Dacie i od Skode, jest da nije najnoviji model, ali je klasa vise i jednostavno, proizvodi se preko 8 godina i sve moguce greske su ispravljene, tako da onih sitnih problema nece biti, dok su Fabia i Sandero ipak vozila koja su nedavno krenula u proizvodnju i moze biti tzv "djecijih bolesti"...
dottore

#10 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by dottore »

trazi neki jaci motor za astru
1.4 je premalo, to more u korsu
mayab

#11 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by mayab »

Fabia 1.2 je sa 3 cilindra, kod Fabije 1 je imao 64 ks, a sada kod Fabie 2 70ks .Po gradu trosi 8-10 l.Inace je vrlo tih i miran motor u leru ne skontas radi li ili ne!Naravno , ne bih ga poredio sa 1.6 90ks motorom, to je nebo i zemlja, kad sjednu 4 odrasle osobe i upalis klimu, kao da vučes sidro za sobom.
Skoda sigurno ima ljepsu unutrasnjost, mislim na izgled plastike.Sto se tiče kvaliteta Skode, auspuh mi je izgorio vec na nesto preko 40000km, rasklimao se prednji ovjes, neki stabilizatori i tako to, 400 KM popravak!Mislim da zbog tih stvari moj sljedeci auto nece biti Skoda!
Moj ti je prijedlog da se bez probne voznje ne odlucujes, probaj i Skodu i Daciju
LeKo

#12 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by LeKo »

Imao sam Fabiu I 1.4 - 16v auto nije loš. Relativno je udoban i ima sasvim dovoljno prostora za 4 odrasle osobe, održavanje je u rangu konkurencije. Za 60.000 koliko sam je vozio pored redovnih servisa zamjenio sam disk pločice (80 KM), ležaj prednjeg točka (120 KM), elemente prednjeg ovjesa (stabilizatori, balans štanga, selen blokovi - sve 600 KM), zadnje odbojne gume na amortizerima (50 KM) - sve rađeno u ovlaštenom servisu. Pokoji cvrčak zna iritirati. Što se tiče Sanadera njega sam samo pogledao kod Bunje i auto stvarno OK izgleda ali mi pozicija vozača nimalo ne odgovara (visoko sjedište - nije bilo namjestivo po visini, a krov naglo pada prema prednjoj šajbi) imaš osjećaj da ćeš uvijek viriti ispod krova dok voziš. Unjutašnost je puna tvrde plastike i šarafi se vide na mnogim mjestima gdje se nebi trebali vidjeti.

Kada bih ja birao između ova dva auta odabrao bih Škodu, mada i kupovina Sanadera nije za.eb.

Sretno šta god da kupiš.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#13 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Romeo 80 »

LeKo wrote:Imao sam Fabiu I 1.4 - 16v auto nije loš. Relativno je udoban i ima sasvim dovoljno prostora za 4 odrasle osobe, održavanje je u rangu konkurencije. Za 60.000 koliko sam je vozio pored redovnih servisa zamjenio sam disk pločice (80 KM), ležaj prednjeg točka (120 KM), elemente prednjeg ovjesa (stabilizatori, balans štanga, selen blokovi - sve 600 KM), zadnje odbojne gume na amortizerima (50 KM) - sve rađeno u ovlaštenom servisu. Pokoji cvrčak zna iritirati. Što se tiče Sanadera njega sam samo pogledao kod Bunje i auto stvarno OK izgleda ali mi pozicija vozača nimalo ne odgovara (visoko sjedište - nije bilo namjestivo po visini, a krov naglo pada prema prednjoj šajbi) imaš osjećaj da ćeš uvijek viriti ispod krova dok voziš. Unjutašnost je puna tvrde plastike i šarafi se vide na mnogim mjestima gdje se nebi trebali vidjeti.

Kada bih ja birao između ova dva auta odabrao bih Škodu, mada i kupovina Sanadera nije za.eb.

Sretno šta god da kupiš.
Hiljadu ljudi, hiljadu ćudi. Ukusi su različiti, ali mene Sanader ne privlači nimalo! Valjda nije moj tip! :D :D :lol:
U pravu si za visoko sjedenje, ali navikneš se na to brzo. I meni je bilo malo čudno u početku.
Oba auta su ok, na kraju su ukusi ti koji odlučuju... :)
LeKo

#14 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by LeKo »

Romeo 80 wrote:
LeKo wrote:Imao sam Fabiu I 1.4 - 16v auto nije loš. Relativno je udoban i ima sasvim dovoljno prostora za 4 odrasle osobe, održavanje je u rangu konkurencije. Za 60.000 koliko sam je vozio pored redovnih servisa zamjenio sam disk pločice (80 KM), ležaj prednjeg točka (120 KM), elemente prednjeg ovjesa (stabilizatori, balans štanga, selen blokovi - sve 600 KM), zadnje odbojne gume na amortizerima (50 KM) - sve rađeno u ovlaštenom servisu. Pokoji cvrčak zna iritirati. Što se tiče Sanadera njega sam samo pogledao kod Bunje i auto stvarno OK izgleda ali mi pozicija vozača nimalo ne odgovara (visoko sjedište - nije bilo namjestivo po visini, a krov naglo pada prema prednjoj šajbi) imaš osjećaj da ćeš uvijek viriti ispod krova dok voziš. Unjutašnost je puna tvrde plastike i šarafi se vide na mnogim mjestima gdje se nebi trebali vidjeti.

Sretno šta god da kupiš.
Hiljadu ljudi, hiljadu ćudi. Ukusi su različiti, ali mene Sanader ne privlači nimalo! Valjda nije moj tip! :D :D :lol:
U pravu si za visoko sjedenje, ali navikneš se na to brzo. I meni je bilo malo čudno u početku.
Oba auta su ok, na kraju su ukusi ti koji odlučuju... :)
:D :thumbup:
ludilo konstantno

#15 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by ludilo konstantno »

Toyota Yaris :-D
kEN0

#16 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by kEN0 »

ma oba auta su ok za cijenu, ono neces se zeznut sigurno sta god da kupis...

moj glas ide za ovu daciu :]

offtopic

Image
maxell_sarajevo

#17 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by maxell_sarajevo »

uzmes Fabiju, al sa drugim paketom opreme Elegance.ABS je u serijskoj opremi Fabije!

elegance paket opreme ima:
Climatronic
El.podesivi grijani retrovizori
el.podizaci stakala
centralno daljinsko zakljucavanje
Maglenke
Grijanje prednjih sjedista i jos toga...
corsa

#18 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by corsa »

maxell_sarajevo wrote:uzmes Fabiju, al sa drugim paketom opreme Elegance.ABS je u serijskoj opremi Fabije!

Climatronic
el.podizaci stakala
Maglenke
Ovo je elegance nekad imao, u prvoj Fabiji, a sad sam se razocarao kod ovog novog modela. U elegance-u vise nisu sva cetiri el. podizaca, nego samo prednja dva, i jeste, sada ima climtronic, ali vise nema grijanje u sjedistima i nema ASR. Znaci govorim o serijskom elegance-u, te neke stvari su u prvoj Fabiji u elegance opremi dolazile serojski. a sada ih moras doplatiti. Katastrofa!
maxell_sarajevo

#19 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by maxell_sarajevo »

corsa wrote:
maxell_sarajevo wrote:uzmes Fabiju, al sa drugim paketom opreme Elegance.ABS je u serijskoj opremi Fabije!

Climatronic
el.podizaci stakala
Maglenke
Ovo je elegance nekad imao, u prvoj Fabiji, a sad sam se razocarao kod ovog novog modela. U elegance-u vise nisu sva cetiri el. podizaca, nego samo prednja dva, i jeste, sada ima climtronic, ali vise nema grijanje u sjedistima i nema ASR. Znaci govorim o serijskom elegance-u, te neke stvari su u prvoj Fabiji u elegance opremi dolazile serojski. a sada ih moras doplatiti. Katastrofa!

Dosta toga ima i do autosalona jer u ASA-i u prvoj fabiji nisu davali el.podizace stakala u classic opremi, a u Autoagentu je to islo pod serijsku opremu.Mozda je najbolje otici u Hrvatsku i tamo kupiti novo auto jer kod njih uvijek imaju neke akcije i daju vise opreme za istu cijenu u odnosu na BIH.
Jimmy_The_Saint

#20 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Jimmy_The_Saint »

Probna vožnja, pa sam sebi reci. A ako ti ne smeta ružno auto, Logan je cijena kao Sandero, a ima bolji gepek... :D

Da sam u takvoj dilemi, uzeo bih vjerovatno Škodu jer više vjerujem i švapskoj i češkoj pameti nego ovim ovamo cigojnerima, ali motor 1,4 je na autićima sličnih gabarita realno superiorna opcija.

Kako god, sretno ti bilo.
sandero

#21 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by sandero »

vlasnik sam sandera 1.4 mpi oprema laureate klima,abs,airbag vozač suvozač,daljinsko zaključavanje,el podizači stakala prednji i zadnji,el retrovizori sa grijačima muzika,djeljiva klupa, vozačevo sjedište podesivo po visini ,maglenke ,bord kompjuter šest funkcija. cijena ovog modela sa metalik bojom iznosi 17200 km do registracije vozim ga mjesec dana i nemam nekih večih zamjerki na auto nije baš za potjerati mašina ali za gradske uslove mjera.vozio sam ga i na otvorenom auto solidno leži u krivinama potrošnja u gradu kod mene je od 8,5 do 9,5 a mislim da škoda hoće više . motor je provjeren pouzdan završna obrada extra mada su trebali povesti računa o unutarnjem izgledu središnje konzole za ovu cijenu kada sam ja kupovao auto nije bilo ništa povoljnije sretno.
gaius

#22 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by gaius »

ne znam kakva je škoda ali evo ti primjer dva auta:
1. renault - mikroremen otišao nakon godinu dana (na 20.000 km) u garanciji.. metlice brisača su 120 KM (prve koje sam mijenjao sam platio 120 KM) - nigdje ih ne možeš naći po prodavnicama autodijelova.. gume su imale neku ludu dimenziju - nigdje nisam mogao naći zimske nego u ovlaštenog trgovca.. rikne ručica svjetla (dugog) i gotovo istovremeno podivljaju brisači.. to se desi nakon 2,5 godine i 45000 km... popravak 260 KM.. servis na 15 000 je oko 120 na 30 000 je oko 250 KM... zamjenjen retrovizor (nije u boji auta - farbanje naknadno) oko 200 KM.. škripi.. trza.. stalno neki klinac.. s merakom ću ga zamjeniti za švabu...i da.. svjetlo traje plafon godinu.. gotovo japanski precizno im riknu sijalice.. nakon što mi ode desna.. za mjesec ode lijeva.. cijena 20 KM..

2. vw - 5 godina star.. 100 000 km.. jednom otišlo zadnje stop svjetlo (10 km) i negdje prije 90.000 remen nečega (180 KM)... metlice brisala original 60 KM.. servis na 7500 = 130 KM.. sve bombona.. nikad ništa... ah da.. upalila se par puta lampica rezerve.. ali bez brige to je zato što je gorivo palo na 5 l.. :) dakle sipaj i vozi..

eh sad kad razmisliš da je dacia rumun.. a da su i francuzi zadnji na list pouzdanosti.. brate gledaj da te ne dođe skuplja pita nego tepsija..

ja ti kažem.. uzeo sam jednom francuza - i nikad više... intenzivno razmišljam o nekom njemačkom autu.. još bolje japanskom.. evo kažu brzo će i leksus biti prisutan u bih pa ćeš moći kupiti japanski kvalitet i luksuz u jednom..
citroen

#23 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by citroen »

:bih: oba automobila su solidna.Dacia ima bolji motor,Fabia bolju unutrasnjost,oprema gotovo ista,garancija na daciu 3 godine a na fabiu 2 godine.Fabijin motor je vise za gradsku vožnju,kada se doda malo tereta u nju imace problema.Radi se o motoru sa tri cilindra koji je malo ekonomicniji od dacijinog.Moj brat je prije dva mjeseca uzeo Daciju Sandero 1.4 i taj motor sasvim solidno vuce a potrošnja se prema board computeru krece oko 7.5 l u gradu.Ovjes kod dacie je bolje podesen za ove nase puteve,udobnija je od fabie,to znam zato sto sam vozio i jedno i drugo a alternativa ovim automobilima ti je po meni Kia ceed koju sad na akciji možeš kupiti za 19900KM,7 godina garancije,motor 1.4 109 KS,6 zracnih jastuka,abs,ebd,daljinsko zakljucavanje,klima.znam da je ovo skuplje od fabie i Dacie ali za ove pare dobijes veci automobil i ljepsi,a jos ako ne prelaziš vise od 10 000 km godisnje ona ti možda i najbolji izbor.
Haris.ba

#24 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by Haris.ba »

sandero wrote:vlasnik sam sandera 1.4 mpi
A prodaju taj motor sa klimom? Ja mislio samo 1.6. Kakva je razlika u ta dva motora? Oba su cetiri cilindra, samo je razlika u konjiskim snagama? Neke znacajne razlike u potrosnji i odrzavanju izmedju tih motora nema?
citroen wrote:Radi se o motoru sa tri cilindra koji je malo ekonomicniji od dacijinog.
Ma dobijes na cupriji, izgubis na mostu. Mislim da je taj motor sa tri cilindra pri vecim opterecenjima trosi vise od dacijinog.
citroen wrote:i drugo a alternativa ovim automobilima ti je po meni Kia ceed koju sad na akciji možeš kupiti za 19900KM
Znam. Slatke muke. :mrgreen:
Al onda ne znam kako da se oslobodim razmisljanja o dizelskom motoru u daciji za te pare. A taj motor je kako sam cuo vise nego odlican, a i potrosnja mu je do 5-6 litara max.
Jimmy_The_Saint wrote:Probna vožnja, pa sam sebi reci.
Naravno. Slazem se.
gaius wrote:ja ti kažem.. uzeo sam jednom francuza - i nikad više... intenzivno razmišljam o nekom njemačkom autu..
Motor u dacije je mislim relativno jednostavan. I nema su tu bas mnogo cega pokvariti. Retrovizori u drugoj boji mi ne smetaju. Gume i velicinu felgi cu svakako provjeriti. A sve ti je to relativno. Renault jeste pravljen za malo kvalitetnije ceste nego nase (blago receno) tako da me ne cudi sto podvozje mnogo ranije nego treba pocne lupkati. A dacija je svakako pripremljena za nase ceste.
citroen

#25 Re: skoda fabia ili dacia sandero

Post by citroen »

dacijin motor je veoma jednostavan,a pouzdan.To možeš provjeriti u raznim revijama i testovima koji su do sada obavljeni.Radi se o motorima sa osam ventila,elektronskom ubrizgavanju goriva u više tački.Taj motor se u renaultu proizvodi preko 20 godina samo sto je prije nekoliko godina ubaceno elektronsko ubrizgavanje,i to je jedina novotarija druze na tom motoru,a ovi sto ti govore da francuska auta nisu pouzdana nek se malo prihvate revija,testova pa nek vide pravu istinu.Evo prije neki dan u Njemackoj Renault clio dobio nagradu od ADACA za najpouzdaniji auto u svojoj klasi,pa kad njemci tako kazu onda im treba vjerovati.
Post Reply