Kako bi vi reagovali?
- Fair Life
#28 Re: KAKO BI VI REAGOVALI?
Konkretno kojem knjizevniku (izdavacu) ? I, koja vrsta knjizevnog djela (zbirka poezije, zbirka pripovjedaka,... novela, roman...)missA wrote:...ponudite izdavacu, koji vam govori, da bi bilo dobro poslati djelo u cjelosti, njemu - poznatom knjizevniku i izdavacu (bez bilo kakve pogodbe).
Vi mu odgovarate da se bojite plagiranja, on odgovara vama, da je vas strah bezrazložan...
-
zili
COPYRIGHT
čak se i kod nas to može. Prvo zaštiti svoje AUTORSKO djelo. Najbolje ti je da se obratiš agenciji Sine Qua Non ako si u Sarajevu.
TO je agencija za zaštitu autorskih prava i intelektualnog vlasništva. Možeš se obratiti i institutu za intelektualno vlasništvo, a također i PEN centru u Sarajevu koji su dosta dobro potkovani po pitanju informacija o autorskim pravima.
U svakom slučaju, bitno je da znaš da djelo možeš zaštititi kao autorsko i prije nego ga izdaš.
evo upravo nađoh web za sine qua non - još je "under construction" ali ima njihova adresa, brojevi telefona i sl.
http://www.sqn.ba/
čak se i kod nas to može. Prvo zaštiti svoje AUTORSKO djelo. Najbolje ti je da se obratiš agenciji Sine Qua Non ako si u Sarajevu.
TO je agencija za zaštitu autorskih prava i intelektualnog vlasništva. Možeš se obratiti i institutu za intelektualno vlasništvo, a također i PEN centru u Sarajevu koji su dosta dobro potkovani po pitanju informacija o autorskim pravima.
U svakom slučaju, bitno je da znaš da djelo možeš zaštititi kao autorsko i prije nego ga izdaš.
evo upravo nađoh web za sine qua non - još je "under construction" ali ima njihova adresa, brojevi telefona i sl.
http://www.sqn.ba/
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Najbolje je angazovati advokata, njemu dostaviti ovjerenu kopiju spisa sa datumom predaje i tek onda dati nekom izdavacu.....svi sm ose nagledali sefova koji vase ideje uzmu, kazu "Nije lose" i sutra na sastancima prodaju ko svoje a vama ni hvala ne kazu....

-
missA
#32 Re: KAKO BI VI REAGOVALI?
Roman. A konkretno kojem, bolje da ne govorim, ime i prezime ti ne bi reklo nista.Fair Life wrote:Konkretno kojem knjizevniku (izdavacu) ? I, koja vrsta knjizevnog djela (zbirka poezije, zbirka pripovjedaka,... novela, roman...)missA wrote:...ponudite izdavacu, koji vam govori, da bi bilo dobro poslati djelo u cjelosti, njemu - poznatom knjizevniku i izdavacu (bez bilo kakve pogodbe).
Vi mu odgovarate da se bojite plagiranja, on odgovara vama, da je vas strah bezrazložan...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#33 Re: Kako bi vi reagovali?
Ni slucajno. Meni to zvuci kao da bi dali svoje dijete na usvajanje pored nas zivihmissA wrote:Pozdrav! Kakva bi bila vaša reakcija na sljedeću situaciju:
Pisete nesto, napisali ste nesto (recimo kapitalno djelo), ponudite izdavacu, koji vam govori, da bi bilo dobro poslati djelo u cjelosti, njemu - poznatom knjizevniku i izdavacu (bez bilo kakve pogodbe).
Vi mu odgovarate da se bojite plagiranja, on odgovara vama, da je vas strah bezrazložan. Bi li mu vjerovali, imate li slicnih iskustava,
Ja stvarno neznam sta da radim, dali da mu posaljem i rizikujem, ili da mu ne posaljem i ne rizikujem nista.
-
alek
missA, najjeftiniji (i apsolutno validan) nacin zastite autorskih prava je postanska posiljka. spakuj rukopis i posalji ga na svoje ime i adresu, sacekaj da ti stigne, ne otvaraj kovertu (spremi je negdje i zaboravi dok ti ne zatreba) i tek onda daj kopiju rukopisa piscu-izdavacu. u tom slucaju imas datum posiljke na koverti i time mozes dokazati autorstvo.
-
missA
plitkoumna, vidim da se ovdje plazis vise od godinu dana, broj postova nizak, pa se pitam kako nisi uspjela sutiti i na ove moje GRESKE, ali ocito su katastrofalna, pa si i ti progovorila.Begovica wrote:Bolje ti je ispravi gramatičke greške. Čuj podpiše, reci joj Pool "Ja stvarno neznam sta da radim,"... mogu misliti kakav je to kapitalac.
Ne zivim u BiH, svakodnevni jezik nija bosanski, nego jedan srodan (slovanski), i zato ja pravim te greske!
Nemoj ni brinuti dali je kapitalno ili bezvezno djelo. Po tvojim postovima sudeci literarni talenat ti manjka, ti nikada, nikada neces biti u slicnoj situaciji ili imati dileme i probleme oko plasiranja svoje pisane rijeci.
I da malo pazi na jezičinu, ne vrijedjaj, jer ako te scepam
-
missA
Razumijem, samo dali je to prihvatljivo (kao dokaz), mislim da se osporavati kao dokaz.alek wrote:missA, najjeftiniji (i apsolutno validan) nacin zastite autorskih prava je postanska posiljka. spakuj rukopis i posalji ga na svoje ime i adresu, sacekaj da ti stigne, ne otvaraj kovertu (spremi je negdje i zaboravi dok ti ne zatreba) i tek onda daj kopiju rukopisa piscu-izdavacu. u tom slucaju imas datum posiljke na koverti i time mozes dokazati autorstvo.
I ne znam da li je najjeftiniji, radi se o 500 i nesto strana (a5 format), a to ima kilazu, a ekvivalentno tome i postarinu.
- horns&drums
Jok alek, to ti je nekada pilo vode. Do pojave odn. pocetka upotrebe laserskih stampaca. Tako da ni to nije sto% sigurno. Posto kod nas nema nekog specijalnog zakona o autorskim pravima, Bosnu zaboravi.alek wrote:missA, najjeftiniji (i apsolutno validan) nacin zastite autorskih prava je postanska posiljka. spakuj rukopis i posalji ga na svoje ime i adresu, sacekaj da ti stigne, ne otvaraj kovertu (spremi je negdje i zaboravi dok ti ne zatreba) i tek onda daj kopiju rukopisa piscu-izdavacu. u tom slucaju imas datum posiljke na koverti i time mozes dokazati autorstvo.
Ako si negdje vani, lako ti je otici do javnog biljeznika i autorizirati djelo. Onda odes kod jednog advokata pa se dodatno raspitas o svemu, onda kod drugog i treceg. E zajedno s cetvrtim uputis se izdavacu
- horns&drums
Yes baby, poslusaj ti i alek i mene. Dakle napravi sve.
Alek, koliko sam do sada cuo (a i vidio) ovdje ne postoji zastita autorskih prava
Alek, koliko sam do sada cuo (a i vidio) ovdje ne postoji zastita autorskih prava
-
alek
ok horns, moguce. ne znam gdje si missA (slovenija ili slovacka???), ali je 'tamo negdje' mozda jednostavnije zastititi autorska prava (mozda je administracija manje spora i mucna..). ipak je moj prijedlog alternativno rjesenje. i u svakom slucaju najjeftinije (saljes obicnom postom).
-
alek
mojih zadnjih postova uopste nema! horns i zoom su uletili 'preko reda'. kakva nepravda. missA, sve zavisi gdje zivis. mozda je tamo stvarno prejednostavno zastiti autorska prava (nesto sumnjam, al nikad se ne zna), ali mislim da je kao dokaz sasvim prihvatljiva i postanska posiljka. ili odustani. ili objavi sama.
-
missA
Alek, objaviti u autoediciji i nije neki problem. Problem se pojavi tek onda kada treba distribuirati i trziti knjigu. Poznajem nekoliko ljudi koji su se odlucili za takav korak, i onda si samo dijelili a ne prodavali vlastite knjige.
Drugi problem je sto se (kod samoedicije) ne afirmiras kao autor. Ispadas jedno obisno piskaralo koje je imalo kesha da objavi svrljotine, niko te ne dozivljava ozbiljno.
Ovo s postanskom posiljkom nije losa ideja, samo neznam dali je prihvatljiva u pravnom sistemu. Moguce je falsificirati pstanski zig.
Danas sam poslala mail na agenciju za autorska prava, pa cu vidjeti sta mi oni savjetuju.
I na forumu sam dobila dovoljno dobrih smjernica, i naravno ono sto sam uistinu i zeljela, dobila sam misljenje naroda, vox populi. I to je to!
Drugi problem je sto se (kod samoedicije) ne afirmiras kao autor. Ispadas jedno obisno piskaralo koje je imalo kesha da objavi svrljotine, niko te ne dozivljava ozbiljno.
Ovo s postanskom posiljkom nije losa ideja, samo neznam dali je prihvatljiva u pravnom sistemu. Moguce je falsificirati pstanski zig.
Danas sam poslala mail na agenciju za autorska prava, pa cu vidjeti sta mi oni savjetuju.
I na forumu sam dobila dovoljno dobrih smjernica, i naravno ono sto sam uistinu i zeljela, dobila sam misljenje naroda, vox populi. I to je to!
-
dinash
Miss ... ako se ne varam ti zivis u Ljubljani?
onda ti je prije patentiranja (uvijek dobar potez) sasvim dovoljan dokument koji se zove "PISMO RAZUMEVANJA" ...
prilikom prvog sastanka obije strane potpisu taj dokument (PRIJE potpisivanja eventualnog ugovora). ono sto sam ti govorio o birokratskom stisku ruke ...
evo ti primjer (jedan vlastiti ... ne obaziri se na tehnikalije) ... popravi, zamijeni i ako imas kakvog prijatelja advokata posavjetuj se jos malo ... nikad nije na odmet ...
Ljubljana,
DD.MM.YY
Naročnik dela _______________, Naslov, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju _____) in izvršitelj dela ____________, Naslov, 1000 Ljubljana
sta se sporazumela o ________________________________.
Avtor predlaga, da izdela predlogo strukture vsebine, oblikovno predlogo naslovne in vstopne strani, ene tipske strani, vzpostavi notranje razvojno okolje, ki se bo bla bla bla v predloženem času 2 mesecev.
Fotografije in teksti bodo uporabljeni samo kot primer.
Originalna besedila in fotografije niso stvar tega dogovora.
Naročnik se zaveže, da bo spoštoval avtorske pravice avtorja.
Stroški izdelave bodo vključeni v končno ceno in bodo avtorju poravnani po podpisu pogodbe.
Investitor in avtor se s podpisom te predpogodbe sporazumeta o predloženih pogojih, navedenih v predpogodbi in se zavežeta v podpis pogodbe za realizacijo ________________________________.
Ob ugodnem izidu in zadovoljstvu obeh, avtorja in naročnika, je možno nadaljno sodelovanje.
Podpis investitorja Podpis izvršitelja dela
aj' sasrecom.
onda ti je prije patentiranja (uvijek dobar potez) sasvim dovoljan dokument koji se zove "PISMO RAZUMEVANJA" ...
prilikom prvog sastanka obije strane potpisu taj dokument (PRIJE potpisivanja eventualnog ugovora). ono sto sam ti govorio o birokratskom stisku ruke ...
evo ti primjer (jedan vlastiti ... ne obaziri se na tehnikalije) ... popravi, zamijeni i ako imas kakvog prijatelja advokata posavjetuj se jos malo ... nikad nije na odmet ...
Ljubljana,
DD.MM.YY
Naročnik dela _______________, Naslov, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju _____) in izvršitelj dela ____________, Naslov, 1000 Ljubljana
sta se sporazumela o ________________________________.
Avtor predlaga, da izdela predlogo strukture vsebine, oblikovno predlogo naslovne in vstopne strani, ene tipske strani, vzpostavi notranje razvojno okolje, ki se bo bla bla bla v predloženem času 2 mesecev.
Fotografije in teksti bodo uporabljeni samo kot primer.
Originalna besedila in fotografije niso stvar tega dogovora.
Naročnik se zaveže, da bo spoštoval avtorske pravice avtorja.
Stroški izdelave bodo vključeni v končno ceno in bodo avtorju poravnani po podpisu pogodbe.
Investitor in avtor se s podpisom te predpogodbe sporazumeta o predloženih pogojih, navedenih v predpogodbi in se zavežeta v podpis pogodbe za realizacijo ________________________________.
Ob ugodnem izidu in zadovoljstvu obeh, avtorja in naročnika, je možno nadaljno sodelovanje.
Podpis investitorja Podpis izvršitelja dela
aj' sasrecom.
-
missA
dinash, ne varas se, zivim u Ljubljani.
Gdje ti zivis?
Imam prijatelja advokata.
Nije problem u izjavi, nego je problem u tome sto izdavaci nisu za kooperaciji i sto ne vole potpisivati izjave takve vrste. Vole ljudi slobodu, i ja tu ne mogu nista promjeniti. A ova izjava govori o suradnji, ja nisam na toj tacki. Ja im moram poslati teks U CJELOSTI na ocjenjivanja. I tu je moj problem. Zahtjevaju tekst, U CJELOSTI, a saradnje nigdje na vidiku.
Gdje ti zivis?
Nije problem u izjavi, nego je problem u tome sto izdavaci nisu za kooperaciji i sto ne vole potpisivati izjave takve vrste. Vole ljudi slobodu, i ja tu ne mogu nista promjeniti. A ova izjava govori o suradnji, ja nisam na toj tacki. Ja im moram poslati teks U CJELOSTI na ocjenjivanja. I tu je moj problem. Zahtjevaju tekst, U CJELOSTI, a saradnje nigdje na vidiku.
-
dinash
u ljubljani sam. ako se radi o nekom vecem izdavacu onda se zastiti kako znas i umijes. situacija se (na osnovu ovoga sto si napisala) cini zaista malo mutna ... cuj ne zele potpisati izjavu? o kojoj se zalozbi radi - ako nije poslovna tajna? poznajem neke ljude (u manjim nezavisnim izdavackim kucama) pa ti mozda mogu pomoci (ako nista zvrknem nekoga od njih pa pripupitam kakva je standardna procedura ...)missA wrote:dinash, ne varas se, zivim u Ljubljani.
Gdje ti zivis?
Nije problem u izjavi, nego je problem u tome sto izdavaci nisu za kooperaciji i sto ne vole potpisivati izjave takve vrste. Vole ljudi slobodu, i ja tu ne mogu nista promjeniti.
-
missA
Za roman je u igri jadna manja zalozba.
A za astroloski prirucnik sam pregovarala i dogovorila se sa jednim manjim zaloznikom, onda mi je promijenio par uslova, i nisam prihvatila ponudu. Taj astroloski prirocnik sam ponudila i Mladinski knjigi, i cekam sta ce mi rec.
Daj ti meni reci u kojoj zalozbi imas frende, ja ne mogu jer sam full upletena.
A za astroloski prirucnik sam pregovarala i dogovorila se sa jednim manjim zaloznikom, onda mi je promijenio par uslova, i nisam prihvatila ponudu. Taj astroloski prirocnik sam ponudila i Mladinski knjigi, i cekam sta ce mi rec.
-
dinash
imam par prijatelja u krtini ... vjerovatno znas da se oni uglavnom bave teorijom i prevodima ... mogu pitati za kakav savjet oko tvoje dileme pa ti postiram ovdje.missA wrote:Za roman je u igri jadna manja zalozba.
ali taj "full" ti je praaaavo carsijski