Kako bi vi reagovali?
-
missA
#1 Kako bi vi reagovali?
Pozdrav! Kakva bi bila vaša reakcija na sljedeću situaciju:
Pisete nesto, napisali ste nesto (recimo kapitalno djelo), ponudite izdavacu, koji vam govori, da bi bilo dobro poslati djelo u cjelosti, njemu - poznatom knjizevniku i izdavacu (bez bilo kakve pogodbe).
Vi mu odgovarate da se bojite plagiranja, on odgovara vama, da je vas strah bezrazložan. Bi li mu vjerovali, imate li slicnih iskustava,
Ja stvarno neznam sta da radim, dali da mu posaljem i rizikujem, ili da mu ne posaljem i ne rizikujem nista.
Pisete nesto, napisali ste nesto (recimo kapitalno djelo), ponudite izdavacu, koji vam govori, da bi bilo dobro poslati djelo u cjelosti, njemu - poznatom knjizevniku i izdavacu (bez bilo kakve pogodbe).
Vi mu odgovarate da se bojite plagiranja, on odgovara vama, da je vas strah bezrazložan. Bi li mu vjerovali, imate li slicnih iskustava,
Ja stvarno neznam sta da radim, dali da mu posaljem i rizikujem, ili da mu ne posaljem i ne rizikujem nista.
-
missA
tip je ozbiljan, ali tip je pisac, koji mozda nema inspiracije, i kazes da i tebi posaljem, da vidis o cemu se radistidljiv wrote:Ako saradjujes sa nekim ko je ozbiljan i za koga znas da je ozbiljan onda posalji jer vrijedi pokusati...mogla bi poslati i meni kopiju jednu da vidim o cemu se radi
-
missA
izdavaci su arogantni, nece oni da daju nikakve potvrde.Lace wrote:posalji al se obezbijedi se, ostavi svoj original ili jednu kopiju u neki pretinac (nesto za sta ce ti izdati potvrdu s datumom)..ako dodje do plagiranja mozes dokazat da je ideja tvoja i da je nastala prije njegovog djela.
Fora je ako posaljem preporuceno, onda imam potvrdu s datumom. Onda on moze reci da sam mu poslala nesto drugo, u koverti nije bio roman nego stari casopis.
Stvarno me zbunjuje sve ovo
- Lace
ne mislim na izdavaca..mislim da jednu kopiju osiguras ti sama...negdje u sefu...banke izdaju potvrdemissA wrote:izdavaci su arogantni, nece oni da daju nikakve potvrde.Lace wrote:posalji al se obezbijedi se, ostavi svoj original ili jednu kopiju u neki pretinac (nesto za sta ce ti izdati potvrdu s datumom)..ako dodje do plagiranja mozes dokazat da je ideja tvoja i da je nastala prije njegovog djela.
Fora je ako posaljem preporuceno, onda imam potvrdu s datumom. Onda on moze reci da sam mu poslala nesto drugo, u koverti nije bio roman nego stari casopis.
Stvarno me zbunjuje sve ovo
ako dodje do plagiranja uvijek imas svoju kopiju (sa starijim datumom) i djela se mogu uporediti
- Lace
advokat je druga opcija...ja ne znam gdje si..ali mislim da banke imaju sefove...a kad otvaras sef izdaju potvrde i biljeze svaki tvoj pristup sefu...kako bi sebe zastitilimissA wrote:Nije losa ideja.
Ali kod nas banke nisu navikle na takve slucajeve, gledali bi me cudno.
Ja sam mislila otici do advokata, i to nekako zastititi, ako rade to upoce.
-
Kreda
#13 Re: KAKO BI VI REAGOVALI?
Cim pitas znaci da imas sumnji u navednu osobu. Ne znam da li imas mogucnost potvrditi u opstini ili u sudu da je napisano djelo tvoje djelo, nesto kao notorizacija. Ukratko, ne salji ako nemas dokaz da je to zaista tvoje djelo.missA wrote:Pozdrav! Kakva bi bila vaša reakcija na sljedeću situaciju:
Pozdrav i Sretno!
-
kike
#14 Re: KAKO BI VI REAGOVALI?
U Spaniji je o0tkriveno da iza slavnih licnosti koji pisu knjige uvijek postoji "crni", znaci neko ko STVARNO nesto napise, a potpise taj neko ko je poznat i priznat, a izdavac uzme lovu.missA wrote:Pozdrav! Kakva bi bila vaša reakcija na sljedeću situaciju:
Ja sam licno za odmjeravanje situacije.
Da li je bitnija lova ili je cilj promoviranje?
-
Monstrum
Missa, moj ti je savjet da ne saljes nikome djelo. Sto kaze Zox, ne vjeruj nikome! Narocito ako je u pitanju djelo koje zaista vrijedi.
Ako Bog da, uskoro cu poceti pisati knjigu, prilikom pisanja i nakon zavrsetka konsultovao bih samo one kojima beskrajno vjerujem. A takvih je jako malo.
Strahujem zato sto smatram da bi djelo na kraju zaista trebalo biti kapitalac
, da ga objavi neko drugi za mene bi to bio kraj svijeta.
Vec sam napisao neke stvari i sve to drzim pod strogom zastitom, u dokumentima pod sifrom, u zakljucanim i skrivenim folderima.
Malo paranoidno al dobro. Ne zelim da to iko procita.
Barem ne sada.
A mozda je najbolje da djelo objavis bez konsultacije sa bilo kim. Djelo ne mora biti savrseno. Perfektno.
Kriticari su tu da kritikuju.

Ako Bog da, uskoro cu poceti pisati knjigu, prilikom pisanja i nakon zavrsetka konsultovao bih samo one kojima beskrajno vjerujem. A takvih je jako malo.
Strahujem zato sto smatram da bi djelo na kraju zaista trebalo biti kapitalac
Vec sam napisao neke stvari i sve to drzim pod strogom zastitom, u dokumentima pod sifrom, u zakljucanim i skrivenim folderima.
A mozda je najbolje da djelo objavis bez konsultacije sa bilo kim. Djelo ne mora biti savrseno. Perfektno.
Kriticari su tu da kritikuju.
-
missA
#16 Re: KAKO BI VI REAGOVALI?
Bitnija je promocija, u svakom slucaju. Od toga je tesko normalno zivjeti, a kamoli se obogatiti. Fenomen J.K. Rowling je uistinu samo fenomen.kike wrote: U Spaniji je o0tkriveno da iza slavnih licnosti koji pisu knjige uvijek postoji "crni", znaci neko ko STVARNO nesto napise, a potpise taj neko ko je poznat i priznat, a izdavac uzme lovu.
Ja sam licno za odmjeravanje situacije.
Da li je bitnija lova ili je cilj promoviranje?
Ja sam realist, i moj cilj je vlastite produkte prezentirat svijetu, a tek onda zaraditi koji "crkavicu".
Sto se tice nevedka o dogadjanjima u Spaniji, to nije usamljeni primjer. U SAD- u je to nesto sasvim uobicajeno. P. Anderson pise ("pise") 2 knjige, jednoj je naslov NAD PASOM, a drugoj POD PASOM, pisac je neko sasvim 10-ti. Princesa Diana je "pisala", pisac je bio Andrew Morton, biograf.
Madonna ne pise djecije knjigice, nego pise neko talentiran i nepoznat, u zamjenu za neki honorar.
U osobu (s kojom sam kontaktirala) sumnjam, jer je on vec PISAC (ime), a ja pisem a niko to ne zna. Opravdano se bojim.
-
dinash
PRIJE UGOVORA potpisi dokument o buducoj saradnji. ne znam kako se to zove u BH birokratskom aparatu ali taj dokument ti je kao birokratski stisak ruke ... crno na bijelom. na osnovu toga se kasnije stupa u sastavljanje ugovora i potpisivaje.
ja bih otisao na agenciju za patente i zastitu intelektualnog vlasnistva (ili kako god se vec to zove kod nas) i malo se raspitao ... to ti uzme dan posla. onda kad se zastitis crno na bijelo, salji svoj rad crnom djavlu ako zelis
ne moze ti nista 
ja bih otisao na agenciju za patente i zastitu intelektualnog vlasnistva (ili kako god se vec to zove kod nas) i malo se raspitao ... to ti uzme dan posla. onda kad se zastitis crno na bijelo, salji svoj rad crnom djavlu ako zelis
-
konyan
#24 Re: KAKO BI VI REAGOVALI?
Otkucaj tekst koji objasnjava porijeklo djela, namjenu kojom ta osoba (pravna ili fizicka) preuzima tu jednu kopiju. Potpisete oboje, jos ako svjedoka stavis time bolje. Taj dokument je validan za dobijanje pravne zastite po nasem pravu. Ako sam u krivu, neka me neko ispravi.
Sad bi jos trebala znati kako stoji zakon po pitanju zastite autorskog djela te vrste.
Sad bi jos trebala znati kako stoji zakon po pitanju zastite autorskog djela te vrste.
-
missA
Dogovor je da mu posaljem tekst da ga ocjeni. Podpisivanje pogodbe je neizbjezno onda kada se dogovorimo o izdaji i o saradnji.dinash wrote:PRIJE UGOVORA potpisi dokument o buducoj saradnji. ne znam kako se to zove u BH birokratskom aparatu ali taj dokument ti je
Na toj fazi ce mi malo ko podpisati pogodbu, priznanje da uzima tekst u ocjenu. Ljudi su prljavi lopovi.
Ovo gore je stvarno korisno. Ja donesem djelo, on ga preuzme, podpise da je preuzeo takvu i takvu stvar. Uzmem nekoga sa sobom, ko bi mogao da ponese ulogu svjedoka u primjeru "ne daj Boze", za svaki slucaj jos i diktafon, i evo ga!konyan wrote:Otkucaj tekst koji objasnjava porijeklo djela, namjenu kojom ta osoba (pravna ili fizicka) preuzima tu jednu kopiju. Potpisete oboje, jos ako svjedoka stavis time bolje. Taj dokument je validan za dobijanje pravne zastite po nasem pravu. Ako sam u krivu, neka me neko ispravi.