Kako bi vi reagovali?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

missA

#1 Kako bi vi reagovali?

Post by missA »

Pozdrav! Kakva bi bila vaša reakcija na sljedeću situaciju:
Pisete nesto, napisali ste nesto (recimo kapitalno djelo), ponudite izdavacu, koji vam govori, da bi bilo dobro poslati djelo u cjelosti, njemu - poznatom knjizevniku i izdavacu (bez bilo kakve pogodbe).
Vi mu odgovarate da se bojite plagiranja, on odgovara vama, da je vas strah bezrazložan. Bi li mu vjerovali, imate li slicnih iskustava,
Ja stvarno neznam sta da radim, dali da mu posaljem i rizikujem, ili da mu ne posaljem i ne rizikujem nista.
Jeff

Post by Jeff »

Vjerovati danas? Ipak mu ne salji.
stidljiv

Post by stidljiv »

Ako saradjujes sa nekim ko je ozbiljan i za koga znas da je ozbiljan onda posalji jer vrijedi pokusati...mogla bi poslati i meni kopiju jednu da vidim o cemu se radi :D
missA

Post by missA »

stidljiv wrote:Ako saradjujes sa nekim ko je ozbiljan i za koga znas da je ozbiljan onda posalji jer vrijedi pokusati...mogla bi poslati i meni kopiju jednu da vidim o cemu se radi :D
tip je ozbiljan, ali tip je pisac, koji mozda nema inspiracije, i kazes da i tebi posaljem, da vidis o cemu se radi :D
stidljiv

Post by stidljiv »

Pa da...sto da ne...kritika nikad dosta...bilo pozitivnih ili negativnih... :D
Lace

Post by Lace »

posalji al se obezbijedi se, ostavi svoj original ili jednu kopiju u neki pretinac (nesto za sta ce ti izdati potvrdu s datumom)..ako dodje do plagiranja mozes dokazat da je ideja tvoja i da je nastala prije njegovog djela.
missA

Post by missA »

Lace wrote:posalji al se obezbijedi se, ostavi svoj original ili jednu kopiju u neki pretinac (nesto za sta ce ti izdati potvrdu s datumom)..ako dodje do plagiranja mozes dokazat da je ideja tvoja i da je nastala prije njegovog djela.
izdavaci su arogantni, nece oni da daju nikakve potvrde.
Fora je ako posaljem preporuceno, onda imam potvrdu s datumom. Onda on moze reci da sam mu poslala nesto drugo, u koverti nije bio roman nego stari casopis.
Stvarno me zbunjuje sve ovo
Lace

Post by Lace »

missA wrote:
Lace wrote:posalji al se obezbijedi se, ostavi svoj original ili jednu kopiju u neki pretinac (nesto za sta ce ti izdati potvrdu s datumom)..ako dodje do plagiranja mozes dokazat da je ideja tvoja i da je nastala prije njegovog djela.
izdavaci su arogantni, nece oni da daju nikakve potvrde.
Fora je ako posaljem preporuceno, onda imam potvrdu s datumom. Onda on moze reci da sam mu poslala nesto drugo, u koverti nije bio roman nego stari casopis.
Stvarno me zbunjuje sve ovo
ne mislim na izdavaca..mislim da jednu kopiju osiguras ti sama...negdje u sefu...banke izdaju potvrde ;)

ako dodje do plagiranja uvijek imas svoju kopiju (sa starijim datumom) i djela se mogu uporediti
missA

Post by missA »

Nije losa ideja.
Ali kod nas banke nisu navikle na takve slucajeve, gledali bi me cudno.
Ja sam mislila otici do advokata, i to nekako zastititi, ako rade to upoce.
Lace

Post by Lace »

missA wrote:Nije losa ideja.
Ali kod nas banke nisu navikle na takve slucajeve, gledali bi me cudno.
Ja sam mislila otici do advokata, i to nekako zastititi, ako rade to upoce.
advokat je druga opcija...ja ne znam gdje si..ali mislim da banke imaju sefove...a kad otvaras sef izdaju potvrde i biljeze svaki tvoj pristup sefu...kako bi sebe zastitili
Zox

Post by Zox »

Ne vjeruj NIKOME!
Prvo pravilo u izdavastvu!
Tek kad ti ime postane trzisno isplativije od samih djela, onda se mozes opustiti.
missA

Post by missA »

Zox wrote:Ne vjeruj NIKOME!
Prvo pravilo u izdavastvu!
Tek kad ti ime postane trzisno isplativije od samih djela, onda se mozes opustiti.
kako doci do tog stadija? :sad:
Kreda

#13 Re: KAKO BI VI REAGOVALI?

Post by Kreda »

missA wrote:Pozdrav! Kakva bi bila vaša reakcija na sljedeću situaciju:
Pisete nesto, napisali ste nesto (recimo kapitalno djelo), ponudite izdavacu, koji vam govori, da bi bilo dobro poslati djelo u cjelosti, njemu - poznatom knjizevniku i izdavacu (bez bilo kakve pogodbe).
Vi mu odgovarate da se bojite plagiranja, on odgovara vama, da je vas strah bezrazložan. Bi li mu vjerovali, imate li slicnih iskustava,
Ja stvarno neznam sta da radim, dali da mu posaljem i rizikujem, ili da mu ne posaljem i ne rizikujem nista.
Cim pitas znaci da imas sumnji u navednu osobu. Ne znam da li imas mogucnost potvrditi u opstini ili u sudu da je napisano djelo tvoje djelo, nesto kao notorizacija. Ukratko, ne salji ako nemas dokaz da je to zaista tvoje djelo.

Pozdrav i Sretno!
kike

#14 Re: KAKO BI VI REAGOVALI?

Post by kike »

missA wrote:Pozdrav! Kakva bi bila vaša reakcija na sljedeću situaciju:
U Spaniji je o0tkriveno da iza slavnih licnosti koji pisu knjige uvijek postoji "crni", znaci neko ko STVARNO nesto napise, a potpise taj neko ko je poznat i priznat, a izdavac uzme lovu.

Ja sam licno za odmjeravanje situacije.

Da li je bitnija lova ili je cilj promoviranje?
Monstrum

Post by Monstrum »

Missa, moj ti je savjet da ne saljes nikome djelo. Sto kaze Zox, ne vjeruj nikome! Narocito ako je u pitanju djelo koje zaista vrijedi.

Ako Bog da, uskoro cu poceti pisati knjigu, prilikom pisanja i nakon zavrsetka konsultovao bih samo one kojima beskrajno vjerujem. A takvih je jako malo.

Strahujem zato sto smatram da bi djelo na kraju zaista trebalo biti kapitalac :shock: :D , da ga objavi neko drugi za mene bi to bio kraj svijeta. :(

Vec sam napisao neke stvari i sve to drzim pod strogom zastitom, u dokumentima pod sifrom, u zakljucanim i skrivenim folderima. :D Malo paranoidno al dobro. Ne zelim da to iko procita. 8-) Barem ne sada.

A mozda je najbolje da djelo objavis bez konsultacije sa bilo kim. Djelo ne mora biti savrseno. Perfektno.

Kriticari su tu da kritikuju. :-) :)
missA

#16 Re: KAKO BI VI REAGOVALI?

Post by missA »

kike wrote: U Spaniji je o0tkriveno da iza slavnih licnosti koji pisu knjige uvijek postoji "crni", znaci neko ko STVARNO nesto napise, a potpise taj neko ko je poznat i priznat, a izdavac uzme lovu.
Ja sam licno za odmjeravanje situacije.
Da li je bitnija lova ili je cilj promoviranje?
Bitnija je promocija, u svakom slucaju. Od toga je tesko normalno zivjeti, a kamoli se obogatiti. Fenomen J.K. Rowling je uistinu samo fenomen.
Ja sam realist, i moj cilj je vlastite produkte prezentirat svijetu, a tek onda zaraditi koji "crkavicu".
Sto se tice nevedka o dogadjanjima u Spaniji, to nije usamljeni primjer. U SAD- u je to nesto sasvim uobicajeno. P. Anderson pise ("pise") 2 knjige, jednoj je naslov NAD PASOM, a drugoj POD PASOM, pisac je neko sasvim 10-ti. Princesa Diana je "pisala", pisac je bio Andrew Morton, biograf.
Madonna ne pise djecije knjigice, nego pise neko talentiran i nepoznat, u zamjenu za neki honorar.
U osobu (s kojom sam kontaktirala) sumnjam, jer je on vec PISAC (ime), a ja pisem a niko to ne zna. Opravdano se bojim.
Telefon

Post by Telefon »

NE VJERUJ NI MAJCI BEZ UGOVORA !!!!!!!!!
kike

Post by kike »

Bitnija je promocija, u svakom slucaju

Onda ne daj.
Monya

Post by Monya »

Telefon wrote:NE VJERUJ NI MAJCI BEZ UGOVORA !!!!!!!!!
:D S'tim sto ugovor mozes potpisati tek u 18-ojjjoj?! :-)
Pooll

Post by Pooll »

missA nadam se da cemo uskoro uzivati citajuci tvoje i samo tvoje djelo ;)

cuvaj se!
missA

Post by missA »

Pooll wrote:missA nadam se da cemo uskoro uzivati citajuci tvoje i samo tvoje djelo ;)
cuvaj se!
I ja se nadam.
dinash

Post by dinash »

PRIJE UGOVORA potpisi dokument o buducoj saradnji. ne znam kako se to zove u BH birokratskom aparatu ali taj dokument ti je kao birokratski stisak ruke ... crno na bijelom. na osnovu toga se kasnije stupa u sastavljanje ugovora i potpisivaje.

ja bih otisao na agenciju za patente i zastitu intelektualnog vlasnistva (ili kako god se vec to zove kod nas) i malo se raspitao ... to ti uzme dan posla. onda kad se zastitis crno na bijelo, salji svoj rad crnom djavlu ako zelis :) ne moze ti nista :)
dinash

Post by dinash »

ah da ... sretno!

:)
konyan

#24 Re: KAKO BI VI REAGOVALI?

Post by konyan »

Otkucaj tekst koji objasnjava porijeklo djela, namjenu kojom ta osoba (pravna ili fizicka) preuzima tu jednu kopiju. Potpisete oboje, jos ako svjedoka stavis time bolje. Taj dokument je validan za dobijanje pravne zastite po nasem pravu. Ako sam u krivu, neka me neko ispravi.
Sad bi jos trebala znati kako stoji zakon po pitanju zastite autorskog djela te vrste.
missA

Post by missA »

dinash wrote:PRIJE UGOVORA potpisi dokument o buducoj saradnji. ne znam kako se to zove u BH birokratskom aparatu ali taj dokument ti je :)
Dogovor je da mu posaljem tekst da ga ocjeni. Podpisivanje pogodbe je neizbjezno onda kada se dogovorimo o izdaji i o saradnji.
Na toj fazi ce mi malo ko podpisati pogodbu, priznanje da uzima tekst u ocjenu. Ljudi su prljavi lopovi.
konyan wrote:Otkucaj tekst koji objasnjava porijeklo djela, namjenu kojom ta osoba (pravna ili fizicka) preuzima tu jednu kopiju. Potpisete oboje, jos ako svjedoka stavis time bolje. Taj dokument je validan za dobijanje pravne zastite po nasem pravu. Ako sam u krivu, neka me neko ispravi.
Sad bi jos trebala znati kako stoji zakon po pitanju zastite autorskog djela te vrste.
Ovo gore je stvarno korisno. Ja donesem djelo, on ga preuzme, podpise da je preuzeo takvu i takvu stvar. Uzmem nekoga sa sobom, ko bi mogao da ponese ulogu svjedoka u primjeru "ne daj Boze", za svaki slucaj jos i diktafon, i evo ga! :-D
Post Reply