...

Rasprave o vjerskim temama.
HAVANA

#26 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by HAVANA »

Ma jebe se lali jarane,ona skakuće li skakuće. :D
BHF_Manijak

#27 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by BHF_Manijak »

Ma briga me sikreno sta radi,nek skakuce,i ja skakucem po cijeli dan dobro mi pravo,a uz to stignem jos mnogo toga obaviti sta vjera od mene trazi,a ne treazi nista vise od toga da budem insan ili ti ga covjek! a to bi i bez vejre radio,tako da mi je ovo ugodno s korisnim! ;)
samo mi je smijesna konstatacija meni ce bit dosadno gore...zamislite samo to kao da djetetu u utrobi majci kazete da ide na svijet ovozemaljski,pa vjerovatno bi isto reagiralo ko nasa Lala,dosadno ce mu tamo bit,u utrobi ima pojest,fino mu,toplo...eh to je isti primjer,dakle drugi stadiji koji se ne moze pojmit,kao sto i dijete ne moze pojmit svijet tako ne mozemo ni mi beskonacnost!! ;)
kodak

#28 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by kodak »

Zbog cega je bog stvorio čovjeka? To pitanje podrazumjeva da je bog stvarno stvorio čovjeka za to ali nema dokaza a pošto za to nema dokaza ne može se ni dokazat da je iza čovjekova stvorenja stajala neka intencija.
Da je bog stvorio čovjeka na vlastitu sliku i priliku onda bi čovjek trebao imat sve osobine toga boga, zašto onda čovjek nije svemoćan i besmrtan nego je neperfektan, ograničen, ovisan o prirodi i mora se mučit s vlastitom egzistencijom, bolestima, ratovim, patnjama. To sve za mene govori u prilog dvijema mogućnostima ili bog nije perfektan, svemoćan, milosrdan nego isto tako ograničen i nemoćan kao čovjek ali onda to više nije bog i postaje nepotreban ili je bog stvorio čovjeka a digao mu one najbitnije božje odlike i ostavio ga da se pati i od njemu bude ovisan onda je bog zloban i opet beskoristan.
Da li bog postoji ne može se dokazati niti će ikad to bit moguće tako je za egzistenciju i sve što se u njoj događa potpuno nebitan. Bog je produkt ljudske fantazije kojom ljudi pokušavaju utopit svoje strahove, nade i nesigurnosti, nešto što je nekim ljudima potrebno da im da sigurnost i kontinuitet u životu ništa drugo nego produkt ljudske mašte koji im je potreban da bi život spokojno živjeli.
Pošto je postojanje boga nedokazivo a on produkt ljudske mašte potpuno je legitimno o njegovim intencijama maštati i na razne načine interpretirati. Prema tome može se onda i smatrati da je bog sve stvorio kao kompjutersku igricu ili neki toaster ili bilo što jer je to nedokazivo i nebitno.

Ljudska vrsta ce bit oslobodena kad odbaci:
1.Boga koji kaznjava
2 Shvati da dobro i zlo kao univerzalne sile ne postoje nego da postoji samo indivudualno misljenje o tome
3. Pakao ili kaznu za cinjenje "zla"
missko

#29 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by missko »

Ljudi koji cine dobra djela imaju ogromnu sansu da budu nekaznjeni na sudnjem danu. Zar mislite da nece biti ljudi i drugih vjeroispovjesti u dzenetu. Cinjenje dobrih djela je blisko vjeri tako da sama svijest o postojanju svevisnjeg je individualna i kod svakoga razlicita.Zakljucak je da su dobra djela ljep putokaz prema dzennetu a svjest o postojanju svevisnjeg samo moze da nadopuni i popravi covjeka.
BHF_Manijak

#30 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by BHF_Manijak »

kodak wrote:Zbog cega je bog stvorio čovjeka? To pitanje podrazumjeva da je bog stvarno stvorio čovjeka za to ali nema dokaza a pošto za to nema dokaza ne može se ni dokazat da je iza čovjekova stvorenja stajala neka intencija.
Da je bog stvorio čovjeka na vlastitu sliku i priliku onda bi čovjek trebao imat sve osobine toga boga, zašto onda čovjek nije svemoćan i besmrtan nego je neperfektan, ograničen, ovisan o prirodi i mora se mučit s vlastitom egzistencijom, bolestima, ratovim, patnjama. To sve za mene govori u prilog dvijema mogućnostima ili bog nije perfektan, svemoćan, milosrdan nego isto tako ograničen i nemoćan kao čovjek ali onda to više nije bog i postaje nepotreban ili je bog stvorio čovjeka a digao mu one najbitnije božje odlike i ostavio ga da se pati i od njemu bude ovisan onda je bog zloban i opet beskoristan.
Da li bog postoji ne može se dokazati niti će ikad to bit moguće tako je za egzistenciju i sve što se u njoj događa potpuno nebitan. Bog je produkt ljudske fantazije kojom ljudi pokušavaju utopit svoje strahove, nade i nesigurnosti, nešto što je nekim ljudima potrebno da im da sigurnost i kontinuitet u životu ništa drugo nego produkt ljudske mašte koji im je potreban da bi život spokojno živjeli.
Pošto je postojanje boga nedokazivo a on produkt ljudske mašte potpuno je legitimno o njegovim intencijama maštati i na razne načine interpretirati. Prema tome može se onda i smatrati da je bog sve stvorio kao kompjutersku igricu ili neki toaster ili bilo što jer je to nedokazivo i nebitno.

Ljudska vrsta ce bit oslobodena kad odbaci:
1.Boga koji kaznjava
2 Shvati da dobro i zlo kao univerzalne sile ne postoje nego da postoji samo indivudualno misljenje o tome
:? :shock:
Odo ja jedno tri bombe zveknut na pun lokal ljudi,to je u mojim ociam dobro,znaci li to da ako je moje individualno misljenje o tome dobrod a je ono i automatski uredi?!ne kontam te....al fakat!i mislis li da bi so to moje djelo nekome fakat svidjelo,odnosno da bi razmisljao isto ko i ja!dobro je jasno drug,zlo je jasno takodjer nema tu puno diskusije...

Usput,Bog itekako postoji,neki univerzalni sud za ova mnoga ljudska ne djela mpora postoji,koliko god neko nevjerovao u Boga,samo nek skonta,zar bi mi svi bili prepusteni sami sebi,pa onda bi svi redom ubijali jer bi znali da nikad ali bas nikad nece nikome odgovarati za to!
Shoshana

#31 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Shoshana »

BHF_Manijak wrote: :? :shock:
Odo ja jedno tri bombe zveknut na pun lokal ljudi,to je u mojim ociam dobro,znaci li to da ako je moje individualno misljenje o tome dobrod a je ono i automatski uredi?!ne kontam te....al fakat!i mislis li da bi so to moje djelo nekome fakat svidjelo,odnosno da bi razmisljao isto ko i ja!dobro je jasno drug,zlo je jasno takodjer nema tu puno diskusije...

Onaaaaj, zavisi ko je u lokalu. Ja bih caskom skupila kandidata za napunit bar 3-4 lokala :D I da, to djelo bi se mnogima svidjelo... (mnogima doduse mozda i ne bi, al' ne mislim da bi me to bas plaho nasekiralo).
kodak

#32 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by kodak »

BHF_Manijak wrote: Ljudska vrsta ce bit oslobodena kad odbaci:
1.Boga koji kaznjava
:? :shock:

Usput,Bog itekako postoji,neki univerzalni sud za ova mnoga ljudska ne djela mpora postoji,koliko god neko nevjerovao u Boga,samo nek skonta,zar bi mi svi bili prepusteni sami sebi,pa onda bi svi redom ubijali jer bi znali da nikad ali bas nikad nece nikome odgovarati za to!
Da, to bi se mnogima svidjelo... meni licno ne, ali nije u tome stvar! Kada kazem da ce ljudska vrsta biti oslobodjena, mislim na prelazak na jedan drugi nivo samosvijest, u kojem ce se ljudi okrenuti jedni drugima, a ne bogu!
Last edited by kodak on 10/04/2009 22:36, edited 1 time in total.
Ajatolah_

#33 ...

Post by Ajatolah_ »

...
Last edited by Ajatolah_ on 27/05/2010 15:52, edited 1 time in total.
travar

#34 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by travar »

Je li ikako moguće da nas ostale, prosvijetle ovi koji su već bili tamo i koji su proživjeli i vidjeli taj način života, da barem znam čemu da se nadam :zzzz:
HAVANA

#35 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by HAVANA »

travar wrote:Je li ikako moguće da nas ostale, prosvijetle ovi koji su već bili tamo i koji su proživjeli i vidjeli taj način života, da barem znam čemu da se nadam :zzzz:

U raju truba :D dosadno pravo.
U paklu vazda dernek,nemreš oka sklopit. :sax:
NIN

#36 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by NIN »

Shoshana wrote:
BHF_Manijak wrote: :? :shock:

Onaaaaj, zavisi ko je u lokalu. Ja bih caskom skupila kandidata za napunit bar 3-4 lokala :D I da, to djelo bi se mnogima svidjelo... (mnogima doduse mozda i ne bi, al' ne mislim da bi me to bas plaho nasekiralo).
Nema te ko brasna! :D

Nego, de ti njima ukratko pojasni o cemu se radi kada se kaze moral i njegovu fleksibilnost i relativnost u odnosu na kulturu i vrijeme. Mozda se i ja nadovezem sa bioloskim teorijama i pokojim antropoloskim, tj. primatoloskim primjerom sa terena.

Cimpanze su cudo jedno!

Pozdrav...

:)
BHF_Manijak

#37 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by BHF_Manijak »

EdoI wrote:
lala_sa wrote:Nikad nisam mogla da shvatim privlacnost raja, zasto je nekome u interesu da provede VJECNOST u blagostanju? Bez zivotnih izazova, preokreta? Koncept raja mi je uvijek djelovao ubitacno dosadno, bez ikakvog smisla...
Bilo bi zanimljivo prvi mjesec. Onda bi postalo dosadno. Kao kada biste nekog ko nije nikad vidio internet u životu odjednom dobio internet. Ne bi se skidao citav dan, a onda poslije par dana imao bi nekoliko stranica na kojim je redovan, i sve bi postalo rutina - ne bi bilo ni blizu zanimljivo kao prvih nekoliko dana. Isto tako bi bilo u raju/dzehenemu, sta bi to bilo nakon 1.000.000 godina? Da li bi bilo nesto sto niste vec isprobali? Na kraju bi se to pretvorilo u patnju. Jos bi gore bilo ako bi moji prijatelji/porodica bili u paklu/dzehenemu. I ako bi se slucajno desilo da nekako zalutam u raj/dzenet (ako uopce postoji), trazio bih (tako to ide?) svijet poput Zemlje. Svijet u kojem imam ciljeve za koje se trudim.
Jarane,da te pitam,onako mimo teme...citas li ti postove sve na temi,ili samo onako mahmo preletis dok ti ne bude posljednje,"Postavi odgovr"?!vrati se na prvu stranicu i vidjet ces da sam upravo o ovome trubio sto je tebi "fdosadno",

:lol: :lol: poredi vjecnost i internet,jako zanimljiva teza,ali kad bi "gore" bilo kao ovdje...eh onda bi ti pruzio ruku i cestitao na primjeru,ali.....
StLouis

#38 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by StLouis »

HAVANA wrote:
travar wrote:Je li ikako moguće da nas ostale, prosvijetle ovi koji su već bili tamo i koji su proživjeli i vidjeli taj način života, da barem znam čemu da se nadam :zzzz:

U raju truba :D dosadno pravo.
U paklu vazda dernek,nemreš oka sklopit. :sax:
dernek.ba :run: :D hrana, nula :D
Ajatolah_

#39 ...

Post by Ajatolah_ »

...
Last edited by Ajatolah_ on 27/05/2010 15:52, edited 1 time in total.
LSD

#40 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by LSD »

EdoI wrote:
BHF_Manijak wrote:@Lala,
a da se malo skontas?!vjecnost ce ti bit dosadna,ne mozes da pojmis,bit ce ti nezaimljivo...a da mozda sjednes i skontas,da "tamo" neces uopste imati isti pogled na sve to,da je to sasvim neki drugi stadij,jer sto bi te Bog stavljao u takvo sto,ma kako ono lijepo/ruzno bilo ako ce ti dodijat?!jednostavno shvati da je to neki skroz drugi stadij u kojem neces imati sadansje potrebe,pa tako ni sam pojam dosade i nezaimljiivosti,gore neces garant reci oj jes mi dosadno odoh na kafu... :-) :shock:
Cuo sam da ce od nas sve lose biti odstranjeno. Onda to vise nisam ja. Za mene je prirodno da ponekad budem pomalo zao, da nekome drugom zelim neko manje zlo da meni bude bolje, itd.
Cuo si,jel...a gdje ti to cuo? pricaju babe po brijacnici? mojne mahalske price tipa "cuo sam" kad se prica o Bogu.
Ajatolah_

#41 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Ajatolah_ »

LSD wrote:Cuo si,jel...a gdje ti to cuo? pricaju babe po brijacnici? mojne mahalske price tipa "cuo sam" kad se prica o Bogu.
Bio sam i ja nekad na vjeronauci, pa nesto ostade u glavi.
BHF_Manijak

#42 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by BHF_Manijak »

Al pazi ovo,"cuo sam",jel se to neko haveru vratio pa ti prenio utiske?! :lol: i pazi jos nesto,"Za mene je",dobro,za tebe je,a ko tebe pita?!mislim,nje to jubox jarane gore pa da ti sebe stimas kako hoces,s toga,sumnjam da ce te On ottai,e jarane kakv bi ti volio da budes prozivljen!! ;)
kazem ti,skrooooz drugo stanje,nepojmljivo covjecijim mozdanim vijugama i odmahd a ti kazem,nemoj se bezze smarati,neces nikad to moci dokuciti kako je gore,uzivaj u sadasnjem stanju i etapi,imat ces kad o onom gore kontat,kad vec stupis gore na snagu ;)

A usput kad kazes da si vec bio na vjeronauci,i jos kazes da je nesto ostalo,da ti onda dam savjet,procitaj zadnja dva ajeta sure zilzal!a takodjer imas i potvrdu da onaj ko imadne trun imana,vjerovanja,uci ce u Dzennet,KAD TAD!! ;)
bogoljub

#43 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by bogoljub »

Zašto bi Bog nebi kaznio zločince. Zašto da nekazni i one što Ga nikada nisu priznali!
Život je škola! Zar ne? Da, Život je škola i mora se imati ispit na kraju!
Ako je Bog u svima nama zasadio moralno ustrojstvo s kojim dolazimo na ovaj svijet, te nam je dao Razum, zbog kojeg se razlikujemo od svih ostalih bića, te nas onda upozorio da poslije ovog slijedi budući svijet koji je vječan, te da u to trebamo vjerovati i potvrdjivati Njega (Boga) kroz svoj zivot, onda ukoliko postoji - a postoji- , kada se tamo dodje kakvu ispriku može imati bilo ko, i kazati eh izvini nisam znao!
Upravo to daje snagu vjerovanja u Boga i budući svijet!
Jer da je sve to znano od prije, Vidjeno od prije, onda bi svi bili vjernici, nebi uopste bio problem, ali kakvu to onda vrijednost vjerovanje ima???
Pitanje zašto bi Bog kaznio nekoga beskonačno godina SAMO zato sto u Njega nije vjerovao je duhovito, ali imaodgovor i na njega.
Pa odgovor se krije u samom postavljenom pitanju. Zato što je negirao Postojanje svoga Gospodara!
o ovome treba malo razmisliti! Zamislite, negirate nekoga! Nepostojiš za mene! To su velike rijeci! Smatram te DA SI NIKO I NIŠTA!
Ovakve rečenice negiranja postojanja izmedju nas ljudi se mogu često ćuti, i odražavaju jedno krajnje mišljenje o nekome! Dakle krajnja distanca prema nekome koga mrzimo iz dna duše!
Ako uzmemo u obzir da je taj neko čovjek kao i svi mi i da nam se on moze osvetiti na neki način u zavisnosti o dotičnoj ličnosti, veličini njegovog položaja, fizičkih i svih drugih prednosti nad nama onda će mo se svi dobrano zapitati da li da negiramo nekoga i kažemo mu da je za nas NIKO I NISTA, Sumnjam da bi iko od nas bio spreman tako što uraditi.
Medjutim, ako ista ova negiranja okrenemo prema Onome Koji nas je stvorio, dao nam sve blagodati i sve nam drugo potčinio,i samo nam naredio da u Njega vjerujemo i cinimo dobra djela, mi kao Njegova stvorenja da Gospodara negiramo, to sa aspekta razuma zaista nije prihvatljivo.
Zamislite da neko nekome ucini neku dobrotu, recimo da mu na raspolaganje svoju vilu, svoje najbolje auto, zauvijek, poslije taj srecnik sa vilom i autom zaboravi na dobrotu ucinjenu njemu, to i nema neku težinu grijeha, ali da niječe njega i kaže da on za njega vise nepostoji, to zaista nema veze sa zdravim razumom i zaslužuje sve najgore!
Last edited by bogoljub on 10/04/2009 23:27, edited 2 times in total.
sistem

#44 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by sistem »

BHF_Manijak wrote:Al pazi ovo,"cuo sam",jel se to neko haveru vratio pa ti prenio utiske?! :lol: i pazi jos nesto,"Za mene je",dobro,za tebe je,a ko tebe pita?!mislim,nje to jubox jarane gore pa da ti sebe stimas kako hoces,s toga,sumnjam da ce te On ottai,e jarane kakv bi ti volio da budes prozivljen!! ;)
kazem ti,skrooooz drugo stanje,nepojmljivo covjecijim mozdanim vijugama i odmahd a ti kazem,nemoj se bezze smarati,neces nikad to moci dokuciti kako je gore,uzivaj u sadasnjem stanju i etapi,imat ces kad o onom gore kontat,kad vec stupis gore na snagu ;)
kad cujem objasnjenja kao ovo "kazem ti,skrooooz drugo stanje, nepojmljivo covjecijim mozdanim vijugama", ja bas to isto pozelim pitati - "cuo sam", jel se to neko haveru vratio pa ti prenio utiske? :? :-)
travar

#45 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by travar »

sistem wrote:
BHF_Manijak wrote:Al pazi ovo,"cuo sam",jel se to neko haveru vratio pa ti prenio utiske?! :lol: i pazi jos nesto,"Za mene je",dobro,za tebe je,a ko tebe pita?!mislim,nje to jubox jarane gore pa da ti sebe stimas kako hoces,s toga,sumnjam da ce te On ottai,e jarane kakv bi ti volio da budes prozivljen!! ;)
kad cujem objasnjenja kao ovo "kazem ti,skrooooz drugo stanje, nepojmljivo covjecijim mozdanim vijugama", ja bas to isto pozelim pitati - "cuo sam", jel se to neko haveru vratio pa ti prenio utiske? :? :-)
Sad će me LSD s noge na nogu :D (halali)

Code: Select all

32:17. I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju.
sistem

#46 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by sistem »

znaci, stvarno se neko vratio :shock:
LSD

#47 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by LSD »

sistem wrote:
ma pojmljivo je moždanim vijugama samo je to sad druga tema...treba brate citati vjersku literaturu a ne lupati po forumima...ali opet mora biti preduslov da vjeruješ u Boga i da prihvataš to što citas.
Ne kontam ljude (mislim na ateiste) kako mogu polemisati o necemu u šta ni oni sami ne vjeruju.
Evo ovaj kolega koji je otvorio temu ne pokazuje nikakvo znanje u onom o cemu polemiše,ali opet hoce da polemiše-za to ima vremena i za to je spreman...a kad treba citati svete knjiga,tad se nema vremena,to mu nije interesantno i sl.
Najlakše je davati ovako ove pitalice po forumima,cisto da se ubije dosada.
BHF_Manijak

#48 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by BHF_Manijak »

Ne vec nam to govori Onaj koji zna tajne nebesa i zemlje,ko je sve to "isprojektovao" ;)
i da ti odgovri sistemu,naravno da se niko nije vratio,drugo je tvrdit da ce ti bit dosadno da ce it ovakod a ce bit onako,bez argumenata...ja sam stanja uporedio i naveo sam primjer dijete u utrobi prije izlaska na ovaj svijet,ista stvar,prelaz iz stanja u stanje....i uzimam argumente iz Kur`ana i sunneta,a to sto neki u te argumente ne vjeruju to je druga stvar,ali sam ubjedjen da to nece bit isto ko sad,jer sto bi Allah nas dovodio u vjecnot ako zna da ce nama biti doasdno.... :?
bogoljub

#49 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by bogoljub »

- Svi stanovnici Raja neće odmah ući u njeg baš kao što ni svi stanovnici Pakla neće zauvijek ostati u njemu.
- Mnogi od onih koji su zaslužili Raj ući će u njega tek nakon pretrpljene tegobne kazne bilo na ovom ili onom svijetu.
- Svaki čovjek, pa bio on i vjernik treba znati da ako pod predpostavkom zdravog vjerovanja napusti ovaj svijet natovaren teškim grijesima i zlodjelima, pred sobom ima vrlo teška razdoblja.
- Oni koji ne vjeruju u Boga i Onaj svijet ne čine niti jedno djelo s nakanom približavanja Bogu, te je stoga jasno da je njihova putanja prema Bogu i uzvišenim svjetovima praktično nemoguća, tj. oni po svojoj naravi ne teže Bogu i Njegovom carstvu pa do Njega neće ni stići. Drugim riječima do cilja prema kojem nisu išli neće ni stići
- Dobra djela nevjernika ipak mogu ublažiti njihove kazne ili ih u nekim okolnostima mogu potpuno ukloniti
Bitte_Halt_ja_ja

#50 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

KAd vidim ko bi sve po religijskim pravilima trebao ici u raj...onda bas i nije vise raj. :D

a za samu temu:
Prvi razlog zasto se ide u "pakao" jeste zato sto nevjerovanje najveci neprijatelj koji religija moze imati. To je kao sloboda misljenja u komunizmu, kritikovanje komunistickog sistema = najveca opasnos za sam sistem. Ironija u svemu tome je da komunizam i religija odnosno obje vrste ideologije imaju vise zajednickog nego razlicitog. Npr: slijepo pracenje, neupitkivanje...

Drugi razlog zasto ti govore da ces vjecno goriti i topiti se u paklu je jednostavan...strah. Strahom ljude cinis poslusnim odnosno vjernim. Ako mu dovoljno straha ulijes u krv nece smjeti ni pitati. Medjutim, taj strah, pogotovo u demokratskom drustvu opada, jer sistem nije uredjen po vjerskim pravilima tako da ljudi s vremenom, u vecini, ne razmisljaju i ne posvecuju vremena "prijetnjama iz religije"(nema drzave da te tovi propagandom bez suprotnog misljenja) i zato danas imas kamaru kvazi naucnih dokaza o savrsenosti religije da bi se sprijecilo naglo povecanje broja nevjernika.

Najbolji primjer za to opadanje broja vjernika ti je slijedece:

Ti danas brojis oko 1 billion/milijardu hriscana ili muslimana i isto toliko ateista/agnostika/nevejernika, medjutim ta brojka se ne moze mjeriti bas pravilno jer u komunistickim drzavama nemas bas neki izbor isto kao islamske drzave(100% vjernika u drzavi...0% ateista, 0% homosexualaca). Te postkomunisticke drzave kao Rusija. Jedino u demokratskim drustvima ti mozes mjeriti odnos vjernika/nevjernika, muslimana/katolika/pravoslavaca jer tu ljudi imaju slobodu izbora bez straha da ces biti sankcionisan na ovaj ili onaj nacin. I bas u demokratski drustvima broj nevjernika je velik. U drustvima dje obrazovanje na visokom nivou broj ateista je najveci(ako ne racunamo komunisticke rezime dje su ljudi primorani da se izjasne kao ateisti).

Istim ovim putem ce i Bosna i Hrvatska i Srbija da idu, odnosno ako se situacija bude poboljsavala a nacionalisticke tenzije i prkosenje budu opadale.
Last edited by Bitte_Halt_ja_ja on 11/04/2009 00:33, edited 1 time in total.
Post Reply