...

Rasprave o vjerskim temama.
Ajatolah_

#1 ...

Post by Ajatolah_ »

...
Last edited by Ajatolah_ on 27/05/2010 15:51, edited 1 time in total.
KotromanichII

#2 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by KotromanichII »

Razmisljao sam o ovome u zadnje vrijeme. Uglavnom, ako ne vjerujete u boga, bez obzira koliko vi dobra osoba bili, gorite u paklu. Gorite vjecno - zamislite to ovako: 999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999.999 godina gorite, a niste odradili ni petinu. Jednostavno mi nije jasno zasto bi se bog toliko ljutio na nekoga samo zato sto ne vjeruje u njegovo postojanje. Kao recimo da vas Sud BiH osudi na dozivotni zatvor, ne zato sto ste uradili nesto lose, nego zato sto ste rekli da ne vjerujete da Sud BiH postoji zato sto ga niste vidjeli i niste nikad culi da je neko odgovarao pred njim osim u starim pricama. Gdje je tu milost?
bog je upravo stvorio covjeka da zivi na ovom svijetu, da mu je ovaj svijet kao test. to sto covjek vjeruje i klanja se Bogu je dobro radi covjeka a Bogu nije potrebno necije klanjaje i vjerovanje, moze Bog i bez toga. nama je potrebno da smo pokorni Bogu kako bi dosli do dzenneta i izbjegli dzehennem

ako znamo da nas je Bog stvorio i dao nam sve blagodati ovog svijeta duzni smo biti zahvalni, ali opet se nadje ljudi koji kazu, Bog ne postoji , necu se ja klanjati nikome , ovo ono itd a kad belaj nekakv strefi odmah se brzo bogu moli da ga spasi iz nevolje i belaja, onda se u Boga vjeruje u tim situacijama.

Allah kaze:

22. On vam omogućava da kopnom i morem putujete. Pa kad ste u lađama i kad one uz blag povjetarac zaplove s putnicima, te se oni obraduju tome, naiđe silan vjetar i valovi navale na njih sa svih strana, i oni se uvjere da će nastradati, iskreno se mole Allahu: "Ako nas iz ovoga izbaviš, sigurno ćemo biti zahvalni!"

23. A kad ih On izbavi, oni odjednom bez ikakva osnova čine nered na Zemlji! O judi, nepravda koju činite da biste u životu na ovom svijetu uživali – samo vama šteti; nama ćete se poslije vratiti i Mi ćemo vas o onom što ste radili obavijestiti!
maybelline

#3 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by maybelline »

Ne mogu reci da bas vjerujem, ali me svakako sve vise intrigira zamisao o reinkarnaciji. Dakle, po toj logici, ljudska dusa ne bi isla ni u raj ni u pakao, vec bi se ponovo vratila u neki oblik. Koliko sam upoznata, budisti vjeruju da se vracamo kao nesto negativnije ukoliko smo za ovoga zivota bili losi, a ako smo bili dobri, vracamo se kao ljudsko bice...To bi mozda bila i neka vrsta pravde i raja/pakla, dakle, da sve ide po zaslugama...
osa

#4 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by osa »

maybelline wrote:Ne mogu reci da bas vjerujem, ali me svakako sve vise intrigira zamisao o reinkarnaciji. Dakle, po toj logici, ljudska dusa ne bi isla ni u raj ni u pakao, vec bi se ponovo vratila u neki oblik. Koliko sam upoznata, budisti vjeruju da se vracamo kao nesto negativnije ukoliko smo za ovoga zivota bili losi, a ako smo bili dobri, vracamo se kao ljudsko bice...To bi mozda bila i neka vrsta pravde i raja/pakla, dakle, da sve ide po zaslugama...
na šri lanci vjeruju da su žene ustvari duše onih koji su u prošlom životu bili griješni pa ih jeu ovom zapalo da budu žene, toliko o vjeri.
maybelline

#5 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by maybelline »

osa wrote:
maybelline wrote:Ne mogu reci da bas vjerujem, ali me svakako sve vise intrigira zamisao o reinkarnaciji. Dakle, po toj logici, ljudska dusa ne bi isla ni u raj ni u pakao, vec bi se ponovo vratila u neki oblik. Koliko sam upoznata, budisti vjeruju da se vracamo kao nesto negativnije ukoliko smo za ovoga zivota bili losi, a ako smo bili dobri, vracamo se kao ljudsko bice...To bi mozda bila i neka vrsta pravde i raja/pakla, dakle, da sve ide po zaslugama...
na šri lanci vjeruju da su žene ustvari duše onih koji su u prošlom životu bili griješni pa ih jeu ovom zapalo da budu žene, toliko o vjeri.

:lol: Zanimljivo....
mostary

#6 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by mostary »

maybelline wrote:
osa wrote:

e vidite kakvi su ljudi

kad se pozivaju da koriste se Bozijim blagodatima vida, sluha, razuma, da posmatraju i dodju sami do zakljucka da su stvoreni s ciljem, kao i sve sto je oko njih - oni podju da razmisljaju o nekim bajkama budista, koji obozavaju kravu ili ti na Sri lanci, ili o reinkarnaciji duse i slicnim zavodjenjima ljudi od Istine, a Istina je samo jedna.

Postavljam protupitanje - a zar ne bi bila nepravda da Bog nagradi one koji nisu vjerovali u Boga i koji su cinili zla djela, ili da kazne one koji su se pokoravali Bogu, samo Njemu padali na sedzdu, pokoravali se Njegovim naredbama

Zaista nisu isti oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju - niti ce isto zavrsiti poslije smrti - zaista je Allah pravedan i nikom se nepravda na Sudnjem danu nece uciniti.
StLouis

#7 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by StLouis »

maybelline wrote:
osa wrote:

:lol: Zanimljivo....
Uzas :lol:

ja samo vjerujem u lijep i suncan godisnji odmor...
Shoshana

#8 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Shoshana »

mostary wrote:
Postavljam protupitanje - a zar ne bi bila nepravda da Bog nagradi one koji nisu vjerovali u Boga i koji su cinili zla djela, ili da kazne one koji su se pokoravali Bogu, samo Njemu padali na sedzdu, pokoravali se Njegovim naredbama
Sta si ovime htio reci?
fakat nema sanse

#9 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by fakat nema sanse »

mostary wrote: e vidite kakvi su ljudi

kad se pozivaju da koriste se Bozijim blagodatima vida, sluha, razuma, da posmatraju i dodju sami do zakljucka da su stvoreni s ciljem, kao i sve sto je oko njih - oni podju da razmisljaju o nekim bajkama budista, koji obozavaju kravu ili ti na Sri lanci, ili o reinkarnaciji duse i slicnim zavodjenjima ljudi od Istine, a Istina je samo jedna.

Zaista nisu isti oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju - niti ce isto zavrsiti poslije smrti - zaista je Allah pravedan i nikom se nepravda na Sudnjem danu nece uciniti.
Pa fino te covjek pita, sta je sa onima koji nisu uradili nista lose? Zar su zasluzili da trunu u paklu (hipoteticki gledano, naravno) samo zato sto nisu vidjeli da je bas TA vjera prava, pored jos toliko vjera i toliko nelogicnosti?
kodak

#10 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by kodak »

Ovdje nije rijec o tome da li je neko dobar ili loš, vec o tome da li neko vjeruje ili ne!
Meni je takodje besmisleno da neko ko je cinio dobro i bio dobar prema ljudima, bude kaznjen samo zbog toga sto ne vjeruje... To mi djeluje bas onako... SADISTICKI :run:
maybelline

#11 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by maybelline »

mostary wrote: e vidite kakvi su ljudi

"Dodju sami do zakljucka..." - nista mi jos ne ZNAMO. Znati znaci sto posto imati dokaze o necemu, a VJEROVATI znaci ne morati traziti dokaze...

...Bajkama budista... - Budizam je religija, kao sto su to Islam, Krscanstvo, Judaizam... Ko si ti da kazes da je jedna religija "bajka", a druga nije?

o reinkarnaciji duse i slicnim zavodjenjima ljudi od Istine - Istinu mi jos ne poznajemo, a Istina se moze gledati kroz toliko nacina. Sustina svake vjere, po mom misljenju, nema puno veze sa formom te iste vjere, niti mora uopce biti povezana sa nekom religijom. Ja se u biti plasim da nas RELIGIJE odvajaju od pravog pojma Boga.

niti ce isto zavrsiti poslije smrti - Kako to ti znas kako cemo mi svi zavrsiti poslije smrti? Nije ljudsko da sudimo o stvarima kao sto su vjera, to je zaziranje u neciju intimu, a nesto sumnjam da si voajer i viris po tudjim spavacim sobama, pa nemoj ni u ovaj njen kutak...
BHF_Manijak

#12 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by BHF_Manijak »

"Ljude i dzine smo stovrili samo da Nam ibadet cine!" to je prvo,dakle osnovna zadaca je biti pokoran Stvoritelju....a ko je rekao da ako neko dobra djela cini,dobar je covjek,uz to ne pripisuje Bogu drugu,odnosno ne vjeruje u vise Bogova da ce biti kaznjen....gdje je tu logika!uz sva upustva koja covjek ima na zemlji,on hoce da "majmun" bude a da uz to ne bude kaznjen,e nema to logike....jer mi smo ovdje svi sa zadacom,ovaj svijet treba shvatiti kao jednu usputnu stanicu....
primarno je,u islamu,da se neprevda ne cini drugim ljudima,MA KOJE VJERE ONI BILI,jer kako hadis kaze,dova onoga kojem je nepravda ucninjena bice primljena,bez premca,ma kakav on bio!!sto hafiz Bugari karikira pa kaze,ma ti obozavaj selo ako hoces,samo nemoj drugima smetati,sklono se u stranu,ne smetaj ljudima dok prolaze,il da te auto ne udari,a obozavaj sta hoces,ALI CES BITI PITAN ZA TO takodjer....ukomponovat ove dvije stvari je idealna kombinacija,biti dobar covjek i vjerovati monoteisticki
arzuhal

#13 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by arzuhal »

Razmišljao sam o ovome u zadnje vrijeme. Veoma zanimljivo: zašto bi neko ko ne vjeruje u boga (nebitno kojeg) pitao o kažnjavanju tog boga? Zamislite sad da živite na zemlji 999.999.999.999.999.999.999.999.999. godina i da sebi stalno postavljate takva pitanja? Šta mislite, morel to tako? Mislim, ako vam je lijepo, dobar ste čovjek...što će vam to?
sheilak

#14 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by sheilak »

@ Edo

Ovdje se postavlja pitanja smisla zivota. Mislim da ti je Kotromanich lijepo objasnio , ovdje se vise radi o razvijanju nase svijesti i nasoj evoluciji koja se moze desiti na nekoliko nacina. Neki od njih su molitva, zivot po pravilima koja nam je dao Bog, razmisljanje o postanku svijeta, itd. Nekome se, dakle moze uciniti da mi samo zbog nekog Bozijeg samoljublja moramo vjerovati, moliti mu se i biti pokorni, sto nije tacno jer Bog je vrhovni red u svemiru i mi , da bi evoluirali, moramo zivjeti po odredbama tog reda. Vjerovanje je nacin razvijanja vise svijesti jer , po nekim religijama, ovaj svijet i nije stvaran, tek je test i poligon za ucenje. Ukoliko ne polozimo test, vracamo se na pocetak.Ili smo , jer nismo procisceni, nedostojni da budemo blizu Boga, udaljeni smo od Njega, sto je najveca kazna. A vjerovanje nas prociscava, jaca nasu duhovnu stranu, otvara um za percepciju nege druge stvarnosti u koju cemo svi jednom preci. Tako osjecaju oni koji vjeruju.

U svakom slucaju, dobro je sto postavljas pitanja jer , ako ih postavljas, tvoj um ce se potruditi da nadje i odgovore na ono sto ga muci ili samo zanima. :)
fakat nema sanse

#15 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

arzuhal wrote:Razmišljao sam o ovome u zadnje vrijeme. Veoma zanimljivo: zašto bi neko ko ne vjeruje u boga (nebitno kojeg) pitao o kažnjavanju tog boga? Zamislite sad da živite na zemlji 999.999.999.999.999.999.999.999.999. godina i da sebi stalno postavljate takva pitanja? Šta mislite, morel to tako? Mislim, ako vam je lijepo, dobar ste čovjek...što će vam to?
Pitanje je vjerovatno samo hipoteticko. Naravno da niko od nas bezboznika ne misli da ce nas neko odozgo stvarno kazniti.
Shoshana

#16 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by Shoshana »

arzuhal wrote:Razmišljao sam o ovome u zadnje vrijeme. Veoma zanimljivo: zašto bi neko ko ne vjeruje u boga (nebitno kojeg) pitao o kažnjavanju tog boga? Zamislite sad da živite na zemlji 999.999.999.999.999.999.999.999.999. godina i da sebi stalno postavljate takva pitanja? Šta mislite, morel to tako? Mislim, ako vam je lijepo, dobar ste čovjek...što će vam to?
Dobri moj Arzuhale, ja ne vjerujem u boga, al' vjerujem u ljude koji vjeruju u boga. I, dok god ima ljudi koji vjeruju u boga,
ljudi koji vjeruju u boga ce ciniti dio ljudskog drustva. I kao dio ljudskog drustva su, bez ikakvih zlih namjera, izlozeni analizama i pokusajima razumijevanja. Sasvim sigurno postoji neki segment ljudskog drustva sa kojim se ti apsolutno ne slazes, i koji nimalo ne postujes (ovo 'postujes' je u smislu 'pratis' ili 'slijedis' a ne u smislu 'respektujes'), ali i dalje zelis nesto nauciti o tome. Zar ne?

Evo, moje misljenje o temi, ovako, snokta, je da se sve i jedna ljudska kultura definisu u odnosu na ono sto nisu. Dakle, u odnosu na druge kulture. Otkako je svijeta i vijeka, nas zalosni ljudski rod na one drugacije - gleda sa omalovazavanjem, sa antagonizmom, pa i sa dehumanizacijom. Sve i jedno drustvo to radi, i sve i jedna kultura namece svoje vrijednosti, i progalasava one druge 'manje vrijednim ljudima'. Evo, citam nekidan jednog forumasa (ne sjecam se imena, nije ni bitno) koji nesto drvi o 'univerzalnim ljudskim vrijednostima'... I pri tome uzima vrijednosti iz svoje kulture kao 'univerzalne ljudske'. Evo, primjera radi, recimo da on smatra osnovna ljudksa prava, onako kako ih Povelja UN opisuje kao univerzalne ljudske vrijednosti. Malo ko ce osporiti UN POvelju o ljudskim pravima. ALi znas sta mene kopka??? Niti jednog jedinog casa se taj forumas nije stao zapitati sta to on u stvari kaze... jer da jeste - vjerovatno nikada ne bi takvo nesto izjavio. Jer ako je x univerzalna ljudska vrijednost. A grupa y ne postuje x = grupa y nisu ljudi. Predrasude, ksenofobija i nepovjerljivost prema drugom i drugacijem su u tolikoj mjeri protkale nase kulture i nas nacin izrazavanja, da ih veoma cesto nismo ni svjesni.

Eto, tako i ja mislim da animozitet vjerskih doktrina prema nevjernicima sluzi u istu svrhu. Mi smo, nekako, malo manje ljudi, i sasvim je OK da zato ispastamo. KOme nije mrsko cekati - na onom svijetu, a kome je mrsko, moze i odmah, dvije-tri kosti vise-manje. Ako nije tako.... zasto je vjernicima vazno da znaju da ce nevjernici u pakao? Ako si ti dobar i slijedis svoju vjeru - sta te briga sta ce biti sa mnom? Zasto se tvoja vjera treba definisati u odnosu na moju nevjeru?

Eto, ja imam svoje misljenje o o tome zasto bi bog kaznjavao nevjernike, i zaista nema nikakve veze sa eventualnim strahom od kazne. No, ja bih isto tako voljela cuti sta TI mislis o tome?
fakat nema sanse

#17 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Shoshana wrote:
Dobri moj Arzuhale, ja ne vjerujem u boga, al' vjerujem u ljude koji vjeruju u boga. I, dok god ima ljudi koji vjeruju u boga,
ljudi koji vjeruju u boga ce ciniti dio ljudskog drustva. I kao dio ljudskog drustva su, bez ikakvih zlih namjera, izlozeni analizama i pokusajima razumijevanja. Sasvim sigurno postoji neki segment ljudskog drustva sa kojim se ti apsolutno ne slazes, i koji nimalo ne postujes (ovo 'postujes' je u smislu 'pratis' ili 'slijedis' a ne u smislu 'respektujes'), ali i dalje zelis nesto nauciti o tome. Zar ne?

Evo, moje misljenje o temi, ovako, snokta, je da se sve i jedna ljudska kultura definisu u odnosu na ono sto nisu. Dakle, u odnosu na druge kulture. Otkako je svijeta i vijeka, nas zalosni ljudski rod na one drugacije - gleda sa omalovazavanjem, sa antagonizmom, pa i sa dehumanizacijom. Sve i jedno drustvo to radi, i sve i jedna kultura namece svoje vrijednosti, i progalasava one druge 'manje vrijednim ljudima'. Evo, citam nekidan jednog forumasa (ne sjecam se imena, nije ni bitno) koji nesto drvi o 'univerzalnim ljudskim vrijednostima'... I pri tome uzima vrijednosti iz svoje kulture kao 'univerzalne ljudske'. Evo, primjera radi, recimo da on smatra osnovna ljudksa prava, onako kako ih Povelja UN opisuje kao univerzalne ljudske vrijednosti. Malo ko ce osporiti UN POvelju o ljudskim pravima. ALi znas sta mene kopka??? Niti jednog jedinog casa se taj forumas nije stao zapitati sta to on u stvari kaze... jer da jeste - vjerovatno nikada ne bi takvo nesto izjavio. Jer ako je x univerzalna ljudska vrijednost. A grupa y ne postuje x = grupa y nisu ljudi. Predrasude, ksenofobija i nepovjerljivost prema drugom i drugacijem su u tolikoj mjeri protkale nase kulture i nas nacin izrazavanja, da ih veoma cesto nismo ni svjesni.

Eto, tako i ja mislim da animozitet vjerskih doktrina prema nevjernicima sluzi u istu svrhu. Mi smo, nekako, malo manje ljudi, i sasvim je OK da zato ispastamo. KOme nije mrsko cekati - na onom svijetu, a kome je mrsko, moze i odmah, dvije-tri kosti vise-manje. Ako nije tako.... zasto je vjernicima vazno da znaju da ce nevjernici u pakao? Ako si ti dobar i slijedis svoju vjeru - sta te briga sta ce biti sa mnom? Zasto se tvoja vjera treba definisati u odnosu na moju nevjeru?

Eto, ja imam svoje misljenje o o tome zasto bi bog kaznjavao nevjernike, i zaista nema nikakve veze sa eventualnim strahom od kazne. No, ja bih isto tako voljela cuti sta TI mislis o tome?
Upravo tako, ne postoje univerzane vrijednosti, svako gleda iz svog ugla i procjenjuje ljude prema nekim svojim nacelima.
lala_sa

#18 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by lala_sa »

Upravo zbog ovog pitanja ( i jos nekih dodatnih) koje je pokretac teme postavio ja sam i postala neka vrsta agnostika. Ono mi je jos kao djevojcici bilo kontradiktorno i sjecam se da sam ga stalno postavljala mualimama :D , i nikad nisam bila zadovoljna odgovorom...

Druga stvar koja me je jos kao dijete odbijala od religije ( iako su me uporno pokusavali mektebizirati :D ) je koncept dzenneta i dzehennema. Nikad nisam mogla da shvatim privlacnost raja, zasto je nekome u interesu da provede VJECNOST u blagostanju? Bez zivotnih izazova, preokreta? Koncept raja mi je uvijek djelovao ubitacno dosadno, bez ikakvog smisla...
travar

#19 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by travar »

lala_sa wrote:Upravo zbog ovog pitanja ( i jos nekih dodatnih) koje je pokretac teme postavio ja sam i postala neka vrsta agnostika. Ono mi je jos kao djevojcici bilo kontradiktorno i sjecam se da sam ga stalno postavljala mualimama :D , i nikad nisam bila zadovoljna odgovorom...

Druga stvar koja me je jos kao dijete odbijala od religije ( iako su me uporno pokusavali mektebizirati :D ) je koncept dzenneta i dzehennema. Nikad nisam mogla da shvatim privlacnost raja, zasto je nekome u interesu da provede VJECNOST u blagostanju? Bez zivotnih izazova, preokreta? Koncept raja mi je uvijek djelovao ubitacno dosadno, bez ikakvog smisla...
Ništa se ti ne brini, ima i ono drugo, tamo sigurno nije dosadno, čujem partija se cijelo vrijeme, jes malo povruće ali bolje i to nego dosada :D
HAVANA

#20 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by HAVANA »

Kuću ja ,jadna mi majka. :D :run:
lala_sa

#21 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by lala_sa »

travar wrote:
lala_sa wrote:Upravo zbog ovog pitanja ( i jos nekih dodatnih) koje je pokretac teme postavio ja sam i postala neka vrsta agnostika. Ono mi je jos kao djevojcici bilo kontradiktorno i sjecam se da sam ga stalno postavljala mualimama :D , i nikad nisam bila zadovoljna odgovorom...

Ništa se ti ne brini, ima i ono drugo, tamo sigurno nije dosadno, čujem partija se cijelo vrijeme, jes malo povruće ali bolje i to nego dosada :D
Vjerujes da mi je to drugo i privlacnije djelovalo... Nekako mi patnja ima smisao, bezciljna uzivancija nema... Sad ispadoh mazohist, ali cudno je to za objasniti :-)
travar

#22 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by travar »

@HAVANA
Šuška se da ćeš dobiti VIP ložu :D

@lola
Home, sweet home :mrgreen:
HAVANA

#23 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by HAVANA »

travar wrote:@HAVANA
Šuška se da ćeš dobiti VIP ložu :D

@lola
Home, sweet home :mrgreen:

Uh,jebo ložu.Hoću ja dole s rajom. :D
BHF_Manijak

#25 Re: Zasto bi bog (nebitno koji) kaznjavao one koji ne vjeruju?

Post by BHF_Manijak »

@Lala,
a da se malo skontas?!vjecnost ce ti bit dosadna,ne mozes da pojmis,bit ce ti nezaimljivo...a da mozda sjednes i skontas,da "tamo" neces uopste imati isti pogled na sve to,da je to sasvim neki drugi stadij,jer sto bi te Bog stavljao u takvo sto,ma kako ono lijepo/ruzno bilo ako ce ti dodijat?!jednostavno shvati da je to neki skroz drugi stadij u kojem neces imati sadansje potrebe,pa tako ni sam pojam dosade i nezaimljiivosti,gore neces garant reci oj jes mi dosadno odoh na kafu... :-) :shock:
Post Reply